................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Ολοι/ες στις 5,30 το απόγευμα στην συγκέντρωση συμπαράστασης στους ΧαλυβουργούςΕίναι δεκάδες τα καλέσματα από σωματεία και συλλογικότητες για μαχητική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα το συνδικάτο των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας στη Γέφυρα του Ασπροπύργου επί της Εθνικής οδού.


Παραθέτουμε κάποια απ' αυτά:


Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

"Τα ΜΜΕ των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών απ' το πρωί βρομίζουν τις συχνότητες των ερτζιανών με αθλιότητες, λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα για τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών. Λένε ότι 100 εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας ζήτησαν με επιστολή τους στον Εισαγγελέα ν' ανοίξει η πόρτα του εργοστασίου. Λένε ψέματα. Αυτοί που ζήτησαν να επέμβουν τα ΜΑΤ είναι τα διευθυντικά στελέχη του ΜΑΝΕΣΗ, όλο το χαφιεδολόϊ του και μια ομάδα εργαζομένων που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών και αυτοί που δήθεν έχουν υπογράψει, συνεχίζουν τη μάχη ανυποχώρητα, αποφασιστικά για να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν. Παλεύουν κόντρα στα σχέδια του ΜΑΝΕΣΗ που έχει στο πλευρό του τη στήριξη με όλους τους τρόπους της τρικομματικής κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής. Με την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί. 
Η νίκη των Χαλυβουργών είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης".


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ:
"Απαιτούμε από τη Συγκυβέρνηση να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να προωθηθούν λύσεις Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των αγωνιστών απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας, οι οποίοι απεργούν επί εννέα μήνες διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που μεθοδεύει η διοίκηση της εταιρείας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων στο Δημόσιο, απαιτεί από τη Συγκυβέρνηση να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες και να προωθηθούν λύσεις στα προβλήματα των απεργών, που είναι προβλήματα όλης της εργατικής τάξης στη χώρα μας".
____________


Όλοι με τους Χαλυβουργούς!

Η αντεργατική, αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική ενέργεια της τρικομματικής συγκυβέρνησης, να στείλει τα ΜΑΤ στη Χαλυβουργία, αποτελεί πρόκληση απέναντι συνολικά στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους.
Οι Μνημονιοφύλακες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πίστεψαν ότι μετά από 265 μέρες απεργίας θα μπορούσαν να κάμψουν την αντίσταση των απεργών Χαλυβουργών και να οδηγήσουν σε μια εκδικητική και φρονηματική νίκη της εργοδοσίας. Θέλουν να κάμψουν το φρόνημα των απεργών, το φρόνημα των εργαζομένων που αγωνίζονται, το φρόνημα όλου του Ελληνικού λαού που αντιστέκεται στο Μαύρο Μνημονιακό Μέτωπο.
Όμως και αυτή τη φορά κάνουν λάθος. Το κλίμα ολόθερμης συμπαράστασης στους απεργούς Χαλυβουργούς καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα. Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, ολόκληρος ο ελληνικός λαός παίρνει θέση στο πλάι των Χαλυβουργών, όπως έχει κάνει εδώ και 9 μήνες τώρα.
Η καρδιά και το μυαλό όλων μας βρίσκεται στον Ασπρόπυργο. Είναι ο δικός μας αγώνας. Χθες ήταν η Μαδρίτη και οι Ανθρακωρύχοι της Ισπανίας. Σήμερα εμείς.


     Όλοι ενωμένοι         
 Όλοι στην πύλη της Χαλυβουργίας.


Από σήμερα στις 5:30 το απόγευμα

–Συγκέντρωση στον Κόμβο Ασπρόπυργου 
και πορεία στη Χαλυβουργία–

και μέχρι τη νίκη. 20 Ιουλίου 2012

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ 

____________


Δελτίο Τύπου για την επιδρομή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την επιδρομή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, την εκδίωξη της περιφρούρησης και την κατάληψη του χώρου από τις δυνάμεις καταστολής. Ενώ η κυβέρνηση, υποτίθεται συζητούσε για την «άρση του αδιεξόδου», τελικά προετοίμαζε την έφοδο των ΜΑΤ και το κτύπημα της ηρωικής απεργίας σύμβολο του εργατικού αγώνα. Απέδειξε η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ στο πλευρό τίνος βρίσκεται: στο πλευρό του Μάνεση, στο πλευρό των εργοδοτών, στο πλευρό του κεφαλαίου, που θέλει να ξεζουμίσει τους εργαζόμενους.


