............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Αλ. Τσίπρας ζητά την παραίτηση του Δημάρχου Αθηναίων από το αξίωμά του


ΣΥΝ-
Ανακοίνωση
της Δημοτικής Κίνησης
"Ανοιχτή Πόλη"

Σε μια συνολική τοποθέτηση αποτίμησης και κριτικής της πολιτικής της δημοτικής αρχής, με αιχμές την πολιτική της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της ανάπλασης στο Βοτανικό και τις πραξικοπηματικές κινήσεις στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του Δημάρχου Αθηναίων από το αξίωμά του.Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: "Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο για την πόλη, τους δημοτικούς θεσμούς και τη δημοκρατία.Υπάρχει μια διευρυνόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της δημοτικής αρχής.
Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή κ. Δήμαρχε;
Μέσα σε ένα μήνα καταφέρατε να αλλάξετε 180ο τη στάση σας και τη θέση σας στα μείζονα ζητήματα που αφορούν στην πόλη αλλά και συνολικά τους πολίτες αυτής.Το Δεκέμβρη καλούσατε τους διαδηλωτές (μαθητές και φοιτητές) να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφήνοντας τους δρόμους της πόλης.
Τον Γενάρη καλούσατε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να αφήσουν τα σπίτια τους και να βγούνε στους δρόμους να διαδηλώσουν, να γίνουν ποτάμι που θα πνίξει εμάς και όλους όσους έχουν ενστάσεις για το δικό σας σχεδιασμό.Το Δεκέμβρη ζητούσατε επιμόνως να εφαρμοστούν οι νόμοι και η τάξη, τον Γενάρη αμφισβητήσατε τη Συνταγματική νομιμότητα εξαπολύοντας ύβρεις και απειλές εναντίον ενός συνταγματικού θεσμού όμως το ΣτΕ, προκαλώντας κύματα αντιδράσεων από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές ΜΚΟ, δικαστικούς λειτουργούς, τον ΔΣΑ, και δεκάδες επώνυμους δημοσιογράφους και πολίτες που υπερασπίζονται το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο
Τον Δεκέμβρη βρισκόσασταν στο πλευρό των καταστηματαρχών της Αθήνας ως προστάτης των μικρομεσαίων που επλήγησαν.
Τον Γενάρη αγνοούσατε πλήρως τις εκκλήσεις της ΓΕΣΕΒΕ να μη επιμείνετε στο γιγάντιο Εμπορικό Κέντρο του Βοτανικού.
Τον Δεκέμβρη καλέσατε τα ΜΑΤ να φυλάξουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Πλατεία Συντάγματος, τον Γενάρη στείλατε τα ΜΑΤ και «δυνάμεις» του Δήμου εναντίων πολιτών που προστάτευαν τα αληθινά.
κ.Δήμαρχε από το Δήμο Αθηναίων έχουν περάσει αρκετοί δήμαρχοι άλλοι με σημαντικό έργο κι άλλοι όχι. Είστε ο πρώτος Δήμαρχος που θα συνδέσετε το όνομά σας με το μίσος για το πράσινο και με το τσιμέντο.
Οι προκάτοχοί σας κρίθηκαν για το αν φύτεψαν πολλά ή λίγα.
Εσείς επικρίνεστε γιατί τα ξεριζώσατε μετά μανίας.Κυρίως όμως κρίνεστε για την αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά σας.Αλλά και για την ασυμβατότητα λόγων σας και πράξεών σας.«Δεν θα πω πολλά θα κάνω πολλά» μας υποσχεθήκατε προεκλογικά το 2006.
Ως Δήμαρχος με τα πολλά λόγια και τα ελάχιστα έργα που αντί να βελτιώνουν επιδεινώνουν την εικόνα της πόλης προχωρήσατε. «Θα γκρεμίσω οικοδομικά τετράγωνα για να φυτέψω πράσινο» υποσχεθήκατε.
Ξεριζώνετε και το ελάχιστο που μας έχει απομείνει.
Έχετε επιλέξει την πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής, όπως και η Κυβέρνηση της ΝΔ. Έχετε επιλέξει την πολιτική παραβίασης της νομιμότητας, της παρακμής των θεσμών ελέγχου, της επίθεσης στους θεσμούς.
