............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Από την εθνική κατάθλιψη στην κοινωνική έκρηξη

stokokkino.gr
 
Του Πέτρου Κατσάκου 

 Από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό των τραγικών ειδήσεων που βομβαρδίζουν την καθημερινότητά μας και δημιουργούν το σκηνικό της απόλυτης θλίψης στην οποία βυθιζόμαστε μέρα με την ημέρα.
«Νεοάστεγοι», αυτοκτονίες, φτώχεια, κουτσούρεμα και των ελάχιστων συντάξεων, πλειστηριασμοί, σπίτια που τυλίγονται στις φλόγες και όποιος αντέξει το 2014.


ΜΠΟΝΑΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Παραμονές Χριστουγέννων :
  Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς,  
έστειλαν εξώδικα σε φτωχούς ανθρώπους ότι θα προβούν
σε κατάσχεση κατοικίας και άλλα τινά...
ούτε κλεφτοκοτάδες να ήταν οι αθεόφοβοι...

Την ώρα που ένας ιδιόμορφος «τρίτος κόσμος» γεννιέται εντός των τειχών η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καλείται να βρει τις δυνάμεις όχι μονάχα να παλέψει για την δική της επιβίωση αλλά και για να καταθέσει το περίσσεμα της ψυχής της για την διάσωση των ολοένα και αυξανόμενων «αποκλεισμένων» που βρίσκονται δίπλα μας.
Στο περιθώριο μιας υπερχρεωμένης κοινωνίας που βαριανασαίνει κάτω από το βραχνά δανείων, πιστωτικών καρτών, δόσεων και φόρων μεγαλώνει καθημερινά ο κατάλογος των απελπισμένων, των παραιτημένων και των εξοβελισμένων.

Δείγμα της απελπιστικής κατάστασης την οποία βιώνουν όλο και περισσότεροι πολίτες και μιας χώρας που οδηγείται - και - μαθηματικά πλέον στην «εθνική κατάθλιψη». 
Και πίσω από τη θαμπή βιτρίνα του κέντρου της πρωτεύουσας μια «πόλη αστέγων» που σέρνεται τις παγωμένες νύχτες σε παγκάκια και πλατείες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 25 χιλιάδες είναι οι άστεγοι της Αθήνας με περίπου 1250 από αυτούς να μην μπορούν να βρουν πουθενά καταφύγιο ούτε αυτές τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Μια πραγματικότητα που έρχεται και βάζει την Ελλάδα στην λίστα των χωρών που σύμφωνα με τον Economist «αυξανόμενος εμφανίζεται ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών παγκοσμίως, έπειτα και από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, με τη λιτότητα παρούσα στην ατζέντα πολλών κρατών και για το 2014». Όπως επισημαίνεται στην μελέτη, το μειωμένο εισόδημα και η υψηλή ανεργία δεν οδηγούν πάντα σε κοινωνικές αναταραχές.
Μόνο στις περιπτώσεις, στις οποίες η οικονομική δυσπραγία συνοδεύεται και από άλλους παράγοντες αδυναμίας και ευπάθειας, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης. Ιδιαίτερα σημαντικός και «εκρηκτικός» παράγοντας: η δημοκρατία σε κρίση, ή αλλιώς η έλλειψη εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις και θεσμούς. Λίγα μόλις βήματα χωρίζουν πλέον την εθνική κατάθλιψη από την κοινωνική έκρηξη. Και αυτή η απόσταση δεν μπορεί να συντηρηθεί ούτε με δωρεάν wifi ούτε με την συνταγή της καταστολής.

Το 2014 θα σηματοδοτήσει την ολική ανατροπή. 

ΔΕΊΤΕ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ στο: http://stokokkino.gr/article/4532/Apo-tin-ethniki-katathlipsi-stin-koinoniki-ekriksi#sthash.R6BAUbbn.dpuf

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κώστας Βεργόπουλος: Η κοινωνία στην εξουσία!


[...] Για την επιτυχία της αντίστασης στην σημερινή λαίλαπα, θα πρέπει όλα τα επιμέρους αιτήματα των κοινωνικών κατηγοριών να εντάσσονται σε ένα συνολικό όραμα διαφορετικής κοινωνίας, προκειμένου να επιτύχουν την σύνδεση με την κοινωνία, την μαζική και δημοκρατική υποστήριξη από αυτήν. Μέχρι τώρα αυτό δεν γίνεται, κι αυτό ακριβώς είναι που μέχρι σήμερα λείπει [...] Αφού η πολιτική, όπως την γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, έχει εκπέσει, έρχεται η στιγμή όχι για να αρνηθούν οι πολίτες την πολιτική, αλλά για να την αναλάβουν με δημοκρατικό τρόπο οι ίδιοι. Η κοινωνία στην εξουσία! […]

Ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη κάνοντας έναν απολογισμό της τελευταίας 4ετιας στα πλαίσια της Έρευνας για την Κρίση.


