............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου του Σώτου Αλεξίου «Μια ζωή δυο φορές» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Οι εκδόσεις Μετρονόμος και το Polis Art Cafe σας προσκαλούν 
στην παρουσίαση του βιβλίου του Σώτου Αλεξίου
«Μια ζωή δυο φορές»
την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν 
ο Πάνος Αϊβαλής, εκδότης του περιοδικού «Ύφος»
και η Ιωάννα Καρατζαφέρη, συγγραφέας

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι
Τζέσικα Εννάλς Κουρτέση, ηθοποιός 
Θανάσης Παπαθανασίου, σκηνοθέτης
και η Ελένη Ροδά

Τραγούδια που συνυπάρχουν με τις ιστορίες του βιβλίου 
θα ακουστούν από τον Γιάννη Λεμπέση και την ορχήστρα του

Polis Art Cafe: (Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου, τηλ.: 210 324958800)

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Βιβλική καταστροφή σε Μάνδρα, Ν. Πέραμο, Μέγαρα από την καταρρακτώδη βροχή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί, έως αυτή την ώρα στη Μάνδρα Αττικής, όπου έχει μεταφερθεί το σοβαρό πρόβλημα, μετά τη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων από την καταρρακτώδη βροχή. Τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έχουν κόψει δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.


Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν άτομα που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
Έκκληση στους οδηγούς, εάν έχουν τη δυνατότητα να μην κινούνται προς την περιοχή των Μεγάρων για τη δική τους ασφάλεια και τη διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων, απευθύνει η Πυροσβεστική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο επιχειρήσεων, μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει λάβει πάνω από 160 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα στην παραπάνω περιοχή.
Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία που με τη συνδρομή της αστυνομίας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.


_______
ΑΠΕ

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Κλειστό το κέντρο της ΑΘήνας: Κοσμοσυρροή για τον 35ο Μαραθώνιο! Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Ο 35ος Μαραθώνιος Αθήνας
         Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 


Χιλιάδες δρομείς από όλον τον κόσμο κατακλύζουν σήμερα το λεκανοπέδιο για τον 35ο Μαραθώνιο. Την εκκίνηση του αγώνα δρόμου των 10 χιλιομέτρων θα δώσει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στις 08:45, από τη Λεωφόρο Αμαλίας, στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη.
Η εκκίνηση για τους δρομείς του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας θα δοθεί στις 9 στην Ιστορική Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου, στο Μαραθώνα.
Η εκκίνηση των 5 χιλιομέτρων θα δοθεί στις 07:45 στη Λεωφόρο Αμαλίας στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη και του αγώνα των Αθλητών Special Olympic Hellas στις 8.50 από τη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής.
Η εκκίνηση του Αγώνα Δρόμου Παιδιών ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ θα δοθεί από τις 10.25 στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο ύψος της Βουλής και του Αγώνα Δρόμου 3χλμ ERGO από τις 10.35 στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο ύψος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Όλοι οι δρομείς τερματίζουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.


Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Λόγω των παραπάνω εκδηλώσεων, από τις 05.00 μέχρι τις 17.30 της Κυριακής, θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, από την αφετηρία του Μαραθωνίου, στον Μαραθώνα και στους γύρω δρόμους και στη συνέχεια σε όλο το μήκος της διαδρομής (Λ. Μαραθώνος, Λ. Μεσογείων, Φειδιπίδου, Βασιλίσσης Σοφίας, μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο), καθώς και στους κάθετους δρόμους σταδιακά και στις εξόδους της Αττικής Οδού για Ραφήνα και Παλλήνη.
Νωρίς το πρωί, από τις 05.00, υπάρχει πρόβλεψη για αντιδρόμηση της Λ. Μαραθώνος, μόνο για την κίνηση των λεωφορείων και των οχημάτων που θα μεταφέρουν τους αθλητές, με μέγιστη ταχύτητα 30 χιλ. την ώρα.

