................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή, 9 Ιουλίου 2010

«Παρέλυσε» η χώρα χθες από την απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το ασφαλιστικό

Πραγματοποιήθηκε χθες η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, τα οποία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ψήφιση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική απ΄όλους του κλάδους και τις επιχειρήσεις σε αρκετούς χώρους δουλειάς.


Η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Χωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια διοργάνωσε το ΠΑΜΕ.
Σύμφωνα τα συνδικάτα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έφτασε το 100%, όπως το ίδιο συνέβη και στα διυλιστήρια, στα πλοία και τα λιμάνια, ενώ στις κατασκευαστικές Εταιρείες και την Οικοδομή η συμμετοχή έφτασε το 90%, στις τράπεζες – ΔΕΗ – ΟΤΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΕΥΔΑΠ 95% και στη βιοτεχνία καθώς και στα εμπορικά καταστήματα η συμμετοχή άγγιξε το 80%.
"Τα θεμελιώδη κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα δεν παραγράφονται και δεν ακυρώνονται ούτε όταν ψηφίζεται ένας νόμος. Ο αγώνας μας για αυτά τα δικαιώματα θα είναι διαρκής και μακροχρόνιος. Όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας θα τα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να ακυρώσουμε αυτές τις απαράδεκτες, αντιασφαλιστικές και αντικοινωνικές ρυθμίσεις" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος.
"Τα απίστευτα βάσανα που ρίχνουν στις πλάτες του λαού και ιδιαίτερα των γυναικών και της νεολαίας, μπορούμε και πρέπει να τα μετατρέψουμε σε δικό τους Γολγοθά, χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα" δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για τη χθεσινή απεργία: "Το κύριο ερώτημα σήμερα είναι για πόσο ακόμα αυτή η κυβέρνηση θα προχωρά αγνοώντας την κοινωνία, θα νομοθετεί αγνοώντας το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη και θα στηρίζεται, όχι στη συνειδητή επιλογή, αλλά στον εκβιασμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η ελληνική κοινωνία βράζει. Δεν πάει άλλο. Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει τη μύνη των Ελλήνων πολιτών. Αρνείται, βεβαίως, το δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό διότι φοβάται την κρίση των πολιτών. Πολύ γρήγορα, όμως, θα αναγκαστεί να δεχθεί την κρίση τους. Η επόμενη μεγάλη μάχη, η εκλογική αναμέτρηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα είναι, ούτως ή άλλως, ένα δημοψήφισμα καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης τονίζει μεταξύ άλλων: "Αξιώνουμε σεβασμό και προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών και διεκδικούμε ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινωνικό – ασφαλιστικό σύστημα που αναγνωρίζει και σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων γενεών".
Υπογραμμίζει επίσης ότι "για τη διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλειας επιβάλλεται ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίζει τη σταθερή και με ενιαίους όρους χρηματοδότησή του από τους εργαζόμενους, το κράτος και τους εργοδότες".
Συνεχίζει αναφέροντας ότι απαιτείται ένα ασφαλιστικό σύστημα "που θα πατάσσει την εισφοροδιαφυγή και εισφοροαπαλλαγή και θα αντιμετωπίζει την ανασφάλιστη εργασία, ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίζει με πλήρη ισότητα την πρόσβαση και χρήση των υπηρεσιών υγείας μέσα από ένα ενιαίο φορέα υγείας".
Καταλήγοντας, ο Φ. Κουβέλης επισήμανε ότι "το ασφαλιστικό σύστημα που επιβάλλει η κυβέρνηση ανατρέπει ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και ιδιαίτερα ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων".

*από την : Ηλεκτρονική Έκδοση  enet.gr, 06:08 Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=181233

Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

...και με τα πόδια θα πάμε όλοι στην ΜΕΓΑΛΗ διαδήλωση για τα κεκτημένα δικαιώματά μας...

ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ...

Πώς θα κατεβούμε στο κέντρο αύριο;...

