................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2009

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου


Στις 11:00, ορκίστηκε, απο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, πρωθυπουργός, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, που αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα της Τρίτης.
Την Τετάρτη θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, με την αλλαγμένη της δομή, όπως προβλέπουν τα Προεδρικά Διατάγματα που είναι ήδη έτοιμα. Την ίδια ημέρα αναλαμβάνει δουλειά και το στενό επιτελείο του νέου πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα έχει συντονιστικό ρόλο.
Μετά την ορκομωσία του νέου πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου όπου και τον ανέμενε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας της μητέρας του κ. Καραμανλή και αμέσως μετά οι δυο άνδρες είχαν συνεργασία.

*από την εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" Τρίτη 6.10.2009

Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Γ. Παπανδρέου

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών κ. Σπ. Φλογαϊτης.
Στις 1:30 το μεσημέρι ο κ. Σιούφας επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και του επέδωσε το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Στη συνέχεια στις 1:45 ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου υπέβαλε στον κ. Παπούλια την παραίτηση της κυβέρνησής του.
Στις 2:25 εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Γ. Παπανδρέου για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας του ευχήθηκε καλή δύναμη . Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο,λέγοντας ότι χρειαζόμαστε την ευχή σας για δύναμη, γιατί η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές.
«Δεν ξενυχτήσατε πολύ»,είπε ο κ. Παπούλιας στον κ. Παπανδρέου, με τον δεύτερο να απαντά ότι «όχι... Ήταν σύντομο, εξ άλλου χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες».
Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Παπανδρέου ότι «ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε, για σημαντικές τομές, άλλωστε, είστε και προπονημένος», με τον κ. Παπανδρέου να απαντά «και οι δυο είμαστε προπονημένοι».

*εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2009

Εφυγε ο ψυχίατρος Κώστας Μπάλας...Έχασε προχθές το βράδυ την άνιση μάχη με την  επάρατη νόσο ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Μπάλας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος των τεσσάρων Κέντρων Πρόληψης του δήμου Αθηναίων.
Η κηδεία του Κ. Μπάλα θα γίνει σήμερα Πέμπτη  στο νεκροταφείο Παπάγου.


"Οίνος ευφραίνει καρδίαν". ..

* Με τον καθηγητή Κωστή Μπάλα  είμαστε το Φθινόπωρο  του 2002 σε Ημερίδα στο Αστρος Κυνουρίας  με θέμα το Αλκοόλ που παίρνει διαστάσεις τρομακτικές στην χώρα μας  και ιδιαίτερα στην περιφέρεια όπου τα νέα παιδιά αρχίζουν να πίνουν από το πρωί. Την εκδήλωση είχε οργανώσει η εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" - θέλοντας να συμβάλει στη σωστή και επιστημονική πληροφόρηση των νέων ανθρώπων- και το Ιδρυμα μνήμης Ζαφείρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αστρους. Μαζί ήταν και ο εκλεκτός φίλος ερευνητής - δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας και συγγραφέας του βιβλίου "Αλκοόλ ένα επικίνδυνο ναρκωτικό" των εκδόσεων "Αγκυρα".Σε μια κατάμεστη αίθουσα γονείς αλλά και παιδιά παρακολουθούσαν με προσήλωση το μεστό λόγο του καθηγητή Κωστή Μπάλα και μας έκανε εντύπωση πως αν και η ώρα ήταν περασμένη κανείς δεν έδειχνε πρόθυμος να φύγει.
Λίγο μετά την εκδήλωση βρεθήκαμε στο Ξηροπήγαδο, μεταξύ Κιβερίου και 'Αστρους να τρώμε σε ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι (με την ευγενική φιλοξενία του οικοδεσπότη και καλού φίλου Νίκου Γαϊτάνη, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει πολιτισμό αλλά και παιδεία μέσα από το Ϊδρυμα Ζαφείρη).
 Εκεί λοιπόν ο καθηγητής μας γέμιζε τα ποτήρια με αρκαδικό οίνο και όταν του είπα "φανταστείτε να μας έβλεπαν τα παιδιά από το ακροατήριο" μου απάντησε ότι "ένα δυο ποτηράκια κρασί είναι στα επιτρεπτά όρια".
Χαριτολογώντας μας είπε: "Οίνος ευφραίνει καρδίαν". 
Έτσι θα θυμόμαστε πάντα αυτό το χαμογελαστό άνθρωπο λέγοντάς του ένα μεγάλο αντίο.
Σε όλη του τη ζωή βοήθησε παιδιά που είχαν πέσει στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ.
Πάνος Αϊβαλής

