............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η Κύπρος απαγορεύει τον απόπλου του «Στόλου της Ελευθερίας» για τη Γάζα

Την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των σκαφών του «Στόλου της Ελευθερίας» -που σκοπεύουν να συναντηθούν στη Μεγαλόνησο για να ξεκινήσουν συντονισμένα το ταξίδι τους προς τη Γάζα, όπου θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό- ανακοίνωσε, μέσα από τη συχνότητα ΡΙΚ, η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.


Τα οκτώ σκάφη θα συγκεντρωθούν σήμερα στα διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Κύπρου, προτού κατευθυνθούν προς τη Γάζα. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ομάδα περίπου είκοσι ευρωβουλευτών και ακτιβιστών μεταβαίνουν από τη Λεμεσό προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο, προκειμένου να αποπλεύσουν από το παράνομο λιμάνι της για την Γάζα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, διαψεύδονται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ένα από τα πλοία της αποστολής το «ΣΦΕΝΔΟΝΗ» πρόκειται να εισέλθει στο λιμάνι της Αμμοχώστου.
Ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος με άλλους συναδέλφους του συμμετέχει στην ανθρωπιστική αποστολή δήλωσε στο ΡΙΚ ότι τα πλοία θα αποπλεύσουν ανεξαρτήτως διαταγμάτων. Ωστόσο, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως μαζί με τους τέσσερις Έλληνες βουλευτές τόνισαν στους ξένους ευρωβουλευτές και άλλους ακτιβιστές ότι «η κατεχόμενη Αμμόχωστος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι επιλογή για τη Γάζα». Εμείς, είπε ο κ.Τριανταφυλλίδης, κάνουμε επαφές με τις Κυπριακές αρχές για να βρεθεί λύση να αποπλεύσουμε από νόμιμο λιμάνι της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως έκανε γνωστό η Κύπρια υπουργός Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης ελήφθη έπειτα από επαφές με όλους τους εμπλεκομένους και το σχετικό διάταγμα, υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Συγκοινωνιών.
Ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση έκρινε πως «σ' αυτή τη χρονική συγκυρία, με τα πολλά προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να εμπλακεί η Κύπρος» και διέψευσε ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση από το Ισραήλ.
Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας κι έκαναν λόγω για κλήτευση του Κύπριου πρεσβευτή στο Ισραήλ στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του δοθούν διαβήματα διαμαρτυρίας, η κ. Κοζάκου-Μαρκουλλή είπε πως πρόκειται για εσφαλμένες πληροφορίες. Παρά την απαγόρευση του απόπλου του «Στόλου της Ελευθερίας», η υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου επανέλαβε ότι «είναι δεδομένη η υποστήριξη της Κύπρου στον παλαιστινιακό λαό» και διευκρίνισε ότι ουδέποτε η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από τη Λευκωσία την αποστολή βοήθειας.
Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υποχρεώθηκε να εκδώσει το γνωστό απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου από κυπριακά λιμάνια σκαφών με προορισμό τη Γάζα, γιατί από τους οργανωτές της αποστολής «δεν εισακούστηκε παράκληση της να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο της εκδήλωσης τους», αναφέρει σε δήλωση του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω προέδρω Τίτος Χριστοφίδης.
Ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι ορθώς ενήργησε η κυβέρνηση να απαγορεύσει τον απόπλου ή και τον κατάπλου πλοίων ή σκαφών, με προορισμό τη Γάζα. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε ότι κάθε κράτος πρέπει να βλέπει και τα δικά του προβλήματα, παρά τη συμπάθεια που ολόκληρος ο κυπριακός λαός τρέφει προς τους Παλαιστινίους.
Η ΕΔΕΚ εξέφρασε πλήρη στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού και σε της αναφέρει ότι «ανεξάρτητα από την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια, με προορισμό τη Γάζα, υποστηρίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους».
Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν άρση του αποκλεισμού της Γάζας
Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον, απηύθυνε έκκληση για έναν "άμεσο" τερματισμό του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα της Γάζας, προκειμένου να επιτραπεί η προώθηση βοήθειας.
Και η Γαλλία ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας. Εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου: «Η Γαλλία εξακολουθεί να ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ζητάει την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του ψηφίσματος 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το ψήφισμα της 9ης Ιανουαρίου 2009 καλεί για την ελεύθερη διάθεση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των καυσίμων και των φαρμάκων».

*από το http://www.tvxs.gr/

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ.............. του Κώστα Σκηνιώτη*

         γνώμη               

Ένας φίλος, μου μετέφερε την εικόνα. Στη φωτογραφία ήταν μια εργαζόμενη της τράπεζας στην οποία έγινε το τετραπλό φονικό την 05/05/2010. Ήταν μια από τους εργαζόμενους ανθρώπους που κατάφεραν να σωθούν. Μεγέθυνα μου είπε ο φίλος, την εικόνα της φωτογραφίας της που ήταν στην εφημερίδα. Στο πρόσωπό της ήταν αποτυπωμένος ο τρόμος και μαζί ήταν αποτυπωμένο το μεγάλο ερωτηματικό. Ακόμα και εκείνη την ώρα, την ώρα που ο πυροσβέστης – διασώστης την είχε πλησιάσει για να της προσφέρει τη σωτηρία, ο τρόμος και το ερωτηματικό ήταν στο πρόσωπό της. Αυτό το βλέμμα, είναι το βλέμμα το οποίο θα ακολουθεί και πρέπει να ακολουθεί – όλους μας, για χρόνια. Είναι το βλέμμα των τεσσάρων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν και που δεν έτυχε να το δούμε. Είναι το βλέμμα χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή τους να κατεδαφίζεται ξαφνικά.
Είναι το βλέμμα πατεράδων και μανάδων, που βλέπουν τη φτώχεια να πλησιάζει απειλητικά στο σπίτι τους. Είναι το βλέμμα μιας κοινωνίας που έχει αφήσει εδώ και χρόνια στην άκρη τα πιο σημαντικά όπλα της φαρέτρας της.
Την αλληλεγγύη και την αγάπη. Είναι το βλέμμα νέων παιδιών που κοιτάζουν σε ένα αβέβαιο και νοσηρό μέλλον. Την 05/05/2010, γίναμε όλοι μάρτυρες αυτής της δισυπόστατης εικόνας που χαρακτηρίζει την κοινωνία μας. Από τη μια μεριά μια μεγαλειώδης διαδήλωση, ένα πλήθος κόσμου σαν ποτάμι που διαδήλωνε ειρηνικά αλλά μαχητικά τα δίκαιά του. Από την άλλη μεριά μια φρικιαστική δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων που παγιδεύτηκαν ακούσια σε μια ποντικοπαγίδα, που εισέπνευσαν θάνατο και άφησαν εκεί τα σώματά τους. Η ίδια δισυπόστατη εικόνα της κοινωνίας που ζούμε χρόνια. Από τη μία οι κροίσοι και από την άλλη η κρίση.

Την 05/05/2010 έγιναν συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν σαν συστατικά στη σωστή δόση, και θα δημιουργήσουν την κοινωνική χημική αντίδραση που χρόνια τώρα ήταν σε ύπνωση. Η απάνθρωπη, προβοκατόρικη, φασιστική δολοφονία των τεσσάρων συνανθρώπων μας, και η μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, νεολαίων είναι δύο κρίσιμα και χρήσιμα συστατικά. Η σύνθεσή τους, θα μετατρέψει έστω και σε λίγο βάθος χρόνου, την συλλογική κατάθλιψη που περνάγαμε για πολλούς μήνες σε ενεργητική σκέψη και δράση. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής, είναι βέβαιο ότι η κοινωνία έστω και μέσα από επίπονους τοκετούς, θα βρει ξανά το νόημα που ένωνε τους ανθρώπους μεταξύ τους, θα αντιληφθεί ότι η αντίθεση δεν είναι μεταξύ του εργαζομένου και του ανέργου, του εργαζόμενου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, του νέου και του μεγαλύτερου, του συνταξιούχου και εκείνων που επιδιώκει να πάρει σύνταξη και άλλα τέτοια. Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία θα αναπτύξει μια πιο ισχυρή συλλογική συνείδηση και θα προστρέξει στις πηγές των αγώνων της, με δυο αναγκαίες συνθήκες Νου και Καρδιάς. Την Αλληλεγγύη και την Αγάπη. Κάθε ένας, κάθε μια που επιθυμεί και θέλει για τον εαυτό του, να νοιώθει ότι λειτουργεί επαναστατικά, πρέπει πάντα να θυμάται τη φράση - ρήση του μεγάλου επαναστάτη Τσε Γκεβάρα «Δε μπορεί να είσαι επαναστάτης, αν δεν αγαπάς».

* Ο κ. Κώστας Σκηνιώτης είναι Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
** δημοσιεύθηκε στην εφημ. "δρόμος της Αριστεράς" το Σάββατο 22/5/2010

Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα: Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αντέξει


Για πολιτική και οικονομία:
Χρέος δικό μας είναι, όχι μόνο να περιγράψουμε την αριστερή λύση, αλλά και να οικοδομήσουμε τις συμμαχίες που θα την επιβάλουν. Θα υπάρξει αποδέσμευση δυνάμεων από το ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες επιδιώκουμε συμπόρευση. Η αποχώρηση από το ευρώ όσο πιθανή και αν είναι, δεν είναι επιλογή μας. Η Ελλάδα από πειραματόζωο μετατρέπεται σε δούρειο ίππο του ΔΝΤ στην Ε.Ε. Αναγκαίος ο συντονισμός της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να μη δημιουργηθεί ζώνη “Λατινικής Ευρώπης”.
Για το συνέδριο: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε ως πολυτασικό σχήμα. Η απόπειρα μετατροπής του σε διπολικό δοκιμάζει τη συνοχή του. Αν δεν σπαρασσόταν από εσωτερικές συγκρούσεις, θα είχε ξαναφτάσει σε διψήφια ποσοστά. Όλα τα κορυφαία στελέχη θα εγγυηθούν την ενότητα και τη συνέχεια του ΣΥΝ. Δεν θα επιτρέψουμε στο όνομα της δημοκρατίας να υπάρξουν εκφυλιστικά φαινόμενα και εικόνα Βαβυλωνίας.
Για το ΚΚΕ: Ο κόσμος της αριστεράς κρίνει και αξιολογεί στάσεις και συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Όλη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=544801


* Αλ. Τσίπρας: Οικοδομούμε συμπόρευση με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που δυσανασχετούν με το ΔΝΤ
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=544801

