............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Τα μέτρα για τα αυτοκίνητα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πλήττουν τους φτωχούς.

Του ΑΛΕΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
Άθλιοι φτωχοί ρυπαντές

Καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος. Η οικολογία είναι υγιεινή, αλλά κοστίζει. Το ερώτημα είναι ποιος θα την πληρώσει. Τα μέτρα για τα αυτοκίνητα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πλήττουν τους φτωχούς. Στις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή στο ένα τέταρτο σχεδόν του πληθυσμού, υπάρχει συνήθως μια σύνταξη, ένα επίδομα ανεργίας, μια ευκαιριακή απασχόληση.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς δεν ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια. Ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και διαθέτουν ένα παλιό αυτοκίνητο, ένα σαραβαλάκι. Από τους ανθρώπους αυτούς ο Σουφλιάς ζητά αμέσως, εντός τριμήνου, να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο από εκατό έως διακόσια ευρώ. Εφεξής τους επιβάλλεται πρόστιμο για την αρνητική συμβολή τους στην αναβάθμιση της ωραίας ελληνικής ατμόσφαιρας.
Σε λίγο θα τους ζητήσουμε να σταματήσουν να αναπνέουν, για να μη μας βρωμίζουν με τα χνώτα τους. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση που έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της δημοσιονομικής καταστροφής κοιτάζει να αρπάξει στο άψε-σβήσε μερικά εκατομμύρια ευρώ, με πρόσχημα το περιβάλλον. Αλλιώς θα άφηνε τους φτωχούς να πάρουν μια ανάσα, εφαρμόζοντας τις ποινές της για τους ρυπαντές πρώτα στους έχοντες.
Στο μεταξύ, θα καταργούσε τα τέλη ταξινόμησης για τα καινούργια φτηνά αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, με χαμηλή κατανάλωση και σχετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων. Διότι, με μόλις δύο εξαιρέσεις- και αυτές απρόσιτες στα χαμηλά εισοδήματα- τα υβριδικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι πανάκριβα. Υπάρχει μια πλειάδα πολυτελών υβριδικών, από πενήντα χιλιάδες ευρώ και πάνω. Η αυτοκίνηση με οικολογική ορθότητα παραμένει προνόμιο των φραγκάτων. Μια κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση θα δημιουργούσε κίνητρα για την αγορά πιο φιλικών προς το περιβάλλον φτηνών οχημάτων, χωρίς να χαρατσώνει εκείνους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να προσαρμοστούν εν μια νυκτί στις απαιτήσεις των πράσινων πόλεων.
Προηγουμένως θα είχε εφαρμόσει αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία αρχίζοντας από τον εαυτό της, στην παραγωγή ενέργειας. Όπως έγιναν τα πράγματα, οι φτωχοί θα έχουν προκαταβάλει στο κράτος το όφελος που θα έχουν από την απόσυρση του σαράβαλου, αν και όταν μπορέσουν να την πραγματοποιήσουν. Αλλιώς, ας πάρουν ποδήλατο, που είναι και το πιο οικολογικό μέσο.
*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" το Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Δραστικές περικοπές προκειμένου να τιθασευτεί το έλλειμμα εισηγείται το ΔΝΤ!!!


Έκθεση – σοκ για τις συντάξεις!!!

Δραστικές περικοπές στις συντάξεις προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη για το ασφαλιστικό και να τιθασευτεί το έλλειμμα. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά απαιτούνται έσοδα και περικοπές δαπανών ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

*από την εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" 25.7.2009

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Συμπαράσταση Αλέκου Αλαβάνου στον εκδότη και διευθυντή της «Μεσογείου» Κώστα Γραμματικάκη


ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ».



Ηράκλειο:
Τη συμπαράστασή του στον εκδότη και διευθυντή της «Μεσογείου» Κώστα Γραμματικάκη, καθώς και στο προσωπικό, για την περιπέτεια που περνά τις τελευταίες ημέρες η εφημερίδα, που θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της έκδοσής της, μετά από 60 χρόνια, εξέφρασε απόψε και με την παρουσία του, ο επικεφαλής της Κ Ο του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος. Μάλιστα ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η «Μεσόγειος» δεν θ’ αναστείλει την έκδοσή της.
Ο κ. Αλαβάνος συνοδευόμενος από την Ν. Βαλαβάνη, και άλλα τοπικά στελέχη, μετά το πέρας της επίσκεψής του στα γραφεία της «Μεσογείου», τόνισε ότι σκοπός του δεν ήταν η ενημέρωση και πρόσθεσε: «Ήρθαμε για να πούμε ότι η Μεσόγειος δεν θα κλείσει και ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και πιστεύω ότι θα κερδηθεί. Έχω καταλάβει ότι είναι μια υπόθεση όλου του Ηρακλείου. Δεν είναι μια εφημερίδα, που πολιτικά είναι στο χώρο μας. Είναι μια εφημερίδα όμως αντικειμενική, φιλόξενη , ιστορική όχι κερδοσκοπική, υπόδειγμα στη γλώσσα και στην ορθογραφία. Και αυτές ακριβώς τις προσπάθειες έπρεπε να ενισχύει ιδιαίτερα - και όχι να αποκλείει- το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση.
Επομένως να σας πω ένα μήνυμα σαφές: δεν πρόκειται να κλείσει η Μεσόγειος.»


Στη συνάντηση του με τη διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας, ο Α. Αλαβάνος τόνισε ότι θα κάνει ότι μπορεί για ν’ αποτραπεί η εξαίρεση της εφημερίδας από την επετηρίδα των εφημερίδων, που δικαιούνται κρατικής διαφήμισης και δημοσίευσης εγγράφων, που θεωρούνται δημόσια -και τα οποία αποτελούν το 60% των εσόδων της. Πιστεύω- πρόσθεσε- ότι αυτό είναι εφικτό μετά και το κύμα συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί. Ο ίδιος χαρακτήρισε παράλογη και άδικη την απόφαση και τόνισε:

«Η κρίση του τύπου σήμερα δείχνει ότι θέλουμε τέτοιες παρουσίες. Έχουν τοπικές ρίζες και δεν είναι μόνο για να αρπάξουν χρήματα ή για να επηρεάσουν την πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι σε μια αντίληψη ότι ουσιαστικά ενισχύουμε χωρίς όρους και χωρίς κριτήρια ορισμένα μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, που δεν έχουν νομιμοποιηθεί καν και αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία νομίζω έχουν τη δυνατότητα να δείξουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και να προβάλλουν κάθε τοπική δραστηριότητα.
Από την πλευρά του ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Κώστας Γραμματικάκης, ευχαρίστησε τον κ. Αλαβάνο και δήλωσε: «Αρχίζω με συμμάχους ολόκληρο το Ηράκλειο- και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου -ένα αγώνα για τον περιφερειακό Τύπο, στη διοίκηση του οποίου ήμουν 15 χρόνια.
Κάτι κατάφερα, πιστεύω. Θα τον συνεχίσω μέχρι να βγάζει το μάτι μου νερό. Και θα συνεχίσω να κυνηγώ τα λαμόγια, που αμαυρώνουν τον περιφερειακό Τύπο. Η επιλογή (για την επετηρίδα)- όπως είπε και ο κ. Αλαβάνος- πρέπει να είναι το ήθος και δόξα τω Θεό στην περιφέρεια περισσεύει, καθώς το 70% των εκδοτών είναι παραδοσιακοί.
Εγώ δεν αναγνωρίζω αθηναϊκές εφημερίδες με 1.000 φύλλα και να μαζεύουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Εγώ θα ελπίζω. Εδώ, Πρόεδρος κόμματος είπε ότι θα αγωνιστεί, εγώ θα κάνω πίσω;»

Συγγραφέας Μυσιρλάκης Γ. (ANA) – 02 Ιουλ 2009ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Πακτωλός χρημάτων των φορολογούμενων Ελλήνων δίνονται...
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *




Μια ιστορική εφημερίδα του περιφερειακού τύπου, η “Μεσόγειος” του Ηρακλείου, ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσής της.
Ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Γραμματικάκης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της εφημερίδας ότι η έκδοσή της θα συνεχιστεί μόνο για έναν μήνα, μέχρι τις 31 Ιουλίου, εξαιτίας της μη ένταξης της ”Μεσογείου” στην επετηρίδα του Υπουργείου με τα έντυπα που θα δημοσιεύουν κρατικές διαφημίσεις, ισολογισμούς, ανακοινώσεις του Δημοσίου κ.ο.κ. Στην ουσία δεν αναγνωρίζεται η “Μεσόγειος” ως εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι εκδίδεται αδιάλειπτα από το 1950, με πρώτο εκδότη τον Αριστοτέλη Κ. Γραμματικάκη.
Το κλεισιμο της ”Μεσογείου” σηματοδοτεί και το τέλος της αθωότητας στο δημοσιογραφικό κόσμο του Ηρακλείου. Ο Κ. Γραμματικάκης ήταν ο τελευταίος δημοσιογράφος- εκδότης, παιδί μιας γενιάς δημοσιογράφων με ήθος και αρχές που δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν και που διέπουν την παλιά κάστα των συναδέλφων του έντυπου Τύπου. Οι εφημερίδες στο Ηράκλειο έχουν περάσει πια στα χέρια επιχειρηματιών, αλλάζοντας το τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα γνωστά αποτελέσματα (απειλές και απολύσεις σε όσους απεργούν κλπ)
Στη Μεσόγειο απασχολούνταν 23 άτομα που τώρα μένουν στο δρόμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ”Μεσόγειος” είναι η μοναδική εφημερίδα στο Ηράκλειο που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβερνώσα παράταξη (δηλώνοντάς το ανοιχτά, τουλάχιστον). Κάποιοι λένε ότι η απόφαση του εκδότη της ήταν απόρροια της πικρίας που ένιωσε μετά την απαξίωση που εισέπραξε από την παραταξη που στήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Ο Κ. Γραμματικάκης είναι προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Μέχρι την Παρασκευή θα συγκληθεί γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΠΗΝ για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της εφημερίδας, μια και κυκλοφορεί ευρέως η πληροφορία ότι ο Κ. Γραμματικάκης προτίθεται να παραχωρήσει τον τίτλο στους εργαζομενους.
Για την ιστορία, στους συνεργάτες της εφημερίδας συγκαταλέχθηκαν διαπρεπείς Έλληνες του πνεύματος, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, με την έγκριση του οποίου η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα από τον “Καπετάν Μιχάλη” και επιστολές του πρός τον ιδρυτή της “Μεσογείου”, Ι. Κακριδής, Παντελής Πρεβελάκης, Δημήτρης Πλάκας, Μενέλαος Παρλαμάς και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ και ο Γιώργος Σεφέρης, επίσης, επέλεξε τη “Μεσόγειο” για την πρώτη δημοσίευση της “Ωδής στον Γ. Κατσίμπαλη”.ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ κ. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΕπιστολή έστειλε η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας της εφημερίδας «Μεσόγειος» έπειτα από τον αποκλεισμό της από την επετηρίδα του Υπουργείου Τύπου. Η κ. Σχοιναράκη τονίζει ότι μια τέτοια αδικαιολόγητη ενέργεια, που αναστέλλει τη βιώσιμη λειτουργία της εφημερίδας, καταδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση με σοβαρό σχεδιασμό και υπευθυνότητα.Συγκεκριμένα η κ. Σχοιναράκη στο κείμενο της επιστολής της αναφέρει:«Κύριε Υφυπουργέ,Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η ιστορική εφημερίδα του Νομού Ηρακλείου «Μεσόγειος» τέθηκε εκτός της επετηρίδας του Υπουργείου Τύπου με αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να δημοσιεύσει κρατικές διαφημίσεις, ισολογισμούς, ανακοινώσεις του Δημοσίου, καταχωρήσεις κ.α., γεγονός που ουσιαστικά καταδεικνύει ότι το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει πλέον τη «Μεσόγειο» ως εφημερίδα. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις η εφημερίδα αναστέλλει τη λειτουργία της, λόγω της οικονομικής αδυναμίας έκδοσής της.Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές εφημερίδες του Νομού μας, στην οποία εργάζονται σήμερα 24 άτομα. Κυκλοφορεί συνεχόμενα από το 1950 προσφέροντας για περισσότερα από 50 χρόνια αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, εν μέσω μαζικών απολύσεων και καθημερινής σφράγισης ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων, η αδικαιολόγητη κίνηση του Υπουργείου να μην αναγνωρίζει μια ιστορική εφημερίδα αποτελεί ενέργεια που αναστέλλει τη βιώσιμη λειτουργία των εντύπων της περιφέρειας και καταδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση με σοβαρό σχεδιασμό και υπευθυνότητα.Κύριε Υπουργέ.Με δεδομένο ότι αφενός ο αποκλεισμός της εφημερίδας έγινε χωρίς προφανή λόγο, μια και αποτελεί ιστορικό έντυπο, και αφετέρου ότι οι 24 εργαζόμενοι σε αυτήν θα μείνουν χωρίς εργασιακή στέγη, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, ζητάμε να μην αποκλειστεί η εφημερίδα από την επετηρίδα, έτσι ώστε να συνεχίσει να παρέχει ενημέρωση και πληροφόρηση στους πολίτες του νομού μας, με τον ίδιο αντικειμενικό τρόπο που το πράττει για πάνω από μισό αιώνα τώρα.Με εκτίμησηΕυαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη»

