................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010

Για μια θέση στον ήλιο...

Η αναζήτηση εργασίας, ειδικά σήμερα που η «μαύρη τρύπα» της ανεργίας όλο και μεγαλώνει, είναι μια δύσκολη ιστορία, μια επίπονη προσπάθεια, μια οργανωμένη εκστρατεία, που απαιτεί από τον ενδιαφερόμενο υπομονή, μεθοδικότητα, συνεχή ενημέρωση, γνώσεις και εντατική έρευνα.


Το να είσαι 45 χρόνων και ανύπαντρη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, έτσι κι αλλιώς είναι μια δύσκολη κατάσταση. Που θέλει τόλμη και προσπάθεια για να τα καταφέρεις. Αν όμως ταυτόχρονα είσαι και άνεργη, τότε η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη.

Το να είσαι 36 χρόνων, γεμάτος όνειρα για δημιουργία, διάθεση για ζωή, ελπίδες για επαγγελματική ανέλιξη, και ύστερα από 9 χρόνια να βρίσκεσαι χωρίς δουλειά λόγω πτώχευσης της εταιρείας σου, αλλά και χωρίς λεφτά, αφού μισθοί ενός έτους και αποζημίωση χάθηκαν, είναι ένα γεγονός που σου ανατρέπει όλη σου τη ζωή.


Παναγιώτα και Γιάννης, δύο άνθρωποι ανάμεσα στους χιλιάδες Ελληνες που σήμερα βρίσκονται καταγεγραμμένοι στη μακρά λίστα των ανέργων, στην οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο καταγράφονται κι άλλοι, κι άλλοι. Που καλούνται να ζήσουν με το πενιχρό επίδομα ανεργίας που τους δίνει η πολιτεία -και αυτό μόνο για 12 μήνες-, που βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, που ο καθένας από την πλευρά του παλεύει, τρέχει και αγωνίζεται για να κερδίσει μια θέση στην αγορά εργασίας.

Η καλπάζουσα ανεργία στη χώρα μας είναι γεγονός. Δεν το λέμε εμείς, είναι συμπέρασμα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία υπηρεσιών του κράτους. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Απρίλιο του 2010 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του έφτασαν τις 711.699 και από αυτούς μόνο ένας στους τρεις λαμβάνει το φοβερό... επίδομα των 454,25 ευρώ, το χαμηλότερο στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως σημειώνει ο Κ.Δημουλάς, επιστημονικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το επίδομα ανεργίας δίνεται τουλάχιστον για δύο χρόνια και όταν αυτό εξαντλείται ο άνεργος λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας για άλλα δύο χρόνια. Επιπλέον σε ορισμένες χώρες έπειτα από 2-3 χρόνια ανεργίας προσφέρονται στον άνεργο είτε προσωρινή εργασία ή συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης, ενώ παράλληλα λαμβάνει κι άλλα επιδόματα, όπως ενοικίου, κάλυψης δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2010 έφτασε στο 12,1% από το 9,1% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2009. Με λίγα λόγια μέσα σ' ένα χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα. Εκείνοι που γνωρίζουν καλά το θέμα υποστηρίζουν ότι οι πραγματικοί άνεργοι στη χώρα μας ξεπερνούν τις 800.000 και το ποσοστό της ανεργίας το 16%, γιατί στα επίσημα στοιχεία δεν καταγράφεται η λανθάνουσα και η κρυφή ανεργία, που υπολογίζεται σε 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τον περασμένο Δεκέμβριο, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για δραματική έκρηξη της ανεργίας, μίλησε για φαινόμενο «μαζικής ανεργίας», η οποία, όπως είπε, πιθανώς να αγγίζει και τα ισπανικά πρότυπα και να φτάνει το 18-20%.
Το βέβαιο είναι ότι η αγορά εργασίας έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, εργαζόμενοι απολύονται, αρκετοί βιώνουν την ανασφάλεια στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες.
Τ ο βασικό ερώτημα που τίθεται και απασχολεί χιλιάδες άνδρες και γυναίκες σήμερα, είναι όταν χάσουν τη δουλειά τους, απολυθούν ή η εταιρεία που δούλευαν κλείσει, τι πρέπει να κάνουν; Πού πρέπει να απευθυνθούν, από πού να ξεκινήσουν, ποια βήματα ν' ακολουθήσουν για να εντοπίσουν κενές θέσεις εργασίας ή επαγγελματικές ευκαιρίες και στη συνέχεια να τις διεκδικήσουν;
Οι ειδικοί λένε ότι το παν είναι η σωστή έρευνα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για να αντλήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται και στη συνέχεια να αναζητήσει μια θέση εργασίας. Μερικά από τα βασικά βήματα της έρευνας αυτής είναι: η ανάγνωση μικρών αγγελιών, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μερικές φορές είναι παραπλανητικές και κρύβουν παγίδες, επίσκεψη στα αρμόδια γραφεία του ΟΑΕΔ, στα Γραφεία Ενημέρωσης Ανέργων, στα Γραφεία Διασύνδεσης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και βέβαια επαφή με φίλους και συγγενείς, μια μέθοδος που στην Ελλάδα θεωρείται η πιο αποτελεσματική, αφού έρευνες δείχνουν ότι ο πιο συχνός τρόπος εύρεσης εργασίας είναι αυτός.

