............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΚΡΙΣΗ ΘΕΣΜΩΝ, ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ

Καθώς το βλέμμα μας πληγώνεται όπου κι αν το στρέψουμε τις μέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, γίνεται πιο φανερό ότι διανύουμε μια εποχή βαθύτατης κρίσης. Το κυρίαρχο συναίσθημα τούτες τις στιγμές είναι η οργή που περισσεύει, η θλίψη, η ματαίωση και, βεβαίως, η έκπληξη καθώς άφωνοι παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν – στη δική μου περίπτωση, από το μπαλκόνι του σπιτιού μου στην καρδιά του Κέντρου.
Καθημερινά λοιπόν συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας...
Παίρνοντας αυτό ως δεδομένο και με αφορμή την οικονομική κρίση που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, επεκτάθηκε στον υπόλοιπο κόσμο και έφτασε στη χώρα μας, επιλέξαμε να αφιερώσουμε ένα κομμάτι του περιοδικού στις επιπτώσεις της στην αγορά της τέχνης. Το highlights αποπειράται να ερευνήσει κατά πόσον η κρίση έχει επηρεάσει την αγορά και τις τιμές των έργων που τελευταία είχαν εκτοξευτεί σε ύψη δυσθεώρητα.
Ταυτόχρονα, προσπαθεί να ανιχνεύσει τη θέση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο διεθνές σύστημα αξιών και να καταγράψει ενδεικτικές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά. Διαβάστε το αφιέρωμα στις σελίδες που ακολουθούν και ανακαλύψτε τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από αυτό το ζήτημα.
Ντίνα Πετροπούλου
dpetropoulou@highlights.gr


   http://www.highlights.gr/page/home/index.asp?lang=gr&start=1

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Η οδύσσεια της οικογένειας Νατζαφί βρήκε μακάβριο τέλος στα Πατήσια- Δύσκολα θα ξαναδεί η μικρή Φρεστάν

Οικογένεια Αφγανών μεταναστών
Εφυγα από τη χώρα μου
για να σώσω τα παιδιά μου από τον πόλεμο,και τώρα...»
Εννέα χιλιάρικα το ταξίδι στον θάνατο
Η Εβδομάδα των Παθών ξεκίνησε λίγο νωρίτερα για την οικογένεια Νατζαφί. Η κυρία Ζαχρά Νατζαφί, σε έναν θάλαμο του 6ου ορόφου του νοσοκομείου «Ερυθρός», κλαίει όλη την ώρα και μονολογεί: «Το παιδί μου, η ζωή μου...». Οι εικόνες του διαμελισμένου σώματος του 15χρονου Αμιντολά περνούν συνέχεια από μπροστά της. «Ηταν ψηλός, ήταν όμορφος» λέει και ξαναλέει. Ως χθες το μεσημέρι δεν γνώριζε ότι η 11χρονη κόρη της Φρεστάν κινδυνεύει να χάσει την όρασή της. Ηξερε όμως ότι νοσηλεύεται σε ένα από τα καλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία. «Η ύπαρξη της κόρης μου με κρατά ακόμη όρθια. Εφυγα από τη χώρα μου για να σώσω τα παιδιά μου από τον πόλεμο,και τώρα...» λέει, μη μπορώντας να εξηγήσει αυτό που έγινε το βράδυ της Κυριακής κοντά στο σπίτι όπου ζει με την οικογένειά της.
Τα λόγια της μητέρας μετέφεραν προς «Το Βήμα» οι συντοπίτες της κκ. Παστούν Ζαλμάι και Ζαχέρ Μομάντ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της αφγανικής κοινότητας στην Ελλάδα αντίστοιχα, καθώς η προσέγγιση του θαλάμου της δεν ήταν δυνατή. Εξω από τον θάλαμο όπου νοσηλεύεται υπήρχαν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η άτυχη γυναίκα είχε έρθει στην Ελλάδα- μέσω της Τουρκίας- πριν από έξι μήνες μαζί με τον σύζυγό της Μουχαμάτ Ισά, την κόρη της Φρεστάν και τον γιο της Αμιντολά.
Για να έλθουν, είχαν πληρώσει 9.000 ευρώ. «Πούλησαν τα υπάρχοντά τους στον Αφγανιστάν για να καταφέρουν να έρθουν» λέει ο κ. Ζαλμάι. Εδώ ζούσαν πουλώντας στις λαϊκές αγορές αντικείμενα που έβρισκαν στα σκουπίδια. Το ζευγάρι έχει άλλα έξι μεγαλύτερα παιδιά, τα οποία ζουν στο Ιράν, στην Αυστραλία και στη Νορβηγία. Ονειρό τους ήταν να φύγουν μια μέρα όλοι μαζί για τη Νορβηγία. Η μοίρα όμως τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι.
Οπως είπε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπ.Βούγιας χθες το μεσημέρι έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η μητέρα, «η γυναίκα προσπάθησε να σώσει τα παιδιά της από τον πόλεμο και έπεσε εδώ θύμα ενός ακήρυκτου πολέμου». Ο κ. Βούγιας έδωσε εγγυήσεις στη γυναίκα ότι η ταφή του παιδιού της θα γίνει με τον τρόπο που επιβάλλουν τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας της και ότι η οικογένειά της θα τεθεί υπό καθεστώς επικουρικής προστασίας, που θα διασφαλίσει ό,τι χρειάζεται σε θέματα στέγασης, σίτισης, νοσηλείας, παιδείας, καθώς και ταξιδιωτικά έγγραφα, ώστε να μπορέσει η οικογένεια να ταξιδέψει αν επιθυμεί σε κάποια άλλη χώρα. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωριστούν η ίδια και η κόρη της ως θύματα τρομοκρατικής επίθεσης.

Τη 45χρονη γυναίκα παρακολουθούν ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί του νοσοκομείου «Ερυθρός». «Δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά. Το σοκ όμωςπου έχει υποστεί είναι τεράστιο» δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου κ. Λ. Λωτίδης , προσθέτοντας ότι θα παραμείνει για νοσηλεία όσο χρειαστεί. Δυσοίωνο είναι το μέλλον για την 11χρονη κόρη της, η οποία νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η όραση από το αριστερό μάτι του κοριτσιού έχει ήδη χαθείστη θέση του θα τοποθετηθεί τεχνητό- και οι γιατροί έδιναν μάχη ως χθες το απόγευμα προκειμένου να σώσουν το δεξί μάτι. Δεν ήταν ωστόσο ιδιαίτερα αισιόδοξοι.
Οπως αναφέρεται στο ιατρικό δελτίο το οποίο εξεδόθη από τη διοίκηση του νοσοκομείου, «η πρόγνωση είναι δυσμενήςσε ό,τι αφορά την οφθαλμολογική αντιμετώπιση» . Εκτός από την κάκωση των δύο ματιών, το κορίτσι είχε πολλαπλά θλαστικά τραύματα στο πρόσωπο και στα κάτω άκρα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν χειρουργικά.
εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ"  Τρίτη 30 Μαρτίου 2010  της ΕΛΕΝΑΣ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=322960&dt=30/03/2010#ixzz0jgzzpslZ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

«Εγώ είμαι ο... βομβιστής με το σαμπουάν»



Ο δάσκαλος κολύμβησης Μάριος Ζ. μιλάει στο «Βήμα» μέσα από τη φυλακή για τη σύλληψή του σε πρόσφατη διαδήλωση

«Oύτε για μια στιγμή δεν μετανιώνω για την ώρα που βρέθηκα στην πορεία. Κατέβηκα να φωνάξω για τα δικαιώματά μου,των γονιών μου,τα δικαιώματα όλου του κόσμου που αγωνιά και όλων αυτών που έρχονται πίσω μας. Είμαι παιδαγωγός, δάσκαλος,είμαι διαρκώς με παιδιά. Νιώθω την ευθύνη» είναι οι πρώτες του κουβέντες από την άλλη άκρη της γραμμής. Τηλεφωνεί από καρτοτηλέφωνο από την Α΄ Πτέρυγα Κορυδαλλού. Εκεί βρέθηκε ύστερα από επεισόδια που ακολούθησαν τη μεγάλη πορεία της 11ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας. Απολογισμός τους, 16 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 12 έγιναν συλλήψεις... Ο 28χρονος δάσκαλος κολύμβησης Μάριος Ζ., όπως έγινε γνωστός μέσω του πανό που κρέμασαν οι γονείς αθλητών του, μας μιλάει από τη φυλακή όπου βρίσκεται εδώ και εννέα ημέρες. Και όπως μας λέει, παίρνει δύναμη και από τις 8.500 διαδικτυακές υπογραφές στο www. freemariosz. wordpress. com, το μπλογκ που δημιούργησαν οι φίλοι του, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Προχθές έγινε νέα πορεία διαμαρτυρίας για τη σύλληψή του.