Oι κοινωνικά αποκλεισμένοι στην Αθήνα και τη συστηματική περιφρόνηση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων τους...


Η Νομαρχία σφραγίζει τον Παιδικό Σταθμό του Σωματείου Γυναικών της Σιέρα Λεόνε
Μετά τα "παράνομα" τζαμιά των μεταναστών που ανακάλυψαν δημοσιογράφοι η πολιτεία ανακαλύπτει τους παράνομους παιδικούς σταθμούς τους.
Πηγή:http://diavatirio.net/diavat/news.php



Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…



Η κυβέρνηση αφού για χρόνια απείχε από οποιαδήποτε πολιτική μπορούσε να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικά αποκλεισμένοι στην Αθήνα και τη συστηματική περιφρόνηση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων τους, αποφάσισε να δώσει «λύση» με τις αστυνομικές δυνάμεις. «Λύση» που στηρίζεται και από τους επίσημους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, που διακηρύττει και αυτό «μηδενική ανοχή», προσχωρώντας στο δόγμα της γενικευμένης καταστολής.
Μετά τις μαζικές επιχειρήσεις σκούπα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά πλέον στο κέντρο και τις γειτονίες της Αθήνας, χθες ύστερα από πολυήμερο αστυνομικό κλοιό, εκκένωθηκε το κτήριο του παλιού Εφετείου, όπου ως γνωστόν είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες. Καμία βέβαια πρόνοια για το τι ακριβώς θα κάνουν και που θα πάνε, αυτοί οι άνθρωποι μετά την οριστική εκκένωση του κτηρίου…
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι τα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν διευρυμένες ομάδες των κατοίκων της Αθήνας (μετανάστες, τοξικομανείς, άστεγοι) δεν μπορούν να λυθούν με αστυνομικές επιχειρήσεις. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις, συνδέονται με τις πιο διευρυμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ την ίδια στιγμή αυτό που καταφέρνουν είναι να εκτοπίσουν τους κοινωνικά αποκλεισμένους πληθυσμούς σε μια άλλη γωνία της πόλης και να εμπεδώσουν ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας στους κατοίκους.
Από τη μεριά μας, σταθερά την τελευταία διετία, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και με άλλες δημόσιες παρεμβάσεις προτείνουμε την άμεση εκπόνηση πολιτικών και τη λήψη μέτρων που μπορούν με ουσιαστικό τρόπο και με διάρκεια να δώσουν λύση στα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας που αφορούν:
την ενίσχυση των προνοιακών δομών, ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες ανάγκες, ιδίως σε ότι αφορά τη σίτιση, τη στέγαση, τα προγράμματα κατά της τοξικοεξάρτησης, την (επαν)ένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων. Τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας για τους άστεγους της Αθήνας, σε άδεια κτήρια, μέσω της αξιοποίησης και της δημοτικής περιουσίας.
την παροχή ασύλου σε όσους κατάγονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή έχουν αυταρχικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς άλλωστε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Τη δημιουργία μιας ανοιχτής και διαρκούς διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών.
Διαδικασία που πέρα από το ανθρωπιστικό του περιεχόμενο, αποτελεί το μόνο μέτρο που μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης των μεταναστών από τα διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να εμπλέκουν αν όχι να διευθύνονται και από Έλληνες συνεργούς ή αφεντικά. Τη δημιουργία θεσμών πολιτικής εκπροσώπησης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης των μεταναστών.
Tην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την ανάπλαση των υποβαθμισμένων γειτονιών της Αθήνας, με την αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου, τη δημιουργία νέων, τη συστηματική καθαριότητα, τη δημιουργία όλων εκείνων των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών (σχολικών κτηρίων και παιδικών σταθμών, δημοτικών ιατρείων, πολιτιστικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων). Την προστασία των χρήσεων γης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στη γη και στα ακίνητα, που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές από τη μια μέρα στην άλλη να μετατρέπονται σε μαζικούς χώρους διασκέδασης, συμβάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο στην διάλυση του κοινωνικού ιστού των γειτονιών της Αθηνάς.
Tην οργάνωση με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δήμου του δημόσιου διάλογου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στον αντίποδα της δημιουργίας ειδικών οργανισμών και επιτροπών με υπερεξουσίες που παραπέμπουν σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης». Προώθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, υπό τον διαρκή έλεγχο των αιρετών δημοκρατικών οργάνων, μέσα από συναίνεση και διάλογο. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τα αιτήματα της Ανοιχτής Πόλης, ακόμη δεν έχει διοργανωθεί η ειδική συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του Δημάρχου.
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί βάσιμα να υποστηρίζει ότι δεν υφίστανται άλλοι, πολύ πιο ουσιαστικοί, τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τις επιλογές της, έχει επιλέξει να λύσει το πρόβλημα δια του κοινωνικού αυτοματισμού και της καταστολής.


