............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Γερμανίδα πρωτοστατεί σε κίνημα ανταλλαγής προϊόντων- υπηρεσιών





     Ζει χωρίς χρήματα
 τα τελευταία 13 χρόνια        







ΤΗΕ ΤΙΜΕS Της Stefanie Μarsh

Η πρώην καθηγήτρια Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ ζει χωρίς χρήματα τα τελευταία 13 χρόνια στη Γερμανία. Άρχισε ως πείραμα, αλλά τώρα δεν το αλλάζει με τίποτα. Και είναι πεπεισμένη ότι αυτό είναι το μέλλον της κοινωνίας μας.



▅ Στον κήπο. Η Γερμανίδα Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ βοηθά στις χειρωνακτικές εργασίες την Κορνηλία Άρντνερ ως αντάλλαγμα για τη φιλοξενία που της παρέχει Πριν από 22 χρόνια η Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ, καθηγήτρια γυμνασίου, μόλις έβγαινε από ένα επώδυνο διαζύγιο και αποφάσισε να μετακομίσει μαζί με τα δύο παιδιά της στο χωριό Λούνεμπουργκ, κοντά στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας. Εκεί, όπως παρατήρησε αμέσως, οι άστεγοι ήταν πάρα πολλοί και σε άθλια κατάσταση. Ενοχλήθηκε πολύ. «Δεν είναι σωστό αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί», σκέφτηκε. Έπειτα από αρκετή σκέψη έφτιαξε το Τauschring, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες με αντάλλαγμα υλικά αγαθά, μια ζώνη όπου δεν χρησιμοποιούνται χρήματα: ένα κούρεμα μπορεί να ανταλλαγεί με το σέρβις ενός αυτοκινήτου, μια παλιά τοστιέρα μπορεί να ανταλλαγεί με δύο χρησιμοποιημένες καμπαρντίνες. Το αποκάλεσε «Gib und Νimm» δηλαδή «Πάρε- Δώσε».



   Επανένταξη  

Η 67χρονη σήμερα Σβέρμερ πίστευε πάντα ότι οι άστεγοι δεν χρειάζονται χρήματα προκειμένου να επανενταχθούν στην κοινωνία: αντίθετα θα πρέπει να δώσουν μόνοι τους αξία στον εαυτό τους με το να γίνουν χρήσιμοι, παρά τα χρέη, την ένδεια ή την ανεργία. «Πιστεύω ότι ακόμα και εάν δεν έχεις τίποτα, αξίζεις πολλά. Ο καθένας μας έχει μια θέση στον κόσμο».

Οι άστεγοι του Ντόρτμουντ όμως δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στο σχέδιό της και ελάχιστοι εμφανίστηκαν στο Τauschring. Κάποιοι μάλιστα της είπαν εξαγριωμένοι ότι μια γυναίκα μεσαίας τάξης με μόρφωση δεν θα μπορέσει ποτέ να κατανοήσει τι περνούν. Αντίθετα, ήταν κυρίως οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που άρχισαν να εμφανίζονται όλο και συχνότερα στο Τauschring, με

▅Χαϊντεμαρίε Σβέρμερ. «Ανακάλυψα ότι μπορούσα να τα βγάλω πέρα με όσα ρούχα κρέμονταν μόνο σε 10 κρεμάστρες. Όλα τα άλλα τα χάρισα» τα χέρια τους γεμάτα πράγματα που βρίσκονταν αχρησιμοποίητα επί χρόνια στα σπίτια τους ή έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους: συνταξιούχοι κομμώτριες προσφέρθηκαν να κουρέψουν άνεργους ηλεκτρολόγους οι οποίοι με τη σειρά τους θα έφτιαχναν τις κουζίνες των γυναικών. Συνταξιούχοι Βρετανοί δάσκαλοι παρέδιδαν μαθήματα αγγλικών σε νέους με αντάλλαγμα να βγάζουν βόλτα τους σκύλους τους. Ούτε ένα μάρκο δεν άλλαξε χέρια.