Εν τέλει: Περί Συνταγματικής υποκρισίας

 Του Γιώργου Μανιάτη *
Πάγια τακτική των κυρίαρχων ιδεολογικών μηχανισμών, σ’ όλες τις φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας, υπήρξε και είναι η συγκάλυψη πίσω από γενικόλογες αφηρημένες διακηρύξεις τής κάθε φορά εκδήλωσης των πιο ωμών ταξικών συμφερόντων.
Η δεσμευτικότητα των συνταγματικών κανόνων και ο κανονιστικός χαρακτήρας των θεσμών, στο πλαίσιο του Αστικού Διαφωτισμού, όχι μόνο δεν αποκλείουν, αλλά αντιθέτως με κατηγορηματικό τρόπο επιβάλλουν την κριτική τους. Η ουσιαστική κριτική δεν έχει όρια, είναι πάντοτε ανοιχτή σε νέες πραγματικότητες, νέες ανάγκες, νέα κοινωνικά περιεχόμενα, νέες συνθήκες ζωής. Είναι τόσο ανοιχτή όσο και ο λόγος, οι έλλογες διαδικασίες στις οποίες εδράζεται. Ας σκεφτούμε τον λόγο περιορισμένο, καθορισμένο, οριακό. Τότε είναι ένας λόγος αφυδατωμένος, τυποποιημένος, ανίσχυρος, νομιμοποιητικός χωρίς κριτήρια νομιμότητας.
Σήμερα ζούμε τον διπλό περιορισμό της αστικής δημοκρατίας. Εκείνον που την περιορίζει με όρους ταξικούς και επομένως την περιορίζει, εν τέλει, στα ταξικά συμφέροντα που εκφράζει σε διάφορα επίπεδα αφαίρεσης, και σ’ αυτόν που απορρέει από την παραβίασή της από το ίδιο το σύστημα κυριαρχίας της. Αν η εργατική τάξη ορθά αναδεικνύει τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας, η κυρίαρχη οικονομικοπολιτική ελίτ την παραβιάζει στην πράξη, ενώ συνεχώς την επικαλείται στα λόγια.
Η ένταση και το βάθος της σημερινής κρίσης συγκροτούν ένα τοπίο, όπου αυτές οι παραβιάσεις είναι ωμές και απροκάλυπτες. Δεν είναι παραβίαση η φαλκίδευση της αρχής της αντιπροσώπευσης και της δημοσιότητας -των βασικών συστατικών της αστικής, και όχι μόνον, δημοκρατίας- όταν εκβιάζεται ο βουλευτής, ο εντολοδόχος της λαϊκής βούλησης, στο όνομα της κομματικής-αρχηγικής πειθαρχίας; Όταν εκφράζοντας τη διαφωνία του δημόσια, κάτι που αποτελεί ηθική του υποχρέωση, τιμωρείται με διαγραφή; Δεν είναι συνταγματική παραβίαση η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε μηχανισμούς -γεγονός κομβικής σημασίας για τη δημοκρατική αντοχή- χωρίς την προσφυγή σε δημοψήφισμα; Δεν αποτελεί συνταγματικό πραξικόπημα η άνευ εγκρίσεως της Βουλής εκχώρηση σε υπουργό, του δικαιώματος διεξαγωγής διαπραγματεύσεων και συμφωνιών; Δεν είναι παραβίαση, η πλέον κατάφωρη, της δημοκρατικής νομιμότητας η περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων, η συνεχής καλλιέργεια του φόβου και της ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων; Ο ενεχυριασμός των νέων στην εξαθλίωση, στο όνομα μιας ιδιότυπης συλλογικής ευθύνης;
Η χώρα, σήμερα, βρίσκεται στον κυκλώνα τής ίσως πιο βαθιάς, μέχρι σήμερα, κρίσης του καπιταλισμού. Βρίσκεται, όμως, ταυτόχρονα μπροστά σε μια κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης, σε μια κρίση πολιτική. Φαίνεται ότι το αστικό πολιτικό σύστημα εξάντλησε ποια την τράπουλα και έχει επιλέξει πιο επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας. Το αν θα κερδίσει ή θα χάσει τελικά, εξαρτάται από τη λαϊκή δυναμική, από την αντίσταση των εργαζομένων και την οργανωμένη συλλογική δράση τους. Εδώ η Αριστερά πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της, μακριά από πάγιες χωριστικές λογικές που αντικειμενικά την καθιστούν ανίσχυρη. Η συγκροτημένη πολιτική πρόταση της Αριστεράς, σήμερα, αποτελεί βασικότατη προϋπόθεση, όχι μόνο για να γίνει σαφώς διακριτός ο άλλος δρόμος για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για να οδηγήσει το νέο, συνεχώς διογκούμενο λαϊκό ρεύμα, από την αγανάκτηση στην αναζήτηση και πραγμάτωση του καινούργιου.

______
* Ο Γιώργος Μανιάτης διδάσκει Πολιτική και Ηθική Θεωρία
στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
του Πανεπιστημίου Αθηνών
** aπό την βδομαδιαία εφημερίδα "δρόμος της Αριστεράς"  Σάββατο 22.5.2010

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Συλλήψεις στα Εξάρχεια πριν το συλλαλητήριο με σκοπό την τρομοκράτηση των πολιτών;


Κάποιος πρέπει να πει σε αυτούς που (δια)κυβερνούν την χώρα πως τα λαϊκά συλλαλητήρια δεν αντιμετωπίζονται με τρομοκράτηση των πολιτών, αλλά με σεβασμό, ειδάλλως οι εξουσίες αντιμετωπίζουν την οργή του λαού

Επιχείρηση της αστυνομίας βρίσκεται εν εξελίξει αυτήν την στιγμή στα Εξάρχεια με προσαγωγές ατόμων ύποπτων για πρόκληση επεισοδίων. Συλλαμβάνονται όσοι κουβαλούν… μπουκάλια ή είναι… περίεργα ντυμένοι!!! Στην Ελλάδα αποποινικοποιήθηκε η κουκούλα και ποινικοποιήθηκε το... ντύσιμο!!! Νέες και πρωτοποριακές παγκοσμίως μέθοδοι διακυβέρνησης εισάγονται από τον κύριο Χρυσοχοΐδη...!

Φυσικά το υπουργείο Προ.Πο θα πει ότι όλα αυτά γίνονται για να περιφρουρηθούν τα συλλαλητήρια. Και θα έχει δίκιο, αλλά εν μέρει...

Εμάς όμως γιατί ένα πουλάκι μας λέει ότι όλα αυτά γίνονται για να δημιουργηθεί κλίμα φόβου και να μην πάει ο κόσμος στις συγκεντρώσεις; Γιατί, εάν ο κύριος Χρυσοχοΐδης ήθελε να συλλάβει τους πιθανούς γεννήτορες επεισοδίων (και πιθανότατα άλλων θανάτων), θα είχε προχωρήσει στις συλλήψεις των γνωστών-αγνώστων από εχθές το βράδυ, χωρίς να δημιουργεί ανάμικτα (και άκρως επικίνδυνα για την ίδια την κυβέρνηση) συναισθήματα στους έλληνες πολίτες.

Κύριε Χρυσοχοΐδη, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, αλλά εσείς μάλλον λειτουργείτε αναλόγως της... ορέξεως...
 
*από το: http://kostasxan.blogspot.com/2010/05/blog-post_3712.html

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω...

Το 1982 δούλευα σε μεγάλη βιομηχανική Αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη.
Η ύφεση άρχιζε και στο διοικητικό συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για πόσο κόσμο θα απολύσουμε..
Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις προτάσεις από 42 χώρες. Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού- 15 000 παγκοσμίως!
Ο κάθε Αντιπρόεδρος έκανε τις προτάσεις του.
Ο πρόεδρος μας δεν μιλούσε.
Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος. Όταν τελειώσαμε ξαφνικά ο πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει.
Ο λόγος του έχει μείνει αποτυπωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια τον θυμάμαι λες και ήταν χθες.
Θα τον αναπαράγω όσο ποιο σωστά μπορώ διότι η αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτό που θα ζήσουμε σύντομα.
« Ο καθαριστής όταν περνά την πόρτα του εργοστάσιου είναι σύζυγος, πατέρας παιδιών που πάει στο σπίτι που χρεωστάει και κοιτάξει με υπερηφάνεια αυτά που δημιούργησε και αν και λίγα του είναι αρκετά.Αποφασίζουμε σήμερα να τον διώξουμε.
Να χάσει την δουλειά του να πάει σπίτι άνεργος με μια επιταγή δυο μηνών. Τι θα πει στα παιδια του.. τι θα πει στην γυναίκα του πώς να τους εξηγήσει ότι από αύριο χάνει την αξιοπρέπεια του.
Και εάν σε τρεις μήνες δεν έχει βρει δουλειά θα χάσει το σπίτι του και ίσως την γυναίκα του. Δεν μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα σχέδιο που καταδικάζει την ζωή και την ύπαρξη τόσων ανθρώπων.
Αλλά την ιδία στιγμή έχω και υποχρέωση στους μετόχους μου που μου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες του και εάν δεν κάνω κάτι τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για τις συντάξεις.
Οι απολύσεις που όλοι μου προτείνετε μειώνουν τα ετήσια έξοδα κατά $135 000 000.
Έκανα ένα απλό υπολογισμό και προτείνω το εξής σχέδιο
Ελάττωση του μισθού μου - 75%
Ελάττωση μισθού όλων των αντιπρόεδρων - 50%
Ελάττωση γενικών διευθυντών - 40% και καμία απόλυση.
Θέλω τους αριθμούς σε μια ώρα.»
Σηκώθηκε και έφυγε, και όπως έφευγε είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο « κρίμα που θα παίξετε Γκολφ μονό τρεις φόρες αντί για έξι, παιδιά.»
Περάσαμε την θύελλα χωρίς να διώξουμε άτομο και σε τρία χρόνια η άξια της μετοχής ήταν $147 από $7.5 το 1980 πριν αρχίσει η κρίση.
Α ναι είχαμε και 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από απλούς εργάτες σ ' αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να πω ότι ο κόσμος έπινε νερό στο όνομα του.
Το 1992 στο τραπέζι που του κάναμε για την συνταξιοδότηση του -και είχαμε έρθει από όλο τον κόσμο αν και δουλεύαμε σε άλλες εταιρείες - τον ρωτήσαμε να απαντήσει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του γιατί διάλεξε να κάνει αυτό που έκανε. Όπως το θυμάμαι η απάντηση ήταν¨
« Ακούστε μπορεί να είχε και συναισθηματικές ρίζες η απόφαση αυτή. Αλλά δεν χωρούν συναισθήματα σε τέτοιες αποφάσεις. Απλώς βρήκα μια λύση που απαντούσε και στη λογική και στο συναίσθημα . Ήμαστε σε 42 χώρες από τις οποίες η 38 είναι φτωχές. Θα κατέστρεφα ολόκληρες μικρές κοινωνίες διότι όπως ξέρετε τα εργοστάσια μας είναι σε κωμοπόλεις. Εάν το έκανα όπως μου είχατε προτείνει είναι αυτονόητο ότι θα έφερνα ανθρώπους στην απελπισία.
Και κάνεις μα κάνεις ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ένας απελπισμένος άνθρωπος . Η πιθανότητα να ΕΚΑΙΓΑΝ το εργοστάσιο ήταν μεγάλη.
Ενώ εσείς που ήσασταν διπλά μου και όλο το μισθό να σας έπαιρνα δεν θα καίγατε τίποτα γιατί πιστεύετε ότι είστε μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ και άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι του συστήματος δεν κάνουν επαναστάσεις.
Να θυμάστε ότι η πραγματική καταστροφή έρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα, νιώθει αδικία και δεν έχει καμία ελπίδα. Τότε είναι έτοιμος για όλα.. και εργοστάσια καίει.»
Σήμερα ζωγραφίζει στο San Francisco και είναι στο στρογγυλό τραπέζι της κουζίνας ( άτυπη συνάντηση κάθε 8 εβδομάδες ) του Όμπαμα.
Γιατί το έγραψα;
Βλέπω όλους τους να βγαίνουν στη τηλεόραση / ράδιο και να μιλούν
για διαρθρωτικές αλλαγές (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ),
ανάγκη για αλλαγή (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ)
αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ) ..
Όλα αυτά χωρίς ίχνος συμπόνιας και λογικής σκέψης το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα Φυσικά είναι για τις αλλαγές - ζουν με την φαντασίωση ότι ΑΥΤΟΙ δεν χρειάζεται να αλλάξουν.Δεν έχουν τίποτα να χάσουν διότι είναι με το ΣΥΣΤΗΜΑ.
Έτσι θα είναι όχι μόνο προστατευμένοι αλλά η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ( σας θυμίζει κάτι αυτό) να γεμίσουν περισσότερο τις τσέπες τους.
Έγραψα το άρθρο αυτό για να ξέρετε πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι, που είναι πραγματικά σκεπτόμενοι. Έτσι δεν θα έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν ξέρατε όταν όμορφα «εργοστάσια» αρχίζουν να καίγονται όμορφα. ΠΑΝΤΟΥ.
L.G.



