................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

Ελεγχος του καπιταλισμού από τη δημοκρατική κοινωνία

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που βιώνουμε θα έπρεπε να είχε δικαιώσει και δυναμώσει το ξεθωριασμένο μέχρι πρόσφατα ιδεολογικό οπλοστάσιο της Αριστεράς, η οποία αμήχανη περιορίστηκε σε γενικούς αφορισμούς. Την αδυναμία της πλήρωσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τελευταίες ευρωεκλογές.
Τα θεμελιώδη ερωτήματα όμως που αυτή πρώτη προέβαλε πολιτικά, με τους στοχαστές της, με τις επαναστατικές πρωτοπορίες της, με το εργατικό κίνημα και τους ενεργούς πολίτες που τη στήριξαν, παραμένουν επίκαιρα.
Το διαχρονικό ερώτημα αν ο καπιταλισμός ανατραπεί μέσα από επαναστατικές διαδικασίες, αν μπορεί και πρέπει να μετασχηματιστεί, αν επιβιώσει ή καταρρεύσει μέσα από τις αντιφάσεις του, από την απληστία της αγοράς και τις εγωιστικές συμπεριφορές, αν στο κάτω κάτω αποτελεί ένα μη δίκαιο και μη ηθικό οικονομικό σύστημα που όμως παραμένει αποτελεσματικό ετέθη εκ νέου και με ένταση. O γάλλος φιλόσοφος Α. Κοντ-Σπονβίλ σε σχετικά πρόσφατο δοκίμιό του αναρωτιέται αν ο καπιταλισμός είναι ηθικός. Για να απαντήσει ότι όπως η αριθμητική ή η χημεία, έτσι και το οικονομικό σύστημα που αποκαλούμε καπιταλισμό δεν είναι ούτε ηθικό ούτε ανήθικο. Είναι αμοράλ (άηθες), δηλαδή δεν έχει το χαρακτηριστικό (την ιδιότητα) της ηθικής.

Η οικονομία που είναι τεχνική και επιστήμη ταυτόχρονα στερείται βούλησης και συνείδησης. Ο καπιταλισμός από τη φύση του διέπεται από το στοιχείο της ανισότητας αφού από τον πλούτο οδηγεί σε επιπλέον πλούτο. Ετσι ο πιο σίγουρος τρόπος να πλουτίσει κάποιος είναι να είναι ήδη πλούσιος. Ο καπιταλισμός απευθύνεται στον εγωισμό και στο ατομικό συμφέρον των ανθρώπων. Αντίθετα ο μαρξισμός, απέτυχε. Αλλά αν η οικονομία είναι αμοράλ από τη φύση της, ποιος θα επιβάλει το δίκαιο και την ηθική και πώς. Η πολιτική, το κράτος δικαίου, οι ηθικές αξίες που οφείλει να έχει κάθε κοινωνία. Με δυο λόγια, η δημοκρατία είναι η απάντηση.
Αν η οικονομία της αγοράς εξασφαλίζει αποτελεσματικότητα, η δημοκρατία διασφαλίζει τη δικαιοσύνη. Μετά την καταστρεπτική οικονομική κρίση του 1929 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούζβελτ πέτυχε να γεφυρώσει το εισοδηματικό χάσμα με αναδιανομή εισοδήματος προς τα κάτω, μέσω ενός αυστηρού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, με παράλληλη ενθάρρυνση και στήριξη των εργατικών συνδικάτων.
Ο φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων από 24% έφτασε σε 79% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα, ενώ ο αριθμός των μελών των συνδικάτων τριπλασιάστηκε. Επιστρέφοντας στο αρχικό μας ερώτημα, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να αποκτήσει ηθική, μπορεί όμως να ελεγχθεί από τη δημοκρατική κοινωνία με την επιβολή πολιτικού, νομικού, αξιακού πλαισίου.

Αρης Καλλιπολίτης** από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009


* Ο δρ Αρης Καλλιπολίτης είναι τ. διευθυντής της ΑΤΕbank.

