................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Υπέρ της διαγραφής του χρέους, Τσόμσκι, Λόουτς κι άλλες 200 προσωπικότητες

Το θέμα της δίκαιης ρύθμισης του χρέους και της διαγραφής μέρους αυτού, είναι κάτι που ανέδειξε πρόσφατα η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα προτείνοντας τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδαςκαι την ανάγκη να ανοιχθούν τα βιβλία του δημόσιου χρέους.

Πάνω από 200 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Κεν Λοόουτς, υπογράφουν το κείμενο έκκλησης για δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ανοιχθούν τα βιβλία του δημόσιου χρέους.

Το χρέος είναι θηλειά στο λαιμό των απλών ανθρώπων. Είναι γόρδιος δεσμός και οι γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, κόβονται.Το θέμα της δίκαιης ρύθμισης του χρέους και της διαγραφής μέρους αυτού, είναι κάτι που ανέδειξε πρόσφατα η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία εργάζεται πάνω στο ζήτημα μαζί με τον καθηγητή Οικονομικών στη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κ. Λαπαβίτσα, αλλά και προσωπικότητες που μετέχουν στο «Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς».

Το κείμενο που θα δοθεί προσεχώς στη δημοσιότητα υπογράφουν από το εξωτερικό ο Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέττης (MIT) Νόαμ Τσόμσκι, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο πρώην βουλευτής των Βρετανών Εργατικών Τόνι Μπεν, πρώην υπουργοί από τον Ισημερινό (όπου δημιουργήθηκε αντίστοιχη επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους), βουλευτές και ευρωβουλευτές από την ΕΕ.Στην πρωτοβουλία μετέχουν και Έλληνες βουλευτές, συνδικαλιστές, οικονομολόγοι, συνταγματολόγοι, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, κ.ά.
Μεταξύ αυτών είναι οι βουλευτές κ. Π. Λαφαζάνης και κυρία Σοφία Σακοράφα, ο ομότιμος καθηγητής Νομικής και ακαδημαϊκός κ. Γιώργος Κασιμάτης, οι οικονομολόγοι-πανεπιστημιακοί κ. Κώστας Βεργόπουλος και Κ. Λαπαβίτσας, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Τμήματος Νομικής ΑΠΘ κ. Κώστας Χρυσόγονος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο καθηγητής εργατικού δικαίου κ. ΄Αρης Καζάκος, οι πανεπιστημιακοί Αριστείδης Μπαλτάς, Σάββας Ρομπόλης, Ευτύχης Μπιτσάκης και κυρίες Πέπη Ρηγοπούλου και Τζίνα Πολίτη, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επ. καθηγητής Ιστορίας Ιδεών, τμ. Πολ. Επιστημών ΑΠΘ κ. Σπύρος Μαρκέτος, ο πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ κ. Μιχάλης Δεκλερής, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος (υπογράφει ως πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ο κ. Μανώλης Γλέζος, ο πρώην βουλευτής κ. Π. Κοροβέσης, η σκηνοθέτης κυρία Αλίντα Δημητρίου, οι συγγραφείς κυρίες Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη και Νάντια Βαλαβάνη, οι μουσικοσυνθέτες Διονύσης Τσακνής και Γιάννης Αγγελάκας, ο σκιτσογράφος κ. Στάθης Σταυρόπουλος, οι δημοσιογράφοι κ.κ. Γιώργος Δελαστίκ , Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Αρης Χατζηστεφάνου, Αντ. Νταναβέλλος , ο δικηγόρος κ. Δήμος Τσακνιάς.
Μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Συγκρότηση Διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, όπως ο συνταγματολόγος κ. Γ. Κατρούγκαλος, επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου, ότι υπάρχει η δυνατότητα της μη αποπληρωμής του χρέους με επίκληση των καταστροφικών συνεπειών για την κοινωνική συνοχή που έχει η εξυπηρέτησή του.