Κρ.Π.: Αν κάνατε μία αναδρομή από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα, τί θα είχατε να πείτε για όσα έχουν συντελεστεί;
Κ.Β.: Επί 4 χρόνια, από το 2010, έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα το θεώρημα για το σπάταλο, διεφθαρμένο δημόσιο. Το κράτος και οι δημόσιοι υπάλληλοι λοιδορούνται από παντού και αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, στους οποίους φορτώνονται όλα τα αμαρτήματα μας, είτε πραγματικά είτε φανταστικά.
Αυτό είναι το θεώρημα της άρχουσας τάξης και της άρχουσας ιδεολογίας περί σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους, το οποίο όμως έχει αξιοσημείωτη διεισδυτικότητα στην υπόλοιπη κοινωνία.
Εάν κάνουμε έναν απολογισμό της τελευταίας 4ετιας, βλέπουμε:
Το κράτος για να καλύψει τα ελλείμματά του, αποσπά και ιδιοποιείται συνεχώς πόρους εις βάρος του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που καταστρέφει την αγορά, τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας.
Επίσης, έχουμε πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανέργους.
Και έχουμε καταρρίψει όλες τις διεθνείς επιδόσεις στην ύφεση.
Το εθνικό εισόδημα, δε, έχει συρρικνωθεί κατά 30%, με αιτιολογία την εξυγίανση του κράτους!
Και από πολλούς αυτή η πολιτική θεωρείται μονόδρομος! Ωστόσο, ποιό πράγμα είναι μονόδρομος; Το να εξυγιαίνεται το κράτος με τίμημα την διάλυση και εξόντωση του ιδιωτικού τομέα;
Εκτός τούτου, μ’ αυτόν τον τρόπο, έχει άραγε βελτιωθεί το πρόβλημα του χρέους; Το χρέος αντί να μειωθεί, έχει εκτιναχθεί! Στην 4ετια αυξήθηκε κατά 100 δις! Το ποσοστό του, από 115%, υπερβαίνει σήμερα 170% του ΑΕΠ!
Η οικονομία έχει καταστραφεί, το χρέος έχει εκτιναχθεί, ενώ η ελίτ της χώρας συμπεραίνει, ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο… Τι θα έπρεπε να είχε γίνει για να παραδεχτεί ότι ο σημερινός δρόμος είναι καταστροφικός και οδηγεί στο πουθενά;
Στο μεταξύ, η Ελλάδα αποτελεί πλέον δακτυλοδεικτούμενο παγκόσμιο παράδειγμα, ως η χώρα που έχει καταστραφεί, όχι λόγω της κρίσης του 2008 - 2009, αλλά λόγω των μέτρων που λαμβάνονται με πρόσχημα την διαχείριση της!
Επιπλέον, τα μέτρα αιτιολογούνται με πρόσχημα ότι πρέπει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, ότι πρέπει να βελτιωθεί η οικονομία, δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας! Όμως, με αυτά ακριβώς τα μέτρα, ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνον δεν βελτιώνεται, αλλά κατεδαφίζεται. Λουκέτα παντού! Ούτε βέβαια έχει βελτιωθεί καμιά ανταγωνιστικότητα.
Σε τι ωφελεί η υποδειγματική και αδιάλλακτη εφαρμογή των μνημονίων; Δεν ωφελεί, ούτε καν τους δανειστές! Όσο το εθνικό εισόδημα συρρικνώνεται, τόσο η ικανότητα της Ελλάδα να αποπληρώνει το χρέος της εξαντλείται.
Τελευταίο σημείο, η κυβέρνηση διατείνεται ότι πραγματοποιεί «πρωτογενές πλεόνασμα» και ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα έχουμε ανάγκη τις διασώσεις, τις δόσεις, την οικονομική στήριξη από τους εταίρους μας, ότι έτσι θα μπορέσουμε να βγούμε μόνοι μας στις αγορές από το 2014.
Όμως, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πλασματικό,διότι δεν υπολογίζουν το ότι το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του, δηλαδή δεν καταβάλλει τις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο: όποιος δεν πληρώνει τις οφειλές του έχει πλεόνασμα.
Δεύτερον, εάν το πλεόνασμα ήταν αληθινό, αυτό θα σήμαινε περαιτέρω αφαίρεση πόρων από την οικονομία υπέρ του κράτους. Η κυβέρνηση όμως ισχυρίζεται, ότι θα χρησιμοποιήσει το 70% του πλεονάσματος για την τόνωση της οικονομίας και την ενίσχυση των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.
Όμως, παράλληλα διαβεβαιώνει, ότι θα το χρησιμοποιήσει για να πληρώσει τα χρέη, ώστε να μην έχουμε ανάγκη από διασώσεις. Πού τέλος πάντων θα χρησιμοποιηθεί αυτό το «πλεόνασμα»; Για να τονωθεί η οικονομία; Για να ενισχυθούν οι ασθενέστερες τάξεις, ή μήπως να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών;
