................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Καλό ταξίδι στην Άννα Συνοδινού που άφησε εποχή στο Ελληνικό Θέατρο

Αποχαιρετισμός σε μια μεγάλη Ελληνίδα


 Το  ταλέντο της, η εργατικότητά της, η υπέροχη φωνή της, το ήθος της, είναι όσα κάνουν την Αννα Συνοδινού αναντικατάστατη και την Ελλάδα φτωχότερη σήμερα, που η σπουδαία τραγωδός και ηθοποιός απεδήμησεν παρά δήμον ονείρων. Πολύ φτωχότερη η πατρίδα, πολύ φτωχότερο και το ελληνικό θέατρο με τον θάνατό της, κλίνουν το γόνυ μπροστά στην προσφορά της και στον Ανθρωπο που φεύγει σε καιρούς πολύ δύσκολους για την κοινωνία και για την τέχνη.
Η Αννα Συνοδινού είχε γεννηθεί στο Λουτράκι Κορινθίας στα 1927, η καταγωγή της ήταν όμως από την Αμοργό. Ηταν το όγδοο παιδί της οικογένειας και μεγάλωσε, όπως σημείωνε η ίδια, «με σπάνια στογή και αγάπη». Σεμνυνόταν για την ορθόδοξη χριστιανική αγωγή που είχε λάβει και είχε αντλήσει μαθήματα ακόμα και από την οικογενειακή κατάσταση. Θεωρούσε πως το να είναι το τελευταίο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας την είχε προικίσει με υπομονή και της είχε αφαιρέσει κάθε διάθεση ανταγωνισμού.
Είχε σπουδάσει στην Αθήνα και μετά το Γυμνάσιο συνέχισε τις σπουδές της στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού θεάτρου. Αρίστευσε, όπως ανέφερε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι έμαθε «ραπτική και νοικοκυριό» επίσης. Σπούδασε επίσης μπαλέτο και μουσική. Είχε δασκάλους τον Ροντήρη, τον Τερζάκη, τον Μελά, τον Μυράτ, τον Χορν, την Κοτοπούλη.
«Για μένα δεν υπήρχε ωράριο τότε» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή της στην Μαρία Θερμού («Καθημερινή» καλοκαίρι του 1981). «Δούλευα συνέχεια από τις 8 το πρωί ως αργά το βράδυ. Περίμενα ώρες ολόκληρες για να παρακολουθήσω την πρόβα που έκαναν εκείνα τα δυο θεριά, ο Ροντήρης και η Κοτοπούλη, στον ελεύθερο χρόνο μου ζητούσα από τον Βεάκη να με διδάξει, ή κτύπαγα την πόρτα της Παξινού κι όταν περνούσε η Μανωλίδου ή η Αρώνη, εγώ στεκόμουν κλαρίνο…» Και σε άλλο σημείο της ίδια συνέντευξης: «Νομίζω ότι η ζωή μου είναι πολύ αυστηρή. Δεν ξέρω διασκέδαση, δεν ξέρω ρεπό ή χόμπι. Μελέτη, άσκηση, συζήτηση, προβληματισμός, αυτές ήταν πάντα οι ασχολίες μου».
Διέπρεψε τόσο στο κλασικό όσο και στο σύγχρονο δραματολόγιο, ερμηνεύοντας 17 ηρωίδες σε τραγωδίες, κωμωδίες και απειράριθμους χαρακτήρες σε δράματα και κωμωδίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Έλαβε μέρος σε περιοδείες στο εξωτερικό, τιμώντας το όνομα της πατρίδας μας. Συμμετείχε σε πρωτοποριακά γεγονότα: στην ίδρυση του πρώτου θεάτρου κήπου, στο πρώτο κυκλικό θέατρο στην Ελλάδα, και δημιούργησε το πρώτο θέατρο βράχων: το Θέατρο Λυκαβηττού. Εκμίσθωσε το 1965 το παλαιό λατομείο του λόφου και δημιούργησε το πασίγνωστο Θέατρο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Ένα θέατρο που έχει περάσει σε όλα τα αρχιτεκτονικά λεξικά, παγκοσμίως.
Στη δικτατορική περίοδο, 1967-1972, διακόπτει, διαμαρτυρόμενη, τις θεατρικές της δραστηριότητες και μετέχει στην Αντίσταση. Κατασχέθηκαν το θέατρό της στον Λυκαβηττό και το διαβατήριό της, ματαιώνοντας έτσι περιοδεία στο εξωτερικό. Κατά το διάστημα αυτό εργάστηκε ως δακτυλογράφος στην εισαγωγική-εξαγωγική εταιρεία του συζύγου της κ. Γιώργου Μαρινάκη, παλαιού πρωταθλητή.
