................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Το αμήχανο βλέμμα της Αριστεράς....Το ακηδεμόνευτο κίνημα των «αγανακτισμένων» πολιτών οι οποίοι κατακλύζουν κεντρικές πλατείες ανά την επικράτεια ανάμεσα σε άλλα αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τα κόμματα της Αριστεράς, είτε ως «καμπανάκι» για τη μέχρι σήμερα απήχηση της τακτικής τους στην ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, είτε ως «μήτρα» μεγάλων προσδοκιών για την πολυπόθητη εκτεταμένη αντίδραση στην ασκούμενη πολιτική. Πώς προσεγγίζουν τους «αγανακτισμένους» οι αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα;
ΚΚΕ
«Δεν αρκούν και δεν ανησυχούν το σύστημα» έσπευσε να δηλώσει η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφορικά με τα ραντεβού των «αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι πλατείες που μπορεί να γεμίσουν με αγανακτισμένους, πολύ εύκολα μπορούν και ν' αδειάσουν».
Ο Περισσός εξακολουθεί να θέτει ως προϋπόθεση για την επιτυχία του λαϊκού κινήματος την ταξική πάλη, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από το εγχείρημα. Το ΚΚΕ διευκρινίζει ότι δεν στέκεται εχθρικά απέναντι στο αναπτυσσόμενο κίνημα, ωστόσο, εκφράζει το φόβο ότι πρόκειται για «ένα ξέσπασμα, μια μόδα που θα περάσει».
Μάλιστα, ο Ριζοσπάστης επισημαίνει σε σχετικό κείμενο: «Τι συμφέρον έχουν το σύνολο των αστικών ΜΜΕ να διαφημίζουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, να τη μεταδίδουν ακόμα και ζωντανά, να καλούν όλες τις προηγούμενες μέρες σε μαζική συμμετοχή, την ίδια στιγμή που λιβανίζουν σε κάθε εκπομπή τους το μνημόνιο, στο οποίο υποτίθεται ότι αντιδρούν οι διαδηλωτές; Γιατί ανάλογες και περισσότερο μαζικές κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος, και ιδιαίτερα του ταξικού, δεν βρίσκουν ανάλογη «φιλοξενία» στα αστικά ΜΜΕ και όταν δεν αποσιωπούνται εντελώς, προβάλλονται διαστρεβλωμένα ως προς το περιεχόμενό τους;».
ΣΥΡΙΖΑ
Διαφορετική είναι η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα έδωσε με χαρακτηριστικό τρόπο λίγες ώρες πριν από την πρώτη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας: «Ήρθε η ώρα η κοινωνία να απαντήσει με μια γενικευμένη ειρηνική εξέγερση, με ένα μέτωπο κοινωνικό που θα συμπαρασύρει το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς, το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και θα διεκδικήσει κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη». 


