............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Έκκληση UNICEF $3,3δις για επείγουσα βοήθεια σε 48 εκατομμύρια παιδιά σε συγκρούσεις και ανθρωπιστικές κρίσεις

Ο υποσιτισμός αποτελεί «κρυφή απειλή» για τα παιδιά, αναφέρει η έκκληση της οργάνωσης για το 2017

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2017

Έκκληση UNICEF ύψους $3,3 δις για επείγουσα βοήθεια σε 48 εκατομμύρια παιδιά σε συγκρούσεις και άλλες κρίσεις
Ο υποσιτισμός αποτελεί «κρυφή απειλή» για τα παιδιά, αναφέρει η έκκληση της οργάνωσης για το 2017

Νέα Υόρκη / Γενεύη, 31 Ιανουαρίου 2017 - 48 εκατομμύρια παιδιά τα οποία βιώνουν μερικές από τις χειρότερες συγκρούσεις στον κόσμο και άλλες επείγουσες ανθρωπιστικές κρίσεις, θα ωφεληθούν από την έκκληση της UNICEF για το 2017 που δημοσιεύεται σήμερα.
Από τη Συρία, μέχρι την Υεμένη και το Ιράκ, από το Νότιο Σουδάν μέχρι τη Νιγηρία, τα παιδιά δέχονται άμεση επίθεση, με τα σπίτια τα σχολεία και τις κοινότητές τους σε ερείπια, τις ελπίδες τους και το μέλλον τους να διακυβεύεται. Συνολικά, σχεδόν το ένα στα τέσσερα παιδιά στον κόσμο ζει σε μια χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις ή καταστροφές.
«Στη μία χώρα μετά την άλλη, ο πόλεμος, οι φυσικές καταστροφές και η κλιματική αλλαγή, ξεριζώνουν όλο και περισσότερα παιδιά από τα σπίτια τους και τα εκθέτουν στη βία, τις ασθένειες και την εκμετάλλευση», δήλωσε ο Διευθυντής των Προγραμμάτων Επείγουσας Ανάγκης της UNICEF, Manuel Fontaine.
Η έκθεση Ανθρωπιστική Δράση της UNICEF για τα Παιδιά, θέτει το ποσό της έκκλησης της οργάνωσης για το 2017 στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια και τους στόχους για την παροχή στα παιδιά πρόσβασης σε πόσιμο νερό, διατροφή, εκπαίδευση, υγεία και προστασία σε 48 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Υπολογίζεται ότι 7,5 εκατομμύρια παιδιά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής στην πλειονότητα των χωρών που αφορά η έκκληση, συμπεριλαμβανομένων, από σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά αντίστοιχα, στην βορειοανατολική Νιγηρία και την Υεμένη.
«Ο υποσιτισμός αποτελεί μια κρυφή απειλή για εκατομμύρια παιδιά,» δήλωσε ο Fontaine. «Οι βλάβες που προξενεί μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες, αποστερώντας τα παιδιά από τις δυνατότητές τους για νοητική και σωματική ανάπτυξη. Στη χειρότερη μορφή του, ο σοβαρός υποσιτισμός μπορεί να αποβεί θανατηφόρος.»
Το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης, είναι για τα παιδιά και τις οικογένειες που πλήττονται από τη σύγκρουση της Συρίας, που σύντομα εισέρχεται στο έβδομο έτος. Η UNICEF αναζητά συνολικά 1,4 δις δολάρια για την υποστήριξη των παιδιών στο εσωτερικό της Συρίας και εκείνων που ζουν ως πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.
Επιπλέον, προτεραιότητες της UNICEF και των συνεργατών της για το 2017 είναι οι εξής:
·        Παροχή πρόσβασης σε ασφαλές νερό σε πάνω από 19 εκατομμύρια ανθρώπους.
·        Παροχή τυπικής ή άτυπης βασικής εκπαίδευσης σε 9,2 εκατομμύρια παιδιά.
·        Εμβολιασμός 8,3 εκατομμυρίων παιδιών κατά της ιλαράς.
·        Παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά.
·        Παροχή θεραπείας για σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής σε 3,1 εκατομμύρια παιδιά.
Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2016, ως αποτέλεσμα της υποστήριξης της UNICEF:
- 13,6 εκατομμύρια άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.
- 9,4 εκατομμύρια παιδιά εμβολιάστηκαν κατά της ιλαράς.
- 6,4 εκατομμύρια παιδιά είχαν πρόσβαση σε κάποια μορφή εκπαίδευσης.
- 2,2 εκατομμύρια παιδιά υποβλήθηκαν σε θεραπεία για σοβαρό υποσιτισμό οξείας μορφής.
Μπορείτε να βρείτε την πλήρη έκκληση “Ανθρωπιστική Δράση UNICEF για τα Παιδιά 2017 στο: http://bit.ly/unicef-HAC2017
Όποιος επιθυμεί να ενισχύσει τα προγράμματα της UNICEF για τα παιδιά σε επείγουσες ανάγκες μπορεί να το κάνει στο www.unicef.gr/alert

