................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Τρεις απλές ιδέες για την κρίση

Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ*

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελιχθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες των δημοσκοπήσεων, με μέτρα που επιδιώκουν κυρίως να εξευμενίσουν όσους διαμαρτύρονται και λιγότερο να προετοιμάσουν την οικονομία όταν πράγματι αυτή πληγεί τους ερχόμενους έξι μήνες.
Η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί από τον μειωμένο τουρισμό λόγω της ευρωπαϊκής ύφεσης, από τα μειωμένα ναυτιλιακά εμβάσματα λόγω της κινεζικής ύφεσης και από το υπέρογκο κόστος κρατικού δανεισμού λόγω της κυβερνητικής ύφεσης.
1 Αν και ευκταίο, είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να εκπονηθεί ένα Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για τα παραπάνω, όταν οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται ακροβολισμένες στα κομματικά μετερίζια. Ακόμα δυσκολότερο είναι να φανταστεί πώς ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ, όταν η πρώτη θιγόμενη ομάδα θα ξεσηκωνόταν και θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να υποχωρήσει μέσα σε 24 ώρες για να μην φορτωθεί αυτή μόνο το πολιτικό κόστος.
Από το να αναζητεί, όμως, κανείς ουτοπικά σχέδια, είναι πιο ρεαλιστικό να παρακολουθήσει τι κάνουν άλλα, πιο έμπειρα κράτη και μετά να προσπαθεί να εφαρμόσει στην Ελλάδα ό,τι ταιριάζει καλύτερα στους δικούς μας θεσμούς και πρακτικές.
2 Σήμερα οι οικονομίες που πλήττονται από την κρίση προσπαθούν να κάνουν τρία κυρίως πράγματα:
*Πρώτον, να αποφύγουν μεγάλες επιβαρύνσεις στο δημόσιο χρέος, ώστε να έχουν διαθέσιμους πόρους για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας όταν η κρίση χειροτερέψει κι άλλο.
*Δεύτερον, να πείσουν μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν και αυτές υποχωρήσεις, ρίχνοντας τις τιμές για να κρατήσουν την κατανάλωση.*Τρίτον, να καταργήσουν τα μπόνους των στελεχών, για να μετριάσουν την κοινωνική αγανάκτηση.3 Με βάση αυτή τη λογική πιστεύω πως η καλύτερη γραμμή πλεύσης για την ελληνική οικονομία είναι να κάνει τρία απλά πράγματα:
*Αναστολή εξοπλισμών:
Για να αποφύγει τη διόγκωση του χρέους, να αναστείλει την υλοποίηση των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως ακριβώς έχουν δηλώσει ότι θα κάνουυν Πούτιν και Ομπάμα για τις πυραυλικές ασπίδες που θα τοποθετούσαν εκατέρωθεν των συνόρων της Πολωνίας. Η γενναία αυτή απόφαση δεν προκλήθηκε τόσο από μία έξαρση ειρηνοφιλίας, όσο κυρίως από την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα πιο παραγωγικά. Για να μη θιγεί η γεωστρατηγική ισορροπία στο Αιγαίο, πρέπει αντίστοιχα η χώρα μας να διαπραγματευτεί μία διμερή αναστολή εξοπλισμών με την Τουρκία.
*Τράπεζα Υπερχρεωμένων Επιχειρήσεων:
Πάλι για να αποφύγει τη διόγκωση του χρέους, η πολιτεία πρέπει να αρνηθεί τη δημιουργία ενός κρατικού οργανισμού που τάχα θα «εξυγιάνει» όσες ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν προβλήματα εξυπηρέτησης δανείων. Ολες οι αποτυχημένες επιχειρήσεις θα τρέξουν τότε να φορτωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό, οι εργαζόμενοί τους θα μετατραπούν σε ένα είδος δημοσίων υπαλλήλων και κανείς δεν θα έχει κίνητρο να διορθωθεί. Το ίδιο είχε γίνει με τον Οργανισμό για τις προβληματικές επιχειρήσεις, που χρειάστηκε είκοσι χρόνια για να κλείσει με μεγάλος κόστος.
Αντίθετα, αυτό που πρέπει να δημιουργηθεί είναι μία ή περισσότερες Τράπεζες Υπερχρεωμένων Επιχειρήσεων (ΤΥΕ) στο πρότυπο των «Bad Banks» που σχεδιάζουν στην Αμερική. Οι ΤΥΕ θα αποκοπούν από το επίσημο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, για να τις βοηθήσουν να απαλλαγούν από τις «τοξικές μετοχές», αλλά θα διοικούνται από μία κοινοπραξία των δανειστριών τραπεζών χωρίς κρατική ιδιοκτησία. Ετσι, οι τράπεζες αντί να φορτώσουν τον φορολογούμενο με το κόστος των δικών τους λανθασμένων επιλογών, θα έχουν κίνητρο να ανορθώσουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και δικαίως μετά να αποκομίσουν και το όφελος της εξυγίανσης, εντάσσοντάς τις ξανά στα χαρτοφυλάκιά τους.
*Παλιές μετοχές αντί για μπόνους:
Σε όσες τράπεζες και επιχειρήσεις ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα ήταν προκλητικό τα στελέχη τους να αμείβονται με τους ίδιους εξωφρενικούς μισθούς.Ενας απλός τρόπος να υπάρξει οικονομία, αλλά ταυτόχρονα να προκύψουν και κίνητρα απόδοσης στα στελέχη των τραπεζών που προσχωρούν στο πακέτο διάσωσης, είναι οι μισές αμοιβές τους να πληρώνονται με μετοχές στην αξία που είχαν προ της κρίσης. Ετσι, θα ικανοποιηθούν και οι δύο απαιτήσεις:
Η κοινή γνώμη θα αισθανθεί ότι μειώθηκαν αισθητά οι αμοιβές τους, αφού σε σημερινή αξία θα αποτιμώνται πολύ χαμηλότερα. Από την άλλη μεριά, τα στελέχη θα δουλέψουν σοβαρά για να ξαναφέρουν τις τράπεζες στις προγενέστερες αξίες τους, ώστες να ωφεληθούν αυτομάτως και οι ίδιοι, χωρίς επιβάρυνση του φορολογούμενου.
* Ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ είναι πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας
και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
*από την εφημ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/02/2009

