................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012

Πως (θα) πας παιδί μου στο σχολείο;


20ο Γυμνάσιο Πάτρας
Καθηγητής: Με τι ήρθες σήμερα στο σχολείο;
Μαθήτρια: Με τα πόδια.
Καθηγητής: Τι ώρα ξεκίνησες;
Μαθήτρια: Όταν φώτισε.
Καθηγητής: Πόσα χιλιόμετρα μακριά είναι το χωριό σου από το σχολείο;
Μαθητής (αδελφός της μαθήτριας): εννέα χιλιόμετρα....
Καθηγητής: Και ήρθατε εννέα χιλιόμετρα με τα πόδια;
Μαθήτρια: Γιατί κύριε κακό είναι;
Καθηγητής: Όχι παιδί μου. Δεν είναι κακό για σένα και μπράβο σου που έρχεσαι στο σχολείο. Κακό είναι γι αυτούς που σ’ έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
Ο παραπάνω διάλογος δεν έγινε σε κάποιο σχολείο επαρχίας το 1960. Έγινε στην Πάτρα, στο 20ο Γυμνάσιο στις 1/10/2012, στην εποχή του μνημονίου και των περικοπών. Πέντε παιδιά γυμνασίου, από το χωριό Άνω Σούλι, ξεκινούν με τα πόδια μέσα στα άγρια χαράματα και διανύουν απόσταση εννέα χιλιομέτρων (η μισή μέσα σε δάσος) για να πάνε σχολείο. Και το μεσημέρι μέσα στη ζέστη πρέπει να επιστρέψουν με αυτά γιατί τα πόδια σε ανηφορικό δρόμο.

 Και όλα ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η πολιτεία δεν φρόντισε να εξασφαλίσει την μεταφορά σε αυτά τα παιδιά και σε εκατοντάδες άλλα που κατοικούν στην Ανατολική πλευρά της Πάτρας και άλλα χωριά της Αχαΐας ή φοιτούν σε ειδικά σχολεία.

Κατά τα άλλα οι εμπλεκόμενοι ιθύνοντες, μπορεί να δηλώνουν ότι από την πλευρά τους έκαμαν ότι μπορούσαν, μπορεί να επικαλούνται ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, μπορεί να κάνουν δηλώσεις με περισσή ευαισθησία στο γυαλί ή να φωτογραφίζονται με τους εκπροσώπους της τοπικής ΕΛΜΕ που έθεσε έγκαιρα το πρόβλημα. Η πραγματικότητα είναι όμως μία. Αυτά τα παιδιά θα συνεχίζουν (μέχρι πότε άραγε;) να πηγαίνουν στο σχολείο και αυτό θα θυμούνται για να το διηγούνται και στα εγγόνια τους.
Όσο για τους παραπάνω από αυτούς, Υπουργείο, κυβέρνηση, τρόικα δεν έχει νόημα να πούμε κάτι. Με αυτούς δεν συζητάς. Γι αυτούς ξεσηκώνεσαι και τους διώχνεις. Πριν καταστρέψουν τα πάντα. Ανθρώπους και χώρα.

Βασίλης Δημόπουλος, 
Φυσικός στο 20ο Γυμνάσιο Πάτρας, 
Γραμματέας Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας

Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Φόβοι για κοινωνική αναταραχή στην ΕλλάδαΗ υπομονή του κόσμου εξαντλείται, υποστηρίζει με κύριο άρθρο της η «Νιου Γιορκ Τάιμς», τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία ενδέχεται να αυξηθούν. Η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας επικρίνει κυρίως τη γερμανική πολιτική για τις «αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας».