Σας προειδοποιούμε: με το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» δεν διοικείται η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Σας θυμίζω την φράση του αείμνηστου Η. Ηλιού, την ταραγμένη δεκαετία του ’60: «θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα». Αυτό ζητάμε, αυτό διεκδικούμε: Να κρίνονται και οι διοικούντες από τους πολιτικούς θεσμούς και τα δικαστήρια.
Στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων (Λ.Καραγιάννη): Παρακάμψατε πλαγίως προηγούμενες αποφάσεις της Δ/σης Δασών της Περιφέρειας και πήγατε νύχτα δυο μέρες μετά την απόφαση της Α’βάθμιας ΕΠΑΕ σαν τους κλέφτες να κλέψετε τις ανάσες των κατοίκων της Κυψέλης χωρίς να δώσετε τον προβλεπόμενο χρόνο (30 ημέρες) για τυχόν εύλογες ενστάσεις.
Φέρατε τα ΜΑΤ και «άγνωστους»-γνωστούς για να καταστείλετε τους πολίτες που κινητοποιήθηκαν και φυσικά συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, συκοφαντείτε όσους αντιστέκονται
Αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο Δήμος, το υπόγειο παρκινγκ στην Κύπρου και Πατησίων, δεν προορίζεται για να εξυπηρετήσει τις οξυμένες ανάγκες της γειτονιάς.Το τιμολόγιό του θα είναι ακριβό για τους κατοίκους και θα απευθύνεται περισσότερο στους επισκέπτες της περιοχής και την εξυπηρέτηση της εμπορικής κίνησης της Πατησίων.
Το βασικότερο κίνητρο για την κατασκευή υπόγειων παρκινγκ είναι η δημόσια επιδότηση που δίνεται σε αυτού του τύπου τις «επενδύσεις» από τον Αναπτυξιακό Νόμο.Στόχος της πολιτικής για τις μετακινήσεις και τη στάθμευση δεν πρέπει να είναι η κατασκευή μεγάλων παρκινγκ στο κέντρο, που λειτουργούν σαν «μαγνήτης» για τα ΙΧ.
Πάνω στα υπόγεια παρκινγκ φυτεύονται μόνο μικρά καλλωπιστικά φυτά - όχι υψηλό πράσινο.Και για άλλες (πρώην) πλατείες όπως η πλατεία Δημαρχείου κ.ά, μας είχαν επίσης υποσχεθεί «αποκατάσταση του πρασίνου;
Στο θέμα του Βοτανικού:
Έχετε προσδέσει την πολιτική του Δήμου με τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και εργολάβων Προσπαθήσατε επί μακρόν να στοχοποιήσετε τους ενεργούς πολίτες και να αποκλείσετε πολιτικά την αριστερά, με δηλώσεις περί «ποταμού που θα μας πνίξει» και «δυο στηλών με ονόματα»...
Ψελλίσατε ακόμη ότι υποκινούμαστε: Σας προκαλούμε να κατονομάσετε από ποιους υποκινούμαστε; Εμείς έχουμε κατονομάσει τα συμφέροντα με τα οποία έχετε «προσδέσει» το Δήμο.Εσείς, τι μπορείτε να πείτε, εκτός από το να συκοφαντείτε και να ρίχνετε λάσπη; Πλέον, σήμερα ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει την αλήθεια, και όλοι αναγνωρίζουν το θεσμικό ρόλο μας και ακούνε με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας.Θέσεις και προτάσεις που υποστηρίζουμε από την αρχή αυτής της ιστορίας, που αν μας είχατε ακούσει η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων θα είχε μπει σε στέρεες βάσεις.
Επιλέξατε να προχωράτε χωρίς συζήτηση, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη την κριτική, χωρίς να ακούτε προτάσεις, παρακάμπτοντας διαδικασίες και κανόνες.
Κύριε Δήμαρχε, δεν αξίζει στην πόλη μας και στους δημότες της αυτή η πολιτική συμπεριφορά.
