............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της VPRC για το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ


 

Η δημοσκόπηση διενεργήθηε στο διάστημα μεταξύ 25 και 29 Μαϊου και δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου με 30%, τη δε ΝΔ να ακολουθεί με διαφορά τρεισήμιση μονάδων (26.5%).

Πιο αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου καταγράφεται ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 30%, ΝΔ 26,5%, ΠΑΣΟΚ 12,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, ΔΗΜΑΡ 7,5%, ΚΚΕ5,5%, Χρυσή Αυγή 4,5%, Δημιουργία Ξανά- Δράση 2%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,5%, ΛΑΟΣ1%, Άλλα κόμματα 1,5%
Στην ανάλυση της για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης η εταιρία τονιζει ότι "ενόψει της ενίσχυσης των δύο βασικών πόλων, τα μικρότερα πολιτικά κόμματα συρρικνώνονται ενώ οι διαρροές τους διαμορφώνονται με βάση την κεντρική διαχωριστική γραμμή σήμερα, την αποδοχή ή όχι του Μνημονίου και των πολιτικών που περιγράφονται σε αυτό. Ετσι, με δεδομένη τη γενική αντίθεση του εκλογικού σώματος στις πολιτικές του Μνημονίου, από τις μετακινήσεις που συντελούνται αυτήν τη στιγμή κερδισμένος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, η «ενότητα των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς» που έχει σημάνει ο Α.Σαμαράς έχει μεν καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά της ΝΔ όχι όμως και να δημιουργήσει εκλογικό ρεύμα.

Το εκλογικό σώμα εξακολουθεί να διακατέχεται από εντονότατα συναισθήματα αγανάκτησης για το «παλαιό» πολιτικό σύστημα, σε τέτοιο βαθμό που να μη φαίνεται δυνατόν να αντιστραφεί αυτή τη στιγμή το ψυχολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές του Ιουνίου. Στο μέτρο που οι «παλαιές» πολιτικές δυνάμεις – και κυρίως η ΝΔ που έχει τις πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές – επενδύουν μόνο αρνητικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να βρεθούν απέναντι σε ένα αρνητικό γι’αυτούς εκλογικό ρεύμα.

Η σημερινή έρευνα της VPRC δείχνει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι επτακομματική, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα της το σχήμα του «Συνασπισμού Δημιουργία Ξανά» δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το όριο του 3%. Παράλληλα, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Ελληνες, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ εμφανίζουν από μικρή έως σημαντική για τα επίπεδά τους μείωση της εκλογικής τους επιρροής. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ενόψει της πόλωσης που δημιουργεί η συνθήκη του Μνημονίου, τα κόμματα αυτά να μην καταφέρουν να «ενταχθούν» στην ατζέντα των εκλογών και να καταγράψουν ακόμη μεγαλύτερες διαρροές. Το ΠΑΣΟΚ ισοδύναμα προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και τα υπόλοιπα τρία προς ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, εκλογικές αντοχές επιδεικνύει η ΔΗΜΑΡ, το ποσοστό της οποίας θα είναι συνάρτηση και των τελικών εκλογικών αντοχών του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές του Ιουνίου θα είναι κατεξοχήν εκλογές της «προεκλογικής περιόδου» και ιδίως της τελευταίας εβδομάδας. Θα κρίνουν την πολιτική αντοχή του προπορευόμενου αυτήν τη στιγμή ΣΥΡΙΖΑ, τις δυνατότητες ανάκαμψης μιας βαθιάς τραυματισμένης ΝΔ, αλλά και τα τελικά εκλογικά ποσοστά των υπολοίπων κομμάτων. Θα κριθούν, σχεδόν αποκλειστικά, στο ψυχολογικό κλίμα που θα κυριαρχήσει: θα είναι περισσότερο «φοβικό» και «συντηρητικό» ή περισσότερο «αμφισβητησιακό» και «απελευθερωτικό»;"

Ολόκληρη η δημοσκόπηση εδώ

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο


Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/05/2012 - εφημ. Η ΑΥΓΗ
    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων... "Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, αλλά και δραστική μείωση εξοπλιστικών δαπανών", ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

    http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=691725

    Σάββατο 26 Μαΐου 2012

    Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία....

    Χρεοκόπησε η Καταλονία!

     Χρεοκόπησε η Καταλονία!

    Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ισπανία καθώς μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας, της Bancia, πριν από λίγο η κυβέρνηση της Καταλονίας απηύθυνε έκκληση για βοήθεια με στόχο την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η περιφέρεια, που αντιπροσωπεύει το 1/5 της ισπανικής οικονομίας, δε μπορεί μέχρι το τέλος του μήνα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
    «Δεν με ενδιαφέρει πως θα το κάνουνε, αλλά πρέπει να καταβάλουμε πληρωμές στο τέλος του μήνα.
    Η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει χωρίς να πληρώσουμε του λογαριασμούς, δήλωσε ο Artur Mas, πρόεδρος της Καταλονίας, σε ξένους δημοσιογράφους.
    Η Καταλονία πρέπει φέτος να αναχρηματοδοτήσει χρέη άνω των 13 δισ. ευρώ. Όπως μεταδίδει το Reuters, αμέσως μετά την είδηση, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς αυξήθηκε στο 6,3%, σημειώνοντας άνοδο 12 μονάδων βάσης.
    _________________________

    Τρίτη 22 Μαΐου 2012

    Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5% διαφορά...


    Δημοσκόπηση ΣΟΚ για την ΝΔ

    Δημοσκόπηση ΣΟΚ για την ΝΔ – Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5% διαφορά


    Πανωλεθρία για την Νέα Δημοκρατία. Πολύμπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση που παρήγγειλαν από την Συγγρού. Τραγικά τα πράγματα δεν μπορεί να ανατραπεί το σκηνικό λένε οι αναλυτές…
    Σύμφωνα με το dimotikosafario ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 29%, η ΝΔ 22,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,5% , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 12,3%, το ΚΚΕ με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, η ΔΗΜΑΡ με 4%, ενώ όπως φαίνεται και ο ΛΑΟΣ καταφέρνει να εισέλθει στην Βουλή με ποσοστό 3,2%.



    Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

    Μια δίκη παγκοσμίου ενδιαφέροντος, σε λίγες μέρες στην Αθήνα: Ο Σωκράτης ξαναδικάζεται!

    Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της Δικαιοσύνης, μια δίκη που καθόρισε τον κόσμο και την νομική, επαναλαμβάνεται στην Αθήνα, την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Τη Δίκη θα διεξάγουν διακεκριμένοι δικαστές και νομικοί από Ελλάδα και εξωτερικό.


    Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, η δίκη του Σωκράτη επαναλήφθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάιο του 2011. Ο Σωκράτης αθωώθηκε. Η εν Αθήναις δίκη, θα παρουσιαστεί και στο διαδίκτυο, μέσω live streaming, από τη διεύθυνσηwww.sgt.gr/dikisocrati
    Οι συμμετέχοντες νομικοί θα διερευνήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από της κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης και θα τα προσδιορίσουν στο παρόν. Στόχος είναι να παρακολουθήσει το κοινό τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς, να προβληματιστεί με τα λεπτά ζητήματα που απασχολούν ακόμα την ανθρωπότητα και να ζήσει μια προσομοίωση της έντασης της δίκης του Σωκράτη στην Αθήνα πριν περίπου 2500 χρόνια.

    Σύγχρονοι Δικαστές:

    - Λόρδος Richard Aikens: Δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία).
    - Sophie-Caroline De Margerie: Δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία).
    - Pierre Delvolve: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία).
    - Stephan Gass: Αντιπρόεδρος του Εφετείου της Ελβετίας (Ελβετία).
    - Δρ Giusep Nay: πρώην Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας (Ελβετία).
    - Loretta Preska: Πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ).
    - Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, Πρώην Πρόεδρος της Βουλής.
    - Βασίλειος Ρήγας: πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου (Ελλάδα).
    - Σερ Stephen Sedley: Μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλίας (Αγγλία).
    - Francois Terre: Μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία).
    - Καθηγητής Harm Peter Westermann: Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν (Γερμανία).

    Σύγχρονοι Υπερασπιστές Σωκράτους:

    - Michael Beloff, QC: Δικηγόρος (Αγγλία).
    - Patrick Simon: Δικηγόρος (Γαλλία).

    Σύγχρονοι Υπερασπιστές Αθηναίων:

    - Καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος: Αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω (Ελλάδα).
    - Δρ Αντώνης Παπαδημητρίου: Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση (Ελλάδα).

    + Ώρα έναρξης: 18:30

    Κεντρική Σκηνή
    Εισιτήρια : 10 € | Μειωμ.: 5 €

    Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:

    Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00).

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της UBS AG.