Η «Ε» προσεγγίζει σήμερα το θέμα της ανεργίας, μέσα από ανθρώπους που τη βιώνουν, από επιστήμονες που επισημαίνουν τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία, και ταυτόχρονα κάνει μια καταγραφή υπηρεσιών (δημόσιων και ιδιωτικών), γραφείων εύρεσης εργασίας και διαφόρων άλλων τρόπων, που ένας άνεργος η οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος μπορεί ν' αναζητήσει μια θέση εργασίας.

«Αν έχεις παιδί, θέλεις - δεν θέλεις αντέχεις»

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, papastat@enet.gr, ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥdani@enet.gr Ανύπαντρη μητέρα μιας 7χρονης, η Γιώτα Παντούνα, 45 ετών, μετρά έναν χρόνο άνεργη. Παρ' όλα αυτά δεν το βάζει κάτω. Εξάλλου, όταν έχεις μικρό παιδί «θέλεις, δεν θέλεις, αντέχεις», όπως λέει.

«Ενιωσα ότι με πετάνε στη σέντρα της ζωής. Επρεπε να αναζητήσω και πάλι εργασία σε μια δύσκολη ηλικία και σε μια ακόμα πιο σκληρή εργασιακή πραγματικότητα.

* Ελευθεροτυπία, Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ,
papastat@enet.gr,
ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥdani@enet.gr

Διαβάστε περισότερα στο: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=172195

Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

«Δικαίως ξεσηκώνονται οι Ελληνες»

ΟΣΚΑΡ ΛΑΦΟΝΤΕΝ
 Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


 «Είναι απίστευτο το ότι η νεοφιλελεύθερη σκέψη επηρεάζει ακόμη τις πράξεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ζητώντας από την Ελλάδα να λάβει μέτρα λιτότητας, σε μια εποχή όπου η κεϊνσιανή λογική περί μεγαλύτερων κρατικών δαπανών, μείωσης των επιτοκίων και αύξησης της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών απέτρεψε την παγκόσμια οικονομία από ένα κραχ», δηλώνει στην «Ε» από το Βερολίνο ο ηγέτης του Γερμανικού Αριστερού Κόμματος (Die Linke) Οσκαρ Λαφοντέν.
«Οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας είναι για χρόνια πολύ υψηλές. Είναι δαπάνες που πρέπει να μειωθούν δραστικά πριν επηρεάσουν αρνητικά μισθούς και συντάξεις. Η εμμονή στην εκπλήρωση συμβολαίων αγοράς όπλων είναι αντιλαϊκή...» (φωτ. Reuters )
Εχοντας διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όντας, ως εκ τούτου, βαθύς γνώστης των οικονομικο-πολιτικών θεμάτων που διέπουν την ευρωζώνη, ο κ. Λαφοντέν προτείνει την περικοπή των εμπορικών πλεονασμάτων των πρωταθλητριών στις εξαγωγές χωρών, όπως η Γερμανία, και παράλληλη ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, ώστε να διασωθούν τα δημοσιονομικά της ευρωζώνης. Χαρακτηρίζει «δίκαιες» τις κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και στέλνει μήνυμα στους Ελληνες πολίτες, «να απαιτήσουν την άμεση ρύθμιση των αγορών και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης».


