............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Απεργία διαρκείας αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ με την κατάθεση του ασφαλιστικού

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) στη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, με απεργία διαρκείας σε όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αυτομάτως με την κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο κλάδος παραμένει σε αγωνιστική εγρήγορση με 24ωρη απεργία την Μ. Τρίτη 26 Απριλίου, από τις 6πμ έως τις 6πμ της Μ. Τετάρτης σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά.
Στη διάρκεια της 24ωρης απεργίας η ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στο χώρο της Ενημέρωσης σε αγωνιστική και μαχητική συγκέντρωση στη μία το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας. Την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις του κλάδου για το ασφαλιστικό. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να ζητήσει από τις Ενώσεις-μέλη της να καλέσουν τους αρμόδιους συντάκτες να μην παρίστανται στο press room και να επιβάλουν εμπάργκο στις δηλώσεις των υπουργών που σχετίζονται με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα.
Υποχρεωτική παρουσία εκπροσώπων των Ενώσεων Συντακτών και της ΠΟΕΣΥ σε συζητήσεις που οργανώνονται για το ασφαλιστικό στα Ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και στα αντίστοιχα ρεπορτάζ που φιλοξενούνται στις εφημερίδες και το διαδίκτυο.

Αγωνιζόμαστε για:
• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Σε περίπτωση που το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή σήμερα, αυτομάτως θα ισχύσει η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για απεργία διαρκείας. Θα εκδοθεί νεώτερη ανακοίνωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ»

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Από τα Χαυτεία στο Δουργούτι

Γειτονιές παλιάς Αθήνας: 

Πώς λέγεται η γειτονιά κάτω από την Ομόνοια; Πού είναι τα Μυκονιάτικα; Ξεκινάμε για μια βόλτα στις παλιές αθηναϊκές γειτονιές… που επιμένουν.



της Ηρώς Κουνάδη

Πόσο καλά (νομίζετε ότι) ξέρετε την Αθήνα; Τι σκέφτεστε όταν ακούτε κάποιον να μιλά για τα Χαυτεία; Κάτι κοντά στην Ομόνοια, ναι, σωστά, πού ακριβώς όμως; Κι αν σας δίναμε ραντεβού στο Δουργούτι, πού θα ερχόσασταν να μας βρείτε; Εκτός από τα Αναφιώτικα, μπορείτε να σκεφτείτε άλλη «νησιώτικη» γειτονιά στην Αθήνα; Ακολουθήστε μας, σε μια σύντομη βόλτα ανάμεσα στα ξεχασμένα ονόματα των αθηναϊκών γειτονιών.


Δουργούτι: Απλούστερα γνωστό και ως «τα προσφυγικά του Νέου Κόσμου», είναι η γειτονιά πίσω από το Intercontinental της λεωφόρου Συγγρού. Θα την αναγνωρίσετε εύκολα από τις γιγάντιες εργατικές πολυκατοικίες που χτίστηκαν την δεκαετία του ’60, για να αντικαταστήσουν τα (άνευ αποχετεύσεως, νερού και ρεύματος) παραπήγματα που στέγαζαν από το 1922 τους πρόσφυγες από τη Σμύρνη. Μια πολύ ωραία φωτογραφική βόλτα στο Δουργούτι έχει εδώ το blog του Πιγκουίνου.

Γεράνι: Αυτό που οι περισσότεροι εξ ημών αποκαλούμε «τα δρομάκια κάτω από την Ομόνοια», και πιο συγκεκριμένα το τρίγωνο που περικλείουν οι οδοί Επικούρου, Ευριπίδου, Αθηνάς και Πειραιώς. Πήρε το όνομά του από τους μικρούς γερανούς που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί Αθηναίοι για να αντλούν νερό από τα πηγάδια που βρίσκονταν εδώ. Περισσότερες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Γερανίου εδώ.

Χαυτεία: «Δεν ζη κανείς εις τας Αθήνας αν δεν περνά μίαν τουλάχιστον ώραν την ημέραν εις τα Χαυτεία» γράφει ο Γρηγόριος Ξενόπουλος στην «Εφημερίς» τον Ιούλιο του 1913. Η γειτονιά που πήρε το όνομά της από το καφενείο του Ιωάννη Χάφτα (και άρα έπρεπε να γράφεται Χαφτεία, αντί του Χαυτεία που επικράτησε) αντιστοιχεί αρχικά στα τετράγωνα της Πατησίων από την οδό Βερανζέρου μέχρι τη Σταδίου. Σήμερα, το όνομα χρησιμοποιείται για το κομμάτι της Αιόλου ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και τη Σταδίου (ή, για να το θέσουμε απλούστερα, τα τετράγωνα γύρω από το καφεκοπτείο του Λουμίδη).


Τζιτζιφιές: Η γειτονιά που παλιότερα λεγόταν «Αράπικα» απλώνεται εκεί όπου η Παραλιακή διασταυρώνεται με την λεωφόρο Θησέως. Πήρε το όνομά της από τα ομώνυμα δέντρα που φύτρωναν στην γειτονιά –η οποία κάποτε ήταν ολόκληρος συνοικισμός: το 1955 είχε 2.843 κατοίκους. Υπήρξε θρύλος τη δεκαετία του ’70 για τα νυχτερινά κέντρα όπως η Νοσταλγία.


