............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Γιώργος Καμίνης απαντά στον Γιώργο Παπανδρέου


Πρόσωπα                       



Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να στείλει από την ΔΕΘ ένα μήνυμα προς τους φορολογούμενους πολίτες κατά την διάρκεια της συνέντευξης Tύπου την Κυριακή.
«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν όλοι, ακόμα και οι φορολογούμενοι, ότι το να πληρώνεις το φόρο, είναι βασικό στοιχείο αλληλεγγύης, άρα και βασικό στοιχείο για να πάει καλά αυτή η χώρα.»

Σωστό. Η φοροδιαφυγή είναι η ακραία μορφή της ιδιώτευσης. Ο καλός πολίτης δεν φοροδιαφεύγει. Όποιος αγαπά την Ελλάδα πληρώνει ΦΠΑ. Τότε γιατί όλοι, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, προτιμούμε να μη μας κόψει απόδειξη ο υδραυλικός για να γλιτώσουμε μερικά ευρώ;

Δεν θα απαντήσω εγώ στον κ. Παπανδρέου. Θα απαντήσει ο δικηγόρος μου. Για την ακρίβεια ο πρώην συνήγορος μου. Και νυν υποψήφιος με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ για τον Δήμο της Αθήνας. Τον περασμένο Μάϊο πήρα συνέντευξη από τον κ. Γιώργο Καμίνη για το Περιοδικό «Κάππα» της Κυριακάτικης Καθημερινής ακριβώς με αυτό το ερώτημα: Οι Έλληνες νιώθουμε περισσότερο πολίτες ή ιδιώτες; Με άλλα λόγια μας νοιάζει που η χώρα μας καταρρέει ή κοιτάμε, ο καθένας μας, την πάρτη του;


Η απάντηση του, με την επίσημη ιδιότητα του ως Συνηγόρου του Πολίτη, όπως δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Καθημερινή στις 9 Μαϊου 2010, παρουσιάζει κατά την γνώμη μου ξεχωριστό ενδιαφέρον: 
«Πολύ σωστά τίθεται το ερώτημα για την ιδιώτευση. Η ιδιώτευση αφορά όλους και μπορεί να πάει μέχρι τα άκρα – την παρανομία και την φοροδιαφυγή. Την ίδια στιγμή υπάρχει και μία φυσική αποσύνθεση του κρατικού μηχανισμού, γιατί έχουν ατονήσει και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Εδώ πέρα βραδυπορεί πια η Δικαιοσύνη σε βαθμό αφόρητο. Έχουμε φθάσει στην αρνησιδικία, όπως λένε πολλοί. Τι θα κάνει μόνος του ο πολίτης; Θα αυτοδικήσει; Και μετά δεν έχουμε μία παράδοση κοινωνίας των πολιτών. Δεν υπάρχει αυτό, γιατί στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ένα υπερτροφικό, δυσκίνητο και αντιπαραγωγικό κράτος που τροφοδότησε την ιδιώτευση.»
Ήταν ο Μάϊος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το «Κάππα» είχε δώσει τον λόγο στους πολίτες, με ένα ερώτημα κλειδί : «Θα κλέβατε ποτέ την εφορία;» Όσοι δέχθηκαν να μιλήσουν, από όλα τα μετερίζια της ζωής, περιέγραψαν την σχέση τους με ένα κράτος σε χρεωκοπία. Και κάποιοι ναι, ευυπόληπτοι πολίτες, ναι, είπαν ότι, ναι, θα την έκλεβαν την εφορία όχι γιατί δεν αγαπούν την Ελλάδα, αλλά γιατί όταν το παιδί τους αρρώστησε αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ιδιωτικό νοσοκομείο για να εξυπηρετηθούν σωστά μέσα στην ίδια ημέρα, ή γιατί δεν θέλουν να πληρώνουν τις κλεψιές των άλλων. Επωνύμως, με φωτογραφία και με χαμόγελο. Με ειλικρίνεια. Χωρίς φόβο και πάθος.
Για αυτό νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να δει λίγο πιο άμεσα από τη μεριά του το θέμα της φοροδιαφυγής και να το πολεμήσει ως προτεραιότητα αντί να στέλνει μηνύματα στους πολίτες. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε αρκετές φορές γενικόλογα στις «μεγάλες αλλαγές στο θέμα της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην ΔΕΘ την Κυριακή. Στην ειδική ερώτηση όμως του συναδέλφου Γιάννη Πιτταρά (ALPHA) «με ποιους μηχανισμούς θα παταχθεί η φοροδιαφυγή», η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν απογοητευτική, με δεδομένη και την υστέρηση στα κρατικά έσοδα:
«Συμφωνώ απολύτως μαζί σας», είπε, «είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε όλο το φορολογικό μηχανισμό και είναι μέσα στις προτεραιότητες μας των επομένων μηνών.» Να συμπεράνουμε δηλαδή ότι το κυνήγι των φοροφυγάδων δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης τους προηγούμενους έντεκα μήνες;

Η μάχη για τον δήμο της Αθήνας είναι πολιτική. Είχε πει και κάτι άλλο ο κ. Γιώργος Καμίνης σε εκείνη την συνέντευξη, που μου παραχώρησε σε ανύποπτο χρόνο, όταν όλη η Ελλάδα είχε μουδιάσει στο άκουσμα της χρεωκοπίας. Τον είχα ρωτήσει:«Νομίζετε ότι εμείς οι πολίτες φταίμε για την κατάσταση και τα προβλήματα της χώρας μας; Εμείς ευθυνόμαστε για τους πολιτικούς που εκλέγουμε;»

Και είχε απαντήσει, πάλι με την ιδιότητα του Συνηγόρου μας:
«Λέμε η κοινωνία είναι και η κοινωνία τα παράγει. Ωραία… Εντάξει. Αλλά εκλέγουμε τις ηγεσίες για να μας δείξουν τον δρόμο. Από πάνω πρέπει να αρχίσει η μεταρρύθμιση. Και θα πάει και προς τα κάτω. Από πάνω δίνεται το σύνθημα. Η ηγεσία θα πρέπει να εμπνεύσει την κοινωνία να προχωρήσει.»

Με άλλα λόγια. Ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθετεί την είσπραξη των φόρων στις μελλοντικές του προτεραιότητες και ο μέχρι πρότινος Συνήγορος του Πολίτη και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ του απαντά ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των στόχων και των μεταρρυθμίσεων δεν συνιστά προτέρημα για πολιτικό ηγέτη.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν είχε δημοσιευθεί τότε στο «Κάππα», λόγω έλλειψης χώρου. Ούτε ο κ. Καμίνης μιλούσε τότε με τον στρογγυλεμένο λόγο του υποψήφιου πολιτικού. Σήμερα επέλεξε να περάσει στην αντίπερα όχθη των πολιτικών στελεχών, και, εάν οι πολίτες της Αθήνας τον επιλέξουν, της πολιτικής δράσης. Κοντός ψαλμός.


 Όλα τα άρθρα της Κατερίνας Μπακογιάννη
http://www.protagon.gr/Default.aspx?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...