................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2009

Προσφυγή και στις ΗΠΑ για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη ΚύπροΔικαστήριο στην Ουάσιγκτον άρχισε την ακρόαση αγωγής κατά της Τουρκίας και της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου" για την παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ε/Κ προσφύγων και εκτοπισμένων από το κατεχόμενο σήμερα τμήμα της Κύπρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πολίτης", ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος, Αθ. Τσιμπίδης, εκπροσωπώντας τους Ε/Κ Μιχάλη Τουμάζου (κάτοικο ΗΠΑ), Νικόλα Καντζηλάρη και Μαρούλα Τουμάζου (κατοίκους Κύπρου), καταχώρησε αγωγή κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, επικαλούμενος συγκεκριμένο νόμο των ΗΠΑ (του 1976) βάσει του οποίου είναι δυνατή η άσκηση αγωγής σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατά ξένης χώρας.

* από το: Sofia Times Magazine - 13 χρόνια ενημερώνει την Ελληνική Ομογένεια 23.10.09Επιστολή 55 μελών του Κογκρέσου στον πρόεδρο Ομπάμα για την Κύπρο

Την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία ώστε να αντιληφθεί πως λύση του κυπριακού δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς την πλήρη και εποικοδομητική της συνεργασία για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδία, και χωρίς την αποχώρηση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, ζητούν με επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, περισσότερα από 50 μέλη της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τους συμπροέδρους της Επιτροπής Ελληνικών Θεμάτων, Κάρολιν Μαλόνι και Κώστα Μπιλιράκη.
Στην επιστολή που εστάλη στις 5 Οκτωβρίου, οι Αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν ότι «η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους Κύπριους και πρώτα και κύρια να υπηρετεί τα συμφέροντά τους.
Μπορεί να επιτευχθεί αν οι Κύπριοι διατηρήσουν την ιδιοκτησία της διαδικασίας, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα ή επιδιαιτησία».

* από το: Sofia Times Magazine - 13 χρόνια ενημερώνει την Ελληνική Ομογένεια 23.10.09

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

«Τι κρύβεται πίσω από κάθε τι που αγοράζουμε»;Μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία θα ξεκινήσει σύντομα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ώστε να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους και να αποφεύγουν προϊόντα που είναι αποτελέσματα των σύγχρονων μορφών δουλείας.


Πρόκειται για μία τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Αγόρασε υπεύθυνα» την οποία έχει σχεδιάσει η M&C Saatchi SAA.L. Με δυνατή εικόνα – εργάτες παγιδευμένοι σε ένα αναποδογυρισμένο καροτσάκι σουπερμάρκετ - το βίντεο καλείται να πείσει τους καταναλωτές του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου να προσέχουν τι αγοράζουν. «Τι κρύβεται πίσω από κάθε τι που αγοράζουμε;» είναι το κρίσιμο ερώτημα.


Σύγχρονες μορφές δουλείας


«H Ling έχει γεννηθεί στην Κίνα. Όταν ήταν 19 χρονών, την έπεισαν να έρθει στην Ευρώπη με την υπόσχεση πως θα βρει δουλειά και μία καλύτερη ζωή για την ίδια και για την οικογένειά της που έμεινε στην Κίνα. Της δόθηκε δουλειά σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας. Ο μισθός που της είχαν υποσχεθεί ήταν 800 ευρώ το μήνα. Δουλεύει 16 ώρες την ημέρα και δεν επιτρέπεται να φεύγει από το εργοστάσιο παρά μόνο για να επιστρέφει στο μικρό διαμέρισμα που μοιράζεται με 6 ακόμη εργάτες του εργοστασίου. Δεν παίρνει το μισθό που της υποσχέθηκαν και σπάνια παίρνει λίγα χρήματα». Αυτή είναι μία μόνο από τις ιστορίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί δουλεύοντας υπό το καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας.
Κάθε μέρα στην Ευρώπη χιλιάδες μετανάστες εξαναγκάζονται ή εξαπατώνται, δουλεύοντας υπό πολύ σκληρές συνθήκες για λίγα χρήματα ή ακόμη και χωρίς να πληρώνονται σε τομείς όπως η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων, η κλωστοϋφαντουργία και η αλιεία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), περίπου 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται πως δουλεύουν σε συνθήκες καταναγκαστικών έργων.