Η ευθύνη της Μέρκελ
Κ. Λαφοντέν, πολλοί κατηγορούν την Ανγκελα Μέρκελ για την επιδείνωση της κρίσης. Πώς θα εξηγούσατε την όλη στάση της;
«Η καγκελάριος Μέρκελ δεν κατανοεί το πώς λειτουργούν οι αγορές. Οταν ξεσπά μια φλόγα πρέπει να σβήσεις τη φωτιά. Εάν καθυστερήσεις υπερβολικά, η πυρκαγιά φουντώνει. Αυτό ακριβώς συνέβη, μιας και η Ανγκελα Μέρκελ, σκεπτόμενη τις περιφερειακές εκλογές στη Βεστφαλία, θέλησε να αναβάλει την απόφαση».
Τη στιγμή που Ε.Ε. και ΔΝΤ πιέζουν για την επιβολή μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν τη χώρα να αγοράσει όπλα. Σε συνδυασμό με το ότι ευρωπαϊκές χώρες δανείζουν την Ελλάδα με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από αυτό που δανείζονται από την ΕΚΤ, ανησυχείτε για το μέλλον της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης;

«Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι για χρόνια πολύ υψηλές. Είναι δαπάνες που πρέπει να μειωθούν δραστικά πριν επηρεάσουν αρνητικά συντάξεις και μισθούς. Η εμμονή στην εκπλήρωση συμβολαίων αγοράς όπλων είναι αντιλαϊκή. Και η παροχή δανείων στην Ελλάδα με επιτόκιο 5% όταν το λαμβάνεις με 1% δεν δείχνει σοφία από την πλευρά της Ευρώπης. Θα ήταν σωστό να επιτραπεί η έκδοση ομολόγων Eurobonds στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως ζητεί η γερμανική Αριστερά εδώ και πολύ καιρό».
Το «βάρος» στους έχοντες

Γίνεται συζήτηση για το εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, βαθαίνοντας την οικονομική ύφεση, μπορούν να μειώσουν το εξωτερικό χρέος. Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι πάρθηκαν;
«Μείωση της πραγματικής οικονομίας σημαίνει αύξηση του εξωτερικού χρέους. Αυτά τα μέτρα ζητούνται από την Ελλάδα, διότι η νεοφιλελεύθερη σκέψη επηρεάζει ακόμη τις πράξεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Και είναι απίστευτο, σε μια εποχή όπου η κεϊνσιανή λογική -που εκπροσωπείται μόνο από την Αριστερά- περί μεγαλύτερων κρατικών δαπανών, μείωσης των επιτοκίων και αύξησης της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών -απέτρεψε την παγκόσμια οικονομία από ένα κραχ».
Διάφορες πλευρές ισχυρίζονται ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εάν ήθελε να αποφύγει την πτώχευση. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Δεν είναι εύκολο να δώσεις συμβουλή από το εξωτερικό στο πώς η Ελλάδα θα διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση. Αλλά εξίσου σημαντικό με τη μείωση των αμυντικών δαπανών είναι να αφεθεί το βάρος αποπληρωμής στους έχοντες. Πρέπει να γεφυρώσουμε το οικονομικό χάσμα και να κτίσουμε ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης. Λόγω του ότι δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε τη δραχμή και να ανατιμήσουμε το γερμανικό μάρκο, ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, ένας συντονισμός των μισθών των συγκεκριμένων χωρών θα εξασφάλιζε την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών στο μέλλον».
Λέγεται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο τεράστιος δημόσιος τομέας, οι υψηλές δημόσιες δαπάνες, σε συνάρτηση, βεβαίως, με υψηλά ποσοστά διαφθοράς. Ωστόσο, χώρες που ακολούθησαν πλήρως τις νεοφιλελεύθερες επιταγές, όπως η Ιρλανδία, έχουν επίσης πρόβλημα με το έλλειμμά τους. Πώς το εξηγείτε;
«Ολες οι χώρες έχουν επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα δισεκατομμύρια που έχασαν οι τράπεζες. Αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα του χρέους για κάποιες χώρες. Πρέπει επίσης να δούμε το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών. Εάν για μια χώρα είναι αρνητικό -αγοράζοντας περισσότερα από όσα πουλάει- αυτή πρέπει να καταφύγει σε δανεισμό. Γι' αυτό οι πρωταθλητές των εξαγωγών, με πρώτη τη Γερμανία, πρέπει να περικόψουν το εμπορικό τους πλεόνασμα ενισχύοντας παράλληλα την εγχώρια ζήτηση».
Υπάρχει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εάν σταματούσε να πληρώνει το χρέος της, ώστε να προκαλέσει μια επαναδιαπραγμάτευση του ύψους του, όπως συνέβη με την Αργεντινή. Θα είχε θετικό αντίκτυπο μια τέτοια ενέργεια κατά την άποψή σας;
«Εχω σοβαρές αμφιβολίες, για το εάν το παράδειγμα της Αργεντινής ταιριάζει με τη σημερινή κατάσταση. Εάν πολλές τράπεζες είναι στο χείλος της χρεοκοπίας, τα μέτρα μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα με αυτά της Lehman Brothers. Η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει, αλλά έχει προσωρινά προβλήματα λόγω της σπέκουλας των αγορών πάνω της. Γι' αυτό είναι λάθος να την ανακηρύσσουμε χρεοκοπημένη».

