............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Χάος από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αττική

   ΕΙΔΗΣΕΙΣ    

Χιλιάδες κλήσεις δέχτηκε αστυνομία και η πυροσβεστική για παροχή βοήθειας και συγκεκριμένα άντληση υδάτων, απεγκλωβισμούς οχημάτων. Στους δρόμους και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για καταγραφή των ζημιών. 
Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Αττική από τις χτεσινές ισχυρές βροχοπτώσεις . Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζαν περιοχές του Πειραιά της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, προβλήματα στο οδικό δίκτυο .

Κατέρρευσε γεφύρι στη Φυλή και τραυματίστηκε 33χρονος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Περισσότερες από 8000 κλήσεις δέχτηκε το κέντρο Άμεσης Δράσης της Αστυνομίας και από 850 η πυροσβεστική, και συγκεκριμένα για άντληση υδάτων, απεγκλωβισμούς οχημάτων αλλά και απομάκρυνσης κορμών δέντρων, μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις που ξέσπασαν από το πρωί της Παρασκευής στην Αττική.

Στο κόκκινο οι δήμοι Κερατσινίου, Νίκαιας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Ιλίου, Μενιδίου, Καματερού, Περιστερίου,Φυλής, Αγίων Αναργύρων και Ασπροπύργου. Σε ξενοδοχείο φιλοξενήθηκαν κάτοικοι του Ιλίου χτες βράδυ.

Μέχρι τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η καταγραφή των καταστροφών από τις αρμόδιες υπηρεσίες , σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά από έκτακτη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες

Έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών, πρόσθεσε, να αποδεσμεύσει άμεσα τα κονδύλια που είναι αναγκαία για τους πληγέντες Δήμους. Έντονες αποδοκιμασίες δέχτηκε από κατοίκους του Περιστερίου ο Αργύρης Ντινόπουλος που επισκέφθηκε την περιοχή.
Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Δυτική Αττική,

 
ενώ για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν 165 πυροσβέστες με 65 οχήματα.

Στους δρόμους βρίσκονται και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής σε Μενίδι, Περιστέρι, Καματερό, Αιγάλεω, Πέραμα, Φυλή και Ίλιο. Ειδικά στη περιοχή του Ίλιον η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δήμου για τη στέγαση δέκα οικογενειών τα σπίτια των οποίων πλημμύρισαν.

Ρ. Δούρου: «Όλες οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας είναι επι ποδός- δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές»

«Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς καις στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται τούτες τις ώρες στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές - οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο.

Χθες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαμε την τραγική διορατικότητα να αυξήσουμε το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα.
Αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρισκόμαστε επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους» η δήλωση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρους απο τη παλιά Κοκκινιά.



Μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα παρουσιάστηκε σε κεντρικούς οδικούς άξονες σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στη Βουλή.

____________

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Πορεία προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας έβαλε χθες (Κυριακή) στις 9:30 το βράδυ το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά»

    ΕΙΔΗΣΕΙΣ     

ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ "BARBAROS" EIΣΗΛΘΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

(Δευτ. 20/10/14 - 10:40)

Πορεία προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας έβαλε χθες στις 9:30 το βράδυ το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» με δύο συνοδευτικά σκάφη, ένα τουρκικό και ένα νορβηγικό, (τα M/V «Bravο» και M/V «Deep Supporter», σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic) και στις 6.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) εισήλθε προκλητικά στην Κυπριακή ΑΟΖ, εντός των ορίων του τεμαχίου «3» των ΕΝΙ-KOGAS, όπως επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Να σημειωθεί πως τα δύο συνοδευτικά σκάφη περιλαμβάνονταν στην οδηγία προς ναυτιλομένους (Navtex) που εξέδωσε η Άγκυρα.Στις 7:45 το πρωί, το «Barbaros» βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Κάβο Γκρέκο και με πορεία προς την νότια τα ανοικτά του κόλπου Δεκέλειας, με προδιαγραφόμενη πορεία παράλληλη με τις νότιες ακτές της Κύπρου και σε απόσταση 35-40 χιλιομέτρων από αυτές.