Ακολούθησε η έτερη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία «η γενικευμένη ειρηνική εξέγερση των «αγανακτισμένων» στέλνει πολύ ηχηρά μηνύματα και στη χρεοκοπημένη κυβέρνηση και στο εξωτερικό». «To καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο λαός, ο κόσμος, η κοινωνία νικάει το φόβο. Ανάστημα σηκώνει ο κόσμος στις πλατείες. Η αυθόρμητη και ειρηνική παρουσία του κόσμου στις πλατείες, στις μεγάλες πλατείες της χώρας είναι το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί», σημείωσε ο ίδιος στις εργασίες της ΚΠΕ του κόμματος.
ΔΗΜΑΡ
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά χαρακτηρίζει θετική την «ακηδεμόνευτη παρουσία χιλιάδων ανθρώπων στις πλατείες». Στελέχη της διαπιστώνουν με ικανοποίηση ότι απουσιάζει το στοιχείο της βίας: «πρόκειται για ειρηνικές διαδηλώσεις, μέσα από τις οποίες αυτοί οι άνθρωποι εκδηλώνουν με αυθόρμητο τρόπο την ανησυχία για το μέλλον τους, των ίδιων και της χώρας».
Πάντως, εκφράζουν την εκτίμηση ότι «αυτό το πράγμα θα έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και δεν εξαντληθεί σε έναν στείρο αρνητισμό και σε μία ισοπέδωση που δεν οδηγεί πουθενά εκ των πραγμάτων». Υπό αυτή την προϋπόθεση και μόνο διαβλέπουν προοπτικές, εκφράζοντας την ανησυχία μήπως δραστηριοποιηθούν έντονα «διάφορα γραφικά στοιχεία τα οποία θα ‘καπελώσουν’ την όλη διαδικασία».
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «ο κόσμος που έχει πλημμυρίσει την πλατεία Συντάγματος και άλλες πλατείες είναι ο κόσμος που εδώ και 1,5 χρόνο δίνει τη μάχη με γενικές απεργίες και διαδηλώσεις κατά του Μνημονίου και αυτή τη στιγμή, με την κλιμάκωση της πρόκλησης από την κυβέρνηση, απαντά με τη μαζική του παρουσία για να ματαιώσει αυτή την προοπτική».
Στελέχη της κάνουν λόγο για «ένα πρώτο βήμα προς την κλιμάκωση των αγώνων η οποία έρχεται μέσα από τη δράση των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, στον ΟΤΕ, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στη ΔΕΗ κ.ο.κ. με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Επιπλέον, τονίζουν ως θετική παράμετρο ότι «στις γενικές συνελεύσεις ο κόσμος δεν «τσιμπάει» στο ρατσισμό και στέλνει το μήνυμα ότι δεν αποπροσανατολίζεται από πολιτικές που διαιρούν σε ντόπιους και μετανάστες».
ΜΑΑ
Συνοδευόμενος από άλλα μέλη του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης , ο κ. Αλαβάνος παρέστη αυτοπροσώπως, την Κυριακή, στην πλατεία Συντάγματος: «Πολλοί με προειδοποιούσαν να μη βρεθώ στο Σύνταγμα, γιατί θα δεχθώ επίθεση από αυτούς που αντιτάσσονται στο πολιτικό σύστημα και είναι εκεί. Επίθεση δέχθηκα, και μάλιστα βάναυση, από όλο ανεξαίρετα το πολιτικό σύστημα, όταν πριν πέντε μήνες, εκ μέρους του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, διατύπωσα τη θέση ότι η πλατεία Συντάγματος θα γίνει πλατεία Ταχρίρ». Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα «να φύγουν χρέος, τρόικα, κυβέρνηση».
*Σημειώνεται πάντως ότι ανεξάρτητα από τις επίσημες τοποθετήσεις των ηγεσιών αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, από την πρώτη στιγμή εκφράστηκαν και συνεχίζουν να εκφράζονται επιφυλάξεις είτε στη μορφή χαρακτηρισμού του νέου κινήματος ως «απολίτικου», είτε στη μορφή δυσαρέσκειας με ομάδες οι οποίες στο πλαίσιο των συγκεντρώσεων προβάλλουν την ελληνική σημαία.
Σχετικά σχόλια στο tvxs.gr:
Το κίνημα των «αγανακτισμένων» έχει απασχολήσει τους σχολιαστές του tvxs.gr, οι οποίοι ανάμεσα σε άλλα διατυπώνουν απόψεις όπως:
«Μακάρι ο κόσμος του Συντάγματος να καταλάβει πως χωρίς αιτήματα, οργάνωση και συμπόρευση με την Αριστερά (κομμουνιστές και λοιπούς) δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα. ΟΧΙ στο τσουβάλιασμα κομμάτων, ιδεών, ανθρώπων!»
«Η αριστερά είναι αυτή που θα πρέπει να συνταχθεί με τον κόσμο και τις ανάγκες του και να συντάξει τις ανάλογες προτάσεις που τις καλύπτουν και όχι το αντίστροφο. Ο λαός είναι το υποκείμενο και όχι η Αριστερά. Χωνέψτε το.»
«Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι όλο αυτό να ξεθυμάνει χωρίς την παραμικρή κατάκτηση, πρακτική ή ακόμη και σε επίπεδο διάθεσης εμπειρίας κ.λ.π. Αν γίνει αυτό, δεν πρόκειται να ξαναβγεί κανείς στους δρόμους.»
«Όσα ακούγονται ως πρώτα αιτήματα ή διαπιστώσεις όσων συμμετέχουν είναι όσα λέει η Αριστερά εδώ και 100 χρόνια (...) Τώρα, το γιατί αυτά τα αιτήματα δεν έχουν εκφραστεί μαζικά ή έστω μαζικότερα μέσα από τους αριστερούς πολιτικούς σχηματισμούς, έχει ενδιαφέρον και για αυτούς που δεν βρήκαν κατάλληλα τα αριστερά κόμματα προκειμένου να εκφραστούν και για τα ίδια τα κόμματα της Αριστεράς.»

