................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009

Τα μέτρα για τα αυτοκίνητα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πλήττουν τους φτωχούς.

Του ΑΛΕΞΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
Άθλιοι φτωχοί ρυπαντές

Καλύτερα πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος. Η οικολογία είναι υγιεινή, αλλά κοστίζει. Το ερώτημα είναι ποιος θα την πληρώσει. Τα μέτρα για τα αυτοκίνητα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πλήττουν τους φτωχούς. Στις οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή στο ένα τέταρτο σχεδόν του πληθυσμού, υπάρχει συνήθως μια σύνταξη, ένα επίδομα ανεργίας, μια ευκαιριακή απασχόληση.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς δεν ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια. Ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και διαθέτουν ένα παλιό αυτοκίνητο, ένα σαραβαλάκι. Από τους ανθρώπους αυτούς ο Σουφλιάς ζητά αμέσως, εντός τριμήνου, να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο από εκατό έως διακόσια ευρώ. Εφεξής τους επιβάλλεται πρόστιμο για την αρνητική συμβολή τους στην αναβάθμιση της ωραίας ελληνικής ατμόσφαιρας.
Σε λίγο θα τους ζητήσουμε να σταματήσουν να αναπνέουν, για να μη μας βρωμίζουν με τα χνώτα τους. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση που έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της δημοσιονομικής καταστροφής κοιτάζει να αρπάξει στο άψε-σβήσε μερικά εκατομμύρια ευρώ, με πρόσχημα το περιβάλλον. Αλλιώς θα άφηνε τους φτωχούς να πάρουν μια ανάσα, εφαρμόζοντας τις ποινές της για τους ρυπαντές πρώτα στους έχοντες.
Στο μεταξύ, θα καταργούσε τα τέλη ταξινόμησης για τα καινούργια φτηνά αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, με χαμηλή κατανάλωση και σχετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων. Διότι, με μόλις δύο εξαιρέσεις- και αυτές απρόσιτες στα χαμηλά εισοδήματα- τα υβριδικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι πανάκριβα. Υπάρχει μια πλειάδα πολυτελών υβριδικών, από πενήντα χιλιάδες ευρώ και πάνω. Η αυτοκίνηση με οικολογική ορθότητα παραμένει προνόμιο των φραγκάτων. Μια κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση θα δημιουργούσε κίνητρα για την αγορά πιο φιλικών προς το περιβάλλον φτηνών οχημάτων, χωρίς να χαρατσώνει εκείνους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία να προσαρμοστούν εν μια νυκτί στις απαιτήσεις των πράσινων πόλεων.
Προηγουμένως θα είχε εφαρμόσει αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία αρχίζοντας από τον εαυτό της, στην παραγωγή ενέργειας. Όπως έγιναν τα πράγματα, οι φτωχοί θα έχουν προκαταβάλει στο κράτος το όφελος που θα έχουν από την απόσυρση του σαράβαλου, αν και όταν μπορέσουν να την πραγματοποιήσουν. Αλλιώς, ας πάρουν ποδήλατο, που είναι και το πιο οικολογικό μέσο.
*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" το Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Δραστικές περικοπές προκειμένου να τιθασευτεί το έλλειμμα εισηγείται το ΔΝΤ!!!


Έκθεση – σοκ για τις συντάξεις!!!

Δραστικές περικοπές στις συντάξεις προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη για το ασφαλιστικό και να τιθασευτεί το έλλειμμα. Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά απαιτούνται έσοδα και περικοπές δαπανών ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

*από την εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" 25.7.2009

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

Συμπαράσταση Αλέκου Αλαβάνου στον εκδότη και διευθυντή της «Μεσογείου» Κώστα Γραμματικάκη


ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ».Ηράκλειο:
Τη συμπαράστασή του στον εκδότη και διευθυντή της «Μεσογείου» Κώστα Γραμματικάκη, καθώς και στο προσωπικό, για την περιπέτεια που περνά τις τελευταίες ημέρες η εφημερίδα, που θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση της έκδοσής της, μετά από 60 χρόνια, εξέφρασε απόψε και με την παρουσία του, ο επικεφαλής της Κ Ο του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλέκος Αλαβάνος. Μάλιστα ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η «Μεσόγειος» δεν θ’ αναστείλει την έκδοσή της.
Ο κ. Αλαβάνος συνοδευόμενος από την Ν. Βαλαβάνη, και άλλα τοπικά στελέχη, μετά το πέρας της επίσκεψής του στα γραφεία της «Μεσογείου», τόνισε ότι σκοπός του δεν ήταν η ενημέρωση και πρόσθεσε: «Ήρθαμε για να πούμε ότι η Μεσόγειος δεν θα κλείσει και ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και πιστεύω ότι θα κερδηθεί. Έχω καταλάβει ότι είναι μια υπόθεση όλου του Ηρακλείου. Δεν είναι μια εφημερίδα, που πολιτικά είναι στο χώρο μας. Είναι μια εφημερίδα όμως αντικειμενική, φιλόξενη , ιστορική όχι κερδοσκοπική, υπόδειγμα στη γλώσσα και στην ορθογραφία. Και αυτές ακριβώς τις προσπάθειες έπρεπε να ενισχύει ιδιαίτερα - και όχι να αποκλείει- το ελληνικό κράτος και η ελληνική κυβέρνηση.
Επομένως να σας πω ένα μήνυμα σαφές: δεν πρόκειται να κλείσει η Μεσόγειος.»


Στη συνάντηση του με τη διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας, ο Α. Αλαβάνος τόνισε ότι θα κάνει ότι μπορεί για ν’ αποτραπεί η εξαίρεση της εφημερίδας από την επετηρίδα των εφημερίδων, που δικαιούνται κρατικής διαφήμισης και δημοσίευσης εγγράφων, που θεωρούνται δημόσια -και τα οποία αποτελούν το 60% των εσόδων της. Πιστεύω- πρόσθεσε- ότι αυτό είναι εφικτό μετά και το κύμα συμπαράστασης που έχει εκδηλωθεί. Ο ίδιος χαρακτήρισε παράλογη και άδικη την απόφαση και τόνισε:

«Η κρίση του τύπου σήμερα δείχνει ότι θέλουμε τέτοιες παρουσίες. Έχουν τοπικές ρίζες και δεν είναι μόνο για να αρπάξουν χρήματα ή για να επηρεάσουν την πολιτική ζωή του τόπου. Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι σε μια αντίληψη ότι ουσιαστικά ενισχύουμε χωρίς όρους και χωρίς κριτήρια ορισμένα μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, που δεν έχουν νομιμοποιηθεί καν και αφήνουμε σε δεύτερη μοίρα τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία νομίζω έχουν τη δυνατότητα να δείξουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και να προβάλλουν κάθε τοπική δραστηριότητα.
Από την πλευρά του ο εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας Κώστας Γραμματικάκης, ευχαρίστησε τον κ. Αλαβάνο και δήλωσε: «Αρχίζω με συμμάχους ολόκληρο το Ηράκλειο- και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους συναδέλφους μου -ένα αγώνα για τον περιφερειακό Τύπο, στη διοίκηση του οποίου ήμουν 15 χρόνια.
Κάτι κατάφερα, πιστεύω. Θα τον συνεχίσω μέχρι να βγάζει το μάτι μου νερό. Και θα συνεχίσω να κυνηγώ τα λαμόγια, που αμαυρώνουν τον περιφερειακό Τύπο. Η επιλογή (για την επετηρίδα)- όπως είπε και ο κ. Αλαβάνος- πρέπει να είναι το ήθος και δόξα τω Θεό στην περιφέρεια περισσεύει, καθώς το 70% των εκδοτών είναι παραδοσιακοί.
Εγώ δεν αναγνωρίζω αθηναϊκές εφημερίδες με 1.000 φύλλα και να μαζεύουν 3,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Εγώ θα ελπίζω. Εδώ, Πρόεδρος κόμματος είπε ότι θα αγωνιστεί, εγώ θα κάνω πίσω;»

