................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 15 Μαΐου 2010

Μήνυμα αισιοδοξίας από τη χθεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι "μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι" έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης με ομιλητές τον πρόεδρο του ΣΥΝ και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, Μανώλη Γλέζο, καθώς και τους Ζαν Πιέρ Μπραρ, βουλευτή του Γαλλικού Κ.Κ., Τζό Χίγκινς, βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιρλανδίας, και Μαρίζα Ματίας, ευρωβουλευτή του "Μπλόκο" της Πορτογαλίας. Οι λόγοι που οδήγησαν στην κρίση και η εναλλακτική απάντηση της αριστεράς βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα, που επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα ως τη μόνη δημοκρατική διέξοδο.

Ο Μανώλης Γλέζος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει είτε σε δημοψήφισμα είτε σε εκλογές, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας σε όλες τις αριστερές δυνάμεις του τόπου. Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι συγκεντρωμένοι στα τρία στελέχη της ευρωπαϊκής αριστεράς, τα οποία μετέφεραν μήνυμα αλληλεγγύης και αγωνιστικότητας. Με την ίδια διάθεση χειροκρότησαν την αναφορά του Αλ. Τσίπρα στο Die Linke της Γερμανίας, που καταψήφισε τα μέτρα λέγοντας ότι "οι γερμανικές τράπεζες είναι αυτές που χρωστάνε στον λαό". Με χειροκροτήματα έγιναν δεκτές κι οι αναφορές του Αλ. Τσίπρα στους αγώνες της αριστεράς, στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της 5ης Μαΐου και στην αποφασιστικότητα της αριστεράς να υπερασπιστεί τα εργατικά και συνταγματικά δικαιώματα.
Πολλά ήταν τα πανό των συνιστωσών του συμμαχικού σχήματος, ενώ το κεντρικό σύνθημα πίσω από την εξέδρα των ομιλητών ήταν "η αριστερά απαντά στ' αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης και ΔΝΤ". "Δεν χρωστάμε, μας χρωστάτε" έγραφε το πανό της Νεολαίας ΣΥΝ, "Να μιλήσει ο λαός, δημοψήφισμα τώρα" το πανό της ΑΚΟΑ, "Να μην πληρώσει την κρίση ο λαός, καλούσαν τα πανό της ΔΕΑ και του Ξεκινήματος, "Κάτω η χούντα των αγορών" έγραφε το πανό του Κόκκινο. "Αποχώρηση από την Ευρωζώνη" ζητούσε η ΚΟΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ Πετραλώνων-Θησείο θύμιζε ότι "Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον".


Παρουσίες
Το παρών έδωσαν ιστορικά στελέχη της αριστεράς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι των συνιστωσών του συμμαχικού σχήματος, ενώ έντονο ήταν το στοιχείο της νεολαίας. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Τάκης Μπενάς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Θανάσης Λεβέντης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας, Βασίλης Μουλόπουλος, Λίτσα Αμανατίδου, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, ο Γιάννης Μπανιάς. Από τον ΣΥΝ οι Δ. Βίτσας, Δ. Καραγκουλές, Μ. Δαρειώτης, Στ. Λεουτσάκος, Θ. Μαργαρίτης, Σ. Παπαδόγιαννη, Δ. Στρατούλης, Στ. Μπαγεώργος, Αλ. Φλαμπουράρης, Αλ. Καλύβης, Ν. Βούτσης, Δ. Χατζησωκράτης, Γ. Μπαλάφας, Χρ. Παπαδόπουλος, Π. Σκουρλέτης, Δ. Μπίρμπας, Τ. Κορωνάκης, Ρ. Δούρου, Β. Πιλάλης, Ν. Θεοδωρακοπούλου, Ερμ. Κυπριανίδου, Ακ. Μπαδογιάννης, Δ. Σπανού, Γ. Γαβρίλης, Ν. Καϊμάκης, Αλ. Μπίστης, Κ. Μαρματάκης. Από τις συνιστώσες και τον χώρο των ανένταχτων οι Γ. Θεωνάς, Π. Κλαυδιανός, Μπ. Γεωργούλας, Αλ. Ρήγος, Μ. Καβουριάρης, Αντ. Νταβανέλος, Χρ. Καραμάνος, Ν. Γαλάνης, Ν. Μανιός, Δ. Τρίμμης, Μαρία Φραγκιαδάκη, Σ. Μαντζουράνης, Ρ. Ρινάλντι.