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να διακινδυνεύσει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, διαδηλώσεις που ενδέχεται να πληθύνουν τις επόμενες ημέρες, όπως σημειώνεται στο κύριο άρθρο, η υπομονή του κόσμου εξαντλείται ως προς τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που απαιτούν η γερμανική κυβέρνηση και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Πολιτικές, σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, που είναι σαφές ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα δραματικά επίπεδα ανεργίας και θα καταστρέψουν τα δίκτυα προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, όταν αυτά χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο χρόνος εξαντλείται και μόνο μια απότομη αλλαγή στις οικονομικές πολιτικές μπορεί να σώσει το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η καγκελάριος Α. Μέρκελ, τονίζεται στο άρθρο, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επιστροφή της ευρωζώνης σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής ρευστότητας θα απαιτήσει νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω ελαστικότερων στόχων στον τομέα του προϋπολογισμού -και όχι μέσω της συνεχιζόμενης λιτότητας που επιβάλλεται από Βερολίνο και Βρυξέλλες σε απελπισμένες κυβερνήσεις.
Στο μεταξύ, στην ίδια εφημερίδα προβάλλονται τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Eurostat, που κάνει λόγο για αύξηση ρεκόρ της ανεργίας σε ποσοστό 11,4% για το μήνα Αύγουστο, καταδεικνύοντας τις επιπτώσεις που προκαλούν τα χρηματοπιστωτικά προβλήματα πολλών κρατών-μελών της ευρωζώνης. Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα (με ποσοστό ανεργίας 24,4% τον Ιούνιο 2012), τονίζεται ότι, όπως και στην Ισπανία, η ανεργία έφτασε σε ιστορικά ύψη για την ευρωζώνη, ενώ και οι δύο χώρες προχωρούν στα σχέδιά τους για αυστηρότερους προϋπολογισμούς λιτότητας, γεγονός που καθιστά ζοφερότερες τις προοπτικές στον εργασιακό τομέα.
Παρατίθεται μάλιστα η σχετική δήλωση του Jonathan Todd, εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat: «Η ανεργία σε νέους, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι παρατεταμένη, απειλεί τον αυτοσεβασμό και την οικονομική δυναμική των νέων, τώρα και στο μέλλον», είπε ο Todd, υπογραμμίζοντας ότι «κι αυτό μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή στην κοινωνική συνοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο πολιτικού εξτρεμισμού». «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι σε όλα τα επίπεδα πρέπει να πράξουν κάθε τι δυνατό για να αποτραπεί η δημιουργία μιας "χαμένης γενιάς", η οποία θα αποτελέσει οικονομική και κοινωνική καταστροφή», όπως υποστήριξε.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Απόφαση - σκάνδαλο: Μειωμένο έως και 60% το χαράτσι της ΔΕΗ για μεγαλοϊδιοκτήτεςΜια ακόμη απόφαση - σκάνδαλο επιβεβαιώνει ότι η οικονομική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων έχει στο στόχαστρό της μόνο τους φτωχούς, τον κόσμο της εργασίας και της ανεργίας...
Έτσι, χάρις σε σκανδαλώδη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών, μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων καταβάλλουν μέχρι 60% μειωμένο το χαράτσι της ΔΕΗ. 
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε μετά από επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου του 2011 για το γνωστό «χαράτσι στα ακίνητα», της οποίας εμπνευστής ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η συγκεκριμένη Πράξη είναι σκανδαλώδης και προσφέρει χαριστική μείωση στους έχοντες και κατέχοντες. 
Για τα ακίνητα τα οποία δεν έχουν οικιακή χρήση και με εμβαδόν δομημένης ηλεκτροδοτούμενης επιφάνειας άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής προσδιορισμού του τέλους του πίνακα α΄ υπολογίζεται μειωμένος κατά τριάντα τοις εκατό (30%) για το άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το άνω των δύο χιλιάδων (2.000) τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου». 
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, υπόσχεται να προβεί σε αποκαλύψει για μεγάλα εμπορικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία και γενικώς κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. 
Το «παραθυράκι» εκμεταλλεύονται ιδιοκτήτες κατοικιών πολλών τετραγωνικών. Τα δηλώνουν ψευδώς ως επαγγελματική στέγη, ώστε να ευνοηθούν από τη ρύθμιση. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ 01:24:50 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΝΚ...
http://www.ert.gr/webtv/net/item/7522-Prwinh-Enhmerwsh-01-10-2012#.UGmcnlEdSZQ