Aπό την ΕΝΩΣΗ ΑΝΕΝΤΑΧΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
http://mhpronomiouxos.blogspot.com/   μέσω press-gr

Για μια ακόμα φορά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δείχνουν ότι έχουν άγνοια από αυτό που λέμε "κινηματική λογική"...
Αύριο που η βουλή πρέπει να κυκλωθεί, αύριο που ο λαός πρέπει να σταματήσει με κάθε τρόπο την ψήφιση του τρισάθλιου νομοσχεδίου, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τραβούν χειρόφρενο!!!! και ρωτάμε...
Πως θα κατέβει ο κόσμος στο κέντρο ρε συνδικαλιστοφωστήρες;;;...
Η έχετε άγνοια οπότε πηγαίνετε σπίτια σας, η τα έχετε κάνει πλακάκια με την κυβέρνηση για να είναι λίγος ο κόσμος έξω από την βουλή την ώρα τις ψηφοφορίας!!!
ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ...

Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2010

Αγνωστη λέξη στη ζωή των Αθηναίων η «ποιότητα» για τον δήμαρχο Αθηναίων!!!

Μία κοινοτική έρευνα (ευρωβαρόμετρο) για την ποιότητα ζωής σε 75 ευρωπαϊκές πόλεις αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει των προσεχών δημοτικών εκλογών.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα πρέπει να προβληματίσουν όσους θα κατέβουν υποψήφιοι για τη θέση του δημάρχου ιδίως στην Αθήνα, αλλά και το Ηράκλειο, οι κάτοικοι των οποίων συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2009.
Στην ερώτηση, λοιπόν, αν οι δημοτικές αρχές διαθέτουν τους πόρους της πόλης κατά υπεύθυνο τρόπο, το 55% των Αθηναίων απαντά «όχι» και μόνο το 25% έχει αντίθετη άποψη. Αντίθετα, στο Ηράκλειο το 60% των κατοίκων του δηλώνει ικανοποιημένο από τη διάθεση των πόρων της πόλης και μόνο το 20% διαφωνεί.

Η θέση της Αθήνας από πλευράς πράσινων χώρων είναι η αναμενόμενη.
Καταλαμβάνει την τρίτη θέση από το τέλος, αφήνοντας πίσω της μόνο τη Νάπολη και τη Σόφια. Το 70% των Αθηναίων θεωρεί ότι η πόλη διαθέτει ελάχιστο πράσινο και δεν γκρινιάζει μόνο το 25%. Προς το τέλος βρίσκεται και το Ηράκλειο, με το 55% των κατοίκων του να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη πρασίνου και το 40% την ικανοποίησή του.

Την τέταρτη θέση από το τέλος καταλαμβάνει η Αθήνα και στο θέμα της ασφάλειας, αν και η πλειοψηφία των κατοίκων της (55% έναντι 40%) δηλώνει ότι αισθάνονται ασφαλείς. Το τελευταίο τρίο αποτελείται από τη Νάπολη, τη Σόφια και την Κωνσταντινούπολη. Πιο ασφαλείς στην πόλη τους αισθάνονται οι κάτοικοι των Ααλμποργκ (Δανία), Ουλού (Φινλανδία), Οβιέντο (Ισπανία), Κρόνινγκερ (Ολλανδία) και Κοπεγχάγης. Σε καλή θέση βρίσκεται το Ηράκλειο, το 80% των κατοίκων του οποίου δηλώνουν ότι αισθάνονται ασφαλείς, έναντι 12% που έχει αντίθετη άποψη.

Στην ερώτηση για τις δημόσιες μεταφορές, το 72% των Αθηναίων δηλώνει ικανοποιημένο (όχι: 22%). Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Ελσίνκι, η Βιέννη και η Ρεν, ενώ στις τελευταίες η Σόφια, το Παλέρμο και η... Λευκωσία.

Δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη ότι το 93% των κατοίκων της Αθήνας εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το πρόβλημα της ρύπανσης. Αλλά ούτε και οι κάτοικοι του Ηρακλείου (60% έναντι 30%) είναι ικανοποιημένοι.

Στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης, το αποτέλεσμα στην Αθήνα είναι το αναμενόμενο: το 52% των κατοίκων είναι δυσαρεστημένο και το 35% ικανοποιημένο. Αντίθετα, στο Ηράκλειο το 55% εκφράζουν την ικανοποίησή τους και το 30% τη δυσαρέσκειά τους. Κρόνινγκεν, Λιέγη και Λίλ έχουν τους πιο ικανοποιημένους κατοίκους στον τομέα αυτόν, ενώ οι πιο δυσαρεστημένοι βρίσκονται στο Βουκουρέστι.

*από την εφημ. Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010 - Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

Η Ελλάδα, χώρα υπό κηδεμονία, με «κυβέρνηση» εντολοδόχο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Η Ελλάδα, Νομαρχία της Ε.Ε. των πολυεθνικών.

