................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010

Μίκης Θεοδωράκης : Σκοπός της Τρόικας είναι να μας διαλύσουν σαν Λαό

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τους νέους Κολινδρού Πιερίας

 Κι εγώ δυστυχώς είμαι αδύναμος για να αντιδράσω, όπως το έκανα σε άλλες περιστάσεις. Γι’ αυτό το μήνυμά μου αυτό είναι μήνυμα προσμονής και αγωνίας…
Αγαπητοί μου φίλοι,
Το γράμμα σας με συγκίνησε βαθειά. Κατ’ αρχήν για την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλλετε κι ακόμα πιο πολύ για τις ιδέες που διατυπώνετε και που με φέρνουν τόσο κοντά σας. Μακάρι να σκέφτονταν και οι υπόλοιποι Έλληνες όπως εσείς, γιατί στην περίπτωση αυτή θα υπήρχε ελπίδα να σωθεί η χώρα και ο λαός μας από τον μεγάλο κίνδυνο, που για πρώτη φορά στην ιστορία μας στοχεύει στην καταστροφή της πεμπτουσίας της ελληνικότητας, που χωρίς αυτήν αντί Έλληνες θα καταντήσουμε απλά νούμερα στο χρηματιστήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι και όλες να κατανοήσουμε καλά ότι σκοπός της Τρόικας είναι να μας διαλύσουν σαν λαό με όπλο την.....
..οικονομική εξαθλίωση, την καταστροφή του κοινωνικού ιστού και το σβήσιμο της ιστορικής μας μνήμης και της εθνικής μας παράδοσης και πολιτισμού.
Στις άλλες δύο περιπτώσεις που είχαμε καταπάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, την ξένη κατοχή και την στρατιωτική χούντα, μας χτύπησαν τις σάρκες, με αποτέλεσμα να στραφούμε προς τον εσωτερικό μας πλούτο, γεγονός που τελικά μεγάλωσε την αγάπη και την εμπιστοσύνη στις εθνικές μας αξίες και ιστορικές παραδόσεις, να γίνουμε δηλαδή δυο φορές περισσότερο Έλληνες και δέκα φορές πιο περήφανοι γιατί είμαστε Έλληνες. Να γιατί ο κίνδυνος σήμερα είναι πολύ πιο μεγάλος. Γιατί έχει στόχο όπως είπα το μεδούλι της ελληνικής μας αλλά και της προσωπικής-ανθρώπινης μας οντότητας.
Κι εγώ δυστυχώς είμαι αδύναμος για να αντιδράσω, όπως το έκανα σε άλλες περιστάσεις. Γι’ αυτό το μήνυμά μου αυτό είναι μήνυμα προσμονής και αγωνίας. Και θα ήθελα το βραβείο που μου κάνετε την τιμή να μου προσφέρετε, να είναι ο αρραβώνας που θα μας ενώνει σ’ αυτό το νέο μας δύσκολο αγώνα για την σωτηρία της Πατρίδας μας. Σε σας τους νεότερους στηρίζω κι εγώ τώρα όλες μου τις ελπίδες.
Σας χαιρετώ με ευχαριστίες και την αγάπη μου,
Μίκης Θεοδωράκης
Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τους νέους Κολινδρού Πιερίας
http://enomenoiblogers.blogspot.com/2010/08/blog-post_5903.html
Πηγή :
http://rodosblog-xrisostomos.blogspot.com/2010/08/blog-post_6942.html#more

Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2010

Απέκλεισαν το λιμάνι της Γαύδου

Το σημερινό λιμάνι της Γαύδου
ΑΠΕ:
το λιμάνι της Γαύδου   To λιμάνι της Γαύδου απέκλεισαν σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου το πρωί κάτοικοι του ακριτικού νησιού που διαμαρτύρονται για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού.
    Την απόφαση για αποκλεισμό πήρε η γενική συνέλευση των κατοίκων, "σε μια ύστατη προσπάθεια να ακουστεί η φωνή μας", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοτάρχης Στρατής Λαμπάκης.
    Οι κάτοικοι, σε νέα συνέλευση τους, θα επανακαθορίσουν αργά απόψε τη στάση τους, ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Λαμπάκης, οι απώλειες από τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού στον τομέα του τουρισμού αγγίζουν το 80%.
    Από την 1η Ιουλίου, με βάση κοινοτική οδηγία. δεν επιτρέπεται στα πλοία ανοικτού τύπου "Δασκαλογιάννης" και " Σαμαριά" να μεταφέρουν επιβάτες στο νησί.
    Παρά τις προσπάθειες, λύση μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί, με αποτέλεσμα το νησί ουσιαστικά να είναι αποκομμένο.
    Δρομολόγια προς τη Γαύδο, εκτελούν μόνο μικρά πλοιάρια από την Παλαιόχωρα, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό επιβατών. 

