................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015

Έρχεται η σούπερ Σελήνη. Φόβοι για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Ποιες ώρες θα πρέπει να κοιτάξουμε τον ουρανό;

   ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  



Τρία σημαντικά αστρονομικά φαινόμενα σχεδόν συμπίπτουν αύριο και μεθαύριο: έκλειψη Ηλίου, αρχή της Άνοιξης και σούπερ Σελήνη. Αρχικά, τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 20 Μαρτίου θα υπάρξει μία μερική έκλειψη του Ήλιου ορατή και στη χώρα μας. Μερικές ώρες αργότερα, στις 00:45΄ώρα Ελλάδος μετά τα μεσάνυχτα θα λάβει χώρα η εαρινή ισημερία και έτσι το Σάββατο 21 Μαρτίου θα είναι και τυπικά η πρώτη ημέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Τέλος, στις 20 Μαρτίου θα υπάρχει σούπερ Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι θα έχει πλησιάσει πολύ τη Γη (στο λεγόμενο περίγειο), όμως λόγω της Νέας Σελήνης δεν θα είναι ορατό, απλώς θα μπλοκάρει σχεδόν τον μισό Ήλιο προκαλώντας την μερική έκλειψη.
 Η έκλειψη στην Αθήνα θα αρχίσει αύριο στις 10:40΄ το πρωί, θα φτάσει στη μέγιστη φάση της στις 11:44 και θα ολοκληρωθεί στις 12:50΄. Στην Ελλάδα στη μερική φάση θα καλυφτεί μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου. Στην Αθήνα θα καλυφτεί το 31,4%, στη Φλώρινα το 40,7%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης το 23,6%. Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικοί συνιστούν να μην παρατηρεί κανείς την έκλειψη με γυμνά μάτια, ούτε με απλά γυαλιά ηλίου, παρά μόνο με ειδικά γυαλιά με τα κατάλληλα φίλτρα (αυτό ισχύει και για τις φωτογραφικές μηχανές), αλλιώς οι υπέρυθρες ακτίνες της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να κάνουν μόνιμη ζημιά στα μάτια. 
Όπως ενημέρωσε το Ίδρυμα Ευγενίδου, την Παρασκευή, από τις 10.30΄ έως και τις 13:00΄, στην είσοδο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου (Πεντέλης 11, Π. Φάληρο) θα βρίσκονται εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, ώστε, όσοι το επιθυμούν κι εφ’ όσον ο καιρός το επιτρέψει, να παρακολουθήσουν την έκλειψη. Επίσης, οι αστρονόμοι Νίκος Ματσόπουλος και Αλέξης Δεληβοριάς θα ενημερώσουν σχετικά με την έκλειψη του Ηλίου. 
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα εκπέμπει ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη τη μερική έκλειψη Ηλίου στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e495, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να την παρακολουθήσει. Θα υπάρχει βίντεο της εικόνας του Ήλιου από ειδικό τηλεσκόπιο, που θα τον παρατηρεί μέσα από ένα ειδικό φίλτρο. Η έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική μόνο στον έρημο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία. Οι περίπου 50.000 κάτοικοι των απομονωμένων νήσων Φαρόε, όπως και οι 3.000 των νορβηγικών νήσων Σβάλμπαρντ, θα έχουν αυτή την τύχη. Την μερική φάση της έκλειψης θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν (αν δεν έχει συννεφιά), οι κάτοικοι της Ευρώπης, της Βόρειας και Ανατολικής Ασίας, της Βόρειας και της Δυτικής Αφρικής. 
Οι ηλιακές εκλείψεις, σύμφωνα με τον επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, συμβαίνουν, όταν η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου και τον καλύπτει είτε μερικώς είτε ολικώς. Όλες οι εκλείψεις συμβαίνουν λόγω μιας ουράνιας σύμπτωσης, που αφορά το πώς φαίνονται ο Ήλιος και η Σελήνη από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Η διάμετρος του Ήλιου (1.392.000 χλμ.) είναι 400 περίπου φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Σελήνης (3.476 χλμ.), αλλά από τη Γη τα δύο αυτά σώματα έχουν το ίδιο σχεδόν φαινομενικό μέγεθος, επειδή ο Ήλιος είναι 400 περίπου φορές πιο μακριά μας απ’ ό,τι η Σελήνη. 