Φαίνεται ότι ζηλέψατε τη δράση του υπερσυντηρητικού πρώην Δημάρχου της Ν. Υόρκης Τζουλιάνι και θέλετε να τον μιμηθείτε.Προσέξτε γιατί θα έχετε την ίδια πολιτική τύχη μαζί του.Σπαταλήσατε χρήματα των πολιτών της Αθήνας για να παραγγείλετε μέσω του 9,84 μια ειδική δημοσκόπηση προκειμένου να θέσετε ερωτήσεις, με -αυτονόητες- απαντήσεις θέλοντας να τις κάνετε όπλο στην επιχειρηματολογία σας.Σας συμβουλεύω να μη δείξετε τις δημοσκοπήσεις που έρχονται.
Όχι τόσο στο αν προτιμάνε οι Αθηναίοι γήπεδο με πράσινο ή με εμπορικό κέντρο.Ούτε αν προτιμούν πάρκο ή παρκινγκ.Κυρίως στο ερώτημα που αφορά εσάς.Στο πως κρίνουν το έργο σας.Είστε ήδη έκπτωτος ηθικά και πολιτικά στην συνείδηση των Αθηναίων πολιτών.
Διευκολύνετε τους δημότες της Αθηνάς: Ή αλλάξτε ρητά στρατηγική ή παραιτηθείτε τιμίως.
Η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου κατέθεσε κείμενο με επιχειρήματα που αντικρούουν λεπτομερώς τα σχέδια του Δήμου Αθηναίων που οδήγησαν στην καταστροφή του μικρού 'Αλσους Κύπρου και Πατησίων «Η επέμβαση του Δήμου Αθηναίων και η καταστροφή 52 αιωνόβιων και μη δένδρων και της βλάστησης, όπως και η εκδίωξη των πουλιών που φωλιάζουν στο οικοσύστημα του μικρού άλσους Κύπρου και Πατησίων, εγείρει τεράστια θέματα νομιμότητας και ουσίας από περιβαλλοντική, πολεοδομική και νομική άποψη.
Θα αναφερθώ σε ορισμένα από αυτά.
1. Το άλσος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην πυκνοδομημένη γειτονιά της Κυψέλης. Γειτνιάζει με δύο παρακείμενα σχολικά συγκροτήματα και φιλοξενούσε δεκάδες παιδιά από τα συγκεκριμένα σχολεία αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Η βλάστηση διαμορφώθηκε σε βάθος δεκαετιών και δεν μπορεί να αναπληρωθεί.
2. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν οκτώ κτίρια στάθμευσης - ένα ακριβώς απέναντι από το άλσος Κύπρου και Πατησίων, με χωρητικότητα χιλιάδων θέσεων.
Τα κτίρια αυτά, όπως διαπιστώνεται από επιτόπια έρευνα, υπολειτουργούν, το πιθανότερο λόγω οικονομικής αδυναμίας των εν δυνάμει χρηστών τους.Δεν υπήρχε, λοιπόν, καμιά ανάγκη νέου χώρου στάθμευσης στη συγκεκριμένη περιοχή.
3. Σύμφωνα με το ΦΕΚ Δ382, το άλσος έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου και παιδικής χαράς.Η επίκληση δήθεν διαγράμματος συνοδευτικού της ρυμοτομικής τροποποίησης που εμφανίζει υπόγειο χώρο στάθμευσης δεν ευσταθεί γιατί το διάγραμμά δεν έχει δημοσιευτεί στο οικείο ΦΕΚ.
4.Με την πράξη του ο Δήμος παραβιάζει το ανεπίτρεπτο της μεταβολής του προορισμού των αλσών που απολαμβάνουν δασική προστασία.Εξ’ ου και η από το 2007 άρνηση του αρμόδιου δασάρχη να κοπούν δένδρα και η μήνυση κατά του δήμου και παντός υπευθύνου μετά την κοπή των δένδρων από τη δασάρχη κ. Κοκκίνη.
5.Η απόφαση περί χωροθέτησης χώρου στάθμευσης στο συγκεκριμένο σημείο αντίκειται στις κατευθύνσεις του ΡΣΑ και του ΓΠΣ.
6.Το αίτημα κοπής δένδρων που υποβλήθηκε εκ νέου στην Πρωτοβάθμια ΕΠΑΕ, μετά την άρνηση της Δευτεροβάθμιας, συνοδεύεται από ανακριβές διάγραμμα και αίτημα κοπής 12 δένδρων ενώ καταστράφηκαν τουλάχιστον 52 δένδρα και η όποια άλλη βλάστηση.