Οι παράνομα διακινούμενοι μετανάστες παρέχουν φτηνή εργασία, τα προϊόντα της οποίας καταλήγουν στα ράφια των σουπερμάρκετ των πλούσιων χωρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (ΠΟΜ), που αποτελεί τον εμπνευστή της καμπάνιας.

«Μαζεύουν την αγροτική παραγωγή ή παράγουν καταναλωτικά αγαθά, που όλοι πάμε και αγοράζουμε», δηλώνει ο επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΜ κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων Ρίτσαρντ Ντέιντζιγκερ. «Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους να μποϋκοτάρουν κάποια συγκεκριμένη μάρκα ή μία συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων. Τους ζητάμε να βρίσκουν τι κρύβεται πίσω από τα προϊόντα που αγοράζουν, για να αγοράζουν υπεύθυνα», δήλωσε ο Ντέιντζιγκερ, σε ενημέρωση που έκανε στη Γενεύη όπου έχει την έδρα του ο Οργανισμός.
«Αγόρασε υπεύθυνα»Η εκστρατεία «αγόρασε υπεύθυνα» στηρίζεται στη βάση της δύναμης των καταναλωτών να επηρεάσουν θετικά την κατάσταση. Πώς; Με το να διαλέγουμε προϊόντα, τα οποία να έχουμε εξακριβώσει ότι παράγονται με ηθικούς τρόπους, ρωτώντας πληροφορίες για την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής τους.


Όταν ο καταναλωτής διαλέγει ένα προϊόν από ένα κατάστημα εμμέσως υποστηρίζει τον τρόπο που αυτό παράχθηκε. Αν το προϊόν είναι αποτέλεσμα καταναγκαστικής εργασίας, ο καταναλωτής έστω και χωρίς να το ξέρει δίνει έναυσμα στην εταιρεία να συνεχίσει το καθεστώς αυτό.


Το δύσκολο βέβαια είναι ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει ένα προϊόν που έχει παραχθεί με ηθικό τρόπο από ένα προϊόν αναγκαστικής εργασίας. Δύο τέτοια προϊόντα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο ίδιο ράφι.
Ο μάνατζερ, ο ιδιοκτήτης ή ο λιανοπωλητής του καταστήματος θα έπρεπε να είναι σε θέση να πληροφορήσει τους καταναλωτές για το που έχει παραχθεί το προϊόν και αν το άτομο που το καλλιέργησε, το μάζεψε ή το κατασκεύασε δουλεύει υπό ανθρώπινες συνθήκες και πληρώνεται καλά γι’ αυτό. Τα περισσότερα μαγαζιά ωστόσο δεν έχουν πληροφορίες για την προέλευση του εμπορεύματός τους. Σ’ αυτό παίζει σίγουρα ρόλο η πολυπλοκότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εμπορίου.


Η καμπάνια πάντως θα προσπαθήσει να πείσει τους καταναλωτές ότι ο σημαντικός λόγος για τον οποίο τα μαγαζιά δεν μπορούν να τους ενημερώσουν για την προέλευση των προϊόντων είναι ότι οι καταναλωτές δεν ρωτούν γι’ αυτό.

