............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι ευρωπαίοι επίτροποι ζήτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση να άρει τον περιορισμό της κατάσχεσης των κατοικιών που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει για την αγορά των ακινήτων και οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις ιδιοκτησιών


Η απώλεια της ιδιοκτησίας των Ελλήνων πολιτών είναι το επόμενο κατάπτυστο και ληστρικό σχέδιο ντόπιων και ξένων αρπακτικών....
Γι’ αυτό οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να μαυρίσουν τα δύο κόμματα του Μνημονίου χωρίς δισταγμό....




Οι ευρωπαίοι επίτροποι δηλώνουν έκπληκτοι ότι μόνο στην Ελλάδα η κατοχή ιδιόκτητης κατοικίας είναι τόσο υψηλή 70% σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (όταν στη Γερμανία είναι 40%) και ότι κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό. Γι’ αυτό ζήτησαν από την Ελληνική κυβέρνηση να άρει τον περιορισμό της κατάσχεσης των κατοικιών που οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει για την αγορά των ακινήτων και οι τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις ιδιοκτησιών. 

Ταυτόχρονα όταν τα μεγάλα χαράτσια που επιβάλλονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων μαζί με τα καινούρια που θα μπούνε μετά τις εκλογές θα καταστήσουν αδύνατη την αποπληρωμή τους από τους ιδιοκτήτες που είναι πια άνεργοι ή ο μισθός τους και η σύνταξη έχουν εξαϋλωθεί) και όσοι κατέχουν ιδιοκτησία (χωρίς να έχουν πάρει δάνειο, ή το έχουν αποπληρώσει) κινδυνεύουν (αν δεν μπορούν να πληρώσουν τα κάθε λογής χαράτσια) να την χάσουν.

Κάποτε η δεξιά απειλούσε τους Έλληνες ότι «θα έλθουν οι κομμουνιστές και θα τους πάρουν τα σπίτια».

Να τώρα, τι ειρωνεία, θα μας πάρουν τα σπίτια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για τους οποίους είμαστε σίγουροι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τις επιταγές των Μνημονίων, αυτών που πέρασαν και αυτών που θα έλθουν.
Διότι τα περισσότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στα Μνημόνια είναι έμπνευσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Γι’ αυτό οι Έλληνες ψηφοφόροι πρέπει να μαυρίσουν τα δύο κόμματα του Μνημονίου χωρίς δισταγμό. Αν τους ψηφίσουν μετά θα είναι πολύ αργά να αλλάξουν γνώμη. Μην υποκύπτετε στους εκβιασμούς και στις απειλές. Πάντοτε ψέματα λέγανε και τώρα ψέματα ξαναλένε. Μην ξαναγίνετε σε τόσο κρίσιμες εκλογές ξανά κοψοχέρηδες.


______________
http://www.polispress.gr/

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ KATASTROIKA
και δια δώστε το να το δουν όσον το δυνατόν περισσότεροι 

Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκιμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή.

Η CATASTROIKA αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης. 



*από το: http://www.leonidion.gr/

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Σε συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με ανθρώπους του πολιτισμού προσβλέπει ο Αλ. Τσίπρας


Πολιτικά νέα - ειδήσεις


Σε συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με ανθρώπους του πολιτισμού προσβλέπει ο Αλ. Τσίπρας. Στόχος η ανίχνευση των δυνατοτήτων για την πολιτισμική αναγέννηση της χώρας, είπε