Συγγραφέας Μυσιρλάκης Γ. (ANA) – 02 Ιουλ 2009ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Πακτωλός χρημάτων των φορολογούμενων Ελλήνων δίνονται...
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Μια ιστορική εφημερίδα του περιφερειακού τύπου, η “Μεσόγειος” του Ηρακλείου, ανακοίνωσε την αναστολή της έκδοσής της.
Ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Γραμματικάκης ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της εφημερίδας ότι η έκδοσή της θα συνεχιστεί μόνο για έναν μήνα, μέχρι τις 31 Ιουλίου, εξαιτίας της μη ένταξης της ”Μεσογείου” στην επετηρίδα του Υπουργείου με τα έντυπα που θα δημοσιεύουν κρατικές διαφημίσεις, ισολογισμούς, ανακοινώσεις του Δημοσίου κ.ο.κ. Στην ουσία δεν αναγνωρίζεται η “Μεσόγειος” ως εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι εκδίδεται αδιάλειπτα από το 1950, με πρώτο εκδότη τον Αριστοτέλη Κ. Γραμματικάκη.
Το κλεισιμο της ”Μεσογείου” σηματοδοτεί και το τέλος της αθωότητας στο δημοσιογραφικό κόσμο του Ηρακλείου. Ο Κ. Γραμματικάκης ήταν ο τελευταίος δημοσιογράφος- εκδότης, παιδί μιας γενιάς δημοσιογράφων με ήθος και αρχές που δεν αμφισβητήθηκαν από κανέναν και που διέπουν την παλιά κάστα των συναδέλφων του έντυπου Τύπου. Οι εφημερίδες στο Ηράκλειο έχουν περάσει πια στα χέρια επιχειρηματιών, αλλάζοντας το τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα γνωστά αποτελέσματα (απειλές και απολύσεις σε όσους απεργούν κλπ)
Στη Μεσόγειο απασχολούνταν 23 άτομα που τώρα μένουν στο δρόμο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ”Μεσόγειος” είναι η μοναδική εφημερίδα στο Ηράκλειο που είναι φίλα προσκείμενη στην κυβερνώσα παράταξη (δηλώνοντάς το ανοιχτά, τουλάχιστον). Κάποιοι λένε ότι η απόφαση του εκδότη της ήταν απόρροια της πικρίας που ένιωσε μετά την απαξίωση που εισέπραξε από την παραταξη που στήριζε όλα αυτά τα χρόνια. Ο Κ. Γραμματικάκης είναι προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Μέχρι την Παρασκευή θα συγκληθεί γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΠΗΝ για να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον της εφημερίδας, μια και κυκλοφορεί ευρέως η πληροφορία ότι ο Κ. Γραμματικάκης προτίθεται να παραχωρήσει τον τίτλο στους εργαζομενους.
