................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Ο Ντ. Χάρβεϊ στην Αθήνα


Ο Ντ. Χάρβεϊ θα βρεθεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις "Μαρξισμός 2010". Ο διακεκριμένος καθηγητής θα συμμετάσχει στην συζήτηση "Ο Μαρξ κι η κρίση του καπιταλισμού" μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνη και τον Αλ. Καλλίνικο, υπεύθυνο του θεωρητικού περιοδικού "Διεθνής Σοσιαλισμός". Οι εκδηλώσεις "Μαρξισμός 2010", που διοργανώνονται από το ΣΕΚ, θα πραγματοποιηθούν 13-16 Μαΐου στην ΑΣΟΕΕ.
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, "η ένταση της κρίσης, καθώς και η διαφαινόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ στους λεγόμενους μηχανισμούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας στα πλαίσια της Ε.Ε., έχει προκαλέσει προβληματισμούς και αντιδράσεις, τόσο για τη βιωσιμότητα και τη συμβολή στη διέξοδο από την κρίση τέτοιων επιλογών, όσο και για τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων που θα υπερβαίνουν τη λογική των ατελείωτων θυσιών χωρίς μέλλον των προγραμμάτων σταθερότητας". Επισημαίνεται ότι στα τέλη Απριλίου εκδίδεται το νέο βιβλίο του Ντ. Χάρβεϊ "Αίνιγμα ο Καπιταλισμός".

Η κεντρική εκδήλωση του "Μαρξισμός 2010" με θέμα "Η αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά στην κρίση" θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Βεάκη στις 15 Μαΐου. Ομιλητές θα είναι οι Αλ. Κριβίν, από τους ηγέτες του Μάη του '68 και στέλεχος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (Γαλλία), Ρ. Σοέιρο από το Μπλόκο της Αριστεράς (Πορτογαλία), Στ. Τσίλφε απ' την τάση Μarx21 του DieLinke (Γερμανία), Άλ. Καλλίνικος απ' το SWP (Μ. Βρετανία), Π. Γκαργκάνας από ΣΕΚ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Άγ. Χάγιος από ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

* εφημ. "Η ΑΥΓΗ"  Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/04/2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΝΤ !!!

Γράφει ο Γιώργος ΔελαστίκΕιλημμένη είναι πλέον η απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας η χθεσινή επιστολή της κυβέρνησης διά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντονιμίκ Στρος - Καν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ και τον κομισάριο Ολι Ρεν. Με την επιστολή αυτή ζητείται ουσιαστικά η έναρξη της διαδικασίας ενεργοποίησης του μηχανισμού υπαγωγής της πατρίδας μας στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική εξουσία του ΔΝΤ και της ΕΕ. Τη Δευτέρα θα αφιχθούν στην Αθήνα εκπρόσωποι των ξένων δυναστών, για να ανακοινώσουν τους όρους τους, τους οποίους φυσικά θα αποδεχθεί ευχαρίστως και άνευ ουδεμιάς αντίρρησης η κυβέρνηση.


Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου εντελώς άσχετης με τα συνήθως προβαλλόμενα οικονομικά προσχήματα δυσκολιών δανεισμού της χώρας ή επιβάρυνσής της με υπέρογκα ή δυσβάστακτα επιτόκια.

Αν η κυβέρνηση όντως ενδιαφερόταν για τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, δεν θα προέβαινε σε καμιά κίνηση προσφυγής στο ΔΝΤ πριν κάνει το απλούστατο βήμα της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων.

Μόλις την Κυριακή αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης ότι είναι πρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ συν 10 - 15 δισ. του ΔΝΤ με επιτόκιο 5% για τα ευρωδάνεια, αν το ζητήσει η Αθήνα. Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει τις φετινές δανειακές ανάγκες της χώρας, άρα οι τράπεζες που θα δάνειζαν τη χώρα μας ήταν βέβαιες ότι θα πάρουν οπωσδήποτε τα λεφτά τους.

Το γεγονός αυτό θα οδηγούσε με σχεδόν μαθηματική βεβαιότητα στον δανεισμό της χώρας με επιτόκιο γύρω στο 6%, καθώς αν οι τράπεζες ζητούσαν επιτόκια της τάξης του 7% και πάνω αυτό θα ωθούσε την ελληνική κυβέρνηση στον μηχανισμό του ΔΝΤ και της ΕΕ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να χάσουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους για το σύνολο του ποσού και της χρονικής διάρκειας των ελληνικών δανείων!

Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν το έκανε αυτό. Ακύρωσε στην «πράξη την απόφαση της Ευρωζώνης για στήριξη. Δεν έβγαλε ομόλογα και ξεκίνησε τη διαδικασία υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ χωρίς καν να δοκιμάσει τις επιπτώσεις στις αγορές του μηχανισμού στήριξης. Αρα δεν την ενδιαφέρει το κόστος δανεισμού από τις αγορές, όπως ισχυριζόταν ότι επιδιώκει ο πρωθυπουργός.

Εννοείται ότι οποιαδήποτε έκδοση ελληνικού κρατικού ομολόγου από εδώ και πέρα δεν έχει καμιά σχέση με τις προηγούμενες, καθώς πλέον η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες υπό την εξουσία του ΔΝΤ.