    + H δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα, με ταυτόχρονη μετάφραση.
    Η ιστορία 
    «Ο Θάνατος του Σωκράτους» από του Jacques-Louis David (1787)
    Ο Σωκράτης έζησε την εποχή που η Αθηνά διένυε μια κρίση της δημοκρατίας. Πιστός οπαδός της ηθικής, ο σοφός Σωκράτης δεν σταμάτησε να προκαλεί τους συμπολίτες του, στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα. Ίσως να δικάστηκε ακριβώς γι΄ αυτό. Οδηγήθηκε σε δίκη ενώπιον 500 Αθηναίων το 399 π.Χ. με τις κατηγόριες της ασέβειας προς του Θεούς της πόλης και της εισαγωγής «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα αλλά και της διαφθοράς των νέων. Καταδικάστηκε σε θάνατο με 280 ψήφους που τον έκριναν ένοχο έναντι 220 ψήφων πολιτών που πείστηκαν για την αθωότητα του.
    Γεννήθηκε το 469 π.Χ και πέθανε το 399 π.Χ. Γιος ενός εύπορου Αθηναίου γλύπτη είχε οικονομική άνεση, πράγμα που το αξιοποίησε κατάλληλα και επιδόθηκε στην άσκηση του φιλοσοφικού διαλόγου. Καθώς δε συνέγραψε τίποτε ο ίδιος, δανειζόμαστε πληροφορίες για τη ζωή του από σύγχρονούς του συγγραφείς όπως ο Αριστοφάνης και ο Ξενοφώντας. Διακρίθηκε στον Πελοποννησιακό πόλεμο και συνέχισε την υπόλοιπή του ζωή στην Αθήνα ασχολούμενος με τη διαλεκτική μέθοδο διδασκαλίας.
    Σε αντίθεση με τους επαγγελματίες σοφιστές, ο Σωκράτης δε δεχόταν πληρωμή από τους μαθητές του, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν φανατικά πιστοί στο δάσκαλό τους. Κατηγορήθηκε από την αθηναϊκή δικαιοσύνη ότι διαφθείρει τους νέους και ότι εμπλέκεται αρνητικά στη θρησκευτική πίστη των πολιτών. Έτσι καταδικάστηκε σε θάνατο το 399 π.Χ.
    Σχετικά με τη φιλοσοφία του Σωκράτη παίρνουμε πληθώρα πληροφοριών από τον μαθητή του, Πλάτωνα. Βάση της φιλοσοφίας του αποτελεί η θεώρηση της αρετής ως διδακτής. «Ουδείς εκών κακός» έλεγε, δηλ. κανείς δε μπορεί να είναι από τη φύση του κακός. Οι κακοί άνθρωποι οφείλουν την αρνητική συμπεριφορά τους στην άγνοια του καλού. Έργο ιερό λοιπόν του Σωκράτη ήταν να μάθει στους νέους το «καλό» μέσω των ερωταπαντήσεων (μαιευτική μέθοδος), κατά τη διάρκεια των οποίων υποκρινόταν πως ούτε ο ίδιος γνώριζε τίποτε και ξεκινούσαν και οι δυο από το μηδέν. Μόνο έτσι, με αγνό και δεκτικό νου θα μπορούσαν να προσεγγίσουν απερίσπαστοι την αλήθεια.
    Πίστευε απόλυτα πως οι πεποιθήσεις του είχαν ισχύ και πως θα δικαίωνε τους αντιπάλους του με το να δραπετεύσει από τη φυλακή. Έτσι, αποτελώντας αξεπέραστο υπόδειγμα τόλμης και ανωτερότητας απέναντι στις αναχρονιστικές αντιλήψεις της εποχής του έθεσε την αξία της αλήθειας και του ήθους πάνω από την ίδια του τη ζωή. Και «αμοιβή» του ο θάνατος...
    Ιδέες που έμειναν στην παγκόσμια ιστορία:
    «Γηράσκω αεί διδασκόμενος.»
    «Είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς ένα έργο χωρίς να κάνει κανένα λάθος, αλλά δύσκολο είναι κι αν ακόμα φτιάξει κάτι αλάθητο να μην πέσει σε άδικο κριτή.»
    «Ένα γνωρίζω, πως δεν γνωρίζω τίποτε. (Εν οίδα ότι ουδέν οίδα).»
    «Η αξιοπρέπεια, η ευγένεια, η φρόνηση, η ακολασία, η φιλοκαλία, φανερώνονται απ το πρόσωπο κι απ τα σχήματα των ανθρώπων, κι όταν περπατάνε κι όταν κάθονται.»
    «Η παιδεία είναι πανηγύρι της ψυχής, γιατί σ αυτήν υπάρχουν πολλά θεάματα και ακούσματα της ψυχής.»
    «Η παιδεία, σαν την πλούσια χώρα, παράγει όλα τα αγαθά.»
    «Ίσως ονομάζονται τοξότες και οι έρωτες, γιατί από μακριά οι ωραίοι πληγώνουν.»
    «Κανένα κακό δεν μπορεί να συμβεί στον καλό άνθρωπο, ούτε στη ζωή, ούτε στο θάνατό του. Ούτε και οι θεοί τον ξεχνούν ποτέ.»
    «Να ο άριστος τρόπος του βίου: ν ασκούμε τη δικαιοσύνη και ζώντας και όταν πεθαίνουμε.»
    «Νομίζω πως όσοι εκπαιδεύτηκαν, όχι μόνο αυτοί είναι ευτυχισμένοι και το νοικοκυριό τους διοικούν καλά, μα και τους άλλους ανθρώπους ωφελούν.»
    «Οι μεν άνδρες στους νόμους του κράτους, οι δε γυναίκες στις των συζύγων τους επιθυμίες πρέπει να υπακούουν.»
    «Όπως του αγάλματος, έτσι και του βίου όλα τα μέρη πρέπει να είναι αρμονικά.»
    «Ούτε η γυναίκα χωρίς άντρα, ούτε η ελπίδα δίχως πόνο μπορεί να γεννήσει κάτι χρήσιμο.»
    «Παιδεία και αρετή και γνώση όσο κι αν είναι άγνωστα στους πολλούς, είναι το πιο γλυκό πράγμα στη ζωή του ανθρώπου.»
    «Σ εκείνον που δυστυχεί, ακόμα και οι δίκαιοι κάνουν κακό.»
    «Στις πόλεις τα τείχη, στις ψυχές οι γνώσεις που αποκτούμε με την εκπαίδευση, και στολισμό και ασφάλεια παρέχουν.»
    «Το κάλλος είναι τυραννία που κρατάει λίγο καιρό.»
    «Τους δύο αδερφούς ο Θεός τους έπλασε για μεγαλύτερη ωφέλεια από τα δύο χέρια και τα δύο πόδια και τα δύο μάτια και όσα άλλα έπλασε ζευγαρωτά στους ανθρώπους.»
    «Χωρίς εξέταση μην τιμωρείς κανέναν.»
    Διαβάστε για τον Σωκράτη:
    http://tinyurl.com/2xft2k
    http://www.mousa.gr/html/sokratis.html

    Η ελληνική μεσαία τάξη στα συσσίτια


    DAILY MAIL

      ΤΟ... LIFESTYLE ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
      Η ελληνική μεσαία τάξη στα συσσίτια
      "Με μαλλιά περιποιημένα, μεγάλα γυαλιά ηλίου να προσδίδουν έναν αέρα κομψότητας στην εμφάνισή της, η μεσήλικη γυναίκα έμοιαζε να έχει βγει για μεσημεριανό γεύμα.
      Κάποτε ίσως το ραντεβού της να ήταν με κάποιους φίλους σε κάποιο κομψό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας.
      Σήμερα το ραντεβού της ήταν με τη φιλανθρωπία.
      Πήγε να λάβει ένα μπωλ με φασολάδα με όλη τη χάρη που θα μπορούσε να συγκεντρώσει".
      Με αυτή την περιγραφή ξεκινάει το ρεπορτάζ της βρετανικής Daily Mail σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην καθημερινότητα των Ελλήνων θέλοντας να καταδείξει ότι αυτοί που επισκέπτονται πλέον τα συσσίτια δεν είναι μόνο οι μετανάστες και οι άστεγοι αλλά εκείνοι που μέχρι πριν από λίγο καιρό αποτελούσαν τη μεσαία τάξη.
      "Δεν έχει τίποτα άλλο παρά την αξιοπρέπειά της" σχολίασε ένας εργαζόμενος στα συσσίτια.
      "Άρχισε να έρχεται εδώ πριν από μερικές εβδομάδες και είναι ακόμη πολύ σκληρό για εκείνη" κατέληξε.
      Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Έλληνες έχουν πλήρη επίγνωση ότι τους χαρακτηρίζουν ως τεμπέληδες, φοροφυγάδες και διεφθαρμένους και ότι αρνούνται να πληρώσουν για αυτό.
      Και, όμως, συνεχίζει, οι Έλληνες έχουν πληρώσει με ανεργία, δυσμενή και αβάσταχτη φορολογία και μεγάλη ύφεση.
      Η Ξανθή, δημοσιογράφος σε εφημερίδα και απλήρωτη δύο μήνες μίλησε στη Daily Mail και δήλωσε ότι "είμαστε περήφανοι άνθρωποι.
      Θέλουμε να ντυνόμαστε αξιοπρεπώς, να καθόμαστε σε μια καφετέρια και να συμπεριφερόμαστε φυσιολογικά".
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      .

      Κυριακή 20 Μαΐου 2012

      Το κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας καταγγέλλουν τόσο η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Ν.Κοζάνης και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας.