Στις 9:00 το τουρκικό ερευνητικό έπλεε 50 χλμ. βορείως του τεμαχίου «3», ενώ τα δύο συνοδευτικά συνέχιζαν το πλου τους προς το συγκεκριμένο τεμάχιο ακολουθώντας νότια-νοτιοανατολική πορεία.

Το «Barbaros» βρισκόταν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των κόλπων Ισκεντρεούν και Μερσίναςπραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες, ενώ μετά το μεσημέρι χθες, ανεφοδιάστηκε σε λιμάνι κοντά στην Μερσίνα.

Η κάθοδος του «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, έγινε με πορεία από τα ανοικτά του Αποστόλου Αντρέα, περνώντας από τα βορειοδυτικά όρια της θαλάσσιας ζώνης που δέσμευσε η Ρωσία για τις αεροναυτικές ασκήσεις, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ το ρωσικό NOTAM.
Με την έκδοση της Navtex, η Τουρκία δέσμευσε από σήμερα και μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου περιοχές για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών. Η οδηγία καλύπτει μέρος τόσο του τεμαχίου 9 όσο και των τεμαχίων2 και 3, τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI/KOGAS.
Στην περιοχή, αρκετά πιο νοτιοανατολικά βρίσκεται ήδη τουρκική φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού που παρακολουθεί τη γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI-Kogas σε απόσταση 5 μιλίων από το κυπριακό τεμάχιο 9.

AΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Στο μεταξύ, αεροναυτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας άρχισε στις 7.00 το πρωί η Ρωσία.Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FIR Λευκωσίας από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, το καταδρομικό «Moskva», κλάσης «Slava» (Project 1164 Atlant).
Για τους σκοπούς της άσκησης η Ρωσία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με το οποίο δεσμεύει θαλάσσια ζώνη συνολικής έκτασης 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στην Κύπρο και τη Συρία.Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις, ξεκινούν από σημείο σε απόσταση περίπου25 χιλιομέτρων από τον Απόστολο Αντρέα και φτάνει σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφάπτεται των ορίων της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία, για τις έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους «Μπαρπαρός», όπως και των ορίων του τεμαχίου «3» της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με NOTAM που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, οι ασκήσεις άρχισαν από τις 7:00 το πρωί -δηλαδή με την έναρξη ισχύος του τουρκικού Navtex- και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου στις 7:00 το απόγευμα.

Τα ανατολικά όρια της περιοχής εκτείνονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας μεταξύ Ταρτούς και Λατάκιας.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΝΟΤΑΜ, στην περιοχή θα γίνουν δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες [RUSSIAN NAVY EXERCISE (ROCKET TEST FIRINGS)] και για τον σκοπό αυτό κατά το διάστημα των ασκήσεων η περιοχή θα κλείσει για την αεροπλοΐα σε ύψος μέχρι και 33.000 πόδια.

ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΟΙΝΕΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ

Να σημειωθεί ότι η ρωσική στρατιωτική άσκηση εντός του FIR Λευκωσίας και της κυπριακής ΑΟΖ, δεν είναι η μόνη, καθώς αύριο Τρίτη, θα αρχίσει και άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15 και F-16.
Για τις ανάγκες της άσκησης έχουν δεσμευθεί μεγάλες περιοχές που ξεκινούν από τη θάλασσα δυτικά της Πάφου, μέχρι και ανοικτά του κόλπου Πισσουρίου και εκτείνονται καλύπτοντας μεγάλο μέρος τουΤροόδους μέχρι και τα Καννάβια ανατολικά και τα Κατύδατα βόρεια. Επίσης, με άλλο ΝΟΤΑΜ, έχει δεσμευτεί και περιοχή που καλύπτει τα όρια των τεμαχίων «2», «3» και «9» επίσης για αεροναυτικέςασκήσεις.


Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

UNICEF: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ - ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ


Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF
Διεύθυνση Ενημέρωσης
Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2014

UNICEF: Το πλύσιμο των χεριών σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά του Έμπολα
Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών υπενθυμίζει ότι μια απλή πρακτική σώζει ζωές

Καθώς ο κόσμος γιορτάζει την έβδομη Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών (15 Οκτωβρίου), η UNICEF ανακοινώνει ότι ο αγώνας ενάντια στον Έμπολα καθιστά περισσότερο επιτακτική την πρακτική του πλυσίματος των χεριών για την πρόληψη των ασθενειών.
«Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ένα από τα φθηνότερα, πιο αποτελεσματικά “εμβόλια” κατά των ιογενών ασθενειών, από την εποχική γρίπη, μέχρι το κοινό κρυολόγημα,» δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων για το Νερό και την Υγιεινή της UNICEF. «Οι ομάδες μας στο έδαφος της Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και τη Γουινέα, τονίζουν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, ως μέρος μιας σειράς μέτρων που απαιτούνται για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα. Δεν είναι ένας μαγικός τρόπος, αλλά είναι ένα επιπλέον μέσο άμυνας που είναι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο.»
Η UNICEF έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον Έμπολα στις πληγείσες χώρες όπου εργάζεται για την αντιμετώπιση εσφαλμένων αντιλήψεων σχετικά με την ασθένεια, που βάζουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο.
Η UNICEF έχει επίσης διανείμει προστατευτικό υλικό, όπως φόρμες, γάντια, και χλωρίνη - καθώς και 1,5 εκατομμύριο πλάκες σαπουνιού στη Σιέρα Λεόνε και μόνο - και εκατομμύρια περισσότερα στη Λιβερία και τη Γουινέα.
«Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει μια απλή λύση - και θα απαιτηθεί μια τεράστια διεθνής προσπάθεια για να ανακοπεί η εξάπλωση αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο Wijesekera. «Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μεταφέρουμε το μήνυμα για το ποιά μέτρα μπορούν να ληφθούν τώρα στις περισσότερο πληγείσες περιοχές, καθώς επιπρόσθετη βοήθεια συνεχίζει να φτάνει από έξω. Το πλύσιμο των χεριών είναι ένα από αυτά τα μέτρα.»
Εκτός από τον Έμπολα, στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας αναφέρουν πως το 2013 πάνω από 340.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών - σχεδόν 1.000 την ημέρα - έχασαν τη ζωή τους από διαρροϊκές ασθένειες που οφείλονται στην έλλειψη καθαρού νερού, αποχέτευσης και στοιχειώδους υγιεινής. Καθώς ο Έμπολα επιβαρύνει τις υπηρεσίες υγείας στις πληγείσες χώρες, η πρακτική του πλυσίματος των χεριών είναι ακόμη πιο επιτακτική για την αποφυγή αυτών των κοινών ασθενειών.
Η ετήσια επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Πλυσίματος των Χεριών είναι μια ευκαιρία για να προβληθεί ο ρόλος του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι για την πρόληψη κοινών αλλά δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών όπως η διάρροια και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο γίνονται εκδηλώσεις για την προώθηση της πρακτικής.
Στη Σρι Λάνκα, πάνω από 38.400 φοιτητές σε 96 σχολεία θα λάβουν μέρος σε σχετικές δημόσιες εκδηλώσεις. Στο Λίβανο, ένα μήνυμα SMS, “Σώστε την υγεία σας. Πλύνετε τα χέρια!” σας θα σταλεί σε εκατοντάδες χρήστες κινητών τηλεφώνων. Στο Μάλι, θα πραγματοποιηθεί πανεθνική ενημερωτική εκστρατεία με εκδηλώσεις για το πλύσιμο των χεριών και τη διανομή σαπουνιών σε δεκάδες σχολεία. Σημαντικές εκδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί μεταξύ άλλων στην Γκάμπια, τη Νιγηρία και την Καμπότζη.