Ημερομηνία δημοσίευσης στην εφημ. "Η ΑΥΓΗ¨: 15/05/2010

Ρεπορτάζ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΑΓΑΡΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=543234

Συνάντηση αυτοδιοικητικών σχημάτων και εργαζομένων ΟΤΑ στο Ελληνικό

Ενάντια στο σχέδιο «Καλλικράτης»


Την Κυριακή 16 Μαΐου στις 11.00 π.μ. στο Δημαρχείο Ελληνικού, διοργανώνεται ανοιχτή συγκέντρωση δημοτικών παρατάξεων και εργαζομένων ΟΤΑ με θέμα το σχέδιο "Καλλικράτης".
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Ελληνικού, σαν ελάχιστη εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο Δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη που βρίσκεται εδώ και ημέρες σε απεργία πείνας.

Ο "Καλλικράτης", με τις αναγκαστικές συγχωνεύσεις, την οικονομική ασφυξία, τη μείωση προσωπικού για τους Δήμους που προβλέπει, αποτελεί κυβερνητικό σχέδιο κατεδάφισης της Αυτοδιοίκησης.
Το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι αναπόσπαστο τμήμα των αντικοινωνικών μέτρων Κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει για τους δημότες. τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και την κοινωνία γενικότερα.

δείτε επίσης: κεντρικό θέμα
Ύστερα και από τις πρόσφατες συνεννοήσεις για κοινή ημέρα δράσης όλων των αυτοδιοικητικών σχημάτων, καλούμε για τη συζήτηση της τελικής μορφής άμεσων δράσεων για ένα συντονισμένο ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και για μακροχρόνιο συντονισμό ώστε να αποκρούσουμε τις επιπτώσεις μετά την ψήφισή του από τη Βουλή.

Η Ανοιχτή Πόλη συμμετέχει και στηρίζει την προσπάθεια συντονισμού για την απόκρουση του συγκεντρωτικού και αυταρχικού Καλλικράτη.


* http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/synantisi-aytodioikiton-schimaton-kai-ergazomenon-ota-sto-elliniko

Η Ανοιχτή Πόλη είναι μια δημοτική κίνηση που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2006 και στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, όπου συμμετείχε με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ψηφίστηκε από το 10,52% των δημοτών. Εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων από 4 δημοτικούς συμβούλους και από έναν/ μια σύμβουλο σε κάθε ένα από τα αντίστοιχα επτά διαμερισματικά.

                                                    * * *
Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στον απεργό πείνας Χρήστο Κορτζίδη

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα που κάνει ο δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι είναι "αγώνας του απλού δημότη, του απλού πολίτη, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης -ΔΝΤ". Χθες ο Αλ. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τους Αλ. Φλαμπουράρη και Θ. Γκοτσόπουλος, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ελληνικού, ο οποίος, ως γνωστόν, βρίσκεται στη 15η μέρα απεργίας πείνας διαμαρτυρόμενος για το "καταστροφικό για την Αυτοδιοίκηση σχέδιο Καλλικράτης".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, είναι "ένα σχέδιο που σημαίνει χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, ένα σχέδιο που σημαίνει δήμοι ακόμα περισσότερο ξεκομμένοι από τις ανάγκες του πολίτη, ένα σχέδιο που σημαίνει αυτοδιοίκηση δίχως πόρους και δυνατότητες". Αναφερόμενος στη μορφή αγώνα που επέλεξε ο κ. Κορτζίδης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι απολύτως αντίστοιχη με την ακραία επίθεση που δέχεται ο ελληνικός λαός τούτες τις μέρες από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διεθνή τρόικα.