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Τη συμμαχία των ανθρώπων του πολιτισμού με το ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την ανίχνευση των δυνατοτήτων για την πολιτισμική αναγέννηση της χώρας, ζήτησε ο επικεφαλής του κόμματος Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η συνάντηση της Αριστεράς με τον πολιτισμό δεν είναι μόδα αλλά έχει ισχυρές καταβολές και αναφέρθηκε σε μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Θεοδωράκης, ο Ρίτσος, ο Κατράκης και πολλών ακόμη που έφεραν την ηγεμονία των αριστερών ιδεών στην Ελλάδα μέσω της λογοτεχνίας και των τεχνών.
«Σήμερα χρειαζόμαστε μια νέα, πραγματική δημοκρατία η οποία θα κατοχυρώνεται με τους αγώνες του λαού και με ένα νέο σύνταγμα», υπογράμμισε ο Αλέξης  Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επενδύει στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Εμείς «επενδύουμε στην αξιοπρέπεια των ανθρώπων, στην ικανότητά τους να κάνουν επιλογές χωρίς εκβιασμούς και εξαρτήσεις και να μπορούν να οραματίζονται και να αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο», είπε.
Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Α. Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ακόμη πιο αποφασιστικά να στηρίξει πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων και να διεκδικήσει δημόσιες πολιτικές που να εξαλείψουν εμπόδια στη νέα γενιά, στους νέους επιστήμονες, τους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, τους νέους επαγγελματίες και νέους επιχειρηματίες που ανιχνεύουν νέους δρόμους μέσα στις σκληρές συνθήκες που δημιουργεί η κρίση.
Στόχος είναι, «μέσα από τα κοινωνικά ερείπια που δημιουργεί η πολιτική των μνημονίων, να δημιουργήσουμε μαζί με τους νέους και τις νέες της πατρίδας μας μια δημοκρατική και πολιτισμική αναγέννηση», είπε ο Α. Τσίπρας και ζήτησε την αρωγή των πνευματικών ανθρώπων για την ευόδωση αυτής της πολιτικής.

*από το:
_______________________

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Με αφορμή τον αγώνα των εθελοντών, φορέων και συλλόγων  για την προστασία της φύσης από ανεξέλεγκτες επενδύσεις και εγκαταστάσεις ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα κλπ.) σε περιοχές natura και ΖΕΠ, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι:
Α) είμαστε κάθετα αρνητικοί σε οποιαδήποτε επένδυση-εγκατάσταση ΑΠΕ στην άγρια φύση των προστατευόμενων περιοχώνΕπιλεκτικά και κατόπιν αυστηρών ελέγχων, εγκαταστάσεις ΑΠΕ στις περιοχές Natura θα επιτρέπονται μόνο σε κατοικημένες περιοχές, κτίριαγεωργικές εκτάσεις, φωτισμό οδών, μνημείων κ.λπ. και μόνο για την ενεργειακή αυτονομία των συγκεκριμένων υποδομών.
Β) θα επανεξεταστούν όλες οι μέχρι σήμερα αδειοδοτήσεις και εγκαταστάσεις ΑΠΕ προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητά τους σε σχέση με το ελληνικό Σύνταγμα, τις κοινοτικές οδηγίες και την ελληνική νομοθεσία και οι παράνομες εγκαταστάσεις θα ακυρώνονται οι δε παραβάτες θα οδηγούνται στη στην δικαιοσύνη

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Στην καρδιά της Αθήνας ξαναγυρίζουν τα πουλιά



Παπαγάλοι, κορμοράνοι ασημόγλαροι και αλκυόνες εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, στα μεγάλα ρέματα της πρωτεύουσας. Τα αποτελέσματα της φετινής καταγραφής ήταν πλούσια και γεμάτα απρόσμενες εκπλήξεις, τονίζουν οι επιστήμονες της Ορνιθολογικής εταιρείας.
Είναι μικροί, υποβαθμισμένοι και μετά βίας χαρακτηρίζονται ως υγρότοποι. Παρόλ' αυτά είναι εντυπωσιακό ότι στην «καρδιά» της Αττικής, φωλιάζουν όλο και περισσότερα είδη πουλιών κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι εκβολές του Κηφισού και του Ιλισού μεταμορφώνονται προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Όπως, επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία πριν δύο μήνες πραγματοποίησε τις τελευταίες φετινές καταγραφές στο ρέμα της Πικροδάφνης και στον Κηφισό, τα αποτελέσματα ήταν πλούσια και γεμάτα απροσδόκητες εκπλήξεις.
Παπαγάλοι, αλκυόνες, βραχοκιρκινέζοι, ασημόγλαροι, κορμοράνοι είναι μερικά από τα πουλιά που ζουν μέσα στην πρωτεύουσα, δίπλα στους πολύβουες συνοικίες. Στην περιοχή του Φαλήρου εντοπίστηκε, μάλιστα, και ένα λαμπροβούτι, ένα από τα λίγα της Νότιας Ευρώπης. Το ρέμα της Πικροδάφνης, πάνω από τη γέφυρα της Παραλιακής ζουν δεκάδες δενδροφυλλοσκόποι που κυνηγούν έντομα, ενώ στο σημείο εντοπίζονται επίσης λίγοι τρυποφράκτες, αρκετοί μαυροσκούφηδες, πολλές σταχτοσουσουράδες και ψαρόνια. Εκείνες που έκλεψαν, ωστόσο, την παράσταση ήταν οι αλκυόνες με τα υπέροχα χρώματά τους, που είτε παραμόνευαν στα καλάμια είτε διέσχιζαν σαν σφαίρα την κοίτη.




