................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Εκτός παιδικών σταθμών περί τα 50.000 πιτσιρίκια

   ΚΟΙΝΩΝΙΑ   

paidikos.jpg

Οι αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία κατατίθενται από 5 έως 18 Αυγούστου, 
ενώ το κονδύλι των 184 εκατ. ευρώ δεν επαρκεί για να καλυφθούν 
οι αυξημένες φετινές ανάγκες | EUROKINISSI/ ΞΑΝΘΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Από 5 έως 18 Αυγούστου καλούνται οι ενδιαφερόμενες μητέρες να υποβάλουν αιτήσεις για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία) για το σχολικό έτος 2015-2016, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για την υλοποίησή του την ερχόμενη σεζόν ανέρχεται στα 184 εκατ. ευρώ. Αποτελεί εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη και προέρχεται αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Αίτημα της Αυτοδιοίκησης και φέτος, να εξασφαλιστεί το μίνιμουμ ποσό των 200 εκατ. ευρώ.
Οπως υπολογίζει ο δήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών (αντιπρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής της ΚΕΔΕ), Σ. Δανιηλίδης, τα 184 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δομές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν θέσεις έως το 70% της δυναμικότητάς τους, συνεπάγεται την ένταξη 70.000 παιδιών στο πρόγραμμα.
Εκτιμώντας ότι οι αιτήσεις φέτος θα αυξηθούν και θα φτάσουν στις 120.000 (από 111.279 το 2014), καταλήγει ότι περίπου 50.000 παιδιά θα μείνουν εκτός δωρεάν φιλοξενίας.

Εμπροσθοβαρής δαπάνη

Ο περιορισμός κατά 30% της δυναμικότητας των δομών αποδίδεται, σύμφωνα με στοιχεία από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, στην περσινή μείωση των προσφερόμενων θέσεων φιλοξενίας (91.656 από 98.188 το 2013).
Πηγές του υπουργείου Εργασίας λένε στην «Εφ.Συν.» ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να φιλοξενηθεί και φέτος ο ίδιος αριθμός παιδιών με πέρυσι.
Επομένως δεν αποκλείεται η αύξηση των πόρων, ενδεχομένως και με την επιλογή μιας εμπροσθοβαρούς δαπάνης. Πέρυσι, τα συναρμόδια υπουργεία χρηματοδότησαν το πρόγραμμα με 200 εκατ., βρίσκοντας όμως, με αγωνιώδη τρόπο, 40 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους την τελευταία στιγμή.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μητέρες που έχουν: οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ και μέχρι 2 παιδιά, 30.000 ευρώ για 3 παιδιά, 33.000 ευρώ για 4 παιδιά και 36.000 ευρώ για 5 παιδιά και πάνω. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των 36.000 ευρώ.
Το οικογενειακό εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη θα προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του οικονομικού έτους 2015 (δηλαδή εισοδήματα που αποκτήθηκαν στη διάρκεια του 2014). Δεν λαμβάνεται υπόψη το επίδομα μητρότητας από τον ΟΑΕΔ και η αποζημίωση απόλυσης.

Η μοριοδότηση

Εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, θα ισχύσουν κριτήρια μοριοδότησης για την επιλογή των ωφελούμενων γονέων. (Ολόκληρη την πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ και περαιτέρω λεπτομέρειες για προϋποθέσεις, κριτήρια και απαιτούμενα δικαιολογητικά θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας μας, efsyn.gr).
Το έντυπο της αίτησης θα είναι διαθέσιμο από την 4η Αυγούστου, αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, στις ιστοσελίδες: eetaa.gr, epanad.gr, kedke.gr. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται αποκλειστικά ταχυδρομικά ή με courier, με καταληκτική ημερομηνία τη 18η Αυγούστου και ώρα 14.00, βάσει ταχυδρομικής απόδειξης.
Εκπρόθεσμες αιτήσεις θα απορρίπτονται. Στην αίτηση συμμετοχής οι μητέρες έχουν δικαίωμα να δηλώσουν έως και πέντε εναλλακτικές επιλογές δομών με σειρά προτεραιότητας και έως δύο εναλλακτικές επιλογές ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Οι πίνακες των δομών που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα eetaa.gr στις 4 Αυγούστου.
Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στα εξής σημεία:
Αθήνα: Μυλλέρου 73-77, ΤΚ 10436 – Για Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Δυτ. Ελλάδας, Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου, Στ. Ελλάδας, Πελοποννήσου.
Θεσσαλονίκη: Τσιμισκή 27, ΤΚ 54624 – Για Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Λάρισα: Αλέξ. Παπαναστασίου 33 (5ος όροφος), ΤΚ 41222 – Για Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων.