Οι ηλιακές εκλείψεις είναι πολύ πιο συχνές από τις σεληνιακές. Ο μέγιστος αριθμός σεληνιακών εκλείψεων στη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους δεν υπερβαίνει τις τρεις (όπως έγινε το 1917 και το 1982). Αντίθετα, ο μέγιστος αριθμός των ηλιακών εκλείψεων μπορεί να φτάσει τις πέντε, όπως έγινε το 1934. Η παρατήρηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης σε μία περιοχή είναι αρκετά σπάνια και συμβαίνει κατά μέσο όρο κάθε 360 χρόνια. 
Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει, σύμφωνα με τον Διονύση Σιμόπουλο, εκτιμούν πως ένας άνθρωπος έχει μία πιθανότητα στις 25.000 να παρατηρήσει μία ολική ηλιακή έκλειψη, ενώ η πιθανότητα του ιδίου να σκοτωθεί από την πτώση ενός αστεροειδούς είναι μία στις 20.000. Υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερη πιθανότητα να σκοτωθεί κανείς από ένα «πεφταστέρι», παρά να παρατηρήσει μία ολική έκλειψη του Ήλιου! διαβάστε ακόμη: Ο Νιλ Άρμστρονγκ περπάτησε στη σελήνη, με αποζημίωση για τα «εκτός έδρας» 8 δολάρια…
Ανησυχίες για το ηλεκτρικό ρεύμα Ανησυχίες υπάρχουν για το κατά πόσο η έκλειψη θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν η 20η Μαρτίου είναι ηλιόλουστη ημέρα, η ξαφνική μείωση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, καθώς θα σκεπαστεί σχεδόν ο μισός Ήλιος, μπορεί να φθάσει τα 34.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ισοδύναμη με τη συνολική παραγωγή 80 μεσαίων συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Σήμερα περίπου 100 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τον Ήλιο, σε σχέση με το 1999, όταν υπήρξε προηγούμενη έκλειψη. Οι ευρωπαίοι ηλεκτροπαραγωγοί θεωρούν ότι η φετινή έκλειψη για πρώτη φορά θα αποτελέσει μια σοβαρή δοκιμασία για την ενεργειακή ασφάλεια των δικτύων στην Ευρώπη. 
Επειδή η πτώση της παραγωγής ρεύματος θα είναι απότομη αύριο το πρωί, έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα, π.χ. να ενεργοποιηθούν άμεσα υδροηλεκτρικοί ή λιγνιτικοί σταθμοί, αν χρειαστεί. Η χώρα που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Γερμανία, που έχει επενδύσει πολύ στην ηλιακή ενέργεια και διαθέτει ηλιακό δυναμικό της τάξης των 40.000 μεγαβάτ (το 18% των αναγκών της σε ρεύμα καλύπτεται από τον Ήλιο). Μεγάλη εξάρτηση από τον Ήλιο έχει και η Ιταλία (παραγωγή 20.000 μεγαβάτ), αλλά όχι η Γαλλία (μόνο 5.700 μεγαβάτ), η οποία παραδοσιακά βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Η αρχή της Άνοιξης Η Τρίτη σηματοδοτεί την πρώτη μέρα της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο και την πρώτη μέρα του Φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο. Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο. 
Σούπερ Σελήνη Όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, η τροχιά της την φέρνει στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη. Φέτος, αυτό θα συμβεί έξι φορές και μία από αυτές θα είναι στις 20 Μαρτίου. Δύο φορές ήδη συνέβησαν, ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα συμβούν τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 
Όμως, στις 20 Μαρτίου το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό, επειδή θα υπάρχει Νέα Σελήνη, οπότε το φεγγάρι δεν θα φαίνεται καθόλου από τη Γη, απλώς θα σκιάζει εν μέρει τον Ήλιο. Η προηγούμενη πανσέληνος ήταν στις 5 Μαρτίου και η επόμενη θα είναι στις 4 Απριλίου.... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: www.mixanitouxronou.gr/erchete-i-souper-selini-fovi-gia-provlimata-stin-ilektrodotisi-pies-ores-tha-prepi-na-kitaxoume-ton-ourano/

