................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Τι είπε ο τραπεζίτης στο Σαμαρά και τι προβλέπουν οι NYT για τις εκλογές

  ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ  


Του Θοδωρή Καλούδη*

Την περασμένη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε ένα επείγον τηλεφώνημα από κορυφαίο τραπεζίτη που σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση. Την ημέρα εκείνη είχαν αποσυρθεί εσπευσμένα από μικροκαταθέτες περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ από τις τρείς μεγάλες τράπεζες. Ο τραπεζίτης εξήγησε στον πρωθυπουργό πως όταν η “μαρίδα” – δηλαδή οι καταθέτες που διατηρούν λογαριασμούς των 10.000 ευρώ κατά μ.ο. και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών- σηκώνουν μαζικά τα χρήματά τους, τότε το πράγμα γίνεται επικίνδυνο. Αν συνεχιστεί αυτό, είπε, ο κίνδυνος να “στεγνώσουν” οι τράπεζες είναι μεγάλος και άμεσος. Και τότε το πρόβλημα από τα ATMs θα περάσει στην καρδιά των πιστωτικών ιδρυμάτων. “Τη φορά αυτή δεν θα υπάρχουν αεροπλάνα να μας κουβαλήσουν ευρώ, κύριε πρωθυπουργέ” προειδοποίησε ο τραπεζίτης πριν κλείσει τη συνομιλία.
Κυρίες και Κύριοι, ζούμε ώρες ιστορικές, που κρίνονται πολλά περισσότερα από όσα ίσως υποψιαζόμαστε. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε στη στιγμή της αλήθειας για κόμματα, βουλευτές και πολίτες. Στιγμή, που επικαιροποιεί βασανιστικά το πολιτικό πρόβλημα και τα οικονομικά αδιέξοδα του τόπου. Αυτή τη στιγμή διαρκείας βιώνουμε σήμερα. Αυτό περιγράφουν τα πιο έγκυρα Μέσα διεθνώς. ´Όπως οι New York Times που φιλοξενούν άρθρο του Ούγκο Ντίξον, γνωστού αναλυτή του Reuters, που περιγράφει διάφορες εκδοχές για τα μελλούμενα, διόλου καθησυχαστικές.Γιατί οι αναλύσεις των New York Times διαβάζονται με προσοχή από τους ξένους γνωμηγητορες και βέβαια από τις “αγορές” που… πρέπει λογικά να προετοιμάζονται να χορέψουν με το νταούλι του κ.Τσίπρα.

“Το πρώτο βήμα, (στο Ελληνικό δράμα) αναφέρει ο Ντίξον, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα ο Σαμαράς να πείσει τους απαιτούμενους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Επίσης, υπάρχει η μικρή πιθανότητα να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, έτσι ώστε να βρεθεί η πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου. Πάντως, αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να “καταπιεί” τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις με την Τρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή. Επιπλέον ενδέχεται να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί από μόνη της».

Τι θα γίνει, όμως, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος; Οι εκλογές είναι επί θύραις και ο Ούγκο Ντίξον απλώνει τη βεντάλια των πιθανοτήτων. «Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Θα προσπαθήσει να τρομάξει τους ψηφοφόρους με σκοπό να τον υποστηρίξουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα σκιαγραφήσει τη ζοφερή εικόνα της χώρας με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές, καθώς ο Τσίπρας έχει το προβάδισμα».
Επομένως αναφύεται το ερώτημα: τι θα συμβεί αν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Ντίξον γράφει: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν την έντονη αντίδραση της Τρόικα και έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρωζώνη, καθώς η χρεοκοπία της χώρας θα οδηγήσει σε ντόμινο εξελίξεων».
Ακόμη και αυτό το σενάριο, όμως, τίθεται εν αμφιβόλω ότι θα επιβεβαιωθεί. Κατά τον Ντίξον, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λυγίσει μόλις διαπιστώσει πως η Τρόικα δεν υποκύπτει. Επιπλέον, αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, καίτοι προηγείται δημοσκοπικά και ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει μόνος του. Άρα θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση και αυτές θα είναι με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αμφότερα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, άρα δεν θα συναινούσαν σε πολιτικές που θα φόρτιζαν τα πράγματα πάνω από τον γκρεμό».
Γράφει χαρακτηριστικά ο Ντίξον: «Ενδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς οι συμβιβασμοί στους οποίους θα αναγκαστεί να οδηγηθεί θα προκαλέσουν αντιδράσεις στην αριστερή πλευρά του. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πάει σε δεύτερες εκλογές».
Όπως καταλάβατε, οι έγκυροι ξένοι αναλυτές βλέπουν τα πράγματα από μακριά και ψύχραιμα. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι πολιτικές δυνάμεις της βρίσκονται σε προφανή αδυναμία συνεννόησης. με το πολιτικό αδιέξοδο παρόν. Και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, το απευκταίο «πιστωτικό γεγονός» πλησιάζει. Με τη «μαρίδα» να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όπως ακριβώς και στην κάλπη. Αρκεί να το ξέρει…