http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showplain?maindoc=8985466&service=141ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ
>Κλαύδη (Γαύδος)

<Η Γαύδος είναι μικρό νησάκι στα νοτιοδυτικά παράλια της Κρήτης και απέχει 20 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Βάταλος και τη Χώρα Σφακίων. Αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Έχει έκταση 37 τετρ. χλμ.

   Ιστορία - Αρχαιολογία
Παλαιά ονομαζόταν Καύδος και οι κάτοικοί της Καύδιοι. ’λλο όνομά της ήταν το Γαύδη (Πτολεμ. Γ, ιζ,11). Ο Πλίνιος (ΙV, 20,61) την αναφέρει με το σημερινό της όνομα Γαύδος. Ο ιστορικός Στράβων την αναφέρει ως Γαύδο. Στους ναυτικούς πίνακες του Μεσαίωνα σημειώνεται ως Γκότζο (Gozzo). Στην εποχή της βενετοκρατίας λεγόταν Γκότζο. ’λλη ονομασία της είναι Καύνος. Νεότερη ονομασία της ήταν και Γαυδονήσι. Ο Όμηρος αναφέρεται στο νησί πολλές φορές. Λέγεται ότι στο ακρωτήριο της Τρυπητής, το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης βρισκόταν αιχμάλωτος της Καλυψώς ο Οδυσσέας.Η ιστορία της Γαύδου ξεκινά από τους νεολιθικούς χρόνους, αφού υπάρχουν αναφορές για κατοίκησή της από τους αρχαίους συγγραφείς Ηρόδοτο, Στράβωνα, Πτολεμαίο και Ιεροκλή. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι κατοικείται από το 3.000 π.Χ. Το 1927 ο αρχαιολόγος F. Halbherr ανακάλυψε στο Πραιτόριο της Γόρτυνας, στην περιοχή του Ηρακλείου, τα δύο πρώτα τμήματα μιας επιγραφής χαραγμένης σε πωρόλιθο. Το 1960, βρέθηκε εντοιχισμένο σ’ ένα αγροτόσπιτο στην περιοχή Μεσαράς του Ηρακλείου, το τρίτο τμήμα της ίδιας επιγραφής. Η μελέτη της ολοκληρωμένης πια επιγραφής έφερε στο φως τη Συνθήκη, που συνήφθει μεταξύ Γορτυνίων και Καυδίων και αποδεικνύει τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα στην παντοδύναμη τότε Γόρτυνα και στην Γαύδο, τον 3ο αιώνα π.Χ. Το κείμενο είναι γραμμένο στη δωρική κρητική διάλεκτο της εποχής και αναφέρει ότι οι Γορτύνιοι επιτρέπουν στους κατοίκους της Γαύδου “να κατοικούν στο νησί τους ελεύθεροι και αυτόνομοι, με δικά τους δικαστήρια και νόμους και με το καθεστώς που καθόρισαν οι Γορτύνιοι. Οι κάτοικοι της Γαύδου υποχρεούνται να ακολουθούν τους Γορτύνιους σε πόλεμο και ειρήνη και να καταβάλλουν το 1/10 από τα γεννήματα που παράγει η γη τους εκτός από τα ζώα, τα λαχανικά και την πρόσοδο των λιμένων. Επίσης να δίνουν κάθε χρόνο πέντε χιλιάδες χόες αλατιού, από τη συνολική παραγωγή, και διακόσιους μεδίμνους από τους καρπούς του κέδρου, αν η σοδειά είναι καλή, και εξήντα μεδίμνους αν η σοδειά δεν είναι καλή”. Το αλάτι και το κεδρέλαιο που χρησιμοποιείτο στη φαρμακευτική και τη συντήρηση των πλοίων ήταν τα κύρια προϊόντα της Γαύδου.
Στην παλαιοχριστιανική εποχή η Γαύδος ήταν βυζαντινή επαρχία με δικό της επίσκοπο. Στη νεώτερη ιστορία αναφέρεται σαν τόπος εξορίας.
Στο βρετανικό μουσείο βρίσκεται μαρμάρινο άγαλμα του 500-300 π.Χ. από τη Γαύδο.Η Γαύδος σήμεραΠρόκειται για ένα ήσυχο, πεδινό νησί με φυσικές παραλίες και μαγευτικές αμμουδιές. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι πράσινο με πεύκα, θάμνους, και τους περίφημους κέδρους του Λιβάνου. Τα Βαστιανά είναι το νοτιότερο χωριό της Ευρώπης, ενώ στο ακρωτήριο Τρυπητή και συγκεκριμένα οι Καμάρες είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Εκεί μάλιστα έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη πολυθρόνα πάνω στην οποία μπορεί κανείς να φωτογραφηθεί. Από το σημείο αυτό μπορεί να αγναντέψει στο Λυβικό πέλαγος, και να φανταστεί την πορεία του πλοίου που μετέφερε τον απ. Παύλο στη Ρώμη. Στο νησί υπάρχει επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος φάρος στον κόσμο.
Το νησί κατοικείται από λιγοστούς κατοίκους, περίπου 40, οι οποίοι ασχολούνται επί το πλείστον με την κτηνοτροφία, τα αμπέλια, και τους καλοκαιρινούς μήνες τον τουρισμό. Υπάρχει δημοτικό σχολείο με ένα παιδί (2003), και αγροτικό ιατρείο, στην πρωτεύουσα του νησιού Καστρί, καθώς και αστυνομία στο λιμάνι του νησιού, το Καράβε. Η παροχή ρεύματος πραγματοποιείται μόνο μέσω γεννητριών. Λόγω του πελάγους το νησί είναι πλούσιο σε ψάρια, αστακούς, καραβίδες, γαρίδες, κ.α. Η Γαύρος προσφέρεται για ξεκούραστες, ανέμελες και συγχρόνως λιτές διακοπές, με καταπληκτικές παραλίες όπως το Σαρακίνηκο, ο Ποταμός, ο Κόρφος και ο ’γιος Ιωάννης, η ομορφότερη του νησιού στης οποίας τους αμμόλοφους και κάτω από τα κέδρα, διαμένουν σε σκηνές οι περισσότεροι νέοι παραθεριστές. Ενοικιαζόμενα λιτά δωμάτια και γραφικές ταβέρνες υπάρχουν τα περισσότερα στο Σαρακίνηκο, ελάχιστα και στο λιμάνι. Συνδέεται ατμοπλοϊκά με την Κρήτη και συγκεκριμένα με τα Σφακιά (1 ώρα και 30 λεπτά) και την Παλαιοχώρα Χανίων (2 ώρα και 30 λεπτά) όταν ο καιρός είναι καλός, με δρομολόγια σχεδόν κάθε μέρα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Καλημέρα Ελλάδα...