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών, απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων. Το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει με όλες του τις δυνάμεις να στηρίξει τους μαχόμενους χαλυβουργούς.
Και σήμερα μαζικά, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι νέοι, θα συγκεντρωθούν στις "Πύλες της φωτιάς", για να αντιμετωπίσουν την κυβερνητική και εργοδοτική καταστολή. Και στη συνέχεια να ξεδιπλωθούν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών.

Όλοι στη συγκέντρωση που καλεί η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου κι Ιδιωτικού Τομέα Θεσ/νίκης, σήμερα Παρασκευή 20/7 στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 19:00

ΑΝTΑΡΣΥΑ
_________________


Μ-Λ ΚΚΕ

Κάτω τα χέρια από την απεργία των Χαλυβουργών


Η τρικομματική συγκυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου και της κυβέρνησης Παπαδήμου έστειλε τα ΜΑΤ, μέσα στη νύκτα σαν τους κλέφτες, να χτυπήσουν την απεργιακή φρουρά των χαλυβουργών και να ανοίξουν την πύλη του εργοστασίου για να μπουν μερικές δεκάδες απεργοσπάστες.
Ο αγώνας των χαλυβουργών ήταν και είναι αγώνας της εργατικής τάξης και ως τέτοιος πρέπει να στηριχθεί και τώρα. Αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε άνεργο που θα συναντήσει την ίδια καταστολή όταν σηκώσει το κεφάλι ενάντια στη βαρβαρότητα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να βρεθούμε στη χαλυβουργία - ΟΛΟΙ στην πύλη του εργοστασίου - Να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες - Εξω τα ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία
Συγκέντρωση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στην γέφυρα Ασπροπύργου και πορεία προς την πύλη της Χαλυβουργίας
_____________


Κάτω τα χέρια από την απεργία στη Χαλυβουργία!
ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/7 ΣΤΙΣ 5:30 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΑΘΗΝΩΝ-ΚΟΡΙΝΘΟΥ


Τα ξημερώματα δυνάμεις των ΜΑΤ με εισαγγελική απόφαση επιτέθηκαν στους απεργούς της Χαλυβουργίας, προχώρησαν σε συλλήψεις και έμπασαν στο εργοστάσιο δεκάδες απεργοσπάστες. Η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των «αριστερών» πρόθυμων μαϊντανών της ΔΗΜΑΡ προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν οι στημένοι από την εργοδοσία του Μάνεση απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, αυτό που δεν κατάφερε η οικονομική πίεση που δημιούργησε στους ηρωικούς απεργούς η πολύμηνη απεργία τους: Να καταφέρει να σπάσει την απεργία.Η κυβέρνηση του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού θέλει να δώσει το πρώτο έμπρακτο μήνυμα σε όλους τους εργαζόμενους για το τι εννοούσε με την «επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου»: Το τσάκισμα κάθε αγώνα, την ωμή βία στους «εχθρούς εργάτες», στον «εχθρό λαό». Και την κυνική και απροσχημάτιστη χρησιμοποίηση όλων των κρατικών μηχανισμών στην υπηρεσία του κεφαλαίου και της αντιλαϊκής επίθεσης.Από την άποψη αυτή η καταστολή της απεργίας στη Χαλυβουργία δεν αφορά μόνο τους Χαλυβουργούς. Αφορά κάθε εργαζόμενο, κάθε εργάτη, κάθε άνεργο που θα συναντήσει την ίδια καταστολή όταν σηκώσει το κεφάλι και τη γροθιά του ενάντια στη βαρβαρότητα.

· Συμπαράσταση στους απεργούς της Χαλυβουργίας – ΟΛΟΙ στην πύλη του εργοστασίου!
· Εξω τα ΜΑΤ από τη Χαλυβουργία – κάτω τα χέρια από την απεργία!
· Να απελευθερωθούν άμεσα οι συλληφθέντες!
· Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού του άνεργου και του μετανάστη!
· ΝΙΚΗ στην απεργία των Χαλυβουργών!
· Ενότητα και κοινή δράση των εργαζομένων για την υπεράσπιση της ζωής μας – κόντρα στην αντιλαϊκή επίθεση ΔΝΤ – ΕΕ και της τρικομματικής συμμαχίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ!