Αέρηδες: Κι όμως, είναι και επίσημα όνομα γειτονιάς –το ποιας γειτονιάς υποθέτουμε το μαντεύετε εύκολα: εκείνης γύρω από το Λουτρό των Αέρηδων. Τόσο επίσημα, που αναφέρεται και στο Google Map της Αθήνας. Κατά την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα, εδώ ήταν το κέντρο της πόλης, με την κεντρική αγορά και τον στρατώνα όπου στρατοπέδευε ο βαυαρικός στρατός. Το 1904 με Βασιλικό Διάταγμα «περί αλλαγής ονομάτων τοποθεσιών» η γειτονιά μετονομάσθηκε σε συνοικία Αδριανού, όνομα που δεν επικράτησε ποτέ.



Και ακόμα… 

Σούρμενα: 
Είναι η γειτονιά του Ελληνικού πάνω από την λεωφόρο Βουλιαγμένης. Πήρε το όνομά της από τους πρόσφυγες από την Σούρμενα του Πόντου που εγκαταστάθηκαν εδώ το 1922.

Θυμαράκια: Η γειτονιά γύρω από την ομώνυμη πλατεία, η οποία είναι επίσημα γνωστή ως πλατεία Αθανασίου Διάκου. Βρίσκεται ανάμεσα στα Σεπόλια, τον Λόφο Σκουζέ και την Πλατεία Αμερικής, κάτω από τις γραμμές του τραίνου.

Μυκονιάτικα: Τι νομίζατε, ότι υπάρχουν μόνο «Αναφιώτικα»; Τα Μυκονιάτικα είναι γειτονιά των Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στη λεωφόρο Κηφισού. Υποθέτουμε ότι περιττεύει να εξηγήσουμε από πού πήραν το όνομά τους.

Γούβα: Είναι η «γούβα» ανάμεσα στις λεωφόρους Ηλιουπόλεως και Βουλιαγμένης. Αν έχετε κατέβει από το Παγκράτι την Υμηττού με κατεύθυνση προς Νέο Κόσμο, σίγουρα μπορείτε να μαντέψετε από πού πήρε το όνομά της.

Μπύθουλας: Μπούθουλα ή Μπύθουλα ονόμαζαν οι παλιοί Αθηναίοι μια γειτονιά του Κολωνού, όπου λίμναζαν στάσιμα νερά σε ξεροπόταμο. Το όνομα της γειτονιάς όπου έμενε η Μαντάμ Σουσού κάνει ωραία ηχητική αντίθεση με τον Βούθουλα, τη γειτονιά δίπλα στην Αγία Φωτεινή. Σε αντίθεση με τον Μπύθουλα, τα νερά του Βούθουλα ήταν τρεχούμενα: Εκεί βρισκόταν μια λιμνούλα στα νερά της οποία κατέληγε ένας μικρός καταρράκτης. Η λαϊκή φράση «ο Βούθουλας κι ο Μπούθουλας» χρησιμοποιούταν για να εκφράσει διαφορετικότητα –όπως λέμε «λαός και Κολωνάκι».

__________________

Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του 23ου Ποδηλατικού Γύρου της Αθήνας


Ποδηλατικός γύρος


Λόγω της διεξαγωγής του 23ου Ποδηλατικού Γύρου Αθήνας, σήμερα Κυριακή 17 Απριλίου, από τις 07:00 έως τη λήξη του, πραγματοποιούνται προσωρινές και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων στις εξής οδούς και λεωφόρους του δήμου Αθηναίων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.
Συγκεκριμένα:
*Πειραιώς, στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Αθηνάς, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σοφοκλέους και της Πλ. Ομονοίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Πλ. Ομονοίας.
*Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Πλ.Συντάγματος.
*Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Λ.Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Λ.Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ.Διάκου και της Λ.Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Λ.Βασ.Κων/νου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Β.Αλεξάνδρου και της Λ.Βασ.Όλγας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιθέα, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Λ.Βασ.Όλγας, σε όλο το μήκος της.
*Λ.Βασ.Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λεωφόρων Βασ. Κων/νου και Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Λ.Βασ.Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ζαχάρωφ και Βασ. Αλεξάνδρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Καλλιθέα, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Ακαδημίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κανάρη και της Λ. Βασ.Σοφίας.
*Ελ.Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κοδριγκτώνος και της πλ.Ομονοίας και και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Λ.Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Κηφισίας.
*Ιουλιανού, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Λιοσίων, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Παρρασίου και της πλ. Βάθης και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Μάρνη, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Καρόλου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Πλ.Καραϊσκάκη.
*Αχιλλέως, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Θερμοπυλών, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
*Ανώνυμη οδός (δίπλα στο πάρκο Ελευθερίας), σε όλο το μήκος της.
*Κόκκαλη, σε όλο το μήκος της.
*Μονής Πετράκη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Υψηλάντου και της Λ.Βασ.Σοφίας.
*Χατζηκώστα, σε όλο το μήκος της.
*Ζαχάρωφ, σε όλο το μήκος της.
*Τσόχα, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Βασ.Σοφίας.
Παράλληλα, δεν θα επιτρέπεται η κάθετη διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής, που θα ακολουθήσουν οι ποδηλάτες και για όσο χρόνο διαρκέσει η εκδήλωση, εκτός των παρακάτω ελεγχόμενων κόμβων:
*Λ.Αλεξάνδρας - Παπαρρηγοπούλου.
*Λ.Αλεξάνδρας - Ιπποκράτους.
*28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Χαλκοκονδύλη.
*Σταδίου - Αμερικής.
*Ελ.Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) - Αμερικής
*Λ.Βασ.Κων/νου - Παυσανίου.

