............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Τα δυο γερμανικά σενάρια για την ελληνική χρεοκοπία



13
Αυτά τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συνεργάτες του έχουν ήδη καταλήξει σε δυο σενάρια για το πως θα αντιδράσουν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ. 

Σύμφωνα με το άρθρο, ο Σόιμπλε είναι πλέον πεπεισμένος ότι η Αθήνα δε θα γλιτώσει τηχρεοκοπία, τη θεωρεί «χαμένη υπόθεση», για αυτό και θέλει οι όποιες εξελίξεις να βρουν το Βερολίνο προετοιμασμένο. 

"Γιώργο, έχουμε πρόβλημα" - Το τελεσίγραφο Ρομπάι σε Παπανδρέου
Το άρθρο του Spiegel ξεκινά με την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα και την τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Ρομπάι. «Έχουμε πρόβλημα» φέρεται να είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας του ότι αν τα μέτρα της κυβέρνηση δεν αποδώσουν, η έκτη δόση δεν πρόκειται να καταλήξει στα ελληνικά ταμεία. Αυτό δηλαδή που του είπε ήταν πως οι Ευρωπαίοι ήταν τα πρόθυρα να κλείσουν τις στρόφιγγες του δανεισμού. 

«Αρκετά ως εδώ» αναφέρει το Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο Spiegel, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο έχει πια χάσει την υπομονή του με την Ελλάδα. 

Τα δυο σενάρια: παραμονή ή έξοδος από το ευρώ
Ο Σόιμπλε και το επιτελείο του έχουν ήδη καταλήξει σε δυο σενάρια: ένα προβλέπει παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη και το δεύτερο την επιστροφή στη δραχμή. Και στα δυο υπάρχει η προοπτική του «κουρέματος» του χρέους κατά 50% αλλά με ασφαλιστικές δικλείδες για να εξασφαλιστεί η ισορροπία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. 

Το haircut όμως θα επιφέρει χασούρα στους δανειστές της Ελλάδας, για αυτό και οι Γερμανοί «σοφοί» θεωρούν ότι θα είναι κρίσιμος ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και θέλουν να του δοθούν το συντομότερο δυνατό οι εξουσίες που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου. Επίσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας έκτακτης βοήθειας προς τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, δηλαδή στην Ιταλία και την Ισπανία, ίσως και στις Κύπρο, Γαλλία.

Οι Γερμανοί σκέφτηκαν ακόμη και το πως η ελληνική κυβέρνηση θα αποτρέψει τους Έλληνες πολίτες από το να «σηκώσουν» μαζικά τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες για να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό!

Σύμφωνα λοιπόν με το Spiegel, το άρθρο 143 της ευρωπαϊκής Συνθήκης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής «έκτακτων μέτρων», τα οποία επιτρέψουν σε μια χώρα να απαγορεύσει προσωρινά την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ένωσης, για λόγους προστασίας του ευρώ και του τραπεζικού κλάδου.

Η λεγόμενη «συντεταγμένη χρεοκοπία», την οποία επανέφερε στο προσκήνιο το υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, είχε συζητηθεί και στη μυστική συνάντηση του περασμένου Μαΐου στο Λουξεμβούργο, το έκτακτο Eurogroup, το οποίο είχε αποκαλύψει το Spiegel, αλλά διέψευδε πριν τελικά το παραδεχτεί, το πρόεδρος του Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μέρκελ : Ναι δεν αποτελεί ταμπού η χρεοκοπία της ΕλλάδαςΤι θα συμβεί εάν χρεοκοπήσουμεΗ Ελλάδα γκρεμίζει το ευρώ και τις αγορές παγκοσμίως"Έχουμε χρήματα ως τον Οκτώβριο"- Η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώΔιαβεβαιώσεις Ρομπάι σε Παπανδρέου πως δεν τέθηκε θέμα εγγυήσεωνΑπίστευτη προβοκάτσια του Spiegel για έξοδό μας από το ευρώ - Διαψεύδεται πανταχόθεν

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για λύση πακέτο για το χρέος και επέκταση της βοήθειας

ΠΛΉΡΕΣ ΆΡΘΡΟ HTTP://WWW.NEWSIT.GR/DEFAULT.PHP?PNAME=ARTICLE&ART_ID=95551&CATID=13&LA=1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...