Από τη στιγμή όμως που καθίσταται προφανές ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν φέρνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα για λόγους αδυναμίας εξεύρεσης δανείων, λογικό είναι να αναζητήσει κανείς για ποιους λόγους το φέρνει.

Ο βίος και η πολιτεία αυτού του μισητού διεθνούς οργανισμού που εξευτελίζει την κρατική κυριαρχία των χωρών που πέφτουν στα νύχια του, μας δίνει την απάντηση για τους επιδιωκόμενους ανομολόγητους στόχους της κίνησης του πρωθυπουργού.

Οπου πάει το ΔΝΤ εξαπολύει κύμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Απελευθερώνει τις απολύσεις και εκτοξεύει την ανεργία στα ύψη. Εκποιεί ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία. Αποδομεί το κοινωνικό κράτος, περικόπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές.

Καταστρέφει τα δημόσια συστήματα παιδείας και υγείας προσπαθώντας να ιδιωτικοποιήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος τους. Αυξάνει κατά 3 ή 5 ή και περισσότερες μονάδες τον ΦΠΑ. Αυξάνει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των εισιτηρίων των λεωφορείων και πάει λέγοντας... Αυτή δηλαδή είναι η μοίρα που περιμένει πλέον τους Ελληνες.

Μαζική μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μεσαίων και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, με στόχο την ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσιότερων.

ΚΑΤΑΝΤΙΑ

Η «Ψωροκώσταινα» του μέλλοντός μας

Οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου έδιναν επί δεκαετίες ολόκληρες την ιδεολογική μάχη εναντίον της θεωρίας της Δεξιάς της υποτέλειας και της αμερικανοκρατίας των μετεμφυλιακών χρόνων που παρουσίαζε την Ελλάδα ως «Ψωροκώσταινα» για να δικαιολογήσει την πολιτική της, που είχε καταδικάσει τη χώρα στη μιζέρια. «Ψωροκώσταινα» σήμαινε χώρα δήθεν προορισμένη από τη μοίρα της να είναι αιωνίως εξαθλιωμένη. Πού να φανταζόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου όμως ότι μισόν αιώνα αργότερα μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον γιο του θα στρεφόταν στο ΔΝΤ, για να ξανακάνει με τη βοήθειά του την Ελλάδα και πάλι «Ψωροκώσταινα» με φτωχό λαό!

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Ο μεσαίωνας των φυλακών στο Ρέθυμνο...

  Καταγγελία - Ρεπορτάζ   
Λίγες ώρες μέσα σε αυτόν τον άθλιο χώρο που αποκαλείται κρατητήριο Ρεθύμνου ήταν αρκετές για τον κ. Μιχάλη Μασταντωνάκη... Αρκετές για να αντιληφθεί την απίστευτη εγκατάλειψη, την αδιαφορία και την αθλιότητα μέσα στην οποία υποβάλλονται οι κρατούμενοι μετανάστες... Αρκετές για να αγανακτήσει, να αισθανθεί ντροπή και να καταγγείλει γράφοντας μια επιστολή και καλώντας τους αρμόδιους να λάβουν τα μέτρα τους. Άνθρωποι που στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο σε ένα στενό κρύο και βρόμικο δωμάτιο, που αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας σαν... άνθρωποι ενός κατώτερου θεού. Και όλα αυτά σε μια κοινωνία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη, στην κοινωνία που φημίζεται για την ανθρωπιά και την ευαισθησία της...

  Η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:
«Πηγαίνοντας προς Ρέθυμνο την Τρίτη 20/1/2009 με σταματά τμήμα των ΤΑΕ για έλεγχο και λόγω νομικής εκκρεμότητας βρίσκομαι σε τμήμα των κρατητηρίων Ρεθύμνου. Στο συγκεκριμένο χώρο είμαι ο μόνος Έλληνας μεταξύ μεταναστών, οι οποίοι κατά κύριο λόγο προορίζονται για απέλαση. Οι συνθήκες που επικρατούν εκεί, στο πιο παραμελημένο τμήμα της φυλακής, με συγκλόνισαν. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν σε όλα τα κρατητήρια μεταναστών, όμως το συγκεκριμένο ίσως και να είναι το χειρότερο στην Ελλάδα. Σε ένα μικρό "δωμάτιο" είναι εγκατεστημένα 10 άτομα.
Κάποιοι κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε απίστευτες ακαθαρσίες. Οι φυλακές είναι σε περιοχή δίπλα στη θάλασσα με πολύ κρύο και υγρασία. Θέρμανση δεν υπάρχει. Το πρωί ρούχα και σεντόνια είναι κυριολεκτικά μούσκεμα. Δεν υπάρχει ρεύμα, οι άνθρωποι είναι όλη μέρα μες στο σκοτάδι, σαν σε απομόνωση. Δεν υπάρχει η δυνατότητα για μπάνιο. Το νερό (μόνο κρύο βέβαια) η φυλακή το διαθέτει περιστασιακά...
Ο χώρος της "τουαλέτας" δεν απομονώνεται από τον υπόλοιπο (σπασμένη πόρτα). Δεν υπάρχεi αποχέτευση. Η τούρκικου τύπου "τουαλέτα" καταλήγει σε μια τρύπα στο έδαφος από όπου αναδύεται συνεχώς ανυπόφορη βρόμα.. Οι άνθρωποι είχαν συνεχώς ανοιχτό το νερό ώστε όταν αυτό υπήρχε να αντιμετωπίζει την ακαθαρσία. Τα απορρίμματα συχνά επιπλέουν στο πάτωμα... Ζητούν απορρυπαντικά από τις καθαρίστριες να καθαρίσουν μόνοι τους και τους τα αρνούνται. Ακόμη και το χαρτί υγείας πρέπει να το αγοράσουν. Καθαρισμός προβλέπεται μόνο για το χώρο των αστυνομικών, ούτε η αυλή τους δεν καθαρίζεται.
Εγώ όσες ώρες ήμουν εκεί δεν μπόρεσα να φάω, ούτε να κοιτάξω τους ανθρώπους αυτούς στα μάτια, παρότι μου φέρονταν πολύ καλά.

