............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ο πόλεμος των αρπακτικών με στόχο την οικονομία της χώρας


Υαινες κατασπαράζουν την Ελλάδα και τους Έλληνες εργαζόμενους 


Ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας με στόχο την Ελλάδα, έχει στηθεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά των Credit default swaps (CDS) δηλαδή των συμβολαίων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου.
Ο όγκος των συναλλαγών στη συγκεκριμένη αγορά έχει αυξηθεί από τον Νοέμβριο και μετά, καθώς οι κερδοσκόποι σπεκουλάρουν την πιθανότητα χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας, κερδίζοντας εκατομμύρια.
Τα CDS είναι το συμβόλαιο που πληρώνει ένας επενδυτής όταν αγοράζει ομόλογα μιας χώρας και λειτουργεί ως ασφάλιστρο για την περίπτωση που η χώρα στην οποία έχει επενδύσει κηρύξει πτώχευση.
Τα CDS επινοήθηκαν στα τέλη του '90 με στόχο τη διάχυση του πιστωτικού κνδύνου, δίνοντας τη δυνατότητα σε τρίτους να αγοράζουν και να πωλούν αυτού του είδους τα παράγωγα και να κερδίζουν υπέρογκα ποσά.
Όταν ένας επενδυτής αγοράζει ένα ασφάλιστρο CDS σε χαμηλό επίπεδο και το Spread του αντίστοιχου ομολόγου αυξάνεται, τότε πουλάει μαζικά με αποτέλεσμα να κερδίζει μέσω του CDS. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας, με τους κερδοσκόπους να έχουν στην κατοχή τους CDS και να πιέζουν ποντάροντας στην χρεωκοπία της χώρας.
Μια άλλη τακτική που ακολουθείται από τα hedge funds είναι οι ανοιχτές πωλήσεις ομολόγων μιας συγκεκριμένης χώρας.
Πλεονέκτημα για τους κερδοσκόπους, αποτελεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές στην αγορά των CDS, δεν εμφανίζονται στις πλατφόρμες των ομολόγων, καθώς πρόκειται για παιχνίδι για λίγους και ισχυρούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κερδοσκόποι να μένουν στο απυρόβλητο, την ώρα που παίζουν με την τύχη μιας χώρας.
Η δραστηριότητα των κερδοσκόπων στη συγκεκριμένη αγορά έχει προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο, του οποίου η χώρα κινδυνεύει από τα αρπακτικά, να δηλώνει ότι Βρετανικά και Αμερικανικά επενδυτικά σχήματα κερδίζουν μέσω των CDS.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα περιορισμού των ανοιχτών πωλήσεων σε τραπεζικές μετοχές, ενώ η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της χώρας θα υποχρεώνει τους επενδυτές να ενημερώνουν όταν ποντάρουν στο ενδεχόμενο της πτώσης μιας μετοχής.
Φυσικά και οι κερδοσκόποι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Διοργανώνουν συναντήσεις, συνεννοούνται και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους έχοντας τον χρόνο στο πλευρό τους, σε σχέση με τις χειμαζόμενες χώρες.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των "Financial Times" για τη συνάντηση στην.... Αθήνα, στο ξενοχοχείο "Μεγάλη Βρετανία" στις 28 Ιανουαρίου. Το δείπνο διοργανώθηκε από την αμερικανική τράπεζα "Goldman Sachs", που εμπλέκεται στην υπόθεση απόκρυψης χρεών ευρωπαϊκών κρατών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Προσκεκλημένοι ήταν δέκα πελάτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι συζήτησαν για το "ελληνικό πρόβλημα" και για τις ευκαιρίες που αυτό προσφέρει.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και δύο από τους αναλυτές του hedge fund Paulson & Co, το οποίο συμμετέχει στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με θύμα τη χώρα μας, μέσω των CDS.

*εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" 06 Μάρτιος 2010

** Οι φωτογραφίες  είναι από την "Εν Αθήναις"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...