Τρίτον, ακόμα χειρότερο: Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα έχει πλεόνασμα και βγει στις αγορές, αποκλείεται να δανειστεί με λιγότερο από 12%, διότι αυτή τη στιγμή 12% είναι ο τόκος που πληρώνουν οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία.
Είναι αδύνατον η Ελλάδα να επιτύχει επιτόκια μικρότερα του 12%. Αλλά για να μπορεί να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, θα πρέπει ο ρυθμός ανάπτυξης να είναι ανώτερος του 12%, ώστε να μπορεί να πληρώνει 12% στους δανειστές.Πράγμα το οποίο είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου! Είναι δυνατόν μία χώρα σε ύφεση, με αρνητικούς ρυθμούς, να πληρώνει 12% επιτόκιο και ταυτόχρονα να ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε ανάπτυξη;
Κρ. Π.: Βλέπουμε επίσης, ότι -παρόλο το υποτιθέμενο πλεόνασμα- γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, δηλαδή, ετοιμάζονται να αφήσουν ελεύθερους και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αν και όχι για τους ασθενέστερους και εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (παρόλο που είδαμε πρόσφατα σε είδηση να απειλείται το σπίτι ενός από αυτούς...).
Κ.Β.: Και μάλιστα λέγεται, ότι γι’ αυτό το λόγο η τρόικα έχει δυσαρεστηθεί απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και έχει παγώσει τις συνομιλίες.
Κρ.Π.: Στην Αμερική, τι συμβαίνει σήμερα σε αντιστοιχία με την Ευρώπη;
Κ.Β.: Στην Αμερική, παρόλα όσα λέγονται, ο Ομπάμα έχει σταματήσει τις εξώσεις, αυτών που είχαν αγοράσει διαμερίσματα και δεν μπορούσαν να τα αποπληρώσουν, τους έχει αφήσει να μένουν στα σπίτια που είχαν αγοράσει. Τα κόκκινα δάνεια, έχει αναλάβει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που γίνεται εδώ.
Επιπλέον, η Αμερική, δεν έχει ακολουθήσει πολιτική λιτότητας, δεν έχει περικόψει μισθούς εργαζομένων, ούτε συνταξιούχων και ασφαλισμένων.
Αντίθετα εφαρμόζει επέκταση της κοινωνικής ασφάλισης σε 50 εκατομμύρια Αμερικανών που δεν είχαν καμία ασφάλιση. Και αυτό το κάνει με μεγάλο κόστος, που σημαίνει με μεγάλη δαπάνη για το κράτος. Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, διοχετεύει στην οικονομία 85 δις δολάρια κάθε μήνα προκειμένου να τονώσει την οικονομία. Πράγμα που φυσικά δεν γίνεται στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στην Ευρώπη.
Η αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Τράπεζα, αγοράζει πάσης φύσεως ομόλογα, είτε κρατικά είτε ιδιωτικά, ακόμη και λεγόμενα «επισφαλή», προκειμένου να «καθαρίσει» την οικονομία από τις αβεβαιότητες.
Η Αμερική δεν επιρρίπτει το κόστος της εξυγίανσης στους οφειλέτες, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Σε εμάς, το κόστος της εξυγίανσης επιρρίπτεται στους οφειλέτες. Ο Γερμανός πιστωτής το επιρρίπτει στην Ελλάδα, στο δημόσιο, αυτό με τη σειρά του το επιρρίπτει στον ιδιωτικό τομέα, ο ιδιωτικός τομέας το μεταφέρει στους κοινωνικά αδύναμους.
Άλλοι έχουν επωφεληθεί από το χρέος και άλλοι πληρώνουν γι' αυτό και μάλιστα οι τελευταίοι πληρώνουν από το υστέρημα τους για δάνεια που ποτέ δεν έλαβαν και ούτε καν είδαν έστω εκ του μακρόθεν.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ενώ στη Ελλάδα ο κόσμος δυστυχεί, όσο δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, και φτάνει μέχρι την αυτοκτονία ή την παραφροσύνη, οι εισαγωγές αυτοκινήτων ΙΧ αυξήθηκαν το τελευταίο έτος κατά 20%! Που σημαίνει ότικάποιοι αγοράζουν αυτοκίνητα! Αντί να μειώνονται οι αγορές αυτοκινήτων, στην Ελλάδα αυξάνονται! Και ποιοί αγοράζουν σήμερα ιδιωτικά αυτοκίνητα;
Στην Αμερική, δεν υπάρχει το κλίμα της ευρωπαϊκής κατήφειας, αντίθετα η οικονομία συνεχίζει, και μάλιστα σταθεροποιείται, η ανεργία μειώνεται σε 7% και η ανάπτυξη σταθεροποιείται στο 3%.
Αυτό δεν οφείλεται στις «αντιστάσεις» της αμερικανικής οικονομίας, αλλά απλούσταταστο ότι ακολουθείται αντίθετη πολιτική από ό,τι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, υπό γερμανική επιτήρηση. Πολύ απλά! Η αμερικάνικη οικονομική πολιτική, αποδίδει καρπούς. Στην Ελλάδα, η εσφαλμένη οικονομική πολιτική αποδίδει επίσης καρπούς, αλλά από την ανάποδη! Δηλαδή αποτυγχάνει παντού.