 Συσσίτιο δεν προβλέπεται.
 Προβλέπονται 5,5 ευρώ τη μέρα τα οποία πάνε στο πανάκριβο κυλικείο της φυλακής για 2 τοστ και 1 πακέτο τσιγάρα. Πάρα ταύτα, η επιδότηση που προβλέπεται ανά κρατούμενο είναι σημαντικά μεγαλύτερη.
Κινητά δεν επιτρέπονται. Υπάρχουν 2 σπασμένα καρτοτηλέφωνα τα οποία η φυλακή αρνείται να φτιάξει. "Εσείς τα σπάσατε", τους λέει. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και να μάθουν για τα χαρτιά τους, για τα δικαστήριά τους, για τις υποθέσεις τους.
Ενώ υπάρχει νομικά χρονική λήξη της προθεσμίας κράτησής τους μετά την οποία πρέπει να απελαθούν, συνήθως αυτή παραβιάζεται. Όταν ρωτούν πότε θα γίνει η απέλασή τους οι φύλακες ειρωνεύονται λέγοντας "έχει 10 μποφόρ, με τρένο θα φύγετε;". Καθημερινά εκεί - ή όποτε βολεύει - έχει 10 μποφόρ...

Ανάμεσα σε αυτούς υπήρχε και ένας - οπωσδήποτε - ανήλικος 14-15 χρονών. Το παιδί ήταν από το Αφγανιστάν. Οι γονείς του χάθηκαν σε ναυάγιο έξω από τη Σητεία και ο ίδιος έλαχε αυτής της περιποίησης. Να βρίσκεται σε άθλιο κρατητήριο ενηλίκων ανάμεσα σε 10 άνδρες. Το παιδί έχει ψυχολογικό πρόβλημα, έχει τικ, μιλάει σπάνια έως καθόλου.
Υπήρχαν και Παλαιστίνιοι που υποτίθεται χρήζουν όλοι πολιτικού ασύλου, και υποτίθεται μας νοιάζει και συγκλονιζόμαστε για την κατάστασή τους...
Βρισιές και προσβολές από Έλληνες κρατούμενους σε χωριστά κελιά και από τους φύλακες (ελάχιστες οι εξαιρέσεις).
Παρά το ότι πολλοί από τους ξένους κρατούμενους, μέχρι να βρεθούν εκεί, δούλευαν και σέβονταν την ελληνική κοινωνία στην οποία βρέθηκαν, οι συνθήκες κράτησής τους αποτελούν άδικη τιμωρία ακόμη και του χειρότερου εγκληματία.
Αντίθετα με αυτήν την αδικία και το ρατσισμό, οι ξένοι αυτοί μου πρόσφεραν απλόχερα τα τσιγάρα, το φαί και τον καφέ τους...
Ανοιχτός βόθρος είναι το κρατητήριο του Ρεθύμνου και ντρέπομαι για αυτό.
Και εάν, όπως λένε, ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από τις φυλακές της, εμείς τότε είμαστε σε τριτοκοσμικό μεσαίωνα... Όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος οφείλει να δράσει ώστε τουλάχιστον οι συνθήκες στα κρατητήρια να αλλάξουν».

-------------
 * To παραπάνω συγκλονιστικό ρεποράζ από τα  κρατητήρια Ρεθύμνου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" (δείτε και στο http://www.neakriti.gr/ ) στις 24 Ιανουάριος 2009, από τότε έχει περάσει ένας χρόνος, άλλαξε η κυβέρνηση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι   έχει γίνει κάτι και στις απαράδεκτες  συνθήκες  κράτησης των οικονομικών μεταναστών στα κολαστήρια και όχι κρατητήρια...  του Ρεθύμνου. Αν κάποιος φίλος έχει άποψη της σημερινής κατάστασης ας μας στείλει ένα κείμενό του (στοemail : kepeme@gmal.com ).

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010

12χρονo κορίτσι στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη...