                   Τρόπος ζωής                  

Η επιτυχία του πειράματος προκάλεσε στη Σβέρμερ ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής της. «Άρχισα να καταλαβαίνω ότι ζούσα με πολλά πράγματα που δεν χρειαζόμουν. Έτσι αποφάσισα ότι δεν θα αγόραζα τίποτα χωρίς να δώσω κάτι άλλο. Έτσι ξεκίνησα. Μετά άρχισα να αναρωτιέμαι τι χρειάζομαι πραγματικά, για παράδειγμα ρούχα, και ανακάλυψα ότι μπορούσα να τα βγάλω πέρα με όσα κρέμονταν μόνο σε 10 κρεμάστρες. Όλα τα άλλα τα χάρισα. Το να ξεφορτωθώ τόσα πράγματα ήταν μια πραγματική ανακούφιση».

Έπειτα από λίγο, ακόμα και η τεράστια συλλογή με τα βιβλία της άρχισε να την ενοχλεί και η Σβέρμερ τα έδωσε σε ένα κατάστημα με βιβλία από δεύτερο χέρι. Τα χάρισε όλα. «Ήθελα να μείνω μόνο με τα απολύτως απαραίτητα».



   «Η ζωή έγινε πιο συναρπαστική, πιο όμορφη»   


ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΣΚΗΤΙΚΑ ζούσε η Σβέρμερ τόσο πιο χαρούμενη ήταν. Το 1995 ασχολούνταν πολύ με το Τauschring και συνειδητοποίησε ότι η δουλειά της δεν την ικανοποιούσε. «Πάντα ήμουν άρρωστη με γρίπη ή πονοκέφαλο και ποτέ δεν συνειδητοποιούσα τη σύνδεση μεταξύ των σωματικών συμπτωμάτων μου και του γεγονότος ότι ήμουν δυστυχισμένη στη δουλειά μου». Έναν χρόνο αργότερα, το 1996, πήρε τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής της: να ζει χωρίς χρήματα. Παράτησε το διαμέρισμα και τη δουλειά της και άρχισε να ζει νομαδικά με «έναν ακραίο τρόπο ζωής», όπως παραδέχεται. Γύριζε από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας χειρωνακτικές εργασίες.
Σκόπευε να το κάνει μόνο για 12 μήνες. Όμως της άρεσε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να το σταματήσει. Δεκατρία χρόνια αργότερα, συνεχίζει να ζει βάσει των αρχών τού «Πάρε- δώσε». «Η ζωή έγινε πιο συναρπαστική, πιο όμορφη. Είχα όλα όσα χρειαζόμουν και ήξερα ότι δεν μπορούσα να επιστρέψω στην παλιά μου ζωή. Δεν έπρεπε πια να κάνω όσα δεν μου άρεσαν, αισθανόμουν μεγάλη χαρά και σωματικά αισθανόμουν καλύτερα από ποτέ». Ζει ακόμα έτσι. Μένει κάθε εβδομάδα σε διαφορετικό σπίτι μελών του Τauschring, καθαρίζοντας ή κάνοντας άλλες δουλειές ως αντάλλαγμα. Έχει 200 ευρώ για κατάσταση έκτακτη ανάγκης και όλα τα άλλα χρήματα που πιάνει στα χέρια της τα χαρίζει. Δεν έχει υγειονομική περίθαλψη, αλλά πιστεύει στη δύναμη της αυτοθεραπείας.

Πιστεύει πραγματικά ότι το δικό της παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει το μέλλον σε μια κοινωνία όπου «όλοι αγοράζουμε για να γεμίσουμε το κενό μέσα μας. Και αυτό το κενό και τον φόβο της απώλειας τον εκμεταλλεύονται οι μεγάλες εταιρείες».

*από την εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" 26.11.2009

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Αποκάλυψη - σοκ! Κατάσχεσαν τις εισπράξεις...