Παράλληλα οι Αμερικανοί, εντόπισαν τον αρνητικό ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη: τα μη-ανακυκλούμενα γερμανικά πλεονάσματα αποσταθεροποιούν τις χώρες των εταίρων της και ειδικά τις χώρες του νότου και της Ελλάδας. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία φέρει το βάρος αυτής της γερμανικής πολιτικής στην ΕΕ.
Σήμερα πλέον, οι Αμερικανοί καταγγέλλουν τη Γερμανία για την πολιτική της και την χαρακτηρίζουν «παράσιτο»! Η Αμερική και το ΔΝΤ, τοποθετούνται, απέναντι στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μοντέλο «παρασιτικής ανάπτυξης», που επιβάλλει στην Ευρώπη και αναπτύσσεται με την αφαίμαξη διεθνούς ρευστότητας εις βάρος του υπόλοιπου κόσμου.
Στην Ευρώπη επίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα καθαρότερα. Υπήρχε μέχρι πρόσφατα μεγάλη σύγχυση, όπως βέβαια καιμεγάλη δουλοφροσύνη απέναντι στη Γερμανία. Με επιχείρημα, ότι δεν γίνεται αλλιώς, ότι είναι μονόδρομος, ότι «δεν θέλει η Γερμανία»…
Όμως, εάν η Γερμανία δεν θέλει, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχτούμε την αυτοκτονία μας; Επιβάλλονται πιέσεις! Εάν η Γερμανία δεν θέλει, θα ασκηθούν πιέσεις μέχρι να θελήσει! Και εάν μέχρι τέλους επιμένει να μην αποδέχεται αυτό που οφείλει, τότε θα διαπιστωθεί η ρήξη και το ρήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Πρέπει να εκφράζουμε τη γνώμη μας! Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν εξέφρασε ποτέ μία διαφορετική γνώμη από τη γερμανική και για αυτό φυσικά δεν μπόρεσε ποτέ να διαπραγματευτεί σε τίποτα ούτε κατ’ ελάχιστον!
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαιτεί αξιόπιστους συνομιλητές από την άλλη πλευρά, την ευρωπαϊκή. Όμως, διαθέτουμε αξιόπιστους συνομιλητές από την ελληνική πλευρά; Ουδέποτε έχουμε μάθει, αν η ελληνική κυβέρνηση έχει κάποια διαφορετική άποψη, εκτός από αυτήν που της λένε να έχει, και της επιβάλλουν οι δανειστές. Και δεν είναι δύσκολο. Ότι πουν αμέσως γίνεται αποδεκτό!
Κρ.Π.: Επειδή οι εκτιμήσεις που έχετε κάνει τα τελευταία χρόνια δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, σήμερα οι εκτιμήσεις σας για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, με την υπάρχουσα κυβέρνηση, ποιές είναι;
Κ.Β.: Η υπάρχουσα κυβέρνηση έχει χαρακτηριστεί ως Μερκελική. Εάν στην Ευρώπη σήμερα διαμορφώνεται ένα μέτωπο δυνάμεων κατά της Μέρκελ, στο μέτωπο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα! Μετέχουν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, ακόμα και η Ισπανία με δεξιά κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται. Γιατί η χώρα μας θεωρείται πιόνι της Γερμανίας!
Τα πράγματα δεν είναι καλά στην Ευρώπη. Η ανεργία αυξάνεται παντού, καιαυτό το πρόβλημα θα είναι και το καθοριστικό για τις εξελίξεις. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα υποκύψει αργά ή γρήγορα στο πρόβλημα της ανεργίας, καιαυτό θα προσδιορίσει τις μελλοντικές γραμμές αντιπαράθεσης στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη όπως είναι, δεν μπορεί να συνεχίσει αν δεν αλλάξει. Δεν λέω ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αλλαγής, αλλά όσο δεν αλλάζει θα εντείνονται οι εσωτερικές εντάσεις στην ΕΕ μέχρι τη ρήξη!
Παρεμπιπτόντως, δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να ζητάει κάποια χώρα να βγει από την Ευρώπη, διότι την ώρα που γίνεται η ρήξη, εκτός των άλλων η αποχώρηση θα ήταν και λιποταξία από το πεδίο της μάχης.
Κρ.Π.: Προς το παρόν υπάρχει αδιέξοδο, όπως το περιγράφεται, με την παρούσα κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση, και κυρίως ο Σύριζα που είναι η πλειοψηφία της;
Κ.Β.: Ο Σύριζα είναι η μόνη υπαρκτή δύναμη που επαγγέλλεται μία πραγματικά διαφορετική στάση. Μοιραία θα συγκεντρώσει την αγανάκτηση αλλά και την επιθυμία του ελληνικού λαού για έναν διαφορετικό τρόπο διαχείρισηςαυτών των προβλημάτων.
Άλλωστε και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, οι προτάσεις του αλλά και ο ίδιος ο Σύριζα, θεωρείται ως εναλλακτική λύση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη και για τον κόσμο.
Αφού από την Ελλάδα, ως πειραματόζωο, ξεκίνησε το πείραμα της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, από την Ελλάδα θα προκύψει και η πρώτη αντίδραση, το πρώτο δίδαγμα από το πείραμα που εξακολουθεί να επιχειρείται.
Ο Σύριζα επαγγέλλεται διαφορετική διαχείριση, με συμμετοχή της κοινωνίας και όχι μέτρα ενάντια σε αυτήν. Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αφού σε άλλη περίπτωση το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Το υπόλοιπο χρέος θα μεταφερθεί στο μέλλον, θα εφαρμοστεί δηλαδή μορατόριουμ, περίοδος χάριτος 20-30 χρόνια για να αποπληρωθεί, και τρίτον,να συνδεθεί η αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή οι πληρωμές, να μην υπερβαίνουν ένα μέρος του ποσοστού ανάπτυξης. Για να πληρώνει μια χώρα, απαράκαμπτη προϋπόθεση είναι η θετική ανάπτυξη. Αφού με ύφεση, καμιά πληρωμή δεν είναι δυνατή.
Κρ.Π.: Ακούστηκε και η άποψη ότι σήμερα υπάρχει φόβος διαμελισμού του ελληνικού κράτους. Εσείς τι πιστεύετε;