 Πρωτοσέλιδο  11.04.10 εφημ. "Η ΕΠΟΧΗ"


Η μητέρα και η 12χρονη κόρη της περπάταγαν σε δρόμο του Πειραιά αμέριμνες μέχρι που τις σταμάτησε τυχαία(;) η αστυνομία. Τους ζήτησαν χαρτιά (η οικογένεια είναι από την Αλβανία), τα έδωσαν, αλλά οι αστυνομικοί δεν ικανοποιήθηκαν, καθώς δεν είχαν πληρωθεί κάποια παράβολα. Με συνοπτικές διαδικασίες μάνα και κόρη μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, όπου κρατούνται –παρά τις αντιδράσεις- μέχρι και σήμερα.

Την Παρασκευή ο 23χρονος αδελφός της μικρής με τη θεία του επισκέφτηκαν το χώρο κράτησης, ζήτησαν να δουν τους δικούς τους, αλλά η αστυνομική διεύθυνση δεν τους το επέτρεψε και αρνήθηκε μάλιστα να παραλάβει το φαγητό που είχαν μαζί τους.
Να σημειώσουμε ότι η οικογένεια ζει στη Δραπετσώνα εδώ και 12 χρόνια και η μικρή πηγαίνει στη πρώτη γυμνασίου της γειτονιάς. Σήμερα, όμως, αντί της σχολικής αίθουσας βιώνει τη βαρβαρότητα των κελιών της Πέτρου Ράλλη, που όποιος έχει τύχει να τα δει μόνο ανατριχίλα προκαλούν.
Ο αδελφός της 12χρονης Άντζελας κάνει έκκληση να αφεθεί ελεύθερη, τουλάχιστον, η αδελφή του, η οποία, όπως μας δήλωσε είναι τρομοκρατημένη.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία και ζητά να απελευθερωθούν αμέσως μητέρα και κόρη.


Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010

Εργαζόμενοι φοιτητές στο Ρέθυμνο...


 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ 
 ΙΑΣΟΝΑΣ  ΓΟΥΣΕΤΗΣ


Στο άκουσμα της λέξης «φοιτητής» συνήθως οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο νου μας είναι εικόνες χαλαρότητας, ανεμελιάς και διασκέδασης. Είναι όμως έτσι;

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο Ρέθυμνο, μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών εργάζεται. Πολλοί από αυτούς εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους ενώ άλλοι χρησιμοποιούν το εισόδημα τους συμπληρωματικά, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Αρκετοί είναι και αυτοί που εργάζονται-πολλές φορές αφιλοκερδώς-για να αποκτήσουν την ποθητή εμπειρία στο χώρο εργασίας που ευελπιστούν ότι θα τους απορροφήσει στο μέλλον, ως πτυχιούχους πλέον.
Συνήθως εργάζονται σε καφετέριες, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, video clubs, internet καφέ, μαγαζιά λιανικής πώλησης πάσης φύσεως ή παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα. Πιο σπάνια υποαπασχολούνται σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και σε ασφαλιστικά γραφεία.
Οι αμοιβές των εργαζόμενων φοιτητών κυμαίνονται από 25 έως και 45 ευρώ το οκτάωρο, χρήματα τα οποία μετά βίας αρκούν για ΄κείνους που δε λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση από τις οικογένειες τους και δεν κατάγονται από το Ρέθυμνο, αφού με το εισόδημά αυτό πρέπει να καλύψουν τόσο τα έξοδα στέγασής τους και των βασικών τους αναγκών, όσο και τα ακαδημαϊκά που πολλές φορές δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Σχεδόν όλοι οι φοιτητές που ρωτήθηκαν θεωρούν ότι η εργασία επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις σπουδές τους και τους καθυστερεί στην απόκτηση του πτυχίου. Κύριος παράγοντας είναι η σωματική κούραση, η οποία δεν τους αφήνει να παρακολουθούν τακτικά τις παραδόσεις αλλά και το άγχος που συνδέεται με την εκάστοτε εργασία. Αρκετοί δήλωσαν επίσης ότι η εργασία επηρεάζει και τη προσωπική τους ζωή, αφού κυριαρχεί η έλλειψη χρόνου και διάθεσης με το δίπολο: δουλειά-πανεπιστήμιο.
Όσον αφορά τη σχέση εργοδοσίας και εργαζομένων φοιτητών οι απαντήσεις που δόθηκαν, ποικίλουν. Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί πως η σχέση του με τον εργοδότη δεν είναι ιδιαίτερα προβληματική ή στο βαθμό που είναι, απλά αντικατοπτρίζει τις γενικότερες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σήμερα.
Υπάρχει όμως και μια άλλη μερίδα φοιτητών, η οποία θεωρεί πως οι εργοδότες στην ουσία εκμεταλλεύονται τους φοιτητές και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Ενδεικτικά ο Γ.Μ. (προπτυχιακός φοιτητής του παν/μίου Ρεθύμνου) αναφέρει: «Οι εργοδότες μας εκμεταλλεύονται, αφού γνωρίζοντας πως η εργασία μας είναι προσωρινή και περιστασιακή δεν μας ασφαλίζουν εκτός και αν δεχτούν μεγάλη πίεση. Επίσης ουσιαστικά χρησιμοποιούν την ιδιότητά μας ως φοιτητές, προκείμενου να προσελκύσουν μεγαλύτερη πελατεία, χωρίς φυσικά να το ανταποδίδουν με οποιονδήποτε τρόπο».
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εργαζόμενοι φοιτητές, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν ανήκουν στα σωματεία στα οποία θα έπρεπε να εντάσσονται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παλέψουν συλλογικά για την αναβάθμιση του κλάδου στον οποίο εργάζονται.
Τέλος, η απάντηση που δόθηκε στην ερώτηση σε σχέση με τις συνθήκες εργασίας των φοιτητών ήταν χαρακτηριστική: «Ανάλογα το μαγαζί και τον εργοδότη». Άλλοι μίλησαν για εξαντλητικά ωράρια και άθλιες συνθήκες εργασίας, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «χαλαρή δουλειά» με ευέλικτα ωράρια.
Εντύπωση προκαλεί η απάντηση ενός εκ των ερωτηθέντων, (την οποία φαίνεται να συμμερίζονται κι άλλοι φοιτητές και βεβαίως ενδεχομένως ανασύρει ερωτηματικά σε σχέση με το εργασιακό καθεστώς του μέσου φοιτητή ή έστω κάποιας μερίδας αυτών) του Σ.Λ.(προπτυχιακού φοιτητή στο παν/μιο Ρεθύμνου), ο οποίος δήλωσε ότι «οι φοιτητές και οι μετανάστες είναι στην ίδια μοίρα·και οι δύο είναι μάρτυρες της εκμετάλλευσης των εργοδοτών».
Στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης, μάλλον θα πρέπει να αποσυνδέσουμε το στερεότυπο του φοιτητή που στο ένα χέρι κρατάει τον καφέ και στο άλλο το τάβλι από την τρέχουσα πραγματικότητα, αφού κατά τα φαινόμενα στο ένα χέρι έχει το ρολόι και στο άλλο τον δίσκο σερβιρίσματος και μάλιστα σε συνθήκες όχι πάντα ιδανικές.