        Καταγγελία για το κλείσιμο της νοσοκομείο Πτολεμαΐδας 

      Το κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας καταγγέλλουν τόσο η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Ν.Κοζάνης και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας.
      Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ το πρόβλημα είχε ανακύψει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο «εξαιτίας των μέτρων του Μνημονίου, τα οποία πάγωσαν κάθε πρόσληψη γιατρού, ακόμη και στις ακραίες περιπτώσεις που Νοσοκομεία κινδύνευαν με κλείσιμο».
      Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική εξέλιξη, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του νοσοκομείου ότι θα κρατήσει ανοιχτή την Κλινική κάνοντας μετακινήσεις γιατρών από Νοσοκομεία της Μακεδονίας.
      Με έγγραφό της η διοίκηση το νοσοκομείου ζητά έως το τέλους Μαΐου να βρίσκεται σε ετοιμότητα η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κοζάνης, για την αντιμετώπιση τυχόν επειγόντων περιστατικών.
      Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί την Τρίτη το πρωί στον προαύλιο χώρο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου. Η ΟΕΝΓΕ καλεί τη διοίκηση της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας και τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας να ασχοληθούν άμεσα με την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

      ΠΗΓΗ: 24h.gr

      Σάββατο 19 Μαΐου 2012

      Τράγκας, Πολιτικό κάθαρμα ο Σαμαράς

      Μίκης Θεοδωράκης: Ο ελληνικός λαός είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στο Μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις


      Ποιο είναι το νόημα των εκλογών;

      Του Μίκη Θεοδωράκη*

      Πρώτον: Ο ελληνικός λαός είπε ένα ηχηρό ΟΧΙ στο Μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις. Απέρριψε την πολιτική της λιτότητας και κυρίως αποδοκίμασε την παράδοση της Εθνικής Ακεραιότητας και Ανεξαρτησίας στους ξένους, ενέργεια πρωτοφανή και ατιμωτική για τον Λαό και την χώρα, που αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας. Επομένως η τιμωρία δεν είχε μόνο οικονομικά κριτήρια αλλά προ παντός ηθικά και γι' αυτό το λόγο υπήρξε τόσο σκληρή.
      Δεύτερον: Από την άλλη πλευρά δεν είπε ένα ολοκληρωμένο ΝΑΙ ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ που τον ξεχώρισε και τον ανέδειξε σε κύρια δύναμη μεταξύ των αντιμνημονιακών κομμάτων και κινημάτων.
      Ενώ στο ΟΧΙ υπήρξε απόλυτος, το ΝΑΙ του δεν ανέδειξε μια δύναμη είτε ένα σύνολο δυνάμεων σε αδιαμφισβήτητη κυβερνητική δύναμη.
      Γιατί άραγε; Η δική μου η άποψη είναι ότι τα κόμματα της ιστορικής-παραδοσιακής Αριστεράς -κι ανάμεσά τους κι ο ΣΥΡΙΖΑ- δεν καλύπτουν παρά ένα μονάχα μέρος της σύγχρονης πατριωτικής κοινωνικής Αριστεράς, που είναι γέννημα και δημιούργημα των νέων κοινωνικών σχέσεων που γεννήθηκαν ιδιαίτερα από την εποχή του Μνημονίου έως σήμερα. Η Σπίθα διέγνωσε την ύπαρξη αυτού του νέου κοινωνικο-πολιτικού χώρου που βασικά προέρχεται από τη διάλυση των δύο κομμάτων εξουσίας και έως ένα βαθμό προσπάθησε και κατάφερε να τα εκφράζει επιχειρώντας να τα εφοδιάσει με μια νέα σύγχρονη ιδεολογία και πολιτική.
      Εκτιμώντας τον χαρακτήρα της απελπισίας, της αγανάκτησης και της οργής αυτού του υπό διαμόρφωσιν προοδευτικού κινήματος, θέσαμε εξ αρχής στόχους προχωρημένους όπως αυτούς της καταγγελίας του Συστήματος Εξουσίας, της τελικής ρήξης μαζί του, της κατάκτησης της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της εφαρμογής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
      Το ΚΑΠ-Σπίθα αναγνωρίζει τη σημασία του αγώνα και των επιτευγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που σε συνάρτηση με την καθίζηση των κομμάτων εξουσίας διανοίγει ασφαλείς προοπτικές Κυβερνήσεων της Αριστεράς και της Προόδου. Το γεγονός αυτό συνενώνει τον Κοινωνικό με τον Πατριωτικό χαρακτήρα του Παλλαϊκού Μετώπου που θα πρέπει να δημιουργηθεί, ώστε να μπορέσει να εκφράσει όλο το εύρος, τη θέληση, την αισιοδοξία και τη δύναμη του Πλειοψηφικού Πατριωτικού Κοινωνικού Μετώπου, το οποίο ελπίζουμε ότι στις νέες εκλογές θα είναι ικανό να διεκδικήσει και να αποσπάσει ένα ολοκληρωτικό ΝΑΙ.
      Για την προοπτική αυτή δεν θα πρέπει να υπάρξει ούτε μια μέρα χαμένη. Ο Λαός μας θα πρέπει να πεισθεί το συντομότερο ότι είμαστε ικανοί να βγάλουμε τη χώρα απ' τη βαθειά κρίση και να τον οδηγήσουμε με σταθερό βήμα προς την ανάπλαση της ζωής του στηριγμένοι σ' ένα υπεύθυνο, μελετημένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με Ενότητα στη βάση του Λαού.
      Με αυτές τις προϋποθέσεις θα πάμε όλοι μαζί στις εκλογές με τη βεβαιότητα ότι θα νικήσουμε.
      Το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών-Σπίθα καλεί όλες και όλους να προσφέρουν όλες τους τις δυνάμεις ώστε να επιτευχθεί αυτή η ιστορική προοπτική που διανοίγεται μπροστά μας. 
      Μίκης Θεοδωράκης

      «Υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα»
      Το βράδυ της Τρίτης (8/5) ο Μίκης Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κασιμάτης. Ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε τη στήριξή του στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και στην προσπάθειά του «να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα καταγγείλει το μνημόνιο».
      Η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη είναι η εξής:
      «Υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα καταγγείλει το μνημόνιο και θα επιδιώξει την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας της πατρίδας μας.
      Καλώ όλους τους πατριώτες και δημιουργικούς Έλληνες να βοηθήσουν ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα στο δρόμο της αυτοδυναμίας, της προόδου και της αναγέννησης».


      εφημερίδα "δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ"
      _________________________________________

      Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

      Δημοσκόπηση της PULSE για το Ποντίκι : ΣΥΡΙΖΑ 24,5%,


       ΝΔ 21,5%, ΠΑΣΟΚ 15,5%


      Άλλη μία δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑπου τον έχει στην πρώτη θέση. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν από τις εκλογές και μετά.Στην έρευνα της PULSE που θα δημοσιεύσει την Πέμπτη το «ΠΟΝΤΙΚΙ» ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει στην εκτίμηση της ψήφου άνοδο 8% από την 6η Μαΐου. Και η ΝΔ ανεβαίνει σχεδόν 3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ λίγο πάνω από 2%. Από εκεί και κάτω είναισοβαρή η απώλεια του ΚΚΕ κατά 2,5%, ενώ σταθερή μένει η ΔΗΜΑΡ και 1% χάνει η Χρυσή Αυγή. Επτακομματική παραμένει η Βουλή.
      Συγκεκριμένα η πρόθεση ψήφου με αναγωγή είναι: ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, ΝΔ 21,5%, ΠΑΣΟΚ 15,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, ΚΚΕ 6%, Χρυσή Αυγή 6%, ΔΗΜΑΡ 6%, Οικολόγοι – Πράσινοι 2%, ΛΑΟΣ 2%, ΔΗΣΥ 2%, Δημιουργία Ξανά 2%, Δράση 2%, άλλο κόμμα 2,5%.
      133718641743 400x248 Δημοσκόπηση της PULSE για το Ποντίκι : ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, ΝΔ 21,5%, ΠΑΣΟΚ 15,5%
      Στην έρευνα της PULSE που θα δημοσιεύσει την Πέμπτη το «ΠΟΝΤΙΚΙ» ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει στην εκτίμηση της ψήφου άνοδο 8% από την 6η Μαΐου.
      Επισημαίνεται ότι και στην πρόθεση ψήφου (δηλαδή χωρίς αναγωγή και εκτιμήσεις) ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα και άνοδο από το εκλογικό του ποσοστό, και μάλιστα πάνω από 5%.Άνοδο έχει και η ΝΔ, οριακή αύξηση το ΠΑΣΟΚ, σαφή πτώση καταγράφει το ΚΚΕ και μικρότερη η ΔΗΜΑΡ.
      133718642071 400x248 Δημοσκόπηση της PULSE για το Ποντίκι : ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, ΝΔ 21,5%, ΠΑΣΟΚ 15,5%
      Δημοσκόπηση της PULSE για το Ποντίκι : ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, ΝΔ 21,5%, ΠΑΣΟΚ 15,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 8%, ΚΚΕ 6%, Χρυσή Αυγή 6%, ΔΗΜΑΡ 6%, Οικολόγοι – Πράσινοι 2%, ΛΑΟΣ 2%
      Η πρόθεση ψήφου είναι:ΣΥΡΙΖΑ 22%, ΝΔ 19,5%, ΠΑΣΟΚ 14%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5%, ΚΚΕ 5,5%, Χρυσή Αυγή 5,5%, ΔΗΜΑΡ 5,5%, Οικολόγοι – Πράσινοι 1,5%, ΛΑΟΣ 1,5%, ΔΗΣΥ 1,5%, Δημιουργία Ξανά 1,5%, Δράση 1,5%, άλλο κόμμα 2%, λευκό/αποχή 3%, αναποφάσιστοι 8%.
      2012 05 17 011617 400x191 Δημοσκόπηση της PULSE για το Ποντίκι : ΣΥΡΙΖΑ 24,5%, ΝΔ 21,5%, ΠΑΣΟΚ 15,5%
      Το «ΠΟΝΤΙΚΙ» κυκλοφορεί την Πέμπτη, 17 Μαΐου, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Άσφαιροι οι εκβιαστές» και ρεπορτάζ για τις πιέσεις της τρόικας και των μνημονιακών, οι οποίες πέφτουν στο κενό, όπως διαπιστώνεται από την ανάγνωση της πρώτης προεκλογικής δημοσκόπησης του «Π»
      Αναλυτικά, στο Ποντίκι που κυκλοφορεί.