Δηλώνει «αθώος».
 Ολοι αθώοι όμως δεν δηλώνουν; «Δεν μπορώ να πείσω τους πάντες ότι είμαι άδικα μέσα. Εκείνη όμως τη στιγμήήταν τόσος κόσμος γύρω μου που με είδε,είδε τη σκηνή και ξέρει ότι είναι άδικο αυτό που συμβαίνει...».
Είναι η πρώτη φορά στη ζωή του που έρχεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. «Κατά τη διάρκεια της σύλληψής μουδεν προέβαλα καμία αντίσταση.Δεν έχω κομματική ταυτότητα,δεν είμαι τρομοκράτης.Σήμερα κατηγορούμαι για κατασκευή, κατοχή, ρίψη βόμβας μολότοφ με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά μου. Θεωρώ ότι οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων υπέρ μου και οι φωτογραφίεςείναι στοιχεία αδιάσειστα.Γιατί βρίσκομαι εδώ;Δεν ξέρω. Γιατί έχω ράστα και κρατούσα σακίδιο, στο οποίο σημειωτέον βρήκαν το μαγιό, το σαμπουάν και ό,τι τέλος πάντων χρησιμοποιώ στο κολυμβητήριο όπου εργάζομαι και στο οποίο ήλπιζα να φτάσω μετά τη λήξη της πορείας». Γιατί λοιπόν είναι μέσα; «Νιώθω σαν κάποιος να ήθελε- όχι εμένα προσωπικά αλλά γενικά- να βάλει κάποιον από τους συλληφθέντες στη φυλακή. Ενα είδος παραδειγματισμού ίσως ή και τρομοκρατίας του κόσμου που διαδηλώνει» .
Ε ίναι ένας από τους πρωταγωνιστές στην επικαιρότητα των ημερών και οι φίλοι του το επιδιώκουν με κάθε τρόπο. Εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, μιλούν στα ραδιόφωνα, κολλούν αφίσες. «Με ρωτάτε αν ντρέπομαι. Η αλήθεια είναι πως τα συναισθήματά μου εδώ μέσα είναι ανάμεικτα και με ταλανίζουν όλη μέρα. Αλλιώς αισθάνομαι όταν σκέφτομαι το πώς θα ξαναγυρίσω στη δουλειά μου και αλλιώς το πώς θα με αντιμετωπίσουν οι γονείς των παιδιών τα οποία διδάσκω,τους οποίους σαφώς και δεν ντρέπομαι. Τους ευχαριστώ. Τους ευχαριστώ γιατί πριν από λίγες ημέρες έφτασαν κρατώντας από το χέρι τα παιδιά τους έξω από τη φυλακή, να δηλώσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους».
Οσον αφορά τους δικούς του γονείς; «Νιώθω περηφάνια για τους γονείς μου, για τη δύναμη που μου δίνουν. Νιώθω ευγνωμοσύνη για τους φίλους μου που δεν έπαψαν στιγμή να είναι στο πλευρό μου. Νιώθω την ανάγκη με κάποιον τρόπο να τιμήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που με σκέφτονται. Νιώθω όμως και θλίψη γιατί δεν μπορώ να δω κανέναν από αυτούς.Νιώθω ακόμα μεγαλύτερη θλίψη κοιτώντας τα σπίτια γύρω από τη φυλακή.Η ελευθερία είναι τόσο δίπλα, κι όμως τόσο μακριά...».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΝΙΚΗ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Διαβάστε περισσότερα:

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Παρουσιάζεται το Λεύκωμα της Καρύταινας την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 το απόγευμα...

Ειδήσεις για την Aρκαδία


"Καρύταινα, η Διαμαντόπετρα του Μωριά",
είναι ο τίτλος του λευκώματος του Δήμου Γόρτυνος
που θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Κυριακής 21 Μαρτίου 2010 στις 6.00 μ.μ.
στο Ξενοδοχείο Εσπέρια Παλλάς Σταδίου 22 στην Αθήνα.

Στο πρόγραμμα της παρουσίασης περιλαμβάνονται ομιλίες
του Δημάρχου Κωνσταντίνου Μιχόπουλου,
του διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου
Ηλία Γιαννικόπουλου,
του συγγραφέα Σοφοκλή Δημητρακόπουλου
και του Επιμελητή της Έκδοσης Πέτρου Σαραντάκη.

*δείτε και στο: http://arkadiko.blogspot.com/

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ!!!!!!!!!

Παιδί της 10ετίας του ‘60 μεγάλωσα σε μια φοβισμένη φτωχή οικογένεια…. που το μόνο που ήξερε να λέει ήταν :
ΜΗ ΜΙΛΑΣ!!!!!!!!
Δεν έχεις καμιά δουλειά εσύ να μιλάς.
Θα είσαι σωστή, έντιμη, εργατική, υπάκουη … δεν θα ανακατεύεσαι στα πολιτικά, δεν θα αντιμιλάς και κανένας δεν θα σε πειράξει!
Ναι κανένας δεν πείραξε … τότε…. εμένα και άλλους χιλιάδες σαν και μένα!!!
Παντρεύτηκα μικρή τελειώνοντας το Λύκειο…. και ο πατέρας μου θεώρησε ότι αφού είμασταν φτωχοί…. οι σπουδές ήταν όνειρο μακρινό….
Έκανα μια οικογένεια δουλεύοντας από τα 18 μου και δεν προλάβαινα να δω ούτε ΕΜΕΝΑ…. σκλάβα των υποχρεώσεων έμεινα μακριά από τα κοινά… εν υπνώσει… για σειρά ετών…
Με τρέξιμο και παρακάλια η μητέρα μου κατάφερε να με “εξασφαλίσει” να με “βολέψει” στο Δημόσιο….
Μπήκα λοιπόν αγνή σ’ ένα χώρο κανίβαλλων… ταγμένων… έμμισθων ψηφοφόρων να δουλέψω με όλη μου την εργατικότητα … και μου είπαν …….
“Χαλάρωσε χαλάς την πιάτσα”… ” καρφώνεις τους προηγούμενους” “πιο σιγά” “χαλαρά”.
Πήγα να σηκώσω ανάστημα και μου κόψαν τα πόδια….
Αντιστάθηκα… συνέχισα να δουλεύω και έγινα αντικείμενο εκμετάλλευσης… με τη δική μου δουλειά προωθήσαν άλλους…. με τη δικαιολογία ότι ήμουν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης…. άρα δεύτερης κατηγορίας…
Ζήτησα να βγω και γω εκτός έδρας…… για να ελαφρύνω τα οικονομικά βάρη της οικογένειας και μου είπαν .. πάρε αυτό το ποσό για τόσες μέρες….. φτάνει…………….
MA ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ…. έβαζες και από την τσέπη σου…..
Είδα λοιπόν τότε για πρώτη φορά την ΚΟΜΠΙΝΑ…..
Ο ξενοδόχος να κόβει 20 μέρες διαμονή σ’ αυτούς που μέναν 5 μέρες….
Είδα να κάθομαι όλες τις μέρες μη τρώγοντας για να μείνει κάνα φράγκο…
να τρέχω πόρτα – πόρτα για να συλλέξω τα στοιχεία που έπρεπε και όταν επιστρέφω ……. τα στοιχεία να αλλάζονται γιατί αυτές ήταν οι γραμμές της ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ………..
Είπα δεν θα το ξανακάνω αυτό….
Έφυγα και κατέληξα σε έναν τ. Υπουργό ….. γνωρίζοντας αν μη τι άλλο το ήθος αυτού του ανθρώπου και το έργο του….
Και εκεί ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΒΙΟ ΠΑΝΩ ΜΟΥ Ή ΜΕΣΑ ΜΟΥ ……
άρχισα να βλέπω… να διαβάζω… να ακούω….
είδα μεγάλους ανθρώπους να μου μιλούν…..
για ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ…..
για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΩΝ
για ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ
για ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
για ΧΡΟΝΙΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
για ΧΡΟΝΙΑ ΗΘΟΥΣ και ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ που ντράπηκα που δεν γνώριζα την ύπαρξή τους……
Ντράπηκα για μένα…. αλλά ντράπηκα και ντρέπομαι για όλους αυτούς που δεν φρόντισαν να με μάθουν….
Ντράπηκα και ντρέπομαι για αυτά που ζω … που ζούμε…..
Ντράπηκα και ντρέπομαι που δεν ήξερα την ύπαρξη σπουδαίων ανθρώπων…. λαμπερών… και ξέρω όλα τα λαμόγια που υπάρχουν και τις κομπίνες τους…..
Ντράπηκα και ντρέπομαι για το ότι όλοι κρίνουν και κανείς δεν κρίνεται…….
Ντράπηκα και ντρέπομαι που μπροστά στη βόλεψη….. όλοι εθελοτυφλούν…..
Ντράπηκα και ντρέπομαι να βλέπω κλέφτες χορτασμένους να κάνουν κήρυγμα στους πεινασμένους φτωχούς … πως να κάνουν οικονομία και δίαιτα για να σωθούμε…..
Ντράπηκα και ντρέπομαι για το αύριο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας … και στους αγέννητους….
ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΥΒΩ ΦΟΒΑΜΑΙ…..
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΡΥΒΩ… ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΥΜΩΜΕΝΗ…..
Είμαι θυμωμένη με όλους ΕΣΑΣ……
τους παλιούς ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ….
τους ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ….
εσάς που έχετε γνώση… πείρα…
εσάς που εύκολα κρίνετε και κατακρίνεται….
που βγάζετε μεγάλους λόγους και σχολιάζεται μέσα από το γραφειάκι σας με την ασφάλεια των τραπεζικών σας καταθέσεων….
Είμαι θυμωμένη που ο καθένας από σας ευλογεί τις π. Χ. κατακτήσεις του από το δικό του μετερίζι…..
και σήμερα “κιοτεύετε” μόνο αναφερόμενοι στο τι κάνατε τότε…..
Είμαι θυμωμένη γιατί κατάλαβα ότι και εσείς κοιτάτε την προσωπική σας και ΜΟΝΟ ΒΟΛΕΨΗ…..
Είμαι θυμωμένη που σε κάθε γραφείο τέτοιων ανθρώπων υπάρχουν χιλιάδες βιβλία … σκονισμένα… αραχνιασμένα… όταν αυτά θα μπορούσαν να γίνουν ΟΠΛΟ των παιδιών απανταχού της ΓΗΣ……
Είμαι θυμωμένη… γιατί δεν μπαίνετε καν στον κόπο να ασχολειθείτε με τους νέους ανθρώπους…..
να τους ξυπνήσετε… ή να τους ακούσετε…..
να τους δώσετε αυτή την παιδεία που δεν θα επιτρέπει την ανθρώπινη εκμετάλλευση και κοροϊδία.. αυτή που δεν θα επιτρέπει ΔΥΝΑΣΤΕΣ ………
Eíμαι θυμωμένη γιατί αυτός ο κόσμος είναι πολύ όμορφος …. και εσείς τον αφήνεται να καταστραφεί….
Μία μόνο ελπίδα έχω ΄…….ότι η ιστορία που πρόσφατα παρακολούθησα.. μου έδειξε πως
ΚΑΠΟΤΕ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ … ΕΝΑΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ …. ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΙ…… ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΑΝ ΤΟΝ ΒΡΩ ΘΑ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ…………………………………

πηγή: Ανατολική Αττική

Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Α.Τσίπρας: Ανάγκη ενότητας της Αριστεράς .


Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, κατώτερη των αναγκών, των προσδοκιών και της ελπίδας του ελληνικού λαού, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου και, παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς.


"Τέλος στα παραμύθια της Κυβέρνησης"

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε πολλές φορές στον κ. Πάγκαλο, με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, δια του αντιπροέδρου, υπέθεσε ότι "τώρα είναι η ώρα της προβοκάτσιας, ότι τώρα θα περάσουμε στο στάδιο της κατασυκοφάντησης".
Πρόσθεσε ότι "τελείωσε το παραμύθι με τον εξωτερικό εχθρό, την επίθεση που δέχεται η χώρα και πρέπει να αμυνθούμε ενωμένοι να σώσουμε τη πατρίδα, και τώρα θα ξαναπαίξουν το παιχνίδι με τον εσωτερικό εχθρό".

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ προέβλεψε ότι στην κυβέρνηση "θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασπείρουν κλίμα διχασμού στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να απογοητευτεί ο κόσμος και να ξαναγυρίσει εκεί που τον θέλουν, στον καναπέ, να παρακολουθεί αμήχανα τις ειδήσεις των οκτώ".
Ο κ. Τσίπρας αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική έκανε λόγο για παραμύθια όσον αφορά τη χρεοκοπία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "έξυπνο σενάριο, καλοστημένο σκηνικό σε όλες τις τηλεοράσεις". Το δεύτερο παραμύθι, όπως είπε, είναι η ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή, "μπαίνουμε στο δεύτερο πεντάμηνο προετοιμασίας και προπαγάνδας. Αυτή τη φορά το παραμύθι θα τελειώσει και μαζί του θα εξαφανιστούν δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα. Θα εξαφανιστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα και θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ώστε να απελευθερωθούν οι απολύσεις".
Επίσης, το τρίτο παραμύθι, όπως είπε, είναι τα κεκτημένα. Δηλαδή, "αυτό όμως παίζεται πάρα πολλά χρόνια. Προνομιούχοι οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1.200 ευρώ, πολυτέλεια η δημόσια δωρεάν παιδεία, γραφειοκρατικός και αντι-αναπτυξιακός ο δημόσιος τομέας, ζημιογόνες οι ΔΕΚΟ και η Ολυμπιακή".
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στην ανάγκη ενότητας της Αριστεράς, σημείωσε ότι πρέπει "να τελειώνουμε επιτέλους με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Να τελειώνουμε με τις συνδικαλιστικές πρακτικές που έχουν μοναδική απασχόληση να είναι ιμάντες μεταβίβασης της κομματικής γραμμής, είτε κυβερνητικής, είτε αντιπολιτευόμενης και να πρωτοστατήσουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και απεργίες, αποκρούοντας κάθε νέα προβοκάτσια από τις πολλές που ετοιμάζουν".
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του αγωνίζεται για ένα ευρύ μέτωπο που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να "περάσει" τα μέτρα. "Για ένα κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων που μπορεί να γίνει πλειοψηφικός. Ένα συνασπισμό δυνάμεων που θα δώσει νέα πνοή στο όραμα της ενότητας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ -  Σαββατο, 13 03 2010 13:36 .

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα σήμερα εξαιτίας της νέας 24ωρης απεργίας από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

 Στις 11:00 η συγκέντρωση της ΓΣΣΕ στο Πεδίο του Άρεως, στις 12 του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.


Η νέα απεργία αποτελεί το αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει τα συνδικάτα αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Παραλύουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, απεργούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, στον ΟΣΕ και οι δημοσιογράφοι. Προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι θα μεταβούν στην πορεία, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ θα διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους από τις 10:00 έως τις 16:00.



Χάος αναμένεται να προκληθεί στα αεροδρόμια λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Μετ' εμποδίων οι συναλλαγές με τις τράπεζες καθώς απεργούν και οι τραπεζικοί υπάλληλοι. Στις κινητοποιήσεις μετέχουν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.



Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι υπηρεσίες πρόνοιας και το ΕΚΑΒ.

Επίσης στην απεργία συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.



Στην απεργιακή μάχη και οι αστυνομικοί, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή του 13ου, 14ου μισθού και των επιδομάτων. Στις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης θα συγκεντρωθούν έξω από τη ΓΑΔΑ.
Κλειστές για έκτη ημέρα θα παραμείνουν οι χωματερές, δίωρες στάσεις εργασίας 10:00-12:00 μέχρι και την Παρασκευή πραγματοποιούν οι δικαστικοί υπάλληλοι.



Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/03/blog-post_7682.html#ixzz0huH9Q5h4

«Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση»

 Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους
με τη σημερινή απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα



ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ*
Το μέγεθος της κοινωνικής δυσφορίας απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης μετράται στη σημερινή γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η επιτυχία της οποίας θα κρίνει την κλιμάκωση των κοινωνικών αντιδράσεων. Η χώρα βρίσκεται στο μέσον ενός απεργιακού κύματος που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και κορυφώνεται με τη σημερινή κινητοποίηση.

Οι δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επιχειρούν να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκεια, που είναι διάχυτη στους εργαζομένους εξαιτίας των σκληρών οικονομικών μέτρων, τα οποία οδηγούν σε ουσιαστική μείωση των εισοδημάτων τους.
«Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση» , είναι το βασικό σύνθημα της γενικής απεργίας, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να παραλύσει το κέντρο της Αθήνας, καθώς στις 11 π.μ. οι δύο οργανώσεις πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως, ενώ θα ακολουθήσει πορεία ως τη Βουλή. Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) διοργανώνει χωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας.

Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων, οι διπλωματούχοι μηχανικοί του Δημοσίου, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, καθώς και οι εργαζόμενοι στους δήμους.
Επιπλέον απεργούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές συμμετέχουν στην απεργία. Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι από την αρχή της εβδομάδας πραγματοποιούν δίωρες στάσεις εργασίας από τις 10.00 ως τις 12.00.
Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και οι τραπεζικοί υπάλληλοι, ενώ σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν στις μετακινήσεις καθώς όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται για 24 ώρες, εκτός του ΗΣΑΠ ο οποίος θα λειτουργήσει από τις 10.00 ως τις 16.00.

Π ροβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες εξαιτίας της 24ωρης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, όπως και στα λιμάνια λόγω της απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Τέλος, οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες των ένστολων υπαλλήλων καλούν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους λιμενικούς.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι βενζινοπώλες κλείνουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων στις 18 Μαρτίου, ενώ η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ έχει προγραμματίσει 48ωρη απεργία για τις 16 και 17 του μήνα. Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος με δήλωσή του αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της προηγούμενης Παρασκευής μιλώντας για «άνανδρη προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση» και για «πρακτικές ξένες με τις αρχές και τις αξίες του εργατικού κινήματος».
Ζήτησε από τους εργαζομένους «να μη φοβηθούν» και να «διαμαρτυρηθούν για τα κοινωνικά άδικα και μονομερή οικονομικά μέτρα».



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=319566&dt=11/03/2010#ixzz0hsDoMsTl

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Πιθανά σενάρια περί ελληνικής οικονομίας με τα νέα μέτρα...







Με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης
τραβάμε τα μαλλιά μας όσοι έχουν...






Μουδιασμένοι αναμένουν ...







η κοπέλα έδωσε
την φούστα της
για να σωθεί η ελληνική οικονομία... 







και κάπως έτσι θα κυκλοφορούν οι ελληνίδες με τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης... δεν θα είναι και άσχημα...

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Η Σαχάρα «μετακόμισε» στην Αθήνα



Η αφρικανική σκόνη έκανε ξανά την εμφάνισή της βάζοντας σε «κίτρινο κλοιό» την πρωτεύουσα.

Πυκνό στρώμα σκόνης από την Αφρική καλύπτει την ατμόσφαιρα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και η λεγόμενη «λασποβροχή» που προκύπτει από τα σύννεφα σκόνης, έπεσε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.


*εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 8.3.2010

Από την «Ελλάδα-σύμβολο» στο Focus!

 Οι Γνώμες*  

Μαζί με όλους τούς συμπατριώτες μας αναρωτιέμαι κι εγώ πώς οι Ευρωπαίοι ιστορικά και συνειδησιακά πέρασαν από την « Ελλάδα τού φιλελληνισμού » σε μια « Ελλάδα τού ανθελληνισμού ». Πώς συνέβη η πάλαι ποτέ « Ελλάδα-σύμβολο » να γίνει μια « Ελλάδα-αποδιοπομπαίος τράγος »? Τι έφταιξε στο να μεταβληθεί η «Ελλάδα-αντικείμενο σεβασμού » σε « Ελλάδα-αντικείμενο χλεύης»;