Αναρτήθηκε από ONLINE-PRESS

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ως πότε ο Δήμος Αθηναίων θα παρακολουθεί απαθής τις βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών;


Άλλη μια ρατσιστική επίθεση σημειώθηκε χθες το βράδυ στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, με θύματα δύο Αφγανούς πρόσφυγες, που κατέληξαν στον Ευαγγελισμό με σοβαρά τραύματα.
Για άλλη μια φορά, φασιστικές και ρατσιστικές συμμορίες, πραγματοποιούν ανενόχλητες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών, χωρίς κανείς να έχει συλληφθεί από την αστυνομία.
Στο μέσο της οικονομικής κρίσης, οι μετανάστες για άλλη μια φορά βρίσκονται στο στόχαστρο και αποτελούν τους συνήθεις εύκολους στόχους στους οποίους αποδίδονται με τεράστια ευκολία όλα τα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της.
Η οικονομική κρίση και η ύφεση, όπως επίσης και τα πραγματικά προβλήματα υποβάθμισης γειτονιών της Αθήνας, προβλήματα που όμως υπήρχαν και πριν την έλευση μεταναστών, αποτελούν για κάποιους έδαφος για την προώθηση των πιο ακραίων, ρατσιστικών ιδεολογιών και βίαιων πρακτικών.
Να μην τους αφήσουμε να σπείρουν το μίσος στην Αθήνα. Ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τις συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών συμπολιτών μας, σε γειτονίες της Αθήνας. Οφείλει με ενεργητική παρέμβαση και κοινωνικές πολιτικές να διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή και να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων που ζουν στην πόλη.
Σε κάθε περίπτωση, θα περιμέναμε τουλάχιστον μια δήλωση από τον -συνήθως λαλίστατο σε περιπτώσεις ακραίων και βίαιων ενεργειών-, Δήμαρχο Αθηναίων. Φαίνεται, ο πολιτικός του συγχρωτισμός του με μερίδες της ακροδεξιάς και η επίσημη στήριξη από τον κ. Καρατσαφέρη, δεν του επιτρέπουν τέτοιες παρεμβάσεις.

— Δημοσιεύτηκε 12/05/2010
http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/os-pote-o-dimos-athinaion-tha-parakoloythei-apathis-tis-biaies-epitheseis-enantion-metanaston

Σχόλιο για δημοσιεύματα σχετικά με το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης,


Στην Κυριακάτικη Αυγή δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «το Μέτωπο παίζει με τα όρια του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ». Στόχος του άρθρου είναι να αποδείξει ότι το Μέτωπο οργανώνει «σχέδιο διάσπασης» του ΣΥΡΙΖΑ. Πέραν της δίκης προθέσεων και των εικασιών (που παραμένουν στο επίπεδο της υποκειμενικής αντίληψης), επιστρατεύεται ένα «γεγονός»: Η αποστροφή του Χ. Κατσούλα, στελέχους της ΚΟΕ από πρόσφατη ομιλία που έκανε στην Πάτρα. «Δεν μας εκφράζει η αριστερά που βρίσκεται στη Βουλή, είπε το στέλεχος της ΚΟΕ». Κατά διαβολική σύμπτωση, ακριβώς το ίδιο «γεγονός» αναφέρεται και σε σχόλιο του Φ.Π. στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Επίσης, κατά διαβολική σύμπτωση, το «γεγονός» αυτό διαδίδεται εδώ και μέρες από γνωστούς κύκλους, προσπαθώντας να αποδείξει ότι εφαρμόζεται σχέδιο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντονισμένη αυτή αναπαραγωγή συνεχίζεται και σήμερα από άλλο εκδοτικό συγκρότημα.
Η ατυχία των εμπνευστών αυτής της εκστρατείας, είναι ότι πρόκειται για ανύπαρκτο «γεγονός». Ο καθένας μπορεί να ανατρέξει στην βιντεοσκοπημένη ομιλία που κυκλοφορεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η φράση (εντός εισαγωγικών μάλιστα), ποτέ δεν εκστομίστηκε. Οπότε οι προπαγανδιστές της διάσπασης ας περιοριστούν στα σενάρια, στους μύχιους πόθους και στην εσωστρεφή αναζήτηση των χρήσιμων κακών. Όσο για το τι είναι και τι θέλει το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης και ποια είναι η επιδίωξη της ΚΟΕ, θα κατατεθεί ανοικτή και δημόσια πρόταση στη συγκέντρωση της 27/5.

17/5/2010
http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3957:----------1752010-&catid=193:2010-01-26-15-02-35&Itemid=115

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Μήνυμα αισιοδοξίας από τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι "μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι" έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης με ομιλητές τον πρόεδρο του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, Μανώλη Γλέζο, καθώς και τους Ζαν Πιέρ Μπραρ, βουλευτή του Γαλλικού Κ.Κ., Τζό Χίγκινς, βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιρλανδίας, και Μαρίζα Ματίας, ευρωβουλευτή του "Μπλόκο" της Πορτογαλίας. Οι λόγοι που οδήγησαν στην κρίση και η εναλλακτική απάντηση της αριστεράς βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα, που επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα ως τη μόνη δημοκρατική διέξοδο.

Ο Μανώλης Γλέζος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει είτε σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας σε όλες τις αριστερές δυνάμεις του τόπου. Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι συγκεντρωμένοι στα τρία στελέχη της ευρωπαϊκής αριστεράς, τα οποία μετέφεραν μήνυμα αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας. Με την ίδια διάθεση χειροκρότησαν την αναφορά του Αλ. Τσίπρα στο Die Linke της Γερμανίας, που καταψήφισε τα μέτρα λέγοντας ότι "οι γερμανικές τράπεζες είναι αυτές που χρωστάνε στον λαό". Με χειροκροτήματα έγιναν δεκτές κι οι αναφορές του Αλ. Τσίπρα στους αγώνες της αριστεράς, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 5ης Μαΐου και στην αποφασιστικότητα της αριστεράς να υπερασπιστεί τα εργατικά και συνταγματικά δικαιώματα.
Πολλά ήταν τα πανό των συνιστωσών του συμμαχικού σχήματος, ενώ το κεντρικό σύνθημα πίσω από την εξέδρα των ομιλητών ήταν "η αριστερά απαντά στ' αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και ΔΝΤ". "Δεν χρωστάμε, μας χρωστάτε" έγραφε το πανό της Νεολαίας ΣΥΝ, "Να μιλήσει ο λαός, δημοψήφισμα τώρα" το πανό της ΑΚΟΑ, "Να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, καλούσαν τα πανό της ΔΕΑ και του Ξεκινήματος, "Κάτω η χούντα των αγορών" έγραφε το πανό του Κόκκινο. "Αποχώρηση από την Ευρωζώνη" ζητούσε η ΚΟΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Πετραλώνων-Θησείο θύμιζε ότι "Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον".


Παρουσίες
Το παρών έδωσαν ιστορικά στελέχη της αριστεράς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι των συνιστωσών του συμμαχικού σχήματος, ενώ έντονο ήταν το στοιχείο της νεολαίας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Τάκης Μπενάς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Λεβέντης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας, Βασίλης Μουλόπουλος, Λίτσα Αμανατίδου, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο Γιάννης Μπανιάς. Από τον ΣΥΝ οι Δ. Βίτσας, Δ. Καραγκουλές, Μ. Δαρειώτης, Στ. Λεουτσάκος, Θ. Μαργαρίτης, Σ. Παπαδόγιαννη, Δ. Στρατούλης, Στ. Μπαγεώργος, Αλ. Φλαμπουράρης, Αλ. Καλύβης, Ν. Βούτσης, Δ. Χατζησωκράτης, Γ. Μπαλάφας, Χρ. Παπαδόπουλος, Π. Σκουρλέτης, Δ. Μπίρμπας, Τ. Κορωνάκης, Ρ. Δούρου, Β. Πιλάλης, Ν. Θεοδωρακοπούλου, Ερμ. Κυπριανίδου, Ακ. Μπαδογιάννης, Δ. Σπανού, Γ. Γαβρίλης, Ν. Καϊμάκης, Αλ. Μπίστης, Κ. Μαρματάκης. Από τις συνιστώσες και τον χώρο των ανένταχτων οι Γ. Θεωνάς, Π. Κλαυδιανός, Μπ. Γεωργούλας, Αλ. Ρήγος, Μ. Καβουριάρης, Αντ. Νταβανέλος, Χρ. Καραμάνος, Ν. Γαλάνης, Ν. Μανιός, Δ. Τρίμμης, Μαρία Φραγκιαδάκη, Σ. Μαντζουράνης, Ρ. Ρινάλντι.

Ημερομηνία δημοσίευσης στην εφημ. "Η ΑΥΓΗ¨: 15/05/2010

Ρεπορτάζ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΑΡΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=543234

Συνάντηση αυτοδιοικητικών σχημάτων και εργαζομένων ΟΤΑ στο Ελληνικό

Ενάντια στο σχέδιο «Καλλικράτης»


Την Κυριακή 16 Μαΐου στις 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο Ελληνικού, διοργανώνεται ανοιχτή συγκέντρωση δημοτικών παρατάξεων και εργαζομένων ΟΤΑ με θέμα το σχέδιο "Καλλικράτης".
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Ελληνικού, σαν ελάχιστη εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη που βρίσκεται εδώ και ημέρες σε απεργία πείνας.

Ο "Καλλικράτης", με τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις, την οικονομική ασφυξία, τη μείωση προσωπικού για τους Δήμους που προβλέπει, αποτελεί κυβερνητικό σχέδιο κατεδάφισης της Αυτοδιοίκησης.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι αναπόσπαστο τμήμα των αντικοινωνικών μέτρων Κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει για τους δημότες. τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και την κοινωνία γενικότερα.

δείτε επίσης: κεντρικό θέμα
Ύστερα και από τις πρόσφατες συνεννοήσεις για κοινή ημέρα δράσης όλων των αυτοδιοικητικών σχημάτων, καλούμε για τη συζήτηση της τελικής μορφής άμεσων δράσεων για ένα συντονισμένο ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και για μακροχρόνιο συντονισμό ώστε να αποκρούσουμε τις επιπτώσεις μετά την ψήφισή του από τη Βουλή.