Το 1974 εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούσε πως η πολιτική και η τέχνης δεν αποκλείουν η μια την άλλη και ότι ο κόσμος την τίμησε ως πολιτικό, επειδή τού είχε προσφέρει ως ηθοποιός. Το 1977 γίνεται υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Διέπρεψε σε προτάσεις και έργα νομοθετικού περιεχομένου για την προστασία των γερόντων, της μητρότητας, των παιδιών και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στον καλλιτεχνικό τομέα εισήγαγε τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση, πρότεινε την ένταξη των ηθοποιών στο ΙΚΑ, την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, την καλύτερη λειτουργία των μουσικών ιδρυμάτων κ.o. Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1990, έχοντας εκλεγεί ξανά βουλευτής στις εκλογές του 1981 του 1985 και στις δύο εκλογές του 1989 και από το τότε έπαυσε να μετέχει της πολιτικής ζωής. Χρημάτισε επίσης  δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ. Όπως έλεγε, η πολιτική της έδειξε σπαρακτικές καταστάσεις, ιδίως στο υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών και τη δίδαξε να είναι σεμνότερη, συνεπέστερη και σαφέστερη.
Δίδαξε στις Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Πέλου Κατσέλη της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών. Έλαβε μέρος σε ξένες και ελληνικές ταινίες και σειρές, καθώς και σε θεατρικές παραγωγές τηλεόρασης και ραδιοφώνου. Αρθρογράφησε σε εφημερίδες και στο περιοδικό Πολιτικά θέματα. Τιμήθηκε με παράσημα Ευποιίας και τον Ταξιάρχη του Φοίνικος της Ελληνικής Πολιτείας. Παράσημα Ιπποτών Δανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Λιβάνου, Έπαθλο Πιραντέλλο και δύο φορές το Έπαθλο Μαρίκας Κοτοπούλη και το μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών.
Η Άννα Συνοδινού είχε από ετών δηλώσει πως θα ερμήνευε στη σκηνή μόνο χαρακτήρες Ελληνίδων ηρωίδων, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στην Ελληνίδα γυναίκα που τόσα προσέφερε στην ιστορία της πατρίδας μας. Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων εξέδωσε ψήφισμα τιμής και επαίνου για εκείνην.
Το 1998 εκδόθηκε το βιβλίο της Πρόσωπα και Προσωπεία, αυτοβιογραφικό χρονικό (Εκδόσεις Βλάσση), και η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου της ανέθεσε την καλλιτεχνική επιμέλεια της σειράς «Έργα Ελλήνων Κλασικών» σε CD: 1ο) Διονύσιος Σολωμός, 2ο) Χριστός Κύριος. Επίσης έγραψε και το βιβλίο θεατρικών αναμνήσεων «Αίνος στους άξιους».
Είχε τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου.
Όπως έλεγε η ίδια, το θέατρο της είχε δώσει «δόξα, επιτυχία, τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίζω τις σκέψεις των μεγάλων φιλοσόφων και ποιητών και να τις παρουσιάζω σαν δικές μου, που είναι μεγάλο προνόμιο των ηθοποιών. Όμως τίποτε δεν γίνεται μονομερώς στη ζωή. Το θέατρο είναι αγαπητικιά μεγάλη. Δίνει, αλλά και παίρνει. Κι εμένα μού στέρησε εκείνο που πιο πολύ επιθυμούσα, τη μητρότητα και την οικογένεια. Έκανα πέντε αποβολές κι όλες έγιναν σε επώνυμους ρόλους.»
Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα από το Α” Νεκροταφείο Αθηνών
Αντιγόνη Καρατάσου
liberal.gr
______________
http://www.greekteachers.gr/?p=23068

Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Ντιρκ Μιούλερ: "Το ΔΝΤ καταστρέφει σκόπιμα την Ελλάδα για να ξεπουληθούν τα κοιτάσματά της"!

   ΣΟΚ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ!   


Γερμανός ειδικός σε θέματα χρηματιστηρίου Ντιρκ Μιούλερ - γνωστός και ως «Mr. Dax» - στο νέο βιβλίο του, με τίτλο «Showdown», υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ προκάλεσαν την κρίση στην Ευρώπη...προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση της επιρροής του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα αν είχε το δικό της νόμισμα ή αν αξιοποιούσε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της, καθώς, όπως λέει, «στο ελληνικό υπεδάφος βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη», ενώ τονίζει ότι σκοπός του ΔΝΤ είναι να καταστρέψει την ελληνική οικονομία ώστε τα ελληνικά κοιτάσματα να πωληθούν φθηνά σε πολυεθνικές.
Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus», ο κ. Μιούλερ αναλύει την θεωρία ότι «η μεγάλη αναμέτρηση, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια, σχετίζεται με την κυριαρχία στο πλανήτη για τις επόμενες δεκαετίες» και σημειώνει ότι «η Ευρώπη δεν λαμβάνεται πλέον υπόψιν» και «το παιχνίδι κινείται μεταξύ Αμερικής και Ασίας, δηλαδή της Κίνας, ενώ οι Ρώσοι θα ήθελαν να αναμιχθούν κι αυτοί λίγο». 
Ο συγγραφέας αποδίδει ωστόσο τα προβλήματα της Ευρώπης όχι μόνο σε εξωτερικούς παράγοντες, αλλά και σε εσωτερικές αιτίες. «Το υψηλό χρέος δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η συνολική υπερχρέωση της Ευρώπης είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Από το 2008 όμως οι επιθέσεις εναντίον της Ευρώπης εξελίσσονται στοχευμένα και συντονισμένα», λέει.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει ο κ. Μιούλερ και την Ελλάδα. «Ακριβώς στην φάση της ισχύος του ευρώ συμβαίνουν τα γεγονότα γύρω από τον Κ. Καραμανλή, η ανάληψη της εξουσίας από τον Γ. Παπανδρέου και η αιφνιδιαστική ακούσια καταγγελία στις Βρυξέλλες της παραποίησης των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων. Ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να στρέψουν την Ευρώπη και την Γερμανία εναντίον τους. 
Καμία συμφωνία δεν τηρήθηκε, ο λαός και η οικονομία της χώρας οδηγούνταν στον κατήφορο. Το ένα σκάνδαλο διαδεχόταν το άλλο. Και μια χωρίς προηγούμενο εσωτερική ευρωπαϊκή καμπάνια μίσους εναντίον των «τεμπέληδων Ελλήνων», των «ναζί Γερμανών», των «διεφθαρμένων Ιταλών» και των «υπερχρεωμένων Ισπανών με τα πολλά ακίνητα» ξεκίνησε.
Η Ευρώπη άρχισε να αυτοσπαράσσεται, θέαμα που στο εξωτερικό το παρακολουθούσαν με ικανοποίηση. Εναντίον της Ευρώπης δεν στέλνει κανείς τον έκτο στόλο, αλλά την Γουόλ Στριτ, τις τράπεζές της και τους οίκους αξιολόγησης και τα όπλα της μυστικής διπλωματίας. Τα χτυπήματα εναντίον του ευρώ και των χωρών της Ευρωζώνης ήρθαν με στρατιωτική ακρίβεια και προκαλούνταν πάντα από μελέτες μεγάλων τραπεζών της Γουόλ Στριτ ή των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης.
Τα βασικά όμως προβλήματα της Ευρωζώνης ήταν εσωτερικής φύσης. Το να επιβάλλεται σε πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους κράτη ένα κοινό νόμισμα οδηγεί εξαρχής σε σημαντικά προβλήματα. Αυτή η αχίλλειος πτέρνα οφείλεται σε εμάς τους ίδιους, αλλά τα βέλη εναντίον της ήρθαν στοχευμένα και με τους ψυχρούς υπολογισμούς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού», υποστηρίζεται στο βιβλίο.
