................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή, 2 Απριλίου 2010

ΜΑΞ ΚΑΪΖΕΡ: «Το ΔΝΤ δεν θα έχει περιορισμένο ρόλο»...

«Θα σας υποδουλώσει οικονομικά»

Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΜΑΞ ΚΑΪΖΕΡ
 ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ «ΛΑΪΤ» ΣΕΝΑΡΙΑ... ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΝΑΜΙΞΗΣ

  Επίκαιρα θέματα  
Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΤΖΗΛΑΚΗ *

«Το ΔΝΤ δεν θα έχει περιορισμένο ρόλο» στο πρόσφατα αποφασισμένο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, αφού «θέλει να εξασφαλίσει τον ελέγχο πολύτιμων ελληνικών υποδομών», διατείνεται ο οικονομικός αναλυτής σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το BBC, το Al Jazeera και το Russia Today, Μαξ Κάιζερ.Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών τρομοκρατών, υποστήριξε ο Μαξ Κάιζερ και προκαλεί να του υποδείξουν μια χώρα όπου το ΔΝΤ είχε περιορισμένη παρουσία ή κινήθηκε με υπευθυνότητα

Συχνά αποκαλούμενος και ακτιβιστής, ο κ. Κάιζερ δημιούργησε αίσθηση πριν από μέρες, όταν υποστήριξε σε εκπομπή του Al Jazeera ότι η Ελλάδα έχει πέσει θύμα «οικονομικών τρομοκρατών» εδώ και μια δεκαετία, κατηγορώντας το τραπεζικό σύστημα της Γουόλ Στριτ και το ΔΝΤ. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, υποστηρίζει ότι «εάν οι Ελληνες θέλουν να προφυλαχθούν από το ΔΝΤ, θα πρέπει να κρατικοποιήσουν τις τράπεζες, ιδρύοντας κρατικές ώστε να αναζωογονήσουν το τραπεζικό σύστημα», ενώ παράλληλα «να παύσει να πληρώνει τα δάνεια που πάρθηκαν παρανόμως», με «μαγείρεμα» των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την Goldman Sachs, και προτείνει αποκλεισμό της αμερικανικής τράπεζας και του ΔΝΤ από τη χώρα, με συνέπεια «δύο ή τρία χρόνια βαρειάς ύφεσης», η οποία θα της επιτρέψει όμως «να χτίσει την οικονομία της», εξασφαλίζοντας την οικονομική της ανεξαρτησία.