Η Ανοιχτή Πόλη συμμετέχει και στηρίζει την προσπάθεια συντονισμού για την απόκρουση του συγκεντρωτικού και αυταρχικού Καλλικράτη.


* http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/synantisi-aytodioikiton-schimaton-kai-ergazomenon-ota-sto-elliniko

Η Ανοιχτή Πόλη είναι μια δημοτική κίνηση που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2006 και στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, όπου συμμετείχε με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ψηφίστηκε από το 10,52% των δημοτών. Εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων από 4 δημοτικούς συμβούλους και από έναν/ μια σύμβουλο σε κάθε ένα από τα αντίστοιχα επτά διαμερισματικά.

                                                    * * *
Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στον απεργό πείνας Χρήστο Κορτζίδη

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που κάνει ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι "αγώνας του απλού δημότη, του απλού πολίτη, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης -ΔΝΤ". Χθες ο Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους Αλ. Φλαμπουράρη και Θ. Γκοτσόπουλος, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ελληνικού, ο οποίος, ως γνωστόν, βρίσκεται στη 15η μέρα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος για το "καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση σχέδιο Καλλικράτης".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, είναι "ένα σχέδιο που σημαίνει χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ένα σχέδιο που σημαίνει δήμοι ακόμα περισσότερο ξεκομμένοι από τις ανάγκες του πολίτη, ένα σχέδιο που σημαίνει αυτοδιοίκηση δίχως πόρους και δυνατότητες". Αναφερόμενος στη μορφή αγώνα που επέλεξε ο κ. Κορτζίδης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι απολύτως αντίστοιχη με την ακραία επίθεση που δέχεται ο ελληνικός λαός τούτες τις μέρες από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διεθνή τρόικα.


*από την εφημ. "Η ΑΥΓΗ" http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=542468


                                                            * * *

Η απεργίας πείνας του Χρ. Κορτζίδη



Του Θανάση Καρτερού*
Το Ελληνικό το ανακάλυψαν πολλοί πριν από τρία χρόνια, όταν η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι έκαναν αυτό που τώρα διαφημίζει ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός: Έδωσαν μια δύσκολη μάχη για πέσουν τα συρματοπλέγματα που χώριζαν τις παραλίες από τους πολίτες. 24 μέρες απεργίας πείνας του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη, πρωτοφανής συμπαράσταση από φορείς και πολίτες, δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και φυσικά η αποφασιστική κινητοποίηση των κατοίκων κατάφεραν τότε να αποσπάσουν από τα δόντια των καταπατητών ένα τουλάχιστον κομμάτι παραλίας.
Τώρα, και ενώ οι παραλιοφάγοι ακόμα σέρνουν τον δήμαρχο στα δικαστήρια, η κυβέρνηση αποφάσισε και διέταξε να καταργηθεί το «μικρό γαλατικό χωριό». Κι αναρωτιέσαι: Είναι πιο ανίκανοι απ' όντι φαίνονται ή πιο πονηροί απ' όντι δείχνουν; Σταματάει η φαντασία τους στην κατεδάφιση της κατεδαφισμένης Φαντασίας ή θέλουν να ξεμπερδεύουν με έναν ανυπάκουο δήμο και μια ανυπάκουη δημοτική αρχή, η οποία αντιστέκεται και στον "Καλλικράτη" και στην πολιτική των απάνθρωπων μέτρων και στους καταπατητές; Μήπως οι τελευταίοι, καπάτσοι και αδηφάγοι, διαθέτουν ακόμα διασυνδέσεις και κανάλια επιρροής;
Το βέβαιο είναι ότι σήκωσαν χέρι στο Ελληνικό. Και ξεσήκωσαν το Ελληνικό… Αποτέλεσμα; Δέκατη έβδομη μέρα σήμερα απεργίας πείνας του δημάρχου. Ο οποίος καταγγέλλει την απόπειρα κατάργησης του δήμου, επικαλείται τη θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων, ζητά να γίνει δημοψήφισμα και να αποφανθούν οι δημότες, έχει στο πλευρό του τους τοπικούς φορείς, ακόμα και την Εκκλησία, ενώ το Ελληνικό γίνεται και πάλι το κέντρο μιας ευρύτερης κινητοποίησης, «μια σπίθα στη φωτιά» της αντίστασης στα κυβερνητικά μέτρα. Και καλό είναι να ξέρει ο Ραγκούσης ότι στην περίπτωση του «πεισματάρη» Κορτζίδη δεν είναι χρυσός ούτε η επίσημη σιωπή ούτε η ανεπίσημη επιβολή σιωπητηρίου.
Εκείνοι που κατηγορούν τον δήμαρχο για «ακρότητες» γιατί δεν κάνουν τον κόπο να πάρουν τη γνώμη όσων ζουν στο Ελληνικό; Εκείνοι που κρατάνε για τον εαυτό τους το «ευρύ πνεύμα» και καταλογίζουν στους άλλους στενότητα και τοπικισμό, γιατί δεν δέχονται την προσφυγή στην ετυμηγορία των πολιτών; Εκείνοι, τέλος, που παντού ανακαλύπτουν συντεχνίες, πώς αγνοούν τη συντεχνία των καταπατητών και των συμφερόντων της νύχτας, με τους οποίους το Ελληνικό βρίσκεται σε ανειρήνευτο πόλεμο; Θέλετε, αλήθεια, κύριε Παπανδρέου, ελεύθερες παραλίες; Τότε μην φυλακίζετε το Ελληνικό…

* Ημερομηνία δημοσίευσης στην εφημ. "Η ΑΥΓΗ" : 15/05/2010

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Οικονομική κρίση ή κρίση συνείδησης;

Της Σοφίας Παρδάλη, κοινωνιολόγου*

«Η κρίση είναι μία κρίση συνείδησης. Μία κρίση που δεν μπορεί πια να δεχτεί τους παλιούς κανόνες, τα παλιά σχέδια, τις αρχαίες παραδόσεις. Και αναλογιζόμενοι πως είναι ο κόσμος τώρα, με όλη αυτή τη μιζέρια, τις αντιθέσεις, την καταστρεπτική κτηνωδία, τις επιθέσεις και άλλα τόσα... Ο άνθρωπος έχει μείνει στάσιμος. Είναι ακόμη άγριος, βίαιος, επιθετικός, άπληστος, ανταγωνιστικός. Και δημούργησε μία κοινωνία μέσα σε αυτά τα όρια»
                            Τζ.Κρισναμούρτι
Στις 5 Μαΐου, κατά τη διάρκεια ειρηνικής πορείας, στην οδό Σταδίου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ώρα που εργάζονταν, ύστερα από εσκεμμένη δολοφονική ενέργεια των λεγόμενων γνωστών-αγνώστων.
«Τον κόσμο αντίκρυσα μέσα από τα ρόπαλα τους. Στάθηκα και είδα ολημερίς, με προσοχή. Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους. Και σαν με ρώτησαν σε διασκεδάζει, είπα πολύ!»
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Καθημερινά 34.000 παιδιά τριτοκοσμικών χωρών πεθαίνουν ύστερα από εσκεμμένη δολοφονική ενέργεια. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στον βωμό του χρήματος. Οι άνθρωποι δημιούργησαν μία κοινωνία μέσα στα στενά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, έχοντας ως επίκεντρο του μικρόκοσμου τους το κέρδος. Σημασία έχει το νόημα που δίνουμε στην έννοια κέρδος και στην προκειμένη περίπτωση το κέρδος ισούται με το χρήμα. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι άτοπο να μιλάμε για έθνη ή για κράτη, μπορούμε μόνο να μιλάμε για υπερεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν ως αυτοσκοπό το κέρδος με την έννοια του χρήματος. Αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι είναι που δημιουργούν την ανισότητα, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, την κοινωνική ανέχεια. Αυτοί είναι που προκαλούν τον θάνατο, των θάνατο ιδεών, αξιών, πεποιθήσεων, τον θάνατο μίας κουλτούρας βασισμένη στη λογική με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον θάνατο των ίδιων των ανθρώπων. Άνθρωποι που η ζωή τους έχει υπέρμετρη αξία πεθαίνουν σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από αφθονία. Για να επιτύχουν τον σκοπό τους στέλνουν στρατούς και οικονομικούς δολοφόνους. Δημιουργούν τεχνητές ανάγκες στους ανθρώπους και εκτονώνουν το συναίσθημα οδηγώντας τους στην απάθεια. Ενθαρρύνουν την ανισότητα με σκοπό την ανάπτυξη.
Οι κλασικές οικονομικές θεωρίες στηρίζονται στο συμφέρον, με βάση το οποίο ενεργεί ο άνθρωπος. Σύγχρονες κοινωνικές έρευνες αποδεικνύουν με μαθηματική ακρίβεια ότι ουδέποτε ο άνθρωπος θέλησε να διαφέρει από τον συνάνθρωπο του, οι άνθρωποι επιθυμούν την ισότητα. Όμως, οι ίδιοι άνθρωποι που επιθυμούν την ισότητα, ανέχονται την ανισότητα, την φτώχεια, την εκμετάλλευση, τον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό, την οποιαδήποτε μορφή βίας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη σημερινή κοινωνία χαρακτηρίζεται από φόβο, ανασφάλεια, ηθική και φυσική μοναξιά, έλλειψη εμπιστοσύνης, άγχος, και από μία μανία να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιφανειακή ζωή της. Για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, κάποιοι σε μεγαλύτερο βαθμό και κάποιοι σε μικρότερο.
Η Ελλάδα με την έλευσή της στο ΔΝΤ επισήμως, πλέον, παίρνει μέρος στο παιχνίδι των μεγάλων συμφερόντων, διαιωνίζοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών χαρακτηρίζεται από μία ανασφάλεια και έναν φόβο σε τέτοιο βαθμό που οδηγείται στον φανατισμό και στην υπέρμετρη δοξομανία. Και προκειμένου να διασφαλίσει το αναμενόμενο «κέρδος» χρησιμοποιεί κάθε είδους «μέσο». Δεν μπορούμε να ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στους πολιτικούς γιατί και αυτοί στην ίδια κοινωνία μεγάλωσαν. Δεν μπορούμε να εξαιρούμε τους εαυτούς μας γιατί όλοι λίγο πολύ αναπαράγουμε την ίδια νοοτροπία, είτε με το να την υιοθετούμε είτε με το να την ανεχόμαστε. Οι κακοί πολίτες έχουν και κακούς πολιτικούς.
Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει χρεωκοπήσει οικονομικά αλλά κοινωνικά.
Το σημαντικό σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε είναι η αφύπνιση των συνειδήσεων. Το σημαντικό είναι η αφύπνιση της λογικής και της ψυχής. Είναι σημαντικό να σταματήσουμε να μιλάμε για το πόσο και να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε «γιατί». Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε και να αλλάξουμε την υπάρχουσα νοοτροπία, μία νοοτροπία η οποία στηρίζει ένα άρρωστο σύστημα. Ένα σύστημα που σκοτώνει τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Αυτό συνεπάγεται μία πορεία δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα όπου η ατομική συνείδηση θα μπορέσει να μετατραπεί σε συλλογικό καθήκον.
Είναι σημαντικό πρώτα απʼ όλα να επαναστατήσει το πνεύμα και η ψυχή για να μπορούμε να μιλάμε ξανά για αναντίρρητα ανθρώπινα δικαιώματα όπως δημοκρατία, ισότητα και ελευθερία. Είναι σημαντικό στο κέντρο κάθε κόσμου να είναι ο άνθρωπος.
Η γέννα φέρνει στον κόσμο μία νέα ζωή αλλά γέννα χωρίς πόνο δεν υπάρχει.