Ολιγομελή κυβέρνηση και τέσσερα νέα υπουργεία για την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ο Γιώργος από το Ζάππειο

Ώρα αλλαγής με τρεις βαθιές τομές
Μικρή επανάσταση στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας επιφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου με τρεις, ριζικού χαρακτήρα, αλλαγές σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες σε μεγάλη, διακαναλική, συνέντευξη στο Ζάππειο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει ως πρωθυπουργός:
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ μια σαφώς μικρότερη σε αριθμό μελών κυβέρνηση, ιδρύοντας τα εξής τέσσερα νέα υπουργεία: α) Οικονομικών, β) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, γ) Προστασίας Πολιτών, δ) Υποδομών.

ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ την αξιοκρατία στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

ΝΑ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ασυμβίβαστο μεταξύ κράτους και κόμματος.

Κατά τον κ. Παπανδρέου, οι τομές αυτές θα αλλάξουν ριζικά τη λειτουργία του κράτους, αλλά και της κυβέρνησης, δίνοντας ένα άλλο ύφος και ήθος εξουσίας στην κυβέρνηση που προτίθεται να δημιουργήσει εφόσον νικήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει δεσμεύθηκε ότι θα διαθέτει «βούληση, εμπειρία, φαντασία και ικανότητα» και ότι σ΄ αυτή, εκτός από στελέχη που θα σηματοδοτούν την ανανέωση, θα χρησιμοποιηθούν και «έντιμα στελέχη» με εμπειρία. Ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργήσει ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο το οποίο θα ελέγχει την απόδοση και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης βάσει χρονοδιαγραμμάτων.

Αναφορικά με τα τέσσερα υπό ίδρυση υπουργεία δήλωσε ότι:

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας θα συνδράμεται από ομάδα παγκοσμίως γνωστών οικονομολόγων.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα αποτελέσει τον μοχλό για την πράσινη ανάπτυξη στην οποία ο Γ. Παπανδρέου επιμερίζει μεγάλο μέρος από την προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ θα συμπεριλάβει το σημερινό υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την πολιτική προστασία, καθώς και σώματα όπως η Πυροσβεστική, με στόχο την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, το οποίο θα προέλθει από τη συγχώνευση των υπουργείων Δημοσίων Έργων - Χωροταξίας και Μεταφορών- Επικοινωνιών.

Ο κ. Παπανδρέου, που δίνει μεγάλη σημασία στην αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα, δεσμεύθηκε ότι όλες οι θέσεις ευθύνης του κρατικού μηχανισμού, από τη θέση του γεν. γραμματέα υπουργείου ώς τους επικεφαλής των ΔΕΚΟ, τα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών, καθώς και των εποπτευόμενων από το Δημόσιο οργανισμών και επιχειρήσεων, θα στελεχωθούν με αξιοκρατικό τρόπο. Δίνουμε τέλος στον ρεβανσισμό και τη λογική του κράτους λάφυρου από τον νικητή των εκλογών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι όλες οι θέσεις θα προκηρυχθούν μέσω Διαδικτύου και θα τις καταλάβουν αυτοί που έχουν τα καλύτερα προσόντα ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση. «Θα χρησιμοποιήσουμε τους άριστους, όχι τους αρεστούς», τόνισε ο κ. Παπανδρέου δηλώνοντας παράλληλα ότι ενδέχεται να διατηρήσει στις θέσεις τους στελέχη τους κρατικού μηχανισμού της παρούσας κατάστασης (σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, κ.λπ.), αν μετά την αξιολόγηση στην οποία θα υποβληθούν κριθεί ότι είναι επαρκείς στα καθήκοντά τους. Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρξουν φαινόμενα γκόλντεν μπόις και πως οι μισθοί τους θα επανεξεταστούν ώστε οι αποδοχές να είναι δίκαιες και να μην προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Για το ασυμβίβαστο που θεσπίζει μεταξύ της ιδιότητας του κομματικού στελέχους με εκείνης του στελέχους του κρατικού μηχανισμού ανέφερε ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο και έφερε ως παράδειγμα στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου που θα αναλάβει θέση ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από την κομματική του ιδιότητα.

*Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και δήλωσε ότι εκεί θα αναφέρεται ποιοι θα φορολογηθούν και πόσο. Υποστήριξε μάλιστα ότι από τη φορολόγηση των μερισμάτων των εταιρειών θα μπορούσε να προκύψει όφελος για το Δημόσιο 1 δισ. ευρώ.


ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Σήμερα στο Διαδίκτυο τα βασικά σημεία του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και στοιχεία για το ποιοι θα φορολογηθούν και πόσο

«Οι πλούσιοι θα πληρώσουν παραπάνω»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε και πάλι τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών για σταθερή αυτοδυναμία και ισχυρή κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένος να καταργήσει ως πρωθυπουργός το καθεστώς ανομίας και φαυλότητας. Όπως τόνισε: «Αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, το τέλος της διεθνούς κρίσης θα μας αφήσει αιχμάλωτους της διαφθοράς, ενός πελατειακού πολιτικού συστήματος, της αδιαφάνειας και της ατιμωρησίας, χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική, με κατεστραμμένο δασικό πλούτο».

Ο κ. Παπανδρέου, που απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι «κρύβεται» και ότι έχει «κρυφή ατζέντα»- αυτός που κρυβόταν επί 6 χρόνια από τα προβλήματα της χώρας ήταν ο Πρωθυπουργός τόνισε- δεσμεύθηκε ότι θα μπει μπροστάρης στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ανέφερε ωστόσο ότι «δεν έχει το μαγικό ραβδί», αλλά και δεν θα φυγομαχήσει μπροστά στα προβλήματα.

Με την ευκαιρία, διέψευσε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ κοστίζει 10 δισ., είπε ότι το κόστος τους είναι μόνο 2,5 δισ. ευρώ και ότι αυτά μπορεί να προκύψουν από την είσπραξη των ανείσπρακτων φόρων. «Το νοικοκύρεμα μπορεί να γίνει με σκληρά αλλά δίκαια μέτρα» τόνισε και πρόσθεσε: «Μιλάμε για σοβαρή αναδιανομή του πλούτου, οι πλούσιοι θα πληρώσουν παραπάνω. Δεν θα φορολογήσουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Η Νέα Δημοκρατία έχει δημιουργήσει τεράστιες πληγές και στα έσοδα και στα έξοδα». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για τα κρυφά ελλείμματα, αλλά, όπως είπε, αυτά δεν θα εμποδίσουν την κυβέρνησή του να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.Επιτροπή σοφών για την οικονομία

ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ σοφών, αποτελούμενη από προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς, θα επικουρεί την κυβέρνηση Παπανδρέου, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η επιτροπή αυτή θα περιλαμβάνει και νομπελίστες- «φωτογράφισε» του κ. Στίγκλιτς, που κατ΄ επανάληψη έχει συνεργαστεί με τον κ. Παπανδρέου στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ έχει χρηματίσει οικονομικός σύμβουλος και άλλων χωρών, προσφάτως δε της κυβέρνησης Σαρκοζί στη Γαλλία.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή και του καθηγητή στο Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς κ. Μπουίτερ, ο οποίος είναι και τακτικός συνεργάτης της εγκυρότερης οικονομικής εφημερίδας του κόσμου, των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Πολύ πιθανή θεωρείται ακόμη η συμμετοχή στην επιτροπή Ευρωπαίων οικονομολόγων, κυρίως από τα think tanks των Βρυξελλών. Ιδιαιτέρως ακούγεται το όνομα του κ. Πισανί, από το Βruegel, που είχε ασχοληθεί με το δημόσιο χρέος των οικονομικά αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του CΕΡS, ένας από όσους είχαν υποστηρίξει ότι τα υψηλά επιτόκια που πλήρωνε η Ελλάδα για να δανειστεί οφείλονταν στην οικονομική πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και όχι στην κρίση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ  Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

«Ανάγκη μια ισχυρή κυβέρνηση»

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Παραβαίνουν τον εκλογικό νόμο και παράλληλα αποκαλύπτουν διαπλοκή όσοι διοργανώνουν προκλητικές προεκλογικές εκστρατείες, στις οποίες εντάσσονται και οι δωρεάν προσκλήσεις ψηφοφόρων σε κέντρα ψυχαγωγίας, τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος στη Β' Αθήνας, Απ. Κακλαμάνης.