"Ονειρα σε άλλη γλωσσα" μια ταινία της Λουκίας Ρικάκη

      MΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΥ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Σχολειο Φανερωμενης 300 προσωπα 300 ονειρα καθενα στη γλωσσα του


Το σχολείο ίσως δεν μπορεί να αλλάξει την κοινωνία γύρω του όμως στη Φανερωμένη προσπαθούν να βελτιώσουν την κοινωνία των παιδιών του σχολείου και να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους
Το εντυπωσιακο κτίριο στο κεντρο της παλιας Λευκωσιας ηταν ένα παραδοσιακο παρθεναγωγειο από εκεινα που φοιτησαν πολλες γενιες κοπελλες .Τωρα όμως τα πραγματα εχουν αλλαξει .
Λιγα μετρα από το σχολειο βρισκεται η Πρασινη γραμμη
Η νεκρη εκεινη ζωνη που χωριζει την Λευκωσία στα δυο.
Δεν ξεχνω λενε ακομη τα μαθητικα τετραδια αλλα για τους σημερινους μαθητες της Φανερωμενης αυτό σημαινει αλλα πραγματα .
Αυτοι πασχιζουν τωρα να ζησουν σε μια νεα χωρα την Κυπρο και πολλοι απ αυτους δεν ξεχνουν τις δικες τους χωρες
Σκηνικά πολεμων διωγμοι φτωχεια τους εφεραν εδώ σε αυτή τη γωνια του κοσμου, σε αυτό το νησι
Ποιος ανεμος τους εφερε εδώ; Τυχη καλη, την υποδοχη τους ανελαβαν δασκαλοι με καρδιά μικρου παιδιου
Το σχολειο ειναι η χώρα των παιδιών Μια νεα πατριδα όπου μιλουν διαφορες γλωσσες
Η Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Φανερωμένης , προκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδειας,της Κυπρου το οποιο κάνει ένα ανοιγμα στην κοινωνια . καθημερινα
Τα παιδιά συμμετέχουν,ως αργα το απογευμα σε δημιουργικές δραστηριότητες μεσα και εξω από το σχολειο
Η καθημερινή άσκηση μυαλού και καρδιάς απαντά στα διλλήματα και τη θέση της παίρνει η δράση Πίσω δεν εχει δρόμο κι ο δρόμος οδηγεί στα προσωπα γιατι πατριδα είναι ένα πρόσωπο που σε αναγνωρίζει ,αλλα κυρίως η πατρίδα είναι η παιδικη ηλικια


ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ

ΜΟΝΤΑΖ ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΡΙΔΗΣ
ΜΙΞΑΖ ΚΩΣΤΑ ΜΠΩΚΟΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΩΣΤΗΣ ΖΕΥΓΑΔΕΛΛΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 68 ΛΕΠΤΑ

 μικρο τρευλερ!
http://vimeo.com/10770767


H ταινία της Λουκιας Ρικάκη
"ΌΝΕΙΡΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ"

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fbreathofairfilm.blogspot.com%2F&h=ec9449f9c156f3a285d84ee00183a7ba
http://dreamsinanotherlanguage.blogspot.com/


Προβάλλεται σε αβαν πρεμιερ στην ΑΘΗΝΑ
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
την Παρασκευή 16 Απριλίου 22:30
και την Δευτέρα 19 Απριλίου 19:00

http://www.facebook.com/event.php?eid=111088818919505
στην ΕΒΔΟΜΑΔΑ FOG DOC http://www.fogfilms.org/

Το σχολείο ίσως δεν μπορεί να αλλάξει την κοινωνία γύρω του όμως στη Φανερωμένη προσπαθούν να βελτιώσουν την κοινωνία των παιδιών του σχολείου και να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ TAINIOTHIKI.GR
ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 48 ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 134-136 ΑΘΗΝΑ, 104 35

Η κρίση δείχνει τα ίχνη της. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκοπούν καθημερινά, καταστήματα κλείνουν, εγκαταστάσεις αδειάζουν περιμένοντας νέους ενοικιαστές, που δεν εμφανίζονται.