«Κανένας δεν είναι τόσο δούλος όσο εκείνους που πιστεύουν ότι είναι ελεύθεροι»
Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

ΥΓ.: Ψυχανεμίζομαι ότι βιώνουμε τον Γʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για έναν πόλεμο των όπλων αλλά για έναν οικονομικό πόλεμο. Ακόμη, εκτιμώ ότι μας έχουν στριμώξει στο διάζωμα του θεάτρου να παρακολουθούμε τη δική μας τραγωδία. Λησμονούν ότι οι τραγωδίες έχουν σαν επωδό την κάθαρση. Αν δεν συμβεί “Γαία πυρί μιχθήτω”.....και για τους μη μυημένους, χώμα και φωτιά θα γίνουν ένα.

* Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/05/2010  στην εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ"

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Επτά Αυστριακοί δείχνουν την αλληλεγγύη τους

«Στηρίζουμε Ελλάδα» με κονβόι τρακτέρ




Επτά Αυστριακοί και ένας Ελληνας «στηρίζουν Ελλάδα», όπως λένε στα «ΝΕΑ», και έρχονται στη χώρα μας «ακόμη και με τρακτέρ», όπως δηλώνει το σλόγκαν της ιδιότυπης διαφημιστικής καμπάνιας που έχουν ξεκινήσει.
Την Πρωτομαγιά το κονβόι των τεσσάρων τρακτέρ αναχώρησε από το Πόισντορφ, ένα χωριό στα σύνορα με την Τσεχία. Για τους ταξιδιώτες αυτούς, που είναι μέλη ενός κλαμπ τρακτέρ, η Ελλάδα δεν ήταν άγνωστος προορισμός, αφού οι περισσότεροι έχουν έρθει αρκετές φορές για τουρισμό. Ωστόσο, πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ένα τόσο πρωτότυπο μεταφορικό μέσο.
Το πρόγραμμά τους είναι βαρύ. Τα χιλιόμετρα που θα διανύσουν συνολικά, μέχρι δηλαδή να επιστρέψουν στο Πόισντορφ, ανέρχονται στα 4.950. «Μαζί φυσικά με τα μίλια του φέρι», όπως επισημαίνει γελώντας ο Ελληνας της παρέας, μόνιμος κάτοικος Βιέννης εδώ και 50 χρόνια, κ. Νίκος Μυλωνάκος. Διέσχισαν την Ιταλία μέχρι την Αγκώνα και το πρωί της Δευτέρας πάτησαν το πόδι τους στην Πάτρα. «Η διαδρομή ήταν μαγευτική και οι ελληνες οδηγοί εξαιρετικά φιλικοί μαζί μας. Αν μπαίναμε στη Βιέννη με τα τρακτέρ όλοι θα μας φώναζαν. Οι Ελληνες είναι τόσο ευγενικοί, στο Αιγάλεω μάς έδιναν φρούτα και νερό» λέει με ενθουσιασμό ο κ. Εντουιν Χάνακ, που εργάζεται στη δημαρχία του Πόισντορφ.


                             Παρέλαση στην Αθήνα
Χθες «παρήλασαν» σε κεντρικές αθηναϊκές λεωφόρους, με τη συνοδεία ανδρών της δημοτικής αστυνομίας, προκαλώντας έκπληξη στους διερχόμενους οδηγούς. Φωτογραφήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στον «Διόνυσο» με φόντο την Ακρόπολη. Σήμερα αναχώρησαν για τα Μετέωρα. Επόμενοι σταθμοί του οδοιπορικού τους ο Ολυμπος, η Βεργίνα, η Ουρανούπολη, το Αγιον Ορος και οι Σέρρες. Εχουν τη στήριξη του γραφείου του ΕΟΤ στη Βιέννη αλλά χρηματοδοτούν το ταξίδι τους μόνοι τους.
Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι μεταξύ αστείου και σοβαρού σε ένα γλέντι του 2007. Από τότε οργάνωναν αυτό το ταξίδι. Οπως σημειώνουν, ο λόγος ήταν ένας, ότι όλοι τους είναι λάτρεις της Ελλάδας. Ο τόπος καταγωγής τους φημίζεται στην Αυστρία για τους αμπελώνες του και παράγει, όπως δηλώνουν, το καλύτερο λευκό κρασί της χώρας. Το κλαμπ τους λοιπόν είχε οργανώσει, πάλι με αφορμή μια «έμπνευση» της στιγμής, ένα παρόμοιο ταξίδι προς την Αγία Πετρούπολη το 2004, μιας και όπως αναφέρουν με περηφάνια στα 1814 οι προπάπποι τους προμήθευαν τους τσάρους της Ρωσίας με κρασιά. Σκέφτηκαν λοιπόν να επαναλάβουν το εγχείρημα, με προορισμό την Ελλάδα αυτήν τη φορά. Επειδή αγαπούν πολύ, όπως τονίζουν, τους ανθρώπους, τον ήλιο και τη θάλασσά της.

                            Ευκαιρία διαφήμισης
Η οικονομική κρίση και η συγκυρία προσέδωσαν όμως στο ταξίδι τους έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα απασχολεί τον διεθνή Τύπο, ο οποίος δεν την αντιμετώπισε πάντα θετικά αυτήν την περίοδο. Ετσι, η παρέα των Αυστριακών, με την παρότρυνση φυσικά του έλληνα φίλου τους, αποφάσισε να μετατρέψει την εκδρομή αυτή σε μια ευκαιρία διαφήμισης του αγαπημένου τους προορισμού. Με μια φωνή τονίζουν πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια οικογένεια»,αυτό πιστεύουν στην πατρίδα τους- «έπρεπε λοιπόν να βοηθήσει από την αρχή την Ελλάδα». «Γιατί έτσι λειτουργούν οι οικογένειες», όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κλαμπ κ. Μάνφρεντ Πάρις. Είναι όλοι τους απλοί άνθρωποι. Ο Γιόζεφ Σπάτσεκ είναι υδραυλικός, ο Οσκαρ Ζόλαν μηχανικός αυτοκινήτων, ο Χέλμουτ Σέιντλ καθηγητής Μαθηματικών και ζωγραφικής.
Ελπίζουν όταν επιστρέψουν στο Πόισντορφ να διηγηθούν την ιστορία του οδοιπορικού τους και έτσι να βοηθήσουν την Ελλάδα.

*ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 13 Μαΐου 2010 στην εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ"
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4574410

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ «ΝΙΩΘΩ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

Με την εφηβική ζωντάνια που διαθέτει, τον αμείωτο πατριωτισμό του, μαζί με το κοφτερό μυαλό του που έχει την ικανότητα να διεισδύει στις αληθινές αιτίες των γεγονότων, ο Μίκης Θεοδωράκης παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα του σήμερα, ανησυχεί βαθιά και δηλώνει αφοπλιστικά «παρών». Πρωτομαγιά 2010, εν αναμονή των νέων σκληρών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης παραχώρησε στα «Επίκαιρα» μια συνέντευξη εφ’ όλης της πολιτικής ύλης.

«Η ντροπή που νιώθω είναι απέραντη όχι μόνο γιατί δεν μπορώ να αντιδράσω, αλλά πιο πολύ γιατί βλέπω γύρω μου όλους αυτούς τους διαμορφωμένους από τους πολιτικούς μου αντιπάλους να δέχονται αδιαμαρτύρητα τον ευτελισμό της χώρας μας, φτύνοντας έτσι πάνω στις θυσίες και στο αίμα που έχυσε η γενιά μου για μια Πατρίδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και Υπερήφανη».
Λόγια του μεγάλου μας Μίκη, ο οποίος στην Ελλάδα του σήμερα αισθάνεται, όπως ο ίδιος δηλώνει, «σαν ένα αιχμάλωτο θηρίο μέσα σε κλουβί». Στη συζήτηση που ακολουθεί, ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική, για τους πολιτικούς του σήμερα και του χθες, για τους ακέραιους πατριώτες που ευτυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν, για τα λάθη μας, για την οικονομία και το πανταχού παρόν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τους μετανάστες, για την Ελλάδα που ξημερώνει.

Κύριε Θεοδωράκη, για τους περισσότερους Έλληνες έχετε μπει πια στο χώρο του μύθου. Υπάρχουν όμως και μερικοί που προσπαθούν να ροκανίσουν τον πατριωτισμό σας – Δραγώνα, και άλλοι. Τι λέτε γι’ αυτό;

Το βρίσκω εντελώς φυσικό. Μην ξεχνάτε ότι ο Αναξαγόρας διέγνωσε ότι το Σύμπαν είναι δημιούργημα των Αντιθέτων. Φαντάζεστε μήπως μια κοινωνία όπου όλοι θα συμφωνούσαν σε όλα; Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μόνο τερατώδες, αλλά και βαρετό. Γι’ αυτό κι εγώ κάποτε έγραψα: «Αν δεν έχεις εχθρούς, τότε να φροντίσεις να αποκτήσεις…».

Παρά τις παραδοσιακά φιλελεύθερες ιδέες σας και ως προς το θέμα της εσωτερικής πολιτικής –επιστροφή Καραμανλή το ’74– και στα εξωτερικά θέματα –στάση προς την Τουρκία–, κρατήσατε πάντα ανοιχτό μυαλό. Αυτή την αρετή τη βλέπετε στους σύγχρονους πολιτικούς;

Δυστυχώς η πολιτική μας κουλτούρα υπήρξε και εξακολουθεί να είναι μυωπική. Βλέπει κάθε φορά το δέντρο και σπανιότατα το δάσος. Και όταν λέω «δέν-τρο», εννοώ το προσωπικό συμφέρον και στην περίπτωση της πολιτικής το κομματικό. Οι έννοιες «Έθνος», «Πατρίδα», «Λαός» είναι απλές λέξεις που τις θυμόμαστε μόνο σε μεγάλες καταστροφές που συνήθως δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Βλέπε Μικρασία, Εμφύλιος, Κύπρος, Δικτατορία και σήμερα ΔΝΤ. Η δική μου παιδεία υπήρξε εξαρχής διαφορετική και το απέδειξα με την ίδια τη ζωή μου. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είχα μπροστά μου δύο επιλογές: είτε να κλειστώ στον εαυτό μου είτε να επιδιώξω να ενταχθώ στην κοινωνία, πράγμα που τελικά έκανα, για να βρεθώ σε διαρκή διαφωνία ειδικά με κόμματα και πολιτικές και να παραμείνω ουσιαστικά μόνος με ελάχιστες εξαιρέσεις έως σήμερα.