Κύριε Κάιζερ, ποια η γνώμη σας για την απόφαση στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. με συμμετοχή του ΔΝΤ;
«Είναι πρόβληματική, γιατί το ΔΝΤ δεν μπορεί να είναι ένας επιθυμητός θεσμός ελέγχου των οικονομικών σας, διότι θα φέρει μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των τραπεζών της Γουόλ Στριτ και όχι του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα των τραπεζιτών της Γουόλ Στριτ από το 2000. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ένας απολογισμός της σχέσης των τραπεζών της Γουόλ Στριτ με τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική κυβέρνηση. Εάν οι Ελληνες επιθυμούν να προφυλαχθούν από το ΔΝΤ, θα πρέπει να κρατικοποιήσουν αμέσως όλες τις τράπεζες, ιδρύοντας κρατικές, ώστε να αναζωογονήσουν το τραπεζικό σύστημα και να απαλλαγούν από τα άδικα μέτρα λιτότητας που τους επιβάλλονται, ενώ δεν ευθύνονται για το πρόβλημα. Γιατί ζητείται από τον ελληνικό λαό να πληρώσει για πράξεις διεφθαρμένων τραπεζιτών και πολιτικών; Είναι παράλογο».
Εχετε δικαιολογία τα παράνομα δάνεια
Η πρόταση σας είναι ρεαλιστική; Μπορεί μια χώρα να πράξει κάτι τέτοιο στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης;
«Οι Ελληνες έχετε μια καλή δικαιολογία. Ολα τα δάνεια από το 2000 και ένθεν είναι παράνομα, διότι πάρθηκαν παρανόμως με τη βοήθεια της Goldman Sachs. Η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή μπορεί να παύσει να πληρώνει τα δάνεια που πάρθηκαν παρανόμως και μπορεί να κρατικοποιήσει τράπεζες, γιατί θυματοποιήθηκε από αδίστακτους τραπεζίτες της Γουόλ Στριτ. Εχει διαπραχθεί ένα έγκλημα και πρέπει να αναγνωριστεί, όπως και ότι τα θύματα πρέπει να αποζημιωθούν από την Goldman Sachs και τις υπόλοιπες τράπεζες της Γουόλ Στριτ».
Η Γαλλία υποστηρίζει ότι οι υπάρχοντες οικονομικοί κανόνες της ευρωζώνης πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από νέους με βάση τις νέες συνθήκες. Συμφωνείτε;
«Ενας "ξένος" ασκεί πολιτική στην ευρωζώνη»
«Η ερώτηση πρέπει να είναι, γιατί η Γερμανία και ο Τρισέ της ΕΚΤ επιτρέπουν στο ΔΝΤ να έρθει και να ξεκινήσει να κουμαντάρει θέματα της ευρωζώνης. Πρόκειται περί μιας τυραννίας, διότι αφήνουν μια ξένη οντότητα να καθορίζει πολιτικές μέσα στην ευρωζώνη.
Η Γερμανία έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την Ελλάδα, την ενδιαφέρει περισσότερο τι γίνεται στο Λονδίνο, και χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να κάνει τη βρώμικη δουλειά, διότι θέλει το ΔΝΤ να επανακαθορίσει τους τραπεζικούς κανόνες στην ευρωζώνη.
Θέλει ένα σοκ, επιζητώντας συναλλαγματική ισοτιμία με τη Βρετανία. Και είναι δυσαρεστημένη με τους τραπεζικούς κανόνες έναντι της Βρετανίας. Και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη μέση αυτού του παιχνιδιού. Και θα πρέπει να πει "ώς εδώ και μη παρέκει", τα χρέη δημιουργήθηκαν παρανόμως, θέλουμε αποζημίωση από τις τράπεζες της Γουόλ Στριτ, θέλουμε τα λεφτά μας, τα θέλουμε τώρα, και ότι δεν υπάρχει χώρος για άλλες συζητήσεις».

Λέγεται, βέβαια, ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη θα είναι περιορισμένη...
«Ετσι δηλώνεται, αλλά βλέποντας το παρελθόν του ΔΝΤ, δεν υπάρχει παράδειγμα περιορισμένης εμπλοκής του σε οποιαδήποτε χώρα στην οποία πήγε και επέβαλε μέτρα λιτότητας υπέρ των τραπεζών της Γουόλ Στριτ.
«Θα σας υποδουλώσουν οικονομικά»
Δείξτε μου μια χώρα όπου είχαν περιορισμένη παρουσία και όπου κινήθηκαν με υπευθυνότητα. Οποιος πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα έχει περιορισμένο ρόλο, όποιο ΜΜΕ μεταδίδει τέτοια προπαγάνδα, θα πρέπει να ντρέπεται γιατί δεν αναφέρουν το ιστορικό του ΔΝΤ. Ο ρόλος του θα είναι περιορισμένος εφόσον η Ελλάδα τηρεί τα μέτρα λιτότητας. Τα μέτρα τους, όμως, θα είναι αδύνατον να τηρηθούν από τον ελληνικό λαό, και από εκείνο το σημείο και έπειτα θα έχουν κυρίαρχο ρόλο. Πιστεύετε ότι το ΔΝΤ θα σας πει "συμμορφωθείτε με τα μέτρα και θα εξέλθετε της κρίσης"; Θα είστε τρελοί εάν πιστεύετε ότι θα γίνει έτσι. Το ΔΝΤ θέλει να εξασφαλίσει τον ελέγχο των πολύτιμων ελληνικών λιμανιών και να τα πουλήσει.
Ο ελληνικός λαός θα χάσει τον έλεγχο της υποδομής της χώρας του, των λιμανιών του και της βιομηχανίας που συνδέεται μ' αυτά. Θα χαθούν. Και θα ενοικιάζει τα περιουσιακά στοιχεία που ο ίδιος δημιούργησε. Αυτό ονομάζεται δουλεία. Οπότε, εκτός και αν οι Ελληνες αντισταθούν, θα χάσουν την οικονομική τους κυριαρχία. Και η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά να σταματήσει τα γεράκια».