Ενισχύστε τις προσπάθειες της UNICEF για την αναχαίτιση του Έμπολα στο:


Για πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έπειτα από την τραγωδία σε πεδίο βολής στον Βόλο

Αυτοί είναι οι δύο λοχίες και ο δεκανέας που βρήκαν τραγικό θάνατο
Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έπειτα από την τραγωδία που εκτυλίχθηκε το πρωί της Τρίτης σε πεδίο βολής στον Βόλο και κόστισε τη ζωή σε δύο ΕΠΟΠ και έναν οπλίτη θητείας, ενώ βαρύτατα τραυματισμένος είναι ένας υπολοχαγός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ τα τρία θύματα είναι 33, 34 και 19 ετών αντίστοιχα, με τους ΕΠΟΠ να έχουν το βαθμό του λοχία και ο οπλίτης του δεκανέα. Σύμφωνα με το ΓΕΣ, από τη διάρρηξη του σωλήνα του όλμου 81 mm κατά την εκτέλεση βολών με βαρέα όπλα. 

Tραυματίστηκαν θανάσιμα οι Επαγγελματίες Οπλίτες λοχίες (ΠΖ) Γιώργος Ορφανίδης 33 ετών και Αναστάσιος Μεζάλας 34 ετών και ο δεκανέας (ΠΝ) Φώτης Ανδρικόπουλος 19 ετών, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο υπολοχαγός (ΠΖ) Κ.Β. 30 ετών. 

Ο τραυματίας Αξιωματικός διεκομίσθη στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Στο σημείο της τραγωδίας έχουν μεταβεί ο υφυπουργός Εθνικής ¶μυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας Στρατοδικείου Λάρισας και έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές.
Αβραμόπουλος: Είναι πρωτοφανές, είμαστε συγκλονισμένοι - Επεσαν πάνω στο καθήκον

Το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην τραγωδία, έκανε λόγο για «πρωτοφανές περιστατικό στην ιστορία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων».
Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε από τη Βουλή ότι «Ήταν ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα, τα αίτια του οποίου διερευνώνται αυτή τη στιγμή. Δεν έχω παρά να πω ότι πέρα από την συντριβή, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σήμερα πενθούν.
Πενθούν το χαμό τριών στελεχών τους, αλλά πενθούν και οι οικογένειές τους. Αυτή τη στιγμή, οι οικογένειες των παλληκαριών δεν είναι μόνες, είναι κοντά τους όλη η Ελλάδα και βεβαίως εμείς.
Σας είπα πρωτύτερα ότι διερευνώνται τα αίτια διότι όλοι αιφνιδιαστήκαμε απ' αυτό που συνέβη. Πιστεύω ότι η έκβαση αυτής της έρευνας θα φωτίσει αυτό που συνέβη. Έτσι θα ήθελα να ξεκινήσω κύριε Πρόεδρε γιατί αυτό συνέβη πριν από λίγο και νομίζω ότι διερμηνεύω και τα δικά σας αισθήματα.
Θέλω να επισημάνω ότι αυτά τα παιδιά έπεσαν στο καθήκον, διότι το καθήκον δεν εκτελείται μονάχα την ώρα που σε χρειάζεται η Πατρίδα σε δύσκολες στιγμές αλλά και κατά τη διάρκεια όλης αυτής της θητείας, τα παλικάρια μας αυτά εκπαιδεύονται ακριβώς για να είναι έτοιμα. Και τους αποδίδουμε σήμερα πέραν τον σεβασμό και την τιμή που τους αναλογεί».

e-radio.gr

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

«Μαμά, η Ελλάδα γερνάει...»

