................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Ο πόλεμος των αρπακτικών με στόχο την οικονομία της χώρας


Υαινες κατασπαράζουν την Ελλάδα και τους Έλληνες εργαζόμενους 


Ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας με στόχο την Ελλάδα, έχει στηθεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά των Credit default swaps (CDS) δηλαδή των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου.
Ο όγκος των συναλλαγών στη συγκεκριμένη αγορά έχει αυξηθεί από τον Νοέμβριο και μετά, καθώς οι κερδοσκόποι σπεκουλάρουν την πιθανότητα χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας, κερδίζοντας εκατομμύρια.
Τα CDS είναι το συμβόλαιο που πληρώνει ένας επενδυτής όταν αγοράζει ομόλογα μιας χώρας και λειτουργεί ως ασφάλιστρο για την περίπτωση που η χώρα στην οποία έχει επενδύσει κηρύξει πτώχευση.
Τα CDS επινοήθηκαν στα τέλη του '90 με στόχο τη διάχυση του πιστωτικού κνδύνου, δίνοντας τη δυνατότητα σε τρίτους να αγοράζουν και να πωλούν αυτού του είδους τα παράγωγα και να κερδίζουν υπέρογκα ποσά.
Όταν ένας επενδυτής αγοράζει ένα ασφάλιστρο CDS σε χαμηλό επίπεδο και το Spread του αντίστοιχου ομολόγου αυξάνεται, τότε πουλάει μαζικά με αποτέλεσμα να κερδίζει μέσω του CDS. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, με τους κερδοσκόπους να έχουν στην κατοχή τους CDS και να πιέζουν ποντάροντας στην χρεωκοπία της χώρας.
Μια άλλη τακτική που ακολουθείται από τα hedge funds είναι οι ανοιχτές πωλήσεις ομολόγων μιας συγκεκριμένης χώρας.
Πλεονέκτημα για τους κερδοσκόπους, αποτελεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές στην αγορά των CDS, δεν εμφανίζονται στις πλατφόρμες των ομολόγων, καθώς πρόκειται για παιχνίδι για λίγους και ισχυρούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι να μένουν στο απυρόβλητο, την ώρα που παίζουν με την τύχη μιας χώρας.
Η δραστηριότητα των κερδοσκόπων στη συγκεκριμένη αγορά έχει προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, του οποίου η χώρα κινδυνεύει από τα αρπακτικά, να δηλώνει ότι Βρετανικά και Αμερικανικά επενδυτικά σχήματα κερδίζουν μέσω των CDS.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού των ανοιχτών πωλήσεων σε τραπεζικές μετοχές, ενώ η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας θα υποχρεώνει τους επενδυτές να ενημερώνουν όταν ποντάρουν στο ενδεχόμενο της πτώσης μιας μετοχής.
Φυσικά και οι κερδοσκόποι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Διοργανώνουν συναντήσεις, συνεννοούνται και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους έχοντας τον χρόνο στο πλευρό τους, σε σχέση με τις χειμαζόμενες χώρες.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των "Financial Times" για τη συνάντηση στην.... Αθήνα, στο ξενοχοχείο "Μεγάλη Βρετανία" στις 28 Ιανουαρίου. Το δείπνο διοργανώθηκε από την αμερικανική τράπεζα "Goldman Sachs", που εμπλέκεται στην υπόθεση απόκρυψης χρεών ευρωπαϊκών κρατών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Προσκεκλημένοι ήταν δέκα πελάτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι συζήτησαν για το "ελληνικό πρόβλημα" και για τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο από τους αναλυτές του hedge fund Paulson & Co, το οποίο συμμετέχει στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με θύμα τη χώρα μας, μέσω των CDS.

*εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" 06 Μάρτιος 2010

** Οι φωτογραφίες  είναι από την "Εν Αθήναις"...

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Ρωτήστε το Δήμαρχο.Quiz για δυνατούς λύτες…

Πως γίνεται;

Mε δεδομένα ότι:

•Ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Διπλή Ανάπλαση δημιουργούσε 135 στρέμματα πρασίνου στο Βοτανικό. [πχ ΕΔΩ]

•Σήμερα σύμφωνα με το νέο σχέδιο του ΥΠΕΚΑ προστίθενται άλλα 30 στρέμματα.

•O συνολικός χώρος της Διπλής Ανάπλασης είναι 220 στρέμματα και απομένουν για χτίσιμο 220-135-30= 55 στρέμματα.
Ερώτηση: Πως μπορούν να χωρέσουν…
1.Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ευρωπαϊκών προδιαγραφών [40 στρέμ]

2.Οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

3.Και ένα εμπορικό κέντρο 52.000 τ.μ.

Σε 55 στρέμματα;;;!!!

Τη λύση του Quiz μπορείτε να μάθετε με ένα τηλεφώνημα στο γραφείο Δημάρχου


Καταιγίδα μέτρων αλλάζει τη ζωή μας


ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

Αξέχαστη μέρα!