«Αποφασίστε πώς θέλετε να ζήσετε»
Δεν θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Ελλάδα διώξει τους παράγοντες που αναφέρετε; Ποιες θα είναι αυτές;
«Θα υπάρχουν συνέπειες, αλλά η ερώτηση είναι "θέλετε να ζήσετε σαν ελεύθεροι άνθρωποι ή σαν υπόδουλοι;" Εάν θέλεις να ζήσεις ελεύθερος, θα πρέπει να πολεμήσεις για την ελευθερία σου και θα υπάρξουν συνέπειες. Ή μπορείς να παραδώσεις τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου στο ΔΝΤ ως δούλους. Αυτές είναι οι επιλογές. Παίρνεις ένα σκληρό φάρμακο τώρα ή εκπορνεύεις τα παιδιά σου στο ΔΝΤ.

Εάν η Ελλάδα θελήσει να απαλλαγεί από το ΔΝΤ και την Goldman Sachs τώρα, η συνέπεια θα είναι δύο ή τρία χρόνια βαριάς ύφεσης, που θα της επιτρέψουν όμως να χτίσει μια οικονομία για τον εαυτό της. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν αποκλείει τη Goldman Sachs από τη χώρα σας, αφού αποδείχτηκε ότι μαγείρευε τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας; Να δηλώσει δηλαδή ότι θέλουμε να φύγουν αμέσως όλοι οι εκπρόσωποι της Goldman Sachs ή να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη για οικονομική απάτη;».

* από την εφημ. "Ελευθεροτυπία", Παρασκευή 2 Απριλίου 2010Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

ΚΡΙΣΗ ΘΕΣΜΩΝ, ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ

Καθώς το βλέμμα μας πληγώνεται όπου κι αν το στρέψουμε τις μέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, γίνεται πιο φανερό ότι διανύουμε μια εποχή βαθύτατης κρίσης. Το κυρίαρχο συναίσθημα τούτες τις στιγμές είναι η οργή που περισσεύει, η θλίψη, η ματαίωση και, βεβαίως, η έκπληξη καθώς άφωνοι παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν – στη δική μου περίπτωση, από το μπαλκόνι του σπιτιού μου στην καρδιά του Κέντρου.
Καθημερινά λοιπόν συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας...
Παίρνοντας αυτό ως δεδομένο και με αφορμή την οικονομική κρίση που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο και έφτασε στη χώρα μας, επιλέξαμε να αφιερώσουμε ένα κομμάτι του περιοδικού στις επιπτώσεις της στην αγορά της τέχνης. Το highlights αποπειράται να ερευνήσει κατά πόσον η κρίση έχει επηρεάσει την αγορά και τις τιμές των έργων που τελευταία είχαν εκτοξευτεί σε ύψη δυσθεώρητα.
Ταυτόχρονα, προσπαθεί να ανιχνεύσει τη θέση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο διεθνές σύστημα αξιών και να καταγράψει ενδεικτικές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά. Διαβάστε το αφιέρωμα στις σελίδες που ακολουθούν και ανακαλύψτε τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από αυτό το ζήτημα.
Ντίνα Πετροπούλου
dpetropoulou@highlights.gr


   http://www.highlights.gr/page/home/index.asp?lang=gr&start=1

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Η οδύσσεια της οικογένειας Νατζαφί βρήκε μακάβριο τέλος στα Πατήσια- Δύσκολα θα ξαναδεί η μικρή Φρεστάν