Οι μάχες σας για την ελευθερία της σκέψης είναι πασίγνωστες. Σήμερα όμως βλέπουμε γεγονότα σε πανεπιστημιακούς χώρους ή, ακόμη πιο πρόσφατα, αποκλεισμό τουριστικών πλοίων υπό το πρόσχημα αυτής της ελευθερίας. Θα ήταν λάθος να πούμε ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι και αντιδημοκρατική και βλαβερή για το έθνος;

Στην περίπτωση που θα πίστευα ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα και το Σύνταγμα είναι προδοτικά για το λαό, τότε θα περνούσα σε καθαρά επαναστατικές ενέργειες. Θα εγκατέλειπα τη Βουλή και θα καλούσα το λαό σε ένοπλο αγώνα, μιας και το φρούριο της εξουσίας δεν αντιμετωπίζεται με κανέναν άλλο τρόπο. Όμως θα φρόντιζα προηγουμένως να δημιουργήσω το ανάλογο επαναστατικό κλίμα και το αναγκαίο μαζικό κίνημα, που θα με προφύλασσε από τη βίαιη αντίδραση της εξουσίας. Με άλλα λόγια, δεν μπορεί να ταξιδεύεις στηριγμένος σε δύο βάρκες. Εφόσον στην ουσία αποδέχεσαι το Σύνταγμα, συμμετέχεις στη Βουλή και στην ανώτατη λειτουργία του συστήματος που είναι η νομοθετική εργασία, τότε είσαι υποχρεωμένος να δεχτείς το βασικό νόμο του συστήματος, που είναι η σχέση πλειοψηφίας – μειοψηφίας. Δηλαδή, μέσα στα σημερινά πλαίσια, αν θέλεις να επιβάλεις τις απόψεις σου, οφείλεις πρώτα να κατακτήσεις την πλειοψηφία του λαού. Από κει και πέρα, σε περίπτωση που διαφωνείς, όπως λόγου χάρη τώρα με την πολιτική της κυβέρνησης, δεν έχεις άλλο δρόμο από εκείνον που σου προσφέρει η δημοκρατική νομιμότητα: δηλαδή την κριτική, την καταγγελία, την ενημέρωση και την κινητοποίηση. Εάν έχεις δίκιο και πείσεις το λαό, τότε μπορεί να ταρακουνήσεις, να συγκλονίσεις, να ρίξεις ακόμα την κυβέρνηση και να επιβάλεις μια νέα πολιτική συγκεντρώνοντας σε μαζικές διαδηλώσεις χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες λαό. Διαφορετικά όχι μόνο δεν ενοχλείς την εξουσία, αλλά αντίθετα την ενισχύεις θίγοντας τα συμφέροντα των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας.

Ο κ. Βασίλειος Μαρκεζίνης, μεταξύ άλλων, ανήκει σ’ αυτούς που παραπονούνται ότι το ενδεχόμενο να είμαστε παραχωρητικοί στα εθνικά θέματα δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά στην έλλειψη εναλλακτικής διπλωματίας όταν ακόμη είχαμε καιρό, προτού φουντώσει η κρίση. Τι γνώμη έχετε περί αυτού;

Συμφωνώ απολύτως κι αυτό ακριβώς λέω κι εγώ με την πρόσφατη δήλωσή μου. Στην οποία εκφράζω τους φόβους μου ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για ενέργειες που θα θίγουν βασικά εθνικά μας συμφέροντα.

Κι αυτό γιατί, όπως λέει ο Β. Μαρκεζίνης, τα πολιτικά κόμματα αλλά και η ελληνική κοινωνία γενικότερα δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να συμφωνήσουμε σε μια ενιαία πολιτική στρατηγική και τακτική σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα. Δηλαδή σε μια «εναλλακτική διπλωματία», όπως την αποκαλεί.

Πολλά λέγονται αυτό τον καιρό για κυβερνήσεις εθνικής συνεργασίας. Από την εμπειρία που έχουμε στη χώρα μας δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά. Δεν είναι λοιπόν λογικό να περιμένουμε από μια κυβέρνηση που νίκησε συντριπτικά τους αντιπάλους της να κυβερνήσει;

Μήπως αυτό δεν κάνουμε στην πράξη; Και ποιος εμπόδισε τη σημερινή κυβέρνηση να κυβερνήσει όπως ήθελε αυτή; Και μάλιστα από θέση ισχύος και όχι όπως η προηγούμενη που είχε απέναντί της τα μεγάλα φρούρια της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Τηλεόρασης και του Τύπου, που μονοπωλιακά ελέγχει το ΠΑΣΟΚ; Και με την ευκαιρία αυτή, ας μου επιτραπεί να σας αποκαλύψω ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2007 και εν μέσω των χιλιάδων πυρκαγιών που κατέστρεφαν καθημερινά τη χώρα, πρότεινα στον κ. Καραμανλή –μέσω ενός υπουργού του– να υποβάλει την παραίτησή του, γιατί ο συσχετισμός δυνάμεων που είχε εμπεδωθεί στη χώρα μας όχι μόνο δεν του επέτρεπε να κυβερνήσει, αλλά και γιατί καταστρεφόταν καθημερινά ο τόπος λόγω των λυσσωδών αντιδράσεων των φρουρίων που προανέφερα και που παρέλυαν τα πάντα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ειπώθηκε επανειλημμένα ότι, αν στη θέση του Παπανδρέου βρισκόταν σήμερα ο Καραμανλής, «θα καιγόταν η χώρα». Ας είμαστε λοιπόν δίκαιοι. Η σημερινή κυβέρνηση επέβαλε ανενόχλητη την πολιτική της έχοντας στην υπηρεσία της όλα αυτά τα μεγάλα φρούρια, που επηρεάζουν και διαμορφώνουν σε μέγιστο βαθμό την κοινή γνώμη και έχουν τη δύναμη με τις συνεχείς απεργίες, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις να παραλύουν τη ζωή της χώρας και κάθε πολιτική που προέρχεται από το «εχθρικό» στρατόπεδο, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό του. Επομένως, τα αποτελέσματα της πολιτικής της αποτελούν δική της αποκλειστικά ευθύνη. Και κατά τη γνώμη μου υπήρξαν άκρως αρνητικά. Και νομίζω ότι η πρόσφατη δήλωσή μου τα λέει όλα.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο κυβερνήσεων εθνικής συνεργασίας, ας μην ξεχνάμε ότι για το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς η ΝΔ δεν δια¬φέρει σε τίποτα από τη Δεξιά του Εμφυλίου Πολέμου, της Μακρονήσου, της αστυνομοκρατίας και ίσως και της Χούντας. Το ερώτημα είναι τότε γιατί δέχονται να συνυπάρχουν μέσα σε ένα καθεστώς, σε μια Βουλή –και με ένα Σύνταγμα που κατηγορούν, γιατί υπήρξε έργο ενός Δεξιού–, αφού στην ουσία πιστεύουν ότι η σημερινή ΝΔ είναι εξίσου αντιλαϊκή, αντιδραστική και αντιδημοκρατική όσο η Δεξιά τον περασμένο αιώνα; Και πώς θέλετε μ’ αυτά τα μυαλά να πάμε μπροστά; Ποιος έχει τάχα σήμερα το δικαίωμα να μονοπωλεί τον πατριωτισμό, τη δημοκρατικότητα και την αγάπη για το λαό; Και να που το ΠΑΣΟΚ, που αρνείται τη δημοκρατικότητα στη ΝΔ, βρίσκει το δάσκαλό του από το ΚΚΕ, που του αμφισβητεί την αγάπη του για το λαό, γι’ αυτό και διακηρύσσει ότι:
«Νόμος είναι το Δίκιο του Λαού», του λαού που κατά την εκτίμησή του ποδοπατά η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Έτσι χωρισμένοι σε «μονοπώλια» και αλληλογρονθοκοπούμενοι κατεβαίνουμε με βήμα ταχύ τα σκαλιά του κακού κι ενώ έχουμε ήδη πιάσει πάτο, δεν έχουμε ακόμα καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής και τα μεγάλα δεινά που μας περιμένουν.

Καθημερινά μιλάμε για οικονομίες, αλλά τίποτα δεν λέγεται από την κυβέρνηση σχετικά με την ανάπτυξη. Ποια είναι η γνώμη σας περί αυτού; Μήπως έχει δίκιο ο κ. Σαμάρας σ’ αυτά που λέει;

Τι νόημα, αλήθεια, έχει να απαντήσει κανείς στην ερώτηση αυτή, εφόσον από τώρα και έως τρία ή τέσσερα χρόνια η οικονομική πολιτική μας θα καθορίζεται δικτατορικά από το ΔΝΤ; Και διερωτώμαι ειλικρινά ποιος θα είναι στο διάστημα αυτό ο ρόλος της κυβέρνησης, ακόμα και της Βουλής, αφού από τις οικονομικές αποφάσεις εξαρτώνται άμεσα οι πολιτικές για την εργασία, την υγεία, την παιδεία και όλες τις βασικές λειτουργίες μιας κοινωνίας και ενός κράτους; Και επειδή, όπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ δεν είναι μια απλή τράπεζα, αλλά αποτελεί ένα από τα δύο ή τρία σπουδαία όργανα της αμερικανικής πολιτικής, το γεγονός αυτό μας κάνει να ανησυχούμε για την τύχη των εθνικών μας θεμάτων, στα οποία εμπλέκονται άμεσα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως είναι η Κύπρος, η FYROM και οι σχέσεις μας με την Τουρκία. Υπό το πρίσμα αυτό συντάσσομαι απολύτως με τις ανησυχίες της Αριστεράς και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, διαφωνώντας μόνο σε θέματα τακτικής, διότι έχω τη γνώμη ότι στον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων μόνο ένα ενημερωμένο, τεράστιο και δυναμικό λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, που όχι μόνο μας απειλεί, αλλά και μας ντροπιάζει.

Μιλήσαμε για την απληστία των κερδοσκόπων και για την αυστηρότητα των Γερμανών. Δεν είναι τώρα καιρός να παραδεχτούμε και τα δικά μας λάθη; Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος μας;

Τα δικά μας λάθη αποτελούν ένα θέμα. Οι ύβρεις των ξένων, και ειδικά των Γερμανών, ένα άλλο.

Ας μην τα μπερδεύουμε. Άλλωστε, ουδείς αναμάρτητος. Τουλάχιστον τα δικά μας λάθη δεν βλάψανε παρά εμάς τους ίδιους. Ενώ τα λάθη ορισμένων άλλων βύθισαν σε βαρύ πένθος άλλους λαούς. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις δεν ήταν απλά λάθη αλλά εγκλήματα, για τα οποία οι απόγονοι των εγκληματιών οφείλουν να σέβονται τα θύματά τους, όπως στην περίπτωση τη δική μας, και να προσέχουν όταν μιλούν. Φταίμε όμως κι εμείς που καταντήσαμε στα μάτια των ξένων ζητιάνοι, που με απλωμένο το χέρι επαιτούμε τη βοήθειά τους.