*Δημοσιεύτηκε 23/07/2009 "Ανοιχτή Πόλη"

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Ο "Εναλλακτικός Τύπος", η εφημερίδα των εργαζομένων του Ελεύθερου Τύπου κυκλοφορεί



Ο Εναλλακτικός Τύπος συνεχίζει...
αναρτήθηκε από τον χρήστη Ergazomenoi Eleftheros Tipos στις ErgazomenoiEleftherosTipos -
Ο "Εναλλακτικός Τύπος", η εφημερίδα των εργαζομένων του Ελεύθερου Τύπου κυκλοφορεί ...ελεύθερος και σήμερα, Σάββατο 18 Ιουλίου. Βγαίνουμε ξανά στο... μανταλάκι, με μοναδικό σύμμαχο στο μεράκι μας την αντα...

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Δύο αδέλφια από την Αιθιοπία, στη Θεσσαλονίκη, με όνειρο μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια

Αγάπησαν και γνώρισαν την Ελλάδα
μέσα από τα βιβλία και τις ελληνικές ταινίες.

Στη φωτογραφία,
τα δύο αδέλφια
με τη Θ. Λειψιστινού
ΑΠΕ-ΜΠΕ: Θεσ/κη - Της Αναστασίας Καρυπίδου

Ο Ηλίας και η Ελένη Σταύρου, δύο αδέλφια από την Αιθιοπία, παιδιά Ελλήνων τρίτης γενιάς, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του ταξιδιού δεν είναι να περάσουν τις μέρες τους σε κάποια παραλία, κάνοντας μπάνια, αλλά να διαβάσουν εντατικά και το Σεπτέμβριο να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, με τους ομογενείς του εξωτερικού.
Όνειρό τους είναι να αριστεύσουν στις εξετάσεις και να εξασφαλίσουν μια θέση, με υποτροφία, στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αν δεν τα καταφέρουν, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αιθιοπία, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να παραμείνουν εδώ.
Ορφανά από πατέρα, ελληνικής καταγωγής, μεγάλωσαν στην ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα, εκεί όπου έμαθαν να διαβάζουν, να γράφουν, να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και να ανεβάζουν- με επιτυχία- θεατρικές παραστάσεις.
"Θέλω να γίνω Πολιτικός Μηχανικός. Το πείσμα και το μεράκι να μπω στο πανεπιστήμιο είναι μεγάλο. Θα διαβάσω όσο χρειαστεί για να τα καταφέρω. Οι άνθρωποι του ελληνικού ορφανοτροφείου που μας μεγάλωσαν, μας έκαναν να νιώθουμε πως πάντα ζούσαμε στην Ελλάδα", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο 20χρονος Ηλίας. "Είναι αυτονόητο ότι θέλουμε να πετύχουμε το σκοπό μας και να μείνουμε εδώ", πρόσθεσε.
Η αδελφή του, η 19χρονη Ελένη, θέλει να γίνει δικηγόρος. Σημαιοφόρος στο σχολείο, στην Αντίς Αμπέμπα, ασχολήθηκε με το θέατρο και συμμετείχε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ των οποίων η "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. "Η επαφή με τη γλώσσα ήταν καθημερινή. Στο σχολείο μιλούσαμε ελληνικά και στη συνέχεια, στην κοινότητα, την τοπική γλώσσα. Βλέπαμε πολλές ελληνικές ταινίες και διαβάζαμε αρκετά βιβλία. Έτσι, γνωρίσαμε την πατρίδα. Οι δυσκολίες στην Αιθιοπία για τους ανθρώπους είναι πολλές και η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα", αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελένη.
Το πρόβλημα όμως των δύο παιδιών δεν είναι μόνο να κερδίσουν τη "μάχη" των πανελλαδικών εξετάσεων. Πρωτίστως είναι οικονομικό. Τα αδέλφια, που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη με τη στήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Ελλήνιον", εξασφάλισαν στέγη χάρη σε πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Αστέριου Δεληγιάννη και όλο το καλοκαίρι θα το περάσουν στα θρανία του φροντιστηρίου "Ελιξ", κάνοντας δωρεάν μαθήματα.
"Η αγωνία μας γι' αυτά τα παιδιά είναι μεγάλη. Διάβασαν, τελείωσαν τις σπουδές τους, όμως τι γίνεται από δω και πέρα; Σε περίπτωση που δεν κερδίσουν υποτροφία, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μείνουν στην Ελλάδα. Και στην Αιθιοπία θα θεωρούνται αμόρφωτοι, αφού η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την ελληνική παιδεία", τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος της "Ελλήνιον", Θεοδώρα Λειψιστινού, φιλόλογος και δημοτική σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης.
-------------------------------------------------
Η ελληνική κοινότητα στην Αντίς Αμπέμπα
-------------------------------------------------
Η Αιθιοπία είναι μια χώρα της Κεντρικής Αφρικής με πληθυσμό 65 εκατομμύρια κατοίκους, μοιρασμένους σε ορθόδοξους και μουσουλμάνους. Το νόμισμα τους είναι το μπιρ (σ.σ. η αντιστοιχία είναι 15 μπιρ ανά ένα ευρώ). Το ημερομίσθιο είναι 15 μπιρ, ενώ ένα κιλό ψωμί κοστίζει 2,5 μπιρ.
Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο στην Αιθιοπία δικαιούνται ένα μολύβι για ολόκληρη τη χρονιά, κάνουν μάθημα στο πάτωμα και στο τέλος των εξαμήνων αφήνουν τα βιβλία τους σε μικρότερους μαθητές. Τα σχολεία δεν διαθέτουν ρεύμα και θρανία, ενώ χιλιάδες μαθητές αναγκάζονται να κάνουν χρήση της ίδιας τουαλέτας.
Στην Αντίς Αμπέμπα, η ελληνική κοινότητα έχει περιοριστεί σε 600 άτομα δεύτερης και τρίτης γενιάς, προερχόμενα από μικτούς γάμους. Σήμερα, λειτουργούν ελληνικό νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, υπό την αιγίδα της ελληνικής κοινότητας, που διαθέτει και αθλητικό σύλλογο, με συμμετοχή στα τοπικά πρωταθλήματα.
Δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο της ελληνικής κοινότητας είναι ο Δημήτρης Μπακάλης, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει στην Αντίς Αμπέμπα. "Η ελληνική κοινότητα συγκεντρώνει στο οικοτροφείο τα άπορα και τα ορφανά παιδιά, ελληνικής γενιάς. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αφού αρκετά από αυτά, όταν πρωτοπηγαίνουν στο σχολείο, δεν μιλούν ελληνικά. Τα παιδιά στην Αιθιοπία διδάσκονται τα ίδια βιβλία και την ίδια ύλη, που διδάσκονται τα παιδιά στην Ελλάδα. Αυτό μας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθώς οι εκεί μαθητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων βιβλίων", προσθέτει ο κ.Μπακάλης.
Η ελληνική κοινότητα ήταν σε "άνθιση", πριν από την ανατροπή του καθεστώτος του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ από τον Μαγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ (1974-1991), που κρατικοποίησε εταιρίες και ιδιοκτησίες. Έως εκείνο το διάστημα, οι ομογενείς ήταν περίπου 7.000. Με την ανατροπή του καθεστώτος, οι περισσότεροι Έλληνες, επαναπατρίστηκαν, καθώς έχασαν τις περιουσίες που διέθεταν εκεί, λόγω εθνικοποιήσεων, χωρίς να λάβουν καμία αποζημίωση.
---------------------------------------------
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ελλήνιον"
----------------------------------------------
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Ελλήνιον" ιδρύθηκε το 2002, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αποτελείται κυρίως από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Θεμέλιο έχει τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά. Οι πόροι της οργάνωσης προέρχονται από δωρεές συμπολιτών, ενώ τα μέλη της μετέχουν σε αποστολές με δικά τους έξοδα.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της οργάνωσης εντάσσεται η υιοθεσία ενός σχολείου στην περιοχή Οσάνα της Αιθιοπίας. Το Μάρτιο του 2008, τρία μέλη του Δ.Σ. επισκέφτηκαν το σχολείο και μοίρασαν στα παιδιά τη γραφική ύλη, που συγκέντρωσαν στην Ελλάδα.
Ένα χρόνο μετά, επέστρεψαν και πάλι στο ίδιο σχολείο, όπου εκτός από γραφική ύλη αγόρασαν και 100 θρανία, για να μην κάνουν μάθημα οι μαθητές στο πάτωμα, καθώς επίσης και γραφεία για τους δασκάλους.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

