............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Τρία CD με το έργο του Λευτέρη Παπαδόπουλου από τα Νέα του Σαββάτου




«Οι μεγάλοι του στίχου»







Eurokinissi
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος

Δείτε το βίντεο...
Στα μουσικά μονοπάτια του Λευτέρη Παπαδόπουλου μάς ταξιδεύουν από αυτό το Σάββατο τα «Νέα», ξεκινώντας μια νέα εκδοτική ενέργεια, αφιερωμένη στους μεγάλους του στίχου.
Η εφημερίδα προσφέρει πολυτελή κασετίνα που τιτλοφορείται «Λευτέρης Παπαδόπουλος: 30 χρόνια χελιδόνια: 1960-1990» και το Σάββατο 31 Ιανουαρίου δίνει το πρώτο cd.
Η κασετίνα περιλαμβάνει συνολικά 3 cd και 16σέλιδο βιβλιαράκι, όπου ο Λευτέρης Παπαδόπουλος καταθέτει σπάνιες πληροφορίες και σχόλια για κάθε του τραγούδι.
Από την «Απονη Ζωή» και το «Σαββατόβραδο στην Καισαριανή» της δεκαετίας του ’60 έως «Το άγαλμα» και το «Σαλονικιό» ακολουθούμε μέρος της μεγάλης διαδρομής του σπουδαίου ποιητή-στιχουργού στο ελληνικό τραγούδι.
Η εφημερίδα «Τα Νέα» παρουσίασε την Πέμπτη τη νέα αυτή εκδοτική της ενέργεια. Στην παρουσίαση της σειράς μίλησαν ο Μίμης Πλέσσας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Παντελής Καψής.
*από το http://www.in.gr/

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

20 XΡΟΝΙΑ από την άνανδρη δολοφονία του Αναστασίου Βερνάρδου




Επιθέσεις της 1η ΜΑΗ

29.7.1987 - Απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της ΓΣΕΕ και μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ραυτόπουλου, έξω από το σπίτι του στην Αγία Παρασκευή. Ο Ραυτόπουλος τραυματίστηκε σοβαρά.
23.1.1989 - Δολοφονία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασίου Βερνάρδου κοντά στο σπίτι του στα Κάτω Πατήσια.
10.4.1989 - Έκρηξη ωρολογιακής βόμβας έξω από το διαμέρισμα του αρεοπαγίτη Σαμουήλ Σαμουήλ, προϊσταμένου του Εφετείου Αθηνών, στην οδό Κύρου 74 στο Νέο Ψυχικό.
* με πληροφορίες από ΑΠΕ Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=435090&lngDtrID=244
**************************************************************************



Αναστάσιος Βερνάρδος
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια





Ο Αναστάσιος Βερνάρδος, διακεκριμένος νομικός και φιλόσοφος, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιουλίου 1928. Πατέρας του ο Αριστείδης Βερνάρδος από το Προγκί Κυθήρων και μητέρα του η Πόπη το γένος Σικάκη από το Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1956 διορίστηκε ειρηνοδίκης στο Ειρηνοδικείο Νέστου με έδρα το Σιδηρόνερο Δράμας, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγο και σύντροφο της υπόλοιπης ζωής του Σωτηρία. Απέκτησαν τρία παιδιά, την Πόπη, την Όλγα και τον Αριστείδη.

Το 1957 επέτυχε στις εξετάσεις για πάρεδρος και τοποθετήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Από το 1985 έως το 1987 διετέλεσε Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Το Σεπτέμβριο του 1986 έλαβε μέρος ως εκπρόσωπος των Ελλήνων Δικαστών στη συνάντηση των δικαστών των 12 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε στο Λουξεμβούργο.
Το 1987 ιδρύθηκε το Διεθνές Κέντρο Μελετών Φιλοσοφίας - Θεωρίας - Κοινωνιολογίας και Επιστημολογίας του Δικαίου, στο οποίο εκλέχθηκε πρώτος Πρόεδρος. Σκοπός του Κέντρου ήταν η συμβολή στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των νομικών για προβλήματα φιλοσοφίας και θεωρίας του δικαίου με την ευρύτερη έννοια.
Στα ιδρυτικά μέλη του περιλαμβάνονταν αρκετοί ξένοι πανεπιστημιακοί. Το ίδιο έτος γίνεται μέλος της Εταιρείας Νομικής Μεθοδολογίας (Association Internationale de Methodologie Juridique), που εδρεύει στην Αιξ-αν-Προβάνς της Γαλλίας. Είχε προσκληθεί εκεί για ένα συνέδριο κατά τις 5-7 Σεπτεμβρίου 1988, στο οποίο τελικά δεν πήγε, έστειλε όμως τη σχετική εργασία του που δημοσιεύτηκε στο Revue de la Recherche Juridique – Droit Prospectif (1988 - 4).
Την 23 Ιανουαρίου 1989 ο Αναστάσιος Βερνάρδος δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 1η Μάη σε απόσταση πενήντα μέτρων από το σπίτι του. Ήταν η επομένη ημέρα της ονομαστικής του γιορτής.