Έκτακτα μέτρα, την Παρασκευή 20 Μαρτίου, στα σχολεία για την αυριανή έκλειψη Ηλίου

 Το φαινόμενο θα λάβει χώρα για χρονικό διάστημα περίπου 2 ωρών (10.30-13.00)  


Με επείγουσα εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Αναστάσιος Κουράκης καλεί τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης Ηλίου (10.30-13.00).Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας υπάρχει μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.
Επίσης, όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις/διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την αύριο Παρασκευή μπορούν να ... πραγματοποιηθούν με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναστέλλονται.

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Ο Γιάννης Τόλιος ορίστηκε νέος Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας

   Πολιτική   

Το στέλεχος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Τόλιος ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.


Ο Γιάννης Τόλιος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Μόσχας.
Έχει μακρά θητεία στο χώρο της αριστεράς, καθώς και στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, με άρθρα και μελέτες, ιδιαίτερα σε ζητήματα ανάπτυξης, βιομηχανικής και αγροτικής πολιτικής, δημοσίου χρέους.

- Από το: http://left.gr/news/o-giannis-tolios-oristike-neos-gg-viomihanias#sthash.ql3a5wSR.dpuf

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Της «Ελπίδας» το ανάγνωσμα


image
Π
αρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης στην διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης» με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη πριν καλά-καλά προλάβει να βάλει μπροστά την κρατική μηχανή. 
Η βίαιη πρόσκρουση στην πραγματικότητα των δανειστών μούδιασε την ελπίδα και αυτόματα πυροδοτήθηκε ο πόλεμος του πληκτρολογίου στα κοινωνικά δίκτυα, που τρέφει έναν ιδιότυπο διχασμό τροφοδοτούμενο από την αιώνια αμηχανία κατά της αριστεράς, θυμίζοντας δυσάρεστες περιόδους.
Οι περισσότεροι πολίτες προσμένουν μια άνοιξη που ελπίζουν ότι θα έρθει και κάνουν υπομονή περιμένοντας να δουν το κυβερνητικό έργο, το οποίο προφανώς δεν είναι δυνατόν να φανεί μέσα σε ένα μήνα.
Αυτή η προσμονή δεν είναι πολιτική, αλλά υπαρξιακή. Και κατά έναν περίεργο τρόπο αυτή η προσμονή ξεφεύγει από τα καθημερινά της πολιτικής, τις διαπραγματεύσεις και ότι άλλο, και συναντιέται απευθείας με την ματιά του νέου πρωθυπουργού.
Ωστόσο, μετά τις πρώτες ημέρες, όπου άνθιζε η ελπίδα, οι σοβαρές εκκρεμότητες που είχαν συσσωρευτεί έφεραν στο προσκήνιο κυρίαρχες και απαιτητικές όλες τις ανάγκες και τις προσδοκίες χρόνων που -με ασφυκτική πίεση χρόνου- όλοι απαιτούν να αντιμετωπισθούν αμέσως.
Και είναι πολλές οι εκκρεμότητες, πολλές και οι ανάγκες καθώς η χώρα μας, εκτός από την οικονομική δυσπραγία αντιμετωπίζει χρόνιο έλλειμμα θεσμών, έλλειμμα εφαρμογής των νόμων, έλλειμμα ελέγχων… έλλειμμα παντού!
Οι επείγουσες υποθέσεις πολλές, όπως και η ανάγκη για παρεμβάσεις σχεδόν σε όλα τα μέτωπα.
Αλλά η κρατική μηχανή υπολειτουργεί καθώς όλοι βιάζονται να αφήσουν την φραστική σφραγίδα τους χωρίς ακόμη να έχουν προσανατολισθεί μέσα στον λαβύρινθο της δημόσιας διοίκησης.
Οι Υπουργοί δεν έχουν ακόμη συναντηθεί με τις Υπηρεσίες τους, οι αρμοδιότητές τους και κυρίως των αναπληρωτών Υπουργών δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, γενικοί γραμματείς δεν έχουν επίσημα ορισθεί και ταυτόχρονα μεγαλώνει ο σωρός των φακέλων και των εγγράφων που περιμένουν να ελεγχθούν και να υπογραφούν, ενώ η παραδοσιακή περίοδος χάριτος εξαντλείται.