Ευρύ Λαϊκό Μέτωπο Σωτηρίας


Του Ευτύχη Μπιτσάκη

Πώς επιχειρεί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία; Γνωστό: με την περικοπή των μισθών και των συντάξεων, με περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων. Με διάλυση του ασφαλιστικού. Με περικοπή των δαπανών για την υγεία, την παιδεία κλπ. Ανεξέλεγκτες απολύσεις (τι θα γίνουν οι άνεργοι και οι απολυμένοι;). Με ξεπούλημα του ό,τι απέμεινε από τον κρατικό τομέα της οικονομίας. Έτσι θα υπάρξει –λέει– ανάκαμψη! Μόνο ηλίθιοι θα ήταν δυνατόν να τους πιστέψουν. Επειδή δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να προβλέψει την ακόλουθη αιτιακή αλυσίδα: μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων → νέκρωση της αγοράς → χρεοκοπία επιχειρήσεων → πτωτική αντί για ανοδική τάση της οικονομίας → αδυναμία πληρωμής του δημόσιου χρέους → νέα δάνεια, διεύρυνση του φαύλου κύκλου → χρεοκοπία!

Η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη; Από τους οικονομολόγους έχουν προταθεί μια σειρά μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπιζόταν η κρίση: εσωτερικός δανεισμός, φορολογία του περισσεύματος των τραπεζών, φορολογία των 500 δισ. που διακινούνται ετησίως μέσω οφσόρ. Συνολικά, φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και εκκλησίας, πάταξη της φοροδιαφυγής. Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση να αποδομήσει το λεγόμενο «κράτος πρόνοιας»; Επειδή αυτή είναι η λογική της αντιμετώπισης της κρίσης από τη σκοπιά της αστικής τάξης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Λοιπόν, εργασιακός μεσαίωνας; Όχι ακριβώς! Ούτε επιστροφή στην εποχή του Ντίκενς. Τότε, ο αναδυόμενος καπιταλισμός ασκούσε, μέσα από μια διαδικασία νέων μορφών βαρβαρότητας, μια «προδοτική» (με τις αντινομίες της) ιστορική λειτουργία. Σήμερα, η νεκρή εργατική δύναμη, το κεφάλαιο, τείνει να καθυποτάξει ολοκληρωτικά τη ζωντανή εργατική δύναμη, αρνούμενο ό,τι θετικό είχε κάποτε δημιουργήσει. Σήμερα ο καπιταλισμός, αγγίζοντας τα ιστορικά του όρια, αποτελεί πλέον κίνδυνο για την ίδια την επιβίωση της ανθρωπότητας. Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος συνεχίζεται, και η πυρηνική καταστροφή παραμένει η ενδεχόμενη «κάθαρση» της τραγωδίας.

Λοιπόν: τώρα τι; Η οργή έχει ξεχειλίσει. Το βλέπουμε παντού, όπως βλέπουμε και τα πρώτα σημάδια από την εμφάνιση ενός πολύμορφου και αντιφατικού κινήματος διαμαρτυρίας. Το «αυθόρμητο» είναι η πρώτη και αναγκαία «στιγμή» για την ανατροπή αυτού που υπάρχει. Ωστόσο πολλοί θεωρούν τα κινήματα, μοναδική και επαρκή δύναμη ανατροπής. Αλλά το κίνημα, για να γίνει αποτελεσματικό, χρειάζεται πρόγραμμα τακτικών και στρατηγικών στόχων.

Πρώτος στόχος: Να ανατραπεί συνολικά η καταστροφική κυβερνητική πολιτική. Να ακυρωθεί το πρόγραμμα «σταθερότητας». Να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντισυνταγματικό «μνημόνιο». Να μη σαρωθούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Αλλά οι δανειστές, οι «προστάτες» και κερδοσκόποι, απαιτούν τα «λεφτά τους». Τι κάνουμε λοιπόν;