[Επεξεργασία] Εκδήλωση στη μνήμη του
Το περιοδικό ΥΦΟΣ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δεκαεπτά χρόνων από τη δολοφονία του Αναστασίου Βερνάρδου οργάνωσε εκδήλωση στη μεγάλη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2006 και αφιέρωσε ένα τεύχος στον ακέραιο δικαστή και βαθιά φιλοσοφημένο άνθρωπο, προβαίνοντας σε δημοσίευση κάποιων ανέκδοτων δοκιμίων του. Παράλληλα συμπεριέλαβε άρθρα του Βερνάρδου που είχαν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο (σε κάθε περίπτωση με αναφορά της πηγής) καθώς και κείμενα ανθρώπων που γνώρισαν αυτόν και το έργο του.
Ομιλητές ήταν: ο Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο Ευριπίδης Αντωνίου, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο Θεοδόσης Τάσιος, καθηγητής ΕΜΠ, ο Γεώργιος Λεοντσίνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαρία Κευγά, δικηγόρος και η Πόπη Βερνάρδου, κόρη του τιμωμένου. Πιάνο έπαιξε η Ιφιγένεια Βερνάρδου – Παπαδογιάννη. Μετά από πρόταση του Γεώργιου – Αλέξανδρου Μαγκάκη, την οποία αποδέχτηκε ο παρευρισκόμενος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρωμύλος Κεδίκογλου, φιλοτεχνήθηκε η προτομή του Αναστασίου Βερνάρδου, η οποία από τις 20 Νοεμβρίου 2006 κοσμεί την είσοδο του Αρείου Πάγου.
a>

">Επεξεργασί>] Σκέψεις
Κάποιες σκέψεις του Αναστασίου Βερνάρδου από μια συλλογή αποφθεγμάτων του με τίτλο «Ψηφίδες»:
«Παραδέχομαι ότι στερούμαι περιουσίας και σημαντικών εισοδημάτων. Δεν ήταν όμως καθόλου εύκολο να το πετύχω.»
«H τιμωρία για την κακή ποιότητα του χαρακτήρα είναι η κακή ποιότητα ζωής».
«Tο να επιχειρεί κάποιος να με υποβαθμίσει πέφτει αυτομάτως στο κενό. Eάν ήμουν όμοιός του, δε θα είχε τίποτε εναντίον μου».
«Φιλοσοφία άξια του ονόματός της είναι η φιλοσοφία που κυρώνει την πράξη και καταξιώνεται από την αυθεντικοποίηση της υπάρξεως».
«Είναι υπέρογκο το κόστος για να φθάσουμε στην κατάσταση εκείνη, που μας επιτρέπει ν’ αδιαφορούμε για τον πλούτο. Με λιτώτερα μέσα αποκτάται ο πλούτος. Έτσι πολλοί άνθρωποι ξενοιάζουν, ακολουθώντας τον ευκολότερο δρόμο».
«Η αυτάρκεια περιλαμβάνει τα πάντα».
«Με μια μονάχα έννοια μπορεί να ερμηνευτεί ως αξία η μακροβιότητα· ως πίστωση χρόνου για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου ζωής».
Ο Αναστάσιος Βερνάρδος δε γνώρισε τη μακροβιότητα, δεν ολοκλήρωσε το σχέδιο ζωής πάνω στο οποίο δούλευε τα τελευταία χρόνια πριν το θάνατό του. Επρόκειτο για βιβλίο με τίτλο «Φιλοσοφία του Δικαίου». Παρόλα αυτά άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι αδημοσίευτο.

[Επεξεργασία] Βιβλία
1968: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ, έκδοση ΑΦΟΙ Π. Σάκκουλα.
1972: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ, 2η πλήρης και βελτιωμένη έκδοση ΑΦΟΙ Π. Σάκκουλα.
1976: ΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΙ ΟΡΙΖΟΥΣΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΟΣ.
1980: ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, έκδοση ΑΦΟΙ Π. Σάκκουλα.
1982: Η ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, έκδοση Αντ. Σάκκουλας.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Πρόγραμμα ΣΥΝ, με τρεις τομές


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΕΙ,
ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ,

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Το πρόγραμμα του ΣΥΝ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι συντάκτες του Γιάννης Δραγασάκης, Γιάννης Μπαλάφας και Αριστείδης Μπαλτάς, με τη συνεργασία πολλών στελεχών του ΣΥΝ, έχουν ήδη καταλήξει στα βασικά του σημεία και εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να το παρουσιάσουν.
Δεν πρόκειται για συνέχεια των «άμεσων στόχων πάλης» μέσω των 15 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, αλλά για πρόγραμμα του ΣΥΝ.

Το κείμενο είναι δομημένο σε ενότητες και περιγράφει τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος της Αριστεράς για πολλά από τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Μεταξύ αυτών είναι η εκπαίδευση, η οικονομία, ενώ υπάρχουν προτάσεις για την ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Ακόμη γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα της φορολογίας και το ασφαλιστικό σύστημα.

Εμφαση στους νέους
Ιδιαίτερο βάρος δίνει ο ΣΥΝ στους νέους, αφού στο εισαγωγικό κείμενο αναφέρεται τόσο στη «γενιά του άρθρου 16» όσο και στη «γενιά των 700 ευρώ ». Τις περιγράφει μάλιστα ως γενιές που παρουσιάζουν την ανεστραμμένη όψη της γενιάς των γονιών τους. Δηλαδή εκείνων που διεκδίκησαν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αρχή του κειμένου, τον εκδημοκρατισμό της χώρας και το 114, μέχρι την «Αλλαγή» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το πρόγραμμα προτείνει ελεύθερη είσοδο στα πανεπιστήμια.
Υπάρχει ωστόσο μία προϋπόθεση: πριν από την εγγραφή στα πανεπιστήμια όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους πρέπει να εγγράφονται σ' ένα προπαρασκευαστικό έτος σπουδών. Μόνο εκείνοι που θα έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν αυτό το έτος θα μπορούν να πηγαίνουν στη σχολή της αρεσκείας τους. Επιδίωξη του ΣΥΝ είναι η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, κάτι που θεωρούν ότι θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μειώσεις φόρων
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο που αναφέρεται στα φορολογικά.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΝ, η ενοποίηση των εισοδημάτων που προέρχονται από μισθούς, ενοίκια, κέρδη κ.ά. επιβάλλεται ώστε οι πολίτες να φορολογούνται βάσει της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητάς τους.
Προβλέπονται περισσότερα φορολογικά κλιμάκια, καθώς επίσης:- Μεγαλύτερη μείωση φόρου για όσους έχουν παιδιά. Με την πρότασή του ο ΣΥΝ ζητάει μείωση φόρου 1.500 ευρώ για το πρώτο παιδί, 2.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για το τρίτο παιδί.

- Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τις Α.Ε. και τις ΕΠΕ.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να είναι 35% για τη βιομηχανία και τον τουρισμό και 38% για το εμπόριο. Μεσοπρόθεσμα οι συντελεστές πρέπει να αυξηθούν αντίστοιχα στο 40% και στο 43%.
Η πρόταση του ΣΥΝ περιλαμβάνει επαναφορά του ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας). Προβλέπει ο ΦΑΠ να καταλήγει ως έσοδο στους δήμους με στόχο την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προτείνεται επίσης η επαναφορά των κλιμακίων και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει το χαμηλότερο να είναι 6*που θα αυξάνεται κατά μία μονάδα ανά 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
Προτείνεται εξάλλου αφορολόγητο ατομικό όριο για τον ΦΑΠ στα 250.000 ευρώ και οικογενειακό στα 500.000 ευρώ . Ως ανώτατο φορολογικό συντελεστή για τον ΦΑΠ προτείνεται το 1,5%. Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια δαπανών και διαβίωσης μπορούν στην πράξη να λειτουργήσουν ως κριτήριο απόδειξης αδήλωτου εισοδήματος. Θεωρούν προκλητικό να υπάρχουν τεκμήρια για έναν μισθωτό γιατί αγοράζει ένα αυτοκινήτο αξίας 6.000 ευρώ και να μη συμβαίνει το ίδιο για κάποιον που ιδρύει μια ανώνυμη εταιρεία καταβάλλοντας 60.000.000 ευρώ .

Ταμεία, τράπεζες
Για το Ασφαλιστικό, προβλέπεται η ενοποίηση των πολλών Ταμείων σε τρία. Δηλαδή να γίνει ένα ταμείο μισθωτών, ένα αγροτών κι ένα αυτοαπασχολούμενων.

Οι ενοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν με τη συναίνεση των εργαζομένων.
Στο μέρος που αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο ΣΥΝ ζητά το κράτος να έχει τον απόλυτο έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και της πλειοψηφίας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς και την ενίσχυση του ρόλου Τραπεζών όπως η Αγροτική και η Τράπεζα Αττικής, αλλά και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προβλέπεται επίσης η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα περιγράφει το πρόγραμμα, η επιβάρυνση με το ποσό των 1.050 ευρώ είναι παραδοχή αδυναμίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Για τον Πολιτισμό, στο πολυσέλιδο κείμενο ζητά την αύξηση των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ και υποβάλλει σειρά προτάσεων για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από «σκοταδιστικές» επιθέσεις.

Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/01/2009


tsath@enet.gr

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Στην κόλαση της Γάζας


Εκεί όπου τα παιδιά γνωρίζουν βιωματικά τον πόνο και τη φρίκη του πολέμου, "στολίζουν" τα παιχνίδια τους με αυτόν! Ένα Παλαιστίνιο κορίτσι

*από την εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 11.1.09

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Σκληρή γραμμή υιοθετεί η κυβέρνηση...


Αγριους ξυλοδαρμούς κατήγγειλαν διαδηλωτές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων, για να "νομιμοποιήση" και να κλιμακώσει τη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών κατά των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να αποτύχει», σχολίασε το ΚΚΕ.
Την πρόταση για σύσταση κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αστυνομία, επαναφέρει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. «Η νέα απρόκλητη επίθεση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον διαδηλωτών, οι ξυλοδαρμοί και οι τυφλές συλλήψεις επαναθέτουν με κατεπείγοντα τρόπο το θέμα της δημοκρατικής αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας», δήλωσε.
«Μέσα στην ανυπαρξία της ΝΔ και στην αταξία που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, εμείς ρωτάμε: Η σύσκεψη ήταν επικοινωνιακού τύπου ή ΄΄ξεκαθάρισμα λογαριασμών΄΄ και ρόλων μεταξύ κ.κ. Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη στο Υπουργείο; Το μέλλον θα δείξει», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος.
Η ΕΡΤ ΑΕ σε ανακοίνωσή της, ζητεί «περισσότερη σοβαρότητα» από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντέδρασε στον τρόπο που παρουσιάστηκε από τη ΝΕΤ η είδηση που αφορούσε στη σύλληψη νεαρού από αστυνομικούς και την προσπάθεια να μεταφερθεί στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη.
Ποινική διώξη σε βαθμό κακουργήματος σε 18χρονο
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος του ενός εκ των δύο συλληφθέντων στα επεισόδια.
Ο 18χρονος συλληφθείς στη διασταύρωση των οδών Διδότου και Ζωοδόχου Πηγής κατηγορείται για έκρηξη, κατοχή εκρηκτικών υλών, απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακουργήματα), διατάραξη κοινής ειρήνης και αντίσταση κατά της αρχής (πλημμελήματα).
Η δικογραφία, που σχηματίσθηκε σε βάρος του, ανατέθηκε στον 7ο τακτικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου ο 18χρονος θα απολογηθεί την Τρίτη. Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο στη δικογραφία περιλαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις αστυνομικών, σύμφωνα με τις οποίες τον είδαν να πετά μολότοφ στην οδό Διδότου.
Ο δεύτερος συλληφθείς παραπέμφθηκε ενώπιον του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, το οποίο του επέβαλε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή για παράνομη οπλοφορία. Οι αστυνομικοί βρήκαν πάνω του σιδηρογροθιά και στιλέτο.

