................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

Καταδίκη για τα κρατητήρια...από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την Ελλάδα





ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ




Με νέα απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα λόγω παραβίασης του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης (απαγόρευση βασανιστηρίων, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης) για την πολύμηνη παραμονή κρατουμένων σε αστυνομικά κρατητήρια, σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, που από το 2007 είχε διαπιστώσει το πρόβλημα.
Τότε είχε σημειώσει ότι «η μακροχρόνια παραμονή σε αστυνομικά κρατητήρια αποτελούσε ένα γενικευμένο πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η Δικαστική Φυλακή Θεσσαλονίκης αρνείτο πλέον να δεχθεί περισσότερους κρατούμενους. Τότε ο Συνήγορος είχε διαπιστώσει ότι «οι υφιστάμενες συνθήκες κράτησης (στα αστυνομικά κρατητήρια) δεν είναι συμβατές με τους όρους προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απόλαυσης των δικαιωμάτων των κρατουμένων». Ένα γεγονός, πρόσθετε, που «συνιστά παράνομη ενέργεια και στοιχειοθετεί απάνθρωπη μεταχείριση κατά την έννοια του άρθρου 3 του ΕΣΔΑ» και προειδοποιούσε μάλιστα ότι η πρακτική αυτή «εκθέτει τη χώρα στο σοβαρό κίνδυνο καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Με την απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επαναλαμβάνει πάγια νομολογία του, σύμφωνα με την οποία κάθε στέρηση της ελευθερίας πρέπει να συνοδεύεται από σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προστασία της υγείας και αποφυγή υπέρμετρης πίεσης. Το Δικαστήριο, παραπέμποντας ρητά στη σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, εκτιμά ότι «το αστυνομικό κρατητήριο (Κατερίνης) δεν ήταν κατάλληλος χώρος πολύμηνης κράτησης, αφού από τη φύση του το κρατητήριο προορίζεται για σύντομη παραμονή και όχι για χρονική περίοδο κράτησης 2-3 μηνών».
Τέλος, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι «η αλληλουχία ανάλογων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα έπρεπε να έχει από μακρού πείσει τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για την αδήριτη ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα διόρθωσης της υπάρχουσας κατάστασης, με τη μεταφορά των εν λόγω κρατουμένων σε καταστήματα κράτησης και την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στα αστυνομικά κρατητήρια».



*από το εβδομαδιαίο newsletter της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ



Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Εικοσιτετράωρη απεργία στα ΜΜΕ για το «λουκέτο» σε Ελεύθερο Τύπο και City



Εικοσιτετράωρη απεργία στα ΜΜΕ, από τις 5 μ.μ. σήμερα έως τις 5 μ.μ. της Τρίτης, προκήρυξε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Η ΕΣΗΕΑ αντιδρά στην απόφαση της ιδιοκτησίας της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοφωνικού σταθμού «City 99,5» να προχωρήσει στο κλείσιμο των δύο επιχειρήσεων.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:
«Η αιφνιδιαστική απόφαση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής, του ραδιοσταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του Ομίλου, να πετάξουν στο δρόμο 450 συναδέλφους μας, κλείνοντας τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, αποτελεί πρόκληση και «αιτία πολέμου» για όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.
Η δραματική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στις καθημερινές, πλέον, απολύσεις και τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων ενημέρωσης. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα τελευταία επεισόδια του δράματος με απλήρωτους ή απολυμένους εργαζόμενους στην «ΕΞΠΡΕΣ», τον «ΣΚΑΪ», τον «ALTER», το « STAR », τη «ΧΩΡΑ», το «DERBY», την «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», τον «ΞΕΝΙΟ», με την αυθαιρεσία και αδιαφάνεια για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ σε έκτακτη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε , ομόφωνα, και σε συνεργασία με τις άλλες Ενώσεις του Κλάδου τα εξής:
1. Κηρύσσει 24ωρη απεργία από σήμερα, 22/6/2009, στις 17.00 σε όλα τα ΜΜΕ , έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά, ιδιωτικά, δημόσια ή δημοτικά.
2. Καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αύριο Τρίτη, 23/6/2009, στις 12.00 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προειδοποιεί την Κυβέρνηση, τα Πολιτικά Κόμματα και τις εργοδοτικές Ενώσεις , ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Τα σχέδια απαξίωσης της ενημέρωσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων δεν θα περάσουν.
Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει την οργή του κλάδου για το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, του ραδιοφώνου City 99.5, του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής και του ETypos.com.
Είναι μία ακόμα απόπειρα -μετά π.χ. τις προτάσεις για «εκ περιτροπής εργασία» στον όμιλο Εξπρές, το κλείσιμο του περιοδικού DIVA και τις σποραδικές αλλά καθημερινές απολύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα με στόχο να υποβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο του τύπου και τελικά να υποβαθμιστεί η ίδια η ενημέρωση.
Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. χαιρετίζει την αγωνιστική απάντηση της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της στη δύσκολη αυτή προσπάθεια για να ανατραπεί η εργοδοτική επίθεση. Υπογραμμίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης που επέτρεψε την πλήρη απορύθμιση του τοπίου στην ενημέρωση, κάνοντας εφικτή την εργοδοτική ασυδοσία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί όλες τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας να κινητοποιηθούν επειγόντως και να δώσουν πανελλαδικό χαρακτήρα στην αγωνιστική απάντηση. Σε ώρες κρίσης η αλληλεγγύη είναι το βασικό όπλο των εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. θα είναι σε επιφυλακή ώστε να βοηθήσει κάθε δυνατότητα κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι τη δικαίωση των εργαζομένων.