- 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας
- 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου
- 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ
0% στις συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτ. τομέα
ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%
15% αύξηση στον φόρο της βενζίνης
ΔΕΗ αύξηση φόρου σε οικιακό, εργοστασιακό
Ι.Χ. πολυτελείας: αύξηση φόρου 10 έως 30%

*από την εφημ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

Υπό κατάληψη το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

  Μπαράζ κινητοποιήσεων  


Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 [ 08:14 ]
Σε εξέλιξη βρίσκεται κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος από μέλη του ΠΑΜΕ, καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε ένδειξη αντίδρασης στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Συλλαλητήρια πραγματοποιούνται στις 18:00 σήμερα Πέμπτη στα Προπύλαια Πανεπιστημίου από την ΑΔΕΔΥ και τον ΣΥΡΙΖΑ και στην πλατεία Συντάγματος από το ΠΑΜΕ.
Επιπλέον, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια σε ακόμη 62 πόλεις, ενώ καλεί σε γενική απεργία αύριο Παρασκευή και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 10:00 στην πλατεία Συντάγματος.
Εν τω μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει νέα απεργιακή κινητοποίηση εντός του Μαρτίου, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ. Ήδη, έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργία στις 16 Μαρτίου.
Επίσης, κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πραγματοποιούν από το βράδυ της Τετάρτης οι απολυμένοι εργαζόμενοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, καταγγέλλοντας τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της κυβέρνησης.
Κλειστή παραμένει η οδός Πανεπιστημίου στη συμβολή με την Ιπποκράτους.

*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" 4.3.2010

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

ΑΔΕΔΥ: «Ερχεται κοινωνική έκρηξη»

  ΕΙΔΗΣΕΙΣ...................................................... «Ο λαός σε λίγο  θα αρχίσει να πεινάει»,
 δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της ανώτατης δημοσιο-ϋπαλληλικής οργάνωσης Ηλίας Ηλιόπουλος.

Απεργία στις 16 Μαρτίου
κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

«Θα βρεθούμε στους δρόμους με όλες μας τις δυνάμεις», ήταν η πρώτη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ πριν ακόμη ανακοινωθούν επίσημα τα νέα μέτρα. «Εφοδος» στο Μαξίμου από συνταξιούχους. Στο δρόμο και οι καθηγητές 12:47

«Θα βρεθούμε στους δρόμους με όλες μας τις δυνάμεις. Φοβάμαι ότι θα υπάρχει κοινωνική έκρηξη», ήταν η πρώτη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ πριν ακόμη ανακοινωθούν επίσημα τα νέα μέτρα.
Προειδοποιεί μάλιστα με νέες κινητοποιήσεις εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για κοινωνική έκρηξη υπό το βάρος των νέων μέτρων.


Μιλώντας στη ΝΕΤ, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Δέσποινα Σπανού χαρακτήρισε «τραγικά τα μέτρα» και σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι μισθοί στην Ελλάδα».

Η κ. Σπανού ξεκαθάρισε ότι απέναντι σε αυτές τις αποφάσεις, η ΑΔΕΔΥ μπορεί μόνο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της.
Τόνισε ακόμη ότι τα μέτρα δεν θα έχουν επιπτώσεις μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους ή στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα υποστεί πλήγμα και η μικρομεσαία επιχείρηση.
Μονομερή και χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.


Ο κ. Γιάννης Παναγόπουλος μεταξύ άλλων υποστήριξε
πως «για άλλη μία φορά τα κορόιδα πληρώνουν».


"Σφαγιάζονται δικαιώματα"

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που συναντώνται με τον πρωθυπουργό την ώρα που εκείνος ανακοινώνει μέτρα «σε βάρος της εργατικής τάξης, σφαγιάζοντας τα δικαιώματά της», και καλεί σε αγώνα και μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του.

To ΠΑΜΕ πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, στις 5 το απόγευμα πορείες στην πλατεία Ομόνοιας, στο Μετρό Αγίου Αντωνίου, στον σταθμό ΗΣΑΠ στα Πευκάκια και τη Νέα Ιωνία, στην πλατεία Νέας Σμύρνης, στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και στο Μετρό της Δάφνης.Το ΠΑΜΕ διοργανώνει, επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 18:00 στην πλ. Συντάγματος.

Παράλληλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα διοργανώνει την ίδια ώρα στα Προπύλαια το δίκτυο των συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Εφοδος» στο Μαξίμου από συνταξιούχους

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν το πρωί στην πορεία των Συνταξιούχων προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι συνταξιούχοι προσπάθησαν να σπάσουν το φραγμό που είχε δημιουργήσει η αστυνομία και να φτάσουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου έξω από το οποίο βρίσκονται αυτή την ώρα.
Οπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, δεν υπήρξε σύγκρουση, γιατί οι εντολές ήταν να μην αντιμετωπιστούν οι συνταξιούχοι δυναμικά, γι'αυτό και στο φραγμό είχαν τοποθετηθεί γυναίκες αστυνομικοί.
Στο δρόμο οι καθηγητές

Παράσταση στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ανακοινώσει και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης.