  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ**  

 Πώς μια μικρή αλλά καταξιωμένη στη συνείδηση των Ευρωπαίων χώρα μετετράπη σε μια χώρα απαξιωμένη σε ανησυχητική κλίμακα.
Είναι μόνο η οικονομική εξαθλίωση τής χώρας σε δημοσιονομικό επίπεδο μαζί με την αναδυόμενη δυσοσμία τής διαφθοράς σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, που μάς εξέθεσαν ανεπανόρθωτα? Είναι μόνο τα «στατιστικά μαγειρέματα» που μάς απαξιώνουν ηθικά, καταβυθίζοντας την αξιοπιστία μας? Είναι η υπερχρέωσή μας συνδυασμένη με μια προκλητική καλοπέραση και ξεγνοιασιά των Ελλήνων, που γέννησαν τον φθόνο των μονίμως οικονομικά πιεσμένων Ευρωπαίων? Οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί ξένων πολιτικών ανδρών και αξιωματούχων τής Ενωμένης Ευρώπης, οι προπηλακισμοί μεγάλης μερίδας τού Ξένου Τύπου, η χλεύη τού (λαϊκού) περιοδικού Focus ως αποκορύφωμα, αυτά όλα είναι ξαφνικές εκρήξεις μπροστά σε μια οικονομική κατάρρευση που απειλεί την Ελλάδα και που φοβούνται οι εταίροι μας μήπως συμπαρασύρει την οικονομική σταθερότητα ολόκληρης τής Ευρώπης? Η είναι μόνο, όπως ελέχθη, μια συγκυριακή απουσία στην Ευρώπη ικανής, εμπνευσμένης και εμπνέουσας ηγεσίας που πλήττει σήμερα την Ελλάδα και δι αυτής την ίδια την ιδέα τής Ενωμένης Ευρώπης?
Τα αίτια της απαξίωσης
Δεν έχω ούτε την πρόθεση ούτε τις γνώσεις να αμφισβητήσω ή να ελαχιστοποιήσω τη σημασία τού οικονομικού παράγοντα στην απαξίωση τής Ελλάδος. Ωστόσο, φρονώ ότι αυτή η αναντίρρητα υπαρκτή αιτία δεν είναι παρά η κορυφή τού παγόβουνου. Τα πραγματικά αίτια απαξίωσης τής Ελλάδος είναι βαθύτερα και υφέρποντα τις τελευταίες δεκαετίες. Διότι δεν μπορεί κανείς εύκολα να εξηγήσει πώς ο σεβασμός και η αγάπη που έτρεφαν παλαιότερα για τον ελληνικό πολιτισμό, για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα κολοσσοί τής γερμανικής επιστήμης με διεθνές κύρος, όπως ο μεγαλύτερος κλασικός φιλόλογος τής Ευρώπης ο Γερμανός Ούλριχ φον Wilamowitz ή ο Γερμανός ιδρυτής τής Βυζαντινολογίας Κarl Κrumbacher ή ο Γερμανός φιλόλογος και φιλόσοφος καθηγητής Werner Jaeger, ο συγγραφέας τού κλασικού έργου Ρaideia (Die Formung des Griechischen Μenschen), πώς όλος αυτός ο ενθουσιασμός και η ελληνολατρία ξέφτυσαν βαθμηδόν σ έναν διάχυτο αρνητισμό απέναντι στη χώρα μας και στους Ελληνες.
Και πώς συμβαίνει ακόμη να κλείνουν η μία μετά την άλλη οι έδρες ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια τής Δυτικής Ευρώπης, με τελευταίες να κινδυνεύουν σήμερα οι έδρες στο Καίμπριτζ και στο Κings Ακαδημία τού Λονδίνου? Γιατί φθίνουν, είναι αλήθεια, οι ελληνικές σπουδές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια? Είναι μόνο η έλλειψη χρηματοδότησης και ο περιορισμένος αριθμός φοιτητών ή το πρόβλημα ξεκινάει από μια αίσθηση ότι αυτές οι σπουδές δεν σημαίνουν πια τίποτε για τους Ευρωπαίους?
Συναντάμε πια στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα ή αλλού νεότερους σε ηλικία Ευρωπαίους και Ευρωπαίες που να σού απαγγέλλουν περήφανα κάποιους στίχους τού Ομήρου ή τού Σοφοκλή ή ένα απόσπασμα τού Πλάτωνος ή τού Θουκυδίδη, όπως συνέβαινε πολύ συχνά στο παρελθόν? Οχι! Προτείνω, λοιπόν, να πιάσουμε το νήμα από αυτό ακριβώς το σημείο και να ξετυλίξουμε από εδώ το κουβάρι τής αποκοπής αρχικά και τής άγνοιας και απαξίωσης, εν τέλει, τής Ελλάδας και των Ελλήνων.
Πού πήγαν οι «Πνευματικοί εραστές»;
Εχω γράψει επανειλημμένως στις φιλόξενες στήλες τού Βήματος ότι έ χουν βαθμηδόν χαθεί οι φυσικοί υποστηρικτές μας, οι φίλοι έως και «πνευματικοί εραστές» τής Ελλάδος, που δεν ήταν άλλοι από τις χιλιάδες των νέων ανθρώπων οι οποίοι ως μαθητές στα Γυμνάσια-Λύκεια τής Ευρώπης διδάσκονταν τα ανθρωπιστικά γράμματα, μάθαιναν τις κλασικές γλώσσες και λογοτεχνίες , γνώριζαν και εκτιμούσαν τους πολιτισμούς αντίστοιχους (ελληνικό και ρωμαϊκό). Αυτοί οι νέοι που είχαν έλθει σε επαφή με τον ελληνικό στοχασμό, τις ανθρωπιστικές αξίες, τους ελληνικούς πολιτειακούς θεσμούς, τη φιλοσοφία, την υψηλή τέχνη, τον δυτικό γενικά πολιτισμό όπως ξεκίνησε από τον ελληνικό ορθό λόγο και τη ρωμαϊκή διοίκηση και νομοθεσία και βεβαίως με τον χριστιανισμό που διαδόθηκε με το ελληνικά γραμμένο Ευαγγέλιο, αυτοί οι νέοι ήταν γνώστες και θαυμαστές μιας παιδείας που είχε άμεση αναφορά στην Ελλάδα και στον πολιτισμό της, σε προσωπικότητες και μυθικές μορφές των Ελλήνων, μιας Ευρώπης με ρίζες, με πνευματική ιστορία και με όνομα.
Στη θέση αυτής τής Παιδείας και τής Εκπαίδευσης, τα τελευταία χρόνια-με την ανοχή τη δική μας, των Ιταλών, των Γάλλων, των Αγγλων, των Γερμανών και άλλων Ευρωπαίων με παράδοση στα γράμματα ανθρωπιστικά-κυριάρχησε μια χρησιμοθηρική αντίληψη για το περιεχόμενο και τους σκοπούς τής Εκπαίδευσης, προερχόμενη κυρίως από απαίδευτους τεχνοκράτες. Μια αντίληψη που μετρούσε και μετράει τα πάντα με οικονομικούς δείκτες, με δείκτες πρακτικής και οικονομικά εξαργυρώσιμης γνώσης, με αποθέωση τής γνώσης των Η / Υ, τής γνώσης τής Αγγλικής (εις βάρος τής πολύτιμης γλωσ σικής πολυμορφίας) και, γενικότερα, τής απόκτησης εξαργυρώσιμων πληροφοριών σε διάφορους κλάδους. Ετσι εκδιώχθηκαν από την ευρωπαϊκή εκπαίδευση τα ανθρωπιστικά κλασικά γράμματα και η κοινή πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά τής Ευρωπαϊκής Αναγέννησης.
Αποτέλεσμα: οι Ευρωπαίοι τα τελευταία χρόνια ούτε τις ρίζες και την πολιτιστική παράδοση και ταυτότητα τής Ευρώπης γνωρίζουν, ό, τι δηλ. βαθύτερα και ουσιαστικά τους συνδέει, ούτε καμία γνώση και συμπάθεια τρέφουν για χώρες και λαούς όπως οι Ελληνες, τους οποίους γνωρίζουν πλέον μόνο από τα δελτία ειδήσεων τής τηλεόρασης και ενίοτε από τουριστικές πληροφορίες. Μια ποδοσφαιρική νίκη από ελληνική ομάδα ή μια τρομοκρατική ενέργεια στην Αθήνα, μια ενοχλητική διαδήλωση ή μια υπόθεση διαφθοράς είναι συνήθως ό, τι φθάνει εις γνώσιν τους και ανάλογα είναι πλέον τα αισθήματα που τρέφουν για την Ελλάδα και τους Ελληνες.

Με διαβατήριο τον πολιτισμό
Αν λοιπόν δεν αγωνιστούμε-με μακροπρόθεσμη στρατηγική και συμμαχίες κατάλληλες-να επανέλθει η ανθρωπιστική παιδεία στα ευρωπαϊκά σχολεία, όχι μόνο για να αλλάξει η αντίληψη για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά για να ξαναβρεί η ευρωπαϊκή εκπαίδευση τις ρίζες και τις ιστορικές και ιδεολογικές αναφορές και αξίες της και αν δεν εξασφαλιστεί παράλληλα μια επαγγελματική διέξοδος μέσα από τη διδασκαλία των ανθρωπιστικών γραμμάτων στην Εκπαίδευση, μια διέξοδος δηλ. που θα οδηγήσει νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν ανθρωπιστικές σπουδές και να ξαναζωντανέψουν έτσι τα αντίστοιχα Τμήματα στα Πανεπιστήμια, τότε όποια οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη κι αν γίνει στη μικρή Ελλάδα δεν θα οδηγήσει ποτέ από μόνη της σε μια ουσιαστική αναβάθμιση τής εικόνας της στο εξωτερικό που γεννιέται αβίαστα σε όσους εξ απαλών ονύχων είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.
Τέλος, έστω και μέσα από αυτή την πικρή εμπειρία που ζούμε πρέπει ως χώρα να πιστέψουμε, να σχεδιάσουμε και να δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα στην καλλιέργεια και προβολή τού πολιτισμού μας, συμπεριλαμβανομένου, βεβαίως, τού σύγχρονου πολιτισμού μας (γιατί δεν μπορούμε, φυσικά, να ζούμε μόνο με αναφορές στο παρελθόν!). Και κυρίως πρέπει να βρούμε τρόπους να προβάλλουμε συνεχώς τον πολιτισμό μας, αρχαίο, βυζαντινό και νέο, στο εξωτερικό, ξανακερδίζοντας το κύρος, την απήχηση και την εκτίμηση των Ευρωπαίων Εταίρων. Είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα σε μια διαφορετική αντιμετώπιση τής χώρας μας ακόμη και στο οικονομικό επίπεδο.
Σήμερα πληρώνουμε ακριβά τη μακρόχρονη πολιτική αβελτηρία μας να υποβαθμίζουμε σταθερά εντός Ελλάδος το μόνο πολύτιμο κεφάλαιο που διαθέτουμε σ αυτή τη γωνιά τής γης, τον διαχρονικό πολιτισμό μας. Με τα ψιχία τού προϋπολογισμού που δαπανούμε γι αυτόν μέσα στη χώρα και, κυρίως, με τα ψιχία που διαθέτουμε για την προβολή τού ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, πρώτοι εμείς απαξιώνουμε αυτή τη χώρα. Γι αυτό και είμαστε άξιοι τής τύχης μας, μόνο που δεν αξίζει την ίδια τύχη κι αυτή η πατρίδα, αυτός ο τόπος ο μικρός ο μέγας.