Στο βιβλίο γίνεται εκτενής αναφορά στα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αέριου, στο κεφάλαιο με τον τίτλο: «Οι Έλληνες και το αέριο»: «Τι θα λέγατε αν πρότεινα η Ελλάδα να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο; Μην ανησυχείτε, δεν ήπια πολύ ούζο την ώρα της συγγραφής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μιούλερ και συνεχίζει: «Η Ελλάδα δεν έχει στο υπέδαφός της μόνο μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και μιας σειράς σημαντικών ορυκτών.
Μπορεί κάνεις δικαιολογημένα να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Την τελική διαβεβαίωση την έλαβα στο τέλος του καλοκαιριού του 2012 στην διάρκεια μιας έντονης συζήτησης με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα αντίστοιχα με αυτά της Λιβύης. Και, τουλάχιστον τώρα, τίθεται αναπόφευκτα το ερώτημα: τι παιχνίδι παίζεται εδώ; 
Αφήνουμε την ελληνική οικονομία να εξαντληθεί μέσω δρακόντειων πακέτων λιτότητας και την χρηματοδοτούμε με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μην πληγούν οι παλαιοί δανειστές.
Χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά χρήματα για συμφωνίες χωρίς επιστροφή και στην αναδιάρθρωση του χρέους, όταν η Ελλάδα διαθέτει κοιτάσματα πολλαπλάσια του όγκου του χρέους της».
Ο συγγραφέας υποστηρίζει σε αυτό το σημείο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «φαίνεται σαν να ήταν εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ» και υποστηρίζει ότι «αποστολή του ήταν να επιφέρει με κάθε τρόπο την ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη», ενώ προσθέτει: «Ο Παπανδρέου το 2009 δήλωνε, "δεν έχουμε πετρέλαιο ή τουλάχιστον δεν έχουμε βρει ακόμη" και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης τόνιζε, "δεν είμαστε ούτε Σαουδική Αραβία ούτε Νορβηγία" και τώρα μια έκθεση της Deutsche Bank στο Λονδίνο κάνει λόγο για πιθανά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, τα οποία, μόνο στην περιοχή νοτίως της Κρήτης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε λίγα χρόνια σε 427 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ερωτώμενος από το Focus γιατί θεωρεί ότι η Ευρώπη δεν ασχολείται με τα κοιτάσματα της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Μιούλερ αναφέρει ότι όταν οι Κύπριοι πρότειναν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να παραχωρήσουν στην Ευρώπη ή να υποθηκεύσουν το 30% των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης και διερωτάται για ποιον λόγο.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Μιούλερ υποστηρίζει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν ήθελε την συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, φοβούμενος ότι έτσι θα αυξανόταν η επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αλλά επικράτησε η άποψη του οικονομικού συμβούλου της Αγγέλα Μέρκελ, Ότμαρ Ίσινγκ, ο οποίος, επισημαίνει ο συγγραφέας, είναι και σύμβουλος της Goldman Sachs.
«Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι να επιφέρει την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε ακριβώς το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας και να την εξαναγκάσει να παραδώσει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της σε πολυεθνικές εταιρείες έναντι πενιχρού τιμήματος», επισημαίνει.
Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ακόμη ότι τα προγράμματα εξυγίανσης που εφαρμόζονται στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση είναι αναποτελεσματικά. «Τα προγράμματα λιτότητας είναι μια παράνοια», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι το αποτέλεσμα είναι μια εξέλιξη της οικονομίας όπως αυτή με τον Καγκελάριο Μπρούνινγκ. "Τα κράτη εξαντλούνται και η ελληνική οικονομία βυθίζεται στο απύθμενο".You might also like:

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Από πού πήραν το όνομά τους γνωστές περιοχές της Αθήνας!