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-72 55 555 ή 6944-65 37 99

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη για τη «Θεία Λένα» Αντιγόνη Μεταξά


Έκθεση για τη «Θεία Λένα»

Η Αντιγόνη Μεταξά δημιούργησε τον πρώτο μόνιμο θεατρικό οργανισμό για παιδιά στην Αθήνα του 1933. Έγινε όμως γνωστή από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της. Από το 1939 έως το 1966, χιλιάδες ελληνόπουλα περίμεναν καθημερινά στο ραδιόφωνό τους την «Ώρα του παιδιού».
Ένα χαμένο κλειδί και ένα κλειστό ντουλαπάκι, στάθηκαν η αφορμή για την πραγματοποίηση της έκθεσης «Αγαπημένη Θεία Λένα», που φιλοξενεί από τις 20 Ιανουαρίου το Μουσείο Μπενάκη και είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της σημαντικής Ελληνίδας παιδαγωγού Αντιγόνης Μεταξά. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η εγγονή της, Μαρία Ηλιού, συνοδεύεται από ένα ντοκιμαντέρ, αλλά και από την επανέκδοση δύο δημοφιλών βιβλίων της.

Η Αντιγόνη Μεταξά δημιούργησε τον πρώτο μόνιμο θεατρικό οργανισμό για παιδιά στην Αθήνα, το «Θέατρο του παιδιού», γράφοντας και ανεβάζοντας παραστάσεις από το 1933 έως το 1941. Η Θεία Λένα όμως, ήταν κυρίως γνωστή για τις παιδικές ραδιοφωνικές εκπομπές της. Από το 1939 έως το 1966, χιλιάδες ελληνόπουλα περίμεναν καθημερινά στο ραδιόφωνό τους να ακούσουν τα παραμύθια της από το ΕΙΡ (Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Η «Ώρα του παιδιού», περιελάμβανε εκπομπές για όλες τις ηλικίες: «Η Θεία Λένα στα μικρά παιδιά», «Ελάτε να ταξιδέψουμε», «Η εφημεριδούλα της Θείας Λένας, «Τι μας λένε τα παιδιά», αλλά και εκπομπές με τα έπη του Ομήρου και αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για τα μεγαλύτερα παιδιά. Από το 1963 έως το 1971, οι νεότερες γενιές άκουγαν την εκπομπή «Καλημέρα, παιδάκια» από το ραδιόφωνο της ΥΕΝΕΔ.
Η Αντιγόνη Μεταξά έγραψε πάνω από 50 βιβλία. Ανάμεσά τους η γνωστή Εγκυκλοπαίδεια του Παιδιού και η Μυθολογική Εγκυκλοπαίδεια. Πρωτοπαρουσίασε σειρά δίσκων βινυλίου με παραμύθια και τραγούδια σε σκηνοθεσία του συζύγου της ραδιοσκηνοθέτη Κώστα Κροντηρά, και τις πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά, «Συντροφιά με τη Θεία Λένα».
Το 1965, η Αντιγόνη Μεταξά βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του παιδαγωγικού της έργου. Έφυγε από τη ζωή το 1971, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο έργο, που βασίζεται στην ιδέα ότι μπορεί κανείς να μαθαίνει στα παιδιά σημαντικά πράγματα για τη ζωή και συγχρόνως να τα ψυχαγωγεί. Ο Κώστας Κροντηράς ανέλαβε την επανεκτύπωση των βιβλίων της, και η κόρη της, Λήδα Κροντηρά, συνέχισε το έργο της.
