............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Εμπάθεια και αλαζονική συμπεριφορά του κ. Δημάρχου Αθηναίων απέναντι στους εργαζομένους του Δήμου...

Κ α τ α γ γ έ λ λ ε ι
"Η Ανοιχτή Πόλη" στο Δημοτικό Συμβούλιο


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 30/03/2009 οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης έθεσαν σε προ ημερησίας συζήτηση, το ζήτημα της ακύρωσης της απόφασης σύμφωνα με την οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι στερούνταν τη δυνατότητα να ασκούν προσφυγές, το ζήτημα της λειτουργίας της νομική υπηρεσία του Δήμου, με αφορμή προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ζήτημα των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή των Ελληνορώσων.
Στη αρχή του δημοτικού συμβουλίου, ο Ν. Κακλαμάνης, ενημέρωσε το σώμα για τη συνέντευξη που δόθηκε από κοινού με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, και την πρόταση που κατατέθηκε, σχετικά με τον αδόμητο χώρο στη συμβολή της Χαρ. Τρικούπη και Ναυαρίνου.
Η Ελένη Πορτάλιου, σχετικά με το θέμα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι εξελίξεις είναι σε θετική κατεύθυνση. Νομίζουμε ότι αξίζει να αναφερθούμε στις πρωτοβουλίες των κατοίκων των Εξαρχείων, που με το ενδιαφέρον τους και το χρόνο που έδωσαν κατάφεραν να ομορφύνουν μια γωνία της πόλης και να συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτήν την εξέλιξη. Θεωρούμε ότι, στην συζήτηση που θα γίνει στην συνέχεια, πρέπει να κληθούν οι συλλογικότητες των κατοίκων, όπως για παράδειγμα οι σύλλογοι στα Προσφυγικά, για να καταθέσουν και αυτοί τις απόψεις τους».

Ο Ρήγας Αξελός, σχετικά με τη δυνατότητα προσφυγής των δημοτικών συμβούλων, μεταξύ άλλων είπε: «Ως γνωστόν, προηγούμενη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θεωρούσε ότι η ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου δεν αρκεί από μόνη της για να εγκαθιδρυθεί έννομο συμφέρον για την άσκηση τέτοιων προσφυγών.
Η δημοτική αρχή τότε «πανηγύριζε» θεωρώντας ότι με βάση αυτή την γνωμοδότηση μπορεί να στερήσει στους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να κάνουν την δουλειά τους. Να ελέγχουν την νομιμότητα των πράξεων της δημοτικής πλειοψηφίας.
Η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ακυρώνει αυτήν την απόφαση και αναφέρει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις πράξεις της διοίκησης αλλά έχουν υποχρέωση να προβαίνουν σε έλεγχο της νομιμότητας»
Στη συνέχεια θέτοντας το θέμα της λειτουργίας της νομικής υπηρεσίας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κατά τη συνεδρίαση της 17-12-2007, λήφθηκε απόφαση για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου ως προς τη Νομική Διεύθυνση. Τότε, είχαμε υποστηρίξει ότι εκείνη η εισήγηση της δημοτικής αρχής, ήταν προβληματική και είχαμε ζητήσει την αναβολή λήψης της απόφασης, προκειμένου να προφυλαχθεί ο δήμος από τέτοιες άστοχες αποφάσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν δυο μήνες μετά τη λήψη της, να ακυρωθεί αυτή η απόφαση από την Επιτροπή του άρθρου 152 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και να εμπλακεί ο Δήμος σε μια σειρά δικαστικών ενεργειών. Τώρα αναμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, γνωρίζοντας ότι η εισήγηση είναι υπέρ της απόρριψης της αίτησης ακύρωσης του Δήμου. Παρ΄ όλα αυτά, με βάση αυτή την ακυρωμένη απόφαση, έχουν απολυθεί δυο δικηγόροι και συνεχίζεται η ίδια πρακτική.
Θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρή ευθύνη του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, για το γεγονός ότι ο Δήμος σύρετε σε τέτοιες δικαστικές διαδικασίες, που τον εκθέτουν και δημιουργούν πρόβλημα και αναστάτωση στην ίδια τη νομική υπηρεσία, η οποία αποτελούσε κεντρικό άξονα του Δήμου και σημείο αναφοράς για τους άλλους ΟΤΑ της χώρας.
Μήπως τελικά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η Νομική Υπηρεσία, έχει ως συνέπεια να οδηγούνται δικαστικές υποθέσεις του Δήμου σε δικηγορικές εταιρίες και να καταβάλει έτσι ο Δήμος μεγάλα χρηματικά ποσά;»

Σχετικά με το θέμα των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, ο Ρήγας Αξελός, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πληροφορηθήκαμε ότι την περασμένη βδομάδα, έληξαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 100 εργαζομένων της Δ/νσης Καθαριότητας που απασχολούνται στον καθαρισμό των λόφων και των αλσών του Δήμου. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη ριζική μας διαφωνία με το καθεστώς των συμβασιούχων, την επισφαλή εργασία με μειωμένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δυστυχώς στον Δήμο Αθηναίων, το καθεστώς των συμβασιούχων, όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά αποτελεί τη βασική πολιτική κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό .

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και στη διεύθυνση Καθαριότητας οι συμβασιούχοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Αντί λοιπόν να καταγραφούν οι πάγιες ανάγκες σε εργατικό προσωπικό και να προκηρυχτούν οι θέσεις ώστε να προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι, επί χρόνια συνεχίζεται αυτό το καθεστώς της αδιαφάνειας και της ομηρείας των εργαζομένων.
Με δεδομένο λοιπόν ότι οι ανάγκες καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ιδίως από αυτή τη χρονική περίοδο και μετά, που η χρήση τους από τους δημότες αυξάνεται , είναι μόνιμες και με δεδομένη τη λήξη της σύμβασης, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε: με ποιο προσωπικό πραγματοποιείται ο καθαρισμός των λόφων και των αλσών μετά τη λήξη των συμβάσεων, αν θα γίνουν νέες συμβάσεις , πότε θα συναφθούν και πόσο διάστημα θα καλύπτουν»
Τέλος, ο Ρήγας Αξελός, επανέφερε το ζήτημα του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου, του κινηματογράφου «ΑΣΤΡΟΝ» στους Αμπελόκηπους.
Η Ελθήνα Αγγελοπούλου, θέτοντας τα θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην περιοχή των Ελληνορώσων, μεταξύ άλλων τόνισε: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν λάβει χώρα σειρά κινητοποιήσεων πολιτών της Αθήνας σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στα Πατήσια, στου Γκύζη-Πολύγονο και στην περιοχή Ελληνορώσων. Μάλιστα στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι πολίτες έθεσαν εκτός λειτουργίας μόνοι τους κεραίες, η μία εκ των οποίων, στου Γκύζη, βρισκόταν πάνω σε δημόσιο κτίσμα, υδραγωγείο επί της οδού Τσαλδάρη και Κρέσνας.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις που απασχολούν του κατοίκους των περιοχών που αναφέραμε, οι κεραίες είναι πολλαπλές. Δηλαδή σε μία ταράτσα υπάρχουν 2 και τρεις κεραίες γεγονός που καθιστά πολύ πυκνότερο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Γνωρίζουμε τους νομικούς περιορισμούς που επιβάλουν στον δήμο να μην μπορεί πάντα να κινηθεί άμεσα για την απομάκρυνση παράνομων κεραιών.
Τι μπορεί λοιπόν να πράξει ο δήμος άμεσα;
Τι ζητούν οι πολίτες από τον δήμο;
1. Πρώτον να προβεί στην απομάκρυνση κεραιών χωρίς πολεοδομική άδεια. Και είναι πολλές. Στην Ελληνορώσων για παράδειγμα συναντήσαμε τρεις κεραίες πάνω σε αυθαίρετη οικοδομή σταματημένη από την πολεοδομία.
2. Δεύτερον ο δήμος θα έπρεπε να ενεργοποιήσει το νομικό του τμήμα ενάντια σε κεραίες καθώς για τους πολίτες είναι πολύ δύσκολο και κυρίως δαπανηρό να το πράξουν. Άλλωστε η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία της υγείας των δημοτών είναι ευθύνη του Δήμου. 3. Τέλος και επειδή όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι η απομάκρυνση κεραιών δεν είναι η λύση, ο Δήμαρχος και με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΚΕ θα έπρεπε να μπει μπροστά σε έναν αγώνα για την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την εγκατάσταση κεραιών στις κατοικημένες περιοχής, με άξονα:
* την πτώση των επιτρεπόμενων ορίων, από 33volt/μέτρο στο 1 που είναι στο Παρίσι ή στο 0,6 που είναι στο Βέλγιο.
* την αλλαγή της τεχνολογίας του δικτύου.
* ενιαίο δίκτυο για όλες τις εταιρείες. Πρόσφατα έγινε συμφωνία χρήσης κοινών δικτύων κινητής τηλεφωνίας Μεταξύ Vodafone-Telefonica για Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία και Ιρλανδία. Μάλιστα τα δημοσιεύματα μιλάνε για μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από αυτή την κοινή χρήση δικτύων. Αυτό σημαίνει ότι μια αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ των τριών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει ταυτόχρονα και τα απαραίτητα κεφάλαια για ένα καλύτερο και λιγότερο επικίνδυνο δίκτυο.
Αυτές και πολλές ακόμη προτάσεις, που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσαν να δώσουν μια ουσιαστική λύση σε μια αγνώστων διαστάσεων απειλή για τη δημόσια υγεία».
Τέλος, η Ελένη Πορτάλιου τοποθετούμενη σχετικά με την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη, να μετατραπεί το κτήριο του Πολυτεχνείου σε Μουσείο, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρώτον, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πολεοδομούμε στο πόδι, τη στιγμή που υπάρχει ρυθμιστικό σχέδιο, γενικό πολεοδομικό κτλ.
Δεύτερον, θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα ότι τόσο οι καθηγητές του Πολυτεχνείου όσο και οι φοιτητές, ομόφωνα έχουμε λάβει απόφαση ριζικά αντίθετη με την μετατροπή του Πολυτεχνείου σε μουσείο.
Θεωρούμε ότι το Πολυτεχνείο πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ζωντανής διδασκαλίας και έρευνας, ότι η ιστορική και συλλογική μνήμη υπηρετείται με το να παραμείνει το Πολυτεχνείο κτήριο διδασκαλίας.»