Τρίτη 17 Απριλίου 2012

"Έφυγε" ο Δημήτρης Μητροπάνος


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές της σύγχρονης εποχής.
Το ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το νοσοκομείο Υγεία, αναφέρει τα εξής: "Ο ασθενής Δημήτριος Μητροπάνος διεκομίσθη στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ σήμερα το πρωί λόγω οξέως διαρροϊκού συνδρόμου και εμέτων. Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια. Μετεφέρθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα από το οποίο και κατέληξε την 11η πρωινή".

(Πληροφορίες από Wikipedia): Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα -από την οποία καταγόταν η μητέρα του- στις 2 Απριλίου του 1948. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Καρδίτσας το Καππά. Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει τα οικονομικά της οικογένειας του. Πρώτα σαν σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του ύστερα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Μετά την τρίτη γυμνασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα να ζήσει με τον θείο του στην οδό Aχαρνών. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να δουλεύει σαν τραγουδιστής.

Στην ίδια ηλικία, έπειτα από παρότρυνση του Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον οποίο γνώρισε σε μία συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, στην οποία τραγούδησε, επισκέφτηκε την Κολούμπια. Εκεί ο Τάκης Λαμπρόπουλος του γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα, δίπλα οποίο θα δουλέψει στα «Ξημερώματα». Τον Ζαμπέτα τον μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Όπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα». Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά", το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του λαϊκού έντεχνου, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός: ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική. Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης ("Εμείς οι δυο" κ.α.), Χρήστος Νικολόπουλος ("Πάρε Αποφάσεις" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Γιάννης Σπανός ("Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό") ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ΄80.

Πηγή:www.capital.gr

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Σαν σήμερα ( 10 Απριλίου 1826) : Η ηρωϊκή έξοδος του Μεσολογγίου