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009

Τα σκουπίδια και πάλι εορταστικό ντεκόρ στην Αθήνα...

 Στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της νέας γρίπης, η Αθήνα ζει υπό την απειλή των σκουπιδιών.
Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για την απεργία των συμβασιούχων, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης στολίζει το χριστουγενιάτικο δέντρο πάνω στα σκουπίδια... εύγε σε όλους εσάς για το καντάντημα  αυτής της ιστορικής πόλης...


στοιχεία από την εφημ."Η ΑΥΓΗ" 10.12.2009

Γ. Παπανδρέου: Συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων έναντι της διαφθοράς και προς όφελος της οικονομίας...

  Συνάντηση Παπανδρέου-Παπούλια 
  ΑΠΕ : Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας   

Εθνική συστράτευση για την οικονομία
 ζητά ο πρωθυπουργός

Συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων έναντι της διαφθοράς και προς όφελος της οικονομίας, ζήτησε μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Αμεση ήταν η ανταπόκριση του Κ.Παπούλια, ο οποίος τόνισε ότι η εθνική συστράτευση είναι αναγκαία και πως στόχος μας πρέπει να είναι οι αποφάσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες και εξήγησε πως η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η ανομία, η σπατάλη, η φοροδιαφυγή είναι παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως είναι αναγκαίες θεσμικές τομές, ειδικά στην λειτουργία του κράτους, προκειμένου να υπάρξει νοικοκύρεμα της οικονομίας.
Προανήγγειλε, δε, αποφάσεις και πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει, και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον εθνικό κοινωνικό διάλογο, την έναρξη του οποίου αναμένεται να κηρύξει τη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συμμαχία για τομές, σε ζήτημα όπως η διαφάνεια και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, προκειμένου να εκπέμψει η χώρα ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε αποφασισμένοι να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση. Χρονίζουν τα προβλήματα, προβλήματα όμως που έχουν σχέση και με μια παρατεταμένη κατάσταση διαφθοράς και ανομίας που επιβαρύνουν και τους προϋπολογισμούς μας. Χρειάζεται πια, μια εθνική συστράτευση, για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα από κοινού και μ'αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε πραγματικά -και το πιστεύω αυτό- να πάει η Ελλάδα μπροστά, γιατί έχει τεράστιες δυνατότητες. Αδικείται η χώρα μας σήμερα, γιατί έχει πολλές δυνατότητες τις οποίες δεν αξιοποιεί.
«Και εσείς, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορείτε να συμβάλετε καθοριστικά σ' αυτή την ενότητα και τη συστράτευση, όλων των δυνάμεων της χώρας, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με αισιόδοξο και ελπιδοφόρο τρόπο».
Ο Κ. Παπούλιας απάντησε: «Κύριε πρωθυπουργέ, βεβαίως πρέπει να συστρατευθούμε όλοι. Είναι εθνική ανάγκη να το κάνουμε. Ελπίζω όλοι μας να συμφωνήσουμε σ'αυτό και όχι μόνο να συζητήσουμε, αλλά να πάρουμε και αποφάσεις. Αυτός είναι ο στόχος μας».

*από το http://www.in.gr/

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009

Η βροχή και ο ήλιος θα συμβάλουν ώστε να ανθίσουν ακόμη περισσότερο τα σκουπίδια που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο σκηνικό για τα Χριστούγεννα...      BHMAτοδότηs   


Ο κ. Ν. Κακλαμάνης έστειλε στους δημοσιογράφους χριστουγεννιάτικη κάρτα τυπωμένη σε χειροποίητο οικολογικό χαρτί το οποίο περιέχει σπόρους λουλουδιών. Αν η κάρτα τοποθετηθεί σε μία γλάστρα και ποτιστεί, τότε διαλύεται το χαρτί και οι σπόροι μετατρέπονται σε λουλούδια.