Γενική κινητοποίηση εργαζομένων την Πέμπτη 2 Απριλίου

Παραλύει την Πέμπτη δημόσιος και ιδιωτικός
τομέας λόγω της 24ωρης απεργίας

ΑΠΕ : Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως
Απάντηση στην ανατροπή εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων δίνουν τα εργατικά συνδικάτα με την 24ωρη γενική απεργία της Πέμπτης, στην οποία καλούνται να λάβουν μέρος εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
Το κύμα των απολύσεων, η καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, μαζί με τις ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς και των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και η πολιτική λιτότητας προκαλούν θύελλα αντιδράσεων και τα εργατικά συνδικάτα προειδοποιούν ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.
Στην απεργία της Πέμπτης οι οργανωτές (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι μαζική. Στην κινητοποίηση καλούνται να λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.
Την ημέρα πανεργατικής απεργίας θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Μισή ώρα νωρίτερα το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια. Στα μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας, με αλλαγές και τροποποιήσεις σε δρομολόγια.

Δείτε αναλυτικά πώς θα κινηθούν τα Μέσα Ενημέρωσης.
Χωρίς ενημέρωση
Στη γενική απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους δημοσιογράφους να συμμετάσχουν στην απεργία από τις 06:00 την Πέμπτη έως τις 06:00 την Παρασκευή.
*από το http://www.in.gr/

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ας φύγουν, λοιπόν, μια ώρα νωρίτερα...

"Σχολιάζοντας την επικαιρότητα"

Σκίτσο Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα “ΝΕΑ

"H Eλλάδα του Καραμ-α(ν)λή"


Πολλοί σήμερα απορούν με τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι σύμμαχοι, οι φίλοι και οι αντίπαλοι της Ελλάδας σ' όλες τις πτυχές της πολιτικής, οικονομίας και διπλωματίας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας θεωρούν "ψεύτες" γιατί στέλνουμε στοιχεία που κάνουν ακόμα και τις πέτρες να ξεσηκωθούν. Θεωρούν ότι παίρνουμε μέτρα "κοροϊδίας" για την μείωση του ελλείμματος και μας ζητούν ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα. Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά, ούτε τις διαμαρτυρίες μας, ούτε και τα αλλεπάλληλα διαγγέλματα του "κουρασμένου" Πρωθυπουργού μας, με τα οποία μας σερβίρει "φύκια για μεταξωτές κορδέλες".
Η κατηφόρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε με την διαβόητη απογραφή και συνεχίστηκε με πέντε χρόνια σπατάλης και διαφθοράς. Αυτοί δεν ήταν που θα περιόριζαν το σπάταλο κράτος; Δικό τους δεν ήταν το περίφημο "σεμνά και ταπεινά" που μας οδήγησε στους κουμπάρους, στα λαμόγια των ομολόγων και στους Βατοπεδινούς;
Για να μην αναφερθούμε σε Τσιτουρίδηδες, Παυλίδηδες, Ζαχόπουλους και άλλα "λουλούδια" που ευδοκίμησαν στην Νεοδημοκρατική αυλή.
Πού είναι η εποχή που η χώρα μας έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά δρώμενα και η φωνή της ήταν σοβαρή και σεβαστή; Ας μην αναρωτιέστε είναι πριν από 5 χρόνια όταν τη χώρα κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ.
Ήταν η εποχή των μεγάλων έργων, του Μετρό, της Γέφυρας Ρίου-Αντίρριου, της Εγνατίας Οδού, του Αεροδρομίου των Σπάτων, της ανάληψης και της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων
align="center">Σήμερα δεν έχει μπει μια πέτρα πάνω στην άλλη.
Εκατό χιλιόμετρα έμειναν για την ολοκλήρωση της Εγνατίας και πέντε χρόνια τώρα δεν μπόρεσαν να τα φτιάξουν.
Το πέταλο του Μαλλιακού όλο και μελετάται. Η Πανεπιστημιακή Σχολή της Λήμνου "στο περίμενε" και η μαρίνα της Μυτιλήνης στο χάος. Στο διπλωματικό πεδίο η χώρα μας θεωρείται δεδομένη, χωρίς αυτόνομη πορεία, χωρίς πυξίδα. Βλέποντας και κάνοντας. Τα χαστούκια έρχονται το ένα μετά το άλλο. Από δε εκείνους απ' τους οποίους περιμέναμε υποστήριξη μας αγνοούν επιδεικτικά. Πρώτη φορά έρχεται πρόεδρος των ΗΠΑ και επισκέπτεται μόνο τη μία χώρα, αγνοώντας την άλλη. Πρώτη φορά οι Διεθνείς Οργανισμοί παίρνουν τόσο σαφείς θέσεις εναντίον της Ελλάδας, τόσο στο θέμα των μειονοτήτων και ανθρώπινων δικαιωμάτων, όσο και στο Κυπριακό.
Η κυβέρνηση στα δύσκολα κρύβεται και πιστεύει ότι με τα χαμόγελα και διαπροσωπικές σχέσεις μπορεί να κάνει εξωτερική πολιτική.Ας αναρωτηθεί όμως πώς ήταν η εποχή που η Ελλάδα είχε λόγο στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, τότε που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαζε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς αστερίσκους και παραγράφους, όπως ήθελε τότε να πιστεύει ο κ. Καραμανλής.
Ας αναλογιστεί γιατί τα Σκόπια δεν έπαιζαν τότε τον ίδιο χαβά που παίζουν τώρα. Η απάντηση είναι μία: Σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ικανότητα. Να είσαι σεβαστός και υπολογίσιμος από φίλους και εχθρούς. Άραγε έχουν καταλάβει πόσο κακό κάνουν στη χώρα με την πολιτική τους; Ας φύγουν, λοιπόν, μια ώρα νωρίτερα.