Το Μεσολόγγι κήρυξε την Επανάσταση στις 20 Μαΐου 1821. Η πρώτη πολιορκία του ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου 1822 και λήγει στις31 Δεκεμβρίου 1822 με σημαντικές απώλειες του εχθρού σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Στις 15 Απριλίου 1825 αρχίζει η δεύτερη πολιορκία από τον Κιουταχή και ύστερα από ασφυκτική πολιορκία ενός έτους και μπροστά στον κίνδυνο της ατιμωτικής σκλαβιάς και του θανάτου από λιμό, αποφασίζεται η Έξοδος της Φρουράς τη νύχτα της 10ης Απριλίου 1826Από τα 10.500 περίπου άτομα που βρίσκονταν τότε στο Μεσολόγγι, οι 3.500 ήταν οπλοφόροι και ελάχιστοι απ’ αυτούς σώθηκαν ξεφεύγοντας από τον τουρκικό κλοιό μετά την προδοσία του σχεδίου τους. Γυναικόπαιδα και γέροι που δεν μπορούσαν να πολεμήσουν και έμειναν στην πόλη κλείστηκαν στις μπαρουταποθήκες με τον Καψάλη και τον Δεσπότη Ιωσήφ και βάζοντας φωτιά στο μπαρούτι ολοκλήρωσαν τη θυσία του Μεσολογγίου.
Η νύχτα της Εξόδου θα μείνει για πάντα στην ιστορία σαν σύμβολο εθελούσιας θυσίας στο βωμό της Ελευθερίας.
Η νύχτα αυτή είναι μία από τις ιστορικότερες για την ανθρωπότητα. Το Μεσολόγγι συμβολίζει από τότε την ελευθερία και τον ηρωισμό και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών.... μεγάλων δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο (Βύρωνας, Γκαίτε, Ουγκώ, Ντελακρουά, Ντελανσάκ). Εκεί, άφησε την τελευταία τoυ πνoή o Λόρδoς Βύρων πρoσφέρoντας σημαντικές υπηρεσίες στoν Αγώνα των “Ελευθέρων Πoλιoρκημένων”.
Λεπτομέρειες για τη δωδεκάμηνη πολιορκία αντλούνται κυρίως από απομνημονευματογράφους. Βεβαίως και από τα έγγραφα, και ειδικά από την «Aλληλογραφία Φρουράς Mεσολογγίου 1825-26» (ένα «σώμα» από τέσσερις περίπου εκατοντάδες κείμενα, που εκδόθηκαν συγκεντρωμένα το 1963).
«Εσφαξαν ένα γαϊδουράκι…»
Πρώτη πηγή είναι ο N. Kασομούλης (1792-1872). O 29χρονος τότε αγωνιστής μετά την επαναστατική του δράση στη Δ. Mακεδονία, βρίσκεται στο πολιορκημένο Mεσολόγγι. Nα υπενθυμίσουμε ότι ανάμεσα στις 2.701 χειρόγραφες σελίδες, που συγκρότησαν τα τρίτομα «Στρατιωτικά ενθυμήματά» του, που εξέδωσε το 1939 ο Γ. Bλαχογιάννης, βρίσκεται και η απόφαση της Eξόδου. Oταν οι οπλαρχηγοί πήραν την ηρωική απόφαση ομοφώνως «… θεωρούντες ότι εξέλιπεν κάθε ελπίς βοηθείας και προμηθείας τόσον από την θάλασσαν καθώς και από την ξηράν…», τη συνέταξε ο εγγράμματος επίσκοπος Pωγών Iωσήφ και την υπαγόρευσε στον Kασομούλη.
«Aπό τα μέσα Φεβρουαρίου 1826 άρχισαν πολλαίς φαμελλιαίς νά υστερούνται τό ψωμί. Mία Mεσολογγίτισσα, ήτις περιέθαλπεν ασθενή καί τόν αυτάδελφόν μου Mήτρον, ετελείωσεν τήν θροφήν της, καί μυστικά, μαζύ μέ δύο φαμελλιαίς Mεσολογγίτικες, έσφαξαν ένα γαϊδουράκι, πωλάρι πού τό έφαγαν. Tαίς ηύρα οπού έτρωγαν. Eρώτησα πού ηύραν τό κρέας, καί τρόμαξεν η ψυχή μου όταν ήκουσα ότι ήτο γαϊδούρι. Mία συντροφιά στρατιωτών Kραβαριτών είχεν έναν σκύλον καί, κρυφά καί αυτοί, τόν έσφαξαν καί τόν μαγείρευσαν. Eμαθητεύθη καί τούτο. Hμέραν παρ ημέραν αυξάνουσα η πείνα, έπεσεν καί η πρόληψις καί όλα τού να τρώγουν ακάθαρτα, καί άρχισαν αναφανδόν πλέον νά σφάζουν άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια καί ακόμη νά τά πωλούν μιά λίρα τήν οκά οι ιδιοκτήται των καί πού να προφθάσουν: Tρείς ημέραις επέρασαν καί ετελείωσαν καί αυτά τά ζώα… Aρχίσαμεν, περί τάς 15 Mαρτίου, ταίς πικραλήθραις, χορτάρι τής θαλάσσης. Tό εβράζομεν πέντε φοραίς έως ότου έβγαινεν η πικράδα, καί τό ετρώγαμε μέ ξείδι καί λάδι ωσάν σαλάτα, αλλά καί μέ ζουμί από καβούρους ανακατωμένον καί τούτο. Eδόθησαν καί εις τούς ποντικούς, πλήν ήταν ευτυχής όστις εδύνατο νά πιάση έναν. Bατράχους δέν είχαμε κατά δυστυχίαν..».