Ένα χαμένο κλειδί και ένα κλειστό ντουλαπάκι, που έσπασε η εγγονή της Μαρία Ηλιού το 2015 στο οικογενειακό σπίτι της Αντιγόνης Μεταξά στην Κινέττα, ήταν η αφορμή για να πραγματοποιηθεί το ντοκιμαντέρ και η έκθεση που παρουσιάζει το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Πρωτέας.
Το αφιέρωμα φιλοξενεί χαμένες φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο της που βρέθηκαν στο σπίτι στη θάλασσα, αλλά και υλικό από το αρχείο της Αντιγόνης Μεταξά, το οποίο είχε οργανώσει η Λήδα Κροντηρά. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ακροατές των ραδιοφωνικών εκπομπών της «Θείας Λένας» από διαφορετικές δεκαετίες, όπως ο ιστορικός της ραδιοφωνίας Γιώργος Χατζηδάκης, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, η σκηνοθέτης Κάρμεν Ρουγγέρη, ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, η παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών του Τρίτου Προγράμματος, Κάτια Καλλιτσουνάκη, η αρχιτέκτονας Ελένη Σαλουβάρδου και η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού.
Με αφορμή την έκθεση και το ντοκιμαντέρ, επανεκδόθηκαν για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δύο από τα πιο γνωστά βιβλία της Αντιγόνης Μεταξά: «Άκουσέ με, Μαρία μου» (από τις εκδόσεις Πατάκη) για μικρότερα παιδιά, με παραμύθια με ιστορίες ζώων που φέρονται σαν άνθρωποι, και «Η ώρα του παιδιού, με παραμύθια απο τις εκπομπές της» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος).
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (20 Ιανουαρίου - 12 Μαρτίου 2017) το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια σειρά καθημερινών προβολών του ντοκιμαντέρ στο αμφιθέατρο του ίδιου κτηρίου (Κουμπάρη 1).

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ - Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1)
20/01 - 19/03/2017:
Τετάρτη
09:30-11:00 & 15:00-16:30
Πέμπτη
09:30-11:00, 15:00-16:30 & 17:00-18:30
Παρασκευή
09:30-11:00, 11:30-13:00, 13:30-15:00 & 15:30-17:00
Σάββατο
09:30-11:00, 11:30-13:00, 13:30-15:00, 15:30-17:00,17:30-19:00, 19:30-21:00 & 21:30-23:00
Κυριακή
09:30-11:00, 11:30-13:00 & 13:30-15:00

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Ποτέ την Κυριακή λέει... το ΣτΕ! Αντισυνταγματική η λειτουργία καταστημάτων!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης (2014) με την οποία επιτρεπόταν η πιλοτική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριαικές σε τρεις περιοχές (οκτώ υποπεριοχές) της χώρας.

Η αργία της Κυριακής καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1909 με νόμο για τα καταστήματα εκτός από ορισμένες κατηγορίες όπως είναι κέντρα διασκεδάσεως, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, καφενεία, τουριστικών ειδών κ.α.