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Αλέξη, πάρε πίσω τη συμφωνία πριν ψηφιστεί στη Βουλή


Να πάρει πίσω τη συμφωνία προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις στη Βουλή καλεί με δήλωσή του τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» συμφωνία με την οποία επιχειρείται η ακύρωση του ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.
Αναλυτικά η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη:
«Η συμφωνία που συνομολογήθηκε με τους «Θεσμούς» είναι απαράδεκτη και δεν αξίζει να τη χρεωθούν ένα ριζοσπαστικό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και μία μαχόμενη κυβέρνηση, που υποσχέθηκε την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας.
Οι λεγόμενοι εταίροι και πρώτα απ’ όλα το Γερμανικό κατεστημένο, συμπεριφέρθηκαν απέναντι στη χώρα μας ως να είναι αποικία τους και ως στυγνοί εκβιαστές και «οικονομικοί δολοφόνοι».
Με τη συμφωνία αυτή πάει να ακυρωθεί στην πράξη η λαϊκή εντολή και το περήφανο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα.
Αυτή η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή με τη συνδρομή των ψήφων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Δεν θα περάσει, όμως, στο λαό, ο οποίος θα την ακυρώσει στην πράξη με την ενότητα και τους αγώνες του.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έστω και στο και πέντε, έχουν την ευχέρεια και τη δυνατότητα να επανατοποθετηθούν και να πάρουν πίσω τη συμφωνία, πριν ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις στη Βουλή.
Η Ελλάδα είχε και έχει εναλλακτική λύση απέναντι στη συμφωνία.
Το δίλημμα των πιστωτών: συνθηκολόγηση ή καταστροφή, είναι ψεύτικο και τρομοκρατικό και έχει καταρρεύσει στη λαϊκή συνείδηση».
_______________________
http://ht.ly/PzGUu

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Podemos: Αυτό που επιδιώκουν στην Ελλάδα, είναι ένα χρηματοοικονομικό πραξικόπημα, για να μεταμορφώσουν τη χώρα σε προτεκτοράτο. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει
Τη συμφωνία ανάμεσα στην ευρωζώνη και την Ελλάδα κατήγγειλε υψηλόβαθμο στέλεχος του ισπανικού κόμματος Podemos, διαβεβαιώνοντας πως η Ευρώπη επιχείρησε μ’ αυτήν «ένα χρηματοοικονομικό πραξικόπημα» με στόχο να μεταμορφώσει σ’ ένα «προτεκτοράτο» την Ελλάδα.

«Αυτό που επιδιώκουν στην Ελλάδα, είναι να κάνουν ένα χρηματοοικονομικό πραξικόπημα, να μεταμορφώσουν τη χώρα σε προτεκτοράτο», δήλωσε ο Πάμπλο Ετσενίκε, πρώην ευρωβουλευτής και νυν βουλευτής περιφερειακού κοινοβουλίου, ο οποίος θεωρείται δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos.
«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει», κατήγγειλε ο βουλευτής αυτός, ο οποίος είναι το πρώτο στέλεχος του Podemos που αντιδρά στη συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες.
Ο Ετσενίκε έχει τη φήμη του «σκληρού» στους κόλπους του Podemos, του οποίου ηγείται ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο γενικός γραμματέας του κόμματος.
«Περίμενε Αλέξη, ερχόμαστε και θα είμαστε πιο δυνατοί», είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Η Ισπανία, όπου οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς, παρακολουθεί από πολύ κοντά την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ το Podemos έχει γίνει μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, μετά το δεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) και το σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE).

_________________

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΟ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΕΙΣ - ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


Ο ΑΓΩΝΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΟΘΕΙ .... ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ που θα αντισταθεί στους οχτρούς του Ελληνικού Λαού.... καθήκον κάθε Αριστερού πατριώτη ...... ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

«Πραξικόπημα – Μόλις σκότωσαν την Ευρώπη»

paul-krugman-630.jpg

«Δεν έριξαν οι Έλληνες το θανάσιμο χτύπημα» 
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Με σκληρά λόγια καταφέρεται κατά της Ευρώπης και της Γερμανίας ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν χαρακτηρίζοντας την πρόταση του Eurogroup ως «θανάσιμο χτύπημα» στην Ευρώπη.
Αναλυτικά το κείμενο του Πολ Κρούγκμαν:
«Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον Τσίπρα έναν ανίκανο ενοχλητικό. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε οπωσδήποτε να δείτε τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας. Ας υποθέσουμε, ακόμη, ότι δεν έχετε πρόβλημα να διώξετε τους ενοχλητικούς Έλληνες από το ευρώ.
Ακόμη και έτσι, αυτή η λίστα με τις απαιτήσεις του Eurogroup είναι μια τρέλα. Το hashtag #ThisIsACoup που είναι στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως είναι απόλυτα σωστό. Αυτό πάει παραπέρα από σκληρότητα σε πλήρη εκδικητικότητα, απόλυτη καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και καμία ελπίδα για ανακούφιση. Πιθανόν να είναι μια προσφορά που στοχεύει ακριβώς στο να μην τη δεχθεί η Ελλάδα, αλλά ακόμη και έτσι, είναι μια αηδιαστική προδοσία απέναντι σε οτιδήποτε υποτίθεται ότι αντιπροσώπευε.
Μπορεί τίποτα να επαναφέρει την Ευρώπη από τον γκρεμό; Πληροφορίες λένε ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να επαναφέρει κάποια λογική, ότι ο Ολάντ δείχνει επιτέλους να “πατάει πόδι” απέναντι στο ηθικίστικο οικονομικό παιχνίδι των Γερμανών, κάτι που δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν. Ποιος θα εμπιστευθεί ξανά τις καλές προθέσεις της Γερμανίας μετά από αυτό;
Με έναν τρόπο, τα οικονομικά έχουν μπει σε δεύτερο ρόλο. Αλλά, ακόμη και έτσι ας είμαστε ξεκάθαροι: Αυτό που μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι πως το να είσαι μέλος της ευρωζώνης σημαίνει ότι οι δανειστές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου εάν βγεις «εκτός γραμμής». Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις υφιστάμενες οικονομικές λιτότητας. Είναι αλήθεια το ότι η επιβολή της σκληρής λιτότητας χωρίς αναδιάρθρωση χρέους είναι μια καταδικασμένη πολιτικό όσο πρόθυμη κι αν είναι κάποια χώρα να υποφέρει. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμη και η ολοκληρωτική συνθηκολόγηση της Ελλάδας θα ήταν αδιέξοδο.
Μπορεί η Ελλάδα να έχει μια επιτυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να μπλοκάρει μια ανάκαμψη; (Συγγνώμη, αλλά αυτό είναι το είδος των ερωτήσεων που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή).
Το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ένα εγχείρημα το οποίο επαινούσα και υποστήριζα πάντοτε μόλις έχει δεχθεί ένα σκληρή ίσως και θανάσιμο χτύπημα. Και ότι και να σκέφτεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες που το έκαναν».