Συνέντευξη Στην ΝΤΟΡΑ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ*

Απαντώντας στο ερώτημα πώς κρίνει ότι τα ΜΜΕ στηρίζουν ξαφνικά τον Γ. Παπανδρέου, επισημαίνει ότι «για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου ο λαός είναι η δύναμή μας, σ' αυτόν και μόνο λογοδοτούμε» και «καρφώνει» τον Κ. Καραμανλή, λέγοντας «άλλοι μιλούσαν τη μια μέρα για "νταβατζήδες" και την επομένη γίνονταν "ομοτράπεζοί" τους!».Η αυτοδυναμία τι σημαίνει για σας;

«Ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει επειγόντως την οικονομική κρίση, με πολιτικές που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και θα αναδιανέμουν δίκαια τον εθνικό πλούτο.

Τέτοια κυβέρνηση μπορεί να είναι, με τις σημερινές συνθήκες, μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Εσείς διοργανώσατε πάρτι στον προεκλογικό σας αγώνα; Φτάσατε το πλαφόν εξόδων που ορίζει ο νόμος για τις προεκλογικές σας δαπάνες και ποιες είναι αυτές;

«Οι πολυτελείς και συχνά προκλητικές προεκλογικές εκστρατείες, στις οποίες εντάσσονται και οι δωρεάν προσκλήσεις ψηφοφόρων σε διάφορα κέντρα ψυχαγωγίας, αποτελούν παράβαση του εκλογικού νόμου και επιπλέον αποκαλύπτουν "διαπλοκή" και εξάρτηση ορισμένων πολιτικών από ισχυρούς χρηματοδότες.

Σ' ό,τι αφορά τις δικές μου δαπάνες, αυτές κινούνται αρκετά κάτω του νόμιμου ορίου και θα καλυφθούν

α) με μια συνεστίαση, για την οποία οι προσελθόντες κατέβαλαν 35 ευρώ έκαστος, γνωρίζοντας ότι τα 17 ευρώ προορίζονται για εκλογικές δαπάνες

β) με συνδρομές φίλων μου σε αριθμημένα κουπόνια των 10 ευρώ

γ) με 30.000 ευρώ εξ ιδίων πόρων και δ) με δάνειο 30.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο ελπίζω ότι δεν θα δαπανηθεί εξ ολοκλήρου».

Με ποιο κριτήριο πρέπει να επιλέξει ο πολίτης από τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων;

«Από την επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική διαδρομή καθενός προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις για το ήθος, την ιδεολογική και πολιτική συνέπειά του, τα κίνητρα, ανιδιοτελή ή ιδιοτελή, της ενασχόλησής του με τα κοινά και οι εν γένει δυνατότητές του σε συνθήκες κρίσιμες για τον τόπο, όπως οι σημερινές, να ανταποκριθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά στην εντολή του λαού και στο έργο που θα αναλάβει».

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αφήνει ευκαιρία χωρίς να τονίζει ότι «δεν χρωστάει σε κανέναν». Ωστόσο, ΜΜΕ που τον πολέμησαν τον τελευταίο καιρό τον στηρίζουν ανεπιφύλακτα. Πού το αποδίδετε; Αναμένουν κάτι;

«Καθένας κάνει τις δικές του επιλογές και κρίνεται. Αυτό ισχύει και για τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου ο λαός είναι η δύναμή μας, σ' αυτόν και μόνο λογοδοτούμε. Αλλοι μιλούσαν τη μια μέρα για "νταβατζήδες" και την επομένη γίνονταν "ομοτράπεζοί" τους!».

Αυτή τη φορά πώς θα αποτραπούν σκάνδαλα από τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι αυτά είναι συνυφασμένα με την άσκηση εξουσίας;

«Οποιος δεν καταλαβαίνει ότι ο δημόσιος βίος έχει φτάσει στο "μη παρέκει" και ότι η ανοχή του κόσμου έχει προ πολλού εξαντληθεί, δεν έχει θέση ανάμεσά μας. Κι αυτό πρέπει να καταδειχτεί με την ποιότητα των στελεχών της νέας κυβέρνησης και των άλλων θέσεων πολιτικής ευθύνης και φυσικά με την άμεση αζντιμετώπιση του πρώτου κρούσματος που ενδεχομένως εμφανιστεί».

Ποιο θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα του επόμενου προέδρου της Βουλής;

«Η "ενός ανδρός αρχή" που επέβαλε ο κ. Καραμανλής στην κυβέρνηση, στο κόμμα και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα υπέσκαψε το κύρος της Βουλής και τη λειτουργία της.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, ιδίως προς την εκτελεστική εξουσία, είναι ότι οι άλλες δύο εξουσίες, η νομοθετική και η δικαστική, δεν αποτελούν θεραπαινίδες της. Ούτε της Δικαιοσύνης ο ρόλος είναι η συγκάλυψη σκανδάλων ούτε της Βουλής η διεκπεραίωση, ασυζητητί, των κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά η ποιοτική νομοθεσία και ο δημιουργικός έλεγχος των άλλων εξουσιών.

