................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008

Τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουμε για εξοπλισμούς την επόμενη δεκαετία παρά την οικονομική ύφεση και τις δυσοίωνες προβλέψεις


Ιλιγγιώδεις οι αμυντικές δαπάνες


Τα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ θα πλησιάσουν οι αμυντικοί εξοπλισμοί που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Αμυνας, παρά την οικονομική ύφεση και τις δυσοίωνες προβλέψεις των διεθνών οικονομικών κέντρων. Οι απαιτήσεις των Γενικών Επιτελείων, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε πρώτη φάση και εφόσον εγκριθούν τελικά από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας σε μερικούς μήνες, θα οδηγήσουν στην εκταμίευση μέχρι το 2020 περίπου 30 δισεκατομμυρίων που θα προστεθούν στα ήδη εκταμιευμένα 50 δισ. της περιόδου 1996-2010, γεγονός που θα κλονίσει κατά κοινή ομολογία την οικονομία της χώρας.
Οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονται διεθνώς στο στόχαστρο των κυβερνήσεων όλων των χωρών, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, της οικονομικής ασφυξίας. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για Ελληνες πολιτικούς, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις συνεντεύξεις που έδωσαν βουλευτές όλων των κομμάτων στην «Ε». Ολοι συμφωνούν ότι είναι εφικτή η μείωση των αμυντικών δαπανών μέσα από αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «εξορθολογισμό», τόσο των λειτουργικών δαπανών όσο και των προμηθειών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Εξ άλλου το ότι είναι δυνατή η μείωση των εξοπλισμών το επιβεβαιώνει και η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι στον προϋπολογισμό του 2009 θα μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες κατά 15%. Παρ' ότι όλοι συμφωνούν ότι οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να μειωθούν, ακόμα και οι εργαζόμενοι στις πολεμικές βιομηχανίες, οι προβλέψεις μόνο καλές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Μέχρι το τέλος του 2010 η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανειλημμένες υποχρεώσεις για εξοπλιστικές προμήθειες που έχουν ήδη γίνει, ενώ την ερχόμενη δεκαετία θα πρέπει να... επενδυθούν στην άμυνα τριάντα δισ. για αεροπλάνα, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα και φρεγάτες.
Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τους αλόγιστους εξοπλισμούς της υποθήκευσε την οικονομία της χώρας, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για αναποτελεσματικό σχεδιασμό των εξοπλισμών και διαχείρισης των κονδυλίων για την άμυνα. Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του, διά στόματος του προέδρου του, μιλά για 700 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες στα εξοπλιστικά τη δεκαετία 1997-2007, ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση πληρώνει ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για να εξυπηρετεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο νότιο Αφγανιστάν.
Και ενώ η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες θέσεις των... καλύτερων πελατών των εμπόρων όπλων, η εσωτερική αμυντική βιομηχανία της εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση επιθανάτιου ρόγχου. Ενδεικτικά τα στοιχεία που παραθέτει στέλεχος των ΕΑΣ, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει διασύνδεση εμπορομεσιτικού κεφαλαίου συμφερόντων και αποφάσεων προς βλάβη της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ έχει δοθεί στην εταιρεία 1 δισ. ευρώ για να κάθονται οι εργαζόμενοι.
Οι απόψεις για το κατά πόσον όλοι οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι και κατά πόσον οι προμήθειες και ο προγραμματισμός γίνονται με τον ορθό τρόπο διίστανται και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αξιωματούχος του επιτελείου, σχολιάζοντας το νέο πενταετές - δεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, έλεγε: «Οι συντάκτες των πενταετών στην πραγματικότητα μας κοροϊδεύουν. Αυτό διότι γράφουν όλα όσα θα ήθελαν να πάρουν, τα κοστολογούν, βγάζουν ένα τελικό νούμερο και όταν τα χρήματα αυτά διατεθούν από την κυβέρνηση αγοράζουν μόνο το 20% των όσων έχουν ζητήσει, ξοδεύοντας όμως ολόκληρο το ποσό που είχε προγραμματιστεί για το 100% των αγορών». Το γεγονός αυτό καταδεικνύουν και άλλοι επιτελείς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το πενταετές δεν θα πρέπει να συντάσσεται με βάση μόνο τις ανάγκες των επιτελείων αλλά και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της κυβέρνησης, διότι «όπως πάμε, με τις απαιτήσεις των επιτελείων, σύντομα μπορεί να έχουμε υπερσύγχρονα αεροπλάνα, ανίκητα τανκς και άτρωτες φρεγάτες, αλλά δεν θα έχουμε χρήματα για καύσιμα να τα κινήσουμε».