http://www.babiniotis.gr/
**Ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι καθηγητής της Γλωσσολογίας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

*εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ο πόλεμος των αρπακτικών με στόχο την οικονομία της χώρας


Υαινες κατασπαράζουν την Ελλάδα και τους Έλληνες εργαζόμενους 


Ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας με στόχο την Ελλάδα, έχει στηθεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά των Credit default swaps (CDS) δηλαδή των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου.
Ο όγκος των συναλλαγών στη συγκεκριμένη αγορά έχει αυξηθεί από τον Νοέμβριο και μετά, καθώς οι κερδοσκόποι σπεκουλάρουν την πιθανότητα χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας, κερδίζοντας εκατομμύρια.
Τα CDS είναι το συμβόλαιο που πληρώνει ένας επενδυτής όταν αγοράζει ομόλογα μιας χώρας και λειτουργεί ως ασφάλιστρο για την περίπτωση που η χώρα στην οποία έχει επενδύσει κηρύξει πτώχευση.
Τα CDS επινοήθηκαν στα τέλη του '90 με στόχο τη διάχυση του πιστωτικού κνδύνου, δίνοντας τη δυνατότητα σε τρίτους να αγοράζουν και να πωλούν αυτού του είδους τα παράγωγα και να κερδίζουν υπέρογκα ποσά.
Όταν ένας επενδυτής αγοράζει ένα ασφάλιστρο CDS σε χαμηλό επίπεδο και το Spread του αντίστοιχου ομολόγου αυξάνεται, τότε πουλάει μαζικά με αποτέλεσμα να κερδίζει μέσω του CDS. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, με τους κερδοσκόπους να έχουν στην κατοχή τους CDS και να πιέζουν ποντάροντας στην χρεωκοπία της χώρας.
Μια άλλη τακτική που ακολουθείται από τα hedge funds είναι οι ανοιχτές πωλήσεις ομολόγων μιας συγκεκριμένης χώρας.
Πλεονέκτημα για τους κερδοσκόπους, αποτελεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές στην αγορά των CDS, δεν εμφανίζονται στις πλατφόρμες των ομολόγων, καθώς πρόκειται για παιχνίδι για λίγους και ισχυρούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι να μένουν στο απυρόβλητο, την ώρα που παίζουν με την τύχη μιας χώρας.
Η δραστηριότητα των κερδοσκόπων στη συγκεκριμένη αγορά έχει προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, του οποίου η χώρα κινδυνεύει από τα αρπακτικά, να δηλώνει ότι Βρετανικά και Αμερικανικά επενδυτικά σχήματα κερδίζουν μέσω των CDS.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού των ανοιχτών πωλήσεων σε τραπεζικές μετοχές, ενώ η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας θα υποχρεώνει τους επενδυτές να ενημερώνουν όταν ποντάρουν στο ενδεχόμενο της πτώσης μιας μετοχής.
Φυσικά και οι κερδοσκόποι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Διοργανώνουν συναντήσεις, συνεννοούνται και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους έχοντας τον χρόνο στο πλευρό τους, σε σχέση με τις χειμαζόμενες χώρες.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των "Financial Times" για τη συνάντηση στην.... Αθήνα, στο ξενοχοχείο "Μεγάλη Βρετανία" στις 28 Ιανουαρίου. Το δείπνο διοργανώθηκε από την αμερικανική τράπεζα "Goldman Sachs", που εμπλέκεται στην υπόθεση απόκρυψης χρεών ευρωπαϊκών κρατών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Προσκεκλημένοι ήταν δέκα πελάτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι συζήτησαν για το "ελληνικό πρόβλημα" και για τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο από τους αναλυτές του hedge fund Paulson & Co, το οποίο συμμετέχει στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με θύμα τη χώρα μας, μέσω των CDS.

*εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" 06 Μάρτιος 2010

** Οι φωτογραφίες  είναι από την "Εν Αθήναις"...

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ρωτήστε το Δήμαρχο.Quiz για δυνατούς λύτες…

Πως γίνεται;

Mε δεδομένα ότι:

•Ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Διπλή Ανάπλαση δημιουργούσε 135 στρέμματα πρασίνου στο Βοτανικό. [πχ ΕΔΩ]

•Σήμερα σύμφωνα με το νέο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ προστίθενται άλλα 30 στρέμματα.

•O συνολικός χώρος της Διπλής Ανάπλασης είναι 220 στρέμματα και απομένουν για χτίσιμο 220-135-30= 55 στρέμματα.
Ερώτηση: Πως μπορούν να χωρέσουν…
1.Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών [40 στρέμ]

2.Οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

3.Και ένα εμπορικό κέντρο 52.000 τ.μ.

Σε 55 στρέμματα;;;!!!

Τη λύση του Quiz μπορείτε να μάθετε με ένα τηλεφώνημα στο γραφείο Δημάρχου


Καταιγίδα μέτρων αλλάζει τη ζωή μας


ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Αξέχαστη μέρα!

- 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας
- 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου
- 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ
0% στις συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτ. τομέα
ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%
15% αύξηση στον φόρο της βενζίνης
ΔΕΗ αύξηση φόρου σε οικιακό, εργοστασιακό
Ι.Χ. πολυτελείας: αύξηση φόρου 10 έως 30%

*από την εφημ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Υπό κατάληψη το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

  Μπαράζ κινητοποιήσεων  


Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 [ 08:14 ]
Σε εξέλιξη βρίσκεται κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος από μέλη του ΠΑΜΕ, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε ένδειξη αντίδρασης στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στις 18:00 σήμερα Πέμπτη στα Προπύλαια Πανεπιστημίου από την ΑΔΕΔΥ και τον ΣΥΡΙΖΑ και στην πλατεία Συντάγματος από το ΠΑΜΕ.
Επιπλέον, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια σε ακόμη 62 πόλεις, ενώ καλεί σε γενική απεργία αύριο Παρασκευή και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 10:00 στην πλατεία Συντάγματος.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει νέα απεργιακή κινητοποίηση εντός του Μαρτίου, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ. Ήδη, έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου.
Επίσης, κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πραγματοποιούν από το βράδυ της Τετάρτης οι απολυμένοι εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, καταγγέλλοντας τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της κυβέρνησης.
Κλειστή παραμένει η οδός Πανεπιστημίου στη συμβολή με την Ιπποκράτους.

*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" 4.3.2010

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΑΔΕΔΥ: «Ερχεται κοινωνική έκρηξη»

  ΕΙΔΗΣΕΙΣ......................................................



 «Ο λαός σε λίγο  θα αρχίσει να πεινάει»,
 δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ανώτατης δημοσιο-ϋπαλληλικής οργάνωσης Ηλίας Ηλιόπουλος.

Απεργία στις 16 Μαρτίου
κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

«Θα βρεθούμε στους δρόμους με όλες μας τις δυνάμεις», ήταν η πρώτη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ πριν ακόμη ανακοινωθούν επίσημα τα νέα μέτρα. «Εφοδος» στο Μαξίμου από συνταξιούχους. Στο δρόμο και οι καθηγητές 12:47

«Θα βρεθούμε στους δρόμους με όλες μας τις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει κοινωνική έκρηξη», ήταν η πρώτη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ πριν ακόμη ανακοινωθούν επίσημα τα νέα μέτρα.
Προειδοποιεί μάλιστα με νέες κινητοποιήσεις εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για κοινωνική έκρηξη υπό το βάρος των νέων μέτρων.


Μιλώντας στη ΝΕΤ, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού χαρακτήρισε «τραγικά τα μέτρα» και σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι μισθοί στην Ελλάδα».

Η κ. Σπανού ξεκαθάρισε ότι απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις, η ΑΔΕΔΥ μπορεί μόνο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της.
Τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα δεν θα έχουν επιπτώσεις μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα υποστεί πλήγμα και η μικρομεσαία επιχείρηση.
Μονομερή και χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.


Ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος μεταξύ άλλων υποστήριξε
πως «για άλλη μία φορά τα κορόιδα πληρώνουν».


"Σφαγιάζονται δικαιώματα"

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που συναντώνται με τον πρωθυπουργό την ώρα που εκείνος ανακοινώνει μέτρα «σε βάρος της εργατικής τάξης, σφαγιάζοντας τα δικαιώματά της», και καλεί σε αγώνα και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του.

To ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα πορείες στην πλατεία Ομόνοιας, στο Μετρό Αγίου Αντωνίου, στον σταθμό ΗΣΑΠ στα Πευκάκια και τη Νέα Ιωνία, στην πλατεία Νέας Σμύρνης, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και στο Μετρό της Δάφνης.



Το ΠΑΜΕ διοργανώνει, επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 18:00 στην πλ. Συντάγματος.

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα διοργανώνει την ίδια ώρα στα Προπύλαια το δίκτυο των συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Εφοδος» στο Μαξίμου από συνταξιούχους

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στην πορεία των Συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνταξιούχοι προσπάθησαν να σπάσουν το φραγμό που είχε δημιουργήσει η αστυνομία και να φτάσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου έξω από το οποίο βρίσκονται αυτή την ώρα.
Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, δεν υπήρξε σύγκρουση, γιατί οι εντολές ήταν να μην αντιμετωπιστούν οι συνταξιούχοι δυναμικά, γι'αυτό και στο φραγμό είχαν τοποθετηθεί γυναίκες αστυνομικοί.
Στο δρόμο οι καθηγητές

Παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ανακοινώσει και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης.

