............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

6 Φεβρουαρίου - Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή - Νέα έκθεση, δείχνει πως η επιβλαβής αυτή πρακτική είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Διακόσια εκατομύρια γυναίκες έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή

Έρευνα της UNICEF



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 5 Φεβρουαρίου 2016 - Τουλάχιστον 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ζουν σήμερα έχοντας υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή (6 Φεβρουαρίου).

Η έκθεση «Κλειτοριδεκτομή: Μια παγκόσμια ανησυχία», σημειώνει ότι τα μισά από τα κορίτσια και τις γυναίκες που έχουν υποστεί αυτή την πρακτική, ζουν σε τρεις χώρες - την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία - και αναφέρεται σε μικρότερες μελέτες και ανέκδοτα στοιχεία που παρέχουν αποδείξεις πως η κλειτοριδεκτομή είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρεάζει τα κορίτσια και τις γυναίκες σε κάθε περιοχή του κόσμου. Η κλειτοριδεκτομή, έχει να κάνει με μια σειρά από διαδικασίες. Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ασκείται, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών. 

«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων διαφέρει μεταξύ των περιφερειών και των πολιτισμών, με κάποιες μορφές του να είναι θανάσιμα επικίνδυνες. Σε κάθε περίπτωση, η κλειτοριδεκτομή παραβιάζει τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών. Πρέπει όλοι να επιταχύνουν τις προσπάθειες -οι κυβερνήσεις, οι επαγγελματίες υγείας, οι ηγέτες των κοινοτήτων, οι γονείς και οι οικογένειες - για την εξάλειψη της πρακτικής», δήλωσε η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Geeta Rao Gupta.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κορίτσια από 14 ετών και κάτω, αντιπροσωπεύουν 44 εκατομμύρια από όσους έχουν συνολικά υποστεί κλειτοριδεκτομή, με την υψηλότερη επικράτηση της πρακτικής σε αυτές τις ηλικίες, να είναι στην Γκάμπια (56%), τη Μαυριτανία (54%) και την Ινδονησία, όπου περίπου το ήμισυ των κοριτσιών ηλικίας 11 ετών και κάτω, έχουν υποστεί την πρακτική. Οι χώρες με την υψηλότερη επικράτηση ανάμεσα σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (97%) και το Τζιμπουτί (93%). Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, η πλειοψηφία των κοριτσιών υπέστη κλειτοριδεκτομή, πριν γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους.

Η παγκόσμια εικόνα στην έκθεση για τον ακρωτηριασμό των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων, περιλαμβάνει σχεδόν 70 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια και γυναίκες απ’ ότι το 2014. Αυτό προκύπτει από την αύξηση του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες και τα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα που συλλέγονται από την κυβέρνηση της Ινδονησίας. Καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία για την έκταση της κλειτοριδεκτομής γίνονται διαθέσιμα, η εκτίμηση του συνολικού αριθμού των κοριτσιών και των γυναικών που έχουν υποστεί αυτή την πρακτική, αυξάνεται. Το 2016, 30 χώρες έχουν πλέον εθνικά αντιπροσωπευτικά στοιχεία σχετικά με την πρακτική.

«Ο καθορισμός του μεγέθους της πρακτικής του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, είναι απαραίτητος για την εξάλειψή της. Όταν οι κυβερνήσεις συλλέγουν και να δημοσιεύουν τα εθνικά στατιστικά στοιχεία για την κλειτοριδεκτομή, είναι σε καλύτερη θέση να κατανοήσουν την έκταση του προβλήματος και να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των εκατομμυρίων αυτών κοριτσιών και γυναικών», υπογραμμίζει η Rao Gupta. 

Η ώθηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων αυξάνεται. Τα ποσοστά της κλειτοριδεκτομής μεταξύ των κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών έχουν μειωθεί (κατά 41% στη Λιβερία, 31% στη Μπουρκίνα Φάσο, 30% στην Κένυα και 27% στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών). Από το 2008, πάνω από 15.000 κοινότητες και μικρές περιοχές σε 20 χώρες έχουν δηλώσει δημόσια ότι εγκαταλείπουν της πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 κοινοτήτων την περσινή χρονιά. Πέντε χώρες έχουν θεσπίσει εθνική νομοθεσία που ποινικοποιεί αυτή την πρακτική. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ευρεία αποδοκιμασία της πρακτικής, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων σε χώρες όπου υπάρχουν στοιχεία για την κλειτοριδεκτομή, πιστεύουν ότι πρέπει να τελειώσει. Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν τα δύο τρίτα των αγοριών και των ανδρών.

Αλλά το συνολικό ποσοστό της προόδου δεν είναι αρκετό για να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού. Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν ο αριθμός των κοριτσιών και των γυναικών που υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων θα αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα 15 χρόνια.

Η UNICEF, με το UNFPA, συνεργάζονται στο μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόγραμμα για την εξάλειψη της πρακτικής. Η UNICEF, εργάζεται επίσης σε κάθε επίπεδο με τις κυβερνήσεις, τις κοινότητες, τους θρησκευτικούς ηγέτες και ένα πλήθος άλλων εταίρων για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Με τη συμπερίληψη ενός στόχου για την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής μέχρι το 2030, στους Στόχους για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη, η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, είναι ισχυρότερη από ποτέ.

Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...