Επίσης στάση εργασίας έχουν προγραματίσει μεταξύ 11 και 3 οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

*από το: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=10493127

«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τσίπρας: "Στην πυρά οι κατακτήσεις"

«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, σχετικά με τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
«Αυτό όμως που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες».
«Κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη -και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, με δήλωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «υποτελής στους κλεπτοκράτες και τους εμπόρους όπλων των Βρυξελλών, δουλοπρεπής απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ» και για τον λόγο αυτό ζήτησε «να φύγει η κυβέρνηση το συντομότερο».
Ο κ. Αλαβάνος διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν βρήκε «έστω συμβολικά, 1 ευρώ να κόψει από τις δαπάνες για εξοπλισμούς» και σημείωσε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο ένα Μέτωπο Αλληλεγγύης «για να υπάρξει στροφή στη χώρα μας πριν πέσει στο γκρεμό».
Επίσης, ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρότασή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν»


  Τι μας οδήγησε στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»
  του Χαρίλαου Τρικούπη 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ (*)

Τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στη πτώχευση του 1893, οι συγκρούσεις του Χ. Τρικούπη με το παλάτι και το βρώμικο παιχνίδι των ξένων δυνάμεων εις βάρος της Ελλάδας.
«Η ιστορία της δημόσιας οικονομίας του νεότερου ελληνικού κράτους είναι εν πολλοίς η ιστορία του δημοσίου χρέους». Αυτά έγραφε πριν από 80 χρόνια ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης. Ίσως είναι διδακτική σήμερα αυτή η ιστορία...
Η ιστορία του δανεισμού αρχίζει το 1824. Ο επαναστατικός αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους βρισκόταν σε κρίσιμη φάση. Άμεση ήταν η ανάγκη στρατιωτικού εξοπλισμού και κυρίως η ενίσχυση του στόλου. Η διαίρεση και η αντιπαράθεση μεταξύ κοτζαμπάσηδων και καραβοκυραίων από τη μια μεριά και οπλαρχηγών από την άλλη είχαν φθάσει και πάλι στα πρόθυρα του εμφυλίου τη χώρα. Οι πρώτοι, με επικεφαλής τους Μαυροκορδάτο και Κουντουριώτη, αγγλόφιλοι· ρωσόφιλοι οι δεύτεροι, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Όταν ο Κουντουριώτης ανέλαβε πρόεδρος του Εκτελεστικού Σώματος προσέφυγε στην Αγγλία και ζήτησε δάνειο. Οι Άγγλοι φάνηκαν πρόθυμοι να ανταποκριθούν. Όχι βέβαια για να ενισχύσουν τον αγώνα κατά των Τούρκων, αφού ήταν δεμένοι με το δόγμα της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το δάνειο ήταν μέσο εφαρμογής της γνωστής αγγλικής πολιτικής «Διαίρει και βασίλευε»!
Ούτως ή άλλως οι Αγγλοι θα ήταν κερδισμένοι. Είχαν εξασφαλίσει το δάνειο «επί της γης και των φθαρτών κτημάτων του έθνους». Εάν η Επανάσταση δεν έφθανε στην ολοκλήρωσή της, δεν θα είχαν πρόβλημα με τους Τούρκους και θα ήλεγχαν το ισχυρότερο τμήμα της τότε ελληνικής ηγεσίας. Εάν η Επανάσταση ολοκληρωνόταν, θα ήσαν οι «μεγάλοι ευεργέτες» και ταυτοχρόνως θα εξουδετέρωναν την ενοχλητική και ισχυρά ρωσική επιρροή.
Θα συναφθούν δύο δάνεια, το 1824 και το 1825. Πολιτικοί οι στόχοι της αγγλικής κυβέρνησης, ληστρικοί οι όροι των τραπεζιτών, που σχημάτισαν την περίφημη «τετραρχία». Το πρώτο δάνειο είχε ονομαστικό ποσό 800.000 στερλινών, αλλά μόνο 308.000 στερλίνες και πολεμοφόδια αξίας 11.900 στερλινών θα εδίδοντο στην Ελλάδα!
Το δεύτερο δάνειο είχε ονομαστική αξία 2.000.000 στερλινών και συμφωνήθηκε σε πραγματική αξία στο 55%, δηλαδή στις 1.100.000 στερλίνες. Από αυτό το ποσό θα κρατηθούν διάφορα ποσά για τόκους, έξοδα, μεσιτικά και προηγούμενα δάνεια, συνολικά 529.000 στερλινών!
Έχει και συνέχεια. Από τα υπόλοιπα θα σταλούν στην Αμερική 156.000 στερλίνες για να κατασκευαστούν δύο ατμοφρεγάτες και 123.000 θα παραμείνουν στην Αγγλία για την κατασκευή έξι ατμοκινήτων πλοίων. Ποσό 37.000 θα δοθεί για μισθοδοσία στον άγγλο ναύαρχο Κόχραν, ο οποίος ανελάμβανε την ηγεσία του υπό κατασκευή ελληνικού στόλου! Τελικά, από τα 2.000.000 στερλίνες θα φθάσουν στην Ελλάδα 190.000, οι οποίες θα σπαταληθούν στις εμφύλιες αναμετρήσεις την εποχή που ο Ιμπραήμ έφθανε ανενόχλητος στην Πελοπόννησο.