Το χρονικό


Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο το Σωτήρη Ρίζο (στο μεσοδιάστημα συνταξιοδοτήθηκε) και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καρακανώφ (στο μεταξύ προήχθη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ) με απόφαση του Τμήματος Αναστολών είχε «παγώσει» προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας, η οποία και τώρα εκδόθηκε.
Συγκεκριμένα με την υπ΄ αριθμ. 100/2017 απόφασή της Ολομέλειας του ΣτΕ κριθηκε ότι η νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Ανάπτυξης να εκδίδει απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε 3 τουριστικές περιοχές, «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό» είναι αντίθετη στο άρθρο 43 του Συντάγματος που επιτάσσει για παρόμοια θέματα να εκδίδονται Προεδρικά Διατάγματα και όχι υπουργικές αποφάσεις.
Όπως επισημαίνεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η υπουργική απόφαση κρίθηκε μη νόμη και ακυρώθηκε!Και αυτό, σημειώνεται στην δικαστική απόφαση ανεξαρτήτως των λόγων οι οποίοι αναφέρονται στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας των Χριστιανών το θρήσκευμα πολιτών.
Σκεπτικό καταπέλτης του ΣτΕ
Στην απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της γίνεται αναφορά στα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής και τονίζεται πως:
«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).
Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21). Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία».

Οι περιοχές


Επισημαίνεται ότι με τους νόμους 4177/2013, 4208/2013 και 4254/2014 προβλέφθηκε ότι με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης θα ορίζονται 3 τουριστικές περιοχές της χώρας, που θα επιτρέπεται πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, χωρίς να απαιτείται για αυτό η έκδοση απόφασης του αντιπεριφερειάρχη.
Μετά από αυτές τις διατάξεις εκδόθηκε η από 7.7.2014 απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτράπηκε πιλοτικά για ένα χρόνο η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στις νομαρχίες:
1) Αττικής: α) Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου,
2) Κεντρική Μακεδονία: α) Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και β) Χαλκιδική
3) Νότιο Αιγαίο: Οι Δήμοι: α) Ρόδου, β) Κω, γ) Σύρου Ερμούπολης, δ) Μυκόνου και ε) Θύρας.
Στη συνέχεια προσέφυγαν ΣτΕ η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.
Παράλληλα, παρέμβαση υπέρ της εφαρμογής της υπουργικής απόφασης, έκαναν στο ΣτΕ οι: 1) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), 2) Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, 3) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και 4) Επιτροπή Ανταγωνισμού.