Οικογένεια Αφγανών μεταναστών
Εφυγα από τη χώρα μου
για να σώσω τα παιδιά μου από τον πόλεμο,και τώρα...»
Εννέα χιλιάρικα το ταξίδι στον θάνατο
Η Εβδομάδα των Παθών ξεκίνησε λίγο νωρίτερα για την οικογένεια Νατζαφί. Η κυρία Ζαχρά Νατζαφί, σε έναν θάλαμο του 6ου ορόφου του νοσοκομείου «Ερυθρός», κλαίει όλη την ώρα και μονολογεί: «Το παιδί μου, η ζωή μου...». Οι εικόνες του διαμελισμένου σώματος του 15χρονου Αμιντολά περνούν συνέχεια από μπροστά της. «Ηταν ψηλός, ήταν όμορφος» λέει και ξαναλέει. Ως χθες το μεσημέρι δεν γνώριζε ότι η 11χρονη κόρη της Φρεστάν κινδυνεύει να χάσει την όρασή της. Ηξερε όμως ότι νοσηλεύεται σε ένα από τα καλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία. «Η ύπαρξη της κόρης μου με κρατά ακόμη όρθια. Εφυγα από τη χώρα μου για να σώσω τα παιδιά μου από τον πόλεμο,και τώρα...» λέει, μη μπορώντας να εξηγήσει αυτό που έγινε το βράδυ της Κυριακής κοντά στο σπίτι όπου ζει με την οικογένειά της.
Τα λόγια της μητέρας μετέφεραν προς «Το Βήμα» οι συντοπίτες της κκ. Παστούν Ζαλμάι και Ζαχέρ Μομάντ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα αντίστοιχα, καθώς η προσέγγιση του θαλάμου της δεν ήταν δυνατή. Εξω από τον θάλαμο όπου νοσηλεύεται υπήρχαν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η άτυχη γυναίκα είχε έρθει στην Ελλάδα- μέσω της Τουρκίας- πριν από έξι μήνες μαζί με τον σύζυγό της Μουχαμάτ Ισά, την κόρη της Φρεστάν και τον γιο της Αμιντολά.
Για να έλθουν, είχαν πληρώσει 9.000 ευρώ. «Πούλησαν τα υπάρχοντά τους στον Αφγανιστάν για να καταφέρουν να έρθουν» λέει ο κ. Ζαλμάι. Εδώ ζούσαν πουλώντας στις λαϊκές αγορές αντικείμενα που έβρισκαν στα σκουπίδια. Το ζευγάρι έχει άλλα έξι μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία ζουν στο Ιράν, στην Αυστραλία και στη Νορβηγία. Ονειρό τους ήταν να φύγουν μια μέρα όλοι μαζί για τη Νορβηγία. Η μοίρα όμως τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι.
Οπως είπε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ.Βούγιας χθες το μεσημέρι έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η μητέρα, «η γυναίκα προσπάθησε να σώσει τα παιδιά της από τον πόλεμο και έπεσε εδώ θύμα ενός ακήρυκτου πολέμου». Ο κ. Βούγιας έδωσε εγγυήσεις στη γυναίκα ότι η ταφή του παιδιού της θα γίνει με τον τρόπο που επιβάλλουν τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας της και ότι η οικογένειά της θα τεθεί υπό καθεστώς επικουρικής προστασίας, που θα διασφαλίσει ό,τι χρειάζεται σε θέματα στέγασης, σίτισης, νοσηλείας, παιδείας, καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορέσει η οικογένεια να ταξιδέψει αν επιθυμεί σε κάποια άλλη χώρα. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωριστούν η ίδια και η κόρη της ως θύματα τρομοκρατικής επίθεσης.

Τη 45χρονη γυναίκα παρακολουθούν ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί του νοσοκομείου «Ερυθρός». «Δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά. Το σοκ όμωςπου έχει υποστεί είναι τεράστιο» δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Λ. Λωτίδης , προσθέτοντας ότι θα παραμείνει για νοσηλεία όσο χρειαστεί. Δυσοίωνο είναι το μέλλον για την 11χρονη κόρη της, η οποία νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η όραση από το αριστερό μάτι του κοριτσιού έχει ήδη χαθείστη θέση του θα τοποθετηθεί τεχνητό- και οι γιατροί έδιναν μάχη ως χθες το απόγευμα προκειμένου να σώσουν το δεξί μάτι. Δεν ήταν ωστόσο ιδιαίτερα αισιόδοξοι.
Οπως αναφέρεται στο ιατρικό δελτίο το οποίο εξεδόθη από τη διοίκηση του νοσοκομείου, «η πρόγνωση είναι δυσμενήςσε ό,τι αφορά την οφθαλμολογική αντιμετώπιση» . Εκτός από την κάκωση των δύο ματιών, το κορίτσι είχε πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά.
εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ"  Τρίτη 30 Μαρτίου 2010  της ΕΛΕΝΑΣ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=322960&dt=30/03/2010#ixzz0jgzzpslZ

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...