___________

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Mε ελληνικό αίμα και την Ελλάδα να επιστρέφει σακατεμένη (και με εθνικές απώλειες) στη Δραχμή κινδυνεύει να ολοκληρωθεί το δράμα των Μνημονίων

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Η Ελλάδα επιστρέφει σακατεμένη (και με εθνικές απώλειες) στη Δραχμή;


Τα όσα γίνονται τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο μάς προετοιμάζουν νέα εθνικά δράματα ενώ οι πρωτοφανείς και θανάσιμες ανεπάρκειες όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τερματίζει το πεντάλ της ανικανότητας, της ασχετοσύνης και της ανεπάρκειας σε συνδυασμό με προκλητικές ενέργειες όπως οι Υποκλοπές του κατασκευασμένου εσωτερικού εχθρού αλλά και των εταίρων μας έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ τον ουρανό που μαυρίζει πάνω από τα κεφάλια μας.
Η Ελλάδα κατάφερε να είναι πιο μόνη από ποτέ και τα απεγνωσμένα ταξίδια του πρωθυπουργού μόνο οδύνες μας υπόσχονται ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση-νεκρολογία ενός λαού. Γιατί τι άλλο μπορεί να φέρει ο καλπασμός των άμεσων και έμμεσων φόρων;
Αυτό που πολλοί φοβόντουσαν, ότι δηλαδή η θητεία της κυβέρνησης πρώτη φορά Αριστερά θα μπορούσε να καταλήξει σε εθνικό διαμελισμό και Δραχμή μοιάζει με εφιάλτη που αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων κολασμένων προσφύγων στο ελληνικό έδαφος ολοκληρώνει την Εθνική Τραγωδία την οποία η Ιστορία ετοιμάζεται να εντάξει στην περίοδο της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα.

Τα δημοσιεύματα μεγάλων γερμανικών εφημερίδων είναι χαρακτηριστικά:

Η ελληνική κρίση χρέους επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο, γράφει η εφημερίδαHandelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό δράμα, τέταρτη πράξη». H γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Για μια ακόμα φορά εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Αθήνα και δανειστές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν και οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν. Αν και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, ο χρόνος πιέζει. Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία τον Ιούλιο. (…) Ωστόσο η κυβέρνηση Τσίπρα έχει να αντιμετωπίσει και την ισχνή πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού στην ελληνική βουλή. Σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες για νέα λιτότητα και μεταρρυθμίσεις αρκεί μόνο τρεις βουλευτές να ψηφίσουν «όχι» για να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Το τελευταίο που χρειάζονται τώρα Αθήνα και Ευρώπη είναι πρόωρες εκλογές και μια πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα. Διότι η χώρα δεν αγωνίζεται μόνο για να επιπλεύσει οικονομικά. Έχει να αντιμετωπίσει και την προσφυγική κρίση. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα προκαλούσε “μια μεγάλη πολυδιάστατη κρίση στη νοτιοανατολική Ευρώπη“, προειδοποιεί διπλωμάτης μεγάλης χώρας-μέλους της ΕΕ».

«Βοήθεια για την Ελλάδα», επιγράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung άρθρο της για την αναγκαιότητα μιας ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση, με την οποία θα ανακουφιζόταν η Ελλάδα. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Η δυσπιστία των Ελλήνων έναντι των υποσχέσεων της Κομισιόν οφείλεται στις, μέχρι τώρα, εμπειρίες τους με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ. Τον Οκτώβριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε συμφωνία με την Τουρκία για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες της ακτοφυλακής στο Αιγαίο, η οποία, όπως αναμένονταν, δεν λειτούργησε. Το ίδιο ισχύει και για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν μετεγκατασταθεί περίπου 900 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 0,5%.»

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Βόμβα για Ελλάδα:Ο ΟΗΕ καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει τα όσα υπέδειξε η επιτροπή αλήθειας για το χρέος. Μεγάλη νίκη για την πρ. πρόεδρο της Βουλής και για όλους τους Ελληνες.



Του Μιχαήλ Στυλιανού

Έκθεση του ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. για την Ελλάδα, η οποία δεν είδε το φως της δημοσιότητας- καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει την έρευνα για τα γενεσιουργά αίτια της κρίσεως χρέους,αξιοποιώντας το έργο που άρχισε η «Επιτροπή της Αλήθειας για το Χρέος», προκειμένου να εξασφαλίσει την καλύτερη δικαστική και διοικητική λογοδοσία των κυβερνητικών αξιωματούχων και ηγετικών στελεχών του ιδιωτικού τομέα.
Στις εισηγήσεις της προς τους δανειστές, τους καλεί να ελαφρύνουν το χρέος, για την ώθηση κοινωνικά επωφελούς ανάπτυξης με πρόγραμμα επενδύσεων και να βοηθήσουν την Ελλάδα να κλείσει το κενό στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.
Τονίζει ότι οι καταστροφικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας για τα ανθρώπινα δικαιώματα « δεν είναι το έργο κάποιου αόρατου χεριού, για το οποίο δεν ευθύνονται ούτε κράτη ούτε διεθνείς, δημόσιοι, ή ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, εντός και εκτός της Ελλάδος .»