20 Ιούλη 2012
ΚΚΕ μ_λ__________


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.


Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΜΑΤ ΚΑΙ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΥΣ!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 5:30 ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ - ΔΝΤ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΓΩΝΑΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
__________________


ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
"Καταγγέλλουμε την τρικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) για την ωμή απρόκλητη στρατιωτικού τύπου επέμβαση των δυνάμεων του ΜΑΤ σε βάρος των απεργών χαλυβουργών. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό αυτό αγώνα. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους νέους σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα το συνδικάτο των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Κόμβο του Ασπροπύργου Εθνικής οδού, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ 20/7/2012".

____________

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:


"Όλοι/ες στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης Παρασκευή 20/07, στις 5.30 στον κόμβο του Ασπροπύργου


Ο απεργιακός αγώνας της Χαλυβουργίας 9 μήνες τώρα, είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων. Η αδηφαγία του κεφαλαίου που θέλει να τα πάρει όλα βρίσκει τον εκπρόσωπό της στον ιδιοκτήτη της Χαλυβουργίας κ. Μάνεση που διεκδικεί να απολύσει όσους εργαζόμενους θέλει (σε μια κερδοφόρα επιχείρηση) και οι υπόλοιποι να γυρίσουν στη δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι, ελάχιστες αμοιβές και καθόλου δικαιώματα.
Στον «αγώνα» αυτόν ο κ. Μάνεσης βρίσκει συμμάχους και βοηθούς την μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση και την αστυνομία που σήμερα τα ξημερώματα εισέβαλλε στην Χαλυβουργία με μαφιόζικο τρόπο, τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας απεργούς εργάτες. Δεν πρέπει να τους περάσει.

Ο αγώνας των εργατών της Χαλυβουργίας είναι αγώνας όλων μας


Όλοι/ες στην συγκέντρωση Αλληλεγγύης Παρασκευή 20/07, στις 5.30 στον κόμβο του Ασπροπύργου".

* από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

18ο Φόρουμ του Σάο Πάολο στο Καράκας: Μια διάσκεψη - σταθμός για την παγκόσμια Αριστερά


Του Κώστα Ήσυχου*

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Φόρουμ του Σάο Πάολο, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Καράκας, στη Βενεζουέλα, αποτελούμενη από τους Ρένα Δούρου και Κώστα Ήσυχο, κατά την τετραήμερη παραμονή της είχε δεκάδες διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με πολλές ξένες αντιπροσωπείες, ενώ οι συνεντεύξεις στα ΜΜΕ της Λατινικής Αμερικής υπήρξαν πρωτόγνωρες, αφού το ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη τραγωδία που λαμβάνει χώρα, όπως και οι αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
     Ο Ούγκο Τσάβεζ με τη Ρένα Δούρου και τον Κώστα Ήσυχο 

Ο Βάλτερ Πομάρ, γραμματέας της διοικούσας επιτροπής του Φόρουμ και μέλος της ηγεσίας του P.T. Βραζιλίας, στην πολιτική του εισήγηση αναφέρθηκε στον «θαρραλέο ΣΥΡΙΖΑ» που βρίσκεται στο Φόρουμ και στην τεράστια επιτυχία που σημείωσε στις τελευταίες εκλογές «κατατρομάζοντας την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ». Τα χειροκροτήματα των εκατοντάδων αντιπροσωπειών ήταν συνάμα συγκινητικά αλλά και παρατεταμένα. Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της ελληνικής αντιπροσωπείας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, την πρώτη μέρα κιόλας της άφιξής της, είχε τεράστια επιτυχία αλλά και μεγάλη ακροαματικότητα, με αποτέλεσμα τα αιτήματα συνεχώς να πληθαίνουν για συνεχείς συνεντεύξεις σε πλειάδα τηλεοπτικών, ραδιοακουστικών, ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.
Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Η επίσκεψή μας είχε σοβαρό αντίκτυπο στους συμμετέχοντες, αφού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο Μελανσόν από το Γαλλικό Μέτωπο της Αριστεράς, ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, αντιπρόεδρος από την Die Linke, ο Ρενάτο Σοέιρο, από την ηγεσία του Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία, ο Στέφανο Φιντέλιο από τους Ιταλούς Κομμουνιστές, εκπρόσωπος από το Coaltion of Resistance από τη Μεγ. Βρετανία, αντιπροσωπείες από Ασία, Άπω Ανατολή αλλά και αρκετές Αραβικές και Αφρικάνικες χώρες έδωσαν ένα παγκόσμιο περιεχόμενο στις θεματικές συζητήσεις. Για πρώτη φορά υπήρξε τέτοιος μαζικός αριθμός οργανώσεων εκτός της Λατινικής Αμερικής.
Στις 5.7.12 γιορτάστηκαν τα 201 χρόνια από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας από την ισπανική αυτοκρατορία, γεγονός που είχε ιδιαίτερο συμβολισμό κατά τη διάρκεια του Φόρουμ. Η έκτακτη κοινοβουλευτική ολομέλεια στο κοινοβούλιο της χώρας με την παρουσία δεκάδων πρεσβευτών, εκατοντάδων εκπρόσωπων των οργανώσεων του Φόρουμ, και των βουλευτών της Βενεζουέλας, έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο Τσάβεζ να αναφερθεί στην Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ, και στο ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα ακραίο παγκόσμιο νεοφιλελεύθερο πείραμα, που τούτες τις ώρες χρειάζεται την παγκόσμια αλληλεγγύη.