Απαισιοδοξία στα Εξάρχεια, βλέπουν οι NY TimesΜε την "ιδιαίτερη κουλτούρα της περιοχής των Εξαρχείων" ασχολείται η Joanna Kakissis σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα που δημοσιεύθηκε στις 3 Αυγούστου στην αμερικανική New York Times υπό τον τίτλο “Rebels Hope New Austerity Rekindles Spirit of Greece’s Activist Heart”. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, "η επαναστατική διάθεση των Ελλήνων βρίσκεται μάλλον σε ύφεση".
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην "παραδοσιακή πάλη των θαμώνων της περιοχής των Εξαρχείων με το κράτος και τους θεσμούς του" καθώς και στον αγώνα των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας, ενώ μεταφέρεται "η απογοήτευση ανθρώπων που χαρακτηρίζουν εαυτούς αναρχικούς βάσει ιδεολογίας για το γεγονός ότι έχει χαθεί το αγωνιστικό πνεύμα του παρελθόντος".
«Οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι διότι είναι ιδιαιτέρως δεμένοι με το κράτος και αυτό τώρα καταρρέει», δηλώνει 30χρονος ακτιβιστής αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από την ελληνική οικονομία και προσθέτει: «Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τον εχθρό και ακόμη πιο δύσκολο να ενεργοποιήσει τον κόσμο».
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη δράση των "κουκουλοφόρων, με αναρχικούς της ηλικίας των 30-40 ετών να κάνουν διάκριση ανάμεσα στην ελεγχόμενη και με συγκεκριμένο στόχο βία που ασκούσαν οι ίδιοι κατά τα τελευταία 25 χρόνια και την ανεξέλεγκτη βία στην οποία προσφεύγουν σήμερα «οργισμένοι νεαροί» που απλώς ψάχνουν για καβγά".