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009

Ψήφο εμπιστοσύνης "στο πρόγραμμα της Αριστεράς"Ψήφο εμπιστοσύνης "στο πρόγραμμα της Αριστεράς, σε ένα πρόγραμμα ανατροπής, διεξόδου από την κρίση, για μια λύση της Αριστεράς, που έχει ανάγκη ο τόπος" ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας το βράδυ της Παρασκευής τις εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, θεωρώντας ως δεδομένο ότι τον τελευταίο χρόνο "ανατράπηκε η ηγεμονία του δικομματισμού και γεννήθηκαν νέες ελπίδες στους εργαζόμενους και στη νεολαία, για μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα και στη ζωή τους".
Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα και κάλεσε το ΚΚΕ "που κάνει ό,τι μπορεί, το τελευταίο διάστημα, για να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση" να απαντήσει "με ποιο σχέδιο θα αλλάξουν τα πράγματα, εκτός και αν επιμένει ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο στο σοσιαλισμό".
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι "σήμερα, μπροστά σε μια νέα διεθνή πραγματικότητα κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, που βασίστηκε στην απληστία και στην υπερσυσσώρευση κέρδους, αισθανόμαστε όλοι ότι βιώνουμε ένα τέλος εποχής".
Αναφερόμενος στη ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "κρύβεται διαρκώς πίσω από το σύμφωνο σταθερότητας και την απειλή της επιτήρησης για να περισώσει τις κεντρικές της επιλογές και ταυτόχρονα καταρρέει, υπό το βάρος της λαϊκής δυσαρέσκειας, των μεγάλων σκανδάλων και της κακοδιαχείρισης. Ο ορίζοντάς της έχει εξαντληθεί, το ίδιο και οι προσδοκίες και η υπομονή του κόσμου".
Για το ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "δεν έχει να αντιτάξει τίποτα διαφορετικό". "Δεν έχει εναλλακτική πρόταση και το μόνο που φροντίζει επιμελώς είναι να μην παίρνει σαφή θέση στις μεγάλες συγκρούσεις, στις μεγάλες αντιθέσεις. Να φαίνεται όσο το δυνατό λιγότερο και να καρπώνεται την λαϊκή δυσαρέσκεια, χωρίς να παίρνει μέρος σε συγκρούσεις και την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του διατυπώνονται όλες οι δυνατές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, χωρίς τελικά να ακούγεται καθαρά τίποτα", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στα περί συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων για να επιχειρηματολογήσει, ακολούθως, κατά οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας επισημαίνοντας ότι: "Μας λένε ότι η Αριστερά, τώρα που δυναμώνει, οφείλει να δείξει υπεύθυνη στάση. Να ενδιαφερθεί για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και τι εννοούν; Στην ουσία, εννοούν να στηρίξουμε τον δικομματισμό, βοηθώντας το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει στην εξουσία. Εννοούν επίσης να στηρίξουμε την πολιτική, που ο δικομματισμός έχει συνομολογήσει, την πολιτική που φορτώνει στην κοινωνία όλο το βάρος της κρίσης. Να παραιτηθούμε από τις πολιτικές μας θέσεις και τις κοινωνικές μας αναφορές για ένα κομμάτι εξουσίας και αυτό να το ονομάσουμε "προγραμματική σύγκλιση". Τώρα που ο δικομματισμός και οι πολιτικές, που ακολούθησε, δεν μπορούν να βρουν ίχνος ανοχής, ίχνος εμπιστοσύνης από την κοινωνία, ζητούν ανοχή και εμπιστοσύνη από την αριστερά. Ε, λοιπόν να το πούμε ξεκάθαρα. Η αριστερά αυτές τις πολιτικές, που έχουν φέρει τη κοινωνία στο απροχώρητο, θα τις αλλάξει".
Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του στην προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημασία τους είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτό γιατί "οι πολιτικές επιλογές, που διαμορφώνονται σε διεθνές και δη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίζουν το ρόλο του "πλαισίου", μέσα στο οποίο οι εθνικές πολιτικές πρέπει να κινηθούν". Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «η θέση και το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη, με όρους πραγματικής σύγκλισης και ισοτιμίας και αυτό γιατί ο ΣΥΝ απορρίπτει τις αντιλήψεις εθνικού απομονωτισμού, που είναι εντελώς παρωχημένες στις πραγματικότητες του 21ου αιώνα".
Ως προς τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της παράταξης, ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε την ελπίδα ο ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει τέσσερις ευρωβουλευτές και ζήτησε να γίνει δεκτή η ακόλουθη πρόταση: Να καταλάβουν τη πρώτη, την τρίτη θέση και την πέμπτη θέση στη λίστα, οι τρείς πρώτοι που θα αναδειχτούν στο εσωκομματικό δημοψήφισμα του Συνασπισμού. Στην δεύτερη, την τέταρτη και την έκτη να εκπροσωπηθούν αυτοί που θα αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα του ευρωψηφοδελτίου θα συζητηθεί Σάββατο και Κυριακή από τους συνέδρους.
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν από κοινού στην Ενωτική Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL).
Οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το βράδυ της Κυριακής με ψηφοφορίες