Κ.Β.: Μπορεί η χώρα να απειλείται με διαμελισμό. Αν ξένες δυνάμεις διαγνώσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι παρά ένα «θεσπέσιο πτώμα», τότε μπορεί να γίνει και αυτό. Καθόλου απίθανο. Στην Ιστορία, όταν μία χώρα φτάσει σε ανάλογη κατάσταση αδυναμίας, αυτό ενισχύει τις αρπαχτικές διαθέσεις των γειτόνων της! 
Κρ.Π.: Ακούστηκε επίσης ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα, πρόκειται να φτάσουν σύντομα στα 300 – 350 Ευρώ. Αν γίνει κάτι τέτοιο, πώς θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν θα μπορούν να πληρώσουν τίποτα.
Κ.Β.: Όσο πιο πολύ περικόπτονται οι συντάξεις και οι μισθοί, τόσο πιο πολύ καταστρέφεται η οικονομία. Οι κυβερνήσεις διατείνονται ότι έτσι βελτιώνουν την οικονομία, ενώ πρόκειται ακριβώς περί του αντιθέτου. Όσο περικόπτονται τα εισοδήματα, τόσο η οικονομία καταστρέφεται! Νεκρώνεται η αγορά, κλείνουν οι επιχειρήσεις, όχι μόνον οι μη ανταγωνιστικές, αλλά ακόμα και οι υγιείς και ανταγωνιστικές! Σβήνουν θέσεις εργασίας και εκτινάσσεται η ανεργία.
Κρ.Π.: Τι πραγματικά λοιπόν πιστεύετε ότι μέλλει γενέσθαι;
Κ.Β.: Εκ των πραγμάτων, πάμε προς την καταστροφή. Δεν υπάρχει ούτε σαξές στόρι, ούτε κάποια βελτίωση. Υπάρχει μόνον απόγνωση. Επιβάλλεται η χώρα να αλλάξει πορεία! Το θέμα είναι, πώς αυτό θα γίνει;
Η κυβέρνηση δεν αλλάζει, εκτελεί διαταγές, και δεν αλλάζει. Όμως, η αλλαγή πρέπει να γίνει. Τα πράγματα δείχνουν ότι δεν βελτιώνονται ούτε καν σταθεροποιούνται. Ο κύκλος της επιδείνωσης δεν έχει σταματήσει. Έχουν υποχρέωση οι πολίτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φερθούν ανάλογα.
Από την άλλη πλευρά, τίποτα δεν μπορεί να περιμένει κανείς να γίνει με αιφνιδιαστικό τρόπο από κάποιες μικρές μειοψηφίες, όπως κάποιοι φαντασιώνονται. Η αλλαγή πρέπει να γίνει με δημοκρατικό τρόπο, να έλθει η κοινωνία στα πράγματα. Οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, έχουν απονομιμοποιηθεί, δεν περιμένει κανείς τίποτα από αυτούς. Πρέπει η κοινωνία να αναλάβει η ίδια τις τύχες της. Έχουμε φτάσει σε μία μεγάλη ιστορική καμπή.
Κρ.Π.: Είδαμε ότι δύο φορές που οι άνθρωποι διαρτυρήθηκαν σε διάρκεια, μία με τους αγανακτισμένους και μία με την Ερτ, έπεσε και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση. Δηλαδή, πάντα κάποιο αποτέλεσμα υπάρχει, όταν ο κόσμος αντιδρά συνολικά και σε διάρκεια. Βλέπουμε, όμως, ότι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο,προσπαθούν να τσακίσουν την κοινωνία με όλους τους τρόπους.
Β.Γ.: Έτσι ακριβώς. Γι' αυτό πρέπει η κοινωνία να σηκώσει κεφάλι και να αντισταθεί, αντί να έχει την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει... Όσο δεν αντιδρά, η κυβέρνηση καταφέρει πρόσθετα πλήγματα…
Κρ.Π.: Κάποιοι επικαλλούνται εμφύλιο για να μην αντιδρούν.
Κ.Β.: Δεν υπάρχει πραγματικός φόβος για εμφύλιο, αλλά αυτός ο φόβος μπορεί να υπάρχει, αν γίνονται ενέργειες από μικρές ομάδες. Είναι άλλο πράγμα εάν ξεσηκωθεί η κοινωνία με ευρεία συμμετοχή. Αυτό δεν προαναγγέλλει εμφύλιο. Εμφύλιο προαναγγέλλουν τα χτυπήματα από μικρές ομάδες. Αυτό ακριβώς πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί!
Η Δημοκρατία βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο και δεν σώζεται με την δράση μικρών ομάδων, αλλά ούτε και με την πρόταξη δίκαιων κλαδικών και επαγγελματικών αιτημάτων. Τα πρώτα εύκολα παραπέμπονται στην βιαιοπραγία και τα δεύτερα εξίσου εύκολα και επιπόλαια στις συντεχνίες.
Απαιτείται σήμερα δημοκρατική αφύπνιση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Πέρα από τα δίκαια κλαδικά αιτήματα, υπάρχει εξαιρετικά επείγον πολιτικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα για το σύνολο της κοινωνίας και το μέλλον της, πρόβλημα που επί του παρόντος, ενώ φλέγει τους πολίτες, δεν βρίσκει ικανοποιητική απάντηση.
Η Δημοκρατία δεν σώζεται με την ανάδειξη των επιμέρους επαγγελματικών,ακόμη και ταξικών προβλημάτων. Σε περιόδους κρίσης, όπως σήμερα, η διεκδίκηση επιμέρους λύσεων για ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες κινδυνεύει να διαβάλλεται ως «συντεχνιακή» αντίδραση.
Για την επιτυχία της αντίστασης στην σημερινή λαίλαπα, θα πρέπει όλα τα επιμέρους αιτήματα των κοινωνικών κατηγοριών να εντάσσονται σε ένα συνολικό όραμα διαφορετικής κοινωνίας, προκειμένου να επιτύχουν την σύνδεση με την κοινωνία, την μαζική και δημοκρατική υποστήριξη από αυτήν. Μέχρι τώρα αυτό δεν γίνεται, κι αυτό ακριβώς είναι που μέχρι σήμερα λείπει.
Αυτή τη στιγμή δεν αρκούν οι σπασμωδικές κινήσεις και μάλιστα αυτές βλάπτουν, στο μέτρο που διαβάλλονται εύκολα από την άλλη πλευρά.
Επιβάλλεται πολιτικό όραμα με ακρίβεια, καθαρότητα και διαφάνεια για την ενοποίηση όλων των επιμέρους αντιστάσεων σε ενιαίο ευρύ δημοκρατικό κίνημα πολιτών.Αφού η πολιτική, όπως την γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, έχει εκπέσει,έρχεται η στιγμή όχι για να αρνηθούν οι πολίτες την πολιτική, αλλά για να την αναλάβουν με δημοκρατικό τρόπο οι ίδιοι. 
Η κοινωνία στην εξουσία!-