Κλειστό, επίσης, θα είναι και τμήμα της οδού Μιχαλακοπούλου, καθώς και της οδού Φρατζή, στο Νέο Κόσμο.
Η Β. Όλγας θα κλείσει από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ η οδός Αρχιμήδους, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στο τμήμα της από πλ. Πλαστήρα έως την οδό Μουσούρου.
Από ώρα 14.30 του Σαββάτου έως τις 20.30 της Κυριακής, θα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από την Β. Όλγας έως την οδό Ερατοσθένους στο ρεύμα ανόδου και στην Αρδηττού, στο ρεύμα ανόδου, από Λ. Βουλιαγμένης έως την Λ. Β. Όλγας.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Αντίο στο Κώστα Βεργόπουλο που έφυγε στα 75 του στο Παρίσι

   ΠΕΝΘΗ  

Πέθανε στο Παρίσι μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία ο οικονομολόγος πανεπιστημιακός και συγγραφέας Κώστας Βεργόπουλος.


Ο Κώστας Βεργόπουλος, γεννήθηκε το 1942 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας. Από τα φοιτητικά του χρόνια εντάχθηκε στην Αριστερά και συμμετείχε στο νεολαιίστικο και το αντιδικτατορικό κίνημα.
Το 1974 εξελέγη καθηγητής οικονομολογίας στην Σορβόννη και αργότερα το 1992καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από το 2002 ήτανκαθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι 8, ενώ ήταν και επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της βόρειας και της νότιας Αμερικής. Παράλληλα εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπήρξε διευθυντής του προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο(UNITAR) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την απορρύθμιση και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Την περίοδο 1997-1999 διετέλεσε επικεφαλής του Vision Group του ASEM που είχε σκοπό την τόνωση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ενώ ήταν μέλος του συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Ο Κώστας Βεργόπουλος είχε γράψει και συμμετάσχει στη συγγραφή διάφορων επιστημονικών έργων, πολλά εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί από τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες. 
Μεταξύ αυτών:
Το αγροτικό ζήτημα στην Ελλάδα, 1975.
Η απο-ανάπτυξη σήμερα, 1986.
Εθνισμός και οικονομική ανάπτυξη, 1993.
Κράτος και οικονομική πολιτική στον 19ο αιώνα, 1994.
Παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη χίμαιρα, 1999.
Ποιος φοβάται την Ευρώπη – Ανατομία ενός μύθου, 2000.
Το τέλος του κύκλου, 2002.
Η αρπαγή του πλούτου, 2005.
Το μεγάλο ρήγμα, 2007.
Οι αμετανόητοι, 2010.
Μετά το τέλος, 2011.
Η ανάρμοστη σχέση, 2012.
Το μαύρο και το κόκκινο, 2014.
Η νέα παγκόσμια αναταραχή, 2017.

________________

Λαογραφικές Σελίδες: Επιστημονική Ημερίδα «Επιτόπιες έρευνες του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κατά τα έτη 2011-2015» (8 Νοεμβρίου 2017)

Λαογραφικές Σελίδες: Επιστημονική Ημερίδα «Επιτόπιες έρευνες του Κέντρο...: EΚΔΗΛΩΣΗ Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα με θεματικό πλαίσιο «Επιτόπιες έρευνες του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας ...


Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Μικρά παιδιά χαρά γεμάτα

Περί Ψυχολογίας..............
Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας 