...του Λαϊκού Νοσοκομείου για χρέη σε φαρμακευτική εταιρεία. Ανοίγει ο δρόμος για να γίνει το ίδιο και σε άλλα Νοσοκομεία!





    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ   
Από την Σμαράγδα Κοκκόρη

Αγριεύουν τα πράγματα στο χώρο της Υγείας

     Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες   

     χθες έγινε κατάσχεση του ταμείου  
    του Λαϊκού   Νοσοκομείου!!!   

Η κατάσχεση έγινε με βάση δικαστική απόφαση η οποία εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Στην εταιρεία, το Νοσοκομείο είχε και έχει μεγάλα χρέη που φέρεται να προσεγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Καθώς όμως... τα χρέη δεν πληρώνονταν, η εταιρεία κινήθηκε δικαστικά, κέρδισε την απόφαση για κατάσχεση και χθες πήγε και την εφάρμοσε. Έτσι, όσα χρήματα υπήρχαν στο λογιστήριο του Νοσοκομείου κατασχέθηκαν από τους αρμοδίους της εταιρείας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για να κάνουν τον ίδιο και άλλες εταιρίες και σε άλλα Νοσοκομεία που έχουν μεγάλα χρέη και δεν μπορούν να τα πληρώσουν.


Αρχίζουν δηλαδή οι κατασχέσεις στα Νοσοκομεία!

Αναρτήθηκε από press.gr@hotmail.com

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Στην πλατεία Εξαρχείων σήμερα...

...τo  είδαμε και αυτό!!!
 ένα ΠΤΥΧΙΟ των ΤΕΙ Πειραιά πεταμένο στα σκουπίδια...





Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις  λέγανε οι παλαιοί...


αλλά δεν γίνεται να μην  αναρωτηθούμε:

Τι έγινε ο κόπος τόσων ετών, η αγωνία για τις εξετάσεις
αλλά και τα όνειρα αυτού του παιδιού που πέταξε
το πτυχίο στα σκουπίδα και ούτε καν στην ανακύκλωση!

τι έγιναν;
Γιατί τους επιτρέπουμε να ποδοπατούνε
και να ελέγχουν τα όνειρα των νέων...

αποτυχημένη δυστυχώς η γενιά του Πολυτεχνείου
αλλά και ως γονείς... αποτύχαμε
βολεμένοι μέσα στην ανυπαρξία μας δεν ακούμε
τις κραυγές των παιδιών... της γενιάς των με 700,00 ευρώ

Φωτο-Ρεπορτάζ: Πέτρος Αϊβ.


Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

20χρονη εκτελέστηκε δια λιθοβολισμού για μοιχεία στη Σομαλία



Δια λιθοβολισμού ενώπιον κοινού 200 ατόμων εκτελέστηκε στη Σομαλία 20χρονη κοπέλα, με την κατηγορία ότι διέπραξε μοιχεία. Πρόκειται για την τέταρτη τέτοια θανάτωση στη χώρα μέσα στο 2009. Ο 29χρονος με τον οποίο η γυναίκα κατηγορείται ότι διέπραξε μοιχεία έλαβε ως ποινή 100 μαστιγώσεις.
Την ποινή - σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία - επέβαλε δικαστής της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, η οποία ελέγχει μεγάλες περιοχές της νότιας Σομαλίας, όπου και επιβάλλουν μία πολύ σκληρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.
Η διαζευγμένη νεαρή γυναίκα κατηγορήθηκε για μοιχεία, αφού έφερε στον κόσμο ένα νεκρό παιδί. Η δημόσια θανάτωση έλαβε χώρα στο χωριό Γουαχίντ 400 χμ. βορειοδυτικά του Μογκαντίσου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα οδηγήθηκε σε ανοιχτό σημείο και θάφτηκε στο χώμα μέχρι τη μέση.
Έπειτα λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου, ενώ ο άνδρας με τον οποίο κατηγορήθηκε ότι διέπραξε μοιχεία μαστιγώθηκε με 100 χτυπήματα.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, ένας άνδρας λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου για μοιχεία στην πόλη Μέρκα, ενώ η ποινή για την έγκυο σύντροφό του αναβλήθηκε μέχρι να γεννήσει. Τον Οκτώβριο του 2009, άλλοι δύο άνδρες λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου, αφού κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία.
Το 2008, ένα 13χρονο κορίτσι είχε το ίδιο τέλος στην πόλη Κισμάγιο. Ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι το κορίτσι έπεσε θύμα βιασμού, ωστόσο λιθοβολήθηκε για μοιχεία.

