............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Όχι στο ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ. Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και όχι κερδών



Η Τρόικα ενόψει της νέας δανειακής σύμβασης απαίτησε την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στις εταιρείες που θα εκχωρηθούν είναι και η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτεύουσας (ΕΥΔΑΠ Α.Ε.) διαθέτοντας το 27% (από 61% που κατέχει σήμερα).
Η ΕΥΔΑΠ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην αγορά του νερού. Εξυπηρετεί το λεκανοπέδιο της Αττικής και έχει περίπου 4.300.000 πελάτες (2.020.000 συνδέσεις).
Η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου 53 εκατ. ευρώ (χρηματιστηριακή αξία) σε ιδιωτικά κεφάλαια συνδέεται άμεσα με την εκχώρηση του management, την αύξηση της τιμολογιακής πολιτικής και την ταυτόχρονη αύξηση των κερδών.

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι πηγή ζωής. Συνδέεται άμεσα με τη δημόσια υγεία και δεν μπορεί να επαφίεται σε πολιτικές που έχουν ως προτεραιότητα και σκοπό μόνο το κέρδος.

Καλούμε το Δήμο της Αθήνας, αλλά και τους άλλους δήμους της Αττικής, την Περιφέρεια Αττικής, τα κόμματα και τους βουλευτές τους, να μην επιτρέψουν ένα τέτοιο ξεπούλημα σε βάρος των πολιτών και να σταματήσουν μια τέτοια εξέλιξη. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και η Περιφέρεια Αττικής να μελετήσουν την αγορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ.

 Δημοσιεύτηκε 31/01/2012

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

CHILDO 12 - Παιδί και γονείς στον 21ο αιώνα!




Αγαπητοί μας Φίλοι,

Ο δύσκολος ρόλος του γονιού στο ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον που ζούμε προσεγγίζεται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα "Γονέ@ς στον 21ο αιώνα" που πραγματοποιείται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012, στο Πολιτιστικό κέντρο ΔΑΪΣ.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και πιστεύουμε ότι κάθε γονιός αλλά και ενήλικας που έχει στο περιβάλλον του παιδιά και εφήβους θα έπρεπε να την παρακολουθήσει.

Ένα δείγμα των θεμάτων που θα παρουσιαστούν μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το τεύχος του Childo:
- Ευχάριστες Δραστηριότητες: Ο Μαθητικός Υπολογιστής
- Συντροφιά με ένα βιβλίο: "Εδώ ή αλλού; Το δίλημμα της επιλογής"
- Διαχείριση Σταδιοδρομίας
- Το παιδί μου ...: και πώς να επικοινωνήσω καλύτερα μαζί του
- Παιδί και Διατροφή: Παιδί, Άθληση και Διατροφή
- Παιδί και Περιβάλλον: Το "Πράσινο" Σχολείο

Μη χάσετε την ημερίδα, γιατί η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων μπορούν να δώσουν λύση σε όσα μας απασχολούν σχετικά με τα παιδιά μας.

Φιλικά
Η ομάδα του Childo


_______________
12-14 Kennedy Ave, P.O.Box 24293, 1703 Nicosia, Cyprus
Tel:             +35797641675       
E-mail: childo@on.gr
Blog: http://childo.wordpress.com

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Στο νέο "πακέτο" μέτρων για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ζητούνται :





- ‘Μαχαίρι’ στον 13ο και 14ο μισθό, ‘πάγωμα’ μισθών και επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων
- Επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας
- Απολύσεις στο Δημόσιο (προτείνονται ακόμα και οι τομείς της Υγείας και της Άμυνας)

- Υποχρεωτική χρήση της Κάρτας Εργασίας
- Πώληση ή ένταξη της Αγροτικής Τράπεζας σε νέο σχήμα
- Ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών
- Απολύσεις στις τράπεζες

- Μειώσεις στους μισθούς στις ΔΕΚΟ και ιδιωτικοποίησή τους (δύο-τριών μεγάλων εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2012)
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και προνοιακών επιδομάτων
- Μείωση επικουρικών συντάξεων και ενιαίο Ταμείο Eπικουρικής Aσφάλισης

- Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015 (με τήρηση της αναλογίας 1:5, μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχολές Αστυνομίας, Ενόπλων Δυνάμεων κτλ)
- Περιορισμούς στη λίστα φαρμάκων που συνταγογραφούνται
- Μεγαλύτερη απελευθέρωση των επαγγελμάτων

- Φορολογική Μεταρρύθμιση, με νέο φορολογικό σύστημα και τοποθέτηση ‘διακομματικού Γενικού Γραμματέα Φορολογίας
- Πρόγραμμα κατά της Διαφθοράς
- Δια-υπουργική επιτροπή (των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) για την παρακολούθηση και έκδοση στοιχείων για την μηνιαία απόδοση σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό
 
- Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη (νόμο για Δίκαιη Δίκη και Αρνησιδικία ως το τέλος Μαρτίου, αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κ.α.)
- Μετατροπή της ΕΛΣΤΑΤ σε ‘συμβουλευτική’ Αρχή και θέσπιση καλύτερης βάσης για τις ανεξάρτητες ελληνικές στατιστικές αρχές κ.τ.λ.

ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Νίκος Δ. Καβουρίνος
- Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά
- Μέλος Δ.Σ. ΕΦΕΕΑ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

«Μαθηματικά και οι τέχνες της Ιαπωνίας» πρωτοποριακή έκθεση της Ντίνας Αναστασιάδου





  H Ελλάδα πάντα φώτιζε με τον πολιτισμό της τον κόσμο. Aνθρωπος της τέχνης  η Ντίνα Αναστασιάδου, ποτισμένη από την Ελληνική κουλτούρα, μεταλαμπάδευσε και έζευξε την αριστοκρατία του Ιαπωνικού πολιτισμού στα έργα της αναδύοντας την προσωπική της γραφή σε άκρως εξελικτικό και εκλεπτικιστικό αποτέλεσμα.
Η αναφορά των έργων στα μαθηματικά για το 
Μουσείο Ηρακλειδών έδωσε ένα παράλληλο αποτέλεσμα με εννοιολογική καθαρά άποψη την οποία και θα εισπράξουν οι θεατές. Είναι η ευκαιρία με αυτήν την έκθεση να κατανοήσουμε ότι ένα έργο αποτελεί κάτι περισσότερο της εικόνας, και θα μας βάλει σε φιλοσοφικά μονοπάτια.
Μαθηματικά και Τέχνη, με την αρμονία που αποπνέουν τα έργα της Αναστασιάδου θα ισχυροποιήσουν την απόλυτη εξίσωση της ισχύος τους.
Μάγδα Μυστικού Καραγιαννιώτου
Εικαστικός συντάκτης
Εκπρόσωπος της Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος.
F.I.J.E.T.

Greece has always brightened the world with its culture. Ntina Anastasiadou, a person of art who is steeped in Greek culture, has passed on and united the aristocracy of Japanese culture in her works, elevating her personal style so as to provide an extremely evolutionary and sophisticated result.
The reference of her works for the Herakleidon Museum to mathematics has provided a parallel result with a purely conceptual aspect, which will be grasped by viewers. This exhibition will give us the opportunity to understand that a work of art is something more than just an image, and will lead us through philosophical paths.
Through the harmony emanating from Ntina Anastasiadou’s works, Mathematics and Art will reinforce the absolute equation of their power.
Magda Mystikou Karagianniotou
Art Writer
Representative of the Association of Greek Travel Journalists and Writers
F.I.J.E.T.
<Χαιρετισμός κ. Ueda>
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη διοργάνωση της έκθεσης «Μαθηματικά και η Τέχνη της Ιαπωνίας» της κας Ντίνας Αναστασιάδου. Η κα Ντίνα Αναστασιάδου ως υπότροφος της Ιαπωνικής Κυβέρνησης, σπούδασε ιαπωνική καλλιγραφία και ζωγραφική με sumi. Έχοντας αυτή την εμπειρία, δημιούργησε πολλά εξαίρετα έργα μέσα από τα οποία αναδύεται η ιαπωνική κουλτούρα.
Η ξεχωριστή έμπνευση από την Ιαπωνία, ξεχειλίζει και αποτυπώνεται επάνω στα έργα της σημερινής έκθεσης με θέμα τα μαθηματικά. Εύχομαι πολλοί θαυμαστές της τέχνης αλλά και λάτρεις της Ιαπωνίας να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση αυτή για να απολαύσουν τα ξεχωριστά έργα της Ντίνας Αναστασιάδου.
Susumu Ueda
Σύμβουλος
Πρεσβεία της Ιαπωνίας
<Message by Mr. Ueda>
I am very pleased with the organization of the exhibition titled Mathematics and the Arts of Japan by Ms. Ntina Anastasiadou. After being awarded a scholarship by the Japanese Government, Ms. Ntina Anastasiadou studied calligraphy and sumi painting. Having had this experience, she has created many outstanding works which highlight the Japanese culture.
The unique inspiration from Japan overflows and is imprinted on the works of the current exhibition, which is themed around mathematics. I hope that many fans of art and lovers of Japan will have the opportunity to visit this exhibition in order to enjoy the unique works of Ntina Anastasiadou.
Susumu Ueda
Counsellor
Deputy Head of Mission
The Herakleidon Museum has always had a close relationship and fascination in the connection between Art and Mathematics. We feel that the educational role the Museum plays during these challenging times is the most important contribution that may inspire minds of all ages. Constantina (Ntina) Anastasiadou shares our same passion and for this reason a collaboration with this exhibition project is something that we were eager to explore. I would like to thank Ntina for her inspiration and for sharing her world with us.
Nicholas T. Kondoprias
Managing Director
Herakleidon Museum
Το Μουσείο Ηρακλειδών είχε πάντα μια κοντινή σχέση και γοητεύονταν από σύνδεση Τέχνης και Μαθηματικών. Αισθανόμαστε ότι ο διδακτικός ρόλος που παίζει το Μουσείο σε αυτούς τους προκλητικούς καιρούς είναι η πιό σημαντική του συνεισφορά,  η οποία μπορεί  να διαγείρει σκέψεις όλων των ηλικιών. Η Κωνσταντίνα (Ντίνα) Αναστασιάδου μοιράζεται το πάθος μας και γι΄αυτό τον λόγο μία συνεργασία με αυτή την έκθεσή της είναι κάτι που είμαστε πρόθυμοι να εξερευνήσουμε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ντίνα για την έμπνευσή της και και το μοίρασμα του κόσμου της μαζί μας.
Νικόλαος Τ. Κοντοπρίας
Γενικός Διευθυντής
Μουσείο Ηρακλειδών