γνωριμία με την πόλη μας...

Μάθε από πού πήραν το όνομά τους γνωστές περιοχές της Αθήνας!
Πόσες φορές έχει τύχει να περπατάτε στα  στενάκια της Αθήνας και να αναρωτιέστε πως άραγε πήρε το συγκεκριμένο όνομα η περιοχή όπου βρίσκεστε;
Μιας και η Αθήνα είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις το μόνο σίγουρο είναι ότι πίσω από κάθε ονομασία κρύβεται και μια μεγάλη και ξεχωριστή ιστορία!
Δείτε στην παρακάτω λίστα που ακολουθεί  μερικές από τις πιο γνωστές περιοχές των Αθηνών καθώς και πως πήραν το όνομά τους.
Εξάρχεια: Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον παντοπώλη από την Ήπειρο, Έξαρχο,  ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα διατηρούσε μεγάλο κατάστημα στη διασταύρωση των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού.
1
Κουκάκι: Η ονομασία του προέρχεται από τον εργοστασιάρχη Γεώργιο Κουκάκη. Ο Κουκάκης στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ένας από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής ο οποίος δραστηριοποιήθηκε και επαγγελματικά στην περιοχή διατηρώντας βιοτεχνία σιδερένιων κρεβατιών.
Πατήσια: Για τη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν διάφορα πιθανά σενάρια. Λέγεται ότι στο παρελθόν ονομάζονταν Αγά-Πατήσια από τη φράση "Αγά…πάτα ίσια!" που φώναζαν τα παιδιά της περιοχής σε ένα μεθύστακα Τούρκο αγά που τρίκλιζε διαρκώς και τα καταδίωκε. Επικρατέστερη βέβαια φαίνεται να είναι η άποψη του αρχιτέκτονα και λαογράφου Κώστα Μπίρη σύμφωνα με την οποία τα Πατήσια πήραν το όνομά τους από τον αρχαίο Δήμο Βάτης και συγκεκριμένα από τον επιρρηματικό τύπο Βάτησι.
2
Θησείο: Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι πήρε το όνομά του πιθανά από κάποια θυσία  που έγινε στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα όμως, η ονομασία προήλθε από ένα λάθος. Παλαιότερα το Ναό του Ηφαίστου που βρίσκεται στην περιοχή τον αποκαλούσαν λανθασμένα "Θησείο" επηρεασμένοι από τις  ανάγλυφες παραστάσεις των άθλων του Θησέα που υπάρχουν στο ναό.
Μεταξουργείο: Από το 1835 υπήρχε στην περιοχή ένα εργοστάσιο κατασκευής μεταξωτών υφασμάτων που έδρευε στην ημιτελή κατοικία του Πρίγκιπα Κατακουζηνού, οικία που διατηρείται ακόμα και σήμερα στις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μυλλέρου και Γιατράκου.