Με ρωτήσατε ποιο ήταν το μεγαλύτερό μας λάθος. Το ότι στα 1944, στην απελευθέρωση από τους Γερμανούς, ο ελληνικός λαός, που ήταν κατά 70% συσπειρωμένος μέσα στο ΕΑΜ και που με τις οργανώσεις και το στρατό του, τον ΕΛΑΣ, είχε τον απόλυτο έλεγχο της χώρας, παρέδωσε εθελοντικά τα όπλα στους Εγγλέζους, προδομένος από ανάξιους ή και σε ορισμένες περιπτώσεις –όπως του Σιάντου– ύποπτους ηγέτες. Μας λένε τώρα ότι σε περίπτωση που θα παίρναμε και τυπικά την εξουσία, θα κάναμε την Ελλάδα Βουλγαρία ή Αλβανία, εφαρμόζοντας το σοβιετικό σύστημα. Κακόβουλο ψέμα, που δυστυχώς κατόρθωσαν να μας επιβάλουν οι βαμμένοι αντικομουνιστές, συνεργάτες των Γερμανών και στη συνέχεια των Άγγλων και των Αμερικανών, θάβοντας ανάμεσα στα άλλα και το γεγονός ότι εμείς οι κομουνιστές μπήκαμε πρώτοι στην Αντίσταση κατά της Χούντας, φυλακιστήκαμε, βασανιστήκαμε, γιατί;

Για να φέρουμε τη σημερινή Δημοκρατία με επικεφαλής έναν αντίπαλό μας, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αποδεικνύοντας ότι αγαπάμε περισσότερο τη χώρα μας και το λαό μας από το κόμμα μας. Ακριβώς το ίδιο ήμαστε και τότε, στα 1944, που βάζαμε την πατρίδα και το λαό μας πάνω απ’ όλα. Και το σύστημα που θα εφαρμόζαμε θα ήταν η Λαϊκή Δημοκρατία, δηλαδή το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης όπως το είχε συντάξει ο Γληνός στο βιβλίο του Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ. Με τη Σοβιετική Ένωση, όπως και με όλες τις χώρες, θα είχαμε σχέσεις ισοτιμίας. Η ανεξαρτησία της χώρας ήταν ένα από τα πολυτιμότερα ιδανικά μας. Άλλωστε ο ίδιος ο Ζαχαριάδης, στα 1945, δήλωσε «Ισότιμες σχέσεις με την Αγγλία και τη Σοβιε¬τική Ένωση». Ποιοι ήμαστε τότε εμείς; Ήμαστε η γενιά των Ελλήνων που σταθήκαμε όρθιοι, που πρόθυμα δίναμε τη ζωή μας για την πατρίδα κι αυτό γιατί είχαμε οράματα. Υπήρχε υπερηφάνεια, ευγένεια, δίψα για μάθηση και δίψα για προσφορά για το γενικό καλό. Με άλλα λόγια, αυτή η γενιά της Εθνικής Αντίστασης υπήρξε η τελευταία γενιά των Ελεύθερων, Ανεξάρτητων, των Οραματιστών και των Καλλιεργημένων με την Αλήθεια και την Ομορφιά Ελλήνων. Και τέτοιες γενιές ένας λαός τις δημιουργεί κάθε 100, 200, 300 χρόνια. Έτσι, από κει και πέρα, άρχισε ο κατήφορος που «επιτρέπει» σήμερα σ’ αυτούς που εμείς τους κυνηγήσαμε με τα όπλα από τη χώρα μας, τους νεοναζί, να ασχημονούν βάζοντας εξώφυλλα τη δική μας Αφροδίτη να απλώνει το χέρι σαν ζητιάνα…

Η ντροπή που νιώθω είναι απέραντη όχι μόνο γιατί δεν μπορώ να αντιδράσω, αλλά πιο πολύ γιατί βλέπω γύρω μου όλους αυτούς τους διαμορφωμένους από τους πολιτικούς μου αντιπάλους να δέχονται αδιαμαρτύρητα τον ευτελισμό της χώρας μας, φτύνοντας έτσι πάνω στις θυσίες και στο αίμα που έχυσε η γενιά μου για μια Πατρίδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και Υπερήφανη.

Άνθρωποι όπως εσείς μένουν πνευματικά πάντα νέοι και ανήσυχοι. Μήπως όμως φτάσαμε στο σημείο που πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου της Μεταπολίτευσης έφτασε στο τέλος της;

Δεν συμφωνώ μ’ αυτού του είδους τα τσιτάτα: «Το τέλος της Μεταπολίτευσης». Από ποια άποψη; Και γιατί τα φορτώνουμε όλα στον πολιτικό κόσμο ξεχνώντας ότι ο όμορφος αυτός κόσμος πλάθεται κατ’ εικόνα και ομοίωσιν αυτών που τον επιλέγουν, τον ψηφίζουν και τον τοποθετούν στην πλάτη μας; Δηλαδή του ίδιου του λαού, ο οποίος στην πλειοψηφία του όχι μόνο τους ανέχεται, αλλά και τους μιμείται, ειδικά στις αρνητικές συμπεριφορές, όπου κυριαρχεί η έλλειψη ήθους, μόρφωσης και πολιτισμού, με τις ίδιες απολύτως αντιλήψεις σε ζητήματα διαφθοράς και αδιαφορίας για την τύχη της χώρας. Σαπίσαμε όλοι μαζί και μακάρι να μπορούσαμε να πούμε ότι φτάσαμε στο τέλος του κατήφορου, στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Γιατί στην ουσία μπήκαμε σε ένα σκοτεινό τούνελ και κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα ξαναβγούμε στο φως…

Ποια είναι η γνώμη σας για τη μετανάστευση στη χώρα μας, η οποία μάλιστα έχει και πορώδη σύνορα;

Η μετανάστευση είναι μια παλιά ιστορία, απέναντι στην οποία εμείς οι Έλληνες πρέπει να δείχνουμε μεγάλη κατανόηση και ανοχή. Εκατομμύρια συμπατριώτες μας, σπρωγμένοι βασικά απ’ την ανέχεια, την πείνα και την ανεργία, πήγαν και τελικά ρίζωσαν σε ξένα μέρη. Εγώ έφυγα για να σπουδάσω, όταν όμως ύστερα από δύο χρόνια σταμάτησαν να έρχονται τα εμβάσματα, μετατράπηκα σε οικονομικό μετανάστη, που έπρεπε να ζήσει σε μια ξένη χώρα, σ’ ένα ξένο μέρος, με τις δικές του δυνάμεις. Κι αυτό το μέρος ήταν, υποτίθεται, πολιτισμένο: το Παρίσι. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι αισθάνεται κανείς όταν είναι ξένος, ξεριζωμένος απ’ τον τόπο του και όταν οι άλλοι –οι ντόπιοι– τον αντιμετωπίζουν σαν ξένο. Χίλιες φορές καλύτερα, σκεπτόμουν τότε, οι φυλακές και τα στρατόπεδα που έζησα. Τα χρόνια εκείνα στο Παρίσι ήταν τα πιο επώδυνα, τα πιο βάρβαρα και σκληρά χρόνια της ζωής μου. Κι όταν κάποιος μου έλεγε «Τι θέλεις εδώ; Γιατί δεν γυρνάς στην πατρίδα σου;», μου ερχόταν να τον σκοτώσω. Έτσι, άλλωστε, έγινε και είπα μια μέρα στη Μυρτώ: «Τα μαζεύουμε και φεύγουμε», γιατί λίγο έλειψε να στραγγαλίσω έναν Γάλλο, που Χριστούγεννα, σ’ ένα έρημο πάρκο, χαστούκισε τη μικρή μου Μαργαρίτα που δεν θα ήταν τότε 3 ετών, γιατί επέμενε να παίζει μπάλα με το γιο του… Μια ξένη…

Θέλω με όλα αυτά να πω ότι η αντιμετώπιση του μετανάστη είναι για μένα πρώτα θέμα ανθρωπιάς από μέρους μας κι έπειτα όλα τα άλλα. Κι αν το μπορούσα, θα άνοιγα μια τεράστια αγκαλιά να τους ζεστάνω, γιατί τους πονώ και υποφέρω μαζί τους. Να τους δώσω αυτό που δεν μας έδιναν οι ξένοι, όταν ξεριζωμένοι και απροστάτευτοι χτυπούσαμε την πόρτα τους για λίγη ζεστασιά και δεν μας την έδιναν.

Η Τουρκία παίζει σε δύο ταμπλό: και με τη Ρωσία και με την Αμερική. Εμείς τι θα έπρεπε να κάνουμε;

Είπαμε πιο πριν ότι στερούμεθα «εναλλακτικής διπλωματίας», σε αντίθεση με τους Τούρκους, που έχουν ένα μόνιμο διπλωματικό δυναμικό, που δεν αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, έτσι ώστε να έχουν μια σταθερότητα και μια συνεχόμενη στρατηγική στην εξωτερική τους πολιτική. Και κάνουν καλά, γιατί ειδικά η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι εθνική και όχι κομματική, δηλαδή ευκαιρια¬κή και επιπόλαιη όπως η δική μας. Ειδικά εμείς, με τη σπάνια στρατηγική θέση που κατέχει στον παγκόσμιο χάρτη η χώρα μας, θα μπορούσαμε με μια σωστή –καθαρά εθνική– και ενιαία εξωτερική πολιτική να αποκομίσουμε μεγάλα οφέλη, αντί να μετράμε συμφορές. Φυσικά θα πρέπει να έχεις ως γνώμονα την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία επιλογών, καθώς και τη θέληση να την επιβάλεις. Εμείς όμως επιτρέψαμε στους κατά καιρούς «προστάτες» μας να επηρεάζουν από το παρασκήνιο τις επιλογές μας σύμφωνα με τα δικά τους και όχι τα δικά μας συμφέροντα, όπως λόγου χάρη τώρα με τα ανοίγματα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Ρωσία και την Κίνα, που αντιμετωπίστηκαν με οργή από τις ΗΠΑ και τα τσιράκια τους που έπαιξαν βασικό ρόλο στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Αν είχαμε κι εμείς, όπως η Τουρκία, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ασφαλώς θα έπρεπε να επιδιώξουμε ίσες σχέσεις με ΟΛΟΥΣ τους λαούς, με βάση το αμοιβαίο συμφέρον και πάνω απ’ όλα με τις ΗΠΑ, με τη Ρωσία και με την Κίνα.

Στο σημείο αυτό, ας μου επιτραπεί να απαντήσω στις επιθέσεις που μου γίνονται, ότι τάχα βλέπω παντού συνωμοσίες, πίσω από τις οποίες βρίσκονται οι ΗΠΑ. Αγνοούν, τάχα, όλοι αυτοί το ρόλο του Πιουριφόι –πρέσβη των ΗΠΑ– στην εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, εκτός από τη σωρεία των ενεργειών του με την άμεση εμπλοκή του στην πολιτική μας ζωή; Και αργότερα, το ρόλο της CIA στο πραξικόπημα των συνταγματαρχών ή του Κίσινγκερ στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο; Και είναι αλήθεια ή ψέμα ότι αντιτίθενται στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και με την Κίνα και κάνουν ό,τι τους είναι δυνατόν για να μην λειτουργήσει η συμφωνία μας με τη Ρωσία για τον αγωγό; Τέλος, δεν τους είναι γνωστό το γεγονός ότι έκαναν το παν για να επιβληθεί το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, και μάλιστα σκόρπισαν εκατομμύρια στη χώρα μας για να εξαγοράσουν διάφορους παράγοντες, προκειμένου να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ αυτού του σχεδίου «τους»; Τώρα θα περιμένουμε τα αποτελέσματα απ’ αυτό τον αιφνίδιο εναγκαλισμό των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας… Χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή…

Τέλος, προβλέπω ότι κάποια μέρα, που θα μαθευτούν όλα –αν και όταν–, οι Έλληνες θα τρίβουν τα μάτια τους όταν μάθουν πόσες επιτροπές, με βαρύγδουπα και παραπλανητικά ονόματα, όπως λόγου χάρη για τη Φιλία (τάχα) των Λαών, για την Ειρήνη ή την Ανάπτυξη κ.λπ. κ.λπ. χρηματοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς –όργανα της αμερικανικής πολιτικής– και ποιοι επώνυμοι συμμετέχουν σ’ αυτές –με το αζημίωτο φυσικά–, προκειμένου να υπηρετήσουν, να προπαγανδίσουν και να «περάσουν» την πολιτική των ΗΠΑ σε χώρους ιδιαίτερα ευαίσθητους, όπως η εξωτερική μας πολιτική, η πληροφόρηση και η Παιδεία. Είναι περιττό να προσθέσουμε ότι με τη μεγάλη δύναμη που διαθέτουν χάρη στη βοήθεια της ντόπιας εξουσίας και των διεθνών πανίσχυρων κέντρων, προσπαθούν να συνθλίψουν κάθε φωνή που θα τολμήσει να εναντιωθεί στα σχέδιά τους. Δηλαδή στα συμφέροντα της υπερδύναμης που υπηρετούν.