ΠΟΛΥ ΜΗΛΙΩΡΗ: Η μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας μας!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


"ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ "
της Πόλυς Μηλιώρη
Σελίδες 360
εκδόσεις Ψυχογιός , Αθήνα 2009


Μέσα σε οκτώ μέρες δύο καλά θαμμένα μυστικά έρχονται στο φως για να συντρίψουν πρόσωπα και σχέσεις. Κοινό τους σημείο: ο νεαρός Πέτρος. Γύρω του, η Μάρθα, η Αφροδίτη και ο Βλάσης, που διαδοχικά αγαπιούνται και μισιούνται, όσο γυρίζει η μπίλια στη ρουλέτα της ζωής. Ο έρωτας δεν τα διορθώνει όλα. Η μεταμέλεια δεν αρκεί. Για κάποια πράγματα πάντοτε είναι αργά. Όμως η μπίλια της ρουλέτας κάποτε σταματάει και οι παίκτες, υπεύθυνοι ή αθώοι του δράματος, καλούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους. Με αφορμή τον ερωτικό δεσμό μιας συμβολαιογράφου κι ενός συνθέτη και με κίνητρο την απεγνωσμένη προσπάθεια μιας ώριμης γυναίκας να παραμείνουν όλοι εκεί που είχε αυτή ορίσει, η Πόλυ Μηλιώρη καταπιάνεται με τις υπαρξιακές σχέσεις μάνας και κόρης, σε μια ιστορία βγαλμένη από τη ζωή.

* * * *


ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
της Μαρίας Τζιρίτα
συγγραφέως

Δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από την κυρία Μηλιώρη, από ένα συγκλονιστικά ψυχογραφικό μυθιστόρημα, κι αυτό ακριβώς διάβασα. Η πένα της με μοναδικό τρόπο με ταξίδεψε γι’ άλλη μια φορά στα κατάβαθα της ψυχής των ηρώων της, ταυτίστηκα μαζί τους, τους αγάπησα, τους κατάλαβα, τους πόνεσα. Εκπληκτική γλώσσα, ρομαντική αλλά και μοντέρνα ταυτόχρονα, αγωνία, σασπένς, έρωτας και πάνω απ' όλα: σχέσεις αληθινές, ανθρώπινες κι όχι εξιδανικευμένες.
Η Πόλυ Μηλιώρη έχει αποδείξει ότι η λογοτεχνία είναι ο φυσικός της χώρος και μ’ αυτό το βιβλίο απλά το επιβεβαιώνει. Ο τρόπος που τελειώνει το μυθιστόρημά της με κάνει να νιώθω - και να εύχομαι βέβαια - πως θα υπάρχει και η συνέχειά του. Θερμή παράκληση να ξαναφέρει την Αφροδίτη, τη Μάρθα, τον Πέτρο και τον Στάθη στις ζωές μας… Μαθαίνουμε τη ζωή μέσα απ' τη ζωή τους...
Συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου στη μεγάλη κυρία της λογοτεχνίας μας!
Πάντα επιτυχίες!


* * * * *


Η ΠΟΛΥ ΜΗΛΙΩΡΗ γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Ιστορία στην Αθήνα. Για μια εικοσιπενταετία εργάστηκε ως δημοσιογράφος, διευθύνοντας το περιοδικό "Πάνθεον" και γράφοντας χρονογράφημα και κριτική βιβλίου. Μέσα από τη δουλειά της αλλά και έξω απ' αυτήν, προώθησε την ιδέα και την πράξη της ισότητας των φύλων. Από το 1989 που η κύρια επικοινωνία της με το αναγνωστικό κοινό γίνεται μέσα απ' τη λογοτεχνία, διοχετεύει στα βιβλία της όσα αποκόμισε από τη δημοσιογραφική επαφή της με τις γυναίκες: την ευαισθησία τους, την αγωνία τους να διακριθούν, τα εμπόδια που βρίσκουν, τις κοινωνικές συνθήκες που τις περιορίζουν αλλά και που τις αναδεικνύουν. Γράφοντας κυρίως μυθιστόρημα, ανιχνεύει το ανθρώπινο δράμα, χρησιμοποιώντας τη μυθοπλασία εκεί που η ίδια η ζωή δίνει την έμπνευση. Η Πόλυ Μηλιώρη έχει γράψει δεκαπέντε μυθιστορήματα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ:



AΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ:














EΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ:
http://www.psichogios.gr/book.asp?cid=22706

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

N.Δ. : ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ...