3
Σεπόλια: Στην αρχαιότητα ήταν γνωστά ως "Μύλοι των Αθηνών" γιατί εκεί οι Αθηναίοι άλεθαν το σιτάρι. Το  τωρινό όνομά της περιοχής προέρχεται από τη λέξη "εξωπόλια" χαρακτηρισμός που δινόταν σε πόλεις που βρίσκονταν εκτός σχεδίου πόλεως και δεν είχαν ασφαλτόστρωση.
Πλάκα: Η επικρατέστερη ερμηνεία για το όνομα "Πλάκα" είναι αυτή που τη συνδέει με την αρβανίτικη λέξη "πλάκα= πλάκου, παλιό, αρχαίο". Κατά τον 16ο αιώνα Αρβανίτες κατοίκησαν την περιοχή που είχε εγκαταλειφθεί και ερημωθεί και ονόμασαν την περιοχή Πλακ΄Αθήνα. Φεύγοντας από την περιοχή οι νέοι κάτοικοι κράτησαν την επωνυμία Πλάκα.
4
Κολωνάκι: Η αριστοκρατική περιοχή πήρε το όνομά της από ένα "κολωνάκι" ύψους περίπου δυόμιση μέτρων που είχε τοποθετηθεί στην πλατεία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, για προληπτικούς λόγους.
Χαλάνδρι: Το Χαλάνδρι στην αρχαιότητα άνηκε στο Δήμο Φλύας. Η λέξη "φλύας" προέρχεται από το ρήμα "φλεί" που σημαίνει ευδοκιμώ, καρποφορώ και η γη του Χαλανδρίου είναι πλούσια σε βλάστηση. Η τωρινή του ονομασία οφείλεται στον Τούρκο μεγαλογαιοκτήμονα Χαλά στον οποίο ανήκαν μεγάλες εκτάσεις γης κατά την τουρκοκρατία.
5
Μετς: Στην επωνυμία της μπυραρίας "Μετς", που άνοιξε ο γιος του ιδρυτή της ζυθοποιίας Φιξ, οφείλει η περιοχή το όνομά της. Παλαιότερα η περιοχή ονομαζόταν και "παντρεμενάδικα".
Ψυχικό: Λέγεται ότι πήρε το όνομά του επειδή εκεί άφησε την τελευταία του πνοή ο μαραθωνομάχος Φειδιππίδης που ήρθε τρέχοντας να αναγγείλει τη νίκη των Αθηναίων έναντι των Περσών. Μία δεύτερη εκδοχή θέλει την Οσία Φιλοθέη που είχε εκτάσεις γης στην περιοχή, να ανοίγει πηγάδι για να ξεδιψούν οι περαστικοί και οι αγρότες. Πράξη που χαρακτηρίστηκε ως ψυχικό εκ μέρους της και για τον λόγο αυτό την τίμησαν δίνοντας στην περιοχή αυτήν την ονομασία.
6
Ψυρρή ή Ψυρή: Οφείλει το όνομά της σε ένα νησιώτη από τα Ψαρά ο οποίος έφτασε στην περιοχή και έκτισε και μία εκκλησία που σήμερα δεν υπάρχει πια. Αυτός μετονομάστηκε σε Ψυρής που σημαίνει Ψαριανός και μετέπειτα πήρε και η περιοχή Ψυρή το όνομά της. Ψυρή όμως με ένα ρ και όχι με δύο όπως έχουμε συνηθίσει.