                   Ο εχθρός εντός των τειχών

     Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ* Παντού στεγνά φαράγγια φωνές από τα αθέριστα χωράφια που όλη νύχτα λαχταρούσαν το δρεπάνι σου.
  Διομήδης Βλάχος, «Υπνος», Νέα Εστία, 1743 (Μάρτιος 2002)

Ηκρίση δείχνει τα ίχνη της. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρεοκοπούν καθημερινά, καταστήματα κλείνουν, εγκαταστάσεις αδειάζουν περιμένοντας νέους ενοικιαστές, που δεν εμφανίζονται. Απολύσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, γενικευμένη ανησυχία. Το σίγουρο είναι ότι στο εγγύς μέλλον θα θεωρείται τυχερός ο κάθε εργαζόμενος, αδιακρίτως ύψους αμοιβής. Ο καπιταλισμός, που μετά το 1989 προβλήθηκε ως καταυγάζων αστήρ της ευτυχίας του σύμπαντος, τείνει να ενταφιάσει και την ελάχιστη προσδοκία ενός καλύτερου κόσμου.
ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΩ οποιαδήποτε μεμψιμοιρία για την ασυνέπεια των προεκλογικών εξαγγελιών του ΠΑΣΟΚ, διότι μοιάζει να πυροβολείς ένα σκιάχτρο. Αξίζει όμως να γίνει σοβαρή συζήτηση για την απουσία σχεδιασμού της κυβέρνησης.
 Πέρα από τους πανηγυρισμούς για την εξασφάλιση νέου εξωτερικού δανείου που παραπέμπουν σε ασύγγνωστη ανοησία, οι αρμόδιοι οφείλουν να επεξεργαστούν επιτέλους ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αν θεωρήσουμε ότι η διόγκωση του εξωτερικού χρέους δεν συνιστά παρά σύμπτωμα της παθογένειας του οικονομικού μοντέλου, της διεφθαρμένης διοίκησης, της υπερβάλλουσας δαπάνης σε εξοπλισμούς, των εξωνημένων πολιτικών και της εξαχρειωμένης πολιτικής πελατείας, τότε πώς θεραπεύονται τα αίτια; Με έμμεσους φόρους και περικοπές επιδομάτων απλώς επιδεικνύεται η κυβερνητική βούληση για μείωση των ταμειακών εκροών.

Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ των όρων της οικονομικής επαναδραστηριοποίησης απαιτεί σαφείς προτάσεις.
Ας μιλήσει η κυβέρνηση, πώς θα αντιμετωπίσει τις χιλιάδες ανέργων; Ποια είναι η πολιτική της για την εντεινόμενη φτώχεια; Πώς θα ενισχύσει την ενεργό ζήτηση, ώστε να αυξηθούν η κατανάλωση και η παραγωγή;
Πώς θα ρυθμίσει με στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης το ασφαλιστικό πρόβλημα;
Ποια είναι η μέριμνα για την οργάνωση ενός συστήματος δημόσιας υγείας, πολλώ μάλλον σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης;

ΑΥΤΑ συγκροτούν τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος κι όχι η προσαύξηση των ταμειακών εισροών. Το τελευταίο αποτελεί συμμόρφωση στις κατευθύνσεις προς τις οποίες πιέζει η διεθνής χρηματαγορά προκειμένου να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων, επ' ουδενί όμως συνιστά όρο κοινωνικής ευημερίας.
ΦΟΒΑΜΑΙ ότι η αύξηση της φτώχειας και η επέκταση της ανεργίας θα ωθήσουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Οπότε η συζήτηση περί ηθικής στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης θα προδίδει ευχερώς την αναλγησία ενός κόσμου που βυθίζεται στον βούρκο του νεοφιλελευθερισμού.

Kardasi@econ.soc.uoc.gr
*από την εφημ. "Ελευθεροτυπία", Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Κυριακή, 11 Απριλίου 2010

Tο ιστορικό της κατεδάφισης του κτηρίου στην οδό Παστέρ 8

 IΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ

  Παρέμβαση για το κτήριο της οδού Παστέρ 8,
            στην πλατεία Μαβίλλη
Η MOnuMENTA συνεχώς δέχεται καταγγελίες για κατεδαφίσεις κτηρίων των δεκαετιών του 1920 και του 1930. Πρόκειται για αξιόλογα κτήρια, δείγματα του κλασικισμού και του μοντέρνου κινήματος.