*από τον http://greece.flash.gr//soon/2009/1/10/43312id/

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Ναός Αρτέμιδος: «Θυσιάζεται στην ανοικοδόμηση»

«Στο βωμό της ανοικοδόμησης κινδυνεύει να θυσιαστεί ο ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, που υπεγράφη στις 23.12.2008 και εγκρίνει την κατεδάφιση των κτισμάτων που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου, παραπέμποντας το θέμα στην Πολεοδομία».
Η καταγγελία γίνεται από τη δημοτική παράταξη «Ανοιχτή πόλη», η οποία καλεί το Δήμο Αθηναίων να μην εκδώσει την αιτούμενη από την ιδιωτική εταιρεία άδεια κατεδάφισης των κτισμάτων «καθώς κάτι τέτοιο εκτός του ότι βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού (που προέβλεπε η κατεδάφιση να γίνει με χρηματοδότησή του και με ευθύνη της αρμόδιας εφορίας), ανοίγει το δρόμο για την οικοδόμηση του χώρου».
http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1613898
Πεμπτη, 8 Ιανουαριου 2009

Διατηρητέα τα κτήρια κοντά στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Να μην κατεδαφιστούν τα κτήρια κοντά στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, που σύμφωνα με αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού δεν πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέα.
Αυτό εισηγήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σύμβουλος Επικρατείας, κρίνοντας ότι οι σχετικές πράξεις «αιτιολογούνται πλημμελώς, κατά το μέρος που η διοίκηση αρνείται να χαρακτηρίσει ως διατηρητέα το κτήριο της οδού Μητσέων και το κτήριο Ε της οδού Μακρυγιάννη» (το αξιολογότερο αρχιτεκτονικά από το ενιαίο σύνολο κτηρίων).
Πεμπτη, 8 Ιανουαριου 2009
http://www.naftemporiki.gr/

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Η προβοκάτσια γίνεται πάντοτε στην ώρα της, αλλιώς δεν είναι προβοκάτσια, είναι χάσιμο χρόνου (και στόχου)


Παρέμβαση
Κουμπούρες στην καμπούρα μας...



