............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Για μια θέση στον ήλιο...

Η αναζήτηση εργασίας, ειδικά σήμερα που η «μαύρη τρύπα» της ανεργίας όλο και μεγαλώνει, είναι μια δύσκολη ιστορία, μια επίπονη προσπάθεια, μια οργανωμένη εκστρατεία, που απαιτεί από τον ενδιαφερόμενο υπομονή, μεθοδικότητα, συνεχή ενημέρωση, γνώσεις και εντατική έρευνα.


Το να είσαι 45 χρόνων και ανύπαντρη μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, έτσι κι αλλιώς είναι μια δύσκολη κατάσταση. Που θέλει τόλμη και προσπάθεια για να τα καταφέρεις. Αν όμως ταυτόχρονα είσαι και άνεργη, τότε η κατάσταση είναι ακόμα δυσκολότερη.

Το να είσαι 36 χρόνων, γεμάτος όνειρα για δημιουργία, διάθεση για ζωή, ελπίδες για επαγγελματική ανέλιξη, και ύστερα από 9 χρόνια να βρίσκεσαι χωρίς δουλειά λόγω πτώχευσης της εταιρείας σου, αλλά και χωρίς λεφτά, αφού μισθοί ενός έτους και αποζημίωση χάθηκαν, είναι ένα γεγονός που σου ανατρέπει όλη σου τη ζωή.


Παναγιώτα και Γιάννης, δύο άνθρωποι ανάμεσα στους χιλιάδες Ελληνες που σήμερα βρίσκονται καταγεγραμμένοι στη μακρά λίστα των ανέργων, στην οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάθε χρόνο καταγράφονται κι άλλοι, κι άλλοι. Που καλούνται να ζήσουν με το πενιχρό επίδομα ανεργίας που τους δίνει η πολιτεία -και αυτό μόνο για 12 μήνες-, που βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, που ο καθένας από την πλευρά του παλεύει, τρέχει και αγωνίζεται για να κερδίσει μια θέση στην αγορά εργασίας.

Η καλπάζουσα ανεργία στη χώρα μας είναι γεγονός. Δεν το λέμε εμείς, είναι συμπέρασμα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία υπηρεσιών του κράτους. Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, τον Απρίλιο του 2010 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του έφτασαν τις 711.699 και από αυτούς μόνο ένας στους τρεις λαμβάνει το φοβερό... επίδομα των 454,25 ευρώ, το χαμηλότερο στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως σημειώνει ο Κ.Δημουλάς, επιστημονικός σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το επίδομα ανεργίας δίνεται τουλάχιστον για δύο χρόνια και όταν αυτό εξαντλείται ο άνεργος λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας για άλλα δύο χρόνια. Επιπλέον σε ορισμένες χώρες έπειτα από 2-3 χρόνια ανεργίας προσφέρονται στον άνεργο είτε προσωρινή εργασία ή συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης, ενώ παράλληλα λαμβάνει κι άλλα επιδόματα, όπως ενοικίου, κάλυψης δαπανών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης κ.ά.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία στη χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2010 έφτασε στο 12,1% από το 9,1% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2009. Με λίγα λόγια μέσα σ' ένα χρόνο οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 154.280 άτομα. Εκείνοι που γνωρίζουν καλά το θέμα υποστηρίζουν ότι οι πραγματικοί άνεργοι στη χώρα μας ξεπερνούν τις 800.000 και το ποσοστό της ανεργίας το 16%, γιατί στα επίσημα στοιχεία δεν καταγράφεται η λανθάνουσα και η κρυφή ανεργία, που υπολογίζεται σε 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, τον περασμένο Δεκέμβριο, μιλώντας στη Βουλή, έκανε λόγο για δραματική έκρηξη της ανεργίας, μίλησε για φαινόμενο «μαζικής ανεργίας», η οποία, όπως είπε, πιθανώς να αγγίζει και τα ισπανικά πρότυπα και να φτάνει το 18-20%.
Το βέβαιο είναι ότι η αγορά εργασίας έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, εργαζόμενοι απολύονται, αρκετοί βιώνουν την ανασφάλεια στο εργασιακό τους περιβάλλον, ενώ οι νέες θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες.
Τ ο βασικό ερώτημα που τίθεται και απασχολεί χιλιάδες άνδρες και γυναίκες σήμερα, είναι όταν χάσουν τη δουλειά τους, απολυθούν ή η εταιρεία που δούλευαν κλείσει, τι πρέπει να κάνουν; Πού πρέπει να απευθυνθούν, από πού να ξεκινήσουν, ποια βήματα ν' ακολουθήσουν για να εντοπίσουν κενές θέσεις εργασίας ή επαγγελματικές ευκαιρίες και στη συνέχεια να τις διεκδικήσουν;
Οι ειδικοί λένε ότι το παν είναι η σωστή έρευνα που πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για να αντλήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται και στη συνέχεια να αναζητήσει μια θέση εργασίας. Μερικά από τα βασικά βήματα της έρευνας αυτής είναι: η ανάγνωση μικρών αγγελιών, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί μερικές φορές είναι παραπλανητικές και κρύβουν παγίδες, επίσκεψη στα αρμόδια γραφεία του ΟΑΕΔ, στα Γραφεία Ενημέρωσης Ανέργων, στα Γραφεία Διασύνδεσης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και βέβαια επαφή με φίλους και συγγενείς, μια μέθοδος που στην Ελλάδα θεωρείται η πιο αποτελεσματική, αφού έρευνες δείχνουν ότι ο πιο συχνός τρόπος εύρεσης εργασίας είναι αυτός.

Η «Ε» προσεγγίζει σήμερα το θέμα της ανεργίας, μέσα από ανθρώπους που τη βιώνουν, από επιστήμονες που επισημαίνουν τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία, και ταυτόχρονα κάνει μια καταγραφή υπηρεσιών (δημόσιων και ιδιωτικών), γραφείων εύρεσης εργασίας και διαφόρων άλλων τρόπων, που ένας άνεργος η οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος μπορεί ν' αναζητήσει μια θέση εργασίας.

«Αν έχεις παιδί, θέλεις - δεν θέλεις αντέχεις»

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, papastat@enet.gr, ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥdani@enet.gr Ανύπαντρη μητέρα μιας 7χρονης, η Γιώτα Παντούνα, 45 ετών, μετρά έναν χρόνο άνεργη. Παρ' όλα αυτά δεν το βάζει κάτω. Εξάλλου, όταν έχεις μικρό παιδί «θέλεις, δεν θέλεις, αντέχεις», όπως λέει.

«Ενιωσα ότι με πετάνε στη σέντρα της ζωής. Επρεπε να αναζητήσω και πάλι εργασία σε μια δύσκολη ηλικία και σε μια ακόμα πιο σκληρή εργασιακή πραγματικότητα.

* Ελευθεροτυπία, Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ,
papastat@enet.gr,
ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥdani@enet.gr

Διαβάστε περισότερα στο: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=172195

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...