................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 2 Ιανουαρίου 2016

Στο Στρατή Μπαλάσκα το βραβείο «Ανδρέας Χριστοδουλίδης» του ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει θεσμοθετήσει το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης», που έχει στόχο την επιβράβευση κάθε χρόνο ενός δημοσιογράφου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την συνεισφορά του στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.
Για το 2015 το «Βραβείο Ανδρέας Χριστοδουλίδης» απονέμεται στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο, Στρατή Μπαλάσκα.
Ο Στρατής Μπαλάσκας με τα ρεπορτάζ, τις συνεντεύξεις και τα ειδικά θέματα που υπέγραψε, παρουσίασε με συγκλονιστικό τρόπο τα πρόσωπα και τις πτυχές της προσφυγικής κρίσης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ενημέρωση.
Ο Στρατής Μπαλάσκας είναι ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Λέσβο από το 1998, και έχει καλύψει με υποδειγματικό επαγγελματισμό το ρεπορτάζ στον νομό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Αιγαίου. 
Εργάστηκε παράλληλα επί σειρά ετών στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ήταν από τους πρωτεργάτες της εφημερίδας της Λέσβου, «Εμπρός» από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της, το 2003.

Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2016

Η UNICEF συνεχίζει τις παρεμβάσεις για την ανακούφιση των παιδιών-προσφύγων


Αθήνα 29 Δεκεμβρίου 2015 

Πάνω από 972.550* άνθρωποι έφθασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης το 2015. Περίπου 243.140 όλων των αφίξεων είναι παιδιά ενώ περίπου το 94% πέρασαν μέσα από την Ελλάδα και λιγότερο από το 6% από την Ιταλία. Πάνω από τα μισά από αυτά τα παιδιά εισήλθαν στην Ευρώπη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2015. Το τραγικό ατύχημα στις 10 Δεκεμβρίου, όπου ένας Σύρος πατέρας έχασε τα 7 παιδιά και τη σύζυγό του στα νερά του Αιγαίου, προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, είναι ακόμα μια υπενθύμιση για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά πρόσφυγες. Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότερα από 210** παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το ποσοστό των παιδιών που καταγράφονται στα σύνορα Ελλάδας-FYROM έχει αυξηθεί από 9% τον Ιούνιο σε 35% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου. Σε αυτές τις δύο εβδομάδες, κατά μέσο όρο 1.076 παιδιά παίρνουν το δρόμο των Δυτικών Βαλκανίων κάθε μέρα. Από το τέλος του Νοεμβρίου 2015, 32.180 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εγγραφεί για άσυλο μόνο στη Σουηδία, ποσοστό 40% υψηλότερο από το συνολικό αριθμό που υπέβαλαν αίτηση για άσυλο στο σύνολο της ΕΕ το 2014. Η διαδικασία μετεγκατάστασης για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχει ακόμη ανέβει σε αριθμούς, δεδομένου ότι μόνο 212 μετεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής (38 από αυτές αφορούν παιδιά), ενώ το σχέδιο προβλέπει 40.000 μετεγκαταστάσεις. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν μετεγκατασταθεί ασυνόδευτα ή/και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά.
Το πολύπλοκο πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη, η έλλειψη αποτελεσματικών συστημάτων διαμοιρασμού πληροφοριών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και νέα φυσικά εμπόδια στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας και Ελλάδας-FYROM αφήνουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και τις οικογένειές τους σε μεγάλη αβεβαιότητα για την κατάστασή τους. Η ανεπαρκής στέγαση και η ελλιπής θέρμανση σε πολλά κέντρα υποδοχής και διαμετακόμισης αλλά και κατά τη μεταφορά κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν επίσης δημιουργήσει εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τα παιδιά πρόσφυγες.
Η UNICEF συνεχίζει να ανταποκρίνεται στην κρίση μέσω ενός συνδυασμού παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης, ανάπτυξης δυναμικότητας, αλλά και με την παροχή υπηρεσιών (σε Τουρκία, FYROM, Σερβία και Κροατία). Η UNICEF εργάζεται για να επεκταθεί η στήριξη στα παιδιά και τις γυναίκες κατά μήκος ολόκληρου του ταξιδιού τους, και επίσης στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Γερμανία και την Ιταλία. Υποστήριξη της ετοιμότητας σε χώρες και περιοχές που θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να επηρεαστούν από την κρίση είναι ήδη σε εξέλιξη. Η UNICEF έχει αναπτύξει σχέδια ετοιμότητας με συνεργάτες από τη Βουλγαρία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο (UNSCR 1244), και ολοκληρώνει σχέδια για τη Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Μέσα από τα τοπικά της γραφεία στις χώρες και σε συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές και άλλους εταίρους, η UNICEF διεξάγει διάλογο με τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την πρέπουσα πολιτική και τη συνηγορία που πρέπει να ακολουθηθεί, έχοντας γίνει η φωνή των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, στις διαδικασίες εθνικής και περιφερειακής πολιτικής που έχουν αναληφθεί για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης.
Η αρχική έκκληση της UNICEF ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων υπολείπεται κατά 14% (2εκατ. δολάρια) ενώ επίκειται και επικαιροποίησή της. Υπενθυμίζεται ότι η UNICEF Ελλάδος συμμετέχει στην έκκληση της UNICEF, ώστε όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν, μπορούν να το κάνουν στο: http://bit.ly/unicefgr-Syria

* UNHCR, 21 Δεκ. 2015.
** IOM
Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255.555 ή 6944-653799

Ηλεκτρονική δημοσίευση:

Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF
Διεύθυνση Ενημέρωσης

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015

Η Πρωτοχρονιά με χιόνια και κρύο

ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Σταδιακή επιδείνωση του καιρού, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από αύριο.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από αύριο η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της ηλιοφάνειας, θα συνοδεύεται απόπαγετό κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί.
Τη Δευτέρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με νεφώσεις στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα πελάγη 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάζει μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα παρουσιασθεί παγετός.
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Τρίτη με τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο και από το βράδυ στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ στα πελάγη και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα υπάρξει παγετός.
Τοπικές νεφώσεις θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη στο ανατολικό Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα θα παρατηρηθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Χιόνια θα υπάρξουν αρχικά στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και πιθανώς της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ και βαθμιαία στα ανατολικά τοπικά θα φθάσουν τα 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια, με παγετό κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονόνερο κατά τόπους. Θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα βελτιωθεί το βράδυ στα βόρεια και τη νύχτα στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ και το βράδυ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Θα σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τόπους τη νύχτα και νωρίς το πρωί.
Την Πρωτοχρονιά η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω μικρή μείωση. Παροδικές νεφώσεις θα παρουσιασθούν στα δυτικά, ενώ στα βόρεια και κυρίως στη Μακεδονία θα παρουσιασθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν νεφώσεις με χιονόνερο κατά τόπους, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και πιθανώς σε πεδινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ από το βράδυ στα ηπειρωτικά θα υπάρξει εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 Μποφόρ. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα υπάρξει κατά τόπους παγετός.


________________
efsyn.gr

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...