Επίσης στάση εργασίας έχουν προγραματίσει μεταξύ 11 και 3 οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

*από το: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=10493127

«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τσίπρας: "Στην πυρά οι κατακτήσεις"





«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
«Αυτό όμως που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες».
«Κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη -και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, με δήλωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «υποτελής στους κλεπτοκράτες και τους εμπόρους όπλων των Βρυξελλών, δουλοπρεπής απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ» και για τον λόγο αυτό ζήτησε «να φύγει η κυβέρνηση το συντομότερο».
Ο κ. Αλαβάνος διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν βρήκε «έστω συμβολικά, 1 ευρώ να κόψει από τις δαπάνες για εξοπλισμούς» και σημείωσε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο ένα Μέτωπο Αλληλεγγύης «για να υπάρξει στροφή στη χώρα μας πριν πέσει στο γκρεμό».
Επίσης, ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρότασή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν»


  Τι μας οδήγησε στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
  του Χαρίλαου Τρικούπη 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ (*)

Τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στη πτώχευση του 1893, οι συγκρούσεις του Χ. Τρικούπη με το παλάτι και το βρώμικο παιχνίδι των ξένων δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας.
«Η ιστορία της δημόσιας οικονομίας του νεότερου ελληνικού κράτους είναι εν πολλοίς η ιστορία του δημοσίου χρέους». Αυτά έγραφε πριν από 80 χρόνια ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης. Ίσως είναι διδακτική σήμερα αυτή η ιστορία...
Η ιστορία του δανεισμού αρχίζει το 1824. Ο επαναστατικός αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους βρισκόταν σε κρίσιμη φάση. Άμεση ήταν η ανάγκη στρατιωτικού εξοπλισμού και κυρίως η ενίσχυση του στόλου. Η διαίρεση και η αντιπαράθεση μεταξύ κοτζαμπάσηδων και καραβοκυραίων από τη μια μεριά και οπλαρχηγών από την άλλη είχαν φθάσει και πάλι στα πρόθυρα του εμφυλίου τη χώρα. Οι πρώτοι, με επικεφαλής τους Μαυροκορδάτο και Κουντουριώτη, αγγλόφιλοι· ρωσόφιλοι οι δεύτεροι, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Όταν ο Κουντουριώτης ανέλαβε πρόεδρος του Εκτελεστικού Σώματος προσέφυγε στην Αγγλία και ζήτησε δάνειο. Οι Άγγλοι φάνηκαν πρόθυμοι να ανταποκριθούν. Όχι βέβαια για να ενισχύσουν τον αγώνα κατά των Τούρκων, αφού ήταν δεμένοι με το δόγμα της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το δάνειο ήταν μέσο εφαρμογής της γνωστής αγγλικής πολιτικής «Διαίρει και βασίλευε»!
Ούτως ή άλλως οι Αγγλοι θα ήταν κερδισμένοι. Είχαν εξασφαλίσει το δάνειο «επί της γης και των φθαρτών κτημάτων του έθνους». Εάν η Επανάσταση δεν έφθανε στην ολοκλήρωσή της, δεν θα είχαν πρόβλημα με τους Τούρκους και θα ήλεγχαν το ισχυρότερο τμήμα της τότε ελληνικής ηγεσίας. Εάν η Επανάσταση ολοκληρωνόταν, θα ήσαν οι «μεγάλοι ευεργέτες» και ταυτοχρόνως θα εξουδετέρωναν την ενοχλητική και ισχυρά ρωσική επιρροή.
Θα συναφθούν δύο δάνεια, το 1824 και το 1825. Πολιτικοί οι στόχοι της αγγλικής κυβέρνησης, ληστρικοί οι όροι των τραπεζιτών, που σχημάτισαν την περίφημη «τετραρχία». Το πρώτο δάνειο είχε ονομαστικό ποσό 800.000 στερλινών, αλλά μόνο 308.000 στερλίνες και πολεμοφόδια αξίας 11.900 στερλινών θα εδίδοντο στην Ελλάδα!
Το δεύτερο δάνειο είχε ονομαστική αξία 2.000.000 στερλινών και συμφωνήθηκε σε πραγματική αξία στο 55%, δηλαδή στις 1.100.000 στερλίνες. Από αυτό το ποσό θα κρατηθούν διάφορα ποσά για τόκους, έξοδα, μεσιτικά και προηγούμενα δάνεια, συνολικά 529.000 στερλινών!
Έχει και συνέχεια. Από τα υπόλοιπα θα σταλούν στην Αμερική 156.000 στερλίνες για να κατασκευαστούν δύο ατμοφρεγάτες και 123.000 θα παραμείνουν στην Αγγλία για την κατασκευή έξι ατμοκινήτων πλοίων. Ποσό 37.000 θα δοθεί για μισθοδοσία στον άγγλο ναύαρχο Κόχραν, ο οποίος ανελάμβανε την ηγεσία του υπό κατασκευή ελληνικού στόλου! Τελικά, από τα 2.000.000 στερλίνες θα φθάσουν στην Ελλάδα 190.000, οι οποίες θα σπαταληθούν στις εμφύλιες αναμετρήσεις την εποχή που ο Ιμπραήμ έφθανε ανενόχλητος στην Πελοπόννησο.

Οι περιπέτειες των πλοίων
Μετά τη ληστρική συμπεριφορά των τραπεζιτών έρχεται η αισχρή συμπεριφορά των «φιλελλήνων». Η περιβόητη τετραρχία χωρίς να ρωτήσει τους έλληνες απεσταλμένους στο Λονδίνο, Λουριώτη και Ορλάνδο, και προκειμένου να πάρει και από εκεί «μίζα» παραγγέλλει τα πέντε σκάφη στο Ναυπηγείο Γκαλογουέι. Η ναυπήγηση των πλοίων καθυστερούσε και προβάλλονταν διάφορες δικαιολογίες. Οι τραπεζίτες ωστόσο στα συμβόλαια «ξέχασαν» να θέσουν και κάποιες, έστω οικονομικές, ρήτρες. Ήρθε όμως ένα δημοσίευμα των «Τimes» για να αποκαλύψει τη συνωμοσία τραπεζιτών και ναυπηγών. Ο γιoς του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Γκαλογουέι υπηρετούσε στον Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου και καθυστερούσε σκόπιμα την κατασκευή των ελληνικών σκαφών, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν εναντίον του αιγυπτιακού στόλου! Από τα έξι πλοία που επρόκειτο να ναυπηγηθούν στην Αγγλία και για τα οποία είχε δεσμευτεί το ποσό των 123.000 στερλινών, η «Καρτερία» έφθασε στην Ελλάδα «εις κακήν κατάστασιν» με καθυστέρηση 13 μηνών, τον Σεπτέμβριο του 1826. Ο «Ακαταμάχητος» κάηκε στον Τάμεση. Η «Επιχείρησις» όταν βγήκε στο πέλαγος κινδύνευσε να βουλιάξει γιατί έσκασαν τα καζάνια... Από τα τρία μικρότερα, μόνο το «Ερμής» θα φθάσει, και αυτό με χαλασμένη μηχανή και θα χρειαστεί η αντικατάστασή της. Η Επανάσταση όμως είχε λήξει και είχε φθάσει και ο πρώτος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.
Ανάλογη ήταν και η περιπέτεια της ναυπήγησης των δύο φρεγατών στην Αμερική, για τις οποίες είχαν διατεθεί 156.000 στερλίνες. Η ναυπήγηση ανατίθεται στον «φιλέλληνα» Γουίλιαμ Μπάγιαρντ, ιδιοκτήτη ομώνυμου ναυπηγείου. Αυτός σε συνεννόηση με το Ναυπηγείο Χάουλαντ προτείνουν τη ναυπήγηση δύο φρεγατών των 50 κανονιών και έξι μικροτέρων, σε διάστημα έξι μηνών, αντί του ποσού των 155.000 στερλινών. Επέρχεται συμφωνία. Εισπράττουν το χρήμα και αναθέτουν τη ναυπήγηση σε άλλα ναυπηγεία και αρχίζει η πρωτοφανής απάτη. Το πάνε από αναβολή σε αναβολή και ζητούν συνέχεια και άλλα χρήματα. Τελικά θα ναυπηγηθούν μόνο δύο φρεγάτες και η υπόθεση θα φθάσει στα δικαστήρια. Η μία φρεγάτα θα δοθεί στην Ελλάδα και η άλλη στο αμερικανικό ναυτικό, στη μισή τιμή από εκείνη που πλήρωσε η Ελλάδα. Και το όνομα αυτής, «Ελλάς». Και η τύχη της; Θα πυρποληθεί από τον πυρπολητή Μιαούλη, όταν ξέσπασε το κίνημα για ανατροπή του Καποδίστρια!
«Θα ήταν διαφορετική η τύχη της Επαναστάσεως αν εις τα εν Αγγλία σκάνδαλα δεν προσετίθεντο και τα εν Αμερική συμβάντα» υποστηρίζει ο Ανδρέας Ανδρεάδης. Και ο άγγλος ιστορικός Φίνλεϊ θα γράψει ότι «η Ελλάδα ζημιώθηκε περισσότερο από αυτούς που αυτοονομάζονταν φιλέλληνες».
Εμφύλιος για τα δάνεια
Προφητικός όπως πάντα ο αγωνιστής και θυμόσοφος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προειδοποιούσε τον Ανδρέα Ζαΐμη: «Δεν πίστευα, ούτε ακόμη πιστεύω κυρ Ανδρέα, να μην εννοείς τι ζητείς και τι θα πάθης από τους συντρόφους σου. Ήρθε το δάνειο κυρ Ανδρέα κι αν ακόμη δεν ήρθε θα έρθη και τότε τα κουβεντιάζομεν. Εκείνο που σου λέγω εγώ τώρα, θα μου το λέγη η εκλαμπρότης σου ύστερα». Μαυροκορδάτος και Κουντουριώτης, και από κοντά και ο γεννήτωρ της φαυλοκρατίας Κωλέττης, θα «αξιοποιούσαν» το δάνειο για να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους και να εδραιώσουν την εξουσία τους. Κατηγορηματικός ο ιστορικός Κ. Παπαρρηγόπουλος: «Η αγγελία της αλληλοδιαδόχου αφίξεως των δόσεων αυτού (του δανείου) ηύξανεν τον περί κατοχής της εξουσίας πόθον και ο πόθος ούτος απέληξε βαθμηδόν εις τον δεύτερον εμφύλιον πόλεμον».