ΑΘΗΝΑ 18/11/2009

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η Απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη στους "Πυρήνες"


"Λεβέντες μου σας καμαρώνω!

 Είστε οι συνεχιστές του Κολοκοτρώνη , του Ανδρούτσου και του Άρη σε σύγχρονη εκδοχή. Και γιαυτό η τελευταία ελπίδα του προδομένου λαού μας. Με την γενναία σας δημόσια αποκήρυξη μου, μου ανοίξατε τα μάτια.
Ομολογώ, έστω και καθυστερημένα ότι υπήρξα ένας ελεεινός και σιχαμερός προδότης - συνεργάτης...  της χούντας και της αντιλαϊκής δεξιάς και τώρα μετανοιωμένος αναζητώ την δίκαιη τιμωρία μου.
Το σπίτι μου βρίσκεται σε μικρή πάροδο της οδού Γαριβάλδη και Επιφάνους 1 και καθώς είμαι ξαπλωμένος, έχω απέναντι μου την πλαγιά του Φιλοπάππου, απ' όπου σας είναι πανεύκολο να με κάψετε ζωντανό και να με λυτρώσετε από τις τύψεις που με ζώνουν.
Προς τούτο έχω ορθάνοιχτα τα παράθυρα μου για να σας διευκολύνω με κίνδυνο να πάθω γρίπη.
Όμως ποιος λογαριάζει τέτοιες λεπτομέρειες όταν έχει να κάνει με terroristes-τιμωρούς όπως εσείς;"

Je vous remercie

Μίκης Θεοδωράκης


Υ.Γ. Καημένε Παπαδόπουλε που είσαι να καμαρώσεις την σπορά σου

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Αρχισαν οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου



  Ανοιξαν οι πύλες 
Ξεκίνησαν την Κυριακή οι τριήμερες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που θα κορυφωθούν το μεσημέρι της Τρίτης με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.



Την Κυριακή και τη Δευτέρα, οι πόρτες του Πολυτεχνείου θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τόσο στους εξωτερικούς χώρους του Ιδρύματος, όσο και στις αίθουσες θα διοργανωθούν συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία θα ξεκινήσει μετά τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης.

*από το in.gr Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ζητούν χιλιάδες φυλακισμένοι


Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ζητούν 3.174 κρατούμενοι, επί συνόλου 11.736 τροφίμων που φιλοξενούνται στις 36 φυλακές της χώρας, οι οποίοι αρνήθηκαν να πάρουν συσσίτιο.

Το αίτημά τους αυτό το έχουν αποστείλει στον υπουργό και τον υφυπουργό δικαιοσύνης, θέτοντας και σειρά μέτρων, όπως -μεταξύ άλλων- είναι:
-να καταργηθεί η ποινή των ισοβίων για τους καταδικασθέντες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών,
-να εκτίουν όλοι τα 3/5 της ποινής,
-να δοθεί χάρη σε όλους ανεξαιρέτως τους καταδικασθέντες για αδικήματα από 3-5 χρόνια κ.ά..