______________________

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Τα γεγονότα έξω από τα «100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ» προσθέτονται στα ντοκουμέντα της Ιστορίας της

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΗΕΑ (1914-2014)

ΔΕΥΤΈΡΑ, 15 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2014

 
Χρειάστηκαν 100 χρόνια, όμως η ΕΣΗΕΑ, επιτέλους, πήρε θέση. Δίπλα σε στελέχη της κυβέρνησης που διέλυσε εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών, σε μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, και απέναντι από τη βάση του κλάδου των ΜΜΕ.

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σήμερα, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο κτίριο της οδού Ακαδημίας ήταν πρωτοφανή και θα καταγραφούν στη συλλογική μνήμη των εργαζόμενων στα ΜΜΕ. Καθώς οι πρωτιές που καταγράφηκαν ήταν... πολλές.

Η διοίκηση του – πάλαι ποτέ – σωματείου της ΕΣΗΕΑ επέλεξε να προσκαλέσει στη “φιέστα” για τα 100 χρόνια τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια (τελικά δεν παρέστη), τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (αιφνιδίως!) και άλλα επιφανή στελέχη (κατ’ επίφαση «συναδέλφους»), μεταξύ των οποίων, η Ντ. Μπακογιάννη, η Σ. Βούλτεψη, ο Χρ. Πρωτόπαπας και ο Θ. Ρουσόπουλος. Όλοι τους άνθρωποι με ρόλους - κλειδιά στην επίθεση κατά της κοινωνίας ευρύτερα, αλλά και, ειδικότερα, στον κλάδο των ΜΜΕ.

Την χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να «τιμήσει» με την παρουσία του τη φιέστα ο πρωθυπουργός, δόθηκε το πράσινο φως για να ζωστεί το κτίριο με ΜΑΤ (!) προκειμένου να προστατευθεί η παρουσία του στην εκδήλωση και οι εκλεκτοί καλεσμένοι από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο. Η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ ωστόσο, πιστή στις αρχές της, δε «συγκινήθηκε» ούτε όταν η διμοιρία που βρισκόταν στην είσοδο επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους για να τους απωθήσει στο απέναντι οδόστρωμα, τραυματίζοντας δυο συναδέλφους που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Μάταια, κάποιοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες επεδείκνυαν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες και τις προσκλήσεις για την εκδήλωση που είχαν αποσταλεί μαζικά στα περίπου 6,5 χιλιάδες μέλη της ΕΣΗΕΑ ταχυδρομικώς. Οι εντολές ήταν σαφείς. Στη “φιέστα” - το απροσδιόριστο κόστος της οποίας προφανώς θα καλυφθεί από τις εισφορές των μελών - υπήρχε θέση μόνο για τους... ημετέρους και τους συνταξιούχους.