Στάσεις πληρωμών
Η πρώτη ουσιαστική πτώχευση θα σημειωθεί το 1827 με την αδυναμία καταβολής των τοκοχρεολυσίων των δύο πρώτων δανείων. Η δεύτερη το 1843, όταν διακόπηκε η εξόφληση των δόσεων του δανείου των 60.000.000 γαλλικών φράγκων που είχε δοθεί στη Βαυαροκρατία με την εγγύηση των προστάτιδων δυνάμεων. Το δάνειο αυτό εξανεμίστηκε στην αποπληρωμή των δόσεων των δύο αγγλικών δανείων.
Όταν ο Καποδίστριας ανέλαβε τη μεγάλη προσπάθεια να συγκροτήσει κράτος βρήκε άδεια ταμεία, ή μάλλον ένα νόμισμα και αυτό κίβδηλο. Αναζήτησε και αυτός δάνειο. Βρήκε όλες τις πόρτες κλειστές. Ήταν βέβαια η χώρα τότε επισφαλής σε δανεισμό. Όχι όμως περισσότερο από ό,τι το 1824 και το 1825. Υπήρχαν και πολιτικοί λόγοι. Οι Άγγλοι δεν τον «πήγαιναν». Η προϋπηρεσία του ως υπουργού των Εξωτερικών του τσάρου έδωσε αφορμή για να τον θεωρούν «άνθρωπο» της Ρωσίας. Αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με 50.000 γαλλικά φράγκα από την προσωπική του περιουσία και με σημαντικές συνεισφορές ομογενών και φιλελλήνων. Στη συνέχεια, με την ανάπτυξη και τη φορολογία, παρήγαγε σημαντικό έργο.
Στον βασιλιά Όθωνα επικεντρώθηκαν οι πιέσεις των δανειστών και κυρίως των Άγγλων. Και πίσω από όλα αυτά η θέληση της Αγγλίας να έχει τον έλεγχο της βασιλικής εξουσίας. Ο Όθωνας απέφυγε τον δανεισμό και τους πρόσθετους φόρους. Προσέφερε τη βασιλική χορηγία από 200.000 δραχμές και προέβη σε δραστικές περικοπές δαπανών με μείωση των στρατιωτικών και των υπαλλήλων. Η τρίτη στάση πληρωμών θα συμπέσει, το 1893, προς το τέλος της ιστορικής και δημιουργικής διακυβέρνησης από τον Χαρίλαο Τρικούπη. Θα σημειωθεί και μια τέταρτη, το 1932, στην επίσης ιστορική διακυβέρνηση από τον εθνικό ηγέτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι τρεις πρώτες στάσεις πληρωμών οφείλονταν κατά κύριο λόγο στους αβάστακτους όρους που είχαν επιβάλει οι ξένοι κεφαλαιούχοι. Ουσιαστικά τα νέα δάνεια εξυπηρετούσαν τα προηγούμενα, όπως συμβαίνει και επί των ημερών μας. Η στάση πληρωμών επί Βενιζέλου οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη διεθνή οικονομική κρίση του 1929.
Η στάση πληρωμών δεν εσήμαινε «κανόνι». Οι δανειοδότες είχαν φροντίσει να εξασφαλιστούν. Στην πράξη εσήμαινε αναστολή πληρωμών. Ο τελευταίος διακανονισμός όλων των προπολεμικών δανείων έγινε από την κυβέρνηση Παπάγου το 1952-1953, με υπουργό τον Σπ. Μαρκεζίνη.

«Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν»
Ο Χαρίλαος Τρικούπης έχει περάσει στην Ιστορία ως ο σημαντικότερος πολιτικός ηγέτης της νεότερης Ελλάδος μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Θα κυβερνήσει τη χώρα, για εννέα σχεδόν χρόνια, από το 1882 ως το 1895, και θα θέσει τα θεμέλια ενός σύγχρονου κράτους και τις υποδομές για την οικονομική ανάπτυξη. Πίστευε ότι οι απαραίτητοι πόροι έπρεπε να προέλθουν από τους φόρους, δεν απέφυγε όμως και τον εξωτερικό δανεισμό. Στην υπανάπτυκτη οικονομία της εποχής εκείνης η απόδοση των φόρων ήταν πολύ μικρότερη της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Ο Τρικούπης θα συνάψει επτά δάνεια με ληστρικούς όρους. Από το συνολικό ονομαστικό ποσό των 643.000.000 εκατ. χρυσών φράγκων θα εισπραχθούν μόνο 463 εκατ. Για τα νέα και τα παλαιά δάνεια θα καταβληθούν, τη δεκαετία 188-1890, τοκοχρεολύσια ύψους 455.000.000 χρυσών φράγκων, το 40%-50% του προϋπολογισμού, και το υπόλοιπο 25%30% θα διατεθεί για τη συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα δάνεια όμως δεν σπαταλήθηκαν. Επενδύθηκαν σε σημαντικά έργα υποδομής. Ολοκληρώθηκε η διώρυγα της Κορίνθου, κατασκευάστηκαν 907 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και 1.446 χιλιόμετρα αμαξιτών δρόμων. Αρχίζει η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων, η διεύρυνση της εμπορευματικής οικονομίας, η αύξηση των εξαγωγών, η συγκρότηση αστικών κέντρων και η μετατροπή της Αθήνας σε σύγχρονη πόλη. Το Ναυτικό ενισχύεται με τα σύγχρονα σκάφη «Ύδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά». Στις εκλογές του 1890 ο Τρικούπης «θα πληρώσει» την πολιτική των φόρων. Θα τον διαδεχθεί ο Δηλιγιάννης και θα επιχειρηθεί η πολιτική εξόντωσή του με την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο «ως σπαταλήσαντα το δημόσιο χρήμα»! Η πρόταση θα απορριφθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, αλλά το έργο του θα διακοπεί και η δηλιγιαννική φαυλοκρατία θα οδηγήσει τη χώρα από το κακό στο χειρότερο. Ο λαός θα διορθώσει το λάθος του 1890 και στις εκλογές του 1892 θα δώσει στον Τρικούπη ισχυρή πλειοψηφία. Τα δημόσια οικονομικά είναι σε αδιέξοδο και τα ελληνικά χρεόγραφα σε κατρακύλα. Ο Τρικούπης καταφεύγει σε νέους φόρους, που αυξάνουν τη λαϊκή αντίδραση...
Από την αντίπερα όχθη οι ξένοι κεφαλαιούχοι είναι «πρόθυμοι» να προσφέρουν νέα δάνεια με στόχο να ελέγξουν απόλυτα την οικονομία και τη χώρα. Ανταγωνίζονται οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί και στέλνουν, αντίστοιχα, στην Ελλάδα για έλεγχο των δημοσιονομικών τον λόρδο Εδουάρδο Λω, τον οικονομικό επιθεωρητή Ρου και τον τραπεζίτη Μόργκαν!
Ο Τρικούπης θα ζητήσει από τους Άγγλους δάνειο 3.500.000 στερλινών για να στηρίξει τα ελληνικά χρεόγραφα. Η συμφωνία προβλέπει την κύρωσή της με βασιλικό διάταγμα. Μετά την αντίδραση της αντιπολίτευσης ο Τρικούπης ζητεί επικύρωσή της από τη Βουλή. Οι Άγγλοι αρνούνται και ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αρνείται να επικυρώσει το δάνειο με διάταγμα. Ο Τρικούπης αναγκάζεται να παραιτηθεί και ο Γεώργιος διορίζει πρωθυπουργό τον Σωτήριο Σωτηρόπουλο, πρώην υπουργό Οικονομικών, τον οποίο υποστηρίζουν μόνον 20 βουλευτές!
Βασιλικό πραξικόπημα με στόχο τον Τρικούπη
Δεν «τον πήγαινε» ο βασιλιάς από τότε που είχε γράψει το περίφημο άρθρο «Τίς πταίει» και τον ανάγκασε να αποδεχθεί την «αρχή της δεδηλωμένης» για τον διορισμό κυβέρνησης. Ο Τρικούπης απέφευγε τη σύγκρουση και δεχόταν τη σπάταλη ζωή της βασιλικής οικογένειας και τις συχνές απουσίες του Γεωργίου στο εξωτερικό και τις επισκέψεις του στα καμαρίνια της διάσημης ηθοποιού Σάρας Μπερνάρ. Σιώπησε και όταν ακόμη πληροφορήθηκε ότι ο βασιλιάς έπαιζε κερδοσκοπικά με τα ελληνικά χρεόγραφα με αχυρανθρώπους τον ταμία του Νικόλαο Θων και τον κουμπάρο του Ανδρέα Συγγρό. Αποκαλυπτικό το σχόλιο στην «Ακρόπολι» του Βλάση Γαβριηλίδη: «Απελπισθέντες (ανακτορικοί και αντιπολίτευση) να καταστρέψουν έναν άνδρα, ενόμισαν ευκολώτερον να καταστρέψουν το Εθνος».
Η χρεοκοπία ουσιαστικά είχε επέλθει προτού ο Τρικούπης αναλάβει για τελευταία φορά την πρωθυπουργία, στις 30 Οκτωβρίου του 1893. Εμφανιζόμενος την ίδια ημέρα στη Βουλή δεν θα διστάσει να καταθέσει την αλήθεια με την ιστορική φράση: «Δυστυχώς, κύριοι, επτωχεύσαμεν». Δεν θα παραιτηθεί. Θα προσπαθήσει να πετύχει διακανονισμό με τους δανειστές. Εκείνοι θα ζητήσουν τον έλεγχο όλων των κρατικών εσόδων.
Ο Τρικούπης αρνείται, θεωρώντας ότι στην ουσία θα υποθηκευόταν η ανεξαρτησία της χώρας. Είχαν όμως συμμάχους τα Ανάκτορα και την αντιπολίτευση, που υπεκίνησαν μεγάλες διαδηλώσεις με σύνθημα κατά της πληρωμής των φόρων! Στις διαδηλώσεις εμφανίστηκε έφιππος και ο διάδοχος του θρόνου!
Αποκαλυπτικό το ειρωνικό σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας «Le Τemps»: «Η διαγωγή μερικών πολιτικών κύκλων και της Αυλής θυμίζει τη μερίδα εκείνη των Αθηναίων που έδινε σήματα από την κορυφή του Υμηττού στους Πέρσες, για να τους καθοδηγήσει πού ήταν το καταλληλότερο μέρος για την απόβασή τους»!
Στις 10 Ιανουαρίου του 1895 ο Χαρίλαος Τρικούπης θα ανεβεί στα Ανάκτορα για να ζητήσει εξηγήσεις για τη συμμετοχή του διαδόχου στα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια. Ο βασιλιάς θα καλύψει προκλητικά τον διάδοχο και θα αφήσει ακάλυπτο τον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό! Η «ιστορική εποχή Τρικούπη» τερματίζεται άδοξα... Μετά τρεις μήνες, στις εκλογές του Απριλίου του 1895, το κόμμα του θα συντριβεί και ο ίδιος θα μείνει εκτός Βουλής. Θα δηλώσει, τότε, με πικρή ειρωνεία: «Και ανθ΄ ημών ο Γουλιμής»... Θα αναχωρήσει στο εξωτερικό και ύστερα από ένα χρόνο θα επιστρέψει στην Ελλάδα νεκρός...
Ο διάδοχός του Δηλιγιάννης θα οδηγήσει τη χώρα, το 1897, στον ατιμωτικό πόλεμο κατά της Τουρκίας. Με την ήττα θα έλθει και ο ΔΟΕ (Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος) που θα εισπράττει για λογαριασμό των δανειστών τους φόρους των ειδών μονοπωλίου (αλάτι, σπίρτα, πετρέλαιο, παιγνιόχαρτα, σιγαρόχαρτο και σμύριδα) και ακόμη τον φόρο του καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και τους δασμούς του τελωνείου Πειραιώς!
Ο ΔΟΕ θα καταργηθεί ύστερα από 80 χρόνια, το 1978!