*από την Εφημερίδα «Αιολικά Νέα» Συντάκτης: Χρήστος Σταθέλλης

Διαγωνισμός μαθητικών εφημερίδων από τα "Νέα"


Η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" διοργανώνει τον 16ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εφημερίδων και Περιοδικών.

Στο Διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν με το δικό τους έντυπο μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων από ολόκληρη την χώρα, την Κύπρο και τα ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού.

Τα έντυπα μπορούν να είναι σε μορφή εφημερίδας ή περιοδικού ή να αποτελούν ηλεκτρονική έκδοση και θα κριθούν ξεχωριστά για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Βασική προϋπόθεση αποτελεί επίσης να έχουν εκδοθεί από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι και το Μάρτιο του 2009.

Οι συμμετοχές θα αποσταλούν στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", Μιχαλακοπούλου 80, 11528, Αθήνα, με την ένδειξη: "Για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων", και θα γίνονται δεκτές μέχρι και 10 Απριλίου 2009 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ίδια εφημερίδα (τηλ. 2113658300, FAX 2113658301) και η τελετή απονομής θα γίνει στην Αθήνα μετά τις διακοπές του Πάσχα.Τα βραβεία

Τα βραβεία θα είναι τα ακόλουθα:

1) Βραβείο καλύτερης εφημερίδας α) Λυκείου, β) Γυμνασίου, γ) Δημοτικού.2) Βραβείο καλύτερης εμφάνισης εφημερίδας α) Λυκείου, β) Γυμνασίου, γ) Δημοτικού.3) Βραβείο καλύτερης επιλογής θεμάτων εφημερίδας α) Λυκείου, β) Γυμνασίου, γ) Δημοτικού.4) Βραβείο καλύτερου ρεπορτάζ εφημερίδας α) Λυκείου, β) Γυμνασίου, γ) Δημοτικού.5) Ειδικό βραβείο από κοινού με την Actionaid με θέμα "Παιδί και φτώχεια".



Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Κατασχέσεις για ευτελή ποσά της τάξης των 300 – 500 €, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ
ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ ...




Ε Ρ Ω Τ Η Σ ΗΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Ι.Παπαθανασίου
2. Δικαιοσύνης, κ. Νικ. Δένδια

ΘΕΜΑ: «Κατασχέσεις περιουσιών για χρέη 300 €»
Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις της κυβέρνησης, δυστυχώς, για ευτελή ποσά της τάξης των 300 – 500 €, περιουσιακά στοιχεία πολιτών εγγράφονται στα βιβλία κατασχέσεων των Υποθηκοφυλακείων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, υπάρχουν ενδεικτικά εγγραφές κατασχέσεων στα βιβλία κατασχέσεων Υποθηκοφυλακείων για χρέη προς το Δημόσιο των εξής υπηρεσιών:
ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αγ. Αναργύρων360 €
ΔΟΥ Μοσχάτου700 €
ΔΟΥ Ιλίου537€
ΔΟΥ Ιλίου516 € (β’ εγγραφή)
ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικών1700 €
ΕΥΔΑΠ οφειλή νερού600 € (εγγραφή για οικία αξίας άνω των 70.000 €)
Το εξοργιστικότερο, όμως, όλων είναι ότι όλες οι παραπάνω εγγραφές καταχωρήθηκαν στα αντίστοιχα βιβλία των Υποθηκοφυλακείων μόνο κατά το τελευταίο δίμηνο Φεβρουάριος – Μάρτιος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1. Αληθεύουν τα ανωτέρω στοιχεία;
2. Με βάση τα στοιχεία των Υποθηκοφυλακείων, πόσες αντίστοιχες εγγραφές κατασχέσεων έχουν υπάρξει από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και για ποια ποσά από 1.000 € και κάτω, υπέρ δημοσίων υπηρεσιών στο σύνολο της χώρας
Αθήνα, 26 Μαρτίου 2009
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Οι παγίδες στα πεζοδρόμια της πρωτεύουσας και η ξενομανία των αθηναίων δημάρχων



Ροζ πλακάκια και σπασμένα πόδια
ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΙΟΣΣΕ *
Η Αθήνα και τα αθηναϊκά πεζοδρόμια είναι σαν τα παλιά μικροαστικά σπίτια που είχαν την «καλή» τραπεζαρία για τους ξένους και την «πρόχειρη και καθημερινή» στην κουζίνα, όπου η οικογένεια έτρωγε όπως όπως. Η ίδια νοοτροπία υιοθετήθηκε και από τον δήμο για τα πεζοδρόμια. Ετσι, τα «καλά» πεζοδρόμια τα βρίσκουμε μόνο στις «καλές» γειτονιές και στους «καλούς» δρόμους, για να περπατούν οι ξένοι (διάβαζε τουρίστες).
Πιο συγκεκριμένα, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες παραγγέλθηκαν μαζικά σε μια βιομηχανία πλακιδίων, που το όνομά της είναι σφραγισμένο στο πίσω μέρος κάθε τσιμεντόπλακας, τα γνωστά ροζ πλακάκια των αθηναϊκών πεζοδρομίων. Αλήθεια, μάθαμε ποτέ πόσο κόστισε αυτή η ροζ «ομορφιά» που μπήκε μόνο όπου φαίνεται από τους ξένους και η οποία στους μισούς Αθηναίους αρέσει και στους άλλους μισούς δεν αρέσει;
Μια και όλα έγιναν για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων και επίσης «για να προλάβουμε το... «τι θα πουν οι ξένοι», πρέπει να κόστισαν... όσο όσο! Αυτά ναι μεν συνέβησαν επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ, αλλά επί νεοδημοκρατών δημάρχων!
Με την ευκαιρία της πλακόστρωσης των «καλών» πεζοδρομίων την ίδια εποχή τοποθετήθηκαν και οι κίτρινοι ριγωτοί διάδρομοι για τους «καλούς» τυφλούς. Για αυτούς τους διαδρόμους πολλά λέγονται, ενώ ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί αν έγιναν για να είμαστε εντάξει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή για να ενισχύσουμε τους ορθοπαιδικούς. Οπωσδήποτε, τυφλός δεν τους πατάει γιατί οι τυφλοί μπορεί να μη βλέπουν, όμως και ανεπτυγμένη νοημοσύνη έχουν και αίσθημα αυτοσυντήρησης.
Πάντως, όποιος δει τυφλό είτε να περπατάει επάνω στον διάδρομο είτε να τον ακολουθεί με το μπαστούνι του επάνω στις ανάγλυφες ρίγες κερδίζει ένα ταξίδι! Και καθώς, όπως λέμε, μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις, παραθέτουμε τη φωτογραφία κεντρικού δρόμου με τα ροζ πλακάκια του και τον διάδρομο των τυφλών του.
Οδός Ιασίου, απέναντι από τη Μονή Πετράκη και το κτίριο της Ιεράς Συνόδου, σε γειτονιά που αποκαλείται «πάνω από το Χίλτον» και όχι στην πιο λαϊκή και γνωστότερη... «πίσω από το Χίλτον». Εδώ το ροζ πλακάκι στρίβει από την οδό Γενναδίου και πιάνει μόνο την πρώτη γωνιακή πολυκατοικία της Ιασίου, όπου και η ελβετική πρεσβεία. Οχι παίζουμε! Βέβαια, από μια μεριά, ευτυχώς που δεν συνεχίζεται η ροζ πλακόστρωση με τον διάδρομό της στο ίδιο πεζοδρόμιο γιατί ασφαλώς θα είχαμε θύματα.
Ηιστορία συνεχίζεται, όμως, όταν στα έργα του δήμου προστίθεται η αδιαφορία και το «ωχ, αδερφέ, δε βαριέσαι...» των Αθηναίων.
Τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο επικίνδυνα για τους πεζούς- βλέπουν, δεν βλέπουν, ξένους ή δικούς μας. Και πάλι η φωτογραφία μιλάει μόνη της. Ο πεζός σκουντουφλάει στη μισανοιγμένη τρύπα του μετρητή νερού με τον σωλήνα ποτίσματος και πέφτει σαν ψαράκι σπάζοντας και σαγόνι και μύτη.
Μιλάμε πάντα για το ίδιο πεζοδρόμιο του ίδιου «καλού» δρόμου και... το όνομα του παθόντος είναι στη διάθεση της εφημερίδας.
* από την εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Υπονομεύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης, λέει ο Αλέξης Τσίπρας