ΚΑΤΑ 17.660 ΑΤΟΜΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟ 2013, ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΡΝΑΕΙ!
Αυξάνουν ακόμα και οι θάνατοι βρεφών (3,69). Στο 8,6% ο δείκτης γεννητικότητας
Μία χώρα όπου τα ζευγάρια αποφεύγουν να κάνουν παιδί, όπου αυξάνονται ακόμα και οι θάνατοι βρεφών εμφανίζεται η Ελλάδα, βάσει των στατιστικών στοιχείων που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, σχετικά με τις δημογραφικές αλλαγές στη χώρα μας. Τα στοιχεία προέρχονται από τα Ληξιαρχεία των δήμων, όπου δηλώνονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, αλλά και τα σύμφωνα συμβίωσης. Η φυσική μεταβολή του πληθυσμού, η οποία οφείλεται στη διαφορά γεννήσεων - θανάτων (χωρίς συνυπολογισμό της μετανάστευσης), παρουσίασε αρνητική εξέλιξη, με μείωση του πληθυσμού κατά 17.660 άτομα.

Ο δείκτης γεννητικότητας στη χώρα μας έπεσε στο 8,6%. Οι γεννήσεις στη χώρα μας το 2013 ανήλθαν σε 94.134 (48.430 αγόρια και 45.704 κορίτσια) σημειώνοντας μείωση κατά 6,21% σε σχέση με το 2012. Η μέση ηλικία της μητέρας δεν διαφοροποιήθηκε και υπολογίζεται σε 31,85 έτη. Οι γεννήσεις εκτός γάμου το 2013 παρουσίασαν μείωση συγκριτικά με το 2012 και ανήλθαν σε 6.337, από 7.640 που ήταν το 2012.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο ότι το 2009 οι Ελληνίδες γέννησαν 95.637 και οι αλλοδαπές μητέρες 22.296 παιδιά. Το 2013 οι Ελληνίδες γέννησαν 80.940 (μείωση 4,61%), ενώ οι αλλοδαπές 13.194, δηλαδή μείωση 14,99%.
Ο δείκτης θνησιμότητας είναι 10,2%. Οι θάνατοι το 2013 παρουσίασαν επίσης μείωση κατά 4,15% και ανήλθαν σε 111.794, έναντι 116.670 που ήταν το '12. Η μέση ηλικία κατά το θάνατο ανήλθε στα 75,26 έτη για τους άνδρες και στα 80,85 για τις γυναίκες.
Παράλληλα, ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών μικρότερων του ενός έτους ανά 1.000 γεννήσεις) από 2,92, το 2013 αυξήθηκε στο 3,69. Αντίστοιχα αυξήθηκε και ο δείκτης νεογνικής θνησιμότητας στο 2,63, από 1,89 το '12.

Τα δημογραφικά στοιχεία περιλαμβάνουν και τα σύμφωνα συμβίωσης: στην Αττική υπογράφηκαν 919 σύμφωνα συμβίωσης, 21 στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, 120 στην Κεντρική Μακεδονία, 10 στη Δυτική, 48 στη Θεσσαλία, 19 στην Ηπειρο, 37 στα Ιόνια νησιά, 22 στη Στερεά Ελλάδα, 40 στην Πελοπόννησο, 18 στο Βόρειο Αιγαίο και 89 στην Κρήτη.
Θυμίζουμε ότι το 1931 στην Ελλάδα οι γεννήσεις ήταν 199.243, οι θάνατοι 114.369 και η φυσική μεταβολή είχε ανέλθει σε 84.874.
Συγκριτικά με δημογραφικά στοιχεία γειτονικών χωρών, αξίζει να αναφερθεί ότι στην Τουρκία ο δείκτης γεννητικότητας ήταν 16,9%, οι θάνατοι ανήλθαν σε 389.699 (δείκτης θνησιμότητας 4,9%), η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση 27,7 και ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας 10,8%.
Στην Ιταλία οι γεννήσεις ήταν 514.308, ο δείκτης γεννητικότητας 8,5%, οι θάνατοι 600.744 (δείκτης θνησιμότητας 10), η μέση ηλικία της μητέρας τα 31,5 έτη και ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας στο 3,7%.

Έντυπη Έκδοση 

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...