      Τρίτη 15 Μαΐου 2012

      Δεν θέλουν “ισχυρή κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση” αλλά κυβέρνηση – ξεπέτα για να δώσουν τα λεφτά στις τράπεζες!

      Ο λαός τους χάλασε την σούπα. Όλοι τώρα υπαναχωρούν. Όλοι μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση, άλλον δρόμο, αλλαγή των όρων και άλλα “μαχητικά”. “Ελάτε να συγκυβερνήσουμε, με τους δικούς σας όρους” λένε!


      Γιατί όμως αυτή η πλειοδοσία, μόνο και μόνο για να γίνει κυβέρνηση;
      Μα γιατί εάν πάμε για επαναληπτικές, ορκίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση και τα 18 δις που προορίζονται για την “ανακεφαλαίωση” των τραπεζών, δεν θα δοθούν! Εκεί είναι το μεγάλο μυστικό!
      Να δώσουν τα λεφτά για να κινηθεί το σάπιο σύστημα που έχει ήδη φαλιρίσει. Να πληρωθούν οι τελάληδες της συμφοράς, όλο το σύστημα της διαπλοκής που στηρίζεται γύρω από τους “ατσαλάκωτους” τραπεζίτες που μόνο ο Καμένος και ο Τσίπρας τόλμησαν να χτυπήσουν.
      Γι’ αυτό δίνουν Γη και Ύδωρ για τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης – τσίρκου ώστε να εκταμιευθούν τα ποσά.
      “Μπες Φώτη, έστω και για δύο μήνες και μετά φύγε για να γίνεις και ήρωας!” είναι η τελευταία προσφορά.
      Ο Γιώργος Τράγκας σχολιάζει
      «Επί μία ώρα εκβίαζαν τον Αλέξη Τσίπρα μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να υποκύψει και να αποδεχθεί τη στήριξη μιας οικουμενικής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας των τριών –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ- με ψήφο ανοχής επί των προγραμματικών δηλώσεων.

      Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έβγαλε πάνω στο τραπέζι επιστολή του εγκάθετου της Goldman Sachs και της διεθνούς τοκογλυφίας κυρίου Λουκά Παπαδήμου, η οποία ανέφερε ότι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση και δεν υλοποιηθούν οι περίφημες «δράσεις», τα μέτρα δηλαδή που προβλέπει το μνημόνιο, η Ελλάδα θα πτωχεύσει.
      Ήταν ένα στημένο, στην κυριολεξία, σκηνικό (όπως αυτό που έχουν στήσει δύο μέρες τώρα οι τηλεοράσεις) προκειμένου να πιεστεί ο Αλέξης Τσίπρας έστω και με ψήφο ανοχής. Μάλιστα ειπώθηκε από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές για κομματικούς λόγους. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Σαμαρά ότι αυτός επιθυμούσε διακαώς να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εντός μάλιστα συγκεκριμένων ημερομηνιών.
      Οι άφρονες των Αθηνών, όπως αντιλαμβάνεστε, οι υπηρέτες της Άνγκελα Μέρκελ, του Σόιμπλε και των τραπεζών, δεν καταλαβαίνουν ότι η υλοποίηση του μνημονίου οδηγεί την πατρίδα μας σε ανθρωπιστική κρίση,. Μια κρίση που ενδεχομένως να είναι πολύ χειρότερη από εκείνη που θα φέρει μια de jure χρεοκοπία. Τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ (ήδη έχουν αρχίσει παρασκηνιακές διεργασίες αποπομπής του) όσιο και ο νεόκοπος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε βλέπουν ότι σαρώνονται από τα κύματα λαϊκής οργής οι «Σαμαράδες» και οι «Βενιζέλοι» στην Ισπανία, στη Πορτογαλία και σε όλες τις χώρες που υφίστανται τη γερμανική οικονομική ηγεμονία. Ο Ραχόι κλυδωνίζεται από τις διαδηλώσεις στην Ισπανία όπου η ανεργία ξεπέρασε το 25% και ο Κοέλιο αντιμετωπίζει στην Πορτογαλία τον τυφώνα της οργής των Πορτογάλων ανέργων λέγοντας το αμίμητο «δεν είναι στίγμα να είναι κάποιος άνεργος. Μπορεί να είναι και ευκαιρία για αλλαγή ζωής»! Τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

      Όπως μου είπε πριν από λίγο ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αθετήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες και τις δηλώσεις του ότι «ούτε νεκρός δε συνεργάζεται με Σαμαρά και Βενιζέλο». Επιμένει ότι πρέπει να κρατικοποιηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος που έχει διαπράξει κακουργήματα. Σε ο,τι αφορά στην καταγγελία του μνημονίου είναι στο πλευρό του Τσίπρα. Πιστεύει και ο Πάνος Καμμένος ότι με την υλοποίηση του μνημονίου θα μπούμε σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

      πηγή ΧΑΝΙΩΤΗΣ
      http://elladasimera.blogspot.com/2012/05/blog-post_2007.html#ixzz1uv90swqv

      Σάββατο 12 Μαΐου 2012

      Η ΟΡΘΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ –ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...


          
       του  Φίλιππου Νικολόπουλου
      Δρα Κοινωνιολογίας, Παν/κού-Δικηγόρου

       Η ΔΗΜΑΡ σωστά απέφυγε το σκόπελο συμμετοχής σε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ –Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, απ’τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε μια τέτοια συνεργασία (και με τα επιχειρήματα του). Ο φίλος Φώτης Κουβέλης κράτησε προσεκτική στάση στην Κοινοβουλευτική ομάδα. Αντίθετα ατυχείς ήταν οι δηλώσεις του Θόδωρου  Μαργαρίτη (κι απορώ γιατί συνέχεια παρεμβαίνει το ίδιο αυτό πρόσωπο), όπως τις άκουσα, σε μια συζήτηση στο Mega Chan.: “δε συμμετέχουμε σε μια συγκυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κακώς που δεν αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ  να συμμετάσχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση που θα σκόπευε την σταδιακή απαγκίστρωση απ’τα μνημόνια», δηλ, «μεθερμηνευόμενο»: «δε συμμετέχουμε ετεροκαθοριζόμενοι και κατά κάποιο τρόπο ακολουθώντας μια γραμμή αριστερής σκοπιμότητας», «μη τυχόν εκτεθούμε».
          Το ζήτημα δεν είναι έτσι. Η μη συμμετοχή στηρίζεται σε ορθές πολιτικές εκτιμήσεις και σε μια αυτοδύναμη πολιτική συλλογιστική. Οι ηγετικές ομάδες των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι αξιόπιστες ( και το αναξιόπιστο , που το κατάλαβε επιτέλους κι ο ίδιος  λαός , δεν ξέρει κανείς που φτάνει… ). Πώς θα συγκυβερνήσεις ,λοιπόν, με τέτοιο πολιτικό προσωπικό, με ηγετικές ομάδες ένοχες, που θέλουν να σε χρησιμοποιήσουν ως αριστερό άλλοθι για να πέσουν στα μαλακά Σίγουρα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παγιδευτείς .Γιατί πίσω απ’αυτές τις ένοχες ηγετικές ομάδες υποκρύπτονται διασυνδέσεις με άνομα συμφέροντα του χρηματοτοοικονομικού κατεστημένου, ντόπιου και διεθνούς, διασυνδέσεις εξωραισμένες με δικτυώσεις  εξαιρετικά διεισδυτικές, που ξέρουν να καλύπτονται. Ακολουθώντας , και ως κοινωνιολόγος αν θέλετε, τη γραμμή της συγκρουσιακής θεωρίας πιστεύω ότι πολλοί απ’αυτούς που παρελαύνουν στα κανάλια ως εκπρόσωποι των κομμάτων της Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΪΑΣ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι καλοπροαίρετοι ούτε  νοιάζονται για την πατρίδα, όπως υποκριτικά λένε .Δεν επιδιώκουν μια πραγματική συναίνεση.   Συμφέροντα μη πατριωτικά  εξυπηρετούν και γι’αυτά είναι έτοιμοι να θυσιάσουν συλλογικά ιδανικά.

      Σ’αυτή τη συγκυρία η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, αν κάνει ευφυείς και συνετές κινήσεις (πραγματικά έχουμε ανάγκη από μια κριτική αλλά παράλληλα και διαλεκτική πολιτική), έχει τη δυνατότητα να βρεθεί μπροστά από όλα τα κόμματα και να πάρει και την πλειοψηφία στη Βουλή. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και το κατά πόσο νιώθει και είναι πράγματι ώριμη και επαρκής ν’αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες ως σύγχρονη Αριστερά, χωρίς εμμονές, αλλά με μια ικανότητα να συνδυάζει δημιουργική προσαρμοστικότητα στις υπάρχουσες δυσμενείς συνθήκες.

      Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

      Tο αριστερό άλλοθι μιας τέτοιας συγκυβέρνησης


      ΑΠΟΨΗ................................


      Θα ήταν σφάλμα για τον Φ. Κουβέλη να δεχτεί να στηρίξει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ  με τον εαυτό του ενδεχόμενο πρωθυπουργό. Ήδη προεκλογικά είχε δηλώσει  ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει το αριστερό άλλοθι μιας τέτοιας συγκυβέρνησης . Θα φανεί έτσι ανακόλουθος . Πέραν αυτού οι ηγετικές ομάδες των δύο κομμάτων δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και μπορεί να τον παγιδεύσουν σε μια γραμμή που τελικά δεν θα τον εκφράζει .Η ΔΗΜΑΡ ως κόμμα της Αριστεράς θα χάσει την ταυτότητα της , θα μπερδευτεί μ’έναν ατελέσφορο «κυβερνητισμό» και θα γίνει «τσόντα» σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα που τελικά θα εκφράζει κατεστημένες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις και τα συμφέροντα των τραπεζιτών Γιατί να είμαστε τόσο πολύ γοητευμένοι απ’ τις σειρήνες του «κυβερνητισμού» ;
       Φίλιππος Νικολόπουλος
      Δρα Κοινωνιολογίας , Παν/κού και Δικηγόρου 

      βιβλιο-παρουσίαση on-line: Κυκλοφόρησε το περιοδικό HOT DOC του δημοσιογράφου...