_________________
*από το: tvxs.gr/

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Διεθνές συνέδριο και σεμινάριο με τον τίτλο: «Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις»,










ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΟΙΖΩ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 13-12-2013

                              Αγαπητά μας μέλη

Σας προσκαλούμε στο διεθνές συνέδριο και σεμινάριο με τον τίτλο «Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις», που θα γίνει στην Αθήνα στις 13 Δεκεμβρίου 2013 από τις 9.00-18.30, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας 8.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον "Διατλαντικό Διάλογο Καταναλωτών" μια διεθνή μη-κυβερνητική και μη-κερδοσκοπική οργάνωση στην οποία συμμετέχουν ενώσεις καταναλωτών από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, μέλος της οποίας είναι η ΕΚΠΟΙΖΩ, και συμμετέχει στην διοργάνωση μαζί με άλλους φορείς [Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, PRAKSIS, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΔΕΔΙΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο, ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Δημόσια Υγεία (EPHA)].
Παρακολουθώντας το, θα ενημερωθείτε έγκυρα από διακεκριμένους έλληνες και ξένους επιστήμονες, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με την πρόσβαση στα φάρμακα. Επίσης, κατά την διάρκεια του σεμιναρίου που θα γίνει το απόγευμα, θα δοθεί η ευκαιρία, σε όσες οργανώσεις και πολίτες που ασχολούνται με θέματα υγείας, να ανταλλάξουν την εμπειρία τους, να συντονίσουν τις δράσεις τους, να εκπαιδευτούν στην αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στο σεμινάριο είναι 50 άτομα και θα χρειαστεί να δηλώσετε άμεσα συμμετοχή για να συμπεριληφθείτε, αν και η προθεσμία υποβολής συμμετοχών είναι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δήλωση συμμετοχής,επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου (http://a2mgreece.splashthat.com/). Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με a2m.athensconference@gmail.com ή στο twitter, χρησιμοποιώντας #a2mGreece.


Ελένη Αλευρίτου
Πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ, MD
Στουρνάρη 17, 106 83 Aθήνα
τηλ.: +30 210 330 44 44
fax: +30 210 330 05 91
e-mail: info@ekpizo.gr -  eleni.alevritou@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Πρόταση σωτηρίας για 350.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες απο το ΣΥΡΙΖΑ

 
  
Ελλάδα

Πρόταση για κεφαλαιοποίηση των χρεών και επανένταξη επιχειρήσεων στο ασφαλιστικό απο 1/1/14. Ακούστε τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα μετά την συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΒΕΑ. Πρόταση σωτηρίας για 350.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες από την αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τη διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ιδέα να υπάρξει κεφαλαιοποίηση των χρεών και να ξεκινήσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 οι 350.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πληρώνουν τη συνδρομή τους για να επανενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα».

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους και να πάρουν σαφή θέση. Μεταβατική ρύθμιση μέχρι τις ευρωεκλογές αναζητούν Σαμαράς-Βενιζέλος. 


______________
δείτε και στο: http://stokokkino.gr/article/4016/A-Tsipras-Oi-pleistiriasmoi-einai-i-simantikoteri-kokkini-grammi-tin-opoia-prepei-na-thesei-i-koinonia#sthash.DD7sU21u.4FpDrWTQ.dpuf

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΕΚΠΟΙΖΩ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ









            


            Αγαπητά μας μέλη
Συνεχίζουμε να λέμε ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς, κλιμακώνουμε τις ενέργειές μας και σας θέλουμε όλους δίπλα μας!