*από το: http://news.ert.gr/el/ellada/politiki/18928-psifo-empistosynis-sto-programma-tis-aristeras.htm

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009

Ο Νίκος Μπελογιάννης ζητεί την άμεση διανομή του στους μαθητές της ΣΤ' Δημοτικού

Εξώδικο στο υπ. Παιδείας για «Ματωμένα Χώματα»

Εξώδικο προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρη Σπηλιωτόπουλο, απέστειλε ο Νίκος Μπελογιάννης στις 2 του μηνός, απηυδισμένος από τον εμπαιγμό της Πολιτείας με την «τύχη» που επιφύλαξε στο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα Χώματα».
Ενώ επιλέχθηκε από το υπουργείο ως εξωσχολικό συμπλήρωμα της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας για τους 113.000 μαθητές της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού, τελικά έμεινε «θαμμένο» σε αποθήκες. Ας σημειωθεί ότι η οικονομική δαπάνη για την αγορά των αντιτύπων ανήλθε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.115.310 ευρώ.
Οι παλινωδίες του υπουργείου ξεκινούν λίγο καιρό μετά την αποφασισθείσα διανομή του βιβλίου. Με την υπ' αριθμόν 16231/Γ1/6-2-2008 εγκύκλιο του τότε υφυπουργού Ανδρέα Λυκουρέντζου ζητήθηκε η επιστροφή του.
Η δικαιολογία;
«Για να "εμπλουτίσει" τις σχολικές βιβλιοθήκες». Μάλιστα σε πολλά σχολεία η σχετική εγκύκλιος έφτασε πριν καν αυτά διανεμηθούν, οπότε έμειναν στα κιβώτια.
Επειδή «όλες οι παραπάνω ενέργειες του υπουργείου Παιδείας ακυρώνουν αναιτιολόγητα την αρχική υπ' αριθμό 110983/Γ1/8-10-2007 απόφαση και ισοδυναμούν με απόσυρση του βιβλίου», συγχρόνως «επειδή το υπουργείο κατ' εξακολούθηση απαξιώνει, καταφρονεί και βαρύτατα προσβάλλει τη μνήμη και το έργο της Διδώς Σωτηρίου» ο Ν. Μπελογιάννης, στενός συγγενής, κληρονόμος και θεματοφύλακας των ηθικών δικαιωμάτων επί του έργου της, στο εξώδικό του καλεί τον υπουργό να εφαρμόσει την υπ' αριθμό 110983/Γ1/8-10-2007 απόφαση του υπουργείου Παιδείας «διανέμοντας τώρα, άμεσα, το βιβλίο "Ματωμένα Χώματα", συλλέγοντάς το στο τέλος της χρονιάς με βάση τη νεότερη απόφαση αριθμ. 16231/Γ1/6-2-2008 και αναδιανέμοντάς το στους μαθητές της επόμενης σχολικής χρονιάς κ.ο.κ, για τα επόμενα έτη, δεδομένης της πλήρους ανυπαρξίας σχολικών βιβλιοθηκών στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας».