Αυτά τα ενστερνίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου και είμαι βέβαιος ότι ως πρωθυπουργός θα λειτουργήσει θεσμικά, ώστε να αναβαθμιστούν το κύρος και ο ρόλος της Βουλής».

Κατά την προηγούμενη θητεία σας είχατε επανειλημμένως καυτηριάσει τη στάση των ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα, όπως και τη συμπεριφορά του πρεσβευτή τους, κ. Μπερνς.

Αν επανέλθετε στην προεδρία της Βουλής, θα συνεχίσετε στην ίδια γραμμή;

«Εφόσον υπάρχει λόγος, ναι.

Κοιτάξτε, η Βουλή είναι ο αμεσότερος και ο αυθεντικότερος εκφραστής της λαϊκής κυριαρχίας. Ο πρόεδρός της οφείλει, μιλώντας εξ ονόματός της, να εκφράζει γνήσια και προς κάθε κατεύθυνση το κοινό αίσθημα».

Σας ανησυχεί η πορεία των εθνικών μας θεμάτων;

«Από τη Θράκη και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, ο ελληνισμός αντιμετωπίζει τη μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας, την ίδια ώρα που στα βόρεια σύνορά μας εξακολουθεί να υφίσταται η ανοιχτή πληγή του "Μακεδονικού".

Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να διεκδικήσει αποτελεσματικά τα δίκαια και τα συμφέροντα του ελληνισμού.

Αυτή θα είναι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου».

*από την εφημ. "Ελευθεροτυπία" 1.10.2009

"ΣΤΙΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΗ Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ,ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ!"Συνέντευξη Τύπου  Ζάππειο Μέγαρο
30.09.2009
Θα υπηρετήσουμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα των πολιτών, το δημόσιο συμφέρον. Δεν θα κρυφτούμε, ούτε θα αποποιηθούμε τις ευθύνες μας. Λειτουργώντας με διαφάνεια και λογοδοσία, δίνουμε, από την πρώτη μέρα, το σήμα της αλλαγής, αλλαγής αντίληψης και νοοτροπίας.  ΠΡΙΝ ΞΑΝΑΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΕΜΑΣ ΓΙΑ «ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ» ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, 6 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!

Τι έκαναν, πώς διόγκωσαν τα φορολογικά βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

- Δεν τιμαριθμοποίησαν τη φορολογική κλίμακα.

- Αύξησε το ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους.

- Κατήργησαν την έκπτωση φόρου λόγω καταναλωτικών δαπανών.

- Κατήργησαν τον κατώτερο φορολογικό συντελεστή του 15%.

- Το αφορολόγητο όριο έχει «παγώσει» από το 2007.

- Αύξησαν στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα, τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, το τέλος κινητής τηλεφωνίας, τα τέλη κυκλοφορίας.

- Επέβαλαν ΕΤΑΚ αφού κατάργησαν τον Φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του http://www.facebook.com/l/08ccc;Ο.Ο.Σ.Α.

- Η Ελλάδα είναι η χώρα μέλος του ΟΟΣΑ με το υψηλότερο φορολογικό βάρος μετά την Ουγγαρία.

- Μιάμιση φορά μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση σήμερα σε σχέση με το 2004 για ένα ζευγάρι μισθωτών με δύο παιδιά (τυπική ελληνική οικογένεια), όπου ο ένας σύζυγος λάμβανε τον μέσο μισθό στην οικονομία και ο άλλος σύζυγος το 67% του μέσου μισθού κατέβαλαν ως φόρο εισοδήματος το 6,5% των ακαθάριστων αποδοχών τους, το 2008 έφθασαν να καταβάλουν το 9,2%!

- Τέσσερις φορές μεγαλύτερη φορολόγηση σήμερα σε σχέση με το 2004 για ένα χαμηλόμισθο άγαμο φορολογούμενο, ο οποίος λαμβάνει το 67% του μέσου μισθού. Επιβαρυνόταν με φόρο εισοδήματος ίσο με το 1% των ακαθάριστων αποδοχών του, ενώ το 2008 έφθασε να «χάνει» λόγω του φόρου εισοδήματος το 4,1% των ακαθάριστων αποδοχών του!