Μία από αυτές τις καταγγελίες αφορά ένα πολύ ενδιαφέρον κτήριο στην οδό Παστέρ 8, στην πλατεία Μαβίλλη. Κτίστηκε τη δεκαετία του 1920 και είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρχιτεκτονικών αναζητήσεων που ακολούθησαν, στην Αθήνα, το τέλος των νεοκλασικών προτύπων και άνοιξαν την πορεία προς το καθαρό μοντέρνο του μεσοπολέμου.

Η κατεδάφιση ανάλογων κτηρίων πιστεύουμε ότι έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και θα οδηγήσει στον αφανισμό ενός σημαντικού τμήματος του αρχιτεκτονικού πλούτου της Αθήνας. Οι διόροφες κατοικίες της δεκαετίας του 1920 βρίσκονται σε πολλές περιοχές της Αθήνας (Κυψέλη, Κολωνάκι, πλατεία Αμερικής, Μεταξουργείο κ.α.) αποκαλύπτοντας την εικόνα της πόλης στη συγκεκριμένη δεκαετία. Στη θέση τους κτίζονται πολυόροφες πολυκατοικίες, αφού οι αρμόδιοι φορείς (ΕΠΑΕ, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ) ολιγωρούν στην κήρυξή τους ως διατηρητέων μνημείων. Τα κτίσματα αυτά κατεστρέφονται ένα, ένα και ταυτόχρονα χάνεται η ιστορία της πόλης μας. Η ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου που αφορά την αρχιτεκτονική κληρονομιά των τελευταίων 100 χρόνων και οι πολλοί συναρμόδιοι φορείς που αποφασίζουν για την τύχη της έχουν καταδικάσει τον αρχιτεκτονικό πλούτο των νεότερων χρόνων στη βουλιμία των κατασκευαστικών εταιριών. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και η ΜΟnuMENTA σε συνεργασία με πολίτες προσπαθεί να συμβάλλει στην προστασία τους.

Η MOnuMENTA μόλις πληροφορήθηκε από περίοικους για την επικείμενη κατεδάφιση του κτηρίου στην οδό Παστέρ 8 – η Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) χωρίς αιτιολογία έκρινε ότι το κτήριο δεν έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον – υπέβαλε αιτήσεις προς τους αρμόδιους φορείς του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητώντας την κήρυξή του ως διατηρητέου μνημείου. Με τη συνεργασία του δικηγόρου Κ. Κατερινόπουλου υπέβαλε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της άδειας κατεδάφισης και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέδωσε στις 13 Απριλίου 2009 προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει την εκτέλεση της άδειας κατεδάφισης.
πηγή: http://www.monumenta.org/