Από την Κρήτη στέλνουν μήνυμα ότι δεν πάει άλλο...
Τα αγροτικά προϊόντα τους απούλητα, όπως το ελαιόλαδο είναι στα αζήτητα...
850 χιλιάδες τόνοι λάδι στις αποθήκες τους...
η κίνηση των επισκεπτών στον νησί αυτό το καλοκαίρι σε δραματική κατάσταση
και οι περήφανοι κρητικοί λένε:




ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΤΟ


....δεν πάει άλλο ποιό κάτω ...


ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ -


ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΙ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ....


Αναρτήθηκε από BLOG ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Ε-mail : cretan.patriot@gmail.com ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://cretanpatriot.blogspot.com ***ΕΔΡΑ : Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ*** ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ FACE-BOOK,ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΩΣ: Dimokrates Kritis

http://cretanpatriot.blogspot.com/2009/07/blog-post_4550.html

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Επεισόδια στο Γραμματικό για να μη γίνει ΧΥΤΑ



Επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 09.30' το πρωί της Τρίτης κοντά στη θέση Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό Αττικής, όταν κάτοικοι της περιοχής προσπάθησαν να εμποδίσουν τα μηχανήματα των εργολάβων που κατέφθασαν προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης ενός νέου ΧΥΤΑ. Αυτήν την ώρα, στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και αρκετοί από τους διαδηλωτές.
Φορείς και κάτοικοι ήρθαν στα χέρια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που συνόδευαν τους εκσκαφείς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι προσπάθησαν να προξενήσουν φθορές σε ορισμένα μηχανήματα.
Αυτήν την ώρα, στην περιοχή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά και αρκετοί από τους διαδηλωτές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει προβεί σε προσαγωγές ατόμων.
Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν στήσει μπλόκα σε όλες τις οδούς πρόσβασης, έσκαψαν τα οδοστρώματα με μηχανήματα για να μη φτάσουν στο χώρο του ΧΥΤΑ τα σκαπτικά εργαλεία της ανάδοχης εταιρίας και εντέλει συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που κατέφυγαν σε χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και τον πετροπόλεμο τραυματίστηκαν αστυνομικοί και κάτοικοι, ενώ λιποθυμικό επεισόδιο υπέστη ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο θεραπευτήριο "Υγεία". Παράλληλα, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε χωράφια και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, ακόμα και με πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα για να μην πάρουν διαστάσεις.
Με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην περιοχή του Γραμματικού ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής δήλωσε ότι "οι υπόλογοι της αμαρτωλής διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής προσπαθούν, με το πρόσχημα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, να συνεχίσουν το παιχνίδι τους στις πλάτες των φορολογουμένων πολιτών".
Πρόσθεσε δε ότι "οι υπεύθυνοι αντί να τους έχουν ως μοναδικούς και προνομιακούς συνομιλητές τους θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή μιας μοναδικής περιοχής της βόρειας Αττικής και αν θέλουν πραγματική λύση του προβλήματος να ανοίξουν επιτέλους τον διάλογο που επί χρόνια επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες του Γραμματικού και της Κερατέας".
"Η εμμονή στην μέχρι σήμερα πρακτική για την επιβολή ξεπερασμένων λύσεων θα οδηγήσει σε επανάληψη των σημερινών φαινομένων που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας και υπονομεύουν το περιβάλλον", κατέληξε ο κ. Κουρής.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθ. Νάκος, δήλωσε ότι "στο Γραμματικό γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, έτσι όπως ψηφίστηκε από όλα τα αυτοδιοικητικά όργανα, και κυρίως, έτσι όπως έχει αποφασιστεί από τα περισσότερα κόμματα, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο".
*από την εφημ. Ελευθεροτυπία Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Π.Τατούλης: H χειρότερη κυβέρνηση της τελευταίας 20ετίας...




«Βαρίδι ο Κ. Καραμανλής»