Για την ιστορία, στους συνεργάτες της εφημερίδας συγκαταλέχθηκαν διαπρεπείς Έλληνες του πνεύματος, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, με την έγκριση του οποίου η εφημερίδα δημοσίευσε αποσπάσματα από τον “Καπετάν Μιχάλη” και επιστολές του πρός τον ιδρυτή της “Μεσογείου”, Ι. Κακριδής, Παντελής Πρεβελάκης, Δημήτρης Πλάκας, Μενέλαος Παρλαμάς και Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ενώ και ο Γιώργος Σεφέρης, επίσης, επέλεξε τη “Μεσόγειο” για την πρώτη δημοσίευση της “Ωδής στον Γ. Κατσίμπαλη”.ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ κ. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΕπιστολή έστειλε η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, με αφορμή την αναστολή της λειτουργίας της εφημερίδας «Μεσόγειος» έπειτα από τον αποκλεισμό της από την επετηρίδα του Υπουργείου Τύπου. Η κ. Σχοιναράκη τονίζει ότι μια τέτοια αδικαιολόγητη ενέργεια, που αναστέλλει τη βιώσιμη λειτουργία της εφημερίδας, καταδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση με σοβαρό σχεδιασμό και υπευθυνότητα.Συγκεκριμένα η κ. Σχοιναράκη στο κείμενο της επιστολής της αναφέρει:«Κύριε Υφυπουργέ,Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η ιστορική εφημερίδα του Νομού Ηρακλείου «Μεσόγειος» τέθηκε εκτός της επετηρίδας του Υπουργείου Τύπου με αποτέλεσμα να μη μπορεί πλέον να δημοσιεύσει κρατικές διαφημίσεις, ισολογισμούς, ανακοινώσεις του Δημοσίου, καταχωρήσεις κ.α., γεγονός που ουσιαστικά καταδεικνύει ότι το Υπουργείο δεν αναγνωρίζει πλέον τη «Μεσόγειο» ως εφημερίδα. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις η εφημερίδα αναστέλλει τη λειτουργία της, λόγω της οικονομικής αδυναμίας έκδοσής της.Πρόκειται για μια από τις πιο ιστορικές εφημερίδες του Νομού μας, στην οποία εργάζονται σήμερα 24 άτομα. Κυκλοφορεί συνεχόμενα από το 1950 προσφέροντας για περισσότερα από 50 χρόνια αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας, εν μέσω μαζικών απολύσεων και καθημερινής σφράγισης ολοένα και περισσότερων επιχειρήσεων, η αδικαιολόγητη κίνηση του Υπουργείου να μην αναγνωρίζει μια ιστορική εφημερίδα αποτελεί ενέργεια που αναστέλλει τη βιώσιμη λειτουργία των εντύπων της περιφέρειας και καταδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση με σοβαρό σχεδιασμό και υπευθυνότητα.Κύριε Υπουργέ.Με δεδομένο ότι αφενός ο αποκλεισμός της εφημερίδας έγινε χωρίς προφανή λόγο, μια και αποτελεί ιστορικό έντυπο, και αφετέρου ότι οι 24 εργαζόμενοι σε αυτήν θα μείνουν χωρίς εργασιακή στέγη, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, ζητάμε να μην αποκλειστεί η εφημερίδα από την επετηρίδα, έτσι ώστε να συνεχίσει να παρέχει ενημέρωση και πληροφόρηση στους πολίτες του νομού μας, με τον ίδιο αντικειμενικό τρόπο που το πράττει για πάνω από μισό αιώνα τώρα.Με εκτίμησηΕυαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη»