Δημοσιεύτηκε στις 15/01/2012 στις 2:04 μμ στις κατηγορίες: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο PSEMA, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο Μηνάς Σταυρακάκης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου Ηρακλείου, δώρισε τον μισθό του στο Κέντρο Υγείας



αλλά ακόμη  βοηθά στην αγορά μηχανημάτων





 

Ασχολήθηκε με τα κοινά πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2010 και ήδη από το πρώτο δημοτικό συμβούλιο είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του στα υπόλοιπα μέλη: θα δώριζε την αμοιβή του στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βιάννου Ηρακλείου, Μηνάς Σταυρακάκης, διέθεσε τις αμοιβές ενός χρόνου - περίπου 10.000 ευρώ - στον κλάδο της υγείας που, όπως λέει, είναι ευαίσθητος και καταγράφει σημαντικές ελλείψεις.
Μάλιστα, επιθυμία του είναι τα χρήματα να μη διατεθούν σε δαπάνες, όπως πετρέλαιο και ρεύμα, αλλά σε μηχανήματα που έχει ανάγκη το Κέντρο. «Και μία ζωή να σωθεί από ένα εργαλείο που θα αγοραστεί με αυτά τα χρήματα, για μένα αξίζει τον κόπο», λέει ο 53χρονος φοροτεχνικός και δεσμεύεται να δωρίσει και την επόμενη χρονιά τον μισθό του από τον δήμο σε τομείς που επίσης έχουν ανάγκη, όπως η παιδεία. «Στον δικό μας δήμο που είναι ένας από τους μικρότερους του Νομού Ηρακλείου και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, αν δεν βοηθήσουν οι αιρετοί θα πάμε χαμένοι. Αλλωστε, όχι μόνο εγώ, αλλά και ο δήμαρχος και τα υπόλοιπα μέλη συνεισφέρουν - καθένας με τον τρόπο του - για το καλό του δήμου», λέει ο κ. Σταυρακάκης.
Πατέρας τριών κοριτσιών - οι δύο μεγαλύτερες κόρες σπουδάζουν σε άλλες πόλεις -, παραδέχεται πως τα έξοδα είναι πολλά και σε μια τέτοια περίοδο χρήματα δεν περισσεύουν σε κανέναν. «Θα μπορούσα με αυτά τα λεφτά να πληρώνω τα ενοίκια των παιδιών μου. Από τη στιγμή όμως που είμαι γερός και - παρά την κρίση - συνεχίζω να έχω δουλειά, θεωρώ πως αυτό που έκανα θα πρέπει να γίνεται από κάθε αιρετό. Οι ανάγκες παραμένουν ανάγκες, αλλά αυτά τα χρήματα πρέπει να μένουν στον τόπο. Αυτή την περίοδο πιέζομαι οικονομικά, αλλά θυμάμαι πάντα πως δεν μπήκα στα κοινά για να αυξήσω το εισόδημά μου. Αν δεν έχεις επάγγελμα και μπαίνεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί και να κλέψεις. Εγώ θέλω να προσφέρω», καταλήγει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012 στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4689043

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

H Liberation μιλά για την κρίση στον ελληνικό Τύπο


Liberation, δημοσίευμα, ελληνικά μίντια, εφημερίδες, κρίση, Λιμπερασιόν, τύπος




Με τον τίτλο «Ευρώπη: Η κρίση πετάει στο δρόμο τα μίντια», η εφημερίδα Liberation δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ, για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην Ευρώπη, οδηγώντας σε λουκέτα και σε απολύσεις υπαλλήλων.

Στην Ελλάδα, μία ιστορική εφημερίδα, η «Ελευθεροτυπία», βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης και οι 800 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Μία καταστροφή, γράφει η εφημερίδα.
Σε ανταπόκριση της γαλλικής εφημερίδας από την Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα: Χρεοκοπίες και απεργίες στην πρώτη γραμμή», γίνεται ειδική αναφορά στις δυσκολίες που συναντούν ο όμιλος ΔΟΛ, το κανάλι ALTER, η «Ελευθεροτυπία» και η «Απογευματινή».
«Τα τελευταία δύο χρόνια, τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στη δίνη μίας οικονομικής θύελλας και η μόνη σανίδα σωτηρίας μοιάζει να είναι η υπαγωγή στο άρθρο 99», γράφει η Liberation.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Για το εναλλακτικό πρόγραμμα της αριστεράς


Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/01/2012 - εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ"
ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΑΛΥΒΗ

Μια κυβέρνηση της αριστεράς θα έπρεπε να έχει σκεφτεί, προτού υλοποιήσει το εναλλακτικό της σχέδιο, σε ποια κοινωνική συμμαχία θα βασιστεί, ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποια είναι τα κριτήρια και οι στόχοι για μια άλλου τύπου οικονομική ανάπτυξη, πώς θα δημιουργήσει ένα καλύτερο εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον για την υλοποίηση του σχεδίου της.