Για την εξίσωση ορίων ηλικίας


Υπονομεύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης και πλήττονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας από την Πανελλαδική Εργατική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού επέκρινε οξύτατα το Σάββατο την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις σημερινές του θέσεις, λέγοντας ότι η νέα πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ «για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας» ξαναθυμήθηκε τους ανέργους.
«Δυστυχώς πρόκειται για παραλλαγή της πρότασης του 2004 που έγινε για την τετράχρονη απασχόληση των νέων, με επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών» δήλωσε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου να απαντήσει καθαρά εάν δέχεται ή όχι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τις γυναίκες. Για την δράση των συνδικάτων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το κεντρικό ερώτημα της επόμενης περιόδου είναι «ποιος θα πληρώσει την κρίση».
Η περίοδος αυτή, υπογράμμισε, είναι κρίσιμη και τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να ανταποκριθούν στο ρόλο τους γιατί τώρα είναι η ώρα της μάχης. Σ' αυτό τον αγώνα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς μπορούν και οφείλουν να ενισχύσουν τον κοινό τους βηματισμό και τον συντονισμό τους.
«Να εμβαθύνουν την κοινή τους δράση και να αναμετρηθούν ως μια γροθιά με την κυβερνητική πολιτική και τις ορέξεις των εργοδοτών. Ο καλύτερος και βαθύτερος συντονισμός είναι όρος για επιτυχή υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων» είπε.

*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 [ 12:05 ]
Σχετικοί Σύνδεσμοι Συνασπισμός (ΣΥΝ)

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΚΟΡΕΣΜΟΥ Η ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τα Ι.Χ. «πάτησαν» τα μέσα μεταφοράς

Park (πάρκο) ή park (παρκάρισμα), είναι το δίλημμα για τις λιγοστές πλατείες της πρωτεύουσας, που έχει γίνει ιδιαίτερα επίκαιρο μετά το περιβαλλοντικό έγκλημα του δήμου στην Κυψέλη και το ακίνητο του ΤΕΕ στα Εξάρχεια. Το ερώτημα ετέθη στην ημερίδα που οργάνωσαν χθες η συντονιστική επιτροπή κινήσεων και το παρατηρητήριο ελεύθερων χώρων, το οποίο αποτέλεσε βήμα διαλόγου ανάμεσα στους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και τους επιστήμονες.
«Το Ι.Χ. είναι αναγκαίο κακό και το μόνο αντίδοτο είναι η βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών», τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γ. Φραντζεσκάκης, ίσως ο σημαντικότερος μελετητής των κυκλοφοριακών θεμάτων στη χώρα μας.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε προκύπτει ότι το 1962 στην Αθήνα αντιστοιχούσαν μόλις 20 Ι.Χ. ανά 1.000 κατοίκους και το 2006, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), είχαμε φθάσει στα 374, πολύ κοντά στα όρια κορεσμού που υπολογίζονται στα 500-600 Ι.Χ.

Αντίστροφη είναι η εικόνα στις συγκοινωνίες, αφού το 1962 αντιστοιχούσαν 450 μετακινήσεις ανά κάτοικο το χρόνο, στη δεκαετία του '80 έπεσαν στις 140, ενώ από τη δεκατία του '90 άρχισε η ανάκαμψη με αποτέλεσμα να φθάσουν στις 270 το 2006. Εξακολουθούν πάντως να είναι σχεδόν οι μισές σε σχέση με αυτές της δεκαετίας του '60, όταν είχαν φθάσει και τις 480.

«Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση της χρήσης των Ι.Χ.», τόνισε ο ομιλητής και τάχθηκε υπέρ της απόδοσης χώρου στις συγκοινωνίες, με νέες γραμμές τραμ και λεωφορειολωρίδες. Χαρακτήρισε «αστείες» τις προτάσεις για επιβολή διοδίων μέσα στις πόλεις.

Σήμερα, συμπλήρωσε, στην ουσία επιδοτούμε τα Ι.Χ. να μπουν στο κέντρο επιτρέποντας να καταλαμβάνουν και μάλιστα δωρεάν 40.000 παράνομες θέσεις στάθμευσης! Τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της ελεγχόμενης στάθμευσης, με προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους, αποτιμώντας ως θετικό το σύστημα που εφαρμόζει η Αθήνα και προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές. Τάχθηκε υπέρ της κατασκευής υπόγειων πάρκινγκ σε πλατείες και ελεύθερους χώρους, αλλά έπειτα από μελέτη και σε συνδυασμό με την κατάργηση της παράνομης στάθμευσης. Ζήτησε να ληφθούν και περιβαλλοντικά μέτρα, όπως οι πεζοδρομήσεις γύρω από τις πλατείες, και παραδέχθηκε: «Εχει δίκιο ο κόσμος που αντιδρά, γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση και δεν πιστεύει ότι θα εφαρμοστούν οι υποσχέσεις, αφού ώς τώρα δεν έχουν τηρηθεί».

Μέτρα ενίσχυσης του ποδηλάτου και των πεζών ζήτησε ο Κ. Αντωνίου, εκπρόσωπος του συλλόγου συγκοινωνιολόγων, που σημείωσε ότι σε ώρες αιχμής είναι ο ταχύτερος τρόπος μετακίνησης! Επικαλέστηκε την Κηφισίας και τη Μεσογείων, όπου ήδη καταγράφονται μονοψήφιες ταχύτητες. Αποκάλυψε ότι δεν αρκεί να γίνουν χώροι στάθμευσης, όπως στην περίπτωση των μεγάλων εμπορικών κέντρων της Κηφισιάς, όπου το πρόβλημα είναι η δύσκολη πρόσβαση στα γκαράζ. Οσο για τη στάθμευση στους δρόμους, τόνισε ότι δεν είναι φθηνή υπόθεση, αφού η εύρεση μιας θέσης απαιτεί αναζήτηση από 3,5 έως και 14 λεπτών, κατανάλωση βενζίνης, φθορές στο όχημα και χάσιμο χρόνου.«Πλατεία και υπόγειοι χώροι στάθμευσης είναι έργα ασύμβατα», αντέτεινε ο Δ. Κούνδουρος από τον περιβαλλοντικό σύλλογο Περιστερίου.

Στο συγκεκριμένο δήμο, η μητρόπολη Λαμίας διεκδικεί 34 πλατείες. «Οχι για να τις κάνει χώρους πρασίνου», όπως τόνισε και αποκάλυψε ότι η πρόσφατη τροποποίηση του Ρυμοτομικού του δήμου προβλέπει την κατασκευή υπόγειων γκαράζ σε 24 πλατείες!«Τα γκαράζ που προβλέπει το Ρυθμιστικό της πρωτεύουσας και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας αφορούν οικοδομήσιμους και όχι κοινόχρηστους χώρους», επισήμανε η πολεοδόμος Μάρω Ευαγγελίδου.