Ο «λογαριασμός»
Ποια συμβουλή θα δίνατε στους Ελληνες πολίτες που είναι αντιμέτωποι με τα μέτρα λιτότητας; Ποια αντίδραση θα ήταν αρμόζουσα;
«Είναι σωστό να ξεσηκώνονται οι Ελληνες, εφόσον οι εργοδότες, οι συνταξιούχοι και οι άνθρωποι σε ανάγκη πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό για την απληστία των τζογαδόρων. Επίσης, οι Ελληνες πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την άμεση ρύθμιση των αγορών και την οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κυβέρνησης. Θα πρέπει να το πράξουν, ειδικά για να τερματιστεί η ενδο-ευρωπαϊκή ανατροπή του τρόπου φορολόγησης και της έμμισθης εργασίας».

* Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ
*από τηνεφημ. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Εσθονία: η παράνοια του ευρώ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ *
Επιτέλους, βρέθηκε η χώρα που ανταποκρίνεται στο όραμα του Βερολίνου για το πώς πρέπει να είναι το... "δημοσιονομικό Νταχάου" της Ευρώπης: είναι η Εσθονία, την ένταξη της οποίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2011 αποφάσισαν προχθές οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την απόφαση αυτή θα επικυρώσουν την ερχόμενη εβδομάδα και οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν.