Πολιτικά συμπεράσματα από το Φόρουμ του Σάο Πάολο

Όταν στις αρχές του '90, το Φόρουμ του Σάο Πάολο ιδρύθηκε με βασική πρωτοβουλία του Κόμματος Εργασίας της Βραζιλίας, αρκετές χώρες βρισκόντουσαν ως νεοφιλελεύθερα εργαστήρια υπό την μπότα του ΔΝΤ της Παγκόσμιας Τράπεζας, των μεγάλων χρηματοπιστωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Εκείνη την εποχή, αυτή η πρωτοβουλία φάνταζε περισσότερο ως ένας χώρος διαλόγου και κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική παρά ως μια συλλογικότητα όχι μόνο αριστερών οργανώσεων άλλα και προοδευτικών και αριστερών κυβερνήσεων που θα τη μετέτρεπε σε «ραχοκοκαλιά» στρατηγικών και πρακτικών μέτρων για την αντι-νεοφιλελεύθερη και αντικαπιταλιστική ολοκλήρωση μιας ηπείρου. Τα εργαλεία αυτής της ενοποίησης σήμερα είναι το Bancosur (τράπεζα του Νότου), Unasur (Πολιτική ενοποίηση της Λατ. Αμερικής), CELAC (στον αντίποδα της αμερικα-νοκρατούμενης ένωσης «αμερικανικών κρατών»), Mercosur (Εμπορική και οικονομική ολοκλήρωση με διαδικασίες συνεχούς διεύρυνσης).
Σήμερα η απομάκρυνση όλων των αμερικανικών βάσεων, η αποπυρηνικοποίηση της ηπείρου, η εδραίωση της ως γεωγραφική και γεωπολιτική ζώνη ειρήνης, η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας, του αναλφαβητισμού, στη σύγχρονη εκβιομηχάνιση, στη ενεργειακή ολοκλήρωση που πάει χέρι - χέρι με τις κοινωνικές κατακτήσεις, η εμπέδωση της αξιοπρεπούς εργασίας, η διαφύλαξη του Αμαζόνιου ως «πνεύμονα του πλανήτη», η αλληλεγγύη των κυβερνήσεων και λαών να αντισταθούν στην ηγεμονία των ΗΠΑ και της Ε.Ε. (το χτύπημα των διμερών οικονομικώς συμφώνων «ελεύθερου εμπορίου» που επεκτείνουν την εξάρτηση, ανάμεσα σε άλλα προβάλλουν ως μια ιστορική αναγκαιότητα άμεσης πρακτικής εφαρμογής με τα ανάλογα πολιτικά μέτρα).
Αφού ο ιμπεριαλισμός βρήκε νέο τρόπο να εγκαθιστά «κυβερνήσεις μαριονέτες» στις περιπτώσεις της Ονδούρας πριν δύο χρόνια και της Παραγουάης πριν λίγες μέρες, όπου τα θεσμικά πραξικοπήματα από την αντιπολίτευση, κρατά τον στρατό στους στρατώνες να καιροφυλακτεί, το βάρος της «έξωσης» των νομίμων εκλεγμένων προέδρων το αναλαμβάνει η αντιπολίτευση και οι ντόπιες ολιγαρχίες, τα κυρίαρχα μίντια, με σχεδιασμένες «προβοκάτσιες» (σφαγές ιθαγενών, "παραβίαση συνταγματικών δεδομένων", απεργίες αστυνομικών, κ.λπ.).
Η επαγρύπνηση των χώρων που βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος είναι δεδομένη και οι αντιδράσεις αστραπιαίες, όπως και η αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πρόκειται για μια ανασύσταση ιμπεριαλιστικών μεθόδων που «ραφινάρονται», ώστε σε «δημοκρατικό» πλαίσιο τα πραξικοπήματα αυτά να πολλαπλασιάζονται, όπως συνέβη στις απόπειρες πραξικοπημάτων νέου τύπου στη Βενεζουέλα (με την απαγωγή του Ούγκο Τσάβεζ το 2002, την ανταρσία αστυνομικών στον Ισημερινό κατά του Ραφαέλ Κορέα και με πανομοιότυπο τρόπο στη Βολιβία πριν λίγες μέρες κατά του πρόεδρου Έβο Μοράλες).