Τα υπέροχα παιδιά μας είναι ο καρπός της υπεροχής μας. Είναι το στεφάνι της περηφάνιας που μας στολίζει και μας φουσκώνει… Τα μονάκριβα παιδιά μας είναι η χαρά της ζωής μας, το ξεχωριστό νόημα των στόχων μας, η αρχή και το τέλος των φιλοδοξιών μας…
Τα παιδιά μας δεν θέλουν πολλά για να είναι ευτυχισμένα. Ίσα ίσα που ενώ τα ίδια θέλουν μάλλον πολύ λίγα, εμείς τα κακομαθαίνουμε ώστε να μην είναι ικανοποιημένα με τίποτα. Τα παιδιά θέλουν πρώτα απ ‘όλα να βλέπουν ευτυχισμένους τους γονείς τους. Αγαπημένους, μονιασμένους, ήρεμους, καλούς. Αυτό τους γεμίζει με ικανοποίηση και πάνω απ’ όλα ασφάλεια. Νιώθουν σιγουριά όταν το περιβάλλον τους είναι σταθερό, νιώθουν ηρεμία όταν αυτό είναι που βλέπουν στα μάτια των γονιών τους.
Τα παιδιά δεν θέλουν πολλά για να περάσουν καλά. Ίσα ίσα που ενώ τα ίδια χαίρονται με τα απλά, εμείς τα μαθαίνουμε πως για να είναι ικανοποιημένα χρειάζονται όλα τα Jumbo, όλα τα Nickelodeon και όλα τα Playstation του κόσμου. Και τότε αυτά απλώς μας ακούν και μαθαίνουν τη διδασκαλία μας. Στο τέλος γίνονται οι καλύτεροι μαθητές και εμείς θυμώνουμε που δεν ικανοποιούνται με τίποτα! 

Στα παιδιά αρκούν τα λίγα : Μη φοβάστε να το πιστέψετε. Μη φοβάστε να το εφαρμόσετε. Μη φοβάστε να πείτε ΟΧΙ ακόμη κι αν εσείς τα μάθατε να μην το δέχονται.
Τα παιδιά είναι γεμάτα χαρά. Τη χαρά της ζωής. Τους αρκεί λίγος χώρος και η φαντασία τους θα τον μετατρέψει σε έναν ολόκληρο κόσμο! Τους αρκεί μια μπάλα παγωτό στο χωνάκι (όχι δύο – τρεις ή τέσσερις). Τους αρκεί ένα δώρο των λίγων ευρώ (και όχι μια υπερπαραγωγή που κοστίζει μισό μισθό). Τους αρκεί να καλέσουν τους φίλους τους για να παίξουν μαζί (όχι στον πιο λαμπρό παιδότοπο με στολισμό και έναν-δύο κλόουν). Τους αρκεί… κάτι λιγότερο από αυτό που νομίζουμε.
Αρκεί να το πιστέψουμε κι εμείς και να μετατρέψουμε τα ζωή μας σε κάτι πιο Απλό, πιο Λιτό, όμως (νομίζω) σίγουρα πιο Μεγάλο και πιο Ωραίο.



_____________
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Telegraph: Επισκεφθείτε την Αθήνα πριν έρθει ο χειμώνας


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

Πηγή: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph κάνει κάλεσμα σε όλους του ενδιαφερομένους να επισκεφθούν την Αθήνα πριν ο χειμώνας ρίξει το κρύο πέπλο του πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα. 
Κάνοντας εκτενή αναφορά στην καλοκαιρία των ημερών, η εφημερίδα τονίζει ότι ουσιαστικά το καλοκαίρι είναι «παρών» στην πρωτεύουσα με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνει στους αναγνώστες βόλτες στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρακίου.
Φυσικά δεν θα μπορούσε να μη συμβουλεύσει τους αναγνώστες να επισκεφτούν το Μουσείο της Ακρόπολης, το «ιδιαίτερο στοιχείο» της Αθήνας, που στεφανώνεται από τον «μεγαλοπρεπέστερο» ναό του 5ου αιώνα π.Χ., τον Παρθενώνα, καθώς και από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Τέλος, το άρθρο συνιστά επισκέψεις σε συγκεκριμένα καταστήματα, εστιατόρια, παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες για τη μεταφορά σε αυτά.


___________
http://www.cnn.gr/taksidi/ellada/story/101547/telegraph-episkeftheite-tin-athina-prin-erthei-o-xeimonas

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...