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

Το όραμα της Μελίνας εκπληρώθηκε, λέει η Μαρία Δαμανάκη για το Μουσείο της Ακρόπολης




«Το στοίχημα κερδήθηκε»
Το στοίχημα κερδήθηκε, αναφέρει σε αποκλειστική δήλωσή της στο in.gr η υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, με αφορμή τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης το ερχόμενο Σάββατο. Αξίζει τιμή σε όλους, όσοι εργάστηκαν για να γίνει το όραμα της Μελίνας Μερκούρη πραγματικότητα, προσθέτει.
Σε δήλωσή της η κ. Δαμανάκη αναφέρει: «To Μουσείο της Ακρόπολης ξεκινά ένα μεγάλο και ελπιδοφόρο ταξίδι στον κόσμο του πολιτισμού και της τέχνης. To στοίχημα κερδήθηκε, παρά τις επιμέρους ενστάσεις για αισθητικές και τεχνικές πλευρές του έργου. Αξίζει τιμή σε όλους όσους -επώνυμους και ανώνυμους- εδώ και δεκαετίες, προσέφεραν γνώση και δουλειά ώστε το όραμα της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη να γίνει πραγματικότητα.

Icon

» Το νέο εμβληματικό Μουσείο της χώρας μπορεί και αξίζει να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου. Μπορεί και οφείλει να αναθερμάνει καθοριστικά την υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στο γενέθλιο τόπο τους. Μπορεί και χρειάζεται να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την αναβάθμιση της κατάστασης και των υπολοίπων Μουσείων της χώρας και την αντιστροφή της κρίσης επισκεψιμότητας που αντιμετωπίζουν.
» Για την πραγμάτωση αυτών των στόχων χρειάζεται πολιτεία και κυβέρνηση να βάλουν τον πήχη ψηλά. Να υπερβούν τα συνήθη και να προγραμματίσουν οργανωμένα, προικίζοντας το Μουσείο με αυστηρό σεβασμό της αυτονομίας και αυτοτέλειάς του από κάθε είδους πολιτικές παρεμβάσεις αλλά και με επαρκείς δυνατότητες και πόρους.
» Οι προκλήσεις που έχει μπροστά του το νέο Μουσείο είναι πολλές, σύνθετες και θα είναι διαρκείς. Η πορεία του θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να εναρμονίζεται με τη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, αναπτύσσοντας και δίκτυο συνεργασιών με το εξωτερικό, να δένεται λειτουργικά με την Ακρόπολη, να οργανώνει γεγονότα και δράσεις που θα το καθιστούν ανοικτό, ζωντανό, δημόσιο χώρο με διαδραστικότητα και όχι εκθετήριο, έστω και υψηλών προδιαγραφών».

*από το : Newsroom ΔΟΛ

Παρουσίαση του βιβλίου του Σώτου Αλεξίου «Μια ζωή δυο φορές» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Περιοδικό & Εκδόσεις Μετρονόμος Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Οι εκδόσεις Μετρονόμος και το Polis Art ...