Του
ΣΤΑΘΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ*

Οποτε το όποιο κίνημα έβγαινε στους δρόμους, έβγαιναν παγανιά και οι κουμπουροφόροι μπαμ και μπουμ οι μπαταριές πάρ' τα κάτω τα αιτήματα (εκτός από τα θύματα) άρον άρον τα πλακάτ του και στο σπίτι του το όποιο κίνημα.
Μεγάλοι «επαναστάτες» οι κουμπουροφόροι (είτε της 17ης Νοέμβρη είτε όποιου άλλου ονόματος έχουν μαγαρίσει την ουσία) αποφάσιζαν, ωσάν κάποιος φασίστας θεός, ποιος θα ζει και ποιος θα πεθαίνει, ώσπου να «βάλει μυαλό» ο λαός και να ξεσηκωθεί.
Το φαινόμενο ονομάσθηκε τρομοκρατία και μαζί με την (αντι)τρομοκρατία που υποτίθεται ότι θα το αντιμετώπιζε, έστησαν έναν σκοτεινό και χρήσιμο χορό κράτους - παρακράτους - εγχώριων και ξένων μυστικών υπηρεσιών - συμπαθούντων εκ του «χώρου» (υποτίθεται αντιεξουσιαστικού), πρακτόρων - προβοκατόρων και μπαχαλάκηδων, ο οποίος έπαιζε κλέφτες κι αστυνόμους πάνω στο σβέρκο του λαού καθ' όλην τη μεταπολίτευση και προς όφελος της άρχουσας τάξης.
Ωσπου ήρθαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εν όψει των οποίων πλάκωσε η Σκότλαντ Γυαρντ, αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον των Γιάνκηδων και επετεύχθη μια εκεχειρία με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες των συμβαλλομένων -κάηκαν μαζί με τα ξερά κι ορισμένα χλωρά- επικράτησε ο καθωσπρεπισμός της διεξαγωγής των Αγώνων, διοχετεύθηκαν και τα απαραίτητα δισεκατομμύρια περί την ασφάλειά τους, ανεδείχθη το κράτος, λούφαξε το παρακράτος, έδωσε τις δέουσες συνεντεύξεις ο κυρ Χρυσοχοΐδης, πήγε κάθε κατεργάρης στον πάγκο του (κι ολίγοι στο κελλί τους) κι έμειναν τινές εν υπνώσει για μελλοντική χρήση.
Αίφνης, εν έτει 2008-2009, βγήκαν οι παίδες στους δρόμους. Παρά τους μπαχαλάκηδες (είτε άφρονες είτε αντιφρονούντες) οι παίδες εξέφρασαν σχεδόν τους πάντες εξ όσων η εργασιακή τους ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο και κράτησαν τα αιτήματά τους ψηλότερα απ' τις φωτιές και τα σπασίματα, ακόμα περίοπτα.
Οχι μόνον η βία χωρίς στόχο δεν επεκράτησε, αλλά οι μαθητές με τα λουλούδια και τα τραγούδια τους απέδειξαν ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν στόχος. Στόχος ήταν και είναι το απάνθρωπο (κι όχι μόνο για τους νέους) σύστημα. Αυτό ήταν και είναι άκρως επικίνδυνο φαινόμενο κι έπρεπε να σταματήσει αμέσως.
Αρχισαν λοιπόν κάτι «τυχαίοι» πυροβολισμοί, βιτριόλιασαν τη συνδικαλίστρια εργάτρια, κυρία Κωνσταντίνα Κούνεβα, γάζωσαν την κλούβα των ΜΑΤ με καλάσνικωφ και, τέλος, γάζωσαν επίσης με σκοπό τον φόνο τους τρεις αστυνομικούς, αφήνοντας βαρειά πληγωμένο τον κ. Διαμαντή Μαντζούνη.
Θαύμα! Ξανάχουμε χρήσιμη τρομοκρατία. Οι ενδείξεις ζωής που (με αραιά χτυπήματα στο παρελθόν, μετά τους Ολυμπιακούς) άφηνε να διαφανούν η λανθάνουσα αλητεία απέκτησαν αίφνης σάρκα και οστά, η τρομοκρατία αναβίωσε -στόχοι στα κρεβάτια σας, έρχεται ο «Επαναστατικός (τρομάρα του) Αγώνας».
Το μόνον που υπερβαίνει τη βία χωρίς στόχο (των μπαχαλάκηδων και των βαλτών) είναι η φασιστική βία με στόχο (μέσω του χτυπήματος αστυνομικών, πολιτικών, πολιτών πλουσίων ή φτωχών, συνδικαλιστών και άλλων) τον λαό, το λαϊκό κίνημα, την αστική δημοκρατία (και την προοπτική εξέλιξής της επί το φιλολαϊκότερον, ακόμα και την προοπτική ανατροπής της προς το σοσιαλιστικό της στάδιο).
Ουρά του κράτους και μαύρη χειρ του παρακράτους οι κουμπουροφόροι βγαίνουν στους δρόμους για να στείλουν τον κόσμο στο σπίτι του. Οπως οι ύαινες έτσι κι αυτοί χρειάζονται πτώματα ώστε να στήσουν γύρω τους τον χορό της σύγχυσης. Με ενορχηστρωμένα σε αυτή την προοπτική τα πρόθυμα κανάλια που αρχίζουν να μηρυκάζουν γλυκά κατηγορίες (όπως αυτήν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων») που βάζουν στον ίδιο παρονομαστή τις διαδηλώσεις των νέων με τους κουμπουροφόρους.
Στον αισχρόν αυτό ρόλο πρωτεύει η ακροδεξιά απόφυση του δικομματισμού, το ΛΑΟΣ, ζητώντας από τη μια να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και καλώντας από την άλλη τους αστυνομικούς σε αντιδιαδηλώσεις. Αν οι φασίστες κουμπουροφόροι θέλουν να ενεργοποιήσουν τον φόβο για να στείλουν τον κόσμο πίσω στους καναπέδες του, έντρομον ή αδιάφορον, η ακροδεξιά πολιτική τους κάλυψη ολοκληρώνει τη δουλειά επικαλούμενη τον νόμο (του κράτους) και την τάξη (του παρακράτους).
Ουδέποτε ο δικομματισμός έπαιξε με τη φωτιά παίζοντας με την τρομοκρατία και την αντιτρομοκρατία, διότι, παρά τις απώλειες σε ανθρώπους, οι στόχοι του να κρατά υπό καθεστώς φόβου τον λαό με σκιάχτρα σαν τους Κουφοντίνες και τους Ξηρούς ήταν πάντα προέχοντες.
Σε αυτήν την υπόθεση όσο πιο μεγάλα ψέματα λέγονται κυρίως μέσω του υπ' αριθμόν ένα εχθρού του λαού, τα χειραγωγούμενα ΜΜΕ, τόσον πιο πιστευτά γίνονται.
Το παιχνίδι έχει παιχτεί πολλές φορές. Κι έχει επιτύχει σχεδόν όλες. Τα κουμπούρια σκοτώνουν τα αιτήματα, η Αριστερά συκοφαντείται, ο κόσμος μουδιάζει και πολλοί πάνε σπίτια τους.
Το μόνον που ίσως να 'ναι διαφορετικό αυτή τη φορά είναι η πιθανότης να μην τσιμπήσει η νεολαία, να μη φάει αμάσητο αυτό το κόλπο της άρχουσας τάξης. Οχι τόσον διότι το παίγνιον αυτό έχει παιχτεί πολλές φορές -δεν έχει σε τέτοιο βάθος μνήμη η πληθύς της νεολαίας- αλλά διότι οι νέοι σήμερα επικοινωνούν μεταξύ τους αλλιώς, έξω απ' το μέινστρημ του χειραγωγούμενου Τύπου, δεν τους έχει κάνει (ακόμα τουλάχιστον) το μυαλό πιλάφι η προπαγάνδα και η διαφήμιση.
Οσο για εμάς (εσάς) τους παλαιότερους, όλοι κατά βάθος γνωρίζουμε. Μπορεί συχνά να επιλέγουμε το πρόσχημα που μας χρειάζεται για να μην επιλέξουμε, όμως κατά βάθος όλοι γνωρίζουμε. Πολλά, εδώ και πολύν καιρό...
*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/01/2009