Οι περιπέτειες των πλοίων
Μετά τη ληστρική συμπεριφορά των τραπεζιτών έρχεται η αισχρή συμπεριφορά των «φιλελλήνων». Η περιβόητη τετραρχία χωρίς να ρωτήσει τους έλληνες απεσταλμένους στο Λονδίνο, Λουριώτη και Ορλάνδο, και προκειμένου να πάρει και από εκεί «μίζα» παραγγέλλει τα πέντε σκάφη στο Ναυπηγείο Γκαλογουέι. Η ναυπήγηση των πλοίων καθυστερούσε και προβάλλονταν διάφορες δικαιολογίες. Οι τραπεζίτες ωστόσο στα συμβόλαια «ξέχασαν» να θέσουν και κάποιες, έστω οικονομικές, ρήτρες. Ήρθε όμως ένα δημοσίευμα των «Τimes» για να αποκαλύψει τη συνωμοσία τραπεζιτών και ναυπηγών. Ο γιoς του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Γκαλογουέι υπηρετούσε στον Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου και καθυστερούσε σκόπιμα την κατασκευή των ελληνικών σκαφών, τα οποία θα χρησιμοποιούνταν εναντίον του αιγυπτιακού στόλου! Από τα έξι πλοία που επρόκειτο να ναυπηγηθούν στην Αγγλία και για τα οποία είχε δεσμευτεί το ποσό των 123.000 στερλινών, η «Καρτερία» έφθασε στην Ελλάδα «εις κακήν κατάστασιν» με καθυστέρηση 13 μηνών, τον Σεπτέμβριο του 1826. Ο «Ακαταμάχητος» κάηκε στον Τάμεση. Η «Επιχείρησις» όταν βγήκε στο πέλαγος κινδύνευσε να βουλιάξει γιατί έσκασαν τα καζάνια... Από τα τρία μικρότερα, μόνο το «Ερμής» θα φθάσει, και αυτό με χαλασμένη μηχανή και θα χρειαστεί η αντικατάστασή της. Η Επανάσταση όμως είχε λήξει και είχε φθάσει και ο πρώτος κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.
Ανάλογη ήταν και η περιπέτεια της ναυπήγησης των δύο φρεγατών στην Αμερική, για τις οποίες είχαν διατεθεί 156.000 στερλίνες. Η ναυπήγηση ανατίθεται στον «φιλέλληνα» Γουίλιαμ Μπάγιαρντ, ιδιοκτήτη ομώνυμου ναυπηγείου. Αυτός σε συνεννόηση με το Ναυπηγείο Χάουλαντ προτείνουν τη ναυπήγηση δύο φρεγατών των 50 κανονιών και έξι μικροτέρων, σε διάστημα έξι μηνών, αντί του ποσού των 155.000 στερλινών. Επέρχεται συμφωνία. Εισπράττουν το χρήμα και αναθέτουν τη ναυπήγηση σε άλλα ναυπηγεία και αρχίζει η πρωτοφανής απάτη. Το πάνε από αναβολή σε αναβολή και ζητούν συνέχεια και άλλα χρήματα. Τελικά θα ναυπηγηθούν μόνο δύο φρεγάτες και η υπόθεση θα φθάσει στα δικαστήρια. Η μία φρεγάτα θα δοθεί στην Ελλάδα και η άλλη στο αμερικανικό ναυτικό, στη μισή τιμή από εκείνη που πλήρωσε η Ελλάδα. Και το όνομα αυτής, «Ελλάς». Και η τύχη της; Θα πυρποληθεί από τον πυρπολητή Μιαούλη, όταν ξέσπασε το κίνημα για ανατροπή του Καποδίστρια!
«Θα ήταν διαφορετική η τύχη της Επαναστάσεως αν εις τα εν Αγγλία σκάνδαλα δεν προσετίθεντο και τα εν Αμερική συμβάντα» υποστηρίζει ο Ανδρέας Ανδρεάδης. Και ο άγγλος ιστορικός Φίνλεϊ θα γράψει ότι «η Ελλάδα ζημιώθηκε περισσότερο από αυτούς που αυτοονομάζονταν φιλέλληνες».
Εμφύλιος για τα δάνεια
Προφητικός όπως πάντα ο αγωνιστής και θυμόσοφος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης προειδοποιούσε τον Ανδρέα Ζαΐμη: «Δεν πίστευα, ούτε ακόμη πιστεύω κυρ Ανδρέα, να μην εννοείς τι ζητείς και τι θα πάθης από τους συντρόφους σου. Ήρθε το δάνειο κυρ Ανδρέα κι αν ακόμη δεν ήρθε θα έρθη και τότε τα κουβεντιάζομεν. Εκείνο που σου λέγω εγώ τώρα, θα μου το λέγη η εκλαμπρότης σου ύστερα». Μαυροκορδάτος και Κουντουριώτης, και από κοντά και ο γεννήτωρ της φαυλοκρατίας Κωλέττης, θα «αξιοποιούσαν» το δάνειο για να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους και να εδραιώσουν την εξουσία τους. Κατηγορηματικός ο ιστορικός Κ. Παπαρρηγόπουλος: «Η αγγελία της αλληλοδιαδόχου αφίξεως των δόσεων αυτού (του δανείου) ηύξανεν τον περί κατοχής της εξουσίας πόθον και ο πόθος ούτος απέληξε βαθμηδόν εις τον δεύτερον εμφύλιον πόλεμον».