                                           * * *
Την 1/12/2009 εκδόθηκε η με αριθμό 1366/2009 άδεια κατεδάφισης του κτηρίου στην οδό Παστέρ 8, η οποία υλοποιήθηκε άμεσα και κατεδαφίστηκε το κτήριο. Κατά της άδειας αυτής η MOnuMENTA άσκησε την με αριθμό 2992/2009 αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και αίτηση αναστολής 636/2009 για την οποία χορηγήθηκε Προσωρινή Διαταγή.
Η κατεδάφιση έγινε κατά παράβαση της Προσωρινής Διαταγής που χορηγήθηκε από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας με την οποία απαγορεύονταν οι εργασίες κατεδάφισης. Αυτό διότι η Προσωρινή Διαταγή χορηγήθηκε στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης 3/12/2009 και μέχρι εκείνη την ώρα το κτήριο ήταν άθικτο, καθώς οι εργασίες που έκανε το ειδικό μηχάνημα περιορίζονταν μόνο στην προσπάθεια απόσυρσης των μπάζων που βρίσκονταν στο όμορο οικόπεδο με πρόσοψη την Λ. Βασιλίσσης Σοφίας. Ειδοποιήθηκε 12.15 τηλεφωνικά ο Διοικητής του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος Αμπελοκήπων και στη συνέχεια του εστάλη στις 12.30 με fax ολόκληρο το δικόγραφο της αίτησης αναστολής κατά της οικοδομικής άδειας με την Προσωρινή Διαταγή και του ζητήθηκε η άμεση εκτέλεση της με την επιτόπου μετάβαση αστυνομικών. Αντίθετα μέχρι τις 14.30 για δύο και πλέον ώρες δεν έγινε καμιά ενέργεια από την Αστυνομία. Στη συνέχεια με fax ολόκληρο το δικόγραφο της αίτησης αναστολής κατά της οικοδομικής άδειας με την Προσωρινή Διαταγή εστάλη και στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων υπόψη του κ. Διευθυντή της, ήδη στις 13.00 και στον δικηγόρο που εκπροσωπεί τις εταιρίες δικαιούχους της άδειας ήδη στις 13.20. Η δικαστική επιμελήτρια επέδωσε στην Πολεοδομία την Προσωρινή Διαταγή στις 13.30 και στο Αστυνομικό Τμήμα στις 14.00.
Η μπουλντόζα χτύπησε το κτήριο από το πίσω μέρος του στις 13.50 σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που κατοικούν στην περιοχή. Στην ενέργεια αυτή προέβη αφού με υπερπροσπάθεια ανέβηκε τουλάχιστον 5 μέτρα σε ένα σωρό από μπάζα με σκοπό να πλήξει το κτήριο με μεγάλη βιασύνη πριν μεταβεί εκεί η Αστυνομία.
Η Αστυνομία δεν είχε μεταβεί στο χώρο των εργασιών και μας τηλεφώνησαν οι περίοικοι που γνώριζαν την ύπαρξη της Προσωρινής Διαταγής ότι ενώ οι εργασίες είχαν διακοπεί μεταξύ 12.30 και 13.10 συνεχίζονταν μετά με μεγαλύτερη ένταση και τους είπαμε να καλέσουν την Αστυνομία. Στις 14.00 οι αστυνομικοί δεν είχαν μεταβεί στο χώρο και σε τηλεφώνημα δικό μας στον Διοικητή μάς παρέπεμψε στην αξιωματικό Υπηρεσίας η οποία απάντησε ότι είχε στείλει την προσωρινή Διαταγή με fax στην Πολεοδομία για να ζητήσει οδηγίες, παραβαίνοντας την υποχρέωση άμεσης μετάβασης στο χώρο εργασιών και διακοπής τους. Στην επισήμανση μας ότι έχουν υποχρέωση ανεξάρτητα από την έκδοση τους σήματος διακοπής από την Πολεοδομία να προβούν σε άμεση διακοπή των εργασιών με μόνη την περιέλευση σε αυτούς της Προσωρινής Διαταγής, είχαν σφοδρές αντιρρήσεις και μόνο κατόπιν της επιμονής μας να ζητήσουν την γνώμη του Εισαγγελέα Υπηρεσίας, αποφάσισαν αφού επικοινώνησαν με την Εισαγγελία να αποστείλουν περιπολικό για να διατάξει την διακοπή των εργασιών.
Οι αστυνομικοί έφτασαν στο εργοτάξιο στις 14.30. Το κτήριο είχε χτυπηθεί ήδη 40 λεπτά πριν και είχε καταρρεύσει το πίσω μέρος του εκτός από τον πρώτο όροφο και όλη την όψη της οδού Παστέρ.
Με το δεδομένο προφανώς αυτό τη Δευτέρα 7/12 υπέβαλαν αίτηση ανάκλησης της Προσωρινής Διαταγής που τους χορηγήθηκε και ολοκλήρωσαν την κατεδάφιση.
Έτσι με τη δίωρη αυτή καθυστέρησή της η Αστυνομία αλλά και η Πολεοδομία έδωσαν τη δυνατότητα στους δικαιούχους της άδειας που γνώριζαν την ύπαρξη της Προσωρινής Διαταγής να πετύχουν την κατεδάφιση σημαντικού μέρους του κτηρίου, που το χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα για την ανάκληση της Προσωρινής Διαταγής και την ολοκλήρωση της κατεδάφισης.
MOnuMENTA  http://www.monumenta.org/article.php?IssueID=4&perm=1&ArticleID=481&CategoryID=20&lang=gr

info@monumenta.org
21/02/2010

                                                                              ***

περιοδικό για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
της Ελλάδας και της Κύπρου
magazine for the protection of natural and architectural heritage in Greece and Cyprus
                                       http://www.monumenta.org/Η ανάγκη για αντίδραση στη συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος, φυσικού και αρχιτεκτονικού, γέννησε την ιδέα της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού περιοδικού, η ανάγκη για δράση δημιούργησε το ηλεκτρονικό περιοδικό ΜΟnuMENTA, αυτό που ταξιδεύει πια στο Διαδίκτυο και διεκδικεί μια θέση στις οθόνες σας.

Θέμα του νέου αυτού περιοδικού είναι η προστασία και η ανάδειξη της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που περιλαμβάνονται ενιαία και αδιαχώριστα στη λέξη ΜΝΗΜΕΙΑ / ΜΟnuMENTA. Η διαμονή των συντελεστών του στην Ελλάδα και στην Κύπρο όρισε και τα γεωγραφικά πλαίσιά του χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επιθυμούν να τα ξεπεράσουν και να ενώσουν τη φωνή, τη γραφή τους, με όλους όσοι προσπαθούν για να σωθεί η φύση και τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, υψηλά και ταπεινά. Αν μάλιστα καταφέρουν να πληροφορούν αντικειμενικά, να ευαισθητοποιούν, να προκαλούν τη συμμετοχή και να ανοίξουν ένα διάλογο επικοινωνίας οι στόχοι τους θα θεωρηθούν επιτυχείς.

Από τον Οκτώβριο τού 2008 σχεδίαζαν τήν προσφυγή στό ΔΝΤ.

ΔΝΤ και πολιτική κρίση


Οικονομικές, αλλά και πολιτικές θα είναι οι επιπτώσεις της υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ. Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα ουσιαστικά μετατάσσεται από τη ζώνη του ευρώ των "15" στη μεθόριο με τις νέες χώρες - μέλη της Ε.Ε.


Κυριακή 11 Απριλίου 2010  εφημεριδα "Η ΑΥΓΗ"
*Διαβάστε  στο: http://www.avgi.gr
Παρουσίαση του βιβλίου του Σώτου Αλεξίου «Μια ζωή δυο φορές» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Περιοδικό & Εκδόσεις Μετρονόμος Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Οι εκδόσεις Μετρονόμος και το Polis Art ...