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου δικαιοσύνης, το αμέσως προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για το σωφρονιστικό σύστημα.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ  - Τριτη, 10 11 2009

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν το Σαββατοκύριακο

λόγω  του 27ου Κλασικού Μαραθωνίου




Tο Σάββατο οπότε θα διεξαχθεί η λαμπαδηδρομία-σκυταλοδρομία, θα διακοπεί από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 12.30 μετά το μεσημέρι η κυκλοφορία των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους της περιοχής του Μαραθώνα:
Στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο ρεύμα προς Μαραθώνα, στο τμήμα μεταξύ της οδού Φειδιππίδου και της αφετηρίας της κλασικής διαδρομής. Στην οδό Μαραθωνοδρόμων, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
Την Κυριακή, θα διεξαχθεί ο Κλασικός Μαραθώνιος κατά τις ώρες 9.00 έως 15.00, στη διαδρομή:
Λεωφόρος Μαραθώνος - Οδός Μαραθωνοδρόμων - Τύμβος Μαραθώνα - Οδός Μαραθωνοδρόμων - Λεωφόρος Μαραθώνος - Λεωφόρος Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Βασιλίσσης Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Βασιλέως Κωνσταντίνου - Παναθηναϊκό Στάδιο.
Κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακόπτεται σταδιακά, ενώ σε τμήματα όλων των ανωτέρω δρόμων θα απαγορεύεται η στάθμευση.
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Κυριακής θα αρχίσουν να τίθενται σε ισχύ από τις 7 το πρωί και από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, ενώ η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί μετά τις 15.30.
Λόγω της διεξαγωγής του Κλασικού Μαραθωνίου, τροποποιήσεις σε δρομολόγια αστικών λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ ανακοίνωσε και ο ΟΑΣΑ.

Newsroom ΔΟΛ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ο Νίκος Μπελογιάννης αποχαιρέτησε χθες ουσιαστικά μαζί με τη μητέρα του Ελλη Παππά και τον πατέρα του, που ποτέ δεν γνώρισε.

Μπελογιάννης-Παππά: διπλή κηδεία




Με αντάρτικα τραγούδια χαμηλόφωνα ειπωμένα σαν νανούρισμα γλυκό κηδεύτηκαν το Σάββατο το μεσημέρι αντάμα ο Νίκος Μπελογιάννης και η Ελλη Παππά.
Ηταν μια τελετή συγκλονιστική. Γιατί ο Νίκος Μπελογιάννης κηδεύτηκε για πρώτη φορά από τους φίλους και συντρόφους του, 57 χρόνια μετά την εκτέλεσή του. Τότε είχε απλώς ταφεί.



Η κηδεία του έμελλε να γίνει μαζί με της συντρόφου του Ελλης Παππά, η οποία ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα ότι δεν εκτελέστηκε μαζί του, καταδικασμένη κι εκείνη σε θάνατο, επειδή ήταν μωρομάνα. Δεν καταδεχόταν την εξαίρεση ούτε προς χάρη του μοναχογιού της, Νίκου Μπελογιάννη του νεότερου.

Στην ευρύχωρη αυλή του Γ' Νεκροταφείου Νίκαιας έφταναν από νωρίς το πρωί παλαιοί σύντροφοι, συναγωνιστές και νεότεροι φίλοι της Ελλης Παππά. Οι περισσότεροι με ένα γαρίφαλο στο χέρι, σαν εκείνο που κρατούσε στη δίκη του ο Νίκος Μπελογιάννης. Η κηδεία ήταν πολιτική και έγινε μπροστά στο μνημείο των πεσόντων στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, που ήταν στολισμένο με κόκκινα τριαντάφυλλα.

Η συγκίνηση έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν έφτασαν τα οστά του Νίκου Μπελογιάννη τυλιγμένα σε κόκκινο ύφασμα με δύο γαρίφαλα από πάνω και πίσω τους το φέρετρο με τη σορό της Ελλης -που πέθανε 27 Οκτωβρίου, ημέρα γέννησης του συντρόφου της.



Το φέρετρο της Ελλης Παππά και πάνω του ακουμπισμένο, τυλιγμένο σε κόκκινο ύφασμα, το κουτί με τα οστά του Νίκου Μπελογιάννη.