Δείτε περισσότερα στο http://www.facebook.com/l/5af64;www.buyresponsibly.org

http://www.facebook.com/l/5af64;www.tvxs.gr/v23781

Γράφουν για την Αθήνα που αλλάζει...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΒΙΒΛΙΟ
Η Αθήνα αλλάζει. Και οι νέοι που την κατοικούν, φαντάζονται το μέλλον της με νέα χρώματα και διλήμματα. Και με πολλούς μετανάστες, όπως δείχνει διαγωνισμός διηγήματος με εντυπωσιακή συμμετοχή, που έγινε βιβλίο
«Φανταστείτε το μέλλον σας σε μια πόλη που αλλάζει». Στον διαγωνισμό σύντομης ιστορίας του Βρετανικού Συμβουλίου, με χορηγό επικοινωνίας «ΤΑ ΝΕΑ», ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες και βραβεύτηκαν οι δέκα καλύτεροι. Αυτή η πόλη, αυτή η χώρα, αλλάζει, καθημερινά, ανεπαίσθητα. Νέα ερωτήματα, νέα χρώματα, νέα διλήμματα, άγνωστα, αδιανόητα μέχρι χθες, ξεπηδούν. Άνθρωποι που βλέπαμε πως υπάρχουν μόνο στις ταινίες και πολιτισμοί για τους οποίους διαβάζαμε στα βιβλία, βρίσκονται πλέον δίπλα μας.

Στις ίδιες πλατείες, στις ίδιες πολυκατοικίες, στους ίδιους χώρους εργασίας, στους ίδιους εφιάλτες και στα ίδια όνειρα. Μας εκπλήσσουν, μας εκνευρίζουν, μας προβληματίζουν. Ενίοτε λειτουργούν ως καθρέφτης όπου βλέπαμε τον αλλοτινό μας εαυτό. Είναι «ξένοι» που μιλούν σπαστά ελληνικά. «Ξένοι» που μιλούν άψογα ελληνικά και θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους. Είναι οι μετανάστες. Η λογοτεχνία βλέπει την αλλαγή με τη δική της ματιά. Προσθέτει νέες εικόνες, μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε τον κόσμο με τα μάτια του άλλου, μας ξαφνιάζει, «αποκαλύπτοντας» πως συχνά ο ξένος δεν είναι δίπλα μας αλλά μέσα μας.

Στις σύντομες ιστορίες του διαγωνισμού, η κριτική επιτροπή (Έρση Σωτηροπούλου, Χρήστος Χωμενίδης, Γκαζμέντ Καπλάνι) επισημαίνει πως: «Επιχειρείται μια πολύπλευρη- και, όχι σπάνια, αναπάντεχη και ευρηματικήπροσέγγιση της σχετικά πρόσφατης στην Ελλάδα συνύπαρξης ανθρώπων με διαφορετικά ήθη, έθιμα, καταγωγή, θρησκεία και νοοτροπία». Ίσως γιατί μόλις τώρα η λογοτεχνία στην Ελλάδα αρχίζει να καταπιάνεται σοβαρά με το θέμα που θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια. Ακολουθεί απόσπασμα μίας από τις βραβευμένες ιστορίες.


ΙΝFΟ
Το βιβλίο «Φανταστείτε το μέλλον σας σε μια πόλη που αλλάζει» παρουσιάζεται στις 19.00 στο Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24). Θα μιλήσουν οι Ρόμες Γουνεσεκέρα, Λένα Διβάνη και Γκαζμέντ Καπλάνι.


Οι δέκα νικητές

● «Σημάδι στο μπράτσο», Χρίστος Κυθρεώτης ● «Η Πόρτα», Ιωάννης Τσίρμπας ● «Η Σταγόνα», Μαρία Ράπτη ● «Ο Μποναμάς των Χριστουγέννων», Βαγγέλης Εϊτζιρίδης ● «Ανάποδα Αβντί», Μυρτώ Καλοφωλιά ● «Η Τσάκιση», Αικατερίνη Ρουσοπούλου ● «4 Χρόνια, 2 Μήνες, 1 Μέρα», Βασιλική Πέτσα ● «Το Μπλουζ της Κομοτηνής», Μαρία Νικολάου ● «Ξένες Χρυσαλλίδες», Χριστίνα Καράμπελα ● «Ηabari Rafiki!», Ελένη Μπουραντάνη
«"Είναι λευκή", είπε. "Είναι σώμα"»Απόσπασμα από το «Σημάδι στο μπράτσο» του Χρίστου Κυθρεώτη.
 «Όταν ο υπάλληλος άνοιξε το φέρετρο ανακάλυψα πως ένα μεγάλο μέρος της γιαγιάς μου σωζόταν. Μεγαλύτερο απ΄ ό,τι συνηθίζεται. Και σίγουρα μεγαλύτερο απ΄ τον μικρόσωμο υπάλληλο, που χρειάστηκε να την τραβήξει έξω από τα πόδια, κρατώντας την ανάσα του και κοιτώντας πέρα μακριά, πίσω απ΄ τον πέτρινο φράχτη του νεκροταφείου. Δυο φορές σταμάτησε για να σηκωθεί και να ανασάνει μακριά από το φέρετρο. Τη δεύτερη διαμαρτυρήθηκε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. "Είναι λευκή", είπε. "Είναι σώμα". (...) Ακούμπησε τη γιαγιά μου σε ένα λευκό λερωμένο σεντόνι εκεί δίπλα και ήρθε προς το μέρος μου ανάβοντας τσιγάρο. Τα μαλλιά του ήταν γεμάτα χώματα απ΄ τον αέρα.

"Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, τρεις λύσεις υπάρχουν", είπε. "Μπορείς να πληρώσεις επτακόσια ευρώ για να πάρεις παράταση άλλα τρία χρόνια".Δεν ήθελα καμία παράταση. "Ποιες είναι οι άλλες δύο;" Ξερόβηξε. "Χωνευτήρι ή αδιάλυτα". Θυμήθηκα το τεράστιο χαμόγελο της γιαγιάς μου και τα αραιά μαλλιά της, που τα ΄βαφε ξανθά μέχρι το τέλος. Λίγα από αυτά στέκονταν ακόμα στο κεφάλι της. Θυμήθηκα τον αδερφό μου στα Τίρανα, που μάταια θα περίμενε τα κόκαλά της με την αυριανή πτήση. "Θα προτιμήσω τα αδιάλυτα", είπα ξερά. "Πρέπει να πάμε μέσα, να υπογράψετε".Κοίταξα τη γιαγιά μου. "Μη φοβάσαι. Δεν την παίρνει κανείς",είπε.

Εκείνος, όμως, φοβόταν περισσότερο. Το σίγουρο είναι πως αν κάτι από τη γιαγιά υπήρχε ακόμα πάνω σ΄ εκείνο το σεντόνι, δεν θα φοβόταν κανείς. Η ατρόμητη Φλώρα θα μας χτυπούσε φιλικά στην πλάτη, για να μας δώσει κουράγιο. Η ατρόμητη γιαγιά μου. Που είχε πάντα ένα αστείο για όλους. Που όταν ήμουνα δύο χρονών και όλοι οι υπόλοιποι- ο πατέρας μου, η μάνα μου και ο αδερφός μου, που με περνούσε εφτά χρόνιαείχαν ήδη έρθει στην Ελλάδα, πέρασα έξι μήνες μαζί της σε ένα μισογκρεμισμένο σπίτι στα Τίρανα, μέχρι να τακτοποιηθούν τα πράγματα και να μπορέσουν να πάρουν και μένα. (...) Την ταλαιπωρούσα και μια φορά είχα αναποδογυρίσει το μπρίκι, χύνοντας ζεματιστό καφέ πάνω στο μπράτσο της. Εκείνη έδειχνε πάντα περήφανη το σημάδι, λες και ήταν πολεμικό τραύμα».

*εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" Του Γκαζμέντ Καπλάνι δημοσιεύθηκε: Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2009

Τελεσίγραφο για σκληρά μέτρα ...στην Ελλάδα


Ζ. Κ. Γιουνκέρ: Το παιχνίδι τελείωσε για την Ελλάδα

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ειρήνη Χρυσολωρά
Αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα απηύθυναν χθες από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζ. Κ Γιουνκέρ, ο κοινοτικός επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ να καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για τη βελτίωση των οικονομικών της και για τη μείωση του ελλείμματος,