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Προς κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο: Η βεβήλωση της ιερής πόλης των Αθηνών συνεχίζεται επί των ημερών μας με την καταστροφή του Βοτανικού..


Επιστολή προς  

τον νέο Πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και σύντροφο Νίκο Κωνσταντόπουλο
  Ως πολίτες τούτης της έρμης και κακοποιημένης  πόλης - από ερασιτέχνες "εθνάρχες" πολιτικούς και κερδοσκόπους εργολάβους-  περιμένουμε από σας, τον νέο Πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να δείξετε  την δέουσα ευαισθησία και να σταματήσετε αυτό το ανοσιούργημα -που θα διαβάσετε στην παρακάτω είδηση- και να συμβάλετε στην κατασκευή ενός Πάρκου αναψυχής και πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής. Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο ΜΠΕΤΟΝ - ΑΡΜΕ. 'Ηδη είναι αβίωτη σε μικρούς και μεγάλους χωρίς  πλατείες και  ελεύθερους χώρους.

   Το όραμα του κυρίου Κακλαμάνη του το επιστρέφουμε να το πάει στην Ανδρο...(τόπος καταγωγής του).

    Ολοι μας έχουμε χρέος στις νέες γενιές να τους αφήσουμε  μια πόλη βιώσιμη... και  με ανθρώπινο  πρόσωπο.

Τώρα όσον αφορά τον Παναθηναϊκό. υπάρχει έτοιμο γήπεδο και περιμένει την ομάδα. Μιλάμε για το στάδιο ΟΑΚΑ με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις όπως θέσεις στάθμευσης, σταθμό του Μετρό και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για τους φιλάθλους της ομάδας. 

Παράλληλα χρειάζονται και ένα κάρο ευρώ για την συντήρησή του από το ελληνικό δημόσιο, λεφτά που θα μπορούσαν κάλλιστα να πάνε σε νοσοκομεία,  σχολεία, στον πολιτισμό και στις συντάξεις.

  
Περιμένουμε λοιπόν από σας με την ευαισθησία που σας διακρίνει να επανεξετάσετε το θέμα γηπέδου και εμπορικού κέντρου που θα επιφέρουν μια ανεπανόρθωτη καταστροφή στην οποία δυστυχώς θα έχετε συμβάλει και σεις.


Προσωπικά σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα ως Προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και περιμένουμε να ανταποκριθείτε στο παραπάνω αίτημα που είναι πολλών Αθηναίων πολιτών.

Με εκτίμηση και συντροφικούς χαιρετισμούς

Πάνος Σ. Αίβαλής 

Δημοσιογράφος. εκδότης

Εφημερίδα "ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ"
                                               * * *
Οι τρεις συμβάσεις...

Ανακοινώσεις Κακλαμάνη και Βωβού για το γήπεδο στον ΒοτανικόΑναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες
Αναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες (Φωτογραφία:  ACTΑθήνα:
Τους όρους των τριών συμβάσεων που έχει δεχθεί να υπογράψει με τον Δήμο Αθηναίων και αφορούν θέσεις πάρκινγκ, εμπορικές χρήσεις και την κατασκευή του αθλητικού κέντρου του Ερασιτέχνη αποκάλυψε η εταιρεία του Μπάμπη Βωβού.

Οι συμβάσεις αυτές ουσιαστικά ικανοποίησαν τις απαιτήσεις της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ανοίγοντας τον δρόμο για το νέο γήπεδο των «πρασίνων» στο Βοτανικό.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε απάντηση του από 04.08.2010 υπ' αρ.πρωτ.22005 εγγράφου που μας αποστείλατε, σας γνωρίζομε τα εξής:

» Στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα Δευτέρα συνάντηση υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο, παρούσης και της Υπουργού ΠΕΚΑ κας Τ. Μπιρμπίλη, με θέμα την προώθηση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης των περιοχών της Λ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, στην οποία συμμετείχαμε εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συγκεκριμένα: ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κ. Μ. Κίτσιος και ο εκπρόσωπος της εταιρίας μας κ. Μπ. Βωβός. Αντηλλάγησαν απόψεις, χωρίς όμως τελικώς να ληφθεί απόφαση.