Χωρίς μικρόφωνα και με την παρουσία του γιου τους άρχισαν οι επικήδειοι λόγοι. Πρώτος ανέβηκε στο βάθρο ο Αγγελος Δεληβορριάς γιατί στα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη εμπιστεύτηκε η Ελλη Παππά τις προσωπικές μαρτυρίες της για την πολύκροτη δίκη του Μπελογιάννη και του Πλουμπίδη με τη ρητή εντολή να δημοσιευτούν μετά το θάνατό της. Ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη είπε: «Χρωστάμε στην Ελλη Παππά κάτι παραπάνω από την ανάγνωση του Πλάτωνα, του Λένιν, του Χέγκελ και του Μαρξ. Της χρωστάμε το δίδαγμα του πώς κρατιέται κανείς ορθός, χωρίς να παραπαίει ή να παραιτείται, πώς περισώζει την αξιοπρέπειά του και πώς λαξεύει την αυτοσυνειδησία του, παρά τα συνεχή κυνηγητά και τις ανηλεείς διώξεις, τα στρατοδικεία, τις φυλακές και τις εξορίες, τις επώδυνες διαψεύσεις των ελπίδων και τις χρεοκοπίες των ιδεολογιών, στις οποίες είχε επενδύσει τα ιδανικά του».


Στη συνέχεια ο γιος του εκτελεσμένου Νίκου Πλουμπίδη, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, τόνισε πως από τις αφηγήσεις της Ελλης Παππά γνώρισε τον πατέρα του. Ακολούθησαν ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ο Μανώλης Σαργεντάκης από την παρέα της Κοκκινιάς και η δημοσιογράφος Φανή Πετραλιά που μετέφερε μια οφειλόμενη «συγγνώμη» της ΕΣΗΕΑ για τα χρόνια εκείνα που το σωματείο των δημοσιογράφων αρνιόταν να την εγγράψει στα μέλη της, γιατί «... είχε καταδικαστεί σε θάνατο».
Η τελετή έκλεισε με τον πιο περιεκτικό και εμπνευσμένο λόγο, αυτόν του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε:
«Η Ελλη Παππά είναι η γυναίκα που δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της κι όμως ήταν η πιο καλλιεργημένη. Η γυναίκα που εργάστηκε και πέτυχε τη χειραφέτησή της. Η δημοσιογράφος που λάτρεψε την ελληνική γλώσσα.



Η αγωνίστρια που οργανώθηκε σε καιρούς δύσκολους, χωρίς να φοβηθεί κατοχικά στρατεύματα και στρατοδικεία. Η σύντροφος που φώναξε: "Θέλω να έχω την ίδια τύχη με τον Μπελογιάννη". Η μάνα που γέννησε στη φυλακή και από εκεί έγραφε παραμύθια για το γιο της. Η συγγραφέας και η ιστορικός που άφησε τη δική της σφραγίδα. Η φυλακισμένη και εξόριστη για χρόνια, που κράτησε όρθιο το ανάστημά της και το φρόνημα των συγκρατουμένων της. Το κομματικό μέλος που δεν δίστασε να πάει κόντρα στον κομματικό μηχανισμό. Το ανήσυχο πνεύμα που ήθελε την κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις». Και έκλεισε λέγοντας: «Η ζωή, το έργο σου, η προσωπικότητά σου, οι αγώνες σου, Ελλη, είναι η μνήμη μας, η έμπνευσή μας».


Η πορεία προς το μνήμα ήταν βουβή. Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και παλαιοί Λαμπράκηδες το κύκλωσαν κι ενώ όλοι γύρω το έραιναν με κόκκινα γαρίφαλα, πήραν να σιγοτραγουδούν αντάρτικα τραγούδια. Ετσι τους αποχαιρέτησαν. Γλυκά, ζεστά και αγωνιστικά. Οπως τους έπρεπε.


*από την εφημ. "Ελευθεροτυπία" 2.11.2009 .ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...