      βιβλιο-παρουσίαση on-line: Κυκλοφόρησε το περιοδικό HOT DOC του δημοσιογράφου...: Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης επιστρέψει στον έντυπο τύπο, σε μια περίοδο που τα πολιτικά, κοινωνιολογικά, οικολογικά κ.ά. περι...

      O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Γλέζος:Ελπίζω να μην βρεθούν «Εφιάλτες» να στηρίξουν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

      ΜΑΛΛΟΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ...


      Ως «Εφιάλτες» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Γλέζος, όσους μπορεί δώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
      Ο μεγάλος αγωνιστής, μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής... Ομάδας του κόμματός του, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «η Τρόικα θα πιέσει προκειμένου να μην γίνουν οι εκλογές» και πρόσθεσε «εύχομαι να μην βρεθούν οι 2-3 Εφιάλτες».
      Στην συνέχεια σχολιάζοντας τα σενάρια που υπάρχουν, ο Μανόλης Γλέζος είπε πως ακόμη και εάν σχηματιστεί η κυβέρνηση, τότε δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για την παρουσία του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

      * από Kafeneio

      Τρίτη 8 Μαΐου 2012

      Δημοσιογράφοι: Δε μας τρομάζουν τα «λεβεντόπαιδα με τα μαύρα»


      Μετά την ΕΣΗΕΑ που αντέδρασε στα όσα συνέβησαν λίγο πριν την συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, και η ΠΟΕΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση και καταδικάζει το συμβάν.
      Η ανακοίνωση:

      «Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών προειδοποιεί τους νοσταλγούς του Χίτλερ και ιδίως “τα λεβεντόπαιδα με τις μαύρες μπλούζες” ότι ο δημοσιογραφικός κόσμος, με δεκάδες νεκρούς δημοσιογράφους από την αντίσταση εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και, κυρίως, δεν τρομοκρατείται.


      Η απόπειρα της «Χρυσής Αυγής» να επιβάλει στους δημοσιογράφους στρατιωτική συμπεριφορά για «σεβασμό στον αρχηγό» της, με παραγγέλματα … δεκανέα («εγέρθητω, κλπ), αν στιγμιαία αιφνιδίασε δύο-τρεις νέους συναδέλφους, αμέσως μετά όλοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι απεχώρησαν από το χώρο του επινίκιου μαύρου παραληρήματος του Ν. Μιχαλολιάκου.
      Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλες τις Ενώσεις των εργαζομένων στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε κρούσμα φασιστικής συμπεριφοράς και απειλής με δημοκρατικό φρόνιμα και χαλύβδινη ενότητα και αποφασιστικότητα.
      Οι δημοσιογράφοι πειθαρχούν μόνο στους συνταγματικούς κανόνες της χώρας μας, στη δημοκρατική συνείδησή τους και στις «Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος». Τα «εγέρθητι» και τα «τώρα δε μιλάει κανείς» είναι χαρακτηριστικά μαύρης, φασιστικής νοοτροπίας. Συνεπώς, επικίνδυνα για τους θεσμούς μας και απαράδεκτη για τον πολιτισμό μας.
      Με δυο λόγια, αν κάποιος πρέπει να φοβάται, δεν είναι αυτός που απειλεί, αλλά είναι όποιος δε σέβεται και προκαλεί τη δημοκρατία και προσβάλλει τους θεσμούς, και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα αντιμετωπίσει οπωσδήποτε την κατακραυγή και οργή όλων των πολιτών».

      Κυριακή 6 Μαΐου 2012

      ΕΠΙΚΡΙΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ: H ΔΗΜΑΡ, ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ



                                                                                  Φίλιππου Νικολόπουλου
                                                           Δρα Κοινωνιολογίας , Παν/κού και Δικηγόρου

       Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μου, που περιείχε σοβαρές ενστάσεις μου κατά της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, θα ήθελα  να προσθέσω και μερικές άλλες επικρίσεις μου σχετικά με τη στάση της απέναντι στα μνημόνια  και τις συνεργασίες με άλλα κόμματα.
         Δεν αρκεί να λέμε ότι επιδιώκουμε «μια κοινωνία όρθια με τροποποιήσεις του συμφωνηθέντος πλαισίου των δανειακών συμβάσεων» (και ο κ. Σαμαράς ψελλίζει κάτι για προσπάθειες τροπο-ποιήσεων). Βέβαια  εκτιμώ το ότι υποβάλλονται συγκεκριμένες προτάσεις τροποποιήσεων. Αλλά δεν αρκεί. Απαιτείται πιο επιθετική πολιτική, πιο κάθετες στάσεις , βέβαια πάντα μέσα στο πλαίσιο της ευρωκεντρικής μας πολιτικής . Θα  έπρεπε  να τονίζεται  περισσότερο ότι επιδιώκεται η ανατροπή των μνημονίων και της λογικής που τα εξέθρεψε, λογικής τελικά εθνικής υποτέλειας . ¨Ότι κάποιες  νέες συμφωνίες  πρέπει να γίνουν  με τους Βόρειους εταίρους μας  αυτό ακούγεται λογικό, ενώ πράγματι γεννά απορίες (αλλά βέβαια και αυτό συζητείται) η θέση περί μονομερούς καταγγελίας του συμφωνηθέντος πλαισίου, με τη χώρα μας να έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στη Δημόσια Διοίκηση και στην παραγωγική της δομή.
         Οι Βόρειοι εταίροι μας δε ρισκάρουν τόσο εύκολα τη χρεοκοπία της Ελλάδας και την έξοδο της απ’την Ευρωζώνη. Γνωρίζουν ότι η κρίση του καπιταλισμού είναι κάτι πολύ γενικότερο καi έχει δομικό βάθος ( βλ. ακόμη και απόψεις του Τ. Σόρος περί αυτού). Οι Βόρειοι εταίροι μας «βρήκαν και έκαναν ό,τι έκαναν ». Αν υπήρχε στιβαρότερη , φιλολαικότερη και πιο πατριωτική ηγεσία από τη δική μας πλευρά η συμπεριφορά τους θα ήταν τελείως διαφορετική. Γι’αυτό και μια  μελλοντική πατριωτική κυβέρνηση θα έπρεπε να διερευνήσει σε βάθος  τις ευθύνες της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ των μνημονίων( συμπεριλαμβανομένης κι Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής)
         Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε  να είναι πιο κάθετος με το ζήτημα των μνημονίων, το ενδεχόμενο συνεργασιών με κόμματα μη αριστερά και με το ζήτημα της εισόδου προσώπων εντός του κόμματος, που βαθμιαία το μεταλλάσσουν σε περίεργο κομματικό μόρφωμα με αυξανόμενο στοιχείο πασοκικής προέλευσης  αμφίβολης ποιότητας. Και το ερώτημα παραμένει: Γιατί δεν είναι; Γιατί δεν αποφασίζει να παύσει « να κλείνει το μάτι « στο πασοκικό τμήμα του δικκομματικού κατεστημένου; Πως νοεί τη συμμετοχή του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ, αν δεχθεί τους όρους της ΔΗΜΑΡ, σε μια πρόταση προγραμματικής διεξόδου από την κρίση; Μπορείς να συζητάς  για όρους με ένα κόμμα του οποίου η ηγετική ομάδα είναι αναξιόπιστη κι επικίνδυνη; Τελικά τα μόνα κόμματα που μπορούν να συζητήσουν την πρότασή του  για προγραμματικό πλαίσιο διεξόδου( με την προυπόθεση της άρνησης των μνημονίων) είναι τ’αριστερά , αν και η ηγετική ομάδα του ΚΚΕ έχει εμμονές κατά της ΕΕ , που πολύ δύσκολα ξεπερνιούνται.
         Πρόεδρε Φώτη, έστω και την ύστατη στιγμή, στρίψε το τιμόνι αριστερότερα και ξεπέρασε τη νοοτροπία της συζήτησης με τη γοητεία του «κυβερνητισμού». Βάλε φραγμό στο μικρόβιο του ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ που βαθμιαία διεισδύει στη ΔΗΜΑΡ. Αν κάνεις αυτή τη στροφή, οι τίμιοι μαχητές της Αριστεράς θα σε τιμήσουν και θα σε στηρίξουν. Ειδάλλως ξέχασέ τους. Η προοπτική πάντως μιας άλλης διακυβέρνησης στηριζόμενης σε σύγχρονα κι ανοικτά κόμματα της Αριστεράς (στην ευρύτερη έννοιά της) έχει πολύ μεγαλύτερη αξία απ’οποιαδήποτε καιροσκοπική πολιτική ατελέσφορου « κυβερνητισμού»!

      ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα ηττήθηκε η πολιτική του μνημονίου


      ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα ηττήθηκε η πολιτική του μνημονίου


      Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των exit poll που του δίνουν τη δεύτερη θέση.
      «Σήμερα ηττήθηκε η πολιτική του μνημονίου. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας» αναφέρουν πηγές του κόμματος.