ΠΗΓΗ: left & http://deinews.blogspot.gr/

Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Στις φλόγες ιστορικό μνημείο στη Συρία - η αγορά Σουκ αλ-Μαντίνα


  ΣΥΡΙΑ  

«Θύμα» του εμφυλίου έπεσε και η αγορά Σουκ αλ-Μαντίνα, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αποτελεί μέρος της μεσαιωνικής παλαιάς πόλης και ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας


Στις φλογες παραδόθηκε μεγάλο μέρος της ιστορικής κλειστής αγοράς στο Χαλέπι
Στις φλόγες παραδόθηκε μεγάλο μέρος της ιστορικής κλειστής αγοράς στο Χαλέπι
Μια νέα αλλά εξίσου αποτρόπαια... πολιτιστική διάσταση ήρθε να προστεθεί χθες στο ανθρωπιστικό και προσφυγικό δράμα της Συρίας, όπου οι μάχες μεταξύ αντιπολίτευσης και καθεστωτικών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση επί σχεδόν 19 μήνες.
Η σκεπαστή αγορά της πόλης Χαλέπι στα βορειοδυτικά της χώρας παραδόθηκε χθες στις φλόγες, με αποτέλεσμα να γίνουν στάχτη περισσότερα από 1.000 καταστήματα. Πέρα από εμπορικό, το εν λόγω πλήγμα είναι κυρίως πολιτιστικό. Κι αυτό διότι η εν λόγω αγορά, η επονομαζόμενη Σουκ αλ-Μαντίνα, ξεχωρίζει ως ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ως η μεγαλύτερη τέτοιου τύπου αγορά σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και ως ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Συρίας.
Το Σουκ αλ-Μαντίνα, μέρος της μεσαιωνικής παλαιάς πόλης του Χαλεπιού, είναι επί της ουσίας ένας λαβύρινθος από σκεπαστά πέτρινα σοκάκια συνολικού μήκους αρκετών χιλιομέτρων, μέσα στα οποία έχουν την έδρα τους χιλιάδες εμπορικά καταστήματα με ξύλινες προσόψεις τα οποία φημίζονται κυρίως για τα μπαχαρικά, καθώς και για τα υφάσματά τους.
Στις φλόγες ιστορικό μνημείο
Βέβαια, με τις σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και καθεστωτικών να έχουν μεταφερθεί και να κλονίζουν σε ημερήσια βάση το Χαλέπι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ήταν μάλλον ζήτημα χρόνου να πληγεί σε κάποια φάση και η αρχαία πόλη.
Συγκεκριμένα, η αγορά του Σουκ λέγεται πως χτυπήθηκε από κυβερνητικά πυρά το Σάββατο, όταν δυνάμεις πιστές στον Aσαντ προσπάθησαν να πλήξουν (με εμπρηστικά βλήματα) ομάδες ανταρτών που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.
Eτσι, ξέσπασε φωτιά σε κάποιο σημείο η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε. Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός έσπευσε να κατηγορήσει για την καταστροφή τις «συμμορίες του Aσαντ».
Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι που υποστήριξαν πως οι αντάρτες δεν έπρεπε να είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε μια τέτοια περιοχή καθότι ήταν σίγουρο πως θα «έδιναν στόχο». Κατά τα λοιπά, οι μάχες συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της Συρίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους συνολικά περί τα 200 άτομα. Oσο για τον συνολικό αριθμό των νεκρών τους τελευταίους σχεδόν 19 μήνες, αυτός υπολογίζεται πως έχει ξεπεράσει τους 27.000.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
*από την: εφημ. ΕΘΝΟΣ

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...