Οικονομολόγοι προτείνουν παύση πληρωμών και αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό όμως, κατά τη γνώμη τους, θα οδηγήσει στην κατάρρευση των τραπεζών. Ανάγκη λοιπόν να τεθούν οι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο και να λειτουργήσουν ως μοχλός οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Παύση λοιπόν πληρωμών. Πώς; Και αρκεί; Άλλη, ριζοσπαστική πρόταση: έξοδος από το ευρώ. Ευκταίον και επιθυμητόν! Τι συνέπειες όμως θα έχει μια τέτοια κίνηση για το εισόδημα των εργαζομένων και συνολικά για την οικονομία; Αυτό απαιτεί συγκεκριμένη τεκμηρίωση. Ακόμα: έξοδος από την ΕΕ. Είναι όμως βιώσιμη η οικονομία έξω από την Ευρώπη των πολυεθνικών; Και εδώ το σύνθημα δεν αρκεί. Τι λένε οικονομολόγοι και πολιτικοί;

Ειδικά για την ΕΕ: Πριν από τη δικτατορία, η ΕΟΚ είχε χαρακτηριστεί από την ΕΔΑ «λάκκος των λεόντων». Ισχύει ο χαρακτηρισμός και για την ΕΕ; Χρόνια οι ευρωπαϊστές μας υποστηρίζουν ότι η ΕΕ μπορεί να μετασχηματισθεί σε «Ευρώπη των Λαών». Με ποιο τρόπο; Το σύνθημα παραμένει λόγος κενός, και συνδέεται με την τύχη της μακαρία τη λήξει ευρωκομμουνιστικής αυταπάτης. Από την αντίθετη πλευρά, ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ. Ευκταίον! Αλλά πώς; Η ελληνική οικονομία είναι βιώσιμη έξω από την ΕΕ; Συγκεκριμένη, επιστημονικά θεμελιωμένη απάντηση δεν έχει δοθεί. Υπάρχει όμως και τρίτη μειοψηφική πρόταση την οποία υποστηρίζει και η ταπεινότητά μου χρόνια τώρα (ή π.χ. το βιβλίο μου «Γονίδια του Μέλλοντος»). Το Ευρωπαϊκό κεφάλαιο, παρά τις αντιφάσεις και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς, παραμένει ενωμένο. Λοιπόν, στην Ευρώπη του κεφαλαίου πρέπει να αντιπαρατεθεί το εργατικό και το κομμουνιστικό κίνημα, με στρατηγικό στόχο τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Ευρώπης. Ουτοπία; Όχι! Στρατηγικός στόχος, ο μόνος ρεαλιστικά προς το συμφέρον των εργαζομένων και εφικτός, αν η Αριστερά μπορέσει να αναγεννηθεί μέσα από τα ερείπια. Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να είναι μόνο η σοσιαλιστική (Λένιν).
Λοιπόν: Κίνημα ή κόμμα; Κίνημα, ναι! Κόμμα, αναγκαίο κακό αλλά αναγκαίο! Ας αγωνιστούμε λοιπόν για μια διαλεκτική σύνθεση: ενότητα στα πλαίσια της διαφοράς ([Ένγκελς] Χέγκελς, Λένιν). Ειπώθηκε προχθές: το ΚΚΕ δημιούργησε το ΕΑΜ, αλλά και το ΕΑΜ ανέδειξε το ΚΚΕ σε μεγάλο κόμμα της κοινωνίας. Διαλεκτική στην πράξη!

Νέο ΕΑΜ; Λέγεται και αυτό! Στην κατοχή ο αγώνας ήταν βασικά εθνικο-απελευθερωτικός και ταυτόχρονα ταξικός. Σήμερα όμως είναι καθαρά ταξικός και η ελληνική αστική τάξη αποτελεί μέρος της παγκόσμιας καπιταλιστικής που πρέπει να ανατραπεί. Συνεπώς: Ευρύ Λαϊκό Μέτωπο Σωτηρίας, όπου έχουν θέση όλοι οι «κολασμένοι της γης», αριστεροί και βάση του ΠΑΣΟΚ. Και τα κόμματα της Αριστεράς; Θα υπερβούν την ιστορία τους; Σήμερα αναγράφεται μια νέα ιστορική ευκαιρία. «Τρις εξ αμαρτείν»;  

Ευτύχης Μπιτσάκης
*από την εφημερίδα "δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" - Δευτέρα, 28 Ιούνιος 2010
http://www.edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1612:ευρύ-λαϊκό-μέτωπο-σωτηρίας&Itemid=51

Παρουσίαση του βιβλίου του Σώτου Αλεξίου «Μια ζωή δυο φορές» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Περιοδικό & Εκδόσεις Μετρονόμος Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Οι εκδόσεις Μετρονόμος και το Polis Art ...