«Πολλοί επροτίμησαν να ταφώσιν υπό τα ερείπια»
Δεύτερη «ζωντανή» πηγή είναι ο Aρτέμιος Mίχος (1803-1873). O Γιαννιώτης αγωνιστής βρέθηκε στο πολιορκημένο Mεσολόγγι από τον Aπρίλιο του 1825 μέχρι τον επόμενο Iανουάριο. Kρατούσε ημερολογιακές σημειώσεις, τις οποίες και δημοσίευσε με τον τίτλο «Σύντομος περιγραφή εν είδει ημερολογίου των αξιολογοτέρων συμβάντων της B Πολιορκίας του Mεσολογγίου, αρχομένη από 12ης Aπριλίου 1825 και λήγουσα την 25η Iανουαρίου 1826». Στο δεύτερο μέρος, με τον τίτλο «Tα κατά την πολιορκίαν του Mεσολογγίου αφ ης εποχής, ένεκα των περιστάσεων, έπαυσεν εκδιδομένη η εφημερίς Tα Eλληνικά Xρονικά», εκθέτει και τα γεγονότα της Eξόδου.
«Kανονισθέντος του σχεδίου της εξόδου έκαστος απήλθεν εις την θέσιν του και ήρχισαν αι της εξόδου προπαρασκευαί μεθ όλης της ησυχίας, αλλά και μεθ όλης της δραστηριότητος. Mετ αγαλλιάσεως δε έβλεπε τις εις τα πρόσωπα της ηρωικής εκείνης φρουράς ζωγραφισμένον το θάρρος, την απόφασιν και την πεποίθησιν εις την βοήθειαν του θεού περί της επιτυχίας του μεγάλου έργου το οποίον ετοιμάζοντο να επιχειρήσωσιν. Yπήρχον τότε εν τω φρουρίω έως 300 ασθενείς και πληγωμένοι. Πολλοί εκ τούτων, επροτίμησαν να ταφώσιν υπό τα ερείπια της ενδόξου πόλεως και ούτω οχυρωθέντες εις τας ισχυροτέρας οικίας να πωλήσωσιν ακριβά το αίμα των…».
«Επέσαμεν εις τα περιχαρακώματα»
Eπιστολή Nότη Μπότσαρη, Kίτσου Tζαβέλα, Φωτοματα, Δ. Mακρή κ.ά. οπλαρχηγών προς την κυβέρνηση δύο μέρες μετά την Eξοδο.
«Mε την ελπίδα να μας καταφθάσουν τα καράβια και να μας μπάσουν ζαερέν (εφόδια και τροφές) εφθάσαμεν εις την αθλιοτάτην κατάστασιν… Tα καράβια δε τα ελληνικά μίαν φοράν εφάνησαν εις τον λιμένα μας και επειδή ήταν ολίγα, όχι (μόνον) δεν έβλαψαν τον εχθρόν, αλλά και εδιώχθησαν. Kαι επεριμέναμεν οκτώ ημέρας τρώγοντες θαλάσσια χόρτα και πλέον δεν τα ματαείδαμεν. Eφθασε να πεθαίνουν και από εκατόν πενήντα την ημέραν.Δια να μην χαθεί όμως με την ολότητα το στρατιωτικόν, απεφασίσαμεν να εβγούμεν με έξοδον με τα σπαθιά εις τα χείρας, να εβγάλωμεν και όλον το αδύνατον μέρος και όποιος γλυτώσει, πράγμα οπού δεν έγινε ποτέ εις τον κόσμον. Λοιπόν εις τα 10 του παρόντος, το βράδυ τα τρεις ώρας της νυκτός, εκάμαμεν την έξοδον, μέσον τα γεφύρια και επέσαμεν εις τα εχθρικά περιχαρακώματα… Eπλέχθημεν όμως εις τον κάμπον και πολεμούντες ετραβούμαν προς το βουνό. Eβάσταξεν ο πόλεμος εξ ώρας….».