Πώς αισθάνεται τελικά ένας κορυφαίος πνευματικός άνθρωπος, όπως εσείς, ζώντας στην Ελλάδα του σήμερα;

Σαν ένα αιχμάλωτο θηρίο μέσα σ’ ένα κλουβί. Γιατί αν διέθετα τις αναγκαίες φυσικές δυνάμεις, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα στεκόμουνα στα λόγια όπως τώρα, αλλά θα προσπαθούσα με όλα τα μέσα να πείσω το λαό μας και ιδιαίτερα τη νεολαία μας για τα «πιστεύω» μου, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, προτείνοντας λύσεις ρεα¬λιστικές, εφικτές και σωτήριες, με τη βεβαιότητα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το αναγκαίο υποκειμενικό στοιχείο, δηλαδή οι υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι Έλληνες πολίτες, που μπορούν να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα οπλισμένοι με οράματα, σιδερένια θέληση και πρόθυμοι για αγώνες και θυσίες, ώστε να τοποθετήσουν την πατρίδα μας στο βάθρο που δικαιούται, που της πρέπει και της αξίζει.

Πόσο σας ανησυχεί η παρούσα κατάσταση για την πορεία και τη βιωσιμότητα της χώρας μας;

Δεν ανησυχώ για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Γιατί γνωρίζω καλά ότι κάτω από τη γυαλιστερή επιφάνεια της επικαιρότητας υπάρχουν χιλιάδες, εκατομμύρια ακέραιοι πολίτες που, ανεξάρτητα από όσα τους υποχρέωσαν να κάνουν στα χρόνια που πέρασαν, λόγου χάρη να ψηφίζουν υποχρεωτικά τον Α ή τον Β γιατί δεν έβλεπαν άλλη λύση, δια¬τηρούν μέσα τους άσβεστη τη φλόγα της αγάπης για την πατρίδα τους, το σεβασμό για την αλήθεια και την αφοσίωση στα μεγάλα και ιερά ιδανικά που μας οδήγησαν σε καιρούς χαλεπούς και επομένως μπορούν να ξαναβρούν τον εαυτό τους, που είναι πλασμένος σύμφωνα με τις ιστορικές και πολιτιστικές αξίες που κανείς ποτέ δεν κατάφερε να σβήσει, σε πείσμα των εχθρών μας και των άσπονδων φίλων μας. Λαός, Ελλάδα, Ελληνικότητα, συνυφασμένα με την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό αποτελούν μια πανανθρώπινη κατάκτηση, που είναι καταδικασμένη να ζήσει. Και θα ζήσει.

* από το περιοδικό "Επίκαιρα"
http://m-epikaira.gr/

«ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ» με τις Νεοφιλελεύθερες συνταγές της Ευρ. Επιτροπής και του ΔΝΤ


Η ανεργία αυξάνεται ανησυχητικά, δημιουργώντας σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και αβεβαιότητες. Το στατιστικό 11,3% σημαίνει ότι η πραγματική ανεργία κυμαίνεται στο 17,5% ποσοστό που προσεγγίζει τις 800.000 ανέργους.
Η εξέλιξη της ανεργίας σε συνδυασμό με τα προβλήματα της οικονομίας, επιβάλλουν στην Κυβέρνηση τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, την πραγματική οικονομία και κυρίως τους ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες που δοκιμάζονται δραματικά.
Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και η οικονομία δεν αντέχουν περαιτέρω διεύρυνση της Ανεργίας, την μείωση εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, πολύ περισσότερο βέβαια δεν αντέχουν τις Νεοφιλελεύθερες συνταγές της Ευρ. Επιτροπής και του ΔΝΤ γιατί η Ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη, αλλά και η ύφεση της χώρας θα διευρυνθεί επικίνδυνα.


πηγή:
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

http://anatolikiattikinews.blogspot.com/2010/04/blog-post_5971.html

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

H ΟΤΟΕ καταγγέλλει σαν ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας των 3 εργαζομένων στη Marfin κυβέρνηση και εργοδοσία...

Εδώ το γιουχάισμα του Βγενόπουλου από απλό κόσμο. Δολοφόνε και κλέφτη, τον αποκαλούν, ενώ τα ΕΚΑΜ τον προστατεύουν


http://www.youtube.com/watch?v=hqJX0MFLHlw
Εδώ η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ, που καταγγέλλει σαν ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας των 3 εργαζομένων στη Marfin κυβέρνηση και εργοδοσία :

http://www.otoe.gr/dtypou.htm


Διαδώστε το όσο πιο πολύ μπορείτε, για να απαντήσουμε στα ψέμματα των ΜΜΕ.
Επίσης παρακάτω η ανώνυμη επιστολή που έχει αναρτηθεί σε πολλές ιστοσελίδες. Αν και είναι ανώνυμη, το σίγουρο είναι ότι πολλά ζητήματα που θέτει, μπορούν άμεσα να διασταυρωθούν. Επιτρέπεται ή όχι ένα κτίριο με τέτοια χρήση να έχει ή να μην έχει έξοδο κινδύνου; Τι λέει ο κανονισμός; Υπάρχει άδεια της Πυροσβεστικής η οποία απολύτως βεβαιωμένα απαιτείται για τη λειτουργία του κτιρίου; Υπάρχει ή δεν υπάρχει; Ήταν σύμφωνη η κατασκευή του με την Άδεια ή είχαν προστεθεί πατάρια και άλλοι χώροι;



Ανώνυμη επιστολή που έχει δημοσιευτεί σε διάφορα site.

Ο συγγραφέας της εμφανίζεται ως "εργαζόμενος στη Marfin Bank"

Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέρφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μύνημα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.
● Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.
● Το συγκεκριμένο κτίριο δε διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.
● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.
● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.
● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.
● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.
● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά "ή δουλεύεις ή απολύεσαι".

● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.
Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Η διοίκηση της "Marfin" γιατί δεν πήρε τα μέτρα της όταν οι υπόλοιπες τράπεζες τα είχαν πάρει;

Απάντηση ΑΠΟΡΙΑ: Πώς οι εργαζόμενοι της "Marfin" (και οι 3 νεκροί) "αφέθηκαν" να εργαστούν στο επίκεντρο μιας τέτοιας διαδήλωσης; Η διοίκηση της "Marfin" γιατί δεν πήρε τα μέτρα της όταν οι υπόλοιπες τράπεζες τα είχαν πάρει;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: http://troktiko.blogspot.com/2010/05/marfin-bank.html




Καταγγελίες εργαζομενου στη Marfin Bank


Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέρφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μύνημα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.
● Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.
● Το συγκεκριμένο κτίριο δε διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.
● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.
● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.
● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.
● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.
● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.
● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά "ή δουλεύεις ή απολύεσαι".
● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.
Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο."

Stephanos Mytilineos Α: 05 Μαΐου στις 10:29 μ.μ.
http://www.facebook.com/mytilineos

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Κατεδαφίζουν την κοινωνία...

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης:
«Η Αριστερά οφείλει αυτή την ώρα να δώσει όλες τις δυνάμεις της για αυτές τις ανατρεπτικές, εξεγερτικές εξελίξεις»



Α. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ασκώντας κριτική στις μέχρι τώρα επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης που «από το έλλειμμα του μισθωτού και του συνταξιούχου πάνε να καλύψουν το δημοσιονομικό έλλειμμα που φτιάξανε οι πολιτικές» των κομμάτων εξουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε χθες παλαιότερη πρότασή του για την έκδοση «λαϊκού ομολόγου».
Ο ίδιος δήλωσε ότι σ' αυτή την «κρίσιμη» όπως την χαρακτήρισε στιγμή «όλοι κρινόμαστε» και έστρεψε την κριτική του στον πρωθυπουργό που «εκλέχτηκε και πήρε λαϊκή εντολή να κρατήσει όρθια την κοινωνία, να την προστατεύσει και τώρα χρησιμοποιεί αυτή τη λαϊκή εντολή να την κατεδαφίσει». Μιλώντας στο «Μέγκα», συνεχίζοντας την κριτική στον πρωθυπουργό, είπε ότι «δέχεται προτάσεις που ακούει από τον Καρατζαφέρη, αλλά δεν δέχεται τις προτάσεις από την Αριστερά».
Πρότεινε άλλη μία φορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως διέξοδο. «Θα μπορούσαμε να βγούμε και να πούμε "τα έκανε θάλασσα ο Παπανδρέου, να σηκωθεί και να φύγει". Δεν λέμε αυτό, ούτε λέμε εκλογές».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας χθες το βράδυ στα Μέγαρα είπε ότι «η Αριστερά οφείλει αυτή την ώρα να δώσει όλες τις δυνάμεις της για αυτές τις ανατρεπτικές, εξεγερτικές εξελίξεις». Και επανέλαβε την πρότασή του για ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να συναντηθούν οι αριστερές δυνάμεις.
Ο Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», έβαλε στο στόχαστρο άλλη μία φορά τον πρωθυπουργό. Οπως δήλωσε, «ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Πινοσέτ της Ευρώπης. Εφαρμόζει σε μια χώρα της Ευρώπης πολιτική επίθεση ενάντια στο κοινωνικό κράτος σαν αυτές που εφαρμόστηκαν 30-40 χρόνια πριν στις χούντες της Λατινικής Αμερικής».

Από την άλλη, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι», άσκησε κριτική στο πολιτικό σύστημα λέγοντας ότι «όλα τα κόμματα οφείλουν να οδηγηθούν με τρόπο δημοκρατικό στην αυτοδιάλυσή τους και στη δημιουργία νέων συσχετισμών και νέων πολιτικών σχημάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «χρειάζεται επαναδιάρθρωση του κομματικού, πολιτικού και θεσμικού συστήματος. Η ιστορία των κομμάτων, τα σύμβολά τους είναι σεβαστά, όλα όμως τα υπάρχοντα κόμματα ανήκουν στο παρελθόν, το παρελθόν ανατρέπεται».

Θ.ΤΣ.
* από την Ελευθεροτυπία, Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...