» Την παρελθούσα Τρίτη υπεβάλαμε προς τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη έγγραφο, με το οποίο απεδέχθημεν να υπογράψουμε με το Δήμο Αθηναίων τις ακόλουθες συμβάσεις :

» 1. Σύμβαση παραχώρησης χρήσης χιλίων οκτακοσίων (1.800) θέσεων στάθμευσης του εμπορικού κέντρου έναντι χαμηλού οικονομικού αντιτίμου για κάθε οπαδό, το οποίο θα προσδιοριστεί από τα συμβαλλόμενα μέρη. Στη σύμβαση αυτή θα πρέπει επίσης να προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός αθλητικών και μόνο εκδηλώσεων, για τις οποίες θα ισχύει η παραχώρηση αυτή.

» 2. Μεταβίβαση προς το Δήμο Αθηναίων, άνευ ανταλλάγματος, οριζόντιας ή οριζόντιων ιδιοκτησιών του εμπορικού κέντρου, εμπορικών χρήσεων, συνολικής επιφάνειας 3.000 μ2, προσμετρούμενης στον συντελεστή δόμησης 1,2.

» 3. Σύμβαση εργολαβίας (ως δωρεά προς το Δήμο Αθηναίων) για την κατασκευή από την εταιρία μας, δαπάναις της, του Αθλητικού Κέντρου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με πλαφόν συνολικής δαπάνης κατασκευής (συμπεριλαμβανομένης κάθε δαπάνης, όπως π.χ. ΦΠΑ, μισθών, ΤΣΜΕΔΕ, ΙΚΑ κλπ) που δεν θα υπερβαίνει το ποσό των δεκατριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων (13.500.000) ευρώ.

» Για οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη επί του θέματος, θα ενημερώσουμε άμεσα το επενδυτικό κοινό».


Προχωράει το γηπεδικό 


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με ανακοίνωσή του πιστοποίησε ότι απέστειλε στους αρμόδιους φορείς τα έγγραφα της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη, τα οποία ανάβουν το «πράσινο φως» για τη νομοθετική ρύθμιση. Πλέον, με δεδομένο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, είπαν το «ναι», θεωρείται θέμα χρόνου να μπει το ζήτημα στο στάδιο των εργασιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων: 

«Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, παρέλαβε επιστολές από τους κ.κ. Γιάννη Βαρδινογιάννη, πρόεδρο του Δ.Σ της «ΓΗΠΕΔΟ ΕΛΑΙΩΝΑ Α.Ε» και Μιχάλη Κίτσιο, πρόεδρο του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, τις οποίες και διαβίβασε άμεσα, μαζί με τη γραπτή ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, κ. Νίκου Κωνσταντόπουλου προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο κ Κακλαμάνης στην γραπτή επιστολή του προς τα δύο μέλη της κυβέρνησης μετέφερε την κοινή επιθυμία του συνόλου της Παναθηναϊκής οικογένειας για την άμεση προώθηση της νέας νομοθετικής ρύθμισης της κας Μπιρμπίλη, για το πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης των περιοχών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού».

www.sport.gr


Τετάρτη, 4 Αυγούστου 2010

Aπό την Κυριακή 1η Αυγούστου και για τις επόμενες 30 ημέρες έχει μπει «λουκέτο».

«Κλειστόν λόγω θέρους»!


Αυτό θα έπρεπε να αναγράφεται έξω από το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα του «Ευαγγελισμού», του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, όπου από την Κυριακή 1η Αυγούστου και για τις επόμενες 30 ημέρες έχει μπει «λουκέτο».


Επισήμως η εξήγηση που δίνουν οι αρμόδιοι για το κλείσιμο της μίας εκ των δύο καρδιοχειρουργικών μονάδων που διαθέτει το σύστημα δημόσιας υγείας στην Αττική είναι η ανάγκη απολύμανσης του χώρου...Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ανέστειλε για έναν μήνα η καρδιοχειρουργική κλινική τη λειτουργία της εντοπίζεται στην μεγάλη πληγή που ταλανίζει το ΕΣΥ και τους Έλληνες ασθενείς: στην έλλειψη προσωπικού.

Βεβαίως, το έλλειμμα προσωπικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού, δεν ανακύπτει ως διά μαγείας τους θερινούς μήνες στο καρδιοχειρουργικό τμήμα. Καταγράφεται σταθερά όλο τον χρόνο, επί σειρά ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι λόγω του ανεπαρκούς προσωπικού αλλά και των υποδομών η αναμονή για τα τακτικά καρδιοχειρουργικά περιστατικά στον Ευαγγελισμό ξεπερνά τους έξι μήνες!