Σκληρή επίθεση Π.Τατούλη κατά του πρωθυπουργού

Δριμύτερος επανήλθε ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατούλης. Σε συνέντευξή του επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αποτελεί «βαρίδι για την ΝΔ» και πως «η σκιά της Siemens τον έχει αγγίξει». Ακόμη, έκανε λόγο για τη χειρότερη κυβέρνηση της τελευταίας 20ετίας και χαρακτήρισε τον «γαλάζιο» ηγετικό πυρήνα του κόμματος «απαίδευτους και ανεπάγγελτους επιτήδειους ιδιώτες που δεν διαθέτουν κοινωνική συνείδηση».
Ο Πέτρος Τατούλης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", κατά την οποία δήλωσε ότι θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής, ωστόσο δεν αποκάλυψε με ποιο κόμμα.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το μήνυμα των ευρωεκλογών, σημείωσε: «Κατ' αρχήν δεν είμαι βέβαιος ότι υπάρχει κανείς στην κορυφή της ηγεσίας αυτής της παράταξης που να είναι σε θέση να λαμβάνει μηνύματα. [...] Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας -και αναφέρομαι στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού και των συνεργατών του- δεν ξέρει ούτε τι είναι αυτή η παράταξη, ούτε τι πρεσβεύει, ούτε ποιες αρχές εκπροσωπεί. Είμαι βέβαιος ότι δεν την ενδιαφέρει καν αν θα χάσει τις εκλογές, αν θα συρρικνώσει δραματικά αυτόν τον κομματικό σχηματισμό ή αν τον διαλύσει.
»Το μόνο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι να μείνει στο θώκο του, προκειμένου να υπηρετήσει την ιδιοτέλεια του ιδίου και της παρέας του. Δεν υπήρξε ποτέ κατά τη διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης Καραμανλή σταθερή πολιτική. Υπήρξαν, απλώς, πρόσωπα που επένδυσαν (και αυτό κάνουν και σήμερα) στην εικόνα, προκειμένου να νέμονται όσο το δυνατόν περισσότερο την εξουσία και την ευπορία που προσφέρει».
Η κριτική του Π.Τατούλη προς τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του κόμματος γίνεται με σκληρές εκφράσεις. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία -και μιλώ πάντοτε για τον ηγετικό της πυρήνα- αποτελεί μια στέγη στελεχών, ανεπάγγελτων επιτηδείων και απαίδευτων ιδιωτών, με ανύπαρκτη την όποια κοινωνική συνείδηση, που ανέχονται ο ένας την παρουσία του άλλου στη βάση ενός σιωπηρού ή και ρητού συμβολαίου: εξουσία και πλουτισμός.
»Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής μάλιστα είναι σήμερα το σημαντικότερο βαρίδι για την πορεία αυτού του τόπου, αλλά και της παράταξης. Την έχει ιδιοποιηθεί απόλυτα και την οδηγεί είτε ένεκα ανικανότητας είτε ένεκα διαφθοράς στην ανυποληψία και τη συρρίκνωση.
Ακόμη, τόνισε: «Το λέγω με μεγάλη μου λύπη και όση μου αναλογεί δόση αυτοκριτικής ότι η σημερινή είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει την τελευταία εικοσαετία από αυτόν τον τόπο. Και αυτό το αντιλαμβάνονται πλέον σήμερα πολλοί βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, αλλά κυρίως πολλοί Έλληνες».
Ερωτηθείς για την υπόθεση της Siemens, o βουλευτής ζητά να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό.
«Να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να οδηγηθούν οι πολιτικά ένοχοι εκτός πολιτικής ζωής με παραδειγματικό τρόπο και οι ποινικά ένοχοι στη φυλακή. Στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ τον Απρίλιο του 2008 είχα πει κατά πρόσωπο στον κ. Καραμανλή ότι η υπόθεση Siemens θα παρασύρει με απρόβλεπτες συνέπειες τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Σήμερα, δεν πείθει κανέναν όταν προσποιείται ότι αυτό το σκάνδαλο είναι του ΠΑΣΟΚ και ότι εκείνον και την αυλή του δεν τους αγγίζει τίποτε. Η σκιά της Siemens έχει αγγίξει πλέον και τον ίδιο».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τατούλης σημειώνει: «Δεν βλέπω εκλογές διότι, όπως έχω επαναλάβει, ο κ. πρωθυπουργός δεν έχει καμία απολύτως δυνατότητα για οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Είναι δέσμιος της ιδιοτέλειας και της αδυναμίας του, της παρέας του, των υπουργών του, των συμφερόντων που υπηρετεί.
» Ωστόσο, κάποιο τυχαίο γεγονός θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα ανά πάσα στιγμή σε εκλογική αναμέτρηση. Είναι τόσες οι ανοικτές υποθέσεις και πολύ περισσότερες αυτές που δεν είναι ακόμη γνωστές, που κανείς δεν γνωρίζει με ασφάλεια πού θα κάτσει η μπίλια...».
*από το http://www.in.gr/

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Η εγκληματική οργάνωση εκτός από την απαγωγή εκτελούσε και συμβόλαια θανάτου


Εξιχνιάστηκε η απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου
Ανακοίνωσε η αστυνομία


Εξαρθρώθηκε εγκληματική σπείρα

Οργανωμένη συμμορία, που ενέχεται σε συμβόλαια θανάτου και άλλες σοβαρότατες εγκληματικές πράξεις, διέπραξε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου στις 12 Ιανουαρίου 2009, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε το Σάββατο, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος.

Η οργάνωση εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής ενώ σημαντική βοήθεια πρόσφερε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία παρείχε τεχνολογικό εξοπλισμό για παρακολουθήσεις και άλλες ενέργειες που οδήγησαν στον εντοπισμό των δραστών. Μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι συνολικά 16 άτομα, από τα οποία δέκα εμπλέκονται στην υπόθεση απαγωγής, ενώ από τους υπόλοιπους έξι, πέντε βρίσκονται στη φυλακή και ένας αναζητείται για άλλα αδικήματα.


Εγκέφαλος της σπείρας και οργανωτής της απαγωγής φέρεται ότι είναι κρατούμενος των φυλακών Τρικάλων για ανθρωποκτονίες, προστασίες και άλλα αδικήματα, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας επιχειρηματίας που βοηθούσε να γίνει το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος των λύτρων, ένας διαπραγματευτής και δύο άτομα από την Κρήτη, ένας εκ των οποίων ξενοδόχος. Όλοι οι συλληφθέντες είναι Έλληνες.Εκτός όμως από την απαγωγή, η συμμορία, με διαφορετική σύνθεση, είχαν διαπράξει πληρωμένες δολοφονίες και απόπειρες δολοφονίας, βομβιστικές επιθέσεις ενώ -πέραν των άλλων- είχαν κάνει συμβόλαιο θανάτου για αξιωματικούς της Ασφάλειας που τους καταδίωκαν, μεταξύ των οποίων και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας που συντόνιζε τις έρευνες.


Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Δικόπουλος: Οργάνωσαν και εκτέλεσαν την ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γεώργιου Γκούσιου στις 12/9/2008 στην Πεντέλη. Αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό πολύ μεγάλης ισχύος στο σπίτι επιχειρηματία στην Άρτα αλλά η ενέργεια απετράπη από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που είχε σχετική πληροφορία. Ακόμα κατηγορούνται για το σχεδιασμό δολοφονιών με συμβόλαια θανάτου και παραγγελίες μέσα από τις φυλακές των ήδη κρατούμενων.


Συγκεκριμένα, σχεδίαζαν τη δολοφονία του διευθυντή των φυλακών Τρικάλων και κοινωνικού λειτουργού. Προπαρασκεύασαν τη δολοφονία ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και πάλι η πληροφορία έφθασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας οι οποίοι τον φυγάδευσαν, χωρίς να φανεί ότι γνώριζαν, στη Γερμανία, προκειμένου να τον γλιτώσουν και παράλληλα να μην αποκαλυφθούν οι έρευνες. Σχεδίασαν τη δολοφονία βαρυποινίτη των φυλακών Μαλανδρίνου, ο οποίος επρόκειτο να μεταχθεί σε δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί, τοποθετώντας μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και παράλληλα με όπλα καλάσνικοφ, αλλά τελικά άλλαξε το πρόγραμμα και δεν πέτυχαν το σκοπό τους.