Στόχος της επιτροπής, όπως ανέφεραν μέλη της σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, είναι αρχικά να κατανοήσει ο ελληνικός λαός γιατί και με ποιους τρόπους διαμορφώθηκε το χρέος.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας αποτελεί επιδίωξη της επιτροπής να εξετάσει τη νομιμότητα του χρέους, αν δηλαδή ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες και ποιος ο ρόλος των τραπεζών, γιατί ενώ σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, προβλεπόταν ότι το χρέος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 60% του ΑΕΠ, δεν τηρήθηκε αυτή η υποχρέωση και εν γνώσει των τραπεζών συνεχιζόταν ο δανεισμός του Ελληνικού κράτους.
Θέλουν να διερευνήσουν το απεχθές κομμάτι του χρέους και αν είναι νομιμοποιημένο, εάν δηλαδή διαμορφώθηκε προς όφελος του Ελληνικού λαού, να εξετάσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, εάν έχει ηθική, νομική και κοινωνική βάση, δεν μπορούμε είπε ο καθηγητής να διαλύσουμε το κοινωνικό κράτος, τα σχολεία και τα νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουμε το χρέος.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε σε εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου αναδεικνύεται ο παράνομος χαρακτήρας του χρέους, ενώ η κυρία Σακοράφα τόνισε την κινηματική διάσταση της πρωτοβουλίας, που την ξεχωρίζει από συνήθεις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Η πρωτοβουλία αποκτά και κινηματικά χαρακτηριστικά, όπως είπε η Σοφία Σακοράφα, η δημιουργία αυτού του κινήματος είναι το απόλυτο δημοκρατικό δικαίωμα του Ελληνικού λαού, να πληροφορηθεί, να μάθει και να κατανοήσει το πως και το γιατί και με ευθύνη τίνος φτάσαμε μέχρι εδώ. Μπορεί, πρόσθεσε, να γίνει το πολιτικό εργαλείο που θα δημιουργήσει τα πολιτικά υποκείμενα που θα αντισταθούν σε πρακτικές μονοδρόμου, σε αντιλαϊκές πολιτικές, μοιρολατρικές και παθητικές στάσεις.
Στόχος επίσης των μελών της πρωτοβουλίας είναι η ΕΛΕ να αποκτήσει θεσμικές αρμοδιότητες ελέγχου, όπως τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η επιτροπή θα είναι διεθνής, εκτός από το κινηματικό κομμάτι, τους καλλιτέχνες, πολιτικούς, καθηγητές κλπ θα αποτελείται από ορκωτούς λογιστές του χρέους και των δημόσιων οικονομικών, νομικούς οικονομολόγους, και η πρωτοβουλία επιδιώκει να αποκτήσει "κάτω από το βάρος της κοινωνικής πίεσης", όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πλήρη πρόσβαση στις συμβάσεις δημόσιου χρέους των τελευταίων 4 δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, και κάθε μορφής διμερών κρατικών υποχρεώσεων, σε εκθέσεις και στοιχεία προϋπολογισμών, πρόσβαση σε συμβάσεις και συνάψεις δανείων, τα οποία δυστυχώς όπως ανέφερε δεν δίνονται ούτε στη Βουλή.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης ο ειδικός λογαριασμός αποκρατικοποιήσεων, στον οποίο θα συγκεντρώνονταν τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις και θα διοχετεύονταν για το σκοπό της μείωσης του χρέους, όμως κανείς δεν γνωρίζει που έχουν διοχετευθεί όλα αυτά τα χρήματα.
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Παπασπύρος ζήτησε να υιοθετηθεί αυτό το αίτημα από τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς και να μην είναι μόνο ένα αίτημα των ειδικών, ενώ η συγγραφέας κυρία Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι το αίτημα πρέπει να στηριχθεί από όλο τον κόσμο που αγωνίζεται κατά του μνημονίου.