Die Zeit: Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το «ΟΧΙ» των Ελλήνων

«Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το “όχι”», αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επισημαίνοντας ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα κατέστησε ορατό τον βαθύ διχασμό της Ευρώπης.

Για να μη χαθεί μια ολόκληρη γενιά στη νότια Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει η Zeit και προσθέτει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Ελλάδα δείχνει πώς η κρίση και η επιθυμία των Ελλήνων να ξαναγίνουν κύριοι του εαυτού τους έχουν αλλάξει την κοινωνία.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα «κυρίως οι νέοι ψήφισαν ‘όχι’ και αυτό δεν σημαίνει ότι επιθυμούν περαιτέρω βοήθεια από την Ευρώπη χωρίς ανταλλάγματα ή ότι θεωρούν πως επωφελούνται από το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα. Ψήφισαν ‘όχι’ διότι πλέον δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Για τους νέους στην Ελλάδα η Ευρώπη είναι συνώνυμη της κρίσης, της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας. Φώναξαν ‘όχι’ δυνατά, αν και γνώριζαν τις συνέπειες που μπορεί να είχε αυτό: μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με περισσότερα δεινά και φτώχεια».
Σύμφωνα με την Zeit, αν γινόταν δημοψήφισμα στην Ισπανία ή την Πορτογαλία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, είναι πιθανό το αποτέλεσμα να ήταν το ίδιο. Στην Ισπανία η οικονομική ισχύς εξακολουθεί να είναι 7% χαμηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν την κρίση, ενώ ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Το ίδιο ισχύει και στην Πορτογαλία.
«Μια ολόκληρη γενιά στην Ευρώπη έχει χαθεί», παρατηρεί η εφημερίδα και σημειώνει πως μια συνέπεια αυτού είναι η άνοδος ακροδεξιών ή ακροαριστερών κομμάτων, τα οποία υπόσχονται ότι θα τερματίσουν την πολιτική λιτότητας, ενώ τάσσονται υπέρ της διάλυσης της Ευρωζώνης και της επιστροφής στα εθνικά κράτη. «Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι δεν θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση χωρίς το ευρώ, ίσως μάλιστα να ήταν και σε καλύτερη.
Μια από τις αιτίες για αυτή την πεποίθηση βρίσκεται στη στρατηγική διάσωσης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή βασιζόταν κυρίως στα μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αν και αυτά είναι απαραίτητα η βιασύνη και η πίεση με την οποία εφαρμόστηκαν είχαν υψηλό κοινωνικό κόστος», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Η πολιτική αυτή δίχασε την Ευρώπη στον πλούσιο βορά, που όριζε τους κανόνες, και στον φτωχό νότο που υπέφερε από τον ζυγό. Στη Γερμανία, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πλέον θεωρείται σχεδόν βρισιά: σύμφωνα με κάποιους πρέπει να πληρώνεται με τόκους», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Και όμως θα μπορούσαν να προέρχονται από τη Γερμανία οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης, και βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Στη νότια Ευρώπη μια γενιά νέων ανθρώπων κατηγορούν τη Γερμανία για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται. Αυτό ήταν κάτι ακόμη που έδειξε το ελληνικό δημοψήφισμα».

Η Ευρώπη, καταλήγει η Zeit, χρειάζεται περισσότερα από μεταρρυθμίσεις και νέους κανόνες: «Δεν αρκεί να καταστεί η νομισματική ένωση ανταγωνιστική, όταν πολλοί άνθρωποι μένουν στο περιθώριο. Η Ευρώπη χρειάζεται μια πειστική και αισιόδοξη προοπτική πέρα από τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».


Πηγή: ΑΜΠΕ

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...