Κυνικός συνεργάτης μου εικάζει ότι το ίδιο θα συμβεί αν πετάξεις την κάρτα στα σκουπίδια.

Η βροχή και ο ήλιος θα συμβάλουν ώστε να ανθίσουν ακόμη περισσότερο τα σκουπίδια που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας διαμορφώνοντας ένα ευχάριστο σκηνικό για τα Χριστούγεννα.


     *από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ  9.12.2009    

Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

Η απεργία έληξε, τα σκουπίδια μένουν με σοβαρές επιπτώσεις για την ζωή των κατοίκων

  Σε ελάχιστα σημεία έγινε αποκομιδή  

Γιορτινή ατμόσφαιρα στην Αθήνα... 
Γιορτινά στολισμένη η Αθήνα με τόνους σκουπίδια στους δρόμους της, περιμένει τους επισκέπτες
των εορτών... σαν δεν ντρεπόμαστε κύριοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το κατάντημα αυτής της ιστορικής πόλης που της  έχετε αλλάξει τα φώτα...
Κάθε χρονιά είναι πιο βρώμικη ελεεινή και τρισάθλια με την απραξία σας και τα ανύπαρκτα οράματά σας...

εφημ. "εν Αθήναις"


Στους δρόμους της Αθήνας παρέμειναν τα σκουπίδια, παρά την κήρυξη από το περασμένο Σάββατο της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα του δήμου ως παράνομη και καταχρηστική.

ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ σημεία πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια των απορριμματοφόρων, όπως καταγγέλλουν στελέχη της Αστυνομίας και για το θέμα αναμένεται να συνταχθεί ειδική έκθεση ώστε να επιμερισθούν τυχόν ευθύνες για την ελλιπή αποκομιδή των σκουπιδιών.

 Σημειώνεται ότι ύστερα από αίτημα των υπουργείων Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος Αθηναίων κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας των εργαζομένων του δήμου προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά η υπηρεσία καθαριότητας κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και έως αύριο τουλάχιστον.
Οι υπουργοί στο αίτημά τους ανέφεραν πως για λόγους ασφαλείας θα έπρεπε να γίνει η αποκομιδή, δεδομένου ότι τα συσσωρευμένα σκουπίδια μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες φωτιάς στο πλαίσιο επεισοδίων.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, αν και προχώρησε σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη, έσπευσε να δηλώσει τη συμπαράστασή του προς τους εργαζομένους. «Δεν θα πάψω να υποστηρίζω ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων» ανέφερε.
Οι εργαζόμενοι ζητούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που απασχολούνται στην καθαριότητα του δήμου. Ωστόσο, από την κυβέρνηση έχει καταστεί σαφές πως από τη στιγμή που δεν υπήρξε μέριμνα για τους συμβασιούχους αυτούς στο πλαίσιο του Διατάγματος Παυλόπουλου, τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα μονιμοποίησης καθώς υπάρχει συνταγματικό κώλυμα.
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν επίσης κυβερνητικά στελέχη σε περίπτωση νέας απόφασης των εργαζομένων για κινητοποιήσεις μετά την αυριανή ημέρα, καθώς η μη αποκομιδή των σκουπιδιών δημιουργεί εστίες μόλυνσης σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη μάλιστα περίοδο λόγω της νέας γρίπης.


*εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" Δευτέρα 7.12.2009

Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2009

Εκδηλώσεις μνήμης Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου...

   Λίγο πριν το συλλαλητήριο   

  Για να τιμήσουμε την μνήμη του  νεαρού  Αλέξη
και αυτό που θα ήθελε ο ίδιος έτσι πιστεύουμε
 είναι ειρηνικές εκδηλώσεις και ΟΧΙ  ΒΙΑ και βανδαλισμοί που είναι έξω από κάθε λογική...
 σε μια Χώρα με πολιτισμό όπως είναι η Ελλάδα...