*από την εφημ. "Η ΑΥΓΗ" http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=542468


                                                            * * *

Η απεργίας πείνας του Χρ. ΚορτζίδηΤου Θανάση Καρτερού*
Το Ελληνικό το ανακάλυψαν πολλοί πριν από τρία χρόνια, όταν η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι έκαναν αυτό που τώρα διαφημίζει ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός: Έδωσαν μια δύσκολη μάχη για πέσουν τα συρματοπλέγματα που χώριζαν τις παραλίες από τους πολίτες. 24 μέρες απεργίας πείνας του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη, πρωτοφανής συμπαράσταση από φορείς και πολίτες, δεκάδες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και φυσικά η αποφασιστική κινητοποίηση των κατοίκων κατάφεραν τότε να αποσπάσουν από τα δόντια των καταπατητών ένα τουλάχιστον κομμάτι παραλίας.
Τώρα, και ενώ οι παραλιοφάγοι ακόμα σέρνουν τον δήμαρχο στα δικαστήρια, η κυβέρνηση αποφάσισε και διέταξε να καταργηθεί το «μικρό γαλατικό χωριό». Κι αναρωτιέσαι: Είναι πιο ανίκανοι απ' όντι φαίνονται ή πιο πονηροί απ' όντι δείχνουν; Σταματάει η φαντασία τους στην κατεδάφιση της κατεδαφισμένης Φαντασίας ή θέλουν να ξεμπερδεύουν με έναν ανυπάκουο δήμο και μια ανυπάκουη δημοτική αρχή, η οποία αντιστέκεται και στον "Καλλικράτη" και στην πολιτική των απάνθρωπων μέτρων και στους καταπατητές; Μήπως οι τελευταίοι, καπάτσοι και αδηφάγοι, διαθέτουν ακόμα διασυνδέσεις και κανάλια επιρροής;
Το βέβαιο είναι ότι σήκωσαν χέρι στο Ελληνικό. Και ξεσήκωσαν το Ελληνικό… Αποτέλεσμα; Δέκατη έβδομη μέρα σήμερα απεργίας πείνας του δημάρχου. Ο οποίος καταγγέλλει την απόπειρα κατάργησης του δήμου, επικαλείται τη θέληση της πλειοψηφίας των κατοίκων, ζητά να γίνει δημοψήφισμα και να αποφανθούν οι δημότες, έχει στο πλευρό του τους τοπικούς φορείς, ακόμα και την Εκκλησία, ενώ το Ελληνικό γίνεται και πάλι το κέντρο μιας ευρύτερης κινητοποίησης, «μια σπίθα στη φωτιά» της αντίστασης στα κυβερνητικά μέτρα. Και καλό είναι να ξέρει ο Ραγκούσης ότι στην περίπτωση του «πεισματάρη» Κορτζίδη δεν είναι χρυσός ούτε η επίσημη σιωπή ούτε η ανεπίσημη επιβολή σιωπητηρίου.
Εκείνοι που κατηγορούν τον δήμαρχο για «ακρότητες» γιατί δεν κάνουν τον κόπο να πάρουν τη γνώμη όσων ζουν στο Ελληνικό; Εκείνοι που κρατάνε για τον εαυτό τους το «ευρύ πνεύμα» και καταλογίζουν στους άλλους στενότητα και τοπικισμό, γιατί δεν δέχονται την προσφυγή στην ετυμηγορία των πολιτών; Εκείνοι, τέλος, που παντού ανακαλύπτουν συντεχνίες, πώς αγνοούν τη συντεχνία των καταπατητών και των συμφερόντων της νύχτας, με τους οποίους το Ελληνικό βρίσκεται σε ανειρήνευτο πόλεμο; Θέλετε, αλήθεια, κύριε Παπανδρέου, ελεύθερες παραλίες; Τότε μην φυλακίζετε το Ελληνικό…

* Ημερομηνία δημοσίευσης στην εφημ. "Η ΑΥΓΗ" : 15/05/2010

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2010

Οικονομική κρίση ή κρίση συνείδησης;