πηγή: http://www.newsbomb.gr/bombplus/blogs/story/654446/mathe-apo-poy-piran-to-onoma-toys-gnostes-perioxes-tis-athinas#ixzz3wLx97cp6

Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

Στο Στρατή Μπαλάσκα το βραβείο «Ανδρέας Χριστοδουλίδης» του ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει θεσμοθετήσει το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης», που έχει στόχο την επιβράβευση κάθε χρόνο ενός δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την συνεισφορά του στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Για το 2015 το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης» απονέμεται στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο, Στρατή Μπαλάσκα.
Ο Στρατής Μπαλάσκας με τα ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις και τα ειδικά θέματα που υπέγραψε, παρουσίασε με συγκλονιστικό τρόπο τα πρόσωπα και τις πτυχές της προσφυγικής κρίσης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ενημέρωση.
Ο Στρατής Μπαλάσκας είναι ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο από το 1998, και έχει καλύψει με υποδειγματικό επαγγελματισμό το ρεπορτάζ στον νομό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου. 
Εργάστηκε παράλληλα επί σειρά ετών στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ήταν από τους πρωτεργάτες της εφημερίδας της Λέσβου, «Εμπρός» από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της, το 2003.

Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2016

Η UNICEF συνεχίζει τις παρεμβάσεις για την ανακούφιση των παιδιών-προσφύγων


Αθήνα 29 Δεκεμβρίου 2015 

Πάνω από 972.550* άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης το 2015. Περίπου 243.140 όλων των αφίξεων είναι παιδιά ενώ περίπου το 94% πέρασαν μέσα από την Ελλάδα και λιγότερο από το 6% από την Ιταλία. Πάνω από τα μισά από αυτά τα παιδιά εισήλθαν στην Ευρώπη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2015. Το τραγικό ατύχημα στις 10 Δεκεμβρίου, όπου ένας Σύρος πατέρας έχασε τα 7 παιδιά και τη σύζυγό του στα νερά του Αιγαίου, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, είναι ακόμα μια υπενθύμιση για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερα από 210** παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ποσοστό των παιδιών που καταγράφονται στα σύνορα Ελλάδας-FYROM έχει αυξηθεί από 9% τον Ιούνιο σε 35% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο 1.076 παιδιά παίρνουν το δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων κάθε μέρα. Από το τέλος του Νοεμβρίου 2015, 32.180 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εγγραφεί για άσυλο μόνο στη Σουηδία, ποσοστό 40% υψηλότερο από το συνολικό αριθμό που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στο σύνολο της ΕΕ το 2014. Η διαδικασία μετεγκατάστασης για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχει ακόμη ανέβει σε αριθμούς, δεδομένου ότι μόνο 212 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής (38 από αυτές αφορούν παιδιά), ενώ το σχέδιο προβλέπει 40.000 μετεγκαταστάσεις. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν μετεγκατασταθεί ασυνόδευτα ή/και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά.
Το πολύπλοκο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, η έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων διαμοιρασμού πληροφοριών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και νέα φυσικά εμπόδια στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας και Ελλάδας-FYROM αφήνουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και τις οικογένειές τους σε μεγάλη αβεβαιότητα για την κατάστασή τους. Η ανεπαρκής στέγαση και η ελλιπής θέρμανση σε πολλά κέντρα υποδοχής και διαμετακόμισης αλλά και κατά τη μεταφορά κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν επίσης δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τα παιδιά πρόσφυγες.
Η UNICEF συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην κρίση μέσω ενός συνδυασμού παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης, ανάπτυξης δυναμικότητας, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών (σε Τουρκία, FYROM, Σερβία και Κροατία). Η UNICEF εργάζεται για να επεκταθεί η στήριξη στα παιδιά και τις γυναίκες κατά μήκος ολόκληρου του ταξιδιού τους, και επίσης στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Υποστήριξη της ετοιμότητας σε χώρες και περιοχές που θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επηρεαστούν από την κρίση είναι ήδη σε εξέλιξη. Η UNICEF έχει αναπτύξει σχέδια ετοιμότητας με συνεργάτες από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο (UNSCR 1244), και ολοκληρώνει σχέδια για τη Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Μέσα από τα τοπικά της γραφεία στις χώρες και σε συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές και άλλους εταίρους, η UNICEF διεξάγει διάλογο με τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την πρέπουσα πολιτική και τη συνηγορία που πρέπει να ακολουθηθεί, έχοντας γίνει η φωνή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, στις διαδικασίες εθνικής και περιφερειακής πολιτικής που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.
Η αρχική έκκληση της UNICEF ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων υπολείπεται κατά 14% (2εκατ. δολάρια) ενώ επίκειται και επικαιροποίησή της. Υπενθυμίζεται ότι η UNICEF Ελλάδος συμμετέχει στην έκκληση της UNICEF, ώστε όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν, μπορούν να το κάνουν στο: http://bit.ly/unicefgr-Syria

* UNHCR, 21 Δεκ. 2015.
** IOM
Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255.555 ή 6944-653799

Ηλεκτρονική δημοσίευση:

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF
Διεύθυνση Ενημέρωσης

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...