Ο απλός κόσμος ρωτάει απευθυνόμενος στην αριστερά: Εσείς τι θα κάνατε αν ήσασταν στην κυβέρνηση; Η αριστερή διακυβέρνηση προϋποθέτει, φυσικά, τη διασφάλιση ορισμένων όρων όπως είναι: ένα ισχυρό ταξικό και λαϊκό κίνημα, η αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, η ενότητα της αριστεράς. Όμως ας θεωρήσουμε ότι -για λόγους «πολιτικής αδείας»- έχουν εκπληρωθεί αυτοί οι όροι για να επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο επί του πρακτέου, ερώτημα.
Μια κυβέρνηση της αριστεράς, λοιπόν, θα έπρεπε να έχει σκεφτεί προτού υλοποιήσει το εναλλακτικό της σχέδιο σε ποια κοινωνική συμμαχία θα βασιστεί, ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποια είναι τα κριτήρια και οι στόχοι για μια άλλου τύπου οικονομική και ανάπτυξη, πώς θα δημιουργήσει ένα καλύτερο εσωτερικό και διεθνές περιβάλλον για την υλοποίηση του σχεδίου της. Και επειδή σε κάθε σχέδιο πρέπει να εξασφαλίζεις τα μέσα και τους πόρους, θα έπρεπε να είχε προβλέψει κάποιες απαντήσεις και σε αυτά .
Όσον αφορά τις κοινωνικές συμμαχίες, η κοινωνική βάση στήριξης και εκπροσώπησης της αριστερής διακυβέρνησης θα ήταν τα θύματα του μνημονίου και του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή η εργατική τάξη, η νεολαία, τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, το επιστημονικό δυναμικό, οι άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού. Οι προτεραιότητες θα ήταν το να βγει όρθιος ο εργαζόμενος κόσμος από την κρίση και να ενεργοποιηθεί η οικονομική δραστηριότητα στη βάση μιας προοδευτικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας για να αυξηθεί η απασχόληση και όχι η αποπληρωμή των τοκογλύφων δανειστών. Τα κριτήρια και οι στόχοι θα ήταν η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών μέσα από την αναδιανομή εισοδήματος, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την ουσιώδη αναβάθμιση της παιδείας και της υγείας, η δημιουργία ενός σταθερού μέλλοντος για τη νέα γενιά, η ευημερία των πολλών και όχι το κέρδος του κεφαλαίου. Το εσωτερικό περιβάλλον θα βελτιωνόταν με την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την ακύρωση των μνημονίων και την αποκατάσταση ενός κλίματος αισιοδοξίας για τη δυνατότητα μεγάλων αλλαγών που θα αντικαθιστούσε τα σημερινά αδιέξοδα και τη μαζική κατάθλιψη.

Το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον θα επιχειρείτο να αλλάξει με την άρνηση των συμφωνιών για τη μετατροπή της Ευρωζώνης σε μια περιοχή γερμανικής επικυριαρχίας, με τη δημιουργία συμμαχιών για την ανατροπή της Ευρωζώνης για μια εκ βάθρων αλλαγή της Ε.Ε., με μια πλουραλιστική προσέγγιση στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές και στις πηγές δανεισμού. Σχετικά με τα μέσα για την υλοποίηση της νέας οικονομικής πολιτικής θα προχωρούσαν: η ριζική δημοκρατική αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού, η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας, η ένταξη στο οικονομικό σύστημα φορέων εθνικού, τομεακού, περιφερειακού και κλαδικού σχεδιασμού, η εισαγωγή νέων μορφών συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση του κοινωνικού τομέα ο οποίος πρέπει να λειτουργεί εκτός αγοράς, η απελευθέρωση και ενίσχυση του ρόλου των συνδικάτων και κινημάτων, η εισαγωγή μορφών εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και συστημάτων εργατικής αυτοδιαχείρισης και ένα νέο σύστημα πολιτικής εκπροσώπησης, διοίκησης και αυτοδιοίκησης με εισαγωγή μορφών άμεσης δημοκρατίας.

Αναφορικά με τους πόρους, αυτοί θα προέκυπταν από τη δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών, τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, τη ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση με βάρος στη φορολόγηση του κεφαλαίου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της χρηματιστηριακής δραστηριότητας και της φοροδιαφυγής. Και μόνο η κάλυψη της διαφοράς αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα θα απέφερε ένα 5% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 11 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ 6 δισ. κάθε χρόνο θα εξοικονομούσε και η πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Η επιχειρηματική δραστηριότητα των αναμορφωμένων δημοσίων επιχειρήσεων, η υπέρ της απασχόλησης και της παραγωγικής δραστηριότητας αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων καθώς και η αξιοποίηση με όρους ανάπτυξης της εσωτερικής αποταμίευσης θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα νέο ξεκίνημα της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ανατροφοδοτούσε με τη σειρά της την κοινωνία με νέους πόρους.