(*) TO BHMA -Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Η "Κυρία από τη θάλασσα" από τις 19 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Θέατρο

   Ενα πραγματικό κόσμημα των Αθηνών
 είναι το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο 

Η "Κυρία από τη θάλασσα"
Το κλασικό αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν στην Κεντρική Σκηνή
Η Ελίντα, παγιδευμένη σε ένα γάμο χωρίς έρωτα με τον γιατρό Βάνγκελ, έλκεται ακατανίκητα από την θάλασσα. Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους ξένου με τον οποίο τη δένει ένα τρομερό μυστικό, την φέρνει αντιμέτωπη με το παρελθόν της και τον πόθο της για την ελευθερία και το άγνωστο…
Ο Έιρικ Στούμπε, ένας από τους σημαντικότερους σκανδιναβούς σκηνοθέτες και μέχρι πρόσφατα καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Νορβηγίας, στην πρώτη του σκηνοθεσία στην Ελλάδα, επιλέγει ένα από τα λιγότερο παιγμένα και ιδιαίτερα έργα του σπουδαίου δραματουργού.
Μέσα από μία σύγχρονη οπτική, η παράσταση εστιάζει σε μία γυναίκα παγιδευμένη ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, που έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τα όνειρά της. Μία σύγχρονη γοργόνα – όπου άλλωστε παραπέμπει και ο αυθεντικός τίτλος του έργου στα Νορβηγικά – η οποία καλείται να διαλέξει ανάμεσα στις σειρήνες της στεριάς και της θάλασσας.

Η ταυτότητα της παραστασης
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία: Έιρικ Στούμπε
Σκηνικά – κοστούμια: Κάρι Γκράβκλεβ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη Νουρμάλα Ήστυ
Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Άλκηστις Πουλοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος.
Προ-παράσταση: 18/2/2010
Πρώτη παράσταση: 19/2/2010
Τελευταία παράσταση: 15/5/2010
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Η παράσταση παρουσιάζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τον Θείο Βάνια του Άντον Τσέχοφ και τον Δον Ζουάν του Μολιέρου.


*Δείτε περισσότερα στο: http://www.n-t.gr

«Αλληλεγγύη με τους Έλληνες» λέει τώρα ο γερμανικός Τύπος

Κοινός εχθρός οι κερδοσκόποι

Στροφή παρατηρείται στη στάση που τηρεί ο γερμανικός Τύπος έναντι της Ελλάδας. Με τους κερδοσκόπους να αναδεικνύονται σε κοινό εχθρό, ο τίτλος της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung του Μονάχου είναι εύγλωττος: «Αλληλεγγύη με τους Έλληνες».
Αναφερόμενη στις ελληνογερμανικές αντιπαραθέσεις, με αφορμή το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus, η εφημερίδα σημειώνει: «Ο ζήλος με τον οποίο Γερμανοί και Έλληνες αλληλοπροσβάλλονται συνιστά ηθικά και πρακτικά μεγάλη ανοησία: όπως π.χ. η πρόσκληση προς το Γερμανό πρέσβη, το κάλεσμα για σαμποτάζ των γερμανικών προϊόντων ή όπως η κοντόφθαλμη κριτική πολλών Γερμανών, διότι η αλήθεια είναι μια: κάθε είδος αλληλεγγύης που απορρίπτεται τώρα, αργότερα θα πληρωθεί ακριβά. Γι' αυτό η απερίσκεπτη αμετροέπεια με την οποία ασκούν κριτική οι Γερμανοί μας εκπλήσσει…»
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται τώρα εναντίον κοινών εχθρών: των κερδοσκόπων και του παλιού συστήματος. Οι αντιπαραθέσεις Ελλήνων και Γερμανών συμφέρουν και τους κερδοσκόπους, που θέλουν την Ελλάδα πλήρως απομονωμένη, συμφέρουν όμως και τους αντιπάλους των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς έτσι αποσπάται η προσοχή της κοινής γνώμης από την αναγκαιότητά τους» επισημαίνεται.
«Τα ευρωπαϊκά κράτη θα σταματήσουν τους κερδοσκόπους», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και επικαλείται δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Οι χώρες της ΟΝΕ και οι χρηματαγορές κάνουν αυτή τη στιγμή έναν πρωτοφανή αγώνα κατά των κερδοσκόπων που έχουν βάλει στο στόχο τους την Ελλάδα.
Λίγο πριν από την επικείμενη αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας ο πρόεδρος του Eurogroup απειλεί τις τράπεζες και τα hedge funds με κυρώσεις, δηλώνοντας στην εφημερίδα: «Έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και μπορούμε την κατάλληλη στιγμή να τα χρησιμοποιήσουμε, εάν είναι ανάγκη. Πρέπει να μπορούν οι πολιτικοί να σταματήσουν τις χρηματαγορές».
«Είναι οι ίδιοι, δράστες και φύλακες», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Πάουλ Κίρχοφ, πρώην δικαστή του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στο περιοδικό Der Spiegel για τα δομικά προβλήματα της ΕΕ και την κρίση στην Ελλάδα.
Σε παρατήρηση του περιοδικού ότι λησμονήθηκαν οι κανόνες και οι ρήτρες στην ΕΕ, ο Γερμανός νομικός επισήμανε: «Δεν ωφελεί να κοιτάμε πίσω στο παρελθόν. Στο μέλλον πρέπει να διορθωθούν τα προβλήματα και τα λάθη στην δομή της ΕΕ και των κοινοτικών συνθηκών. Μέχρι τότε θα πρέπει να εποπτεύει την τήρηση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Δηλαδή δράστες και φύλακες είναι οι ίδιοι. Αυτή η διπλή εντολή, φαίνεται να μην ευδοκίμησε».
Στο ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων από την Ελλάδα ο κ. Κίρχοφ δήλωσε: «Εάν είναι όντως έτσι, τίθεται νομικό ζήτημα. Υπ' αυτό το πρίσμα όμως δεν θα έπρεπε τουλάχιστον μια χώρα να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Αυτό όμως έγινε, είτε επειδή δεν ασκήθηκε σωστά η εποπτεία, είτε επειδή οικοδομήθηκε η ΟΝΕ σε θεμέλια που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».
Στο ζήτημα πως πρέπει να συμπεριφερθεί η Ευρώπη έναντι της Ελλάδας, ο Γερμανός συνταγματολόγος είπε: «Θα ήταν λανθασμένο να δηλώσει η ΕΕ "πληρώνουμε τα χρέη σας" και συνεχίστε την πορεία σας. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνον μέλος της ΟΝΕ, αλλά είναι μέλος και της ΕΕ, όπου προβλέπεται η αλληλοβοήθεια. Απλώς δεν θα πρέπει η βοήθεια που θα προσφέρει η ΕΕ να οδηγήσει στο ίδιο λάθος, θα πρέπει να είναι ένας είδος βοήθειας για να βγει μετά μόνη της η Ελλάδα από το αδιέξοδο».
Τέλος, στην ερώτηση του περιοδικού, εάν μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της στην εξυγίανση ο Πάουλ Κίρχοφ δήλωσε ότι γι' αυτό δεν έχει καμία αμφιβολία: «Ασφαλώς. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία και υποφέρει από τα ίδια προβλήματα που υποφέρουν όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Παντού οι πολίτες ελπίζουν ότι μπορούν να ζήσουν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες και παντού τα αιτήματά τους είναι πάνω από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Ακόμη και στη Γερμανία».

*εφ. Το Βήμα Βερολίνο - Τρίτη 2 Μαρτίου 2010
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1111928

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...