To ΒΒC, εκφράζει φόβους για αναβίωση της πολιτικής τρομοκρατίας, μέσα στο ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα

Τι μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ

ΛΟΝΔΙΝΟ: H επίθεση εναντίον των αστυνομικών στα Εξάρχεια προβάλλεται με πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο και στις ιστοσελίδες σχεδόν όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Κάποια από αυτά, όπως το ΒΒC, εκφράζουν φόβους για αναβίωση της πολιτικής τρομοκρατίας, μέσα στο ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα μετά τον φόνο του νεαρού μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό.
Ο συσχετισμός είναι αναπόφευκτος κατά τη γαλλική «Liberation», η οποία χαρακτηρίζει το περιστατικό «επακόλουθο των άνευ προηγουμένου ταραχών» του Δεκεμβρίου. Και επισημαίνει, στηριζόμενη σε «εκτιμήσεις ειδικών», ότι η η οργάνωση που εκ πρώτης όψεως ενοχοποιείται, δηλαδή ο «Επαναστατικός Αγώνας», εμφανίζεται ως «συνέχεια της “17 Νοέμβρη”».
Προχωρώντας ακόμη περισσότερο την ανάλυσή της περί «κοινωνικής αναταραχής» στην Ελλάδα, τονίζει ότι «αρκετά σχολεία και πανεπιστήμια βρίσκονται ακόμη υπό κατάληψη, εν μέσω ενός κύματος διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας».
Δημοσιεύονται αναλυτικά ρεπορτάζ για το περιστατικό και για την κατάσταση της υγείας του αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη ο οποίος δέχθηκε την επίθεση. Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της στηρίζεται σε μία έδρα.


*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" 6.1.2009

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

Έρευνα για την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες.









Η ποιότητα ζωής δεν είναι ίδια σε όλη την Ευρώπη
Έρευνα για την ποιότητα ζωής στην Ευρώπη αποκαλύπτει
σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις χώρες.
Η έρευνα, που πραγματοποίησε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), αποκαλύπτει σημαντικές ανισότητες μεταξύ των παλαιών και των νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και μεταξύ Βορρά και Νότου.
Η αγοραστική δύναμη στα νέα κράτη μέλη και στις υποψήφιες χώρες (μόλις 55 %) είναι πολύ κατώτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η αναλογία των ατόμων που είναι μερικές φορές αναγκασμένα να στερούνται ουσιώδη αγαθά (π.χ. επαρκή θέρμανση, καινούργια ρούχα και ετήσια άδεια) είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτές τις χώρες απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ένωση.
Οι ανισότητες αυτές αντικατοπτρίζονται, επίσης, στις συνθήκες στέγασης. Οι κάτοικοι των νέων χωρών της ΕΕ κατοικούν, εν γένει, σε ιδιόκτητα σπίτια (έναντι του 40 % στις παλαιότερες χώρες της ΕΕ)· αυτά, όμως, βρίσκονται συνήθως σε χειρότερη κατάσταση. Έτσι, το 42 % των Ρουμάνων αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την παλαιότητα των κατοικιών, έναντι του 9 % μόνον των Φινλανδών.
Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η έρευνα αποκαλύπτει ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης (με εξαίρεση την Ισπανία) και στις αγροτικές περιοχές. Οι μισοί σχεδόν από τους φτωχότερους κατοίκους των νέων χωρών της ΕΕ δυσκολεύονται να πληρώσουν μια επίσκεψη στον γιατρό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δυτική Ευρώπη είναι 31 %. Τα προβλήματα αυτά έχουν οξυνθεί εξαιτίας της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Στις νέες χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, ο βαθμός ικανοποίησης από τις συνθήκες ζωής είναι χαμηλότερος, ενώ οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών είναι οι πλέον ικανοποιημένοι.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι οι κάτοικοι των νέων κρατών μελών που δηλώνουν αισιόδοξοι, σε αντίθεση με τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Πορτογάλους, τους Ούγγρους και τους Βούλγαρους. Συνολικά, το ποσοστό των αισιόδοξων μειώθηκε από 64 % κατά την έρευνα του 2003 σε 55 % σήμερα.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας .
Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: Η ΕΕ επενδύει στους ανθρώπους
Περισσότερα γι΄αυτό το θέμα
Κοινωνικές αλλαγές σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία
Μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς

02/01/2009
Europa Ευρωπαϊκή Επιτροπή
http://ec.europa.eu/news/environment/090102_1_el.htm