Σχεδίαζαν τη δολοφονία τριών ατόμων που ανήκαν στην ομάδα του προηγούμενου υποψήφιου θύματός τους, σχεδίαζαν τη δολοφονία επιχειρηματία στην Κόρινθο και τέλος ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, τον ιδιοκτήτη του οποίου ήθελαν να εκβιάσουν. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. Διεξάγονται έρευνες από την αστυνομία για τον εντοπισμό του κρησφύγετου της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και τα λύτρα που είχε καταβάλει η οικογένεια του εφοπλιστή.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα ονόματα που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση είναι τα εξής: -Παναγιώτης Βλαστός (κρατούμενος, εγκέφαλος της απαγωγής του εφοπλιστή) -Απόστολος Πετράκης (φυσική συμμετοχή στην απαγωγή) -Γιώργος Κατσαγάννης (φυσική συμμετοχή στην απαγωγή) -Αριστομένης Κλεφτόγιαννης ( φυσική συμμετοχή στην απαγωγή) -Χαράλαμπος Μουστάκας (φυσική συμμετοχή στην απαγωγή) -Βασίλης Στεφανάκος (κρατούμενος) -Γιώργος Τρομπούκης -Μανώλης Σκαρλάτος -Άννα Βλαστού (σύζυγος του Π. Βλαστού) -Κώστας Ανδρέου -Ιβάνοφ Ντεγιάν (κρατούμενος) -Ιωάννης Θώδης -Πωλίνα Γεωργά -Γιάννης Σκαφτούρος (κρατούμενος) και -Μανώλης Θεοδωράκης

*από την ιστοσελίδα του http://www.skai.gr/articles/news/greece/ΔέκασυλλήψειςγιατηναπαγωγήτουεφοπλιστήΠαναγόπουλου/

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Το "πρόβλημα" της μετανάστευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού στο κέντρο της Αθήνας

Ενημερωτικό δελτίο


Η Ανοιχτή Πόλη στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
Να συζητήσουμε ανοιχτά το "πρόβλημα" της μετανάστευσης και του κοινωνικού αποκλεισμού στο κέντρο της Αθήνας Στο πλαίσιο του 14oυ Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ που διοργανώνεται, από 3 ως 5 Ιουλίου 2009, στο Πάρκο Ειρήνης του Ρέντη (Αγ. Άννης και Π. Ράλλη), η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη διοργανώνει συζήτηση με θέμα :
"Πόλη, μετανάστευση, αποκλεισμός: φαινόμενα κρίσης, κοινωνικές και πολιτικές απαντήσεις".
Στη συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουλίου, 7:30 μ.μ., στο χώρο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, συμμετέχουν οι: Ντίνα Βαΐου, Αν. Καθηγήτρια Τομέα Πολεοδομίας Σχολής Αρχιτεκτόνων Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, μέλος Συντον. Γραμματείας Ανοιχτής Πόλη ςΚατερίνα Πούτου, Διευθύντρια Κοινων. Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ Ανδρέας Τάκης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Επίσης, θα υπάρξουν παρεμβάσεις από μέλη επιτροπών φορέων και κινήσεων πολιτών από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και το ιστορικό-εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
Τους τελευταίους μήνες έχει αναδειχθεί δημόσια το ζήτημα των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού στο ιστορικό κέντρο και τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας. Η –και χωρική– περιθωριοποίηση μεγάλων και ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, ελλήνων και ξένων, δημιουργεί οξυμένα κοινωνικά προβλήματα και εντάσεις. Απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σήμερα –και ιδιαίτερα με την άνοδο των ακροδεξιών θέσεων στο πολιτικό σύστημα– προτάσσονται "λύσεις" αστυνόμευσης και καταστολής αντί για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών.
Η Ανοιχτή Πόλη με σειρά παρεμβάσεων της, προτείνει και διεκδικεί ουσιαστικές λύσεις που μπορούν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού. Θεωρούμε ότι η προσέγγιση του ιστορικού κέντρου με όρους γκέτο, υποβάθμισης και καταστολής, περισσότερο συσκοτίζει το ζήτημα παρά υποδεικνύει πιθανές προτάσεις αντιμετώπισης. Αυτό που δημοσιογραφικά αναφέρεται ως «υποβάθμιση» συγκεκριμένων περιοχών της πόλης αναφέρεται σε ένα πρόβλημα αλλά σε πολλαπλούς παράγοντες και επιμέρους φαινόμενα, όπως η αποτυχία της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής και της χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες, η απουσία σοβαρής πολιτικής για τα τοξικοεξαρτημένα άτομα, η ανυπαρξία δομών μέριμνας για τα θύματα της καταναγκαστικής πορνείας και του trafficking, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις τιμές των ακινήτων στις «υποβαθμισμένες» περιοχές της πόλης.
Η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με την αύξηση της αστυνόμευσης και την καταστολή το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι να μετατοπίσει το πρόβλημα μερικά χιλιόμετρα, σε μια άλλη γωνία της πόλης. Για εμάς το ζήτημα είναι να υπάρξει μια οργανωμένη και σε βάθος χρόνου παρέμβαση τόσο του δήμου όσο και άλλων φορέων, στην κατεύθυνση της πραγματικής αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.
Στόχος της συζήτησης που επιχειρούμε να ανοίξουμε είναι η ανάδειξη των πολύμορφων αιτιών και μορφών που παίρνουν τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού στο χώρο της πόλης και η διερεύνηση μιας προοδευτικής προσέγγισης και ριζοσπαστικών προτάσεων για την αντιμετώπισή τους.

Δημοσιεύτηκε 02/07/2009

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Εξαιρούνται της απαγόρευσης οι παίκτες των καζίνων και οι ψυχασθενείς.

Kόβουμε το τσιγάρο
και ανάβουμε το ναργιλέ...

Γενική απαγόρευση μέχρι να προσαρμοστούν δημόσιοι χώροι, επιχειρήσεις και μαγαζιά
Ο καπνός ανάβει φωτιές
Εξαιρούνται της απαγόρευσης οι παίκτες των καζίνων και οι ψυχασθενείς. Χάος στις δημόσιες υπηρεσίες, αφού δεν έχει γίνει καμιά προετοιμασία. Τι ισχύει από σήμερα
Πλήρες θέμα...

*από την εφημ. "Ελευθεροτυπία" 1.7.2009

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...