Τρίτη, 31 Μαΐου 2011

"Η Ευρωομάδα της Αριστεράς καταψηφίζει την έκθεση του Ευρ. Κοινοβουλίου για την Κρίση"


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Δελτίο Τύπου

·        Νίκος Χουντής: ‘Η Ευρωομάδα της Αριστεράς καταψηφίζει την έκθεση του Ευρ. Κοινοβουλίου για την Κρίση’.

Την τελική έκθεση της ad hoc Επιτροπής (CRIS) που είχε συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διερεύνηση των αιτιών της κρίσης και την κατάθεση προτάσεων για το ξεπέρασμά της, καταψήφισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στη δήλωση που κατέθεσε μετά το πέρας της ψηφοφορίας και αιτιολογώντας την αρνητική του ψήφο στην εν λόγω έκθεση, της οποίας εισηγήτρια ήταν η Γαλλίδα σοσιαλίστρια Prevenche Beres, τόνισε:

«Καταψηφίζουμε την έκθεση γιατί πιστεύουμε ότι η Επιτροπή αυτή, έχασε την ευκαιρία να κάνει σοβαρή και ολοκληρωμένη απεικόνιση των αιτιών της κρίσης. Δηλαδή να θέσει υπό αμφισβήτηση το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο παραγωγικό μοντέλο που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα βάρη της κρίσης του χρηματοοικονομικού συστήματος οι εργαζόμενοι και οι λαοί της Ευρώπης.

 Η Έκθεση κινείται μέσα στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης που χάραξαν οι ηγεσίες της ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις, την οποία παραλείπει να αξιολογήσει όσον αφορά τα αποτελέσματα της που είναι η διαρκής λιτότητα, η αύξηση της ανεργίας, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περικοπές εργασιακών ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό κινούνται και οι περισσότερες προτάσεις της Έκθεσης που όταν δεν είναι ευχολόγια δεν αντιστρέφουν την αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή πολιτική που ακολουθείται.

Τέλος, δεν θέτει όπως όφειλε ως Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μόνου αιρετού οργάνου της ΕΕ, το πρόβλημα της νομιμοποίησης των ακολουθούμενων συντηρητικών πολιτικών, το πρόβλημα της δημοκρατίας.

Καταψηφίζουμε λοιπόν γιατί ερήμην των πολιτών και των λαών της Ευρώπης λαμβάνονται αποφάσεις και εφαρμόζονται πολιτικές που επιδεινώνουν τη κατάστασή τους και υπονομεύουν το μέλλον των νέων γενεών».


31.05.2011                                                                                          Το Γραφείο Τύπου


Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Όλοι Μαζί στη Συγκέντρωση του Παν/μιου Αθηνών


Όλοι την Τρίτη 31 Μαϊου πάμε στα Προπύλαια  ενάντια στο Μνημόνιο...

Η Κίνηση Ανεξάρτητων  Πολιτών υποστηρίζει την εκδήλωση-ανοιχτή  συγκέντρωση του Πανεπιστημίου  Αθηνών που διοργανώνεται με πρωτοβουλία  του Πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη  την Τρίτη 31 Μαϊου  στα Προπύλαια  ενάντια στο Μνημόνιο.