Μάλιστα, στο διάστημα αυτό δεν συνυπολογίζεται η μεγάλη καθυστέρηση που καταγράφηκε εφέτος σε όλα τα προγραμματισμένα καρδιοχειρουργικά περιστατικά κατά το διάστημα Μαϊου- Ιουνίου λόγω της έλλειψης υλικών από τους προμηθευτές και που είχε ως αποτέλεσμα όλο το προσωπικό του τμήματος να εργάζεται τις περασμένες εβδομάδες στην κυριολεξία και την νύχτα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας καρδιοπαθών.

Τους θερινούς μήνες, όμως, οπότε οι εργαζόμενοι κάνουν χρήση του δικαιώματος τους να λάβουν άδεια, ο τρόπος λειτουργίας του τμήματος σε συνδυασμό με τις απουσίες των εργαζομένων αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, τουλάχιστον για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

«Το κλείσιμο του καρδιοχειρουργικού τμήματος είναι επιβεβλημένο από αυτές τις συνθήκες » λέει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Ευαγγελισμού, καρδιολόγος κ. Ηλίας Σιώρας, εξηγώντας ότι «με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε βασικές ειδικότητες μέσα στο τμήμα θα ετίθετο κίνδυνος για την ζωή των ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δύο εργαζόμενοι για το ίδιο αντικείμενο, οπότε η απουσία του ενός σημαίνει συνεχή και αδιάκοπη εργασία γα τον άλλο».

Σημειωτέον ότι το Καρδιοχειρουργικό τμήμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας διαθέτει και μπορεί να λειτουργεί μόνο ένα χειρουργικό τραπέζι !

Έτσι, μέχρι και το τέλος του μήνα –αλλά και του… καλοκαιριού- το βάρος της αντιμετώπισης των επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών στο πλαίσιο τουλάχιστον του ΕΣΥ καλείται να σηκώσει ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής, το Ιπποκράτειο, το οποίο εφημερεύει εναλλάξ με τον Ευαγγελισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


Τρίτη, 3 Αυγούστου 2010

Eμπρός στο Δρόμο που χάραξε το ΔΝΤ με την ευγενική στήριξη του ΠΑΣΟΚ!!! ούστ ψευτόμαγκες...

Εκτιμήσεις-σοκ για ένα εκατομμύριο ανέργους


Από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ

Ανεργία σε ποσοστό 20% το φθινόπωρο βλέπουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, με τον απόλυτο αριθμό των ανέργων να υπολογίζεται ότι θα φθάσει στο ένα εκατομμύριο.

Όπως γράφει το nafteboriki.gr, με βάση στοιχεία για την απασχόληση και την ανεργία, που επεξεργάσθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ, Γ. Κρητικίδης, το πρώτο τρίμηνο του 2010, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας δείχνουν ότι .........


το εργατικό δυναμικό της χώρας υπολογίζεται σε 5.012.392, από τα οποία 4.425.625 είναι απασχολούμενοι, 568.767 είναι άνεργοι, ενώ το ποσοστό ανεργίας εμφανίζει αύξηση κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2009 (11,7% έναντι 9,3%).

Οι απασχολούμενοι αναλογούν στο 61,2% του παραγωγικού πληθυσμού ενώ σε ό,τι αφορά τους νέους η απασχόληση ατόμων έως 29 ετών ανέρχεται σε 756.100 και αναλογεί στο 17,1% των απασχολούμενων.

Από τη μείωση της απασχόλησης πλήττονται περισσότερο οι άνδρες (οκτώ στους δέκα ανέργους) με 50.700 άνδρες περίπου έναντι 9.470 γυναικών.

Σε σχέση με πέρσι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 124.420 άτομα, δηλαδή πάνω από το 1/4 των ανέργων του 2009 (26,7%), φθάνοντας τους 586.767.

Οι νέοι άνεργοι υπολογίζονται σε 138.290 (23,6%) ενώ οι «παλαιοί» άνεργοι ξεπερνούν τα 2/3 των ανέργων και ανέρχονται σε 448.480 ανέργους.