"Η" Online 4/3 12:49

Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ(Άρθρο του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου για το περ. Βουλή και Ευρωβουλή 
Φεβρουάριος 2011)

Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με την πλέον επώδυνη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση της μεταπολίτευσης. Η συντηρητική αναδίπλωση της κατά τα άλλα σοσιαλιστικής κυβέρνησης και η συνθηκολόγησή της με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα όπου οι ευθύνες για την δημοσιονομική μας κατάσταση αποδίδονται μονομερώς και αβάσιμα στο κοινωνικό κράτος. Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών στους επίσημους μετρήσιμους στόχους δεν αποδίδουν την πραγματική κοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Οι οριζόντιες πολιτικές μείωσης των κοινωνικών παροχών, οι πρωτοφανείς σε έκταση και μέγεθος μειώσεις των εισοδημάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων που προωθείται, η αδυναμία ελέγχου των καρτέλ και περιορισμού της ακρίβειας σε βασικά είδη, η υιοθέτηση πολιτικών που μεγεθύνουν την ανεργία αντί να την αντιμετωπίζουν και η βάρβαρη ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και οικονομικά ισχυρών είναι μια πραγματικότητα που δεν έχει την έγκριση του ελληνικού λαού και που δημιουργεί πολλά περισσότερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι θεραπεύει. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια συνολική πολιτική που απαγορεύει στους εργαζόμενους να ζήσουν αξιοπρεπώς από την εργασία τους, απαγορεύει στους συνταξιούχους που κατέβαλαν κανονικά τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία να επιβιώσουν και να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες που δικαιούνται από το ελληνικό κράτος. 
Ταυτόχρονα οι κυβερνητικές επιλογές δεν επιτρέπουν στην νεολαία μας να ενταχθεί στην αγορά εργασίας ενώ το μέλλον της υποθηκεύτηκε άνευ όρων στην εξυπηρέτηση ενός τεχνητά και άδικα δημιουργημένου εξωτερικού χρέους. Η έξοδος της χώρας από αυτή την κρίση εάν ακολουθηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και της τρόικας συνεπάγεται ολόκληρες γενιές χαμένες καθώς ο χρονικός ορίζοντας εξόδου δεν είναι το 2013 όπως ψευδώς μας παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο αλλά κάποιες δεκαετίες αργότερα και μάλιστα υπό συνταγματικό μανδύα. Πέραν αυτών η κυβέρνηση διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε αυταρχικές λειτουργίες απαγορεύοντας και ποινικοποιώντας κάθε δικαιολογημένη κοινωνική αντίδραση, απαγορεύοντας συναθροίσεις και θέτοντας τις αστυνομικές δυνάμεις στην υπηρεσία ιδιωτικών συμφερόντων και σε αντιπαράθεση με τους πολίτες.
Ως «Ένωση Ανεξάρτητων Πολιτών» πιστεύουμε ότι το Μνημόνιο δεν αποτελεί λύση αλλά αντίθετα δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα τα οποία θα κληθούμε στο μέλλον, εμείς και τα παιδιά μας, να επιλύσουμε. Η οπισθοδρόμηση που παρατηρείται σε όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις πρέπει να ανατραπεί. Το ελληνικό κράτος πρέπει να λύσει τις παθογένειες του και να αντιμετωπίσει τις πραγματικές αιτίες των ελλειμμάτων που σίγουρα δεν είναι το κοινωνικό κράτος αλλά η διαφθορά, ο κομματισμός και η αδιαφορία που επιδεικνύει κυρίως η κυρίαρχη πολιτική τάξη σε ότι αφορά την δημόσια περιουσία. 
Είναι λοιπόν χρέος όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς να κινηθούν ενιαία, να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις και τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, να υπερασπιστούν το μείζον ζήτημα του κοινωνικού κράτους και να δημιουργήσουν την εναλλακτική πολιτική πρόταση που θα βάζει σε προτεραιότητα την προάσπιση των συμφερόντων του λαού.