- Μιάμιση φορά μεγαλύτερη επιβάρυνση σήμερα σε σχέση με το 2004 για ένα ζευγάρι μισθωτών που λαμβάνουν και οι δύο τον μέσο μισθό. Επιβαρύνονταν με φόρο εισοδήματος που ανερχόταν στο 7,1%, ενώ το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 10,3%!

Ποιους θεωρεί οι Ν.Δ. «υψηλόμισθους» σύμφωνα με τα σποτ της

1. Σε σποτ της η Ν.Δ. ανακοινώνει ότι θα παγώσει τους μισθούς για τους υψηλόμισθους του Δημοσίου, όπως έκαναν το 2009. Σε ποιους πάγωσαν τους μισθούς το 2009; Στους μισθωτούς πάνω από 23.800 ευρώ. Αυτό είναι, τα 1.700 ευρώ επί 14, πάνω από τα οποία παγώνουν οι μισθοί. Αυτοί είναι οι υψηλόμισθοι για τη Νέα Δημοκρατία! Τώρα καταλάβαμε γιατί έχει τσακίσει όλο αυτό τον κόσμο με φόρους όλα αυτά τα χρόνια. Τους θεωρεί όλους υψηλόμισθους.

2. Μάθαμε επίσης από τα σποτ της Ν.Δ. ότι οι συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα είναι αυτοί που έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.400 ευρώ. Δηλαδή, 1.100 ευρώ επί 14 είναι 15.400. Αυτοί είναι οι συνταξιούχοι με υψηλά εισοδήματα!

3. Αποκαλύπτεται πλέον όλη η υποκρισία της Ν.Δ. όταν μας απευθύνει ερωτήματα για τους φόρους στα μεσαία εισοδήματα και ποιο είναι το μεσαίο εισόδημα». Η Ν.Δ. αποκαλύπτει πολύ απλά και μ' ένα σποτ, ποιους θεωρεί ότι έχουν τα υψηλά εισοδήματα σ' αυτή τη χώρα: τους ανθρώπους με πάνω από 1.700 ευρώ, τους συνταξιούχους με πάνω από 1.100!

Οι δικές μας ξεκάθαρες κουβέντες

1. Για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ: Όλοι αυτοί, θα δουν μείωση γιατί θα υπάρξουν ενδιάμεσοι συντελεστές. Αυτό σημαίνει προοδευτική ενιαία φορολογική κλίμακα. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 8.200.000 φορολογούμενοι. Από αυτούς, οι 7.800.000 έχουν εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ.

2. Για εισοδήματα από 30.000 μέχρι 75.000 ευρώ: Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 35%. Εμείς έχουμε μιλήσει για μια προοδευτική κλίμακα, άρα θα υπάρξουν περισσότερα κλιμάκια. Άρα, και αυτοί θα δουν μια μείωση της φορολογίας τους, εκτός βεβαίως εάν έχουν εισοδήματα από μερίσματα που θα αυξήσουν το φορολογικό τους βάρος.

3. Εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ: Ο φορολογικός συντελεστής είναι 40%. Εκεί θα υπάρχει αύξηση της φορολογικής υποχρέωσης, στο βαθμό που υπάρχουν μερίσματα που αυξάνουν το συνολικό εισόδημα των πολιτών αυτών.

- Συμπέρασμα: Με το ΠΑΣΟΚ, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φορολογουμένων, μέχρι και το 90%-95%, θα δει σταθερότητα ή μείωση του φορολογικού του βάρους.

- Δεν θα αυξήσουμε φορολογικούς συντελεστές και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων φορολογουμένων θα δουν μειώσεις ή σταθερότητα στη φορολογική τους υποχρέωση.

4+1 ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ: ΠΡΙΝ ΞΑΝΑΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΕΜΑΣ ΓΙΑ «ΚΡΥΦΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: ΠΟΣΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ; ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΝ ΚΡΥΦΑ;


4+1 ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ ΚΛΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ: ΠΡΙΝ ΞΑΝΑΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΝ ΕΜΑΣ ΓΙΑ «ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ» ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΟ ΕΣΠΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ;

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΠΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΝ ΟΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΙΟ: ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΟΛΟΥΜΕ ΤΟΝ κ. ΑΝΤΩΝΑΡΟ...

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ» ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΕΣΥΡΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΙΟ: ΤΟ 2004 ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΚΡΥΦΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ. ΑΠΛΑ ΦΕΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. ΑΠΛΑ «ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ»...
--------------------

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...