«… Και τότε έδωσε πυρ»
Tρίτη πηγή είναι ο αγωνιστής Σπυρομήλιος (1800-1880). O αγωνιστής από τη Xιμάρα ήταν ένας από τους λίγους σπουδαγμένους στρατιωτικούς της επανάστασης (10 χρόνων είχε σταλεί στην Iταλία να σπουδάσει στρατιωτικά). Aπό το τέλος του 1825 μαχόταν στο Mεσολόγγι και τον Iανουάριο του 1826 ήταν μέλος της επιτροπής των πολιορκημένων που στάλθηκε στο Nαύπλιο για να ζητήσει ενισχύσεις από την κυβέρνηση. Eπέστρεψε από εκεί τις τελευταίες μέρες της πολιορκίας, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να μπει στην πόλη. Παρακολουθούσε την Eξοδο από «το όρος Πεταλά, απ όπου φαίνεται το Mεσολόγγιον». Στα απομνημονεύματά του με τον τίτλο το«Xρονικό του Mεσολογγίου 1825-1826» παραθέτει πληροφορίες από «εξοδίτες».
«Eίδομεν ότι εκαίοντο όλαι αι γύρωθεν του φρουρίου καλύβαι της φρουράς. Πόλεμος εκ μέρους του στολίσκου εις Aνεμόμυλον, πόλεμος ηκούετο εις διάφορα μέρη της πόλεως και τα τουρκικά κανονοστάσια εκανονοβόλουν προς την πόλιν. Tαύτα μας έδιδον να καταλάβωμεν ότι έπεσε το Mεσολόγγιον, ότι οι Tούρκοι εκυρίευσαν το φρούριον κι ότι οι Eλληνες κατέφυγον εις τινα οσπίτια και αντέχουν διά να αποθάνουν πολεμώντας… Eν τοσούτω εντός της πόλεως ο πόλεμος διήρκεσεν τρεις ημέρας. Eπολέμουν εις τα οσπίτια έως ότου είχον πολεμοφόδια και όταν τα ετελείωσαν έδιδον πυρ εις το οσπίτιον και εκαίοντο. O Xρήστος Kαψάλης έβγαζεν τας γυναίκας εις τα παράθυρα διά να τας ιδώσιν οι Tούρκοι και εκ τούτων να παρακινηθώσιν να έμβουν. Aφησεν ούτως ώστ εσυνάχθησαν πλήθος Tούρκων και τότε έδωσε πυρ εις την πυριτααποθήκην, οπού ήσαν τεσσαράκοντα κιβώτια πυρίτιδας και ούτως απέθανεν ενδόξως και αυτός, έσωσεν από την αιχμαλωσίαν και την ατιμίαν τόσας ψυχάς, συνεπιφέρων τον θάνατον και εις πλήθος Tούρκων… Oύτως έπεσε το Mεσολόγγιον μετά δωδεκάμηνον στενήν πολιορκίαν».

_______________________________
Αποσπάσματα εγγράφων από άρθρο του Τάκη Κατσιμάρδου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα 
“Ημερησία” 8/4/2006
Πηγή: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Μανώλης Γλέζος: Δεν είναι δυνατόν να κωφεύουμε όταν η Ιστορία χτυπά την πόρτα μας

HAYGH

Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/04/2012












ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΖΑΓΑΡΑ
"Δεν είναι δυνατόν να κωφεύουμε όταν η Ιστορία χτυπά την πόρτα μας", υπογραμμίζει στην "Αυγή" της Κυριακής ο Μανώλης Γλέζος, ενώ παράλληλα προσθέτει πως "κι αν δεν είμαστε παρόντες στο προσκλητήριο των καιρών, η ζωή η ίδια, το πολιτικό γίγνεσθαι, θα μας καταχωρίσει στους απόντες". Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού της Πολιτικής Συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, μιλάει για τη δυνατότητα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρουν να συγκεντρώσουν ούτε 51% ούτε 151 βουλευτές, ενώ τονίζει ότι είναι στα χέρια των λαών η δυνατότητα "να μετατρέψουν την Ευρώπη του Διευθυντηρίου των Ολιγοπωλίων σε Ευρώπη των Λαών". Σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τον τρόπο που θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, λέει πως θα είναι και πάλι στις επάλξεις, "διότι 'έκαστος εφ' ω ετάχθη' προς όφελος του συνόλου".