______________

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική

ειδησεις

sxoleio-xioni.jpg

Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έχει η Περιφέρεια Αττικής από τους δήμους την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά ή θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους με καθυστέρηση, τα σχολεία των δήμων στις εξής Περιφερειακές Ενότητες:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής:
  • Στον Δήμο Ωρωπού, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
  • Στον Δήμο Μαραθώνα, κλειστές θα παραμείνουν οι παρακάτω σχολικές μονάδες: -Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Βαρνάβα. -Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Γραμματικού. -Τα Νηπιαγωγεία 1° και 2°, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο, και το Λύκειο του Μαραθώνα. -Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο του Τύμβου Μαραθώνα. -Το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Σουλίου. -Όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία της Νέας Μάκρης. -Σημειώνεται ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα Γυμνάσια 1° και 2° (Νέου Βουτζά), καθώς και το Λύκειο της Νέας Μάκρης.
Τα σχολεία Ειδικής Αγωγής ΕΕΕΕΚ Παμμακαρίστου θα παραμείνουν κλειστά. Αναφορικά με τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, θα λειτουργήσουν μόνο αυτοί που βρίσκονται στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα και στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης. Ο Παιδικός Σταθμός στη Δημοτική Κοινότητα Βαρνάβα θα παραμείνει κλειστός.
  • Στον Δήμο Αχαρνών, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Γυμνάσια και Λύκεια) στην περιοχή Θρακομακεδόνων, Βαρυμπόμπης και Ολυμπιακού Χωριού, καθώς και τα εξής σχολεία του βόρειου τομέα του Δήμου Αχαρνών:
19ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.
21ο Δημοτικό Σχολείο και 24ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών (συστεγαζόμενα).
24ο Δημοτικό Σχολείο και 35ο Νηπιαγωγείο Αχαρνών (συστεγαζόμενα).
28ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής:
  • Στον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δημοτικής Ενότητας Βιλίων και της Δημοτικής Ενότητας Ερυθρών.
  • Στον Δήμο Φυλής, ανοικτά, από τις 09:00 και μετά, θα είναι όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Άνω Λιόσια-Ζεφύρι και Φυλή. Εξαίρεση το 3ο-8ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων (Ζωφριά) που θα μείνει κλειστό όλη την ημέρα. Εξάλλου ανοικτοί θα είναι όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί σε Άνω Λιόσια-Ζεφύρι και Φυλή.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών:
  • Στον Δήμο Πεντέλης, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
  • Στον Δήμο Κηφισιάς, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης. Στις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας, τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 09.00 π.μ.
  • Στον Δήμο Αμαρουσίου, τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 10.00 π.μ.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών:
Στους Δήμους Χαϊδαρίου και Πετρούπολης, τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 10.00 π.μ.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά:
Στον Δήμο Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, για την ασφάλεια των μαθητών, θα παραμείνουν κλειστές οι παρακάτω σχολικές μονάδες:
  • Νηπιαγωγεία: 5ο, 9ο, 12ο, 13ο και 21ο  
  • Δημοτικά: 13ο, 18ο, 19ο, 20ο, 25ο και 26ο
  • Γυμνάσια: 5ο, 9ο και 10ο
  • Λύκεια: 5ο
Κανονικά θα λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, καθώς και τα σχολεία στον υπόλοιπο Δήμο.
Στους Δήμους Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού και Περάματος, τα σχολεία θα λειτουργήσουν και η προσέλευση των μαθητών ορίζεται στις 10.00 π.μ.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων:
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στον Δήμο Σαλαμίνας.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:
  • Στον Δήμο Αθηναίων θα παραμείνουν κλειστά, λόγω ειδικών προβλημάτων, τα παρακάτω σχολεία:
Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Το 120ο και 38ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών.
Το 24ο Γυμνάσιο και το 24ο Λύκειο Αθηνών.
Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον υπόλοιπο Δήμο.
  • Στον Δήμο Γαλατσίου, τα σχολεία θα λειτουργήσουν στις 09.00 π.μ.
  • Στον Δήμο Καισαριανής, κλειστά θα παραμείνουν το 3ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο.
  • Στον Δήμο Βύρωνα, κλειστά θα παραμείνουν το 9ο Δημοτικό Σχολείο Καρέα, καθώς και το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καρέα. Τα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου θα λειτουργήσουν στις 09.00 π.μ.
  • Στον Δήμο Ηλιουπόλεως, θα παραμείνουν κλειστές οι παρακάτω σχολικές μονάδες: -Νηπιαγωγεία: 3ο, 5ο , 9ο, 8ο, 12ο, 16ο, 18ο, 21ο και 23ο -Δημοτικά: 3ο, 5ο, 8ο, 12ο, 17ο, 20ο -Γυμνάσιο: 2ο -Λύκειο: 3ο
Στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
*Σημειώνεται ότι επειδή ο οικείος δήμος μπορεί να εκτιμήσει, κατά περίπτωση, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση, ενδέχεται με αποφάσεις των Δημάρχων να μην λειτουργήσουν και άλλα σχολεία. Έτσι για την καλύτερη ενημέρωσή τους οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τους δήμους.