Αποφαίνεται πως η ανευθυνότητα δανειζομένων και δανειστών συνέβαλε σημαντικά στην ελληνική οικονομική κρίση, ότι τα μέτρα λιτότητας εμβάθυναν την κρίση και με την μείωση των δαπανών δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας υπέσκαψαν τα αντίστοιχα ανθρώπινα δικαιώματα.
(Για την παραίνεση προώθησης της έρευνας για το χρέος, υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση, δια του κ. Βούτση, έχει ως γνωστόν καταργήσει την Διεθνή Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος. Την σημαντική πρώτη έκθεσή της Επιτροπής, που είναι συντριπτική και για το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα-ΑΝΕΛ όχι μόνο άφησε αναξιοποίητη στις αιματηρές διαπραγματεύσεις της («ματώσαμε») με τους «εταίρους», αλλά -δια του ριζοσπάστη νέου προέδρου της Βουλής- την εξαφάνισε…)
Η διατύπωση της σχετικής υπόδειξης για συνέχιση του έργου διερεύνησης των ευθυνών, υπολαμβάνει ως δεδομένη την ύπαρξη ευθυνών κυβερνητικών και χρηματοπιστωτικών παραγόντων για την κρίση του χρέους της χώρας. Και η κυβερνητική προσπάθεια εξαφάνισης της Επιτροπής της Αλήθειας αποκαλύπτει ενδιαφέρον συγκάλυψης αυτών των ευθυνών, από την παρούσα κυβέρνηση της «αριστεράς και της προόδου». Η οποία συνέστησε –με δεκαπεντάμηνη καθυστέρηση- εξεταστική για σκάνδαλα οπωσδήποτε ελαφρότερα από την εξαθλίωση και υποδούλωση του έθνους.
Η έκθεση του εμπειρογνώμονα καλεί επίσης την κυβέρνηση να επικυρώσει τις Βασικές Αρχές της Διαδικασίας Αναδιάρθρωσης Κρατικού Χρέους, του Ο.Η.Ε. και της Αρχές Κρατικού Δανεισμού, της UNCTAD.
Βαρυσήμαντο κείμενο – ΄Οπλο διαπραγμάτευσης

Η έκθεση είναι ένα κείμενο 45 σελίδων και 11.000 λέξεων, αναπτύσσει τις διαπιστώσεις του απεσταλμένου (τον περασμένο Δεκέμβριο) από το Συμβούλιο του ΟΗΕ εμπειρογνώμονα, από ενημερωτικές συναντήσεις του με υπουργούς, κρατικούς παράγοντες, ανεξάρτητες αρχές, και εκπροσώπους συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων και καταλήγει με συμπεράσματα και εισηγήσεις «προς την κυβέρνηση της Ελλάδος και τους Διεθνείς Δανειστές της».
Αναφέρεται σε ανθρώπινα δικαιώματα, κατοχυρωμένα στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για τα οποία κάτι αορίστως ακούουν κάποτε οι ακροατές του Συνταγματολόγου καθηγητή κ. Κασιμάτη, (όταν σπανίως και αργά τη νύχτα καλείται σε κάποιο «γυαλί»), αλλά οι λεηλατούμενοι και δυναστευόμενοι ΄Ελληνες ούτε υποπτεύονται ότι τους αφορούν, τους ανήκουν και μπορούν να τα διεκδικήσουν.
‘Ίσως αυτό εξηγεί ότι γι’ αυτή την έκθεση δεν βρέθηκε χώρος σε ανταποκρίσεις και σε δελτία ειδήσεων, που μας πληροφορούν και για την αλλαγή πάμπερς στον νέο βλαστό της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
Στα συμπεράσματα, (μετά την «έκφραση λύπης» γιατί δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμιά εκ προοιμίου μελέτη των συνεπειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των τριών οικονομικών προγραμμάτων), προχωρεί σε μια λιτή αλλά συντριπτική καταγραφή των δεδομένων εξαθλίωσης του πληθυσμού, το ένα δέκατο του οποίου έχει περιέλθει σε κατάσταση «έσχατης φτώχιας» και στέρησης των «απολύτως ουσιωδών ελάχιστων επιπέδων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων, τα οποία τα Κράτη οφείλουν να προστατεύουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.»
Επισημαίνει τις βαρύτατες συνέπειες των δραστικών «μεταρρυθμίσεων» για την οικονομία, και σημειώνει ότι οι διαδεδομένες ελπίδες για ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη φαίνονται ελάχιστες και πιθανόν ν’ αποδειχθούν ουτοπικές.

Στις εισηγήσεις προς τους δανειστές, η έκθεση:

Εκτός της ελάφρυνσης του χρέους, που αναφέρθηκε παρά πάνω, τους καλεί:
-Να διατυπώσουν οδηγίες για πλήρη εκτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων και συνεπειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προγραμμάτων προσαρμογής που χρηματοδοτούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και το ESM. Και τον υπολογισμό των απαιτούμενων πόρων για κοινωνική προστασία και της βιωσιμότητας του χρέους.
-Να εξασφαλίσουν την συνοχή στις πολιτικές της Ε.Ε. απέναντι στην κρίση, ώστε να περιλαμβάνουν τη μείωση της ανεργίας, της φτώχιας και της προσβασιμότητας στη δημόσια υγεία, ως μετρήσιμους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και να αναφέρουν περιοδικά την πρόοδο.
– Να αυξήσουν περισσότερο τα ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης στην Ελλάδα για την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού και για κοινωνικά και μέτρα απασχόλησης εντός της χώρας.
-Να χαλαρώσουν τις περικοπές δαπανών του ελληνικού προϋπολογισμού, βοηθώντας την χώρα να ανταποκριθεί στην προσφυγική κρίση και να της παράσχουν ανθρώπινη, τεχνική και οικονομική ενίσχυση για την εξασφάλιση επαρκούς ιατρικής περίθαλψης, διατροφής και στέγασης των προσφύγων.
Στις εισηγήσεις του προς την κυβέρνηση και τους Δανειστές, συνιστά, μεταξύ άλλων:
-Μια διεξοδική εκτίμηση των συνεπειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα του προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής, σε συνεργασία με όλους τους θιγομένους, συμπεριλαμβανομένων της εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Ανεξάρτητης Αρχής και εκπροσώπων της κοινωνίας.
-Την αναβολή της περικοπής δαπανών κοινωνικής περίθαλψης που προβλέπει το τελευταίο Μνημόνιο, μέχρις ότου μείωση της ανεργίας, της φτώχειας και της σοβαρής στέρησης υλικών αγαθών καταστήσουν δυνατή την εφαρμογή μέτρων οικονομίας, χωρίς να υποσκάψουν βασικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα.
Στην ελληνική κυβέρνηση, ξεχωριστά, εισηγείται:
-Να εξασφαλίσει την ελληνική ιδιοκτησία των μεταρρυθμιστικών μέτρων, με ακρόαση του κοινού, κοινωνικό διάλογο και με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με πλήρη σεβασμό στο δικαίωμα της συμμετοχής.
-Μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που να προστατεύει τα βασικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δικαιώματα κατά την Σύσταση 2012 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
-Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, που να το καθιστά οικονομικά βιώσιμο και να εξασφαλίζει τους ηλικιωμένους από την φτώχια. Να μελετήσει την εισαγωγή βασικής σύνταξης για όλους, ανώτερης του κατωτέρου μισθού και χρηματοδοτούμενης από φόρο, στην οποία θα προστίθεται η αναλογική προς τις μισθοδοτικές κρατήσεις σύνταξη.
Εισηγείται ακόμη άμεσο κλείσιμο του κενού προστασίας για τους σκληρότερα πληγέντες (περιθωριοποιημένους) πολίτες, την επέκταση σε 24μηνο το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας, την εισαγωγή επιδόματος ενοικίου για οικογένειες ανεπαρκούς εισοδήματος, τον μη αποκλεισμό υπερχρεωμένων πολιτών από την βασική κοινωνική ασφάλιση και άλλα.

* * * * *
Το κείμενο αυτής της έκθεσης εξόφθαλμα επιβάλλεται σε ανάγνωση και μελέτη όχι στο πνευματικά νεκρό πολιτικό πλήρωμα, αλλά στις ευρύτερες ζωντανές δυνάμεις του έθνους, ως αφετηρία σωτήριου ίσως προβληματισμού.
Διαβάστε εδώ
το Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους για το Τρίτο Μνημόνιο

_____________

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Σε απόγνωση – και πάλι – οι καρκινοπαθείς στο ΛΑΪΚΟ

Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Σε απόγνωση – και πάλι – οι καρκινοπαθείς στο ΛΑΪΚΟ
Σε απόγνωση – και πάλι – οι καρκινοπαθείς στο ΛΑΪΚΟ, σήμερα 07/04 για δεύτερη Πέμπτη δεν έγιναν χημειοθεραπείες στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης των αντίστοιχων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Η καθυστέρηση της θεραπείας των καρκινοπαθών εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επιδείνωση της κατάστασης τους αλλά και για της ίδιας τους της ζωής. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα που για δεύτερη φορά από τον Ιανουάριο δημιουργείται στο ΛΑΙΚΟ, πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές και είναι πολύ αργά.
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και άλλες οργανώσεις όπως ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, βοηθούν με όσα αποθέματα φαρμάκων έχουν (που δεν επαρκούν!), την λύση όμως πρέπει να την δώσει η πολιτεία. Ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
(ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ 10:00-20:00, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10:00-19:00) και (ΣΑΒΒΑΤΟ 10:00-14:00)
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210 9631950
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΙΑΤΡΕΙΟΥ: εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης
(δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)
Ιστοσελίδα http://www.mkiellinikou.org Email mkiellinikou@gmail.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Endeavor Greece: 39% των ελληνικών επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό

Η Endeavor Greece, διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας, καταγράφει την τάση των ελληνικών επιχειρήσεων για μεταφορά της έδρας ή μέρους της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 300 επιλεγμένων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και μεγεθών κατά το διάστημα 23-31 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, 39% των επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο  μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της Endeavor τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας. Το ποσοστό αυτό υποδηλώνει ότι συνολικά περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα συν και πλην της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, σε ποσοστό 15%, οι επιχειρήσεις του δείγματος δηλώνουν ότι έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό.
Οι κλάδοι των οποίων οι εταιρείες θεωρούν πιο πιθανή τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό είναι η τεχνολογία και η υγεία. Αντίθετα, στον αγροτικό τομέα και στα καταναλωτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κατά 80% επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα.
Οι κυριότεροι λόγοι δραστηριοποίησης στην Ελλάδα είναι η παραδοσιακή παρουσία στη χώρα και η καλή γνώση της εγχώριας αγοράς (53%) καθώς και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται παρά την κρίση (51%). Ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας (39%). Το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού αναφέρθηκε επίσης σε ποσοστό 20% ενώ με μικρότερα ποσοστά βρίσκουμε την πρόσβαση σε πρώτες ύλες και καλούς συνεργάτες. Αξίζει να αναφερθεί ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε την κρατική στήριξη ως λόγο παραμονής στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα, ως βασικοί λόγοι φυγής σημειώνονται η φορολογική αστάθεια (60%), η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και η γραφειοκρατία (42%). Λιγότερο σημαντικοί λόγοι είναι η δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Οι λόγοι για να παραμείνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα διαφοροποιούνται, όπως είναι αναμενόμενο, ανά κλάδο. Συγκεκριμένα, στους παραδοσιακούς κλάδους, όπως τα καταναλωτικά προϊόντα και η μεταποίηση, η μακροχρόνια παρουσία στην αγορά και η καλή γνώση της αποτελούν τα βασικά κριτήρια παραμονής. Σε τομείς που η χώρα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός, οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά αποτελούν το βασικό κίνητρο παραμονής στη χώρα. Τέλος, σε τομείς που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση ή στηρίζονται στην καινοτομία, όπως η τεχνολογία, η υγεία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας καθορίζει την επιλογή των επιχειρήσεων.
Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι ελληνικές εταιρείες αναζητούν καταφύγιο σε χώρες όπως η Βουλγαρία, ο δημοφιλέστερος προορισμός είναι στην πραγματικότητα οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι θα επέλεγαν τις χώρες αυτές, κυρίως λόγω της σταθερότητας και της ευκολότερης πρόσβασης σε κεφάλαια. Για τους ίδιους λόγους επιλέγονται και οι ΗΠΑ, κυρίως από τεχνολογικές εταιρείες, σε μικρότερο ποσοστό (10%). Η Κύπρος είναι επίσης μεταξύ των επιλογών σε ποσοστό 16%, λόγω της σταθερότητας και της χαμηλής φορολογίας. Η χαμηλή φορολογία είναι και ο βασικός λόγος επιλογής της Βουλγαρίας, που όμως δηλώνεται μόνο στο 5% των απαντήσεων.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον καθώς σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από 5 χρόνια ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση στην επόμενη διετία. Τα ποσοστά αυτά βρίσκονται σε αντίθεση με αντίστοιχα αποτελέσματα της έρευνας της Endeavor το Μάιο του 2014, καθώς σε ποσοστό 64% οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει ότι αναμένουν βελτίωση στα επόμενα 2 χρόνια και μόλις το 4% έκανε λόγο για περισσότερα από πέντε χρόνια.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το 80% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι αν άρχιζε σήμερα την επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα θα το έκανε στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.  
_________________

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Βόμβες Wikileaks για την Ελλάδα

   Υποχθόνια σχέδια από αυτούς που περιμένουμε να μας σώσουν!!!  

Το Wikileaks αποκαλύπτει διαλόγους «φωτιά» Τόμσεν – Βελκουλέσκου για την Ελλάδα....



Την πρόθεση του ΔΝΤ να πιέσει την Ελλάδα με χρεωκοπία προκειμένου να περάσει τα δικά του σκληρά μέτρα, αποκαλύπτει το Wikileaks, διαρρέοντας τηλεφωνική συνομιλία του διευθυντή του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του Ταμείου στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ο Πολ Τόμσεν φέρεται να προσπαθεί να μην επιστρέψει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, ώστε να καθυστερήσει η αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο, η Αθήνα να μείνει χωρίς λεφτά και να υποχρεωθεί να δεχτεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέα σκληρά μέτρα, που δεν προβλέπονται στη συμφωνία, αποκαλύπτει