Την ίδια στιγμή οι αντιφατικές δηλώσεις Υπουργών και κυβερνητικών, τα παντός είδους σενάρια και ερμηνείες, η διαδικτυακή παράνοια αλλά και ο κιτρινισμός που υποστηρίζει τους πολέμιους πληθαίνουν και κυριαρχούν στην επικαιρότητα, ενώ ακόμη και συνειδητοποιημένοι πολίτες με ανοικτό πνεύμα επιδίδονται σε έναν πρωτοφανή κανιβαλισμό ατόμων, προσωπικοτήτων και ιδεών, καταρρακώνοντας την ίδια την ελπίδα που τόσο ανάγκη έχει αυτός ο τόπος.
Ενώ ο χρόνος μετράει -πλέον- αντίστροφα με τέτοια ταχύτητα που συμπαρασύρει και εξανεμίζει το πλήθος των προσδοκιών.
Όμως, η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε να ανοίξει νέους δρόμους, αυτούς που πολλοί από εμάς ονειρευτήκαμε και επιδιώξαμε, όχι πάντα εύκολα, ξεκινώντας το ταξίδι χωρίς να υπολογίσει τα «αχαρτογράφητα νερά»… χωρίς να μετρήσει την αδυναμία ανάγνωσης και γραφής μέρους του πληρώματος και των επιβατών!
Τόλμησε το δύσκολο ταξίδι και άνοιξε όλα τα μέτωπα μαζί δρομολογώντας αλλαγές και ανατροπές αναγκαίες και αναμενόμενες χρόνια τώρα, που ωστόσο χρειάζονται διάλογο και χρόνο για να ωριμάσουν και να εξελιχθούν.
Θορυβημένη η κυβέρνηση ζητά ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αντικειμενική εκτίμηση των συσχετισμών, αποφυγή της εύκολης καταγγελίας, αλλά εις μάτην.
Μήπως τελικά έχει άγνοια κινδύνου;
Ή μήπως όλοι εμείς -χρόνια ντοπαρισμένοι- λησμονήσαμε να πετάμε ψηλά και μας λείπουν τα φτερά;
Ωστόσο, αυτός ο μαραθώνιος που εξελίσσεται σε μακρύ και ναρκοθετημένο δρόμο, έχει στόχο να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε χρόνια προβλήματα αστικού και δημοκρατικού εκσυγχρονισμού της κοινωνίας, όπου το αποτέλεσμα θα κριθεί από την αντοχή και όχι από την ταχύτητα.
Γιατί, η κοινωνική και πολιτική χειραφέτηση δεν επιτυγχάνεται από την μια στιγμή στην άλλη αλλά είναι μια μακρά και συνεχής πορεία, με βήματα μπρος και πίσω, με αναγκαστικούς ελιγμούς, με δειλά ή τολμηρά ανοίγματα, με συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη, όπου προσπάθησε και εκεί να περάσει το πανανθρώπινο μήνυμα της αλληλεγγύης, το μέλλον της κυβέρνησης θα κριθεί εσωτερικά.
Και εδώ μπορεί, εκτός από τα οικονομικά και το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης, να δώσει άμεση απάντηση στο φλέγον αίτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενδυναμώνοντας την εμπιστοσύνη που μέχρι στιγμής της έχει προσφερθεί μέσα στα περιθώρια κατανόησης, υπομονής και αντοχής του λαού.
Έτσι, δίνοντας πειστικές απαντήσεις στους ανυπόμονους θεατές του Κολοσσαίου που ζητούν αίμα, θα μπορέσει να θεραπεύσει σταδιακά τις διαχρονικές παθογένειες της χώρας, από τη διαφθορά και την έλλειψη παιδείας μέχρι την παραίτηση και τη μοιρολατρική αποδοχή των δεινών, αποκαθιστώντας την διαταραγμένη ισορροπία της κοινωνικής συνοχής!
Αρκεί να συνεχίσει να αγωνίζεται, σεμνά, με σταθερότητα στους στόχους, με οργάνωση και αποτελεσματικότητα χωρίς στιγμή να υποκύψει και αυτή στη μοιρολατρία.
Χωρίς στιγμή να φοβηθεί τους -κάθε είδους- αντιπάλους, που όχι απλά καραδοκούν αλλά απροκάλυπτα προκαλούν, έτοιμοι να κατασπαράξουν πριν καν θιγούν, έχοντας πλήρη συναίσθηση ότι η Λερναία Ύδρα του συστήματος αντιστέκεται σθεναρά στην οποιοδήποτε αλλαγή που την απειλεί!
Διαφορετικά, αυτή η Κυβέρνηση της «Ελπίδας», θα μείνει μια παρένθεση που θα κλείσει το ίδιο απρόσμενα, όπως και άνοιξε…
Και μετά την παρένθεση θα μπει μοιραία η τελεία στην ελπίδα της Αριστεράς με ότι αυτό συνεπάγεται.


_____________
http://www.athensvoice.gr

Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης στις 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΗ Το Μουσείο Ακρόπολης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποχαιρετούν τη θερινή περίοδο με το Κουαρτέτο Εγχόρδ...