............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Εμπάθεια και αλαζονική συμπεριφορά του κ. Δημάρχου Αθηναίων απέναντι στους εργαζομένους του Δήμου...

Κ α τ α γ γ έ λ λ ε ι
"Η Ανοιχτή Πόλη" στο Δημοτικό Συμβούλιο


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 30/03/2009 οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης έθεσαν σε προ ημερησίας συζήτηση, το ζήτημα της ακύρωσης της απόφασης σύμφωνα με την οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι στερούνταν τη δυνατότητα να ασκούν προσφυγές, το ζήτημα της λειτουργίας της νομική υπηρεσία του Δήμου, με αφορμή προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το ζήτημα των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή των Ελληνορώσων.
Στη αρχή του δημοτικού συμβουλίου, ο Ν. Κακλαμάνης, ενημέρωσε το σώμα για τη συνέντευξη που δόθηκε από κοινού με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, και την πρόταση που κατατέθηκε, σχετικά με τον αδόμητο χώρο στη συμβολή της Χαρ. Τρικούπη και Ναυαρίνου.
Η Ελένη Πορτάλιου, σχετικά με το θέμα, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι εξελίξεις είναι σε θετική κατεύθυνση. Νομίζουμε ότι αξίζει να αναφερθούμε στις πρωτοβουλίες των κατοίκων των Εξαρχείων, που με το ενδιαφέρον τους και το χρόνο που έδωσαν κατάφεραν να ομορφύνουν μια γωνία της πόλης και να συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτήν την εξέλιξη. Θεωρούμε ότι, στην συζήτηση που θα γίνει στην συνέχεια, πρέπει να κληθούν οι συλλογικότητες των κατοίκων, όπως για παράδειγμα οι σύλλογοι στα Προσφυγικά, για να καταθέσουν και αυτοί τις απόψεις τους».

Ο Ρήγας Αξελός, σχετικά με τη δυνατότητα προσφυγής των δημοτικών συμβούλων, μεταξύ άλλων είπε: «Ως γνωστόν, προηγούμενη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θεωρούσε ότι η ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου δεν αρκεί από μόνη της για να εγκαθιδρυθεί έννομο συμφέρον για την άσκηση τέτοιων προσφυγών.
Η δημοτική αρχή τότε «πανηγύριζε» θεωρώντας ότι με βάση αυτή την γνωμοδότηση μπορεί να στερήσει στους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να κάνουν την δουλειά τους. Να ελέγχουν την νομιμότητα των πράξεων της δημοτικής πλειοψηφίας.
Η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ακυρώνει αυτήν την απόφαση και αναφέρει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις πράξεις της διοίκησης αλλά έχουν υποχρέωση να προβαίνουν σε έλεγχο της νομιμότητας»
Στη συνέχεια θέτοντας το θέμα της λειτουργίας της νομικής υπηρεσίας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κατά τη συνεδρίαση της 17-12-2007, λήφθηκε απόφαση για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου ως προς τη Νομική Διεύθυνση. Τότε, είχαμε υποστηρίξει ότι εκείνη η εισήγηση της δημοτικής αρχής, ήταν προβληματική και είχαμε ζητήσει την αναβολή λήψης της απόφασης, προκειμένου να προφυλαχθεί ο δήμος από τέτοιες άστοχες αποφάσεις.
Το αποτέλεσμα ήταν δυο μήνες μετά τη λήψη της, να ακυρωθεί αυτή η απόφαση από την Επιτροπή του άρθρου 152 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και να εμπλακεί ο Δήμος σε μια σειρά δικαστικών ενεργειών. Τώρα αναμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, γνωρίζοντας ότι η εισήγηση είναι υπέρ της απόρριψης της αίτησης ακύρωσης του Δήμου. Παρ΄ όλα αυτά, με βάση αυτή την ακυρωμένη απόφαση, έχουν απολυθεί δυο δικηγόροι και συνεχίζεται η ίδια πρακτική.
Θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρή ευθύνη του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, για το γεγονός ότι ο Δήμος σύρετε σε τέτοιες δικαστικές διαδικασίες, που τον εκθέτουν και δημιουργούν πρόβλημα και αναστάτωση στην ίδια τη νομική υπηρεσία, η οποία αποτελούσε κεντρικό άξονα του Δήμου και σημείο αναφοράς για τους άλλους ΟΤΑ της χώρας.
Μήπως τελικά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η Νομική Υπηρεσία, έχει ως συνέπεια να οδηγούνται δικαστικές υποθέσεις του Δήμου σε δικηγορικές εταιρίες και να καταβάλει έτσι ο Δήμος μεγάλα χρηματικά ποσά;»

Σχετικά με το θέμα των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, ο Ρήγας Αξελός, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πληροφορηθήκαμε ότι την περασμένη βδομάδα, έληξαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου 100 εργαζομένων της Δ/νσης Καθαριότητας που απασχολούνται στον καθαρισμό των λόφων και των αλσών του Δήμου. Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη ριζική μας διαφωνία με το καθεστώς των συμβασιούχων, την επισφαλή εργασία με μειωμένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δυστυχώς στον Δήμο Αθηναίων, το καθεστώς των συμβασιούχων, όχι μόνο δεν περιορίζεται, αλλά αποτελεί τη βασική πολιτική κάλυψης των αναγκών σε προσωπικό .

Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και στη διεύθυνση Καθαριότητας οι συμβασιούχοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Αντί λοιπόν να καταγραφούν οι πάγιες ανάγκες σε εργατικό προσωπικό και να προκηρυχτούν οι θέσεις ώστε να προσληφθούν μόνιμοι υπάλληλοι, επί χρόνια συνεχίζεται αυτό το καθεστώς της αδιαφάνειας και της ομηρείας των εργαζομένων.
Με δεδομένο λοιπόν ότι οι ανάγκες καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ιδίως από αυτή τη χρονική περίοδο και μετά, που η χρήση τους από τους δημότες αυξάνεται , είναι μόνιμες και με δεδομένη τη λήξη της σύμβασης, θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε: με ποιο προσωπικό πραγματοποιείται ο καθαρισμός των λόφων και των αλσών μετά τη λήξη των συμβάσεων, αν θα γίνουν νέες συμβάσεις , πότε θα συναφθούν και πόσο διάστημα θα καλύπτουν»
Τέλος, ο Ρήγας Αξελός, επανέφερε το ζήτημα του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου, του κινηματογράφου «ΑΣΤΡΟΝ» στους Αμπελόκηπους.
Η Ελθήνα Αγγελοπούλου, θέτοντας τα θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στην περιοχή των Ελληνορώσων, μεταξύ άλλων τόνισε: «Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν λάβει χώρα σειρά κινητοποιήσεων πολιτών της Αθήνας σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στα Πατήσια, στου Γκύζη-Πολύγονο και στην περιοχή Ελληνορώσων. Μάλιστα στις δύο τελευταίες περιπτώσεις οι πολίτες έθεσαν εκτός λειτουργίας μόνοι τους κεραίες, η μία εκ των οποίων, στου Γκύζη, βρισκόταν πάνω σε δημόσιο κτίσμα, υδραγωγείο επί της οδού Τσαλδάρη και Κρέσνας.

Σε πολλές από τις περιπτώσεις που απασχολούν του κατοίκους των περιοχών που αναφέραμε, οι κεραίες είναι πολλαπλές. Δηλαδή σε μία ταράτσα υπάρχουν 2 και τρεις κεραίες γεγονός που καθιστά πολύ πυκνότερο το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Γνωρίζουμε τους νομικούς περιορισμούς που επιβάλουν στον δήμο να μην μπορεί πάντα να κινηθεί άμεσα για την απομάκρυνση παράνομων κεραιών.
Τι μπορεί λοιπόν να πράξει ο δήμος άμεσα;
Τι ζητούν οι πολίτες από τον δήμο;
1. Πρώτον να προβεί στην απομάκρυνση κεραιών χωρίς πολεοδομική άδεια. Και είναι πολλές. Στην Ελληνορώσων για παράδειγμα συναντήσαμε τρεις κεραίες πάνω σε αυθαίρετη οικοδομή σταματημένη από την πολεοδομία.
2. Δεύτερον ο δήμος θα έπρεπε να ενεργοποιήσει το νομικό του τμήμα ενάντια σε κεραίες καθώς για τους πολίτες είναι πολύ δύσκολο και κυρίως δαπανηρό να το πράξουν. Άλλωστε η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία της υγείας των δημοτών είναι ευθύνη του Δήμου. 3. Τέλος και επειδή όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι η απομάκρυνση κεραιών δεν είναι η λύση, ο Δήμαρχος και με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΚΕ θα έπρεπε να μπει μπροστά σε έναν αγώνα για την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την εγκατάσταση κεραιών στις κατοικημένες περιοχής, με άξονα:
* την πτώση των επιτρεπόμενων ορίων, από 33volt/μέτρο στο 1 που είναι στο Παρίσι ή στο 0,6 που είναι στο Βέλγιο.
* την αλλαγή της τεχνολογίας του δικτύου.
* ενιαίο δίκτυο για όλες τις εταιρείες. Πρόσφατα έγινε συμφωνία χρήσης κοινών δικτύων κινητής τηλεφωνίας Μεταξύ Vodafone-Telefonica για Ισπανία, Βρετανία, Γερμανία και Ιρλανδία. Μάλιστα τα δημοσιεύματα μιλάνε για μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από αυτή την κοινή χρήση δικτύων. Αυτό σημαίνει ότι μια αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ των τριών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα μπορούσε να εξοικονομήσει ταυτόχρονα και τα απαραίτητα κεφάλαια για ένα καλύτερο και λιγότερο επικίνδυνο δίκτυο.
Αυτές και πολλές ακόμη προτάσεις, που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα μπορούσαν να δώσουν μια ουσιαστική λύση σε μια αγνώστων διαστάσεων απειλή για τη δημόσια υγεία».
Τέλος, η Ελένη Πορτάλιου τοποθετούμενη σχετικά με την πρόταση του Κ. Σκανδαλίδη, να μετατραπεί το κτήριο του Πολυτεχνείου σε Μουσείο, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Πρώτον, θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πολεοδομούμε στο πόδι, τη στιγμή που υπάρχει ρυθμιστικό σχέδιο, γενικό πολεοδομικό κτλ.
Δεύτερον, θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα ότι τόσο οι καθηγητές του Πολυτεχνείου όσο και οι φοιτητές, ομόφωνα έχουμε λάβει απόφαση ριζικά αντίθετη με την μετατροπή του Πολυτεχνείου σε μουσείο.
Θεωρούμε ότι το Πολυτεχνείο πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ζωντανής διδασκαλίας και έρευνας, ότι η ιστορική και συλλογική μνήμη υπηρετείται με το να παραμείνει το Πολυτεχνείο κτήριο διδασκαλίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...