Φυσικά όλα τα παραπάνω, που πολύ συμπυκνωμένα παρουσιάζονται και χρήζουν εξειδίκευσης, δεν αρκούν διότι πλήθος ζητήματα θα προκύψουν άμεσα. Για παράδειγμα, επειδή δεν έχει κανείς το μαγικό ραβδάκι και δεν μπορεί να υποσχεθεί μια εύκολη έξοδο από την κρίση, θα πρέπει να προσδιοριστεί και μια σταδιακή εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης από τα πλήγματα των μνημονίων. Στην περίπτωση αυτή μια αριστερή κυβέρνηση θα ξεκινούσε από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες, όπως είναι οι άνεργοι, οι άστεγοι και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οικογένειες χωρίς εισόδημα, ταυτόχρονα με ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα πλήρους αποκατάστασης και φυσικά βελτίωσης του εισοδήματος των εργαζομένων. Όμως στα ζητήματα που έχουν σχέση με τις συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά και συλλογικά δικαιώματα, με την πάταξη της ακρίβειας, με την απρόσκοπτη και αναβαθμισμένη λειτουργία της υγειονομικής περίθαλψης και του εκπαιδευτικού συστήματος, με την υπερχρέωση των νοικοκυριών, η παρέμβαση θα ήταν άμεση και ριζική.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πάντως, με όσα έχουν προηγηθεί στη χώρα μας είναι αυτό που έχει σχέση με το δημόσιο χρέος και τους καταναγκασμούς της Ευρωζώνης. Αυτούς τους κόμπους κανείς δεν μπορεί να τους αγνοήσει. Το χρέος δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Η στάση πληρωμών -ειδικά σήμερα που έχει τεθεί όχι το αν, αλλά το είδος της χρεωκοπίας- με πρωτοβουλία της χώρας, είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει ότι η ρύθμιση του χρέους θα είναι σε όφελος του λαού και θα δώσει μια ανάσα από τα τοκοχρεολύσια . Όσον αφορά τον μηχανισμό του ευρώ, υπάρχουν αρκετοί μέσα στην αριστερά, όπως και ο γράφων, που θεωρούν ότι μια προοδευτική και πολύ περισσότερο η σοσιαλιστική προοπτική της χώρας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στο σημερινό νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα της Ευρωζώνης. Συνεπώς θα υπάρξει ή η ανατροπή του ευρωπαϊκού πλαισίου ή η αναγκαστική επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη. Το πρώτο που θα ενδιέφερε, πάντως, μια κυβέρνηση της αριστεράς θα ήταν να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, να στηρίξει το λαό χωρίς να εκβιάζεται ή να χειραγωγείται από το δόγμα: μέσα στην Ευρωζώνη με κάθε θυσία. Αν λοιπόν η στάση πληρωμών, η οποία δεν σημαίνει και αυτόματη έξοδο από το ευρώ, μπορεί να δημιουργήσει όρους ενισχυμένης διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους εντός Ευρωζώνης, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι η πρώτη επιλογή. Ωστόσο μια αριστερή κυβέρνηση θα αποδραματοποιούσε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, θα το αντιμετώπιζε ως μια ενδεχόμενη επιλογή και στην περίπτωση του αναπόφευκτου, θα προετοίμαζε και θα διαπραγματευόταν τους πιο συμφέροντες όρους εξόδου.

Θα έλεγαν κάποιοι ότι καλά είναι όλα αυτά για να είναι αληθινά και θα μας εγκαλούσε ότι το σύστημα δεν θα άφηνε μια κυβέρνηση της αριστεράς να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους ή άλλοι θα ισχυριζόντουσαν ότι όλα τα πιο πάνω αποτελούν διαχείριση στο πλαίσιο του καπιταλισμού.
Στους πρώτους θα απαντούσαμε ότι ο κίνδυνος αυτός υπάρχει, αλλά αν δεν τολμήσεις τότε οι συνέπειες θα είναι η στρατηγική ήττα του κινήματος και η εφαρμογή ενός άγριου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Ο δρόμος των μεγάλων αλλαγών θα ανοίξει αν η αριστερή κυβέρνηση στηρίζεται σε ένα ισχυρό κίνημα του λαού που θα πείθεται βήμα - βήμα για την ορθότητα των επιλογών και θα συμμετέχει ενεργά και σε συμμαχίες μέσα και έξω από τα σύνορα της Ευρώπης. Στους δεύτερους θα απαντούσαμε ότι σίγουρα μια κυβέρνηση της αριστεράς και των συμμάχων της δεν θα έθετε ως άμεσο στόχο τον σοσιαλισμό, διότι οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν μια μεταβατική κυβέρνηση με άμεσους στόχους την κατάργηση των Μνημονίων, την ακύρωση του νεοφιλελευθερισμού, μια αντιμονοπωλιακή κυβέρνηση που οπωσδήποτε θα κινείται στο έδαφος του καπιταλισμού, αλλά ταυτόχρονα θα τον αμφισβητεί όσο θα εισάγει μεγάλες τομές και αναδιαρθρώσεις σε βάρος του κεφαλαίου και θα δημιουργεί γέφυρες με τον στόχο για τον σοσιαλισμό. Διότι ούτε ο σοσιαλισμός πραγματοποιείται με μια απλή αλλαγή κυβέρνησης, αφού απαιτείται μια συνεχής πορεία ρήξεων και συγκρούσεων, ενώ από την άλλη τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα πρέπει εν κινήσει να τον ανακαλύψουμε μαζί με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, αξιοποιώντας την αρνητική και θετική διεθνή εμπειρία. Άλλωστε, όπως θα έλεγε και ο Μαρξ, δεν προσφέρουμε έτοιμες συνταγές από την κουζίνα του μέλλοντος.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Διάρρηξη Εθνικής Πινακοθήκης - - Κλοπή έργων τέχνης

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την 04.30΄ ώρα περίπου σήμερα (9-1-2012) στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες, αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό και παραβίασαν πόρτα αλουμινίου εξωτερικού χώρου (μπαλκόνι), εισήλθαν στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης από τον οποίο αφαίρεσαν:
Ένα πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι.
Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.
Ένα πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.
Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική πινακοθήκη.
Ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 Χ 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους.
Το έργο απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική πινακοθήκη.

Κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης, ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας ένα δράστη τον οποίο και καταδίωξε.

Κατά τη διαφυγή του ο δράστης εγκατέλειψε στον χώρο ένα επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου PietMondrian, που απεικονίζει ένα τυπικό αγρόκτημα.

Ο χρόνος, που μεσολάβησε από την είσοδο του δράστη στο χώρο της Πινακοθήκης μέχρι την αποχώρησή του, υπολογίζεται σε επτά λεπτά περίπου.

Στη συνέχεια ο φύλακας ενημέρωσε την ιδιωτική εταιρία διαχείρισης των ηλεκτρονικών συστημάτων συναγερμών και ενημερώθηκε το κέντρο της Άμεσης Δράσης

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο άγνωστος ή οι άγνωστοι δράστες, την 19.58΄ ώρα χθες (8-1-2012) απενεργοποίησαν δέσμη συναγερμού και παραβίασαν μπαλκονόπορτα, χωρίς όμως να την ανοίξουν, με αποτέλεσμα όταν ήχησε ο συναγερμός και ο φύλακας ήλεγξε εσωτερικά τον χώρο, να μην διαπιστώσει παρουσία ατόμων ή ίχνη διάρρηξης και να απενεργοποιήσει τον συναγερμό.

Στη συνέχεια και άλλες φορές ο άγνωστος δράστης ή οι δράστες, ενεργοποίησαν διαφορετικές δέσμες συναγερμού, χωρίς να εισέρχονται στον χώρο. Σε όλες τις περιπτώσεις ο φύλακας δεν διαπίστωνε παρουσία προσώπων.

Οι άγνωστοι δράστες στο τελικό στάδιο της επιχείρησης διάρρηξης, αφού άνοιξαν την πόρτα που ήδη είχαν παραβιάσει, εισήλθαν στο εσωτερικό και από τον χώρο της έκθεσης αφαίρεσαν τα έργα τέχνης, βγάζοντας τα από τις κορνίζες τους.

Ενεργείται προανάκριση από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, εκδόθηκαν διεθνείς αναζητήσεις για τον εντοπισμό των έργων τέχνης και διενεργούνται εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.
(Πίσω πλευρά του πίνακα του Pablo Picasso)


(Πίνακας του Pablo Picasso)


(Έργο του Guglielmo Caccia - Moncalvo)(Πίνακας του Piet Mondrian)

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ




Μάγδα Μυστικού-Καραγιαννιώτου
Δημοσιογράφος – ΕΔΣΤΕ-FIJET
Εικαστικός συντάκτης


Όταν οι Ευρωπαίοι νοήμονες στηρίζουν την κακοποιημένη παντοιοτρόπως Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να την ανεβάσουν στα βλέμματα του κόσμου όπως της αξίζει. Εμείς οι Έλληνες αγαπάμε αυτούς που μας στηρίζουν και τους δεχόμαστε με την παγκοσμιοποιημένη έννοια του όρου ως συμπατριώτες μας.
Φιλέλληνες πολίτες του κόσμου σας αγαπάμε όλους και σας θέλουμε δίπλα μας.
Η Ελλάδα είναι ανοικτή για όλη την ανθρωπότητα χωρίς διακρίσεις.
Παρακαλώ πολύ διαβάστε την παρακάτω διακήρυξη όπως την συνάντησα και εγώ στο διαδίκτυο.
Blogspot:
http://jesuisgrec.blogspot.com/



* * * * * * * * * * * * * * * *






Έκκληση της Νάντης (Γαλλίας) για την Ελλάδα, 11/11/11

Έκκληση
Λόγω αλληλεγγύης είμαι και εγώ Έλληνας, Ελληνίδα!
Ζητάμε τη διπλή υπηκοότητα 