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών στα Εξάρχεια


Δολοφονική επίθεση με Καλάσνικοφ δέχθηκε στις 03.05 τα ξημερώματα αστυνομική δύναμη, που εκτελούσε υπηρεσία για τη φύλαξη του υπουργείου Πολιτισμού στη διασταύρωση των οδών Ζαΐμη και Κουντουριώτη στα Εξάρχεια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας 20χρονος αστυνομικός.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τουλάχιστον δύο άτομα όπως αναφέρουν οι πρώτες μαρτυρίες. Ο 20χρονος αστυνομικός τραυματίστηκε στο στήθος και στο μηρό αλλά σώθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ βολίδες βρέθηκαν πάνω στον ασύρματό του και σε άλλον εξοπλισμό που έφερε.
Διακομίστηκε αμέσως στον "Ερυθρό Σταυρό" όπου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, φέρεται ότι πιθανότατα έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν πάνω από 15 κάλυκες , ενώ πιθανότατα οι δράστες έχουν χρησιμοποιήσει και δεύτερο όπλο που είναι μάλλον πιστόλι.
Οι κάλυκες έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν προέρχονται από το ίδιο όπλο με το οποίο άγνωστοι είχαν πυροβολήσει επίσης με Καλάσνικοφ εναντίον της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Κοκκινοπούλου στου Ζωγράφου με βολές που είχαν ριχθεί μέσα από το χώρο της Πολυτεχνειούπολης.
Αμέσως μετά τη νέα επίθεση σήμερα τα ξημερώματα ολόκληρη η περιοχή των Εξαρχείων αποκλείστηκε από την αστυνομία ,ενώ ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή οι οποίες προβαίνουν σε προσαγωγές υπόπτων.
Αρχικά ομάδα νεαρών επιχείρησε να αντιδράσει στην οδό Στουρνάρη όπου σημειώθηκαν επεισόδια και οι αστυνομικές δυνάμεις τους διέλυσαν με τη χρήση δακρυγόνων.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 40 προσαγωγές ,ενώ οι επιχειρήσεις της αστυνομίας συνεχίζονται.
Στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο αστυνομικός βρίσκονται ο υπουργός και ο υφυπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Παναγιώτης Χηνοφώτης, ενώ τις επιχειρήσεις της αστυνομίας συντονίζει ο αρχηγός Βασίλης Τσιατούρας.
Πηγή: Express.gr 05/01/09-07:00

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

«Πεθαίνουμε στα ερείπια», λέει o 23χρονος Παλαιστίνιος, περιγράφοντας τον εφιάλτη στη Γάζα


Ένας μπλόγκερ και τρεις διανοούμενοι από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη εκφράζουν τις - διαφορετικές - απόψεις τους για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στη Μέση Ανατολή
Χωρίς τρόφιμα, χωρίς φάρμακα, χωρίς ελπίδα...
«Πεθαίνουμε στα ερείπια», λέει στα «ΝΕΑ» 23χρονος Παλαιστίνιος, περιγράφοντας τον εφιάλτη στη Γάζα


«Πεθαίνουμε στα ερείπια
χωρίς τρόφιμα και φάρμακα και,
κυρίως, χωρίς ελπίδα».
Ο 23χρονος Σάμεχ από την Πόλη της Γάζας μας μιλάει για την εφιαλτική κατάσταση στα σπίτια, στους δρόμους και στα νοσοκομεία. Και τρεις διανοούμενοι από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη εκφράζουν τις- διαφορετικές- απόψεις τους για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στη Μέση Ανατολή
«Ζω στο κέντρο της Πόλης της Γάζας», μας λέει ο Σάμεχ Χαμπίμπ, που διατηρεί ιστολόγιο όπου περιγράφει καθημερινά τα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας. Η φωνή του ακούγεται καθαρά στο τηλέφωνο, όπως ακούγεται και η αγωνία του. «Δεν έχουμε ηλεκτρικό παρά μόνο 1-2 ώρες την ημέρα. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα, καθώς τώρα καταναλώνουμε ό,τι έχει μείνει στις αποθήκες. Υπό νορμάλ συνθήκες, για τον ανεφοδιασμό της Γάζας χρειάζονταν καθημερινά περίπου 500 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα. Τώρα μπαίνουν μόνο περίπου 30 φορτηγά κάθε τρεις ημέρες. Οι ποσότητες είναι ελάχιστες για τον πληθυσμό του 1,5 εκατομμυρίου».

Αυτές τις ημέρες πηγαίνει συνέχεια στα νοσοκομεία, συνοδεύοντας φίλους του τραυματίες. «Δεν έχουμε φάρμακα, επιδέσμους, αναλώσιμα, αλλά κυρίως δεν υπάρχουν γιατροί ειδικευμένοι. Δεν υπάρχουν χειρουργοί, τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι χρειάζονται χειρουργεία». Μιλάει για τους βομβαρδισμούς της προηγούμενης ημέρας: «Τα ξημερώματα της Παρασκευής έγινε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις. Μας βομβάρδιζαν επί ώρες με πολύ ισχυρές οβίδες, ανάλογες με εκείνες που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν. Πώς λένε μετά ότι δεν θέλουν αμάχους θύματα;». Και τι κάνετε στη διάρκεια των βομβαρδισμών; «Τίποτα. Μένουμε μέσα στο σπίτι- μια και δεν υπάρχουν καταφύγια- και ανοίγουμε διάπλατα τα παράθυρα προκειμένου, αν δεν πέσει βόμβα πάνω μας, να μην τραυματιστούμε από τα θραύσματα των τζαμιών. Δεν είναι χρήσιμο να βγούμε στον δρόμο, διότι εκεί κινδυνεύουμε περισσότερο- ένας φίλος μου σκοτώθηκε έτσι». Τι συζητούν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι στη Γάζα; «Τους φόβους μας, τις ανησυχίες μας, τι θα συμβεί στην περίπτωση χερσαίας επίθεσης, πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά μας, πώς θα προστατευθούμε εμείς- δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούμε, δεν μας έχει μείνει καμιά ελπίδα, πεθαίνουμε στα ερείπια. Κανείς δεν είναι ασφαλής, τα χτυπήματα γίνονται αδιακρίτως- το σπίτι μιας φιλικής οικογένειας 15 ανθρώπων, κοντά στο δικό μου, χτυπήθηκε χωρίς να βρίσκεται δίπλα σε στόχο της Χαμάς. Ο φίλος μου, ο οποίος τραυματίστηκε, μου περιέγραψε πως από την έκρηξη το σώμα του πετάχτηκε πολλά μέτρα στον αέρα και μετά έσκασε στο έδαφος- τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση και δεν περιμένει βοήθεια από πουθενά».
www.gazatoday.blogspot.com
Το μπλογκ του Σάμεχ Χαμπίμπ στη διεύθυνση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