Πρόσθεσε ότι χώροι στάθμευσης πρέπει να χωροθετηθούν σε περιμετρικά σημεία της πρωτεύουσας, όπως ο εξωτερικός δακτύλιος, κοντά σε οδικούς κόμβους και σταθμούς μετρό, καθώς και σε περιοχές κατοικίας, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύονται με αστικές αναπλάσεις, όπως πεζοδρομήσεις, ώστε να εξασφαλίζεται δημόσιος χώρος προς όφελος των πεζών και των ποδηλάτων. Τάχθηκε υπέρ της συμπόρευσης της επιστήμης, των πολιτικών και των πολιτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη.


*Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2009

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Αναστολή της οικοδομικής άδειας για Κύπρου και Πατησίων...

Το Παρκάκι πριν ...το έγκλημα του Ομερ-Πριόνη

τα δέντρα μπορεί να "σφαγιάστηκαν" τα πουλιά παραμένουν και μετά...


Μπράβο στους κατοίκους

γι' αυτή την νίκη



Ο Αγώνας συνεχίζεται για να γίνει η Κυψέλη μια ανθρώπινη γειτονιά...


Προς το παρόν αναστέλλονται τα όνειρα του Ομέρ Πριόνη

για να κάνει πάρκινγκ Κύπρου και Πατησίων.




Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με σημερινή απόφασή του ανέστειλε την οικοδομική άδεια που επέτρεπε την ανέγερση γκαράζ στην Κυψέλη, στις οδούς Κύπρου και Πατησίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος Αθηναίων είχε κόψει δέντρα στο συγκεκριμένο πάρκο προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του γκαράζ.Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της Κυψέλης.



* Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Βομβιστική επίθεση στη Λ. Αλεξάνδρας στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου

Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου επί της οδού Κόνιαρη, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Η ισχυρή έκρηξη σε πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας οφείλεται σύμφωνα με την αστυνομία σε εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος δίπλα στην είσοδο του κτιρίου.Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο εκεί, καθώς και σε τζαμαρίες καταστημάτων και πολυκατοικιών που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Παναγιώτης Στάθης έκανε εκτάκτως δηλώσεις λέγοντας πως πρόκειται για έναν άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό και πως ο συγκεκριμένος χώρος φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.
Παράλληλα, έκανε σαφές πως δεν υπήρξε κανένα προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την έκρηξη και ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης.

*Πηγή:ANT1 Τελευταία ενημέρωση:19/3/2009 11:52 μμ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Οι ακριβοί γλόμποι της Βουλής



O κ. Δ. Σιούφας θα τους αλλάξει τα φώτα. Κυριολεκτικά. Στο πλαίσιο οικονομίας αλλάζει τους ενεργοβόρους λαμπτήρες με εκείνους που καίνε λίγο. Είναι διατεθειμένος να πάρει καντηλάκια με λαδάκι, προκειμένου να περιστείλει τις δαπάνες λειτουργίας της Βουλής.
Λέει ότι θα περιορίσει τα έξοδα κατά 10%, το ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες.
Και καλά θα κάνει, διότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για σπατάλες υπέρ της τακτοποίησης υμετέρων.
Αν πάντως η έκφραση «αλλάζω τα φώτα» σημαίνει «φέρνω σε δύσκολη θέση», «στριμώχνω», τότε είναι ατυχής η μεταφορική χρήση. Διότι πέρα από τους γλόμπους και τα μελάνια των εκτυπωτών, δεν κάνει σοβαρό συμμάζεμα. Είπε ότι θα κάνει ανακύκλωση στο χαρτί, θα πάρει υβριδικά αυτοκίνητα και κάτι άλλα τέτοια ψιλικά, που πλάκα πλάκα μαζεύουν 3 εκατ. ευρώ. Οπως γνωρίζετε, η Βουλή είναι τίγκα από υπαλλήλους.
Θεωρείται το πιο επίζηλο ρουσφέτι λόγω των υψηλών ετήσιων αποδοχών (διατηρείται προνόμιο 16 μισθών).
Παρά την ανθρωποπλημμύρα, ο καρδιτσιώτης πολιτικός προχώρησε σε ρύθμιση, τον Ιούνιο του 2008, για να βολευτούν διάφοροι μετακλητοί, απασχολούμενοι εγγύς στην εξουσία. Βέβαια σε αυτή τη χώρα η ομαδική αμαρτία πιστώνεται ως αρετή, οπότε ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ήσυχη τη συνείδησή του: όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει για τις προσλήψεις, όλα τα κόμματα δέχτηκαν την παράκαμψη του ΑΣΕΠ και την εμφύτευση των δικών τους παιδιών.
Πλην του ΚΚΕ που αντέδρασε. Αν δεν είχε αντιδράσει, η νυχτερινή ψηφοφορία δεν θα είχε γίνει γνωστή. Τότε, αντί να βγει ο κ. Σιούφας και να τα μπαλώσει, προκάλεσε το κοινό αίσθημα λέγοντας ότι ήταν «οφειλόμενη υποχρέωση» και ότι πάντα γίνονταν τέτοια! Το ρεζουμέ: φόρτωσε περισσότερα από 110 άτομα στο μισθολόγιο (αν και ποτέ δεν ανακοινώθηκε επίσημα ο ακριβής αριθμός). Δεν είναι κακό να βάζει στον κουμπαρά 3 εκατομμύρια.
Το επικροτούμε και μπράβο του που ανακάλυψε ότι φεύγουν τόσα λεφτά στο ρεύμα.
Μήπως, όμως, δεν είναι ουσιαστική η ρύθμιση, όταν τα κυρίως έξοδα για τους βουλευτές είναι υπέρογκα;
Ας αφήσουμε κατά μέρος τα 6.000 ευρώ του μισθού.
Με τόσα οι βουλευτές δεν πέφτουν στην ανάγκη χορηγών διαβίωσης και επανεκλογής (υποθετικά μιλώντας...). Μήπως, όμως, είναι τσιμπημένη η απο ζημίωση για τη συμμετοχή σε επιτροπές;
Λαμβάνουν 300 ευρώ τη φορά, αφορολόγητα. Και, μεταξύ μας, στις επιτροπές δεν σκάβουν. Τις περισσότερες φορές είναι η υπόθεση ενός φρέντο. Ούτως ή άλλως θα έπρεπε με το εξαχίλιαρο να τα κάνουν όλα και να λένε και ευχαριστώ.
Παραβλέπουμε τα έξοδα οργάνωσης γραφείου, τα δωρεάν αυτοκίνητα, το τζάμπα προσωπικό. Υπάρχουν και κάποια ακατανόητα: γιατί έχουν έξοδα κίνησης (από 450 ως 1.000 ευρώ), ενώ έχουν ατέλεια σε όλα τα μέσα μεταφοράς; Για όσους εκλέγονται στην επαρχία προβλέπονται 104 δωρεάν αεροπορικά τον χρόνο (έχουν δηλαδή μερίδιο και στο φουντάρισμα της Ολυμπιακής...).
Ο κ. Σιούφας θα έπρεπε να κάνει κάτι με τη φλυαρία των βουλευτών.
Το τηλέφωνο το έχουν κάνει σκουλαρίκι. Καθένας δικαιούται οκτώ γραμμές τηλεφώνου, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ τον χρόνο (να εικάσουμε ότι μιλούν ασταμάτητα με Αστόρια και άλλους δυνητικούς ψηφοφόρους;).
Επειδή, όμως, οι αριθμοί έχουν νόημα μόνο όταν τους συγκρίνουμε, ας πούμε τούτο: τα χρωστούμενα του Κοινοβουλίου σε λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας το 2007 ξεπερνούσαν τα 30 εκατ. ευρώ!
Από τον αναξιοπρεπή βερεσέ η Βουλή πέρασε σε αξιοπρεπείς δόσεις, που θα καταβάλλονται ως το 2015.
Τι θέλουμε να πούμε: υπάρχουν πολλά περιθώρια οικονομίας, ας μην τυφλώνεται ο κ. Σιούφας από τα φώτα της δημοσιότητας και από τα φλας των ανακοινώσεων. Τα 3 εκατ. ευρώ που υπόσχεται να περισώσει, είναι αστεία σε σχέση με όσα φεύγουν στα προνόμια των τριακοσίων. Για να μην τον αδικούμε τον πρόεδρο της Βουλής, ας αναγνωρίσουμε κάτι σοβαρό στις προτάσεις του: θα εγκαταστήσει στη στέγη του Κοινοβουλίου φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας.
Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Δ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι του περίσσεψαν χρήματα από τον ετήσιο προϋπολογισμό της Βουλής για το 2008. Εμειναν αξόδευτα 5,7 εκατ. ευρώ και τα επιστρέφει στον κρατικό κορβανά. Αξιος, άξιος. Θα βάλει στην πάντα και άλλα 3 εκατ. ευρώ από τους γλόμπους και τα ψιλικά. Αξιος, άξιος. Για εφέτος ζήτησε τη χαμηλότερη αύξηση πιστώσεων (4,9%) σε σχέση με όλα τα υπουργεία. Αξιος, άξιος.
Για να έχετε πλήρη εικόνα, το πακέτο της Βουλής ξεπερνά τα 221 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σιγή.
*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Λώρη Κέζα Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