Επειδή ο ελληνικός λαός ταπεινώνεται, ας είμαστε αλληλέγγυοι ενάντια στους πλούσιους όλου του κόσμου. Ας ζητήσουμε όλοι, συμβολικά, την ελληνική υπηκοότητα!
Αγανακτισμένοι από τη δειλία και την έλλειψη οράματος των δυτικών κυβερνήσεων - μεταξύ των οποίων και η δική μας (1) - ενάντια στη δικτατορία των χρηματαγορών,
και εξαγριωμένοι από τη ταπείνωση στην οποία υπόκειται σήμερα ο ελληνικός λαός, κατηγορούμενος αδιάντροπα για ασωτία και απάτη, συλλογικά υποδεικνειούμενος ως ένοχος χωρίς να μπορέσει να αυτοϋπερασπισθεί (2), καταδικασμένος σε μια ατελείωτη λιτότητα και στη μετάνοια με όρους που θυμίζουν το λόγο του στρατάρχη Πεταίν το 1940 για την ηθική τάξη, «τη προσπάθεια » και «το πνεύμα ηδονής»,
Εμείς μάλιστα δεν ξεχνάμε ότι αυτοί που σήμερα θυσιάζουν την Ελλάδα στο βωμό της κερδοσκοπίας, κάνοντας πως ελπίζουν ότι ο οικονομικός φασισμός θα ικανοποιηθεί με αυτή τη μικρή χώρα και ότι οι ίδιοι θα γλυτώσουν...
.... είναι αυτοί οι ίδιοι που εγκατέλειψαν τη Τσεχοσλοβακία στον Αδόλφο Χίτλερ στο Μόναχο το 1938, ελπίζοντας πως θα του αρκούσε αυτή η καινούργια λεία που του προσέφεραν, αφού είχαν πριν παρατήσει τη δημοκρατική Ισπανία (3).
Δεν αντέχουμε πια να βλέπουμε τους νεόπλουτους (1% του πληθυσμού παγκοσμίως) να θριαμβεύουν, αγνοώντας το αληθινό ηθικό χρέος που η Ανθρωπότητα οφείλει στο ελληνικό έθνος (4), διότι έδωσε στη Ευρώπη το πρώτο σπόρο μιας άμεσης δημοκρατίας (5), βασισμένης ακριβώς στη κατάργηση των χρεών και στη χειραφέτηση των πολιτών από τη δουλεία τους για τα χρέη αυτά, πριν 2500 χρόνια (6).
Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε όλοι Έλληνες και Ελληνίδες.
Συνεπώς, ήρθε η ώρα για να μη συνεργαστούμε, με τη παθητικότητά μας, ούτε μιά στιγμή παραπάνω στην οικονομική υποταγή της Ελλάδας (7). Έτσι θέλουμε, με ένα σαφές σήμα, να είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα και να μοιραστούμε, τουλάχιστον συμβολικά, τη τύχη του λαού της.
Οπότε ζητάμε σήμερα να τύχουμε της Ελληνικής υπηκοότητας και απευθύνουμε επίσημη αίτηση στην Ελληνική Πρεσβεία της χώρας μας, θα δημοσιοποιήσουμε δε αυτή τη ενέργεια με μία πρώτη λίστα υπογραφών, στις 24 Νοεμβρίου 2011, επέτειο μιας σημαντικής δράσης της Ελληνικής αντίστασης, που έγινε στη γέφυρα του Γοργοποτάμου τη νύχτα της 24ης προς την 25η Νοεμβρίου 1942 (8).


* * * * * * * * * * * * * * * *

                   Κύριε Πρέσβη,
Αλληλέγγυος/η προς τη χώρα σας, ο/η υπογράφων/ούσα ζητώ προσωπικά να καταμετρηθώ ως Έλληνας/ιδα από καρδιάς και να αποκτήσω τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων έχουν διπλή υπηκοότητα, για να ασκήσω αυτή τη διεθνική εθνικότητα με σκοπό να εγκαθιδρύσουμε μία παγκόσμια δημοκρατία ελευθερίας και ισότητας, 25 αιώνες μετά το Σόλωνα, το Κλεισθένη και το Περικλή.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Με αδελφοσύνη προς το λαό σας.

ΟΝΟΜΑ............. ΕΠΩΝΥΜΟ..................... ΠΟΛΗ............... ΧΩΡΑ...............

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ.................................

Copy/paste το κείμενο αυτό ή στείλτε το δικό σας γράμμα στη πρεσβεία της χώρα σας και επίσης στείλετε ένα αντίγραφο στη ακόλουθη διεύθυνση του συλλόγου : jesuisgrec@numericable.fr
Μπορείτε επίσης να γράψετε ένα προσωπικό σχόλιο στο πιο κάτω blog :
http://jesuisgrec.blogspot.com/