«Έφυγε» η δημοσιογράφος και συγγραφέας Φρίντα Μπιούμπι

Σπουδαία και πάντα διακριτική

Πέθανε χθες σε ηλικία 70 ετών, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, η δημοσιογράφος Φρίντα Μπιούμπι. Η κηδεία της, σύμφωνα με επιθυμία της, θα πραγματοποιηθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Η Φρίντα Μπιούμπι γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938 και σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Στις ΗΠΑ ξεκίνησε και τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία, συνεργαζόμενη με διάφορα έντυπα, ενώ από το 1967 έδινε ανταποκρίσεις για το περιοδικό «Γυναίκα».
Το 1973 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε τη συνεργασία της με το περιοδικό «Γυναίκα», δημοσιεύοντας έρευνες, σχόλια, χρονογραφήματα και ελεύθερο ρεπορτάζ.
Το 1974 συνεργάστηκε με το περιοδικό «Τετράδιο» και στη συνέχεια με την εφημερίδα «Αθηναϊκή», την «Καθημερινή» και από το 1976 με το «Βήμα» και τον «Ταχυδρόμο».
Επίσης, διετέλεσε διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης του « Reader's Digest».
Η Φρίντα Μπιούμπι άφησε και πλούσιο συγγραφικό έργο. Έγραψε, κυρίως, μυθιστορήματα, διηγήματα και βιογραφίες, μεταξύ των οποίων τα 13 Φεγγάρια, Σχέσεις οργής, Και το όνειρο πάγωσε.
Η Φρίντα Μπιούμπι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, ήταν ευγενής άνθρωπος με σημαντική δημοσιογραφική διαδρομή και συγγραφικό έργο, πολύ αγαπητή τόσο στους συναδέλφους της όσο και στους φίλους της.
«Σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης και πετυχημένης επαγγελματικής της διαδρομής, η Φρίντα Μπιούμπι πρόσφερε ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο και ως δημοσιογράφος και ως συγγραφέας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε -και μάλιστα δικαιολογημένα- ότι άφησε πίσω της μία σχολή στην οποία θήτευσαν πολλοί νεώτεροι δημοσιογράφοι. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της» πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος.
*από το in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων





Γεύμα Αγάπης

Παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη στρώθηκε το καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι στο Κέντρο Υποδοχής της Αθήνας, το οποίο ο Ν. Κακλαμάνης χαρακτήρισε «φωλιά ευαισθησίας και αγάπης».
Στον αύλειο χώρο του Κέντρου εκατοντάδες συμπολίτες μας γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα, άκουσαν ζωντανή μουσική και πήραν πρωτοχρονιάτικα δώρα.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης μαζί με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λευτέρη Σκιαδά συνομίλησαν με τον κόσμο και αντάλλαξαν μαζί τους ευχές για τη νέα χρονιά.
Ο δήμαρχος Αθηναίων σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Εδώ βρίσκεται η φωλιά της ευαισθησίας και της αγάπης. Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς νομίζω βρίσκουν το νόημά τους στο Ίδρυμα Αστέγων.

Όλο το Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί κατορθώσαμε το 2008 μετά το Κοινωνικό Παντοπωλείο, να ανοίξουμε δύο νέες δομές, το Κοινωνικό Φαρμακείο και την Αθηναϊκή Αγορά. Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2009 θα έχουμε ολοκληρώσει και το Ξενοδοχείο των φτωχών.
»Το κοινωνικό δίκτυο του Δήμου της Αθήνας είναι μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπου κι αν ψάξετε δεν θα βρείτε παρόμοια ολοκληρωμένη δομή.
»Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στο Κέντρο Αστέγων, τις εθελόντριές μας, οι οποίες αντί να είναι με τις οικογένειές τους είναι σήμερα εδώ, γιατί έχουν κάνει το Ίδρυμα δεύτερη οικογένειά τους και τον φίλο και συνάδελφό μου, Λευτέρη Σκιαδά».
Ο Δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε ότι το ίδρυμα Αστέγων εκτός από ευαισθησία και αγάπη που προσφέρει με ρουχισμό και τροφή, είναι ίσως ο βασικός λόγος που στο κέντρο της Αθήνας η μικρή και μεσαία εγκληματικότητα είναι πολύ περιορισμένη. «Διότι όταν ο φτωχός μετανάστης βρει να φάει και να ντυθεί δεν έχει ανάγκη να κλέψει» σημείωσε.
Ο κ. Σκιαδάς τόνισε: «Περισσότεροι από 800 άνθρωποι σήμερα θα πάρουν τα δώρα τους, θα έχουν ξεχωριστό γεύμα και θα γλεντήσουν μαζί μας. Κάθε χρόνο μπορεί τα άτομα να αυξάνονται, ταυτόχρονα όμως αυξάνεται η ευαισθησία των πολιτών της Αθήνας, που βοηθούν τη λειτουργία του Ιδρύματος Αστέγων».
Το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων έχει κάθε μέρα τις πόρτες του ανοιχτές σε όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη. Παρέχει καθημερινά μερίδες φαγητού σε περίπου 1.500 άπορους και άστεγους, Έλληνες και αλλοδαπούς, από το Κέντρο Σίτισης του Ιδρύματος.
Αθήνα - Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009 [ 15:13 ]
Σχετικοί Σύνδεσμοι
Δήμος Αθηναίων

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...