Oι κοινωνικά αποκλεισμένοι στην Αθήνα και τη συστηματική περιφρόνηση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων τους...


Η Νομαρχία σφραγίζει τον Παιδικό Σταθμό του Σωματείου Γυναικών της Σιέρα Λεόνε
Μετά τα "παράνομα" τζαμιά των μεταναστών που ανακάλυψαν δημοσιογράφοι η πολιτεία ανακαλύπτει τους παράνομους παιδικούς σταθμούς τους.
Πηγή:http://diavatirio.net/diavat/news.phpΨεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…Η κυβέρνηση αφού για χρόνια απείχε από οποιαδήποτε πολιτική μπορούσε να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικά αποκλεισμένοι στην Αθήνα και τη συστηματική περιφρόνηση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων τους, αποφάσισε να δώσει «λύση» με τις αστυνομικές δυνάμεις. «Λύση» που στηρίζεται και από τους επίσημους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, που διακηρύττει και αυτό «μηδενική ανοχή», προσχωρώντας στο δόγμα της γενικευμένης καταστολής.
Μετά τις μαζικές επιχειρήσεις σκούπα που λαμβάνουν χώρα καθημερινά πλέον στο κέντρο και τις γειτονίες της Αθήνας, χθες ύστερα από πολυήμερο αστυνομικό κλοιό, εκκένωθηκε το κτήριο του παλιού Εφετείου, όπου ως γνωστόν είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άστεγοι μετανάστες και πρόσφυγες. Καμία βέβαια πρόνοια για το τι ακριβώς θα κάνουν και που θα πάνε, αυτοί οι άνθρωποι μετά την οριστική εκκένωση του κτηρίου…
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι τα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού που αντιμετωπίζουν διευρυμένες ομάδες των κατοίκων της Αθήνας (μετανάστες, τοξικομανείς, άστεγοι) δεν μπορούν να λυθούν με αστυνομικές επιχειρήσεις. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις, συνδέονται με τις πιο διευρυμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ την ίδια στιγμή αυτό που καταφέρνουν είναι να εκτοπίσουν τους κοινωνικά αποκλεισμένους πληθυσμούς σε μια άλλη γωνία της πόλης και να εμπεδώσουν ένα γενικευμένο κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας στους κατοίκους.
Από τη μεριά μας, σταθερά την τελευταία διετία, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και με άλλες δημόσιες παρεμβάσεις προτείνουμε την άμεση εκπόνηση πολιτικών και τη λήψη μέτρων που μπορούν με ουσιαστικό τρόπο και με διάρκεια να δώσουν λύση στα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας που αφορούν:
την ενίσχυση των προνοιακών δομών, ώστε αυτές να μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες ανάγκες, ιδίως σε ότι αφορά τη σίτιση, τη στέγαση, τα προγράμματα κατά της τοξικοεξάρτησης, την (επαν)ένταξη των κοινωνικά αποκλεισμένων. Τη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας για τους άστεγους της Αθήνας, σε άδεια κτήρια, μέσω της αξιοποίησης και της δημοτικής περιουσίας.
την παροχή ασύλου σε όσους κατάγονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή έχουν αυταρχικό καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς άλλωστε δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Τη δημιουργία μιας ανοιχτής και διαρκούς διαδικασίας νομιμοποίησης των μεταναστών.
Διαδικασία που πέρα από το ανθρωπιστικό του περιεχόμενο, αποτελεί το μόνο μέτρο που μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης των μεταναστών από τα διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης, τα οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί παρά να εμπλέκουν αν όχι να διευθύνονται και από Έλληνες συνεργούς ή αφεντικά. Τη δημιουργία θεσμών πολιτικής εκπροσώπησης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης των μεταναστών.
Tην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων για την ανάπλαση των υποβαθμισμένων γειτονιών της Αθήνας, με την αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου, τη δημιουργία νέων, τη συστηματική καθαριότητα, τη δημιουργία όλων εκείνων των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών (σχολικών κτηρίων και παιδικών σταθμών, δημοτικών ιατρείων, πολιτιστικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων). Την προστασία των χρήσεων γης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας στη γη και στα ακίνητα, που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές από τη μια μέρα στην άλλη να μετατρέπονται σε μαζικούς χώρους διασκέδασης, συμβάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο στην διάλυση του κοινωνικού ιστού των γειτονιών της Αθηνάς.
Tην οργάνωση με πρωτοβουλία και ευθύνη του Δήμου του δημόσιου διάλογου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στον αντίποδα της δημιουργίας ειδικών οργανισμών και επιτροπών με υπερεξουσίες που παραπέμπουν σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης». Προώθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, υπό τον διαρκή έλεγχο των αιρετών δημοκρατικών οργάνων, μέσα από συναίνεση και διάλογο. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά τα αιτήματα της Ανοιχτής Πόλης, ακόμη δεν έχει διοργανωθεί η ειδική συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του Δημάρχου.
Σήμερα, παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί βάσιμα να υποστηρίζει ότι δεν υφίστανται άλλοι, πολύ πιο ουσιαστικοί, τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τις επιλογές της, έχει επιλέξει να λύσει το πρόβλημα δια του κοινωνικού αυτοματισμού και της καταστολής.


*Δημοσιεύτηκε 23/07/2009 "Ανοιχτή Πόλη"

Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης στις 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΗ Το Μουσείο Ακρόπολης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποχαιρετούν τη θερινή περίοδο με το Κουαρτέτο Εγχόρδ...