«Αλλως, δηλώνω», καταλήγει, «ότι θα προβώ σε κάθε νόμιμη ενέργεια εντός και εκτός Ελλάδος, για την προάσπιση και τη διαφύλαξη των ηθικών δικαιωμάτων της Διδώς Σωτηρίου καθώς και την αποκατάσταση της τρωθείσης μνήμης της εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας».

* από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/02/2009 της ΙΩ. ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009

Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η πλειοψηφία των Αθηναίων από τη ζωή στην Αθήνα
Δυσαρεστημένη εμφανίζεται η πλειοψηφία των Αθηναίων από τη ζωή στην Αθήνα, την οποία χαρακτηρίζει σε ποσοστό 83% ως «μη ευχάριστη», σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη». Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ζωή στην πόλη χειροτέρευσε την τελευταία διετία, ενώ το 70% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη δημοτική αρχή έναντι 27% όσων δηλώνουν ικανοποιημένοι. Η δημοσκόπηση παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη από τον επιστημονικό σύμβουλο της VPRC Χριστόφορο Βερναρδάκη παρουσία δημοτικών συμβούλων και στελεχών της Ανοιχτής Πόλης, εκ των οποίων ο Ρήγας Αξελός μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης συνθηκών ενημέρωσης και διαλόγου με τους δημότες και την υποχρέωση της δημοτικής αρχής να δημιουργήσει δομές για διαβούλευση και συναπόφαση σε επίπεδο γειτονιάς.
Σχετικά με τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και της λεωφόρου Αλεξάνδρας, η δημοσκόπηση της VPRC έδειξε ότι: Το 44% των πολιτών δηλώνουν ανεπαρκώς ή διόλου ενημερωμένοι. Το 95% κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία πάρκου στη σημερινή θέση του γηπέδου του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Το 71% κρίνει απαραίτητη τη δημιουργία νέου γηπέδου στον Ελαιώνα. Το 52% κρίνει ως μη απαραίτητη την δημιουργία στον Ελαιώνα του εμπορικού κέντρου Mall, αν και το 48% συμφωνεί ότι το έργο αυτό είναι άρρηκτα δεμένο με την κατασκευή του γηπέδου, έναντι 35% που διαφωνεί.
Συνολικά, για την αξιοποίηση της περιοχής του Ελαιώνα το 48% θα προέκρινε την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού με μετατροπή του υπόλοιπου χώρου σε πάρκο, το 24% προτιμά την αξιοποίηση του χώρου ως μητροπολιτικού πάρκου χωρίς καμία βαριά κατασκευή, ενώ το 22% συμφωνεί με την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων από τον Δήμο Αθηναίων έργων, ήτοι του γηπέδου, του εμπορικού κέντρου και του δημαρχιακού μεγάρου.
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή της κατασκευής του εμπορικού κέντρου κρίνεται από το 50% των ερωτηθέντων ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, έναντι 31% όσων τη χαρακτηρίζουν λανθασμένη.
Γενικότερα, το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης εκτιμάται από το 57% των πολιτών ότι εξυπηρετεί περισσότερο οικονομικά συμφέροντα, από το 16% ότι εξυπηρετεί περισσότερο τις ανάγκες των πολιτών και από το 22% ότι εξυπηρετεί και τα δυο.
Το 70% υποστηρίζει ότι η κατασκευή του νέου γηπέδου πρέπει να επιβαρύνει οικονομικά τον Παναθηναϊκό.
Τέλος, σε ότι αφορά το θέμα της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πατησίων, το 54% πιστεύει ότι το εν λόγω οικόπεδο πρέπει να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου, ενώ το 38% συμφωνεί με την κατασκευή.*από το http://www.athina984.gr/node/38662

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...