Της Σοφίας Παρδάλη, κοινωνιολόγου*

«Η κρίση είναι μία κρίση συνείδησης. Μία κρίση που δεν μπορεί πια να δεχτεί τους παλιούς κανόνες, τα παλιά σχέδια, τις αρχαίες παραδόσεις. Και αναλογιζόμενοι πως είναι ο κόσμος τώρα, με όλη αυτή τη μιζέρια, τις αντιθέσεις, την καταστρεπτική κτηνωδία, τις επιθέσεις και άλλα τόσα... Ο άνθρωπος έχει μείνει στάσιμος. Είναι ακόμη άγριος, βίαιος, επιθετικός, άπληστος, ανταγωνιστικός. Και δημούργησε μία κοινωνία μέσα σε αυτά τα όρια»
                            Τζ.Κρισναμούρτι
Στις 5 Μαΐου, κατά τη διάρκεια ειρηνικής πορείας, στην οδό Σταδίου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την ώρα που εργάζονταν, ύστερα από εσκεμμένη δολοφονική ενέργεια των λεγόμενων γνωστών-αγνώστων.
«Τον κόσμο αντίκρυσα μέσα από τα ρόπαλα τους. Στάθηκα και είδα ολημερίς, με προσοχή. Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους. Και σαν με ρώτησαν σε διασκεδάζει, είπα πολύ!»
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Καθημερινά 34.000 παιδιά τριτοκοσμικών χωρών πεθαίνουν ύστερα από εσκεμμένη δολοφονική ενέργεια. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στον βωμό του χρήματος. Οι άνθρωποι δημιούργησαν μία κοινωνία μέσα στα στενά όρια του καπιταλιστικού συστήματος, έχοντας ως επίκεντρο του μικρόκοσμου τους το κέρδος. Σημασία έχει το νόημα που δίνουμε στην έννοια κέρδος και στην προκειμένη περίπτωση το κέρδος ισούται με το χρήμα. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης είναι άτοπο να μιλάμε για έθνη ή για κράτη, μπορούμε μόνο να μιλάμε για υπερεθνικές εταιρείες οι οποίες έχουν ως αυτοσκοπό το κέρδος με την έννοια του χρήματος. Αυτοί οι γνωστοί-άγνωστοι είναι που δημιουργούν την ανισότητα, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, την κοινωνική ανέχεια. Αυτοί είναι που προκαλούν τον θάνατο, των θάνατο ιδεών, αξιών, πεποιθήσεων, τον θάνατο μίας κουλτούρας βασισμένη στη λογική με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον θάνατο των ίδιων των ανθρώπων. Άνθρωποι που η ζωή τους έχει υπέρμετρη αξία πεθαίνουν σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από αφθονία. Για να επιτύχουν τον σκοπό τους στέλνουν στρατούς και οικονομικούς δολοφόνους. Δημιουργούν τεχνητές ανάγκες στους ανθρώπους και εκτονώνουν το συναίσθημα οδηγώντας τους στην απάθεια. Ενθαρρύνουν την ανισότητα με σκοπό την ανάπτυξη.
Οι κλασικές οικονομικές θεωρίες στηρίζονται στο συμφέρον, με βάση το οποίο ενεργεί ο άνθρωπος. Σύγχρονες κοινωνικές έρευνες αποδεικνύουν με μαθηματική ακρίβεια ότι ουδέποτε ο άνθρωπος θέλησε να διαφέρει από τον συνάνθρωπο του, οι άνθρωποι επιθυμούν την ισότητα. Όμως, οι ίδιοι άνθρωποι που επιθυμούν την ισότητα, ανέχονται την ανισότητα, την φτώχεια, την εκμετάλλευση, τον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό, την οποιαδήποτε μορφή βίας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη σημερινή κοινωνία χαρακτηρίζεται από φόβο, ανασφάλεια, ηθική και φυσική μοναξιά, έλλειψη εμπιστοσύνης, άγχος, και από μία μανία να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιφανειακή ζωή της. Για τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, κάποιοι σε μεγαλύτερο βαθμό και κάποιοι σε μικρότερο.
Η Ελλάδα με την έλευσή της στο ΔΝΤ επισήμως, πλέον, παίρνει μέρος στο παιχνίδι των μεγάλων συμφερόντων, διαιωνίζοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών χαρακτηρίζεται από μία ανασφάλεια και έναν φόβο σε τέτοιο βαθμό που οδηγείται στον φανατισμό και στην υπέρμετρη δοξομανία. Και προκειμένου να διασφαλίσει το αναμενόμενο «κέρδος» χρησιμοποιεί κάθε είδους «μέσο». Δεν μπορούμε να ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στους πολιτικούς γιατί και αυτοί στην ίδια κοινωνία μεγάλωσαν. Δεν μπορούμε να εξαιρούμε τους εαυτούς μας γιατί όλοι λίγο πολύ αναπαράγουμε την ίδια νοοτροπία, είτε με το να την υιοθετούμε είτε με το να την ανεχόμαστε. Οι κακοί πολίτες έχουν και κακούς πολιτικούς.
Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν έχει χρεωκοπήσει οικονομικά αλλά κοινωνικά.
Το σημαντικό σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε είναι η αφύπνιση των συνειδήσεων. Το σημαντικό είναι η αφύπνιση της λογικής και της ψυχής. Είναι σημαντικό να σταματήσουμε να μιλάμε για το πόσο και να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε «γιατί». Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε και να αλλάξουμε την υπάρχουσα νοοτροπία, μία νοοτροπία η οποία στηρίζει ένα άρρωστο σύστημα. Ένα σύστημα που σκοτώνει τις συνειδήσεις των ανθρώπων. Αυτό συνεπάγεται μία πορεία δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα όπου η ατομική συνείδηση θα μπορέσει να μετατραπεί σε συλλογικό καθήκον.
Είναι σημαντικό πρώτα απʼ όλα να επαναστατήσει το πνεύμα και η ψυχή για να μπορούμε να μιλάμε ξανά για αναντίρρητα ανθρώπινα δικαιώματα όπως δημοκρατία, ισότητα και ελευθερία. Είναι σημαντικό στο κέντρο κάθε κόσμου να είναι ο άνθρωπος.
Η γέννα φέρνει στον κόσμο μία νέα ζωή αλλά γέννα χωρίς πόνο δεν υπάρχει.

