................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016

Έκκληση UNICEF - Η κρίση στη Συρία εκτοξεύει τις ανάγκες για την εκπαίδευση των παιδιών που ζουν σε έκτακτες συνθήκεςΑθήνα, 26 Ιανουαρίου 2016


Έκκληση UNICEF ύψους $2,8δις για τα παιδιά σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο

Η κρίση στη Συρία εκτοξεύει τις ανάγκες για την εκπαίδευση των παιδιών
που ζουν σε έκτακτες συνθήκες
Γενεύη, 26 Ιανουαρίου 2016 - Η UNICEF απευθύνει έκκληση ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει 43 εκατομμύρια παιδιά σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο.
Για πρώτη φορά, το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης (25%) προορίζεται για την εκπαίδευση των παιδιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Φέτος η UNICEF σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των παιδιών στα οποία θα παρασχεθεί πρόσβαση στην εκπαίδευση, τα οποία βιώνουν τις συνέπειες κρίσεων - από 4,9 εκατομμύρια στις αρχές του 2015 σε 8,2 εκατομμύρια το 2016. Περισσότερα από τα μισά (5 εκατομμύρια) θα είναι παιδιά της Συρίας στο εσωτερικό της χώρας ή σε γειτονικές χώρες.
«Εκατομμύρια παιδιά αποστερούνται την εκπαίδευσή τους», λέει η Afshan Khan, Διευθύντρια των Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης της UNICEF. «Η εκπαίδευση είναι μια σωτήρια παρέμβαση για τα παιδιά, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν και να παίξουν, εν μέσω της φρικτής κατάστασης από τους πυροβολισμούς και τις χειροβομβίδες. Τη χρονιά αυτή το ένα τέταρτο της έκκλησής μας προορίζεται για την εκπαίδευση. Με την εκπαίδευση του νου των παιδιών και των νέων χτίζουμε την ελπίδα, έτσι ώστε να μπορούν να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες τους, και να συμβάλουν στο να σπάσει ο κύκλος της χρόνιας κρίσης.»
Η έκκληση της UNICEF για το 2016 έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την αντίστοιχη πριν από τρία χρόνια. Οι δύο βασικές αιτίες, οι συγκρούσεις και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, εξαναγκάζουν ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παιδιών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκθέτουν εκατομμύρια περισσότερα σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, βία, ασθένειες, κακοποίηση, καθώς και σε διακινδύνευση της εκπαίδευσής τους.
Περίπου το 1 στα 9 παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα ζουν σε ζώνες συγκρούσεων. Το 2015, τα παιδιά που ζούσαν σε χώρες και περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αιτίες που ως επί το πλείστον προλαμβάνονται, πριν φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών, από εκείνα στις άλλες χώρες.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή, με πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά να ζουν σε ζώνες εξαιρετικά υψηλής συχνότητας πλημμυρών και σχεδόν 160 εκατομμύρια να ζουν σε ζώνες υψηλής ή εξαιρετικά υψηλής ξηρασίας. Ένα από τα ισχυρότερα καιρικά φαινόμενα Ελ-Νίνιο που έχουν καταγραφεί ποτέ ενέχει περαιτέρω κίνδυνο.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συνεχίζει να αυξάνεται, με μόνο την Ευρώπη να δέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.
«Τους τελευταίους μήνες έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια παιδιά που έχουν σπρωχθεί πέρα από τα όρια της ανθρώπινης δυστυχίας, στο Μπουρούντι, βορειοανατολικά της Νιγηρίας, και κατά μήκος της διαδρομής των μεταναστών και των προσφύγων προς την Ευρώπη», λέει η Afshan Khan. «Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας και των συγκρούσεων. Η παγκόσμια προσφυγική κρίση είναι και κρίση για την προστασία των παιδιών που έχουν πάρει τους δρόμους, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα κακοποίησης, εκμετάλλευσης και trafficking
Η έκκληση “Ανθρωπιστική Δράση UNICEF για τα Παιδιά 2016” στοχεύει συνολικά σε 76 εκατομμύρια ανθρώπους σε 63 χώρες.                                                                                                                       ./..
·        Το μεγαλύτερο τμήμα της έκκλησης – $1,16δις – προορίζεται για ζωτική βοήθεια που απαιτείται για τη Συρία και την προσφυγική κρίση της Συρίας σε Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία. Οι κύριες ανάγκες περιλαμβάνουν ασφαλές νερό, εμβολιασμούς, εκπαίδευση και προστασία των παιδιών.
·        Η UNICEF ζητά επίσης $30,8 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.
·        Η UNICEF απευθύνει έκκληση για $180 εκατομμύρια για τα παιδιά στην Υεμένη, όπου σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω μιας σύγκρουσης που κοντεύει να συμπληρώσει ένα έτος.
·        Η UNICEF απευθύνει έκκληση για $25,5 εκατομμύρια για να βοηθήσει στην προστασία των παιδιών στο Μπουρούντι, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, και για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες από το Μπουρούντι που έχουν καταφύγει στη Ρουάντα και την Τανζανία.
·        Η UNICEF ζητά $188,9 εκατομμύρια για να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές ανάγκες στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Νίγηρα και το Τσαντ, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των συνεπειών της βίας στη βορειοανατολική Νιγηρία.
Η έκκληση της UNICEF καλύπτει επίσης σοβαρά υποχρηματοδοτούμενες έκτακτες ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων κρίσεων στο Αφγανιστάν, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στο Σουδάν, που όλες είχαν χρηματοδοτηθεί κάτω του 40% το 2015.
Οι χρηματοδοτικοί πόροι που συγκεντρώνει η UNICEF θα χρησιμοποιηθούν τόσο για άμεση ανθρωπιστική ανταπόκριση, όσο και για μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ετοιμότητα χωρών απέναντι σε μελλοντικές καταστροφές.
Το 2015, η UNICEF παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της παροχής πρόσβασης σε ασφαλές νερό σε 22,6 εκατομμύρια ανθρώπους, τον εμβολιασμό 11,3 εκατομμυρίων παιδιών κατά της ιλαράς, τη θεραπεία 2 εκατομμυρίων παιδιών για τις πιο βαριές μορφές υποσιτισμού, την παροχή ζωτικής ψυχολογικής υποστήριξης σε 2 εκατομμύρια παιδιά και πρόσβασης στη βασική εκπαίδευση σε 4 εκατομμύρια παιδιά.
Η πλήρης έκκληση “Ανθρωπιστική Δράση UNICEF για τα Παιδιά 2016” και όλες οι σχετικές πληροφορίες για την κάθε χώρα είναι στο www.unicef.org/appeals
Όποιος επιθυμεί να ενισχύσει τα προγράμματα της UNICEF για τα παιδιά σε επείγουσες ανάγκες μπορεί να το κάνει στο www.unicef.gr/alert