_____________
efsyn.gr

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Σε ποιες περιοχές θα είναι κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα, λόγω κακοκαιρίας

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα αρκετά σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς το δριμύ ψύχος αλλά και ο παγετός καθιστούν απαγορευτική την προσέλευση μαθητών και δασκάλων.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, κλειστές θα είναι αύριο όλες οι σχολικές μονάδες (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) στον δήμο Λαγκαδά. Επίσης, για την ασφάλεια των μαθητών κλειστά θα μείνουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα.
Στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου κλειστά θα παραμείνουν όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά.
Στον Δήμο Φλώρινας τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δεν θα λειτουργήσουν στις 9 και 10 Ιανουαρίου, ενώ κανονικά θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί.
Στο Δήμο Κατερίνης κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου, θα είναι κλειστά μόνο τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά.
Στη Χαλκιδική, στον Δήμο Αριστοτέλη δεν θα ανοίξουν αύριο, Δευτέρα, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου σε δομές της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΚΔΑΠ και στο σύνολο των κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη.
Κλειστά θα είναι τα σχολεία το ερχόμενο διήμερο, Δευτέρα και Τρίτη, και στο Δήμο Πολυγύρου. Εξαιρούνται τα σχολεία της παραλιακής ζώνης (Μεταμόρφωση, Ορμύλια, Καλύβες, Όλυνθος) τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά με μία ώρα καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης τη Δευτέρα και την Τρίτη, 9 και 10 Ιανουαρίου, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Κοζάνης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μια ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 το πρωί.
Επιπλέον, κλειστά θα παραμείνουν το διήμερο 9 και 10 Ιανουαρίου και τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό.
Κλειστές θα παραμείνουν αύριο οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Εδεσσας, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, τα σχολεία στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, θα παραμείνουν κλειστά.
Από τις 10:00 και μετά, θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Τρικάλων. Κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
Κλειστά θα είναι αύριο όλα τα σχολεία των δήμων Λάρισας και Καρδίτσας, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.
Στην Κρήτη, κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Στο Ηράκλειο, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία των Δήμων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία όπως των Δήμων Βιάννου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Αρχανών-Αστερουσίων, Ηρακλείου και Μινώα Πεδιάδας.
____________

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Τα παρατράγουδα του Γιώργου Καμίνη μία γιορτή κανονική απάτη (με τους όρους τούς εορταστικούς)

   Δήμος  Αθηναίων    

kaminis_protoxronia.jpg

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
*
Περίεργο, αλλά πιο πολύ κόσμο είχαν στην αλλαγή του χρόνου, τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, η πλατεία Συντάγματος και το Μοναστηράκι σε σύγκριση με το Θησείο.
Και λέμε περίεργο, γιατί η γιορτή που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, αυτή η μεγάλη (τρόπος του λέγειν μεγάλη) συναυλία με τον Κωστή Μαραβέγια, δεν έγινε ούτε στο Σύνταγμα ούτε στο Μοναστηράκι. Αλλά στο Θησείο.
Προφανώς οι περισσότεροι μετανάστες προτίμησαν άλλες πλατείες, άλλα μέρη για να περάσουν στο 2017. Βρέθηκα στο Θησείο το βράδυ του Σαββάτου ώστε να παρακολουθήσω από κοντά τη γιορτή του Γιώργου Καμίνη.
Το έζησα και μπορώ να σας το πω: ήταν μία γιορτή κανονική απάτη (με τους όρους τούς εορταστικούς). Δεν ήταν καν γιορτή, άλλωστε.
Και δεν είναι άσχετο αυτό που λέω για τους μετανάστες, μια και η συντριπτική πλειονότητα του ολιγάριθμου κοινού στη συναυλία του δημάρχου ήταν ταλαιπωρημένοι μετανάστες. Ελάχιστοι, ελαχιστότατοι, οι δημότες Αθηναίων. Εξ ου και το χειροκρότημα ήταν από χλιαρό έως ανύπαρκτο. Τόσο στον Γιώργο Καμίνη όσο και στους καλλιτέχνες.
Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα σε όλο αυτό, αν δεν το πληρώναμε εμείς. Και, μάλιστα, πολύ ακριβά. Κοντά στις 200 χιλιάδες ευρώ.
Διότι, τι κάναμε στην ουσία εμείς οι φορολογούμενοι; Χρηματοδοτήσαμε τη φιέστα του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Για να βγει πέντε λεπτά στην τηλεόραση σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης και να διαβάσει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα με τις ευχές του. Και να πραγματοποιήσει την αντίστροφη μέτρηση μέχρι να μπει ο καινούργιος χρόνος.
Καμία άλλη χρησιμότητα δεν είχε η αποτυχημένη αυτή φιέστα. Εκτός ίσως και από το να πάρουν κάποια χρήματα οι συντελεστές της.
Να βγει ένα συγκρότημα που ονομάζεται Dreamy Whispers για να ερμηνεύσει ένα κομμάτι μόνο. Για να ακολουθήσουν μετά η Σμαράγδα Καρύδη και ο Θοδωρής Αθερίδης με δύο «κρύα» αστεία, καλωσορίζοντας τον Γιώργο Καμίνη. Ούτε ένα κείμενο της προκοπής δεν κάθισαν να γράψουν οι δύο ηθοποιοί.