Στη εκδήλωση θα συμμετέχει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο  Γιώργος Κασιμάτης, ο Κώστας Μπέης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Νότης  Μαριάς, και ο Κώστας Χρυσόγονος.
Η Κίνηση Ανεξάρτητων  Πολιτών καλεί όλους τους πολίτες  της να συμμετάσχουν μαζικά  και  ειρηνικά στο συλλαλητήριο.
Είναι προφανές πως οι συγκεντρωμένοι θα σεβαστούν  όλους όσοι πραγματοποιούν δικές  τους εκδηλώσεις στα Προπύλαια, διότι  δεν βρίσκονται σε αντιδικία με κανένα.
Η εκδήλωση της 31ης Μαΐου εντάσσεται στο μεγάλο Κίνημα διαμαρτυρίας του ελληνικού  λαού –  που εκδηλώνεται με τις  συγκεντρώσεις σε πλατείες όλης της  χώρας,  ενάντια στην υποδούλωση της χώρας   και το ξεπούλημα  της περιουσίας  του, ενάντια  στην καταστροφική πολιτική του Μνημονίου και ενάντια στην κατοχική κυβέρνηση που την προωθεί και την εφαρμόζει.
Κυριακή, 29 Μάιος 2011 22:37 PIREASNEWS.GR

Λαοθάλασσα βούλιαξε το Σύνταγμα!


Πρωτοφανείς διαστάσεις προσέλαβε η συγκέντρωση των Αγανακτισμένων πολιτών στο Σύνταγμα το βράδυ της Κυριακής!

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ είχαν κατακλυστεί όχι μόνο η Πλατεία Συντάγματος, αλλά και η Αμαλίας, η Φιλεlλήνων, η Μητροπόλεως, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου και όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία, η οποία κυριολεκτικά ασφυκτιούσε!
Περισσότεροι από 100 χιλιάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων! Στους παλαιότερους η συγκέντρωση θύμισε κάτι από τις τεράστιες πολιτικές συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ΄80 και του ΄90, τότε που τα πούλμαν που μίσθωναν τα κόμματα εξουσίας έφερναν κόσμο από όλη την Ελλάδα στο Σύνταγμα ή στο Πεδίον του Άρεως.
Πολίτες κάθε ηλικίας, με εντυπωσιακή συμμετοχή της νεολαίας, συνέρρεαν μέχρι αργά το βράδυ στη συγκέντρωση και η Ελλάδα έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. 

Με έντονο παλμό και δυναμικότητα οι «Αγανακτισμένοι Έλληνες» εξέφρασαν ειρηνικά την αντίθεσή τους στα μέτρα αυστηρής λιτότητας, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, δίνοντας το δικό τους δυναμικό παρόν στην πανευρωπαϊκή μέρα συγκέντρωσης.
Οι ομάδες περιφρούρησης καθώς και η έγκαιρη αστυνομική παρέμβαση απέτρεψαν την εκδήλωση επεισοδίων καθώς μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή.
Σημαίες, σφυρίχτρες, πανό και άδειες κατσαρόλες με τα γνωστά μηνύματα ενάντια στο μνημόνιο «πρωταγωνίστησαν» και την Κυριακή!

Την τιμητική της είχε, βεβαίως, και η Βουλή με τα γνωστό σύνθημα "Να καεί, να καεί, το μπ... η Βουλή" και τα ανά τακτά διαστήματα φασκελώματα.
Αντιθέτως, ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχεδόν αγνοήθηκε, παρόλο που το Σάββατο είχε την τιμητική του, λόγω των απαξιωτικών χαρακτηρισμών που είχε χρησιμοποιήσει για το κίνημα των Αγανακτισμένων σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.
Πάνω από την πλατεία στήθηκε και εξέδρα, όπου έπαιξαν μουσική συγκροτήματα, ενώ δεν έλειψαν και happenings με ξυλοπόδαρους, ακροβάτες κλπ. Συνεχίζεται, δε, η «κατασκήνωση» χιλιάδων νέων, ενώ δόθηκαν και θεατρικές παραστάσεις.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ οι Αγανακτισμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα της Δευτέρας, 

*από το: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑΔευτέρα, 30 Μάιος 2011

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, ΑΡΝΙΕΜΑΙ!

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...