      _________________________________________
      http://www.tsantiri.gr/politiki/siriza-simera-ittithike-i-politiki-tou-mnimoniou.html

      Βουλευτικές Εκλογές 2012 - Ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ



      Η λύση είναι αριστερά











      Ρεύμα αλλαγής και ελπίδας, δίνει δύναμη στην ενωτική πρόταση της Αριστεράς. Ο απεγκλωβισμός της χώρας από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση είναι η ιδρυτική πράξη του νέου συνασπισμού εξουσίας με επίκεντρο την Αριστερά

      "Δεν τον ανακάλυψα ξαφνικά τον Αλέξη Τσίπρα. Παρακολουθώ την πορεία του τα τελευταία χρόνια, παρακολουθώ έναν λόγο με καθαρά επιχειρήματα"

      Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

      Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο και ζήτησε να δοθεί ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο, μετεκλογικό, συνασπισμό εξουσίας για την ανατροπή.


      Τσίπρας: Η ψήφος της υπευθυνότητας είναι η ψήφος της ανατροπής


      Με διθυραμβικό τρόπο έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία, 48 ώρες πριν από τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας.
      Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Πλατεία Αριστοτέλους, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο και ζήτησε να δοθεί ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο, μετεκλογικό, συνασπισμό εξουσίας για την ανατροπή.
      Στη συνέχεια τόνισε πως αντίπαλός του δεν είναι το ΚΚΕ, αλλα τα δύο κόμματα του μνημονίου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία.
      Μάλιστα ζήτησε την αναδιανομή του πλούτου με φορολόγηση των μεγάλων συσσωρευμένων περιουσιών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
      Αναλυτικά η ομιλία:
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
      Πολίτες της Ελλάδας,

      Αυτό είναι το προμήνυμα της νίκης. Αυτό είναι το προμήνυμα της ανατροπής. Αυτή η μεγάλη σημερινή συγκέντρωσή σου. Αυτός ο πρωτοφανής όγκος και παλμός για τη νίκη, για την ανατροπή. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
      Αυτή είναι η ισχυρή εντολή για το νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς τη Δευτέρα. Για κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας στις 7 Μαΐου.
      Ψήφο διακυβέρνησης, ψήφο εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο στις 6 Μαΐου.
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
      Τώρα καταλαβαίνω γιατί δεν ήθελε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να μας παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους.
      Γιατί σε αυτή την πλατεία, στις πλατείες όλης της Ελλάδας, μόνο η αριστερά μπορεί να βγει δημόσια, πρόσωπο με πρόσωπο, να μιλήσει στους εργαζόμενους και τη νεολαία.
      Γιατί μόνο η αριστερά μπορεί πια να γεμίζει την πλατεία Αριστοτέλους.
      Για να το καταφέρει αυτό όμως, τρία χρόνια τώρα δεν άφησε κανέναν μόνο του στην κρίση, υπερασπίστηκε τη Δημοκρατία, το Σύνταγμα, υπερασπίστηκε τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα δεκαετιών, που δέχτηκαν την πιο βάρβαρη επίθεση του δικομματισμού, των προθύμων και της ντόπιας διαπλοκής, με την υψηλή εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
      Δεν είναι παράνομες οι συγκεντρώσεις.
      Ούτε οι διαδηλώσεις.
      Δεν δικαιούται κανείς να το λέει αυτό την παραμονή της επετείου της εργατικής πρωτομαγιάτικης εξέγερσης του 1936. Της πιο λαμπρής σελίδας της ιστορίας του εργατικού κινήματος και της Θεσσαλονίκης.
      Όποιον πραγματικά τον ενδιαφέρει το κάλλος και η ιστορική σημασία για την πόλη της πλατείας Αριστοτέλους, οφείλει να δείξει το ίδιο ενδιαφέρον επιτέλους για την διπλανή πλατεία.

      Την μαρτυρική πλατεία Ελευθερίας, τον τόπο που συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησε το μαρτύριο των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

      Φίλες και φίλοι
      Αυτή είναι η πραγματική ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.
      Είναι η Φεντερασιόν το 1909.
      Είναι η προσφυγιά.
      Είναι ο Μάης του 36.
      Είναι η πόλη που έπεσε ο Λαμπράκης.
      Είναι η αγκαλιά του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος.
      Είναι η Θεσσαλονίκη του 2003 και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.
      Πώς φτάσαμε εδώ;
      Σε αυτή την προπτωχευτική φάση, όπου πουλιέται το λιμάνι της πόλης με τις απέραντες εκτάσεις και εγκαταστάσεις του, σε τιμή με την οποία αγοράζεις λίγες πολυκατοικίες; Που πωλείται και η ΕΥΑΘ, το αναπαλλοτρίωτο για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο αγαθό, το νερό, για λίγα εκατομμύρια;
      Βγαίνουν στο σφυρί, το αεροδρόμιο, η Έκθεση με το οικόπεδό της, τα οικόπεδα του ΟΣΕ, τα στρατόπεδα.
      Δεν είναι η Θεσσαλονίκη οικόπεδα προς αντιπαροχή για να σώσουν τα λεφτά τους οι τοκογλύφοι και να συνεχίσουν το πάρτι τους οι εργολάβοι των μεγάλων έργων και των μεγάλων καναλιών!
      Ρωτήστε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο πως φτάσαμε ως εδώ.
      Ας απαντήσουν.
      Ας μη μας πουν για το ποιος φταίει για την κρίση, ας μην ζητήσουν συγνώμη από τις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές.
      Απλά να μας πουν για το τσιμέντωμα του χώρου στο Αλλατίνι, για την ανεργία στην πόλη που έφτασε στο 30%, την ανεργία στους νέους που έφτασε στο 50% για τους νέους.
      Συντρόφισσες κα σύντροφοι, φίλες και φίλοι.
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης.
      Επιτρέψτε μου, ανάμεσα στις χιλιάδες που παρευρίσκεστε εδώ να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά.
      Στους 41 αγωνιστές της Αριστεράς, που δημόσια πριν λίγες μέρες απηύθυναν έκκληση για συμπαράταξη, για ενότητα μπροστά στην βαρβαρότητα που ζήσαμε και στην βαρβαρότητα που έρχεται.
      Κατ αρχάς είμαστε όλοι εδώ, νεότεροι και νεότερες από εσάς, γιατί εσείς στις πιο δύσκολες στιγμές για τον τόπο, ήσασταν παρόντες και παρούσες.
      Είσαστε εσείς που κρατήσατε όρθια την αριστερά και τις αξίες της. Γιατί δεν εξαργυρώσατε τίποτα.
      Γιατί δεν δυσφημίσατε τους μεγαλύτερους αγώνες της νεολαίας. Γιατί σήμερα πάλι είστε εδώ, στην πρώτη γραμμή.
      Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστούμε όλοι.
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης
      Σας βλέπει, όλη η Ελλάδα. Και σας ακούει όλη η Ευρώπη. Και η φωνή της αξιοπρέπειας και την ανατροπής, που σήμερα υψώνετε, ανησυχεί τους δανειστές.
      Τρέμει την ετυμηγορία σας και ο κ. Σόιμπλε. Γνωρίζουμε ότι εύχεται και εργάζεται για να νικήσουν από κοινού Σαμαράς και Βενιζέλος. Αν το θέλει τόσο πολύ, του λέω το εξής.

      Έλα να τους ψηφίσεις. Αλλά να ξέρεις ότι ο καιρός που απέναντί σου στη διαπραγμάτευση ήταν αυτοί που βρίσκονται και στις λίστες της SIEMENS πέρασε. Απέναντί τους έχεις πλέον τον ελληνικό λαό. Αυτός έχει το λόγο τώρα.
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης
      Σας ακούν και σας βλέπουν όλοι.
      Τρέμουν γιατί βλέπουν ότι σήμερα γυρίζετε την πλάτη σας στο παρελθόν. Στο γερασμένο και παρακμασμένο πολιτικό κατεστημένο του Μνημονίου.
      Ότι σήμερα εσείς, από την πόλη, της Δημοκρατίας και της Αριστεράς, γυρίζετε τον τροχό της Ιστορίας. Ξαναζωντανεύετε την ελπίδα.
      Ότι σπάτε το ανομολόγητο ταμπού της μεταπολίτευσης. Ότι η Αριστερά είναι μόνο για να διαμαρτύρεται και να καταγγέλλει – όχι για να κυβερνά. Ότι κάποιοι σ’ αυτόν τον τόπο γεννιούνται για να κυβερνούν και κάποιοι άλλοι μόνον για να κυβερνιούνται.
      Την Κυριακή εσείς διεκδικείτε, με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, τα κλειδιά της κυβέρνησης. Διεκδικείται για το λαό την εξουσία.

      Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
      Πολίτες της Ελλάδας,

      Κάντε την 6η Μαΐου ορόσημο για τη Δημοκρατία και την Αριστερά.
      Κάντε την 6η Μαΐου ορόσημο αξιοπρέπειας, συλλογικής αυτοπεποίθησης και ανατροπής.
      Δώστε μας ψήφο διακυβέρνησης, ψήφο εξουσίας.
      Γιατί ένα είναι το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών. Και τις κάνει εκλογές-δημοψήφισμα:
      Μνημόνιο ή Δημοκρατία.
      Μνημόνιο ή Αριστερά.
      Μνημονιακή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ή νέος συνασπισμός εξουσίας της Αριστεράς.
      Με την ψήφο σας στις 6 Μαΐου ανοίξτε το δρόμο στο νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς. Σε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίζεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι στους διαδρόμους της διαπλοκής.
      Χρειάστηκε να παλέψουμε με τους εχθρούς και εκμεταλλευτές του λαού.
      Με τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους, τους αεριτζήδες των χρηματιστηρίων, τους καναλάρχες και ταυτόχρονα μεγαλοεργολάβους.
      Στην Κερατέα και στη Χαλκιδική, όπου ο ληστρικός καπιταλισμός απειλεί να καταστρέψει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον.
      Βρεθήκαμε στις πλατείες και τους δρόμους.
      Χρειάστηκε να συγκρουστούμε και δεν το φοβηθήκαμε, με όλους όσους είχαν συνηθίσει στη χώρα μας να αντιμετωπίζουν τις κυβερνήσεις ως εργαλείο για τη διεκπεραίωση των συμφερόντων τους.
      Χρειάστηκε να συγκρουστούμε με την παντοδύναμη εξουσία του τριγώνου της αμαρτίας, που στη μια κορυφή έχει το διεφθαρμένο δικομματικό πολιτικό σύστημα, στην άλλη την τραπεζοκρατία και στην τρίτη τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.
      Ακόμα και με τους μεσάζοντες που στήνουν καρτέλ για να εκμεταλλεύονται την παραγωγή του πλούτου και τον μόχθο του λαού μας.
      Και σήμερα καταλαβαίνουμε απολύτως γιατί ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση και μετά, αυτές οι δυνάμεις δεν ήταν τόσο ενωμένες, εναντίον μιας παράταξης, όσο είναι σήμερα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της πρότασής μας για μια εναλλακτική κυβέρνηση της Αριστεράς.
      Διαπιστώνουμε όμως ότι δεν περνάει πια η μπογιά τους ότι οι μέρες της εξουσίας τους είναι μετρημένες. Όσο μας πολεμάνε τόσο μας ενισχύουν.
      Και από δω από την πλατεία Ομονοίας τους στέλνουμε ένα μήνυμα.
      Συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι από Δευτέρα δεν θα μπορείτε ανενόχλητοι να καταστρέφετε τη χώρα.
      Συμβιβασθείτε με την ιδέα ότι από Δευτέρα με την εντολή του λαού θα η Δημοκρατία επιστρέψει στον τόπο που γεννήθηκε. Και η δημοκρατία έχει κανόνες. Και θα μάθετε να τους σέβεστε είτε το θέλετε είτε όχι.
      Συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι από Δευτέρα δε θα φοβίζετε εσείς το λαό αλλά ο λαός θα φοβίζει εσάς.
      Γιατί από Δευτέρα θα έχουμε ισχυρή λαϊκή εντολή σε μια κυβέρνηση της αριστεράς που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, θα ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας και θα ανατρέψει τη πορεία του λαού μας προς τη δυστυχία.
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
      Πολίτες της Ελλάδας,
      Αυτή η μεγαλειώδης συγκέντρωση δείχνει ότι η πόλη σας δεν είναι ο τελευταίος σταθμός στο μεγάλο και συναρπαστικό ταξίδι του λαού με την Αριστερά. Είναι η αφετηρία της νίκης στις 6 Μαΐου και της πορείας προς την απελευθέρωση του τόπου από τα δεσμά της δανειακής σύμβασης της υποτέλειας και του Μνημονίου της καταστροφής.
      Από αυτήν την ανεπανάληπτη συγκέντρωση ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όσους πολίτες ακόμη προβληματίζονται με την ψήφο τους, σε όσους είναι ακόμα αναποφάσιστοι:
      Απευθυνόμαστε στους ανέργους, στους νέους, σε όσους αδιαφορούν να ψηφίσουν την Κυριακή, επιλέγοντας, ενδεχομένως, την αποχή και τους λέμε:
      Μην αφήσετε τους άλλους να μιλήσουν για σας.
      Μην τους εκχωρήσετε την ιδιότητα του πολίτη.
      Αυτήν την ιδιότητα δεν μπορούν ούτε να σας την αφαιρέσουν ούτε να σας την κλέψουν, όπως σας έκλεψαν τις δουλειές, τους μισθούς και τα όνειρα.
      Αυτές οι εκλογές δε γίνονται επειδή το ήθελαν. Γίνονται επειδή τους τσάκισαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού μας.
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης
      Καλούμε κάθε νέο, κάθε νέα, να πάει στις κάλπες. Να ψηφίσει και για λογαριασμό εκείνων που αναγκάστηκαν και ξενιτεύτηκαν.
      Βγείτε την Κυριακή όλες και όλοι μπροστά. Κάντε εσείς τη διαφορά. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.
      Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ανατροπής.

      Τώρα γυρίζουμε τον τροχό της Ιστορίας.

      Μπορούμε, όλες και όλοι μαζί.

      Ψήφο στη δύναμη της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, της ανατροπής και της προοπτικής.

      Ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

      Ανοίξτε, εσείς, το δρόμο, στο νέο συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς.
      Σε μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίζεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι στους διαδρόμους της διαπλοκής.
      Σε μια νέα κυβέρνηση που θα βάζει τις ανάγκες των ανθρώπων και της κοινωνίας πάνω από τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των δανειστών.
      Σε μια νέα κυβέρνηση που θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση της υποτέλειας και το Μνημόνιο της καταστροφής.
      Σε μια νέα κυβέρνηση που θα αναστείλει την πληρωμή των εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας, έως ότου ορθοποδήσει ο λαός και ο τόπος.
      Απευθυνόμαστε σε κάθε δημοκρατικό πολίτη, σε κάθε ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ έως το 2009:
      Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, το κόμμα-εγγυητής του Μνημονίου, το κόμμα του κ. Βενιζέλου, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ των αγώνων, των οραμάτων και των προσδοκιών.
      Εσείς δεν αγωνιστήκατε για το κόμμα του κ. Βενιζέλου. Εσείς δεν αγωνιστήκατε γι’ αυτό το κόμμα του Μνημονίου. Δεν πιστέψατε ποτέ στο νεοφιλελευθερισμό.
      Δεν εγκαταλείπετε εσείς τις αξίες και τις ιδέες σας, το κόμμα του κου Βενιζέλου τις εγκατέλειψε και σας εγκατέλειψε.
      Αντικατέστησε την πλατιά κοινωνική συμμαχία της Αλλαγής με μια νέα κοινωνική συμμαχία του πλούτου και της ολιγαρχίας.

      Η δημοκρατική παράταξη της μεταπολίτευσης είναι σήμερα εδώ. Είναι ο σημερινός νέος συνασπισμός εξουσίας, με πυρήνα τον ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, για το δημοκρατικό και προοδευτικό αύριο της πατρίδας μας.
      Απευθυνόμαστε, επίσης, στον απλό συντηρητικό ψηφοφόρο, που αγκομαχά από το Μνημόνιο. Και του λέμε: το Μνημόνιο κονιορτοποιεί τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
      Είμαστε πια στην ίδια όχθη του ποταμού.
      Αυτά που μέχρι χθες μας χώριζαν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που σήμερα μας ενώνουν.
      Όταν σου κόβουν το μισθό και τη σύνταξη στο μισό, δεν έχει σημασία αν ψήφιζες τη συντηρητική παράταξη.
      Θα ενωθούμε και θα υπερασπιστούμε όλοι μαζί μισθούς και συντάξεις.
      Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να ανασύρει από το μπαούλο της Ιστορίας τις διαχωριστικές γραμμές του Εμφυλίου, για να κρύψει τις δικές του ευθύνες, για τη συνθηκολόγησή του με το μνημόνιο της υποτέλειας.
      Και αποδεικνύει ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το άκρο. Το άκρο είναι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, που μέσα στον πανικό του, ξεθάβει εμφυλιοπολεμικά επιχειρήματα.
      Αλήθεια, όμως, πότε ήταν περισσότερο υπερήφανος ο κ. Σαμαράς.
      Όταν καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο ή όταν υπερψήφιζε το δεύτερο Μνημόνιο;
      Όταν μιλά για εθνική αξιοπρέπεια ή όταν υπογράφει την δήλωση υποταγής στην Μέρκελ και στους πιστωτές, εκχωρώντας την εθνική κυριαρχία;
      Φίλοι και φίλες , που στηρίζατε μέχρι χθες τη Νέα Δημοκρατία.
      Μην παραδοθείτε στη μικροκομματική ιδιοτέλειά τους.
      Από αυτούς κινδυνεύετε – όχι από εμάς.
      Αυτοί διαιρούν. Εμείς ενώνουμε.
      Απευθυνόμαστε στους αριστερούς και στις αριστερές, στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες και τους ρωτάμε:
      Πότε η αριστερά κατάφερε να γράψει τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας της;
      Όταν επέμεινε στη πολυδιάσπαση και στον κατακερματισμό της ή όταν κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις της, ενώνοντας παράλληλα και τον ελληνικό λαό.
      Και ποιος αλήθεια ωφελείται και ποιος χάνει από το πείσμα κάποιων ηγεσιών της Αριστεράς – και κυρίως του ΚΚΕ – να παραμείνουμε διαιρεμένοι;
      Μόνο το κατεστημένο, οι τοκογλύφοι και η διαπλοκή ευνοούνται και τρίβουν τα χέρια τους από τη διάσπαση της αριστεράς, όχι ο λαός μας.
      Καλούμε, λοιπόν, κάθε κομμουνιστή και κάθε κομουνίστρια να δώσει τη μάχη της ενότητας.
      Να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο, μετεκλογικό, συνασπισμό εξουσίας για την ανατροπή.