Στάσεις πληρωμών
Η πρώτη ουσιαστική πτώχευση θα σημειωθεί το 1827 με την αδυναμία καταβολής των τοκοχρεολυσίων των δύο πρώτων δανείων. Η δεύτερη το 1843, όταν διακόπηκε η εξόφληση των δόσεων του δανείου των 60.000.000 γαλλικών φράγκων που είχε δοθεί στη Βαυαροκρατία με την εγγύηση των προστάτιδων δυνάμεων. Το δάνειο αυτό εξανεμίστηκε στην αποπληρωμή των δόσεων των δύο αγγλικών δανείων.
Όταν ο Καποδίστριας ανέλαβε τη μεγάλη προσπάθεια να συγκροτήσει κράτος βρήκε άδεια ταμεία, ή μάλλον ένα νόμισμα και αυτό κίβδηλο. Αναζήτησε και αυτός δάνειο. Βρήκε όλες τις πόρτες κλειστές. Ήταν βέβαια η χώρα τότε επισφαλής σε δανεισμό. Όχι όμως περισσότερο από ό,τι το 1824 και το 1825. Υπήρχαν και πολιτικοί λόγοι. Οι Άγγλοι δεν τον «πήγαιναν». Η προϋπηρεσία του ως υπουργού των Εξωτερικών του τσάρου έδωσε αφορμή για να τον θεωρούν «άνθρωπο» της Ρωσίας. Αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με 50.000 γαλλικά φράγκα από την προσωπική του περιουσία και με σημαντικές συνεισφορές ομογενών και φιλελλήνων. Στη συνέχεια, με την ανάπτυξη και τη φορολογία, παρήγαγε σημαντικό έργο.
Στον βασιλιά Όθωνα επικεντρώθηκαν οι πιέσεις των δανειστών και κυρίως των Άγγλων. Και πίσω από όλα αυτά η θέληση της Αγγλίας να έχει τον έλεγχο της βασιλικής εξουσίας. Ο Όθωνας απέφυγε τον δανεισμό και τους πρόσθετους φόρους. Προσέφερε τη βασιλική χορηγία από 200.000 δραχμές και προέβη σε δραστικές περικοπές δαπανών με μείωση των στρατιωτικών και των υπαλλήλων. Η τρίτη στάση πληρωμών θα συμπέσει, το 1893, προς το τέλος της ιστορικής και δημιουργικής διακυβέρνησης από τον Χαρίλαο Τρικούπη. Θα σημειωθεί και μια τέταρτη, το 1932, στην επίσης ιστορική διακυβέρνηση από τον εθνικό ηγέτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι τρεις πρώτες στάσεις πληρωμών οφείλονταν κατά κύριο λόγο στους αβάστακτους όρους που είχαν επιβάλει οι ξένοι κεφαλαιούχοι. Ουσιαστικά τα νέα δάνεια εξυπηρετούσαν τα προηγούμενα, όπως συμβαίνει και επί των ημερών μας. Η στάση πληρωμών επί Βενιζέλου οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη διεθνή οικονομική κρίση του 1929.
Η στάση πληρωμών δεν εσήμαινε «κανόνι». Οι δανειοδότες είχαν φροντίσει να εξασφαλιστούν. Στην πράξη εσήμαινε αναστολή πληρωμών. Ο τελευταίος διακανονισμός όλων των προπολεμικών δανείων έγινε από την κυβέρνηση Παπάγου το 1952-1953, με υπουργό τον Σπ. Μαρκεζίνη.

«Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν»
Ο Χαρίλαος Τρικούπης έχει περάσει στην Ιστορία ως ο σημαντικότερος πολιτικός ηγέτης της νεότερης Ελλάδος μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Θα κυβερνήσει τη χώρα, για εννέα σχεδόν χρόνια, από το 1882 ως το 1895, και θα θέσει τα θεμέλια ενός σύγχρονου κράτους και τις υποδομές για την οικονομική ανάπτυξη. Πίστευε ότι οι απαραίτητοι πόροι έπρεπε να προέλθουν από τους φόρους, δεν απέφυγε όμως και τον εξωτερικό δανεισμό. Στην υπανάπτυκτη οικονομία της εποχής εκείνης η απόδοση των φόρων ήταν πολύ μικρότερη της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Ο Τρικούπης θα συνάψει επτά δάνεια με ληστρικούς όρους. Από το συνολικό ονομαστικό ποσό των 643.000.000 εκατ. χρυσών φράγκων θα εισπραχθούν μόνο 463 εκατ. Για τα νέα και τα παλαιά δάνεια θα καταβληθούν, τη δεκαετία 188-1890, τοκοχρεολύσια ύψους 455.000.000 χρυσών φράγκων, το 40%-50% του προϋπολογισμού, και το υπόλοιπο 25%30% θα διατεθεί για τη συγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Τα δάνεια όμως δεν σπαταλήθηκαν. Επενδύθηκαν σε σημαντικά έργα υποδομής. Ολοκληρώθηκε η διώρυγα της Κορίνθου, κατασκευάστηκαν 907 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και 1.446 χιλιόμετρα αμαξιτών δρόμων. Αρχίζει η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων, η διεύρυνση της εμπορευματικής οικονομίας, η αύξηση των εξαγωγών, η συγκρότηση αστικών κέντρων και η μετατροπή της Αθήνας σε σύγχρονη πόλη. Το Ναυτικό ενισχύεται με τα σύγχρονα σκάφη «Ύδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά». Στις εκλογές του 1890 ο Τρικούπης «θα πληρώσει» την πολιτική των φόρων. Θα τον διαδεχθεί ο Δηλιγιάννης και θα επιχειρηθεί η πολιτική εξόντωσή του με την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο «ως σπαταλήσαντα το δημόσιο χρήμα»! Η πρόταση θα απορριφθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών, αλλά το έργο του θα διακοπεί και η δηλιγιαννική φαυλοκρατία θα οδηγήσει τη χώρα από το κακό στο χειρότερο. Ο λαός θα διορθώσει το λάθος του 1890 και στις εκλογές του 1892 θα δώσει στον Τρικούπη ισχυρή πλειοψηφία. Τα δημόσια οικονομικά είναι σε αδιέξοδο και τα ελληνικά χρεόγραφα σε κατρακύλα. Ο Τρικούπης καταφεύγει σε νέους φόρους, που αυξάνουν τη λαϊκή αντίδραση...
Από την αντίπερα όχθη οι ξένοι κεφαλαιούχοι είναι «πρόθυμοι» να προσφέρουν νέα δάνεια με στόχο να ελέγξουν απόλυτα την οικονομία και τη χώρα. Ανταγωνίζονται οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί και στέλνουν, αντίστοιχα, στην Ελλάδα για έλεγχο των δημοσιονομικών τον λόρδο Εδουάρδο Λω, τον οικονομικό επιθεωρητή Ρου και τον τραπεζίτη Μόργκαν!
Ο Τρικούπης θα ζητήσει από τους Άγγλους δάνειο 3.500.000 στερλινών για να στηρίξει τα ελληνικά χρεόγραφα. Η συμφωνία προβλέπει την κύρωσή της με βασιλικό διάταγμα. Μετά την αντίδραση της αντιπολίτευσης ο Τρικούπης ζητεί επικύρωσή της από τη Βουλή. Οι Άγγλοι αρνούνται και ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αρνείται να επικυρώσει το δάνειο με διάταγμα. Ο Τρικούπης αναγκάζεται να παραιτηθεί και ο Γεώργιος διορίζει πρωθυπουργό τον Σωτήριο Σωτηρόπουλο, πρώην υπουργό Οικονομικών, τον οποίο υποστηρίζουν μόνον 20 βουλευτές!
Βασιλικό πραξικόπημα με στόχο τον Τρικούπη
Δεν «τον πήγαινε» ο βασιλιάς από τότε που είχε γράψει το περίφημο άρθρο «Τίς πταίει» και τον ανάγκασε να αποδεχθεί την «αρχή της δεδηλωμένης» για τον διορισμό κυβέρνησης. Ο Τρικούπης απέφευγε τη σύγκρουση και δεχόταν τη σπάταλη ζωή της βασιλικής οικογένειας και τις συχνές απουσίες του Γεωργίου στο εξωτερικό και τις επισκέψεις του στα καμαρίνια της διάσημης ηθοποιού Σάρας Μπερνάρ. Σιώπησε και όταν ακόμη πληροφορήθηκε ότι ο βασιλιάς έπαιζε κερδοσκοπικά με τα ελληνικά χρεόγραφα με αχυρανθρώπους τον ταμία του Νικόλαο Θων και τον κουμπάρο του Ανδρέα Συγγρό. Αποκαλυπτικό το σχόλιο στην «Ακρόπολι» του Βλάση Γαβριηλίδη: «Απελπισθέντες (ανακτορικοί και αντιπολίτευση) να καταστρέψουν έναν άνδρα, ενόμισαν ευκολώτερον να καταστρέψουν το Εθνος».
Η χρεοκοπία ουσιαστικά είχε επέλθει προτού ο Τρικούπης αναλάβει για τελευταία φορά την πρωθυπουργία, στις 30 Οκτωβρίου του 1893. Εμφανιζόμενος την ίδια ημέρα στη Βουλή δεν θα διστάσει να καταθέσει την αλήθεια με την ιστορική φράση: «Δυστυχώς, κύριοι, επτωχεύσαμεν». Δεν θα παραιτηθεί. Θα προσπαθήσει να πετύχει διακανονισμό με τους δανειστές. Εκείνοι θα ζητήσουν τον έλεγχο όλων των κρατικών εσόδων.
Ο Τρικούπης αρνείται, θεωρώντας ότι στην ουσία θα υποθηκευόταν η ανεξαρτησία της χώρας. Είχαν όμως συμμάχους τα Ανάκτορα και την αντιπολίτευση, που υπεκίνησαν μεγάλες διαδηλώσεις με σύνθημα κατά της πληρωμής των φόρων! Στις διαδηλώσεις εμφανίστηκε έφιππος και ο διάδοχος του θρόνου!
Αποκαλυπτικό το ειρωνικό σχόλιο της γαλλικής εφημερίδας «Le Τemps»: «Η διαγωγή μερικών πολιτικών κύκλων και της Αυλής θυμίζει τη μερίδα εκείνη των Αθηναίων που έδινε σήματα από την κορυφή του Υμηττού στους Πέρσες, για να τους καθοδηγήσει πού ήταν το καταλληλότερο μέρος για την απόβασή τους»!
Στις 10 Ιανουαρίου του 1895 ο Χαρίλαος Τρικούπης θα ανεβεί στα Ανάκτορα για να ζητήσει εξηγήσεις για τη συμμετοχή του διαδόχου στα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια. Ο βασιλιάς θα καλύψει προκλητικά τον διάδοχο και θα αφήσει ακάλυπτο τον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό! Η «ιστορική εποχή Τρικούπη» τερματίζεται άδοξα... Μετά τρεις μήνες, στις εκλογές του Απριλίου του 1895, το κόμμα του θα συντριβεί και ο ίδιος θα μείνει εκτός Βουλής. Θα δηλώσει, τότε, με πικρή ειρωνεία: «Και ανθ΄ ημών ο Γουλιμής»... Θα αναχωρήσει στο εξωτερικό και ύστερα από ένα χρόνο θα επιστρέψει στην Ελλάδα νεκρός...
Ο διάδοχός του Δηλιγιάννης θα οδηγήσει τη χώρα, το 1897, στον ατιμωτικό πόλεμο κατά της Τουρκίας. Με την ήττα θα έλθει και ο ΔΟΕ (Διεθνής Οικονομικός Ελεγχος) που θα εισπράττει για λογαριασμό των δανειστών τους φόρους των ειδών μονοπωλίου (αλάτι, σπίρτα, πετρέλαιο, παιγνιόχαρτα, σιγαρόχαρτο και σμύριδα) και ακόμη τον φόρο του καπνού, τα τέλη χαρτοσήμου και τους δασμούς του τελωνείου Πειραιώς!
Ο ΔΟΕ θα καταργηθεί ύστερα από 80 χρόνια, το 1978!