Αυτή η προσωπική και συλλογική ενέργεια-αίτηση για την ελληνική υπηκοότητα ανήκει μόνο σε αυτούς και αυτές που την κάνουν και δεν την κατευθύνει κανένα κόμμα ή οργανισμός. Την προτείνει ο πολιτιστικός σύλλογος « Ν.e.u.f » « Nantes Est Une Fête ! » (H Νάντη είναι μια γιορτή) (9).
Σημειώσεις κειμένου έκκλησης
1.Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τη πατερναλιστική περιφρόνηση των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας προς την Ελλάδα, αλαζονική και προσβλητική συμπεριφορά τόσο περισσότερο σκανδαλώδης εφόσον αυτές οι δύο χώρες προμηθεύουν πανάκριβα οπλικά συστήματα στην Ελλάδα.
Αισθανόμαστε ντροπή για το ζεύγος Μερκέλ-Σαρκοζί, που δίνει μαθήματα διδασκαλίας σε μια Ελλάδα γονατισμένη, που της εφαρμόζουν με το ζόρι μια θεραπεία τόσο επιτακτική και ανόητη όσο ήταν η ιατρική της εποχής του Μολιέρου, βασισμένη στη αφαίμαξη, μία ιατρική που ονειρεύονται ανοιχτά να την εφαρμόσουν μετά στους δικούς τους λαούς.
Δεν δεχόμαστε να χάνει ένα έθνος τη πολιτική του κυριαρχία, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, λόγω ενός απλού diktat οικονομικής απόδοσης των επενδύσεων των 1% προνομιούχων όλου του κόσμου, που μπορούσαν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.
Δεν θα επιτρέψουμε να συκοφαντηθεί ο ελληνικός λαός στη θέση μερικών κερδοσκόπων και αισχροκερδών όλου του κόσμου και των συνενόχων τους.
2. Ούτε να εκφραστεί με δημοψήφισμα.
3. Ο Τσόρτσιλ είχε πει αυτή τη περίφημη φράση μετά από το σύμφωνο του Μονάχου: «Μεταξύ του πολέμου και της ατιμίας διαλέξατε την ατιμία, θα έχετε το πόλεμο. ». Αλλά γνωρίζουμε λιγότερο το ότι ο Γκάντι από την Ινδία είχε δηλώσει : « Η Ευρώπη πούλησε τη ψυχή της γιά να υπάρξει στη γη 8 ημέρες παραπάνω. Η ειρήνη που η Ευρώπη κέρδισε στο Μόναχο, αποτελεί το θρίαμβο της βίας και είναι η ήττα της. ».
Δεν ξεχνάμε ότι ο στρατηγός Φωσέρ, ηγέτης της γαλλικής αποστολής βοηθείας εγκατεστημένη στη Πράγα, αηδιασμένος από το σύμφωνο του Μονάχου, είχε στείλει τη παραίτησή του στη γαλλική κυβέρνηση για να σωθεί η τιμή και είχε ζητήσει τη τσέχικη υπηκοότητα. Ο στρατηγός Λουί Ευγένιος Φωσέρ έζησε 20 χρόνια πλάι στο τσέχικο λαό. Επιστρέφοντας στη Γαλλία έγινε αντιστασιακός κατά τη ναζιστική κατοχή, έπειτα συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γερμανία απ΄όπου γύρισε ζωντανός το 1945.
4. Γιατί η Ελλάδα έδωσε στο κόσμο το δραστήριο μύθο της Αντιγόνης, ανίκητη εξέγερση της συνείδησης εναντίον της αυθαιρεσίας και της τυραννίας.
5. Γιατί η Ελλάδα έδωσε στην Ευρώπη το πρώτο σπόρο μιας άμεσης δημοκρατίας (όχι αναθετουμένης σε μια τάξη εκλεγέντων-επαγγελματιών, αλλά ασκούμενης αμέσως από κληρωτούς βουλευτές),
6. Και διότι η εναρκτήρια πράξη που εγκαινίασε την Αθηναϊκή Δημοκρατία πρώτος σπόρος - ακόμα εύθραυστος και ατελής βεβαίως - που αποφάσισε ο άρχοντας Σόλωνας το 594 π.Χ. ήταν ακριβώς η κατάργηση των χρεών και η γενική χειραφέτηση των πολιτών από τη δουλεία τους για τα προσωπικά τους χρέη. Αλλά ποιός το θυμάται ;
Ούτε ξεχνάμε την λαμπρή και ηρωική ελληνική αντίσταση, συμμετέχοντας σε μεγάλο βαθμό στην απελευθέρωση της Ευρώπης από το ναζισμό.
7. Αυτή η κηδεμονία θα σήμαινε ένα έρπον πραξικόπημα κατά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και τη προγραμματισμένη ασφυξία της ελληνικής κοινωνίας με την υλική και ηθική ταπείνωσή της η οποία αναγκαστικά θα παρέσυρε, σαν ένα ντόμινο, τις διπλανές χώρες, μεταξύ των οποίων και τη δική μας, στο ίδιο αποτέλεσμα, με το κίνδυνο μιας προ-φασιστικής κρίσης.
8. Τη νύχτα της 24ης προς την 25η Νοεμβρίου 1942, η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στο στρατηγικής σημασίας άξονα Θεσσαλονίκης-Αθήνας, αποτελεί μια μεγάλη από κοινού δράση δύο σημαντικών κινημάτων της ελληνικής αντίστασης, των κουμμουνιστικών ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ και των μη κουμμουνιστικών ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ, υποβοηθούμενων από Βρετανούς πράκτορες.
9. Ο σύλλογος Ν.e.u.f. οργανώνει στη Νάντη (Λουάρ και Βρετάνη, Γαλλία) τη Γιορτή των γλωσσών και των διαδρομών μνήμης της αντιφασιστικής Αντίστασης. Ο σύλλογος αυτός, το 1995, απαιτούσε την αυτοματισμένη διαφάνεια των δημόσιων λογιστικών μέσω Ιντερνέτ και το 1997 εγκαινίασε το « Ρεβεγιόν της Πρωτομαγιάς » μπροστά στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, πρώτη δημοτική εκδήλωση του δυτικού κόσμου για το φόρο Τομπίν κατά της κερδοσκοπίας και εναντίων των φορολογικών παραδείσων. Ο Ν.e.u.f. πήρε επίσης τη πρωτοβουλία της « Έκκλησης των Αντιστασιακών προς τις νέες γενιές της 8ης Μαρτίου 2004 » (με την ATTAC) και της λεγομένης Δήλωσης «Δεκαπόλ, Δέκα καινούργια δικαιώματα για τον προσεχή αιώνα ».

http://lucky.blog.lemonde.fr/2006/11/13/video-et-texte-de-lappel-des-resistants-traductions/
http://cf.groups.yahoo.com/group/LeMonde-etLaResistance/message/2
http://lucky.blog.lemonde.fr/2005/09/18/2005_09_decapol_dekapol/

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...