      Εμάς αντίπαλός μας δεν είναι το ΚΚΕ. Αντίπαλός μας είναι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος.
      Και για να τους ανατρέψουμε πρέπει να ενωθούμε.
      Δεν κατανοούμε την επιμονή της ηγεσίας του ΚΚΕ στη πολεμική με το ΣΥΡΙΖΑ.
      Στις εκλογές της Κυριακής κρίνεται το παρόν και το μέλλον του λαού μας και όχι το ποιος είχε δίκιο ή άδικο στις διασπάσεις του παρελθόντος.
      Δεν κατανοούμε επίσης την επιμονή του Φώτη Κουβέλη να αρνείται τη πρόταση για κυβέρνηση της Αριστεράς, ενώ εσχάτως μιλά για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης.
      Είναι άραγε δυνατό σε αυτή τη κυβέρνηση να χωρά και το κόμμα του κου Βενιζέλου;

      Είναι άραγε δυνατό να συμβιβάζεται η πρόοδος με την εφαρμογή του μνημονίου και την απαρέγκλιτη τήρηση της δανειακής σύμβασης;
      Εμείς απαντάμε ΟΧΙ.
      Και είμαστε βέβαιοι πως ο λαός μας με τη ψήφο του τη Κυριακή θα επιβάλει την ενότητα και τη κυβερνητική συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς.
      Μπροστά στο μεγάλο ΝΑΙ του λαού μας στη ανατροπή του μνημονίου και της πορείας του προς τη δυστυχία κανείς δε θα μπορεί να επιμείνει στα μικρά και ιδιοτελή του ΟΧΙ.
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
      Πολίτες της Ελλάδας,
      Γνωρίζετε ποια θα είναι η μοίρα σας, ποια θα είναι η μοίρα της Ελλάδας, αν την Κυριακή ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Γνωρίζετε τις επαχθείς δεσμεύσεις σε βάρος του λαού και του τόπου που έχουν υπογράψει στη νέα δανειακή σύμβαση και στο δεύτερο Μνημόνιο. Γνωρίζετε την ακόμη πιο σκληρή λιτότητα που έχουν προετοιμάσει από τη Δευτέρα. Σας προειδοποιούσαμε τόσο καιρό. Την αποκάλυψε, όμως, και ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος.
      Μην τους αφήσετε να μετατρέψουν το Σύνταγμα της χώρας σε άγραφο πίνακα στη διάθεση των δανειστών. Να κάνουν το Σύνταγμα της χώρας, Σύνταγμα των δανειστών της χώρας. Μην τους αφήσετε να βάλουν στο Σύνταγμα το δημοσιονομικό σύμφωνο που καταγγέλλει ο Ολάντ στη Γαλλία.
      Μην τους αφήσετε να βάλουν στο Σύνταγμα τον επαίσχυντο και ταπεινωτικό ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, που βάζει την πληρωμή των δανειστών πάνω από την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Που βάζει τα συμφέροντα των δανειστών πάνω από τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Έχουν δεσμευτεί να το κάνουν.
      Δεν θα είναι η Ελλάδα αυτοδύναμη με το μνημόνιο και με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτή θα είναι η ολοένα και πιο αδύναμη Ελλάδα.
      Η αυτοδύναμη Ελλάδα είναι η Ελλάδα της ανατροπής. Σε μια Ευρώπη που ήδη αλλάζει.
      Γιατί η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την ανατροπή του Μνημονίου. Κινδυνεύει από την εφαρμογή του Μνημονίου.
      Γιατί η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν κινδυνεύει από την ανατροπή του Μνημονίου. Από την ανατροπή του Μνημονίου κινδυνεύει μόνον η προσάρτηση της χώρας στα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της κας Μέρκελ.
      Γιατί η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την ανατροπή του Μνημονίου. Κινδυνεύουν οι τραπεζίτες. Όχι οι τράπεζες. Αλλά οι ιδιοκτήτες τους και οι μεγαλομέτοχοί τους που τις βούλιαξαν. Και τώρα λαθροβιώνουν με δανεικό δημόσιο χρήμα.
      Έχουν δίκιο και φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ.
      Όπως, δίκιο έχουν και φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ και οι διαπλεκόμενοι καναλάρχες-μεγαλοεργολάβοι, που με τα κόκκινα θαλασσοδάνεια, οι τραπεζίτες τους έχουν στο τσεπάκι τους.
      Και μαίνονται και αυτοί, ως σύγχρονες Ηρωδιάδες. Έχουν δίκιο και αυτοί και φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ.
      Γιατί θα χάσουν κι αυτοί το πρωτοφανές προνόμιο της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης του δημόσιου αγαθού των συχνοτήτων.
      Γιατί θα χάσουν το μαγειρείο της εξουσίας. Γιατί, εμένα, εμάς, κανείς δεν μας έχει στο τσεπάκι του. Και, γι’ αυτό, θα βάλουμε τάξη – εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Θα βάλουμε κανόνες στη λειτουργία της αγοράς, στη λειτουργία όλων. Κανόνες που θα τηρούνται, προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, προς όφελος της Δημοκρατίας.
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
      Πολίτες της Ελλάδας,
      Αυτή η εκλογική μάχη είναι ίσως η πιο κρίσιμη στην ιστορία της μεταπολίτευσης.
      Και την μάχη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ –Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο την δίνει με πείσμα και με αυτοπεποίθηση.
      Με πείσμα, γιατί ξέρουμε, όπως και ολόκληρη η κοινωνία ξέρει, ότι η ψήφος της Κυριακής μπορεί να αλλάξει ριζικά τα πράγματα. ΝΑ διαμορφώσει ένα εντελώς καινούριο πολιτικό τοπίο.
      Και με αυτοπεποίθηση γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αντιστάσεων.
      Στις πλατείες που πλημμύρισαν με την φωνή των αγανακτισμένων.
      Στα κινήματα που αρνήθηκαν να πληρώσουν τα άδικα και εξοντωτικά χαράτσια. Κάνοντας πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος του στην κρίση».
      Ήμασταν εκεί. Στα δίκτυα αλληλεγγύης που ξεφύτρωσαν σε πόλεις, σε γειτονιές, σε χώρους δουλειάς.
      Ήμασταν παντού όπου εκδηλώθηκαν οι κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στο παράλογο, αδιέξοδο και κοινωνικά καταστροφικό Μνημόνιο. Με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά χωρίς διάθεση ηγεμονισμού.
      Πηγαίνοντας να μιλήσουμε, αλλά και να ακούσουμε. Βρίσκοντας πάντα κοινό τόπο και πεδίο συνεννόησης με άλλες δυνάμεις που βρισκόντουσαν εκεί. Και καλώντας άλλους, που απέφευγαν να ανακατευτούν με το κίνημα, να έρθουν και αυτοί, για να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο.
      Και σήμερα βαδίζουμε προς τις εκλογές κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια.
      Και τους λέμε: ελάτε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω.
      Να περάσουμε την γραμμή και να αποσπάσουμε την ζωή και το μέλλον μας από τα χέρια τους.

      Αποφάσισαν χωρίς εμάς. Ελάτε να προχωρήσουμε χωρίς αυτούς.

      Ελάτε μαζί μας. Για να κάνουμε την ανατροπή στην Ελλάδα. Και να στείλουμε το μήνυμα της ανατροπής σε ολόκληρη την Ευρώπη.
      Μέσα στην πορεία της κρίσης πείστηκαν πολύ ευρύτερες δυνάμεις ότι ο αχαλίνωτος καπιταλισμός μόνο κρίσεις μπορεί να δημιουργεί. Ότι η αγορά δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ότι ο βραχνάς του χρέους χρησιμοποιείται ως μοχλός για την κατεδάφιση της κοινωνίας.
      Ακριβώς για αυτό το λόγο, λέμε ότι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας πρέπει άμεσα να προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα.
      Την άμεση καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ένα μορατόριουμ πληρωμών στο χρέος για να εξοικονομηθούν πόροι.
      Την αναδιανομή του πλούτου με φορολόγηση των μεγάλων συσσωρευμένων περιουσιών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
      Την κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
      Και μια ασπίδα προστασίας για τους αδύναμους.
      Πολίτες της Θεσσαλονίκης,
      Πολίτες της Ελλάδας,
      Ζητάμε από κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδα, να μας εμπιστευτεί.
      Χωρίς προκαταλήψεις.

      Ανεξάρτητα από την ψήφο τους στο παρελθόν.
      Με μοναδικό γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον τους και το συμφέρον του τόπου.
      Τη δική τους ζωή και το αύριο των παιδιών τους.
      Να συστρατευτούν με την Αριστερά.
      Η ψήφος της υπευθυνότητας είναι η ψήφος της ανατροπής.
      Γιατί τώρα είναι η ώρα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
      Για την αποκατάσταση της εθνικής και της λαϊκής κυριαρχίας.
      Για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και προοπτικής.
      Γιατί τώρα είναι η ώρα της ανατροπής.
      Τώρα είναι η ώρα του κυρίαρχου λαού.
      Τώρα είναι η ώρα της Δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της Αριστεράς.
      Τώρα είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
      Αλλά, φίλες και φίλοι, δεν τελειώσαμε σήμερα:
      Η μάχη για την ψήφο της ανατροπής, για την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται όλη αυτήν την τελευταία βδομάδα.
      Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα.
      Μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τη στιγμή της κάλπης.
      Γειτονιά-γειτονιά, πόρτα-πόρτα, φίλο-φίλο, γνωστό-γνωστό.
      Καμία ψήφος χαμένη για το ΣΥΡΙΖΑ.
      Καμία ψήφος χαμένη για το νέο, μετεκλογικό συνασπισμό εξουσίας της Αριστεράς.
      Γεια σας και με τη νίκη στις 6 Μαΐου.
      Γεια σας και σας ευχαριστώ, όλες και όλους, από τα βάθη της καρδιάς μου, για τη σημερινή παρουσία σας.

      ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

      Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...