Αισθητική πρόκληση

Για να βγει μετά ο Γιώργος Καμίνης να πει όσο πιο κοινότοπα μπορούσε πως «κερδίζουμε μικρές νίκες» και πως «αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία τις αναποδιές και τα απρόβλεπτα!».
Για να βγει στις 12 και 5 να παίξει ο Κωστής Μαραβέγιας με την Big Band του Δήμου Αθηναίων, την πιο απροετοίμαστη και ακούρδιστη big band που ακούσαμε ποτέ.
Κόστος όλων των προηγουμένων συν κάποιων ακόμα αντίστοιχα προκλητικών απέναντι στη λογική και την αισθητική, μεγαλύτερο από 170 χιλιάδες ευρώ. Και να σας πω και κάτι ακόμα: έχω δει εκατοντάδες συναυλίες.
Η παραγωγή της συγκεκριμένης βραδιάς, το στήσιμό της, η σκηνή και οι μικροφωνικές εγκαταστάσεις όχι μόνο δεν δικαιολογούν αυτό το υψηλό ποσό, αλλά ούτε το 1/10.
Μέχρι και ενδυματολόγο πλήρωσαν για να έρθει ο καθένας από τους συντελεστές φορώντας τα δικά του ρούχα, από το σπίτι του.
Μεγάλη σπατάλη. Οχι βέβαια σαν τις εποχές τού «μαζί τα φάγαμε», αλλά το προσεγγίζουν. Αξιος συνεχιστής τους ο Γιώργος Καμίνης, βαδίζει στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά εκείνου του απεχθούς πολιτικού συστήματος που μας έφερε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα.
Χώρια που το όλο σκηνικό έμοιαζε σαν ανάσταση. Οχι για το κύρος του δημάρχου που επλήγη από τη Ρόδα του Συντάγματος. Αλλά την Ανάσταση του Πάσχα. Πώς πάμε στην Ανάσταση στο προαύλιο της εκκλησίας και αποχωρούμε δέκα λεπτά μετά τις 12, αφού ο παπάς ψάλει το «Χριστός Ανέστη»; Ετσι και το Σάββατο το βράδυ.
Μόλις αλλάξαμε χρόνο και αφού ο Κωστής Μαραβέγιας είπε ένα-δυο τραγούδια, ο κόσμος αποχωρούσε κατά κύματα. Ηταν και το κρύο, δεν φάνηκαν οι μετανάστες να γνωρίζουν και τη «Λόλα» του Μαραβέγια, πόσο να αντέξουν οι άνθρωποι, την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Ισως και για να γλιτώσουν από την παραφωνία.
Τέτοιες παράφωνες ερμηνείες και παιξίματα, να μην πετυχαίνουν ούτε νότα, είχαμε χρόνια να ακούσουμε. Σαν τα «Παρατράγουδα» της Αννίτας Πάνια, με τη διαφορά πως τα... παρατράγουδα του Καμίνη γίνονται με δημοτικό χρήμα.
_______________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο δήμος και οι ευθύνες
Μια Ρόδα με βαριά σκιά...
Απ’ την Αθηνά Παλλάδα στην Αθήνα του «Παλλάς»

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...