Ο κοινοτικός επίτροπος ο κ. Χ. Αλμούνια και ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ απηύθυναν χθες αυστηρή προειδοποίηση στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λήψη σκληρών μέτρων με τον προϋπολογισμό του 2010 για τη μείωση του ελλείμματος Παράλληλα ζήτησαν να επιδείξει σοβαρότητα στην παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων. Οι κοινοτικοί εταίροι μας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του eurogroup έστειλαν ουσιαστικά τελεσίγραφο στη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2010, προκειμένου να ξεκινήσει η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει ξεφύγει και ανέρχεται στα επίπεδα του 12% του ΑΕΠ.
«Το παιχνίδι τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ αναφερόμενος στις συνεχείς αλλαγές των εκτιμήσεων για το έλλειμμα από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Αλμούνια έκανε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «ανησυχώ σοβαρά για τις σημαντικές νέες στατιστικές ανακρίβειες» και προσθέτει ότι «η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια συνοδευόμενου από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι η πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Εύχομαι στην προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 να επιδειχθεί αυτή η αποφασιστικότητα, ώστε να μπουν τα δημόσια οικονομικά επιτέλους σε ένα βιώσιμο δρόμο».
Ουσιαστικά οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2010 ώστε να επιτευχθεί σοβαρή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, διαμηνύοντας ότι θα απαντήσουν σχετικά με το αίτημα της παράτασης- για τον χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής- αφού αξιολογήσουν τα μέτρα αυτά. Ο κ. Γιουνκέρ μάλιστα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει στο αίτημα της Ελλάδας όταν και όποτε κρίνει σκόπιμο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η κατάσταση της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό.

 Από την πλευρά του ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι το θέμα των στατιστικών ανακολουθιών έχει κατ΄ επανάληψη παρατηρηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι επιτέλους η Ε.Ε. θέλει σοβαρά στατιστικά στοιχεία.
Πάντως και οι τρεις κοινοτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι καλωσόρισαν τον κ. Παπακωνσταντίνου και εξέφρασαν την ελπίδα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
O κ. Παπακωνσταντίνου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Χ. Αλμούνια, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο αντίστοιχα, στο περιθώριο του συμβουλίου.
Ήταν η πρώτη «βουτιά» του κ. Παπακωνσταντίνου στα δύσκολα και όπως ήταν αναμενόμενο δεν πήρε συγκεκριμένη απάντηση εκ μέρους της Κομισιόν, που περιμένει συγκεκριμένα στοιχεία και δεσμεύσεις πριν λάβει τις αποφάσεις της για μια χώρα από την πρακτική της οποίας έχει πικρή πείρα τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε, ο στόχος του Έλληνα υπουργού ήταν να κερδίσει ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας.
Εν μέσω επεισοδίων- στο κατά τα άλλα ήρεμο Λουξεμβούργο- λόγω των διαδηλώσεων Ευρωπαίων αγροτών που διαμαρτύρονταν για την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, με αφορμή την παράλληλη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποκλείστηκαν από το κτίριο του συμβουλίου και τελικά υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τόπο συνεδρίασης. Κατέφυγαν σε πύργο στα προάστια της πόλης, όπου άρχισαν καθυστερημένα τις εργασίες του συμβουλίου. Δίπλα στα οδοφράγματα όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη αρχίσει τις επαφές του με τον κ. Αλμούνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό, περιμένει αύριο από την Αθήνα να της στείλει τα επικαιροποιημένα και επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και του 2009.
Με βάση αυτά θα ξεκινήσει την αξιολόγησή της για το αίτημα να δοθεί παράταση στην Ελλάδα ώς το 2012 τουλάχιστον, ενδεχομένως δε και ώς το 2013, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της.

Η νέα εκτίμηση
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετέφερε ήδη, όμως, τα στοιχεία που παρουσίασε και προχθές στη Βουλή, ότι δηλαδή το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ φέτος ή το 12% του ΑΕΠ, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.
 Είπε επίσης ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010. Για το 2008, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εκτίμηση της κυβέρνησης (η οποία «διορθώνει» αυτήν της προκατόχου της, για έλλειμμα 5,7%, που είχε σταλεί από την ΕΣΥΕ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές) είναι ότι το έλλειμμα έφθασε περίπου το 6,5% του ΑΕΠ. Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός, που συνοδεύεται στο Λουξεμβούργο από τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, είπε ότι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση:
1) Θα είναι μόνιμα και όχι ευκαιριακά
2) Θα αφορούν όχι μόνο τα έσοδα, αλλά και τις δαπάνες και
3) Θα συνοδεύονται από διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές, ώστε να θεραπευθούν χρόνια προβλήματα της οικονομίας.