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799


Ηλεκτρονική δημοσίευση:

Επισυνάπτεται και σχετικό γράφημα.

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF
Διεύθυνση Ενημέρωσης

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ! Οι ευρωπαίοι ζήτησαν στρατόπεδο 400.000 μεταναστών στην Αθήνα!

- Ανοιχτή η απειλή εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν!


Η Ελλάδα είναι στην γωνία και πάλι κάποιοι την χτυπούν αλύπητα! Η Αχίλλειος πτέρνα μας, δηλαδή η οικονομία είναι το όπλο των ευρωπαίων που "καίγονται" για το μεταναστευτικό και θέλουν να διώξουν από πάνω τους ό,τι θεωρούν ότι τους βαραίνει!

Αυτό που συζητείται έντονα τις τελευταίες ώρες είναι η αποκάλυψη σοκ από τον υπουργό Μεταναστευτικής....
Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα ότι οι υπουργοί Εσωτερικών έθεσαν χθες θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300 με 400.000 μεταναστών στην Αθήνα!

Το θέμα, όπως είπε ο κ. Μουζάλας το έθεσε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία. «Ο βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής. «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ» τόνισε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας ότι «είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό».

Ο Γιάννης Μουζάλας είπε ακόμα ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα των Financial Times αλλά και της FAZ κάνουν λόγο το μεν για «ανταλλαγή χρέους» με πρόσφυγες και το δε για αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν!
Σύμφωνα με την FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες». Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά».

Στην ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι η «άσχημη» φρασεολογία για τη χώρα που πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ. Εκτιμά ωστόσο ότι οι απειλές «εμπεριέχουν και την ελπίδα» ότι θα αποτραπεί τελικά το κλείσιμο των συνόρων.

Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει πάντως ότι ο αποκλεισμός μίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων, οι οποίες εν μέρει ήδη υλοποιούνται, όταν για παράδειγμα συγκεκριμένες χώρες συμφωνούν μεταξύ τους να προστατεύσουν τα κοινά σύνορά τους παρά τα προβλεπόμενα από το Σένγκεν. Στα τέλη Νοεμβρίου ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε κάνει λόγο για μία ζώνη «μίνι Σένγκεν» με ασφαλή εσωτερικά σύνορα εντός της ΕΕ, η οποία θα περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο της Δανίας αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το μεσημέρι την τροποποίηση, επί το αυστηρότερο, της νομοθεσίας περί ασύλου. Εφεξής, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν χρηματικά ποσά ή περιουσιακά στοιχεία που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, όταν αυτά ξεπερνούν σε αξία τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ). Τα σχετικά έσοδα θα «αξιοποιούνται» για να πληρωθεί η διαμονή και σίτιση των προσφύγων. Επιπλέον δυσχεραίνεται η επανένωση των οικογενειών μετά την παροχή ασύλου σε κάποιο από τα μέλη της, ενώ μειώνεται η διάρκεια ισχύος της προσωρινής άδειας παραμονής. Το Συμβούλιο της Ευρώπης κάνει λόγο για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Δανία.
Fnancial Times: Χρέος με... πρόσφυγες να ανταλλάξει η Ελλάδα!

Η Ε.Ε. έχει αντιμετωπίσει δύο μεγάλες κρίσεις το τελευταίο εξάμηνο. Η μία αφορά το ευρώ και η άλλη το προσφυγικό. Από σύμπτωση, οι ίδιες δύο χώρες βρίσκονται στο επίκεντρο και των δύο προβλημάτων, η Ελλάδα και η Γερμανία.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Γερμανία έφτασε πολύ κοντά στο να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ, αντί να συμφωνήσει σε νέο δάνειο δισεκατομμυρίων ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση. Τώρα, η Γερμανία παραπαίει από το βάρος της έλευσης πάνω από 1 εκατ. προσφύγων, οι περισσότεροι εκ των οποίων πέρασαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Έφτασε η ώρα να σκεφτούμε δημιουργικά πως τα δύο προβλήματα μπορούν να συνδυαστούν σε ένα διπλωματικό πακέτο που θα βοηθάει και τις δύο χώρες. Το γενικό περίγραμμα της συμφωνίας θα είναι απλό.