Όπως προκύπτει από τη συνομιλία, ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, προωθεί να παρθούν μέτρα για τη συμφωνία και επιπλέον μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Προαναγγέλλει δε ότι το ΔΝΤ θα αρνηθεί να συμφωνήσει στην αξιολόγηση και δεν θα δεχθεί μικρό πακέτο μέτρων.
Αυτό που ουσιαστικά προτείνει είναι η Ελλάδα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, να τελειώνουν τα λεφτά και να είναι έτοιμη να χρεοκοπήσει, να βρεθεί ενόψει πιστωτικού γεγονότος, προκειμένου να υποχρεωθεί να πάρει τα μέτρα όπως τα θέλει το ΔΝΤ. 
Έτσι, η συζήτηση για την αξιολόγηση θα πάει μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να συμπέσει με το δημοψήφισμα για το Brexit και οι Ευρωπαίοι να καθυστερούν, αφού δεν θα θέλουν να πάρουν αποφάσεις πριν το βρετανικό δημοψήφισμα.
Αποκαλύπτει, επίσης, ότι σχεδιάζει να εκβιάσει την Άγγελα Μέρκελ με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, η οποία θα προκαλέσει ενοχλητικές ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή.
Από τη μεριά της, η Ντέλια Βελκουλέσκου λέει ότι ήταν λάθος τους η Συμφωνία του Ιουλίου, καθώς δίνει στην Ελλάδα ένα πολύ δυνατό επιχείρημα να μην δέχονται τα επιπλέον μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, ότι οφείλουν να εφαρμόσουν μόνο όσα συμφώνησαν και τίποτα παραπάνω. 
Λέει, επίσης, ότι έπρεπε να έχουν βάλει στους Έλληνες πολύ χειρότερους στόχους, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την διαπραγματευτική επιτυχία της Ελλάδας με τη Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού.
~~~~~~~~~~~~~~~

Δείτε όλους του αποκαλυπτικούς διαλόγους για το Ελληνικό ζήτημα που αποκάλυψαν τα wikileaks.

Δείτε τους διαλόγους ΕΔΩ

Διαβάστε μέρος του διαλόγου, όπως τον δημοσίευσε το mignatiou.com

Πoλ Τόμσεν: Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι θέτουμε μια ημερομηνία για την επιστροφή της αποστολής, ενώ ενδεχομένως δεν θα έχουμε μια συμφωνία στο εσωτερικό της Τρόικας για το πώς θα προχωρήσουμε.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Μα Πολ εσύ ήσουν εκείνος που το πρότεινε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να υπαναχωρήσω τώρα.
Πoλ Τόμσεν: Πώς θα το ρίξουμε αυτό; Τι θα κάνουμε;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Δεν είμαι βέβαιη. Δεν θέλω να επανέλθω τόσο σύντομα, φυσικά. Δεν νομίζω ότι σε δύο εβδομάδες, ή σε δέκα ημέρες θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε μεγαλύτερη πρόοδο από ό, τι είμαστε τώρα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι και σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαμε κολλήσει σε αυτή την κατάσταση έτσι κι αλλιώς. Και πιστεύω ότι γι ‘αυτή την επόμενη αποστολή, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι, σχεδιάζουν να … έχουν καταληκτική προθεσμία, σωστά; Σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μέχρι την Εαρινή Σύνοδο, λόγω των υποτιθέμενων συνομιλιών για το χρέος που πρόκειται να λάβουν χώρα στην Εαρινή Συνοδό. Για αυτό δεν είμαι βεβαίως. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η πίεση θα έρθει έτσι κι αλλιώς σε κάποιο σημείο για εμάς, έτσι … δεν γνωρίζω. Δεν βλέπω πώς αυτό πρόκειται να εξελιχθεί, αλλά εμείς θα πρέπει να έρθουμε εδώ σε κάποιο σημείο …
Πoλ Τόμσεν: Μα γιατί; Θέλω να πω, μπορούμε να … Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνάντηση όπως είχαμε στις Βρυξέλλες και να συμφωνήσουν για το πώς θα προχωρήσουμε ..
Ντέλια Βελκουλέσκου: Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και θα μπορούσαμε να έχουμε ανταλλαγή έγγραφων από απόσταση, αλλά ξέρουμε αυτό αυτό δεν θα λειτουργήσει Πολ, γιατί αυτοί οι τύποι συμφωνούν σε κάτι και στη συνέχεια υπαναχωρούν την επόμενη μέρα. Το έχουμε πει αυτή τη φορά και πάλι, ξέρουμε ότι δεν θα κάνουν αυτό που λέμε: ότι θα σηκωθούμε και θα φύγουμε μαζί. Απλά δεν λειτουργεί. Γι ‘αυτούς τα πάντα εναπόκεινται σε αλλαγές – εάν οι αρχές το θέλουν.
Πoλ Τόμσεν: Μπορείτε να το αλλάξετε έτσι ώστε να μην έχει μια συγκεκριμένη ημερομηνία; Για παράδειγμα, να πείτε στις αρχές Απριλίου;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό πρόκειται να είναι μια καταστροφή, αν προσπαθήσω να το κάνω αυτό αύριο. Δεν θα μας αφήσουν να φύγουμε.
Πoλ Τόμσεν: Λοιπόν, σε έχουν αφήσει ήδη να φύγεις … οπότε … χαχα.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω Πολ ότι θα πρέπει να το συζητήσετε στο επίπεδό σας. Θέλω να πω ότι θα έλθει πίσω … Εγώ νομίζω .. Δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε να το κάνουμε σε αυτό το στάδιο.
Πoλ Τόμσεν: Εννοείς να επιστρέψετε;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι.
Ίβα Πέτροβα (υπεύθυνη δημοσιονομικών κλιμακίου ΔΝΤ): Πολ νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί το μήνυμα για συμφωνία σχετικά με το 2,5%, διότι αυτό δεν διαπερνά και δεν έχει εμπεδωθεί καλά με την Επιτροπή. Αν επιμείνουν σε αυτή τη συμφωνία, νομίζω ότι θα είναι εντάξει να επιστρέψουμε στις 2 Απριλίου. Αλλά, από την πλευρά μας, υπαναχωρώντας από αυτή την ημερομηνία θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή.
Πoλ Τόμσεν: Λοιπόν, μπορείτε απλά να κατηγορήσετε εμένα, αυτό θα είναι εντάξει. Πότε θέλουν να τελειώσει αυτή την αποστολή;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Θέλουν να τελειώσει ιδανικά έως την 8η Απριλίου, οπότε μόλις μία εβδομάδα. Ή στις 12 ή 13 Απριλίου. Θυμηθείτε στις 6 και 7 Απριλίου θέλουν να έχουν αυτή τη συνάντηση του της «Ομάδας της Ουάσιγκτον» για το χρέος στο περιθώριο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) και μετά….
Πoλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρώσετε έως τις 6 Απριλίου;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι, όχι, όχι. Μπορούμε να αναφέρουμε την πρόοδο σε αυτό το EWG και ουσιαστικά πρέπει να έχουμε αυτή τη συζήτηση του χρέους που προετοιμάζουν οι υπουργοί για την επόμενη εβδομάδα, κάτι που σκέπτονται για τις 15 ή 16 Απριλίου, στο περιθώριο των συναντήσεων τη Εαρινής Συνόδου. Έτσι, ουσιαστικά θέλουν να τελειώσει …
Πoλ Τόμσεν: Ναι, αλλά η Εαρινή Συνοδός θα ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας στις 11 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τελειώσει εκεί είτε στις 8 είτε στις 9 και να επιστρέψετε έως τότε.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ακριβώς αυτό, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει έως το .. όχι .. 11 ή 12 Απριλίου ή κάτι τέτοιο και στη συνέχεια να πετάξουμε κατευθείαν στο DC. Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε με μια συμφωνία αλλά και όχι, εννοώ μπορούμε να καταλήξουμε κατά κάποιο τρόπο εδώ που βρισκόμαστε τώρα. Και ναι, θα υπάρξει ένα τεράστιο ποσό πίεσης και θέλουμε να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό.
Πoλ Τόμσεν: Αυτό σημαίνει μπλοκάρισμα, έτσι δεν είναι;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αυτό είναι σωστό, αυτό είναι σωστό. Γι ‘αυτό πρέπει να το βγάλουμε – συμφωνώ μαζί σου – όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο ελληνικός Τύπος είναι γεμάτος από κατηγορίες εναντίον μας, για το αφορολόγητο και όλα αυτά, κάθε μέρα. Το άλλο πράγμα όμως που δεν είναι σαφές για μένα είναι πώς θα καταλήξει, αυτή είναι η συζήτηση σχετικά με το στόχο. Το 3,5% έναντι του 1,5% γιατί για μας αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό.
Πoλ Τόμσεν: Μπορώ να σας πω πώς πρόκειται να εξελιχθεί. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος τα κράτη μέλη να πρόκειται να δεχθούν να μειώσουν το στόχο για το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να πούμε ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Αλλά μπορούμε να κάνουμε ό, τι είχες προτείνει; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμη και για το μεσοδιάστημα;
Πoλ Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι λένε ότι είναι ο στόχος μας που έχει σημασία για την εκταμίευσή και για την ελάφρυνση του χρέους – αλλά δεν πρόκειται να το πουν αυτό.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν να δεχθούν τους μεσοπρόθεσμους στόχους, όπως η Επιτροπή, για τους σκοπούς του προγράμματος, και τους στόχους μας για τους σκοπούς της μείωσης του χρέους.
Πoλ Τόμσεν: Περίμενε ένα λεπτό αυτό δεν είναι … σίγουρα θα πρέπει να αποδεχτούν τους στόχους μας για την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά αν πας έξω και τους πεις για αυτό το έτος, για παράδειγμα, ότι θα καταλήξουν με αυτό που λες, έλλειμμα 0,5% ή 1% ή κάτι τέτοιο;
Ντέλια Βελκουλέσκου:… Έλλειμμα 0,5% ας πούμε, αν πάρουν όλα τα μέτρα.
Πoλ Τόμσεν: Εντάξει, ας πούμε έλλειμμα 0,5% και η Επιτροπή πει ότι θα καταλήξουν με μηδέν ή 0,25% ή οτιδήποτε άλλο έχουν …
Ντέλια Βελκουλέσκου:… Πλεόνασμα 0,5 …
Πoλ Τόμσεν: Ναι … τότε δεν έχετε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Επειδή ζητούν χρηματοδότηση για κάτι που λέτε πως δεν πρόκειται να συμβεί.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι …
Πoλ Τόμσεν: Έτσι, το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται και δεν προκύπτει ελάφρυνση του χρέους … Ούτε προκύπτει ελάφρυνση του χρέους, επειδή δεν είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν τα κριτήρια. Αυτό είναι το όλο θέμα. Ουσιαστικά πρέπει να συμφωνήσουν να κάνουν τους δικούς μας στόχους το βασικό σενάριο και, στη συνέχεια, να έχουν κάτι που να ελπίζουν ότι θα υπεραποδώσει (overperform). Αλλά ακόμη αν δεν το κάνουν, θα εξακολουθούν να καταβάλουν δόση Σωστά; Ντέλια Βελκουλέσκου: Ναι, αυτό είναι σωστό.
Πoλ Τόμσεν: Δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυτό.
Ντέλια Βελκουλέσκου: Όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι πότε αυτό το πράγμα πρόκειται να συζητηθεί. Σωστά; Κάποιος πρέπει να το συζητήσει. Ξέρω ότι ο Τόμας Βίζερ έχει συγκαλέσει μια τηλεδιάσκεψη για τις 30 Μαρτίου.
Πoλ Τόμσεν: Τηλεδιάσκεψη με ποιον;
Ντέλια Βελκουλέσκου: Νομίζω ότι είναι μια τηλεδιάσκεψη του EWG. Μια τηλεδιάσκεψη του EWG για την Ελλάδα .. σχετικά με την κατάσταση ή κάτι τέτοιο. Ναι, πρέπει να ρωτήσουμε τον Τόμας.
Πoλ Τόμσεν: Θέλω να πω .. αυτός δεν θα το … αυτός μπορεί να συγκαλέσει όσες τηλεδιασκέψεις θέλει , αλλά ξέρω τι πρόκειται να συμβεί. Θα πάμε στο EWG, και εγώ πρόκειται να πω στο Eurogroup ότι «Αυτό δεν βγαίνει έως 3,5% και εμείς δεν θα προχωρήσουμε, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι μειώσουν τους στόχους τους στο 1,5%, όσο το επιτρέπει αυτό το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων». Δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό. Πρόκειται να πουν όχι, και να κωλύσουν σε περισσότερα μέτρα. Αυτό είναι σαφές, δεν έχω καμία αμφιβολία γι ‘αυτό.

Πηγές:
___________________

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...