* Μπορεί να απαλλαγεί η Ελλάδα από την τρόικα και τους εντολοδόχους της;
Η δυνατότητα να απαλλαγεί ο ελληνικός λαός από τον δικομματισμό και τις παραφυάδες του, καθώς και από όλο το σύστημα της υποτέλειας και της μειοδοσίας, υπάρχει. Το πρόβλημα βρίσκεται στο αν υπάρχει η ικανότητα να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα.
Η ικανότητα μπορεί να αποκτηθεί αν τα καταφέρει η Αριστερά να μετουσιώσει την απελπισία, την οργή, την αγανάκτηση του λαού σε πολιτική πράξη. Γι' αυτό, όμως, απαιτείται βούληση προς τούτο. Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτε.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο πορεύεται προς τις εκλογές με αισιοδοξία που πηγάζει κι από τις δημοσκοπικές έρευνες. Πιστεύετε ότι είναι εφικτός ο στόχος να μην συγκεντρώσουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ούτε 51% ούτε 151 βουλευτές;
Ο στόχος είναι εφικτός με τη διασφάλιση των προϋποθέσεων που ανέφερα. Είναι δυνατόν και να μη μπορέσουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να σχηματίσουν κυβέρνηση και αντίθετα να μπορέσουν να το πετύχουν τα κόμματα της Αριστεράς. Αρκεί να το θελήσουμε και να επιβραβευτεί από τον λαό η ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

*  Πιστεύετε πως ο κύκλος της Ευρωζώνης έχει κλείσει, ενώ την ίδια ώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα διάλυσης της Ε.Ε. όπως τη γνωρίσαμε; Θεωρείτε ότι μαζί με τους θεσμούς αυτούς διαλύεται έτσι και το όραμα για μια "Ευρώπη των λαών";
Οι ιδιοκτήτες του κεφαλαίου και των μονοπωλίων που διευθύνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησαν την Ευρωζώνη και θα την κρατήσουν όσο τους εξυπηρετεί. Αυτό, όμως, που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης είναι να αγωνιστούν και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μετατρέψουν την Ευρώπη του Διευθυντηρίου των Ολιγοπωλίων σε Ευρώπη των Λαών.

* Βλέπουμε τόσο την ηγεσία του ΚΚΕ όσο και της ΔΗΜ.ΑΡ. να αρνούνται την κοινή δράση και την κοινή πορεία των αριστερών δυνάμεων του τόπου. Θεωρείτε ότι το αίτημα περί ενότητας των ριζοσπαστικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων του τόπου μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν προσκρούει σε αυτές τις αντιδράσεις;
Η ευκαιρία που προσφέρεται να πάρουν την πλειοψηφία του κοινοβουλίου οι δυνάμεις της Αριστεράς είναι από τις λίγες. Δεν έχουμε το δικαίωμα της άρνησης. Δεν είναι δυνατόν να κωφεύουμε όταν η Ιστορία χτυπά την πόρτα μας. Κι αν δεν είμαστε παρόντες στο προσκλητήριο των καιρών, η ζωή η ίδια, το πολιτικό γίγνεσθαι, θα μας καταχωρίσει στους απόντες.

* Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν μπορεί να ανατρέψει καταστάσεις και γεγονότα. Τι έχετε να τους πείτε;
Σωστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, δεν δημιουργήθηκε για τις εκλογές. Θεμελιώθηκε και χτίζεται καθημερινά στην κοινή δράση για να βοηθήσει τον λαό ν' αντιμετωπίσει τη θύελλα που έχει ξεσπάσει εναντίον του. Συνεπώς δεν είναι ευκαιριακή. Αντιμετωπίζει, βέβαια, και τις εκλογές ως μια φάση και ως μια δυνατότητα, αλλά εδράζεται στους κοινούς αγώνες, στους κοινούς στόχους, που θα φέρουν τον λαό στην εξουσία.

* Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη πήρατε μια πρωτοβουλία για τη συγκρότηση λαϊκού - πανεθνικού μετώπου. Θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές η κοινή σας προσπάθεια;
Η ΕΛΑΔΑ αποτελεί την αντίσταση απέναντι στην προσπάθεια υποδούλωσης του λαού και την αλληλεγγύη η οποία πρέπει να αναπτυχθεί για να διασωθούν τα θύματα από τη λαίλαπα που έχει ξεσπάσει εναντίον της πατρίδας μας. Συνεπώς θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν οι λόγοι που τη δημιούργησαν.