"Έφυγε" o Χρήστος Παπουτσάκης εκδότης του ΑΝΤΙ




Έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή ο εκδότης Χρήστος Παπουτσάκης. Άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες δίνοντας σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ιδρυτής της μακροβιότερης πολιτικής και πολιτιστικής επιθεώρησης του περιοδικού “Αντί” συνελήφθη στη διάρκεια της χούντας, και το περιοδικό κατασχέθηκε ήδη από το πρώτο τεύχος. Επανέκδωσε το περιοδικό μετά τη μεταπολίτευση και το έκλεισε το 2008. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 2 μ.μ. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής στη Χαλέπα Χανίων το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.
Ο Χρήστος Παπουτσάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1934, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η εκτέλεση του πατέρα του, Γ. Παπουτσάκη, αξιωματικού του ελληνικού στρατού, από παρακρατικούς, το 1947, και οι διωγμοί των μεγαλύτερων αδελφών του, οδήγησαν στην υποχρεωτική εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα.

Ενεργός πολιτικά στις γραμμές του αριστερού φοιτητικού κινήματος, ο Χρήστος Παπουτσάκης σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας για τους παραδοσιακούς οικισμούς στην περιοχή των Σφακίων, εντόπισε σε σπηλιά του Ασφένδου βραχογραφίες που καταγράφονται ως το αρχαιότερο τεκμήριο κατοίκησης στην Κρήτη.
Ταλαντούχος αρχιτέκτονας εργάστηκε στο γραφείο Δοξιάδη, μετείχε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πραγματοποίησε σημαντικές μελέτες, ενώ στη διάρκεια της δικτατορίας μετέτρεψε το γραφείο του σε φυτώριο νέων αρχιτεκτόνων αλλά και χώρο συνάντησης και προβληματισμού.
Από το χώρο αυτό, το 1972, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΑΝΤΙ με το οποίο ο Χρήστος Παπουτσάκης συνέδεσε τη ζωή του για περισσότερα από 35 χρόνια. Αν το πρώτο εκείνο τεύχος του στοίχισε τη σύλληψη και το βασανισμό του στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, η επανέκδοση του περιοδικού, το Σεπτέμβριο του 1974, οδήγησε στη δημιουργία ενός δεκαπενθήμερου ανεξάρτητου πολιτικού βήματος της Αριστεράς.
Έως το τελευταίο «αντί-ο» τον Απρίλιο του 2008, το ΑΝΤΙ, στα 919 τεύχη του, οργάνωσε με όρους πολιτικούς την παρέμβασή του στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα και στον πολιτισμό, άσκησε αξιόπιστα την κριτική του και έφερε στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία.
Κυβέρνηση και κόμματα εξήραν την προσφορά του Χρήστου Παπουτσάκη και εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους στους οικείους του.
“Ο Χρήστος Παπουτσάκης, ο δικός μας, ο αγαπημένος μας Χρήστος δεν είναι πια κοντά μας. ΑΝΤΙπαλος του πολιτικού αυταρχισμού, ΑΝΤΙθετος στην πολιτική φτήνια, ΑΝΤΙρρησίας απέναντι στην οκνηρή Αριστερά. Ο Χρήστος ΑΝΤΙστάθηκε στους δικτάτορες αλλά και στον μικρόψυχο καθημερινό φασισμό. Γι αυτό το αγαπήσαμε και γι αυτό δεν θα τον ξεχάσουμε”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού.

Φόρος τιμής από όλους στον Χρήστο Παπουτσάκη
Σύσσωμος ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος αποχαιρετά με συγκίνηση τον Χρήστο Παπουτσάκη. Κόμματα, φορείς, ο Τύπος, οι μπλόγκερς και πνευματικοί άνθρωποι του τόπου στέλνουν τι δικό τους κατευόδιο...
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας: «Σε μία εποχή που η ενημέρωση και η έγκριτη δημοσιογραφία έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της, ο θάνατος του Χρήστου Παπουτσάκη μας πονά διπλά. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο υπηρέτησε το έργο του, είναι πυξίδα στην τρικυμία που επικρατεί. Οι αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία συνδέθηκαν με το σπουδαίο περιοδικό ΑΝΤΙ. Μέσα από το μοναδικό αυτό έντυπο έγραψε μια λαμπρή ιστορία και μας έδειξε πως κάποιοι, σε μία εποχή που όλα πωλούνται και αγοράζονται, μπορούν να ασκούν παρεμβάσεις στα πολιτικά δρώμενα με γνώμονα τις ιδέες και τις αξίες τους»

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Γκουίντο Τσιόφφι: ένας χρόνος από τότε που "έφυγε"



Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που χάσαμε το σύντροφο και συνάδελφο Γκουίντο Τσιόφφι (στις 15 Μάρτη 2008 ήταν η κηδεία, τον είχαν βρει νεκρό από ανεύρυσμα στο σπίτι του λίγες μέρες πιο πρίν).

Το κενό του δυσαναπλήρωτο και η απουσία του αισθητή. Νοιώθουμε όμως ότι είναι παρόν στους αγώνες, τόσο του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ, όσο και ευρύτερα. Η ανάπτυξη των αγώνων του σήμερα και του αύριο είναι ο μόνος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του.

Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το θάνατό του ένα χρόνο πριν.

προς εξάντληση οδεύει και η δεύτερη έκδοση του τεύχους No των Financial Crimes, που είναι αφιερωμένο στη διεθνή κρίση, τις απολύσεις και την ανάγκη αντίστασης.

Το επισυνάπτουμε, ενώ είναι διαθέσιμο και στο http://financialcrimesnews.blogspot.com

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

1 δέντρο - 1000 δέντρα" - Χίλιοι άνθρωποι ζωγραφίζουν για το πάρκο


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ...

Η Ανοιχτή συνέλευση του ΠΑΡΚΟΥ Κύπρου και Πατησίων σας προσκαλεί:

*Η Ομαδική Έκθεση "15χρονών" από το "Αsh in Art",

αφιερωμένη στον Αλέξη Γρηγορόπουλο παραμένει
στο χώρο του πάρκου για όλες τις ώρες της ημέρας!
ανοιxτή συνέλευση Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή στο πάρκο στις 20.00 μμ

http://www.kiproukaipatision.blogspot.com/
















Μια Σουηδή με ελληνικό στίχο στη Eurovision... και ο "έλληνας" για κλάματα... με αγγλικό στίχο να τον χαιρόμαστε...