Οι μακροχρόνια άνεργοι (όσοι δηλαδή αναζητούν εργασία πάνω από 1 έτος) αποτελούν το 44,6% των ανέργων έναντι 41,6% που αποτελούσαν το προηγούμενο έτος (261.580 έναντι 190.840)
newsbeast

Aρνητική στάση των τοπικών κοινωνιών στην ανάθεση εκμετάλλευσης νέων λιγνιτωρυχείων από ιδιώτες«Υψηλής τάσης» ρίσκο για την τρίτη δόση του δανείου

Παζάρια με την τρόικα για ηπιότερα μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος» ώστε να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού χωρίς να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ, όπως εισηγούνται οι δανειστές, επιχειρεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να αποσοβήσει τον κίνδυνο ενός ηλεκτροσόκ αντιδράσεων από τους συνδικαλιστές.
Οι κοινοτικοί επιμένουν πάντως να κρατούν ψηλά το θέμα της «βίαιης απελευθέρωσης» με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, στέλνοντας τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά να έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, μήνα κατά τον οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα έχει άρει τις στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά και θα έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος. Τόσο κατά τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν πιθανότατα αύριο όσο και μέσω της έκθεσης που οριστικοποιείται σήμερα, οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται ότι θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.
Οπως κατέστη εμφανές από τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση της αρμόδιας υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αναδεικνύεται σε απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας στο τέλος Δεκεμβρίου, με την ελληνική πλευρά να έχει μπροστά της ελάχιστο χρόνο και εξαιρετικά δύσκολο έργο.
Το γεγονός μάλιστα ότι η τρόικα δεν επισημοποίησε εγγράφως στο υπουργείο την εισήγηση για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων (μαζί με ορυχεία) και του 40% των υδροηλεκτρικών έργων σε ιδιώτες, αλλά επέμεινε στην άσκηση προφορικών πιέσεων, έδωσε ελπίδες στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους τις προτάσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη επέμεινε και χθες στην αρχική της θέση, λέγοντας στους κοινοτικούς ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συναινέσει στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ». Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη ήταν και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ στα πάγια στοιχεία της Επιχείρησης.
Η υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέπτυξε αναλυτικά τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας με ορίζοντα το 2020, εμμένοντας ιδιαίτερα στο επιχείρημα ότι θα υπάρξει σταδιακός περιορισμός της εξάρτησης της χώρας από τον λιγνίτη (αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ), ενώ επικαλέστηκε την καθυστερημένη μεν αλλά αποτελεσματική απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη ΔΕΗ αλλά και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρίσκονται πλέον σε κατάσταση συναγερμού ώστε να ολοκληρώσουν σύντομα τη δέσμη των αντιπροτάσεων που θα υποβάλουν προς την τρόικα τις επόμενες εβδομάδες.
* Στο πλαίσιο αυτό και υπό τη λογική του στόχου για δράσεις «ισοδύναμου αποτελέσματος» βρίσκεται το σενάριο της πώλησης ρεύματος σε τιμή κόστους σε ιδιώτες ώστε στη συνέχεια να το εμπορευτούν στη λιανική. Ηδη η ΡΑΕ έχει ανάψει το πράσινο φως, εισηγούμενη δημοπρασίες Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος σε ιδιώτες, τα οποία αντιστοιχούν σε μέρος του παραγόμενου ηλεκτρισμού από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
* Στο υπουργείο Ενέργειας εκτιμούν δε πως οι αλλαγές που προωθούνται από τον Σεπτέμβριο στην αγορά της χονδρικής, όπου θα επιχειρηθεί άρση των στρεβλώσεων οι οποίες περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους των ιδιωτών και σε συνδυασμό με τη ριζική αναδιάρθρωση των τιμολογίων και τον υποχρεωτικό νομικό διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ, από την παραγωγή και την προμήθεια ρεύματος, συνιστούν παρεμβάσεις οι οποίες θα ωθήσουν τον ανταγωνισμό και θα περιορίσουν την ηγετική θέση της ΔΕΗ στην αγορά.
* Επιπλέον εξετάζονται λύσεις όπως η δημιουργία κοινών σχημάτων της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρείες για την επένδυση σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
* Αλλά και η άμεση προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση της εκμετάλλευσης νέων λιγνιτωρυχείων από ιδιώτες όπως στη Βεύη Φλώρινας, την Ελασσόνα και τη Δράμα, όπου όμως αναμένεται ότι θα συναντήσουν την αρνητική στάση των τοπικών κοινωνιών.
 *
Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...