Ως χώρα η Εσθονία δεν λέει και πολλά πράγματα. Δεν έχει παρά 1,4 εκατομμύρια κατοίκους, έκταση μικρότερη από το ένα τρίτο της Ελλάδας, μέγεθος οικονομίας κάπου... δεκάξι - δεκαεπτά φορές μικρότερο από της Ελλάδας, κατά κεφαλήν ΑΕΠ λιγότερο από το μισό του ελληνικού.
Τα δημοσιονομικά της μεγέθη όμως κάνουν να ραγίζει από συγκίνηση η καρδιά κάθε γνήσιου Γερμανού: το 2009 το έλλειμμα του προϋπολογισμού της ήταν μόνο 1,7% και το δημόσιο χρέος της -προσοχή, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους!- ήταν μόνο... 7,2% του ΑΕΠ!!! Ναι, όταν το δημόσιο χρέος της ίδιας της Γερμανίας ανήλθε το 2009 στο 73,2% του ΑΕΠ της ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο του 60% που ορίζει το Μάαστριχ, οι Εσθονοί πέτυχαν στο δημόσιο χρέος τους το απίστευτο ποσοστό του 7,2%. Και όταν κατά μέσο όρο το έλλειμμα των 16 χωρών της ευρωζώνης ήταν 6,3% και της ΕΕ των 27 ήταν 6,8%, η Εσθονία είχε πέρυσι έλλειμμα 1,7%.
Εκαναν παρατήρηση στην Εσθονία ότι ο πληθωρισμός της το 2008 ξεπερνούσε το 10%; Ε, το 2009 ο πληθωρισμός... τρύπησε το πάτωμα και έπεσε κάτω από το μηδέν! Σημειώθηκε μείωση, όχι αύξηση τιμών κατά 0,7%!
Δεν μπορεί να κρύψει η γερμανική "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε" τη χαρούμενη συγκίνησή της, όταν αποκαλεί την Εσθονία "υποδειγματικό μαθητή της δημοσιονομικής πειθαρχίας".
Εύλογη η απορία: πώς πέτυχε η Εσθονία μέσα σε έναν χρόνο αυτά τα δημοσιονομικά θαύματα; Η απάντηση είναι απλή, αλλά επώδυνη: καταστρέφοντας τους Εσθονούς!
Μέσα στο 2009, το εσθονικό ΑΕΠ σημείωσε αβυσσαλέο καταποντισμό: μείωση κατά... 15%! Μόνο σε πόλεμο σημειώνεται τέτοια πτώση του ΑΕΠ.
Πόλεμο φυσικά δεν έκανε η Εσθονία, η κυβέρνησή της όμως εξαπέλυσε κοινωνικό πόλεμο εναντίον του εσθονικού λαού: εκτίναξε την ανεργία στο 20%, σφαγίασε όχι μόνο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 20% ως 30%, αλλά και τους ίδιους απολύοντάς τους κατά δεκάδες χιλιάδες, καταβαράθρωσε τις συντάξεις κατά 20% και πλέον, διέλυσε σχεδόν τα νοσοκομεία περικόπτοντας μέχρι και 40% τους προϋπολογισμούς τους, εξαθλίωσε κατ' ανάλογο τρόπο και τη δημόσια εκπαίδευση, κατάργησε σχεδόν εντελώς τις αποζημιώσεις απολύσεων και τα επιδόματα ανεργίας.
Οι Εσθονοί όμως έσκυψαν το κεφάλι αντί να εξεγερθούν. Ετσι οι ίδιοι βυθίστηκαν στη μιζέρια και στη δυστυχία, ενώ οι αριθμοί γνώρισαν πρωτοφανή ευημερία.
Το έλλειμμα εξαφανίστηκε, αφού η κυβέρνηση εξαπέλυσε πογκρόμ εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και άφησε χωρίς λεφτά τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα κρατικά ιδρύματα. Εξανεμίστηκε και ο πληθωρισμός, αφού η χώρα γέμισε άνεργους που δεν είχαν καλά καλά πώς να επιβιώσουν.
Επιπλέον, η κυβέρνηση έδινε στις ξένες τράπεζες τα περισσότερα χρήματα από όσα μάζευε, οπότε μειώθηκε και το δημόσιο χρέος.
Κάπως έτσι ονειρεύονται οι Γερμανοί και οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ευρώπης να καταντήσουν τις χώρες και τους λαούς ολόκληρης της ΕΕ. Ευτυχώς όμως ούτε είμαστε ούτε θέλουμε ποτέ να γίνουμε Εσθονοί! Εμείς και πολλοί λαοί σαν εμάς δεν θα θυσιάσουμε τους ανθρώπους για χάρη των αριθμών.


Η ΕΚΤ

Πρότεινε απόρριψη!
Βασανιστήρια... γερμανικού τύπου ήθελε να κάνει στην Εσθονία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, πρότεινε απόρριψη της ένταξης της Εσθονίας στην ευρωζώνη, παρόλο που πληροί τα τυπικά κριτήρια. "Θα έπρεπε να ζητηθεί η αναβολή της ένταξης... Για την Εσθονία θα ήταν εύκολο να εφαρμοστεί η αναβολή και θα μπορούσε ίσως να της προσδώσει πιθανόν μια νέα ορμή, ενώ για το ευρώ η απόρριψη θα έδινε πολύτιμο σημάδι ότι στο μέλλον θα γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της νομισματικής ένωσης, ακόμη και όταν δεν εναρμονίζονται με την πολιτική" έγραψε χαρακτηριστικά σε άρθρο της η "Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε" συμφωνώντας με την ΕΚΤ.*εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 10.6.2010

Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Συμπαράσταση 26 πανεπιστημιακών για τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη,


«Ο τρόπος με τον οποίο ο «Καλλικράτης» εφαρμόζει τις αναγκαστικές συνενώσεις συνιστά κατάχρηση εξουσίας και περιφρόνηση των τοπικών κοινωνιών που συνιστούν το θεμέλιο της έννοιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει το κείμενο συμπαράστασης 26 πανεπιστημιακών για τον δήμαρχο Ελληνικού Χρήστο Κορτζίδη, που από τις 29 Απριλίου έχει ξεκινήσει απεργία πείνας, αντιδρώντας στο σχέδιο «Καλλικράτης».

Ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση «να στρέψει έγκαιρα το βλέμμα της στον δίκαιο αγώνα του Δήμου Ελληνικού και του δημάρχου του». Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι «η χώρα μας κινδυνεύει με διεθνή διασυρμό, όταν ένας διακεκριμένος για το δημοκρατικό, πολιτικό και αγωνιστικό ήθος του πολίτης της, ο δήμαρχος του Ελληνικού, αναγκάζεται να εκθέσει σε κίνδυνο τη φυσική του υπόσταση, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα αγαθό που ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας προστατεύει από αυθαίρετες μεταβολές της κεντρικής διοίκησης».

 
Ποιοι υπογράφουν
Οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουν το κείμενο συμπαράστασης: Αλέξης Μπένος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Αλκης Ρήγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Γιάννης Μαΐστρος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Ελένη Πορτάλιου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Νίκος Μπελαβίλας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Βάσω Τροβά, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Ελίζα-Αννα Δελβερούδη, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Γιάννης Ζαρκάδης, Πανεπιστήμιο Πάτρας - Νίκος Θεοτοκάς, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Νίκος Κοταρίδης, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Θεανώ Φωτίου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Ευάγγελος Νικολαΐδης, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Κωνσταντίνος Καβουλάκος, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Φιλάρετος Αλικαρίδης, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Ιων Σαγιάς, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Σταύρος Γούτσος, Πανεπιστήμιο Πατρών - Αγγελική Λούμου, ΤΕΙ Καλαμάτας - Ζαμπία Κατσανεβάκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γιώργος Αγγελόπουλος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, Πάντειο Πανεπιστήμιο - Κώστας Γαβρόγλου, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Δημήτρης Β. Σερεμέτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Σκεύος Παπαϊωάννου, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Γιώτα Τουλούμη, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γιάννα Κατσιαμπούρα, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών - Κώστας Σκορδούλης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

*από την εφημ.  Ελευθεροτυπία, Τρίτη 8 Ιουνίου 2010
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=170396

Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

Διεθνής τρομοκρατία από την ισραηλινή κυβέρνηση:

Διεθνής τύπος - Η διαρκής τραγωδία των Παλαιστινίων             Του Μπράντλεϊ Μπάρστον, χρονογράφου της ισραηλινής εφημερίδας "Haaretz"

... Τη χειρότερη "σελίδα" στο ογκώδες βιβλίο βαρβαροτήτων, βίαιων ενεργειών, πολέμου και αιχμαλωσίας των Παλαιστινίων, έγραψαν τις προάλλες οι ειδικές δυνάμεις της ισραηλινής κυβέρνησης με το τσουνάμι θανάτου που εξαπέλυσαν στον στολίσκο της "ελευθερίας"....

Σκίτσο του Daryl Cagle (ΗΠΑ) από την ιστοσελίδα του

Δημοσιεύματα από τις εφημερίδες
Haaretz: Το Ισραήλ δεν διδάχθηκε τίποτε από την εισβολή στη Γάζα
Die Tageszeitung: Το Βιετνάμ του Ισραήλ http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=547418

La Repubblica: Ντ. Γκρόσμαν "Καμία εξήγηση για το έγκλημα του Ισραήλ"
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=547434

The Guardian: Ορόσημο για τη στάση της κοινής γνώμης
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=547429

Ημερομηνία δημοσίευσης: εφημ. "Η ΑΥΓΗ" 05/06/2010

Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης στις 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΗ Το Μουσείο Ακρόπολης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποχαιρετούν τη θερινή περίοδο με το Κουαρτέτο Εγχόρδ...