Σήμερα ο ελληνικός λαός απαιτεί:
Την προστασία, ενίσχυση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του κοινωνικού κράτους προς όφελος του πολίτη
Την εξασφάλιση της διαφάνειας και του απόλυτου σεβασμού της δημοκρατίας στις πολιτικές αποφάσεις
Την ανάδειξη του ζητήματος της προστασίας του περιβάλλοντος στην πράξη και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα ως βασικό κριτήριο για κάθε πολιτική απόφαση και όχι ως απλή θεωρητική προσέγγιση
Την καθιέρωση της κοινωνικής δικαιοσύνης ως κύριο κριτήριο κάθε οικονομικού ή κοινωνικού μέτρου, την υιοθέτηση του κανόνα της ευνομίας που επιτάσσει οι αποφάσεις να λαμβάνονται υπέρ αυτών που έχουν ανάγκη κοινωνικής προστασίας και όχι αυτών που επιδιώκουν το μέγιστο δυνατό κέρδος σε βάρος της πλειοψηφίας
Την εφαρμογή της αναδιανομής του εισοδήματος μέσω ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα προστατεύει τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες σε αντιδιαστολή με το υπάρχον φορολογικό σύστημα που επιτρέπει την συγκέντρωση όλου του πλούτου στους λίγους και οικονομικά ισχυρούς, επιφυλάσσοντας την ανέχεια και την φτώχεια για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Την προστασία και αξιοποίηση της εθνικής μας περιουσίας και την ανυποχώρητη στάση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα κηρύσσοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ο εθνικός μας πλούτος δεν είναι προς διαπραγμάτευση ούτε προς πώληση και μάλιστα σε τιμή ευκαιρίας.
Την επιστροφή στην ανάπτυξη με όρους ρεαλιστικούς που θα επιτρέπουν σε όλους να εξασφαλίσουν τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης και όχι στην ανάπτυξη των οικονομικών δεικτών που επιθυμούν τα οικονομικά συμφέροντα και η οποία καταδικάζει την μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων στην φτώχεια και την ανέχεια υπηρετώντας τις ανάγκες ενός τριτοκοσμικού αναπτυξιακού μοντέλου.
Η «Ένωση Ανεξαρτήτων Πολιτών» ιδρύθηκε μέσα από την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την νεοφιλελεύθερη επέλαση που προωθεί την κοινωνική βαρβαρότητα. Γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη να προστατευτεί η Δημοκρατία μας, να προστατευτεί το κοινωνικό κράτος, να εξασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενεών, να εξασφαλιστεί ότι η χώρα μας δεν θα είναι μια τριτοκοσμική γωνία της πολιτισμένης Ευρώπης αλλά θα έχει ίδια δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με όλα τα κράτη μέλη. Την πρωτοβουλία για την ίδρυση της ΕΝΑΠ την είχαν δύο απλοί Βουλευτές, που δεν θήτευσαν σε Υπουργεία και δεν άσκησαν κυβερνητική εξουσία αλλά που έδωσαν τίμια και με συνέπεια τον αγώνα τους δίπλα στους απλούς ανθρώπους που η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων τους περιθωριοποίησε και τους εξοβελίζει στο άκρο της κοινωνίας. Είναι ένα νέο κίνημα πολιτών που είναι ανεξάρτητο από συμφέροντα και η μόνη δέσμευσή του θα είναι η λαϊκή εντολή και η λαϊκή θέληση. 
Η ΕΝΑΠ θα είναι παρούσα στις επόμενες πολιτικές εξελίξεις αφού η λαϊκή συμμετοχή και η αυτοοργάνωση των πολιτών την καθιστούν έτοιμη να λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές. Η ΕΝΑΠ θα δώσει τον αγώνα της για μια νέα πορεία της πατρίδας και θα εργαστεί για την Συνεργασία όλων των Δυνάμεων της Δημοκρατίας, της Προόδου και της Οικολογίας, για την συγκρότηση ενός ισχυρού Κεντροαριστερού Πόλου στην Ελλάδα.

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...