(*) TO BHMA -Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

Η "Κυρία από τη θάλασσα" από τις 19 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Θέατρο

   Ενα πραγματικό κόσμημα των Αθηνών
 είναι το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο 

Η "Κυρία από τη θάλασσα"
Το κλασικό αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν στην Κεντρική Σκηνή
Η Ελίντα, παγιδευμένη σε ένα γάμο χωρίς έρωτα με τον γιατρό Βάνγκελ, έλκεται ακατανίκητα από την θάλασσα. Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους ξένου με τον οποίο τη δένει ένα τρομερό μυστικό, την φέρνει αντιμέτωπη με το παρελθόν της και τον πόθο της για την ελευθερία και το άγνωστο…
Ο Έιρικ Στούμπε, ένας από τους σημαντικότερους σκανδιναβούς σκηνοθέτες και μέχρι πρόσφατα καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Νορβηγίας, στην πρώτη του σκηνοθεσία στην Ελλάδα, επιλέγει ένα από τα λιγότερο παιγμένα και ιδιαίτερα έργα του σπουδαίου δραματουργού.
Μέσα από μία σύγχρονη οπτική, η παράσταση εστιάζει σε μία γυναίκα παγιδευμένη ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, που έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει τα όνειρά της. Μία σύγχρονη γοργόνα – όπου άλλωστε παραπέμπει και ο αυθεντικός τίτλος του έργου στα Νορβηγικά – η οποία καλείται να διαλέξει ανάμεσα στις σειρήνες της στεριάς και της θάλασσας.

Η ταυτότητα της παραστασης
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθεσία: Έιρικ Στούμπε
Σκηνικά – κοστούμια: Κάρι Γκράβκλεβ
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη Νουρμάλα Ήστυ
Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Άρης Λεμπεσόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρία Ναυπλιώτου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Άλκηστις Πουλοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος.
Προ-παράσταση: 18/2/2010
Πρώτη παράσταση: 19/2/2010
Τελευταία παράσταση: 15/5/2010
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Η παράσταση παρουσιάζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τον Θείο Βάνια του Άντον Τσέχοφ και τον Δον Ζουάν του Μολιέρου.


