............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Μαριναλέδα στην Ανδαλουσία, μία αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα 2.700 ανθρώπων περικυκλωμένη από ελαιώνες...




Η κοινότητα Μαριναλέδα (Marinaleda), το μικρό "γαλατικό χωριό" που αντιστάθηκε στην επέλαση του καπιταλισμού αποδεικνύει ότι η παέγια μπορεί να τρώγεται πάντα ζεστή αλλά η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο…
Εν μέσω κρίσης ο γραφικός "κομμουνιστικός παράδεισος" της Ανδαλουσίας που εδώ και δεκαετίες χλευάζει τις αξίες της ελεύθερης αγοράς γίνεται σήμερα νούμερο ένα προορισμόςγια τους άνεργους και άστεγους Ισπανούς Πόλος έλξης Μία αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα 2.700 ανθρώπων περικυκλωμένη από ελαιώνες η Μαριναλέδα υπερηφανεύεται ότι ≪έχει εμβολιαστεί απέναντι στην ύφεση που πλήττει τη χώρα της Ιβηρικής. Την ώρα που η ανεργία στην Ισπανία άγγιξε πρόσφατα το ποσοστό ρεκόρ του 17,4% και η ≪φούσκα≫ του κτηματομεσιτικού κλάδου έσκασε με θόρυβο, το γραφικό χωριουδάκι γίνεται πόλος έλξης.
Η Βανέσα Ρομέρο είναι μία απότους δεκάδες Ισπανούς που τους τελευταίους μήνες ≪τα μάζεψαν≫ και εγκατέλειψαν τη Βαρκελόνη και άλλες μεγάλες ισπανικές πόλεις για να εγκατασταθούν εκεί. Το Νοέμβριο απολύθηκε από το εργοστάσιο στο οποίο εργαζόταν και ο σύζυγός της ήταν ένα απότα χιλιάδες θύματα της κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο. Σήμερα και οι δύο εργάζονται για την "κοινότητα" και κερδίζουν περί τα 1.100 ευρώ έκαστος.



Juán Manuel Sánchez Gordillo,
Alcalde de Marinaleda.....


Ποιο είναι, λοιπόν, το μυστικό της Μαριναλέδα;
Η συνταγή είναι απλή απαντάει ο εγκέφαλος του εγχειρήματος ο δήμαρχος της πόλης Χουάν Μανουέλ Σάντσες Γορδίγιο, ως άλλος… Φιντέλ Κάστρο.Την ώρα που η υπόλοιπη Ισπανία έπαιρνε χαμηλότοκα δάνεια για να αγοράσει υπερτιμημένα σπίτια, οι κάτοικοι της Μαριναλέδα έχτιζαν μόνοι τους σπίτια με φθηνάυλικάτηςκοινότηταςκαι με βοήθεια από τους συμπατριώτες τους Οταν, μάλιστα, κάποιος έχανε τη δουλειάτου, τον προσλάμβανε αμέσως ο "συνεταιρισμός".
Οι άνθρωποι εκεί χτίζουν μόνοι τους εργατικές κατοικίες καλλιεργούν λαχανικά και απολαμβάνουν τα οφέλη μιας ήρεμης και ασφαλούς ζωής σε μια πόλη χωρίς Αστυνομία.
Η ≪κομμουνιστική επανάσταση≫ ξεκίνησε το 1991, όταν η τοπική κυβέρνηση με τη βοήθεια των κατοίκων απαλλοτρίωσε την περιουσία ενός αριστοκράτη τηςπεριοχής και την παραχώρησε στην κοινότητα. Εκτοτε μετατράπηκε σε σύμβολο της επανάστασης…
Πρωτεργάτης της ο επί τρεις δεκαετίες δήμαρχος της Μαριναλέδα, μια αγαπητή όσο και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. "Ολοι πίστευαν ότι η αγορά είναι ο Θεός που κάνει τα πάντα να δουλεύουν στην εντέλεια. Το να μιλάει κανείς για παρέμβαση του κράτους στην οικονομία ισοδυναμούσε κάποτε με θανάσιμο αμάρτημα.
Τώρα διαπιστώνουμε ότι ο άνθρωπος πρέπει να βάλει χέρι στην οικονομία",
λέει ο 53χρονος κ. Γορδίγιο, ένας εκκεντρικός λαϊκιστής ηγέτης με δικό του εβδομαδιαίο σόου στο τοπικό κανάλι. Εχει φυλακιστεί επτά φορές έχει επιζήσει από δύο απόπειρες δολοφονίας και στηρίζει τον αγώνα αυτοδιάθεσης των Σαχραουί στη Δυτική Σαχάρα!

*της Νατάσας Παυλοπούλου από την εφημ. "Ελεύθερος Τύπος" Σάββατο 9.5.09




Marinaleda, Ισπανία
Mayor - Δήμαρχος
Juan Manuel Sánchez Gordillo (IU)

Marinaleda είναι μια πόλη και municipio της επαρχίας της Σεβίλλης, στην Ανδαλουσία, Ισπανία.
Το 2005 ο πληθυσμός της ήταν 2.655 κατοίκους (1.345 άνδρες, 1.310 γυναίκες).
Η δημοτική έκταση 25 τ.χ. και την πυκνότητα του πληθυσμού είναι 106,2.

Seville
Marinaleda ανήκει στην Comarca της Estepa και βρίσκεται μεταξύ της πόλης και αυτό το τελευταίο Écija, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας της Σεβίλλης, στη λεκάνη του ποταμού Genil.
Τοπική αυτοδιοίκηση
Marinaleda έχει μακρά παράδοση του κοινωνικοπολιτικού αγώνα από τις γεωργικές εργατών, η οποία έχει επηρεάσει αποφασιστικά την επίτευξη των διαφορετικών πολιτικών και κοινωνικών προκαταβολές.
(Συλλογική για την ενότητα των εργαζομένων - Ανδαλουσίας Αριστερό Μπλοκ), από το 1979 μέχρι το 1986, όταν εντάχθηκε ΤΕΜΑΧΙΣΜΕΝΩΝ Ενωτικής Αριστεράς που έχει έκτοτε το κυβερνών κόμμα (, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της σύνθεσης των IU της Τοπικής υποκατάστημα είναι βασικά μέλη των CUT-ΒΑΙ).

Σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου
Juan Manuel Sánchez Gordillo (Δήμαρχος)
Rafaela Vázquez Jiménez
Rafaela Jiménez Vázquez
Antonio Sánchez Hinojosa
Antonio Sánchez Hinojosa
Juanita Sánchez Aires Juanita Sánchez Aires

* Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



BIENVENIDOS A LA PAGINA OFICIAL DE MARINALEDA, AQUI ENCONTRARAS TODA LA INFORMACION DE LA COMARCA, DIAGRAMADA EN DIFERENTES SECCIONES UBICADAS EN EL MARGEN IZQUIERDO (DATOS GENERALES, LAS LUCHAS, POLITICA, DEMOCRACIA SOCIAL, FIESTAS E UTOPIA), COMO VERAN CADA VEZ QUE SELECCIONAMOS UNA SECCION DE LAS RECIEN NOMBRADAS SE EXPANDEN HACIA ABAJO LAS SUBSECCIONES PARA UNA MEJOR NAVEGACION. TAMBIEN HAY UNA SECCION DE ACONTECIMIENTOS SEMANALES, DONDE AHI SE IRAN VOLCANDO LAS INFORMACIONES MAS ACTUALIZADAS QUE SUCEDAN EN NUESTRA COMARCA.
http://www.marinaleda.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...