Η ΣΟΦΙΑ είναι ένα κορίτσι από τη Σουηδία που λατρεύει την Ελλάδα και την ελληνική μουσική.
Με φωνή από μετάξι και μέταλλο. Γεννημένη performer κι έμπειρη vocalist, η ΣΟΦΙΑ γράφει τραγούδια από τότε που θυμάται τον εαυτό της. Ο ερχομός της και η σύντομη παραμονή της στην Ελλάδα γίνονται ο καταλύτης που αλλάζει την πορεία της στη μουσική. Επιστρέφει στη Στοκχόλμη όπου τραγουδάει και χορεύει σε ελληνικά κλαμπ και σκηνές. Το 2009 τραγουδάει στα ελληνικά το τραγούδι «Alla» στο διαγωνισμό εκλογής του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη Σουηδία στη Eurovision του 2009 και φτάνει στον τελικό!
Όλοι μιλούν για την εκρηκτική σκηνική της παρουσία. Κι ενώ ο αισθαντικός ήχος της φωνής της πλημμυρίζει εκατομμύρια τηλεθεατές, η ίδια δηλώνει πως θέλει να εκπροσωπήσει κάποια χρονιά την Ελλάδα.
Είναι πρωτόγνωρο και ξεχωριστό το γεγονός ότι μια κοπέλα που δεν έχει ούτε καταγωγή, ούτε ρίζες από την Ελλάδα, λατρεύει τη χώρα μας και τραγουδά σε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό στα Ελληνικά όταν οι εκπρόσωποι της χώρας μας τραγουδούν στα Αγγλικά.
Η πρώτη της δισκογραφική εμφάνιση στην Ελλάδα είναι γεγονός!

Το φθινόπωρο του 2008 κυκλοφόρησε το CD single «Ποτέ», μια ποπ ερωτική μπαλάντα σε στίχους Νεκτάριου Τυράκη και μουσική του Δημήτρη Στάσσου και της Ειρήνης Μίχα, είναι το σημείο από όπου η ΣΟΦΙΑ αρχίζει να ονειρεύεται... «Τόσο απλά», όπως άλλωστε δηλώνει και το δεύτερο τραγούδι του CD single, μια πολύ πετυχημένη και απρόβλεπτη συνεργGoin Throughασία των με την ΣΟΦΙΑ.

Μουσική

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Φωνές διαμαρτυρίας για την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης





Σε αδιέξοδο
οι μετανάστες
Eurokinissi

Αθήνα : Το αδιέξοδο που βιώνουν φώτισαν με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετανάστες από τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Έντονη κριτική άσκησαν στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και στην αδιαφορία του Δήμου Αθηναίων.
Οι μετανάστες εξέφρασαν τα παράπονα και την αγανάκτησή τους για τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καταδίκασαν πρόσφατα κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς εις βάρος τους, καθώς και την πρακτική περιοίκων να κατέρχονται σε συγκεντρώσεις και πορείες με αίτημα την απομάκρυνση των μεταναστών από την περιοχή και την αύξηση της αστυνόμευσης.
Οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών κοινοτήτων ζήτησαν την άρση των αποκλεισμών για τη χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες, την άνευ όρων χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή. «Ο Αγιος Παντελεήμονας έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από τις δημοτικές αρχές, και για αυτό δεν ευθύνεται κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας. Οι αποκλεισμοί και η υποβάθμιση τρέφουν και τον κάθε είδους ρατσισμό και την ξενοφοβία» τόνισαν, ενώ χαρακτήρισαν «επικίνδυνες» τις κατά καιρούς συγκεντρώσεις που πραγματοποιούν περίοικοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αυξημένη παρουσία μεταναστών στην περιοχή.
«Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια, και προσπαθούν να καταλογίζουν τα πάντα στους πιο αδύναμους να αντιδράσουν. Εμείς θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά» υπογράμμισε εκπρόσωπος της αφγανικής κοινότητας. Ειδικά μάλιστα στο θέμα των αρμοδιοτήτων του Δήμου Αθηναίων, ανέφεραν ότι άμεσα θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα δίκτυο καθημερινής σίτισης των αστέγων μεταναστών, η ίδρυση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, καθώς και να πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση ο καθαρισμός της πλατείας.

*από το: http://www.in,gr/

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Αλέκος Αλαβάνος: «Και με το 7% είναι ωραία»


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για την πτώση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ και αποκλείει κάθε κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΝ
«ΠΑΡΕΑ» με το «Κεφάλαιο» του Μαρξ, τη «Γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος» του Κέινς και το βιβλίο του Μark Μazower «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου» - το οποίο του συνέστησε να διαβάσει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης (!)-, περνά τον λίγο ελεύθερο χρόνο του αυτή την περίοδο ο Αλέκος Αλαβάνος. Αλλά κι όταν δεν έχει την ευκαιρία να ξεφυλλίσει τα βιβλία που επέλεξε,στην προσπάθειά του να εμβαθύνει στα της οικονομικής κρίσης, ρίχνει κλεφτές ματιές στον Σαίξπηρ «τσέπης» που προσφέρει καθημερινώς «Το Βήμα», ακόμη και μέσα στις συνεδριάσεις της Βουλής, όταν αυτές αποκτούν το σύνηθες ανιαρό περιεχόμενό τους.Ψύχραιμος και στωικός, παρά το χαμηλό δημοσκοπικό «βαρομετρικό» για το κόμμα του, αλλά και αισιόδοξος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο «Βήμα» ότι «και με το 7% είναι ωραία». Για το ΠαΣοΚ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη «γενική προγραμματική σύγκλιση» για να καταστεί δυνατή μια ευρύτερη συνεργασία, ενώ δεν βλέπει «ούτε κατά διάνοια» κίνδυνο διάσπασης του ΣΥΝ. Την ίδια στιγμή κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει ο ίδιος στο μέλλον, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τάσσεται υπέρ των δύο θητειών για τους εν ενεργεία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


- «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από κάτι το οποίο, έστω συμβολικά, έκανε εντύπωση κατά το πρόσφατο διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ: αναφέρομαι στην κίνησή σας να παρευρεθείτε παρακολουθώντας τις εργασίες από τη...«γαλαρία». Τόσο σας ενοχλούν οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις;

«Τι κακό έχει η “γαλαρία”; Πρέπει κανείς να είναι συνεχώς “γλάστρα” στην πρώτη σειρά ή πάνω σε ένα βάθρο; Ξέρετε τι μου έχει μείνει από 20 χρόνια στις Βρυξέλλες; Ενα συντριβάνι δίπλα στην “Grand Ρlace”. Στη μέση, το μαρμάρινο βάθρο για έναν σπουδαίο δήμαρχο του 1900. Ο γλύπτης έχει αφήσει το βάθρο χωρίς το σώμα, έχει βάλει τον δήμαρχο να κάθεται στην άκρη της λιμνούλας· με το μπαστούνι του, με τεντωμένα πόδια να ξεμουδιάσουν, με ένα βιβλιαράκι στο χέρι και με ένα σκυλί να του γλείφει τα παπούτσια».

- Πάντως, καταγράφηκε σαφώς η διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στους «αιώνιους αντιπάλους» του Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Πιστεύετε ότι μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσά τους;

«Εγώ είδα μια πλειοψηφία 80% να ψηφίζει το πρόγραμμα που επεξεργάστηκαν χιλιάδες μέλη μας με την ευθύνη του Γ. Δραγασάκη, του καθηγητή Αρ. Μπαλτά, του Γ. Μπαλάφα και άλλων. Ξέρετε μια ερώτηση που οπωσδήποτε υπήρχε σε όλες τις συνεντεύξεις εδώ και μήνες; “Γιατί δεν έχετε πρόγραμμα;”. Αυτή η ερώτηση εξαφανίστηκε. Και είναι μεγάλη κατάκτηση. Οχι για το μέγεθος του προγράμματός μας, που είναι σαν τηλεφωνικός κατάλογος: αλλά γιατί είναι και τεκμηριωμένο και ριζοσπαστικό και εφαρμόσιμο και κινηματικό».

- Δηλαδή, κίνδυνο διάσπασης δεν βλέπετε;
«Ούτε κατά διάνοια».