«Κανένας δεν είναι τόσο δούλος όσο εκείνους που πιστεύουν ότι είναι ελεύθεροι»
Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε

ΥΓ.: Ψυχανεμίζομαι ότι βιώνουμε τον Γʼ Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για έναν πόλεμο των όπλων αλλά για έναν οικονομικό πόλεμο. Ακόμη, εκτιμώ ότι μας έχουν στριμώξει στο διάζωμα του θεάτρου να παρακολουθούμε τη δική μας τραγωδία. Λησμονούν ότι οι τραγωδίες έχουν σαν επωδό την κάθαρση. Αν δεν συμβεί “Γαία πυρί μιχθήτω”.....και για τους μη μυημένους, χώμα και φωτιά θα γίνουν ένα.

* Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/05/2010  στην εφημερίδα "Η ΑΥΓΗ"

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010

Επτά Αυστριακοί δείχνουν την αλληλεγγύη τους

«Στηρίζουμε Ελλάδα» με κονβόι τρακτέρ
Επτά Αυστριακοί και ένας Ελληνας «στηρίζουν Ελλάδα», όπως λένε στα «ΝΕΑ», και έρχονται στη χώρα μας «ακόμη και με τρακτέρ», όπως δηλώνει το σλόγκαν της ιδιότυπης διαφημιστικής καμπάνιας που έχουν ξεκινήσει.
Την Πρωτομαγιά το κονβόι των τεσσάρων τρακτέρ αναχώρησε από το Πόισντορφ, ένα χωριό στα σύνορα με την Τσεχία. Για τους ταξιδιώτες αυτούς, που είναι μέλη ενός κλαμπ τρακτέρ, η Ελλάδα δεν ήταν άγνωστος προορισμός, αφού οι περισσότεροι έχουν έρθει αρκετές φορές για τουρισμό. Ωστόσο, πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ένα τόσο πρωτότυπο μεταφορικό μέσο.
Το πρόγραμμά τους είναι βαρύ. Τα χιλιόμετρα που θα διανύσουν συνολικά, μέχρι δηλαδή να επιστρέψουν στο Πόισντορφ, ανέρχονται στα 4.950. «Μαζί φυσικά με τα μίλια του φέρι», όπως επισημαίνει γελώντας ο Ελληνας της παρέας, μόνιμος κάτοικος Βιέννης εδώ και 50 χρόνια, κ. Νίκος Μυλωνάκος. Διέσχισαν την Ιταλία μέχρι την Αγκώνα και το πρωί της Δευτέρας πάτησαν το πόδι τους στην Πάτρα. «Η διαδρομή ήταν μαγευτική και οι ελληνες οδηγοί εξαιρετικά φιλικοί μαζί μας. Αν μπαίναμε στη Βιέννη με τα τρακτέρ όλοι θα μας φώναζαν. Οι Ελληνες είναι τόσο ευγενικοί, στο Αιγάλεω μάς έδιναν φρούτα και νερό» λέει με ενθουσιασμό ο κ. Εντουιν Χάνακ, που εργάζεται στη δημαρχία του Πόισντορφ.


