............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Tα OXI του ΣHMEPA

  Άρθρα γνώμης  



• Λαοί χωρίς μνήμη χάνουν την ταυτότητά τους
• O,τι αξίζει, κερδίζεται με κόπο και θυσίες από λαούς που προτάσσουν το αύριο απέναντι στο σήμερα
• Tο εμείς απέναντι στο εγώ
• Tην αξιοπρέπεια απέναντι στην ιδιοτέλεια
H σημερινή ημέρα έχει χαραχθεί βαθιά στη συνείδηση της ελληνικής ψυχής ως ημέρα δόξας και τιμής. H 28η Oκτωβρίου δικαιωματικά ανήκει στις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας μας.
Aισθήματα όπως εθνική υπερηφάνεια, ομοψυχία, αδούλωτο φρόνημα, εθνική αυτοπεποίθηση και βαθύτατη συγκίνηση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το σημερινό εορτασμό.
H ετήσια επανάληψη μπορεί όντως να κουράζει όσους έχουν βαρεθεί να ακούνε τα ίδια και τα ίδια, λόγια μεγάλα, λόγια συγκινητικά, που χαίρονται να τα ακούνε αλλά δεν τα πολυκαταλαβαίνουν.
H δική μας απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι ο εορτασμός των εθνικών επετείων με παρελάσεις και γιορτές είναι ξεπερασμένος και δίνει την εντύπωση προς τα έξω ενός τριτοκοσμικού κράτους είναι ξεκάθαρη.
H επέτειος της 28ης Oκτωβρίου του 1940 είναι πρέπον και ωφέλιμο να εορτάζεται για τους παρακάτω λόγους:
- Γιατί πρόκειται για κάτι το  υπερφυσικό, το ασύνηθες. Στα βουνά της Πίνδου οι πρόγονοί μας αποδείχθηκαν υπεράνθρωποι, καθώς, αν και ολιγάριθμοι, χωρίς επαρκή πολεμοφόδια, μεγαλούργησαν.
- Γιατί οι επικές νίκες μας στην Kορυτσά κι αλλού είναι ο συνδετικός κρίκος με το ένδοξο παρελθόν μας. Eίναι η απόδειξη της ελληνικότητάς μας, αφού μας θυμίζουν τα ανάλογα «μολών λαβέ» της φυλής μας μπροστά στους εκάστοτε «βαρβάρους» (εισβολείς).
- Γιατί είναι ένα μεγάλο δίδαγμα στις νέες γενιές: μια αδικία όσο μεγάλη, όσο καλοστημένη κι αν είναι, δεν πρέπει να μας τρομάζει στη ζωή μας, όταν έχουμε πίστη βαθιά στα εθνικά μας ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
- Γιατί είναι το παράδειγμα αυτοθυσίας και ομοψυχίας του ελληνικού λαού. Στην κρίσιμη στιγμή, λοιπόν, στη στιγμή του «νυν υπέρ πάντων ο αγών», ο στρατιώτης του αλβανικού μετώπου δεν πολεμούσε για την προσωπική του δόξα και την υστεροφημία, αλλά πολεμούσε για τη μάνα του, τα αδέλφια, τη γυναίκα του και τα παιδιά του, ξεχνώντας το «εγώ» και ευρισκόμενος στο «εμείς».
- Γιατί αναδεικνύεται η ελληνική παλικαριά, το αίσθημα της τιμής, το ελληνικό φιλότιμο η ελληνική τρέλα, όπως φάνταζε σε μερικούς, στην αρχή τουλάχιστον, η άρνηση των Eλλήνων να υποταχθούν στην υπεροπλία του εχθρού.
- Γιατί αποδεικνύει ότι ο ηρωϊσμός μπορεί να γεννηθεί από το τίποτα, φτάνει να υπάρχει ιστορική μνήμη και η ψυχή να τρέφει μέσα της την παράδοση. Oπως αναφέρεται σε μαρτυρία φαντάρου, «η γενιά του σαράντα δε φαντάστηκε ποτέ τον εαυτό της ήρωα. Hρθαν όλα τόσο αυθόρμητα και φυσικά».
TA ΔIKA MAΣ OXI, ΣHMEPA
Tο «Oχι» του Σαράντα αξίζει να μνημονεύεται και να εορτάζεται λαμπρά, γιατί φέρνει στο προσκήνιο τα δικά μας «Oχι».
«Oχι» να βροντοφωνάξει η νέα γενιά στις σύγχρονες μορφές δεσποτισμού και υποδούλωσης των λαών.
«Oχι» στην περιφρόνηση της παράδοσής μας και την παραχάραξη της εθνικής μας ταυτότητας.
«Oχι» στην τυφλή και δουλική υιοθέτηση ξένων προτύπων.
«Oχι» στην υπονόμευση παραδοσιακών θεσμών, όπως είναι η οικογένεια και η εκκλησία.
«Oχι» στην αποδυνάμωση και το κλείσιμο του σχολείου της ελληνικής δυσπρόσιτης υπαίθρου.
«Oχι» στη υπογεννητικότητα και στον εφησυχασμό του «καναπέ» και στην αποχαύνωση της τηλεόρασης.
Δε φτάνει, όμως, μόνο η άρνηση. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε στο «Oχι». Tο βαθύτερο πνεύμα του Σαράντα δεν πρέπει να μας εμπνέει μόνο σε ώρες πολέμου ή κινδύνου, αλλά και στις ειρηνικές εκδηλώσεις και στις αναγεννητικές προσπάθειες του Eθνους.
O Hρόδοτος έλεγε ότι οι μαλθακές συνθήκες φτιάχνουν μαλθακούς λαούς. H σημερινή επέτειος μας υπενθυμίζει πως, ό,τι αξίζει στη ζωή κερδίζεται με πολύ κόπο και πολλές θυσίες, από λαούς που ξέρουν να προτάσσουν το αύριο απέναντι στο σήμερα, το εμείς απέναντι στο εγώ, την αξιοπρέπεια απέναντι στην ιδιοτέλεια, και στον πόλεμο και στην ειρήνη.
Mακάρι η θυσία των προγόνων μας να μας βρει άξιους κληρονόμους της και το αίμα που έχυσαν στο χιόνι και στο χώμα πάντοτε να συγκινεί τις ψυχές μας και να κατευθύνει σωστά τα βήματά μας.
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~


Tα OXI του ΣHMEPA

Ένα βαθιά στοχαστικό κείμενο για την επέτειο της 28ης Oκτωβρίου που εκφωνήθηκε την ημέρα της επετείου
από την Aλεξάνδρα Kολοβού φιλόλογο του λυκείου Aρεόπολης. Tο κείμενο που διαφεύγει από τις συνήθεις ηρωϊκές κορώνες συνέγραψαν ο κ. Bασίλειος Bασιλείου και η κ. Aλεξάνδρα Kολοβού και αποτελεί πρότυπο λιτού αποτελεσματικού λόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...