- Τη θέση του κ. Φ. Κουβέλη για μετεκλογική συνεργασία με το ΠαΣοΚ γιατί την απορρίπτετε;

«Με τον Φ. Κουβέλη έχω εξαιρετική συνεργασία. Την ευρύτερη συνεργασία την καθορίζει η γενική προγραμματική σύγκλιση. Δεν υπάρχει αυτή με το ΠαΣοΚ. Και αυτή τη βδομάδα, με την αξιωματική αντιπολίτευση να τάσσεται κατά του δημοκρατικού πολυδιευθυντικού συστήματος των γιατρών, υπέρ της πώλησης της Ολυμπιακής στη ΜΙG, υπέρ της συμφωνίας υποτέλειας για δικαστική συνδρομή με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά αυτό. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να κάνουμε προτάσεις για συγκεκριμένες κοινές δράσεις, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την κρίση. Για την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Για την απόρριψη της Συμφωνίας της Λισαβόνας. Για τη μείωση των εξοπλισμών. Για την άμεση επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Για την ανάκτηση του ΟΤΕ. Για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου ΝΔ και ΠαΣοΚ για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, για τα stage, για την ευλύγιστη εργασία. Απάντηση δεν παίρνουμε. Θα επιμένουμε».

- Δεν φοβάστε ότι θα κατηγορηθείτε για ακυβερνησία αν αρνηθείτε τη συνεργασία;
«Κανείς δεν μπορεί να θέλει την ακυβερνησία· είτε χωρίς κυβέρνηση είτε με κυβέρνηση, όπως σήμερα. Δείτε όμως: στην Ισλανδία και στη Λετονία αυτές τις μέρες κατέρρευσαν οι κυβερνήσεις παρ΄ ότι είχαν πλειοψηφία. Το ζητούμενο από μια κοινωνία της ανεργίας και της επεκτεινόμενης φτώχειας ήταν να δοθούν πολιτικές απαντήσεις στα ακραία προβλήματά τους. Για ξανασκεφτείτε το λοιπόν...».

- Με ποιο στόχο πηγαίνετε τελικά στις εκλογές ως κόμμα;
«Με στόχο το μήνυμα που θα αλλάξει την πορεία του σκάφους. Και με τη φιλοδοξία να αναδειχθούμε αυθεντικοί εκφραστές του προς τη Μεγάλη Αλλαγή».

- Πάντως, οι δημοσκοπήσεις μετά την αναλαμπή του περυσινού 18% σας έχουν «προσγειώσει» γύρω στο 7% και από τρίτη δύναμη, επί πολλούς μήνες, είστε πάλι τέταρτοι, μετά το ΚΚΕ. Τι πήγε στραβά;
«Και στο εκλογικό μας αποτέλεσμα μπορεί να υποχωρήσουμε· και πιο κάτω. Και λοιπόν; Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που το πρόγραμμά τους γράφεται και οι αρχηγοί τους ντύνονται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Είναι το οξυγόνο τους. Η ομορφιά για την Αριστερά είναι η ανατροπή των δημοσκοπήσεων. Για τον χωρισμό εκκλησίας- κράτους, για το δημόσιο πανεπιστήμιο, για την εξέγερση της νέας γενιάς, ξεκινήσαμε σχεδόν μόνοι. Οι θέσεις μας γίνονται πια πλειοψηφικές. Ωραία η μάχη μας με το 18%. Σας διαβεβαιώ ότι είναι ωραία και με το 7%· πολύ ωραία. Αν θέλετε τώρα επιγραμματικά να σας πω για το “στραβό” είναι η δυσκολία μας να κοινωνικοποιούμε συνεχώς το εγχείρημά μας».

- Ξέρετε,δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεωρούν ότι «ο Αλέκος προτιμά το «σόλο βιολοντσέλο» και πολλές φορές αναρωτιούνται τι θα κάνετε. Θα συνεχίσετε να τους «εκπλήσσετε»;
«Η συλλογικότητα έχει ασύλληπτη δυναμική. Εχουμε γίνει ο κοινοβουλευτικός χώρος με τον λιγότερο αρχηγισμό και με την περισσότερη δημοκρατία στην ηγεσία. Μεγάλη πρόκληση όμως είναι ταυτοχρόνως να σπάσει κανείς τους καθιερωμένους κώδικες, να ξεπεράσει την ανασφάλεια που περικλείει κάθε πολιτικό αξίωμα, να δημιουργήσει στο τείχος που χωρίζει την πολιτική από την κοινωνία ρωγμές που θα επιτρέπουν μια ειλικρινή επικοινωνία. Αλλες φορές αυτό γίνεται με επιτυχία, άλλες όχι».

- Ποιος θα τεθεί τελικά επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές; Εσείς ή ο κ. Τσίπρας; Θα είστε υποψήφιος;
«Εξ όσων γνωρίζω δεν έχω θέσει υποψηφιότητα για οποιαδήποτε θέση». - Σχετικά με το θέμα των δύο θητειών για τους εν ενεργεία βουλευτές είναι ένα ακόμη «αγκάθι» που απασχολεί πολλούς.

Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να ισχύσει ή όχι; «Σε μια χώρα που από τους ισχυρούς καταπατάται κάθε νόμος που τους ενοχλεί, στην Αριστερά μπορούμε να δείξουμε ότι ξέρουμε να σεβόμαστε τη δική μας νομιμότητα».

- Οσον αφορά τις ευρωεκλογές, πού βάζετε τον πήχη με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα;
«Πιο σημαντικό και από το ποσοστό είναι το ηλεκτρικό φορτίο. Μια παρουσία που να εκφράζει τη ρήξη με το κατεστημένο, την εναλλακτική προγραμματική ικανότητα, το άλλο, το διαφορετικό, το ελπιδοφόρο. Αν κρίνουμε ότι ένα σημαντικό μέρος των πολιτών στρέφεται προς κόμματα φτάνει να έχουν κάτι “οικολογικό” στον τίτλο τους, ότι ένα τμήμα της νεολαίας το ξανασκέφτεται, ότι υπάρχει μια μεγάλη ζώνη προβληματισμού σε οπαδούς του ΠαΣοΚ, αυτό σημαίνει ότι με ταχύτητα και τόλμη πρέπει να γίνουμε και να δείξουμε ότι είμαστε “οι άλλοι”».

- Σας ενόχλησε που δεν σας κάλεσε το ΚΚΕ στο συνέδριό του;
«Οχι». - Τις εκτεταμένες αλλαγές στην ΚΕ του ΚΚΕ,τη συζήτηση περί Στάλιν κτλ.πώς τις είδατε; «Δεν τις είδα. Αυτό τον καιρό προσπαθώ να καταλάβω τη λειτουργία της κρίσης. Ξεφυλλίζω τον τρίτο τόμο του “Κεφαλαίου” του Μαρξ- είναι χρυσωρυχείο. Τη “Γενική θεωρία της απασχόλησης, του τόκου και του χρήματος” του Κέινς. Τo “Αs time goes by” των Freeman και Louca για τους μακροχρόνιους οικονομικούς κύκλους του Κοντράτιεφ, του σοβιετικού οικονομολόγου που δολοφονήθηκε το 1938 με προσωπική εντολή του Στάλιν.

Το “Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου” του Μark Μazower- μπορείτε να φανταστείτε ποιος μου το συνέστησε; ο Κ. Σημίτης.
Δεν είπα “διαβάζω”. Είπα “ξεφυλλίζω”. Συν τοις άλλοις μας έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα “Το Βήμα” με τις εκδόσεις του Σαίξπηρ. Μικρές, χωράνε στην τσέπη, διαβάζονται και μέσα σε συνεδρίαση της Βουλής. Τώρα μόλις τέλειωσα τον “Αμλετ”, και από τη μετάφραση του Ρώτα πέρασα στη μετάφραση του Χειμωνά, που βρήκα στα ράφια της γυναίκας μου. Και από εκεί φευγαλέες ματιές στο πρωτότυπο.
Οπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχει χρόνος για το θέμα που με ρωτήσατε».

Συνέντευξη στον Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟ
* από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" Κυριακή 1 Μαρτίου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=257340

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...