*

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία

Επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία

Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας χρειάζεται νέα προοπτική,
δήλωσε ο Γ. ΠαπανδρέουEurokinissi
Από τις επίσημες δηλώσεις
του κ. Γ. Παπανδρέου και του κ. Δ. Χριστόφια

Λευκωσία: Χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, όπως το Κυπριακό, δήλωσε από την Λευκωσία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας πως τάσσεται κατά μιας ειδικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας τόνισε πως οι τελικές αποφάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή.
Ή θα λύσουμε το ζήτημα και θα μάς ενώσει ή θα μάς καθηλώσει διαιρεμένο, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου συμπληρώνοντας πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η κατοχή· «κανένας δεν πρέπει να ξεχνά, κι εμείς δεν ξεχνάμε, ότι η ουσία του προβλήματος του Κυπριακού είναι η εισβολή και η κατοχή από τουρκικά στρατεύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας προς τη Λευκωσία. «Η Ελλάδα είναι ξανά δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία ενεργά, όχι με λόγια αλλά με πράξεις» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων τόσο σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και τα διεθνή και περιφερειακά προβλήματα.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως δεν είναι υπέρ της ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, αλλά θεωρεί πως η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα γίνει μέλος της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να πληροί όλες τις υποχρεώσεις των υποψηφίων προς ένταξη μελών.
Συμπλήρωσε πως υπάρχει ένα τέλμα στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, και «χρειάζεται να ξαναδώσουμε δυναμική που θα συμβάλει όχι μόνο στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά και για την επίλυση μεγάλων προβλημάτων, όπως το Κυπριακό.
Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι δεν επιτρέπονται κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της ΕΕ, και μάλιστα στρατεύματα υποψήφιας προς ένταξη χώρας, ενώ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς το Κυπριακό είναι και διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, «αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις» και συμπλήρωσε ότι «για τις ενέργειές μας μέχρι τον Δεκέμβριο, για το δέον γενέσθαι, οι αποφάσεις θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή, έχοντας μπροστά μας όλες τις επιλογές».
Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι στη συζήτηση με τον κ. Παπανδρέου «επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνο-κυπριακής κοινότητας».
Επανέλαβε, δε, ότι «η λύση πρέπει να προβλέπει τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού και να διασφαλίζει την επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Τόσο ο κ. Χριστόφιας όσο και ο κ. Παπανδρέου επισήμαναν ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που οι συνομιλίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο, ενώ ο κ. Χριστόφιας συμπλήρωσε πως «εναλλακτικά και επικίνδυνα σχέδια κάνει η Τουρκία και απειλεί με αυτά αν μάλιστα δεν υιοθετηθούν λύσεις ως τον Απρίλιο».
Μάλιστα, είπε ότι αν δεν βρεθεί λύση με υπαιτιότητα της Τουρκίας, «θα εξαπολύσουμε διεθνή εκστρατεία έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα όχι μόνο να δακτυλοδείξει τον ένοχο, αλλά και να πάρει τα μέτρα της».
Και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε και μαζοχιστές, είμαστε θετικοί υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά όχι ανεμπόδιστα».
Ασκώντας αυτοκριτική, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε: «Χωρίς να λέω ότι εμείς οι Κύπριοι είμαστε αθώες περιστερές, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, υπήρξαν δυνάμεις μεταξύ μας που καθοδηγούμενες από εθνικιστικά και σωβινιστικά κίνητρα συνέβαλαν και συνέδραμαν σε όσα έγιναν».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης στις 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΗ Το Μουσείο Ακρόπολης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποχαιρετούν τη θερινή περίοδο με το Κουαρτέτο Εγχόρδ...