                             Παρέλαση στην Αθήνα
Χθες «παρήλασαν» σε κεντρικές αθηναϊκές λεωφόρους, με τη συνοδεία ανδρών της δημοτικής αστυνομίας, προκαλώντας έκπληξη στους διερχόμενους οδηγούς. Φωτογραφήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο και στον «Διόνυσο» με φόντο την Ακρόπολη. Σήμερα αναχώρησαν για τα Μετέωρα. Επόμενοι σταθμοί του οδοιπορικού τους ο Ολυμπος, η Βεργίνα, η Ουρανούπολη, το Αγιον Ορος και οι Σέρρες. Εχουν τη στήριξη του γραφείου του ΕΟΤ στη Βιέννη αλλά χρηματοδοτούν το ταξίδι τους μόνοι τους.
Η ιδέα έπεσε στο τραπέζι μεταξύ αστείου και σοβαρού σε ένα γλέντι του 2007. Από τότε οργάνωναν αυτό το ταξίδι. Οπως σημειώνουν, ο λόγος ήταν ένας, ότι όλοι τους είναι λάτρεις της Ελλάδας. Ο τόπος καταγωγής τους φημίζεται στην Αυστρία για τους αμπελώνες του και παράγει, όπως δηλώνουν, το καλύτερο λευκό κρασί της χώρας. Το κλαμπ τους λοιπόν είχε οργανώσει, πάλι με αφορμή μια «έμπνευση» της στιγμής, ένα παρόμοιο ταξίδι προς την Αγία Πετρούπολη το 2004, μιας και όπως αναφέρουν με περηφάνια στα 1814 οι προπάπποι τους προμήθευαν τους τσάρους της Ρωσίας με κρασιά. Σκέφτηκαν λοιπόν να επαναλάβουν το εγχείρημα, με προορισμό την Ελλάδα αυτήν τη φορά. Επειδή αγαπούν πολύ, όπως τονίζουν, τους ανθρώπους, τον ήλιο και τη θάλασσά της.

                            Ευκαιρία διαφήμισης
Η οικονομική κρίση και η συγκυρία προσέδωσαν όμως στο ταξίδι τους έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Η Ελλάδα απασχολεί τον διεθνή Τύπο, ο οποίος δεν την αντιμετώπισε πάντα θετικά αυτήν την περίοδο. Ετσι, η παρέα των Αυστριακών, με την παρότρυνση φυσικά του έλληνα φίλου τους, αποφάσισε να μετατρέψει την εκδρομή αυτή σε μια ευκαιρία διαφήμισης του αγαπημένου τους προορισμού. Με μια φωνή τονίζουν πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια οικογένεια»,αυτό πιστεύουν στην πατρίδα τους- «έπρεπε λοιπόν να βοηθήσει από την αρχή την Ελλάδα». «Γιατί έτσι λειτουργούν οι οικογένειες», όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κλαμπ κ. Μάνφρεντ Πάρις. Είναι όλοι τους απλοί άνθρωποι. Ο Γιόζεφ Σπάτσεκ είναι υδραυλικός, ο Οσκαρ Ζόλαν μηχανικός αυτοκινήτων, ο Χέλμουτ Σέιντλ καθηγητής Μαθηματικών και ζωγραφικής.
Ελπίζουν όταν επιστρέψουν στο Πόισντορφ να διηγηθούν την ιστορία του οδοιπορικού τους και έτσι να βοηθήσουν την Ελλάδα.

*ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 13 Μαΐου 2010 στην εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ"
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4574410

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...