7.Δεν υποβλήθηκε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), το πιθανότερο επειδή ο υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων εμφανίζεται να έχει χωρητικότητα 184 οχημάτων ενώ αβίαστα προκύπτει από τα σχέδια ότι χωρούν τουλάχιστον 200.
'Αλλωστε, το 2000 , όταν είχε κινηθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, είχε ζητηθεί έγκριση ΜΠΕ από το Νομάρχη μετά από γνωμοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Νομάρχης είχε απαγορεύσει την κοπή δένδρων.
8. Η πλήρης αδιαφορία για τη διατήρηση των αιωνόβιων δένδρων προκύπτει και από το ότι θα ήταν απολύτως εφικτή μια λύση της ίδια χωρητικότητας σε οχήματα εάν είχε χρησιμοποιηθεί αντί ράμπας ασανσέρ.Σε αυτή την περίπτωση το περίγραμμα του κτιρίου θα ήταν μικρότερο και θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι δύο συστάδες υψηλών δένδρων στη φυσική τους θέση με το χώμα.
9. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική τομή, τίθενται σοβαρά θέματα στατικής επάρκειας της δοκιδωτής πλάκας δαπέδου ισογείου ώστε να μπορεί να φέρει τον όγκο υγρού χώματος και φυτών, καθώς μάλιστα το πάχος των 22 εκατοστών της πλάκας παρουσιάζεται αδιαφοροποίητο είτε αυτή φέρει 30 εκατοστά είτε 2 μέτρα χώμα.
10.Όσον αφορά τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ δήμου Αθηναίων και ΔΟΜΟΤΕΚΑ ΑΕ εγείρονται σοβαρά θέματα που αφορούν στις προθέσεις του δήμου και την αξιοπιστία των επιχειρημάτων του.
Συγκεκριμένα : Στα δικαιώματα σταθμών που ασκεί ο παραχωρησιούχος περιλαμβάνεται και η δυνατότητα του παραχωρησιούχου ανάπτυξης συμπληρωματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση οχημάτων και οδηγών (πλυντήρια, λιπαντήρια, καταστήματα εξυπηρέτησης πελατών, κυλικείο κ.α.), εντός των οριοθετημένων χώρων κατασκευής του έργου και στην υπέργεια επιφάνεια των σταθμών.
Η ανάπτυξη των παράλληλων δραστηριοτήτων, μπορεί να οδηγεί σε ανασχεδιασμό των σταθμών στο οριοθετημένο περίγραμμα και αναπροσδιορισμό των θέσεων στάθμευσης.
Αναπροσδιορισμός του αριθμού των θέσεων μπορεί να γίνει και χωρίς τις παράλληλες εκμεταλλεύσεις εφόσον η μελέτη βιωσιμότητας κατά την υποβολή της μελέτης εφαρμογής υποδείξει κάτι τέτοιο, μετά από επαναπροσδιορισμό των νέων κυκλοφοριακών συνθηκών στην περιοχή και των λοιπών κυκλοφοριακών και πολεοδομικών παρεμβάσεων στις οποίες μπορεί να προβεί ο Δήμος.
Από τα ανωτέρω, αν μάλιστα αυτά συνεκτιμηθούν με τον χαρακτηρισμό του χώρου ως οικοπέδου στο προοίμιο, προκύπτει σαφώς η πρόθεση των συμβαλλομένων να επεκτείνουν τις ιδιωτικές εμπορικές χρήσεις στο ισόγειο.
Επίσης να ορίσουν τις θέσεις στάθμευσης σε 200 και άνω, έχοντας όμως κατά την έκδοση της άδειας σήμερα παρακάμψει την υποβολή ΜΠΕ, με την δήλωσή τους ότι η χωρητικότητα του χώρου στάθμευσης είναι 184 αυτοκίνητα.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να ακυρώσει να σχέδια για παρκινγκ στο Κύπρου και Πατησίων και να αποκαταστήσει το Πάρκο στην κατάσταση που ήταν πριν προχωρήσει αυθαίρετα στην καταστροφή του.»

Το γραφείο Tύπου

Πηγή: ΑΠΕ 02/02/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...