*Δείτε περισσότερα στο: http://www.n-t.gr

«Αλληλεγγύη με τους Έλληνες» λέει τώρα ο γερμανικός Τύπος

Κοινός εχθρός οι κερδοσκόποι

Στροφή παρατηρείται στη στάση που τηρεί ο γερμανικός Τύπος έναντι της Ελλάδας. Με τους κερδοσκόπους να αναδεικνύονται σε κοινό εχθρό, ο τίτλος της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung του Μονάχου είναι εύγλωττος: «Αλληλεγγύη με τους Έλληνες».
Αναφερόμενη στις ελληνογερμανικές αντιπαραθέσεις, με αφορμή το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Focus, η εφημερίδα σημειώνει: «Ο ζήλος με τον οποίο Γερμανοί και Έλληνες αλληλοπροσβάλλονται συνιστά ηθικά και πρακτικά μεγάλη ανοησία: όπως π.χ. η πρόσκληση προς το Γερμανό πρέσβη, το κάλεσμα για σαμποτάζ των γερμανικών προϊόντων ή όπως η κοντόφθαλμη κριτική πολλών Γερμανών, διότι η αλήθεια είναι μια: κάθε είδος αλληλεγγύης που απορρίπτεται τώρα, αργότερα θα πληρωθεί ακριβά. Γι' αυτό η απερίσκεπτη αμετροέπεια με την οποία ασκούν κριτική οι Γερμανοί μας εκπλήσσει…»
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται τώρα εναντίον κοινών εχθρών: των κερδοσκόπων και του παλιού συστήματος. Οι αντιπαραθέσεις Ελλήνων και Γερμανών συμφέρουν και τους κερδοσκόπους, που θέλουν την Ελλάδα πλήρως απομονωμένη, συμφέρουν όμως και τους αντιπάλους των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς έτσι αποσπάται η προσοχή της κοινής γνώμης από την αναγκαιότητά τους» επισημαίνεται.
«Τα ευρωπαϊκά κράτη θα σταματήσουν τους κερδοσκόπους», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και επικαλείται δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Οι χώρες της ΟΝΕ και οι χρηματαγορές κάνουν αυτή τη στιγμή έναν πρωτοφανή αγώνα κατά των κερδοσκόπων που έχουν βάλει στο στόχο τους την Ελλάδα.
Λίγο πριν από την επικείμενη αναχρηματοδότηση του χρέους της Ελλάδας ο πρόεδρος του Eurogroup απειλεί τις τράπεζες και τα hedge funds με κυρώσεις, δηλώνοντας στην εφημερίδα: «Έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και μπορούμε την κατάλληλη στιγμή να τα χρησιμοποιήσουμε, εάν είναι ανάγκη. Πρέπει να μπορούν οι πολιτικοί να σταματήσουν τις χρηματαγορές».
«Είναι οι ίδιοι, δράστες και φύλακες», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Πάουλ Κίρχοφ, πρώην δικαστή του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στο περιοδικό Der Spiegel για τα δομικά προβλήματα της ΕΕ και την κρίση στην Ελλάδα.
Σε παρατήρηση του περιοδικού ότι λησμονήθηκαν οι κανόνες και οι ρήτρες στην ΕΕ, ο Γερμανός νομικός επισήμανε: «Δεν ωφελεί να κοιτάμε πίσω στο παρελθόν. Στο μέλλον πρέπει να διορθωθούν τα προβλήματα και τα λάθη στην δομή της ΕΕ και των κοινοτικών συνθηκών. Μέχρι τότε θα πρέπει να εποπτεύει την τήρηση των κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας η σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών. Δηλαδή δράστες και φύλακες είναι οι ίδιοι. Αυτή η διπλή εντολή, φαίνεται να μην ευδοκίμησε».
Στο ζήτημα της παραποίησης των στοιχείων από την Ελλάδα ο κ. Κίρχοφ δήλωσε: «Εάν είναι όντως έτσι, τίθεται νομικό ζήτημα. Υπ' αυτό το πρίσμα όμως δεν θα έπρεπε τουλάχιστον μια χώρα να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Αυτό όμως έγινε, είτε επειδή δεν ασκήθηκε σωστά η εποπτεία, είτε επειδή οικοδομήθηκε η ΟΝΕ σε θεμέλια που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».
Στο ζήτημα πως πρέπει να συμπεριφερθεί η Ευρώπη έναντι της Ελλάδας, ο Γερμανός συνταγματολόγος είπε: «Θα ήταν λανθασμένο να δηλώσει η ΕΕ "πληρώνουμε τα χρέη σας" και συνεχίστε την πορεία σας. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μόνον μέλος της ΟΝΕ, αλλά είναι μέλος και της ΕΕ, όπου προβλέπεται η αλληλοβοήθεια. Απλώς δεν θα πρέπει η βοήθεια που θα προσφέρει η ΕΕ να οδηγήσει στο ίδιο λάθος, θα πρέπει να είναι ένας είδος βοήθειας για να βγει μετά μόνη της η Ελλάδα από το αδιέξοδο».
Τέλος, στην ερώτηση του περιοδικού, εάν μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της στην εξυγίανση ο Πάουλ Κίρχοφ δήλωσε ότι γι' αυτό δεν έχει καμία αμφιβολία: «Ασφαλώς. Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία και υποφέρει από τα ίδια προβλήματα που υποφέρουν όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Παντού οι πολίτες ελπίζουν ότι μπορούν να ζήσουν πάνω από τις οικονομικές τους δυνατότητες και παντού τα αιτήματά τους είναι πάνω από τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Ακόμη και στη Γερμανία».

*εφ. Το Βήμα Βερολίνο - Τρίτη 2 Μαρτίου 2010
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=41&nid=1111928

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...