Είναι για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απόλυτα αναγκαίο να χτυπήσουν τις πιο ευάλωτες κατά τη γνώμη τους προοδευτικές δημοκρατίες, ώστε η προσπάθεια ενοποίησης αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό να ανακοπεί. Η ιστορία των πολύπαθων λαών της Λατινικής Αμερικής που γοργά μετατρέπεται σε ένα εργαστήριο αντικαπιταλιστικής παγκόσμιας ακτινοβολίας για την πλανητική Αριστερά έχει στέρεες βάσεις, τη μαζική στήριξη των λαών, την αποφασιστικότητα των ηγεσιών και την ιστορική μνήμη των Che, Εμ. Ζαπάτα, Χ. Μαριατέγκι, Φιντέλ, Χ. Αρμπένζ, της σημερινής αριστερής διανόησης στην περιοχή, Ι. Ραμονέ, Ατ. Μπορόν, ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Η ευρωπαϊκή Αριστερά για να είναι πιο αποτελεσματική στην αλληλεγγύη της, πρέπει να δυναμώσει στην Ευρώπη τη δική της μάχη κατά της σημερινής οπισθοδρόμησης, της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που αναδύονται και πάλι στην Ευρώπη.
Αυτή μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πρόσφορα στο κοινό αγώνα των λαών μας. Ταυτόχρονα η Ελλάδα, που είναι σήμερα στο επίκεντρο των παγκόσμιων αναμετρήσεων, ο λαός της μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έχουν άπειρες δυνατότητες να μετατρέψουν την ελπίδα σε πραγματικότητα, το ιστορικό και επιβεβλημένο ρήγμα στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό να ξεκινήσει εδώ με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι κοινοί μας εχθροί, γιατί έτσι εξηγείται το πώς η ασταμάτητη λυσσαλέα επίθεση σε βάρος μας έχει αυτές τις διαστάσεις, αυτό το βάθος και την παγκόσμια έκταση. Το εγχείρημά μας έχει σήμερα τα μάτια του κόσμου στραμμένα σε αυτή τη γωνία του πλανήτη.
Εάν το πιστέψουμε θα είμαστε η θρυαλλίδα, σε αυτό το ημισφαίριο που θα ξαναγυρίσει τον τροχό της παγκόσμιας ιστορίας. Ολόκληρος ο πλανήτης το έχει ανάγκη, η ξανά-ανακάλυψη της δημοκρατίας στη χώρα μας είναι ιστορική επιταγή, η πλανητική Αριστερά να ξαναβρεί το όραμά της και την ουτοπία της, θα ξαναοικοδομήσει την πολιτική της ηγεμονία στις ιδέες και στις εναλλακτικές πολιτικές. Αυτό το μήνυμα φέρνουμε από το 18ο Φόρουμ του Σάο Πάολο, που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας. Μια λέξη συμπυκνώνει τις κοινές ιστορικές μας ευθύνες και αγώνες, στις δυο όχθες του Ατλαντικού: Venceremos!
* Ο Κώστας Ήσυχος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κίλμες της Αργεντινής, είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την εξωτ. πολιτική και άμυνα.

_______________________________
 Μιχάλης Τρίκκας  - εφημ. Η ΑΥΓΗ ημερ. δημοσίευσης: 15/07/2012

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...