 

Αγγελική ΣτελλάκηΜΝΗΜΗ Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
ας γίνει το Σύμβολο Ειρήνης σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές...


Αθήνα: Λίγες ώρες προτού ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και ενώ η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για την αποτροπή επεισοδίων, το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει δημοσκόπηση για τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2008.
Σύμφωνα με την έρευνα της Kάπα Research, 2 στους 3 πολίτες φοβούνται επανάληψη των περυσινών γεγονότων: πολύ πιθανό να επαναληφθούν το θεωρεί το 22% των ερωτηθέντων και αρκετά πιθανό το 44,6%.
Στον αντίποδα το 27,6% δηλώνει ότι δεν είναι και τόσο πιθανό, ενώ το 3,1% θεωρεί ότι είναι απίθανο να γίνουν επεισόδια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στο ερώτημα αν οι ομάδες που συμμετέχουν στα επεισόδια (κουκουλοφόροι και νέοι τρομοκράτες) αποτελούν γνήσια έκφραση αντίστασης ή είναι υποκινούμενες: το 73,6% των ερωτηθέντων τις θεωρεί υποκινούμενες, έναντι 11,9% που μιλούν για γνήσια έκφραση αντίστασης.
Παράλληλα, το 53,5% εκτιμά ότι οι ομάδες υποκινούνται από τα κόμματα, το 17,5% από κύκλους της ασφάλειας και το 9% από ξένες δυνάμεις.
Για τη φύση της αντίδρασης μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 50,7% μιλά για ουσιαστική διαμαρτυρία στην κρίση, ενώ το 22,6% εκτιμά ότι πρόκειται για αυθόρμητη αντίδραση στον άδικο χαμό ενός μαθητή.
Παράλληλα, το 17,6% δηλώνει ότι αντιπροσωπεύει την αντίδραση των νέων της Ευρώπης απέναντι στο μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόστηκε συνολικά στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία.
Όσο για τα «υλικά» της αντίδρασης των νέων, κατά σειρά αξιολόγησης αναφέρονται: η έλλειψη κράτους πρόνοιας και δικαίου (36,9%), η έλλειψη προτύπων και ιδανικών (33,3%), η απειλή της ανεργίας (32%), η αναξιοκρατία (31%), τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος (25,1%), το κλειστό πολιτικό-κομματικό σύστημα (15,9%) και οι δυσκολίες της ελληνικής οικογένειας (14,1%).
Τέλος, για τη μορφή της νέας τρομοκρατίας (σε σχέση με οργανώσεις όπως η 17Ν και ο ΕΛΑ), το 55,4% θεωρεί ότι είναι πιο επικίνδυνη και ότι μάλλον θα ενισχυθεί στα επόμενα χρόνια (σχεδόν 70%).
Η πανελλαδική έρευνα έγινε το διάστημα 1-2 Δεκεμβρίου 2009 σε δείγμα 1.520 ατόμων άνω των 18 ετών.
Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Μέγιστο σφάλμα 3,09% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.


«Το ελάχιστο που του οφείλουμε»


Μήνυμα Κάρολου Παπούλια για ειρηνικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλ.ΓρηγορόπουλουΗ δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου ήταν ένα δίδαγμα για το που μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία, τόνισε ο Πρόεδρος Κάρολος  ΠαπούλιαςΜήνυμα για να τιμηθεί ειρηνικά η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια, στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.«Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη. Ήταν ένα δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να οδηγήσει η αυθαιρεσία. Δεν ξεχνιέται και δεν μικραίνουν οι διαστάσεις της στο υποσυνείδητο της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Παπούλιας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στην οικογένεια του άτυχου μαθητή.
«Εκφράζω ακόμη μία φορά την πίστη μου και τις ενοχές μου απέναντι στην νέα γενιά, στην οποία χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας. Ελπίζω ότι η μνήμη του Αλέξη θα τιμηθεί ειρηνικά γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε όλοι».


*από το http://www.in.gr/

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...