Η Ελλάδα θα συμφωνήσει να σφραγίσει τα βόρεια σύνορα της με την βοήθεια της Ε.Ε., διακόπτοντας την ροή μεταναστών στην βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα συμφωνήσει σε μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για την διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό την διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιστρέφουν στην Συρία (ή όπου αλλού πηγαίνουν) μόλις αποκατασταθεί η ειρήνη.
Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξετάζουν την «περίφραξη» της Ελλάδας με το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, που είναι το βασικό μονοπάτι προς τα βόρεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το σχέδιο αυτό «φέρεται να έχει την στήριξη του Βερολίνου». Η λήψη μέτρων μπορεί να γίνει σχετικά γρήγορα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ανέφερε ότι η Ε.Ε. πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο του προσφυγικού προβλήματος «μέσα στις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες», προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε πλέον σε αυτά τα νούμερα».
Με μια πρώτη εκτίμηση, οποιαδήποτε ιδέα της συγκέντρωσης των προσφύγων στην Ελλάδα ακούγεται ριψοκίνδυνη.
Χωρίς καλή διαχείριση, θα μπορούσε να αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες σε μια χώρα 11 εκατομμυρίων η οποία είναι αντιμέτωπη με ανεργία 25% και ένα εθνικό χρέος που πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ.
Αλλά το τεράστιο χρέος της Ελλάδας μπορεί τελικά να είναι το κλειδί για την λύση του προβλήματος. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έχει επιμείνει επανειλημμένα ότι τα χρέη της χώρας πνίγουν την οικονομία. Η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, έχει επιμείνει επανειλημμένα ότι τα γερμανικά δάνεια στην Αθήνα πρέπει τελικά να αποπληρωθούν. Αλλά η προσφυγική κρίση έχει δημιουργήσει ένα πιο άμεσο πρόβλημα για τους Γερμανούς φορολογουμένους από το σχετικά αφηρημένο ερώτημα για το πότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της.
Αν οι Έλληνες εμφανίζονταν να κάνουν μια μεγάλη χάρη στους Γερμανούς με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να υποστηρίξει στους ψηφοφόρους της μια πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και μόλις έκαναν την πρώτη κίνηση οι Γερμανοί, θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι πιστωτές της Ελλάδας. Η συμφωνία θα ήταν ελκυστική και για την Ελλάδα. Θα προσέφερε μια οριστική ανακούφιση από τα χρέη, με αντάλλαγμα έναν προσωρινό ρόλο ως το βασικό κέντρο υποδοχής της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες. Η Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να αναλάβει το βάρος της χρηματοδότησης και της διαχείρισης των προσφυγικών κέντρων στο ελληνικό έδαφος, που θα μπορούσαν να προσφέρουν προστασία και εκπαίδευση για τα παιδιά και ευκαιρίες απασχόλησης για τους ενήλικες.
Ορισμένοι θα αντιτείνουν πως θα ήταν ανήθικο ή παράνομο για την Ευρώπη να αλλάξει το τρέχον σύστημα για το άσυλο. Αλλά το σύστημα αυτό βρίσκεται ούτως ή άλλως στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θρέφει την άνοδο των ακραίων πολιτικών δυνάμεων εντός της Ε.Ε. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αισθάνονται συμπόνοια για τους πρόσφυγες που φοβούνται ότι θα χάσουν τις ζωές τους αλλά ανησυχούν για ένα ανεξέλεγκτο κύμα μετανάστευσης από την Μέση Ανατολή.
Οπότε είναι κρίσιμο να σπάσει η σύνδεση ανάμεσα στην προσωρινή προστασία από τον πόλεμο και την προσφορά μόνιμης μετανάστευσης στην Ε.Ε. Μόλις η σύνδεση αυτή σπάσει, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα καθησυχαστεί. Και ενώ οι άνθρωποι που κινδυνεύουν θα συνεχίσουν να δέχονται προστασία εντός της Ευρώπης, το κλείσιμο της πορείας προς την Γερμανία θα αποδυναμώσει τον βασικό παράγοντα έλξης για τους οικονομικούς μετανάστες.
Ένα μοντέλο που θα μπορούσαν να σκεφτούν οι Ευρωπαίοι είναι οι καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν για εκατομμύρια εκπατρισμένους στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσέφεραν καταφύγιο και βοήθησαν οικογένειες να ξαναενωθούν. Πολύ εκπατρισμένοι επανεγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες, λόγω της αλλαγής των συνόρων. Αλλά η καλύτερη επιλογή ήταν πάντοτε η επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους.
Όσο ζοφερή και αν είναι η σημερινή κατάσταση στην Μέση Ανατολή, δεν είναι τόσο χαοτική όσο στην μεταπολεμική Ευρώπη, που κάνει πιο ρεαλιστική την ιδέα ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στο σπίτι τους οι Σύροι, Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες. Το έργο της ανοικοδόμησης της Συρίας, μετά τον πόλεμο, θα είναι πολύ πιο εύκολο αν η μεσαία τάξη της χώρας δεν έχει στο μεταξύ εγκατασταθεί εντός της Ε.Ε. Ο επαναπατρισμός των Σύρων προσφύγων θα έχει καθοριστική σημασία στο να αποκτήσει και πάλι μέλλον η χώρα.
Φυσικά υπάρχει ο κίνδυνος ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και ότι τα «προσωρινά» προσφυγικά κέντρα θα γίνουν μόνιμα, όπως συνέβη και στην Παλαιστίνη. Αλλά, αν σε λίγα χρόνια, υπάρχουν μικρές πιθανότητες να επιστρέψουν σπίτι τους οι Σύροι, τότε το καθεστώς όσων ζουν στους καταυλισμούς προσφύγων της Ε.Ε. μπορεί να επανεξεταστεί. Τουλάχιστον μια επανεξέταση θα μπορούσε να γίνει με ομαλό και οργανωμένο τρόπο και όχι στην σημερινή χαοτική ατμόσφαιρα.
Είμαι βέβαιος πως μια σοβαρή εξέταση μις συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία για επίλυση του προβλήματος του χρέος με αντάλλαγμα το προσφυγικό θα εμφάνιζε μια σειρά από πρακτικά, ηθικά και νομικά προβλήματα.

Αλλά δεν έχω ακούσει ακόμα κάποια καλύτερη ιδέα.

πηγη: euro2day, deutchewelle

newsit.grΔιαβάστε περισσότερα: http://kafeneio-gr.blogspot.com/2016/01/400000.html#ixzz3yLi6aXGu

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...