* Μέχρι τώρα βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και της κοινωνικής δράσης. Πώς μπορεί ο Μανώλης Γλέζος να προσφέρει και στην εκλογική μάχη;
Αποτελούμε ένα συλλογικό όργανο και λειτουργούμε συλλογικά. Γι' αυτό και ο Μανώλης είναι και πάλι στις επάλξεις, διότι "έκαστος εφ' ω ετάχθη" προς όφελος του συνόλου.

_________________________
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=680853

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αποπροσανατολισμός η επικοινωνιακή προεκλογική προπαγάνδα με αφορμή τους μετανάστες


Δελτίο τύπου της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

— Δημοσιεύτηκε 30/03/2012
Παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες από την Κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή να στήνεται μια προεκλογική επικοινωνιακή προπαγάνδα  με αφορμή τους μετανάστες . Θέλουν να μας πείσουν  ότι  τα κέντρα κράτησης που σχεδιάζουν, θα  λειτουργήσουν αποτρεπτικά  στην αύξηση των μεταναστών για να μην καταρρεύσει η Αθήνα. Από την άλλη αναδεικνύεται ένας προεκλογικός καβγάς  με πυρήνα την μετάθεση ευθυνών ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που κάθε άλλο μας πείθουν περί αυτού.
Οι  μετανάστες εξυπηρέτησαν κυβερνητικές  επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Αποτέλεσαν το εργατικό δυναμικό της Αθήνας για  την υλοποίηση της Ολυμπιάδας, των μεγάλων  τεχνικών  κατασκευαστικών έργων, του τουρισμού, της αγροτικής παραγωγής, της εστίασης  αλλά και της ναυτιλίας, επί μια δεκαετία, με συνθήκες μαύρης εργασίας, εκμετάλλευσης  και συσσώρευσης τεράστιων  κερδών.
Όλα αυτά τα χρόνια καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά  για την ένταξη των  μεταναστών  πάνω σε  ένα οργανωμένο σχέδιο για την  κοινωνική τους ενσωμάτωση και την παροχή  κοινωνικών  υπηρεσιών, για τον έλεγχο της ασφάλειας τους, της ιατρικής περίθαλψης, για την χωροταξική και οικονομική τους αποκέντρωση.
Σήμερα ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ καθώς και ο κ. Καμίνης, επιχειρούν να κρύψουν τα αίτια αυτής της εξέλιξης στην Αθήνα και προβάλουν λαϊκίστικες προεκλογικές λύσεις μετατρέποντας τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους της κοινωνικής κρίσης, και της εξαθλίωσης.  Η  μεταναστευτική «καθαρότητα» στην πόλη, οι φράκτες στον Έβρο,  και  οι επιχειρήσεις «σκούπας» και στρατοπέδων, δεν μπορούν να αποτελούν λύσεις γιατί τα ζητήματα που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν λύνονται με προεκλογικά σχέδια επί χάρτου.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι λύσεις στο μεταναστευτικό  πρόβλημα πρέπει να έχουν τις έξης   κατευθύνσεις: Τροποποίηση  της συνθήκης Δουλβίνο ΙΙ, ώστε όλη η Ευρώπη να γίνει ενιαίος χώρος υποδοχής.  Να παρέχονται  ταξιδιωτικά  έγραφα διακίνησης προς τις  χώρες που επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των νεοεισερχομένων στη χώρα . Να χορηγείται πολιτικό άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Να υπάρξουν ανοιχτοί  ξενώνες  στέγασης και φιλοξενίας και όχι κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης . Να υπάρξει  κοινωνική ενσωμάτωση πάνω σε ένα οργανωμένο σχέδιο παραμονής,  περιφρουρώντας ταυτόχρονα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η δημοτική αρχή όσο δεν ασκεί ένα δικό της  σχέδιο διεκδίκησης,  κοινωνικής Αλληλεγγύης και μέτρων, ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όσο δεν αναδεικνύει και δεν στρέφει την προσοχή της κοινωνίας στην  αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών, που είναι το  οργανωμένο έγκλημα και η διακίνηση μαύρου χρήματος και προσπαθεί να βρει λανθασμένη διέξοδο φορτώνοντας όλα τα δεινά στους μετανάστες, τόσο τα προβλήματα θα γίνονται πιο επιθετικά.

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...