Η εκστρατεία μας περιλαμβάνει:
Συλλογή υπογραφών: 120.000 μέχρι στιγμής, με όλους τους τρόπους (χειρόγραφα, μηνύματα στο κινητό και στο ίντερνετ)
Συναντήσεις: με Tρόϊκα, βουλευτές, πολιτικά κόμματα, επαγγελματικούς-κοινωνικούς φορείς
Συνεντεύξεις στα ΜΜΕ
Εκδηλώσεις
Παράδοση των υπογραφών στις 5 Δεκεμβρίου στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών οι οποίοι ουσιαστικά έχουν αρνηθεί να μας συναντήσουν


Πώς μπορείτε να μας βοηθήσετε τώρα!
Να συμμετέχετε στις εξής εκδηλώσεις:

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 14.00-17.00 στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου (Ακαδημίας 60), όπου εκπρόσωποι επιστημονικών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων θα μιλήσουν για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Ιανουάριο 2014
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 12.00-14.00 στην έξοδο του μετρό επί της πλατείας Συντάγματος, για να δείξουμε τις υπογραφές που συγκεντρώσαμε στα ΜΜΕ

Γνωρίζετε ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο; Αν η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του χρόνου δεν αποφασίσει να απαγορεύσει και πάλι τους πλειστηριασμούς, τότε από τον Ιανουάριο του 2014 θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα και ως άτομα και ως κοινωνία.

 Ελάτε όλοι την Τετάρτη 4/12 και την Πέμπτη 5/12 

στις εκδηλώσεις μας για να δείξουμε σ' αυτούς που αποφασίζουν για μας, ότι δεν συμφωνούμε και πρέπει να μας ακούσουν!


Ελένη Αλευρίτου
Πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ, MD
Στουρνάρη 17, 106 83 Aθήνα
τηλ.: +30 210 330 44 44
fax: +30 210 330 05 91
e-mail: info@ekpizo.gr ; eleni.alevritou@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Η πραγμάτωση του μοντέλου χώρα-αποικία

Γιατί η τρόικα πιέζει τώρα για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και πόσο αυτό αφορά τη «σωτηρία» των τραπεζών



Στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη ραγδαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τρόικα και κυβέρνηση προχωρούν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1/1/2014. 
Μπροστά στο συνεχές αδιέξοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο πρώην τραπεζίτης και νυν υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας υπερασπίστηκε την άποψη για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι «εάν δεν κάνουμε κάτι, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες» (δηλώσεις του στη Real News 18/8/2013).
Συνεπώς, με τους πλειστηριασμούς, κατά τον κ. Στουρνάρα και την τρόικα, δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες. Βέβαια, αν θα καταρρεύσει η ελληνική κοινωνία αυτό δεν τους απασχολεί. Για μία ακόμα φορά αδιαφορούν για την κατάσταση της κοινωνίας και βάζουν ως στόχο να σώσουν τις τράπεζες, όπως κάνουν συνεχώς εδώ και 4 χρόνια με τα συνεχή μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. 
Όμως, αλήθεια, θα «σωθούν» οι τράπεζες αν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί; Για όποιον διαθέτει «κοινό νου» η απάντηση είναι ότι όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις τράπεζες η άρση των πλειστηριασμών, αλλά θα τους δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα, μάλιστα σε πολλά επίπεδα, από όσα ελπίζουν κάποιοι ότι θα λύσει.
Κατ’ αρχήν να θυμηθούμε ότι αυτοί που πρώτοι πρότειναν στην τότε κυβέρνηση, το 2010, την απαγόρευση των πλειστηριασμών ήταν οι ίδιοι οι τραπεζίτες μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Πρόσφατα (Ιούνιος 2013) ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, κ. Γκόρτσος, δήλωσε: «Πρέπει, όμως, να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση της Ένωσης προς την κυβέρνηση για το θέμα» (των πλειστηριασμών), και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να μαζέψουν ακίνητα όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα».
Είναι σαφές ότι οι τράπεζες στη περίοδο της κρίσης, η οποία είναι πολύ πιο οξυμμένη στον κατασκευαστικό τομέα ιδίως των κατοικιών, με 250.000 περίπου απούλητα διαμερίσματα, με πτώση των τιμών κατά 35% από τον τέλος του 2008, που ήταν το υψηλότερο σημείο τιμών, με τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνεχώς διογκούμενοι φόροι στην ακίνητη περιουσία, δεν θα ήθελαν να ανοίξει το θέμα των πλειστηριασμών. Οι λόγοι είναι προφανείς. Η πραγματοποίηση πλειστηριασμών σε αυτές τις συνθήκες θα έχει ως συνέπεια την ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων, πράγμα το οποίο θα επιβαρύνει αμέσως της τράπεζες, καθώς θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις αξίες των ακινήτων που έχουν ως εγγύηση για τα δάνειά τους και συνεπώς να προχωρήσουν σε νέες δεσμεύσεις κεφαλαίων τους (προβλέψεις) για να ανταποκρίνονται στο δείκτη φερεγγυότητας. 
Βέβαια, υπάρχουν, και ορισμένα στελέχη τραπεζών που συζητούν το θέμα των πλειστηριασμών θεωρώντας ότι με αυτο τον τρόπο θα πιεστούν κάποιοι από το φόβο να μη χάσουν το σπίτι τους και θα «βρουν» τρόπο να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων. Η άποψη αυτή είναι παιδαριώδης καθώς αγνοεί την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας. Όταν ο πολίτης δεν έχει χρήματα για να επιβιώσει στοιχειωδώς είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει τα δάνεια και φυσικά κανείς από τα λαϊκά στρώματα δεν κάνει «μεγάλη ζωή» για να μπορεί να περικόψει από κάπου ώστε να πληρώσει τις δόσεις. Αδιάψευστοι μάρτυρες γι’ αυτήν την κατάσταση είναι η συνεχής πτώση των δεικτών και της κατανάλωσης.
Συμπερασματικά: α) Η κοινωνία συνεχώς βυθίζεται οικονομικά και όχι μόνο, άρα δεν υπάρχουν χρήματα για να αποπληρωθούν τα δάνεια -οποιαδήποτε πίεση και αν ασκηθεί προς τα νοικοκυριά και β) η απελευθέρωση των πλειστηριασμών όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τις τράπεζες αλλά θα τους δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. 
Συνεπώς, μένει το ερώτημα για ποιο λόγο η τρόικα ζήτησε και επιμένει στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην κατεύθυνση του νέου «μοντέλου χώρας» που προβάρεται στην Ελλάδα. Να αποτελούν οι κάτοικοί της τους ενοικιαστές της χώρας τους και τους υπηρέτες των ιδιοκτητών που θα την έχουν επί της ουσίας εξαγοράσει. Είναι γνωστές οι βλέψεις των ξένων όχι φυσικά για τα διαμερίσματα στην Κυψέλη και το Παγκράτι αλλά για τα εξοχικά, τον αιγιαλό και κάθε τι που μπορεί να τους αποδώσει, προοπτικά, πολύ μεγαλύτερη αξία από το αρχικό ποσό της «επένδυσης»-εξαγοράς αντί πινακίου φακής. Φυσικά, ακόμα και τα διαμερίσματα στην Κυψέλη και το Παγκράτι μπορεί να αποτελέσουν ένα καλό «επενδυτικό» πλάνο-εξαγορά, προκειμένου στη συνέχεια να τα ενοικιάζουν στους «ιθαγενείς». 
Στο σκηνικό, δε, αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα αρπακτικά των διαφόρων funds που είτε έχουν ήδη εξαγοράσει τμήματα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών είτε είναι σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά και άλλων. Τα δάνεια αυτά τα εξαγοράζουν σε μία αξία της τάξης από 10-30% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ανάλογα με την αξία των εγγυήσεων που τα συνοδεύουν. Συνεπώς η τρόϊκα με τις απαιτήσεις της προς την «κυβέρνηση-υποχείριο» («μη λέτε ότι δεν θα πάρετε μέτρα γιατί θα τα πάρετε» είπε πρόσφατα σε κρατικούς λειτουργούς παρουσία του κ. Στουρνάρα ο «πολύς» κ. Τόμσεν) εξυπηρετεί, σε πρώτο βαθμό, τα σχέδια αυτών των funds και στη συνέχεια όλων αυτών που από πίσω τους προσδοκούν μια καλή επένδυση στην Ελλάδα, είτε για να έχουν κάποιο εισόδημα, είτε για να περνούν στις διακοπές τους, είτε για την περίοδο της σύνταξής τους.
Να θυμηθούμε, εδώ, ότι σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Χίτλερ για την Ευρώπη μετά τον πόλεμο, τον οποίο πίστευε ότι θα κερδίσει, η Ελλάδα προοριζόταν για τόπος διακοπών-αναψυχής ορισμένων μηνών για τα στρατεύματά του που την υπόλοιπη περίοδο θα «έλεγχαν την κατάσταση» στις κατακτημένες χώρες. 
Η «δουλειά» για την αλλαγή στην ιδιοκτησία της ακίνητης περιουσίας στήνεται μεθοδευμένα και επειδή οι τροϊκανοί έχουν «μελετήσει» το θέμα δεν αρκούνται μόνο στους πλειστηριασμούς, αλλά ζητούν παράλληλα και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των πλειστηριασμών, με πρώτο ζήτημα την κατάργηση ως τιμής έναρξης ενός πλειστηριασμού την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, να πιεστούν οι τιμές ακόμα περισσότερο πριν αρχίσει η διαδικασία πλειστηριασμού. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά θα σημαίνει αυτό, τόσο για την αξία των ακινήτων όσο και για τα νοικοκυριά. Οι τιμές θα καταβαραθρωθούν και τα νοικοκυριά ακόμα και μετά τον πλειστηριασμό του σπιτιού τους θα συνεχίζουν να χρωστούν ένα μεγάλο ποσό στην τράπεζα...
Παύλος Δερμενάκης

Συζήτηση στο ΜΑΧΩΜΕ
Συζήτηση - «στρογγυλό τραπέζι» με θέμα: «Τραπεζική ενοποίηση, “κόκκινα” δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η αναζήτηση λύσης με λογική “Σεισάχθειας”», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στις 19:30, στο Μαρξιστικό Χώρο Μελέτης & Έρευνας (ΜΑΧΩΜΕ), Αγ. Κωνσταντίνου & Γερανίου 47, 1ος όροφος, Ομόνοια. Ομιλητές θα είναι οι: Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ οικονομικών επιστημών, Κατερίνα Κνήτου, δικηγόρος, μέλος του κινήματος «Αλληλεγγύη για Όλους» και Παύλος Δερμενάκης, M.Sc. οικονομολόγος – ερευνητής.
Ειδικές παρεμβάσεις θα κάνουν: Παναγιώτα Καλαποθαράκου, γ.δ. ΕΚΠΟΙΖΩ και πρόεδρος ΠΟΕΚ, Γιάννης Δουλφής, οικονομολόγος-ερευνητής, πρ. τραπεζικός.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κυριάκος Μακαρώνας, γ.γ. του ΜΑΧΩΜΕ.


______________________

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...