Η στάση της αστυνομίας και η προκλητική ανοχή από τα μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ (μεταξύ των οποίων και αυτοί της αριστερής παράταξης «Συσπείρωση Δημοσιογράφων») εξόργισε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους διαδηλωτές που αποδοκίμασαν έντονα τους εκλεκτούς καλεσμένους. Δυο εξ αυτών, μάλιστα, είχαν το θράσος να απαντήσουν στις εγκλήσεις: ο Θ. Ρουσόπουλος γιουχάισε δηκτικά τους συγκεντρωμένους, ενώ Χρήστος Πρωτόπαππας αναρωτήθηκε, μεγαλόφωνα, «ποιοι είναι αυτοί οι γελοίοι που διαμαρτύρονται; λίγο πριν τη δήλωσή του στις στημένες κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών, ακριβώς μπροστά στη είσοδο της ΕΣΗΕΑ.
Ένταση προκλήθηκε επίσης όταν ο ανεκδιήγητος εκπρόσωπος εργαζομένων στο STAR (εκ των... ημετέρων), γνωστός για τις απεργοσπαστικές του... ικανότητες, επικρότησε την επίθεση των ΜΑΤ. Η αποστολή του κλειστού «κλαμπ» τελικά εξετελέσθη, καθώς η φιέστα, ο μπουφές και η έκθεση (τραγική ειρωνεία: στα εκθέματα υπήρχε φωτογραφία με θέμα “μαύρο” στην ΕΡΤ) ολοκληρώθηκαν δίχως άλλα “παρατράγουδα”. Και τα αποκαλυπτήρια ήταν πράγματι ...αποκαλυπτικά.
Τι κι αν τα τηλεοπτικά κανάλια, που συμπεριέλαβαν στα δελτία τους  ως είδηση τη φιέστα για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ, έσβησαν από το ρεπορτάζ τις τραγικές εικόνες της καταστολής  που κατέγραψαν οι κάμερές τους, όντας εκεί, σα να μη συνέβησαν ποτέ; Τι κι αν κατέγραψαν δήλωση της Πόπης Χριστοδουλίδου, μέλους του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ,  για αυτά που συνέβησαν και δεν τη μετέδωσαν; Όλοι όσοι αντιδράσαμε εκεί είμαστε δημοσιογράφοι. Άνεργοι ή εργαζόμενοι στα κάτεργα των εκδοτικών συγκροτημάτων ξέρουμε να καταγράφουμε τις ειδήσεις και να μεταδίδουμε τις εικόνες. Κι αυτά που συνέβησαν έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ χθες δεν φιμώθηκαν και κάνουν το γύρο  του διαδικτύου. Ως μια μέρα που συνάδελφοι δημοσιογράφοι -από τα δεξιά και από τα αριστερά- ανέχτηκαν ή έδωσαν τη συγκατάθεσή τους  να χτυπηθούν συνάδελφοι που είχαν διαφορετική άποψη και τόλμη. Και εννοείται ότι την πολιτική ευθύνη για αυτή τη βαρβαρότητα την έχει πρωτίστως η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου που ευνόησε με την παρουσία του στη φιέστα ο Αντώνης Σαμαράς.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, περιμένοντας τον πρωθυπουργό και λίγο πριν πλησιάσει τους απωθημένους δημοσιογράφους πίσω από τα ΜΑΤ για να επιστρέψει τελικά στο κτίριο για την υποδοχή.
Για μια ακόμη φορά επισφραγίζεται ότι οι εργαζόμενοι/ες στα ΜΜΕ δεν έχουμε τίποτα που να μας ενώνει με τους εργατοπατέρες, επαγγελματίες “συνδικαλιστές” - εξ αριστερών και εκ δεξιών - της ΕΣΗΕΑ και των άλλωνa la carte», διακοσμητικών σωματείων του κλάδου. Αντιθέτως, ανάμεσά μας υπάρχει, καταφανέστατα, ένα ταξικό χάσμα. Η ΕΣΗΕΑ (και η κάθε... ΕΣΗΕΑ) έχει διαλέξει πλευρά και ουδόλως το κρύβει. Και της αρμόζει η ίδια αντιμετώπιση με τους μεγαλοεργολάβους, τους μιντιάρχες και τα τσιράκια τους στα βουλευτικά έδρανα.Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης στις 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΗ Το Μουσείο Ακρόπολης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποχαιρετούν τη θερινή περίοδο με το Κουαρτέτο Εγχόρδ...