*από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/11/2008 Των ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ, ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Φοροκαταιγίδα 4 δiσ. ευρώ έρχεται...


Φοροκαταιγίδα τεσσάρων δισισεκατομμυρίων ευρώ
θα υποστούν οι Ελληνες υπό την πίεση της χρηματοπιστωτικής κρίσηςΟι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, το νέο φόρο 3% στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου και τις συνέπεις από τις αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προωθεί τα σχέδια για την επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης των ΙΧ αυτοκινήτων, με την καθιέρωση ετήσιας ελάχιστης δαπάνης, ενώ παγώνει τα φορολογικά κίνητρα για την απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας.
*από το flash.gr


ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΦΟΡΙΕΣ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΗΝ «ΑΝΑΣΑ» ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ *

4 ΔΙΣ. Η ΑΦΑΙΜΑΞΗ
«Κοράκια» πάνω από τη... φάτνη του 14ου μισθού
Περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ φεύγουν από τις τσέπες των πολιτών για να πληρώσουν φόρους, τέλη, κτηματόσημα, αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα, αλλά και πρόσθετες επιβαρύνσεις σε δάνεια από τα αυξημένα επιτόκια. Πριν καλά καλά εισπραχθεί ο 14ος μισθός, το δώρο των Χριστουγέννων, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, το «τρώνε» η Εφορία, τα Κτηματολογικά Γραφεία, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις.

Εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι στο τελευταίο δίμηνο του έτους με οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυψαν είτε λόγω ελλειμμάτων του προϋπολογισμού είτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Κτηματόσημο με τα «κρυφά» του έξοδα, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, φόρος εισοδήματος, αυξημένες δόσεις δανείων, αυξημένος φόρος καυσίμων, αυξημένες τιμές σε τρόφιμα και άλλα προϊόντα, χαράτσια από περαίωση και ληξιπρόθεσμα είναι τα δισεκατομμύρια των ευρώ που θα πληρωθούν στο τελευταίο δίμηνο του έτους αδειάζοντας κυριολεκτικά τις τσέπες εκατομμυρίων πολιτών.

******************************************************
Η ακρίβεια «μάζεψε» 4,1% τα νοικοκυριά, γράφει ο Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ στην σημερινή ¨Ελευθεροτυπία" Σάββατο 15.11.08 και ότι γύρω στα 2 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αφαίμαξη που θα υποστούν οι καταναλωτές από την αύξηση τιμών και το στρίμωγμα των δανείων...

Σταμάτησαν οι έρευνες σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του ΚαστελόριζουΣταμάτησαν οι έρευνες

Ενημερωτικό σήμα ότι σταμάτησε τις έρευνές του σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου έστειλε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Μάλενε Όστερβολντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου.
Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι από χθες, 14 Νοεμβρίου, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold» εισήλθε στην περιοχή της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα, νοτίως και ανατολικά του Καστελορίζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει, εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, γεωφυσικές έρευνες τουρκικών συμφερόντων, συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα «Gediz».
«Δεδομένου ότι σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής, περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί από χθες σε διαβήματα προς το Νορβηγό Πρέσβυ και τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα, καθώς και στο Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, σε επίπεδο Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.
Όπως σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος «σήμερα το μεσημέρι, η Υπουργός των Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη, επικοινώνησε, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας κ. Γιόνας Στέρε» καθώς και ότι «πέραν αυτών και κατόπιν σχετικών οδηγιών της κας Υπουργού, ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Όσλο επικοινώνησε με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Νορβηγικού ερευνητικού σκάφους προκειμένου να της γνωστοποιήσει τις σχετικές ελληνικές θέσεις».
Πριν από λίγο, καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος στην ανακοίνωσή του «το Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος με σχετικό σήμα του ενημέρωσε ότι σταματά τις ερευνητικές δραστηριότητες στη συγκεκριμένη περιοχή».
- Δήλωση Α. Λοβέρδου
Για μια ακόμα πράξη στο έργο της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο έκανε λόγο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή έρευνες από σκάφος τουρκικών συμφερόντων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Αυτή τη φορά, η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου αφορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και δεν είναι άσχετη με την κρίση που μαστίζει την ελληνική κυβέρνηση» είπε ο κ. Λοβέρδος εκτιμώντας ότι «δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη παρανομία της Τουρκίας προσέλαβε τη μορφή της επίμονης άρνησης προς συμμόρφωση και των επικίνδυνων παιχνιδιών τακτικής». Επέκρινε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «προσπάθησε να λειτουργήσει εν κρυπτώ, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν γεγονότα, που ανατρέπουν την πολιτική εφησυχασμού, κατευνασμού και αναβλητικότητας που χαρακτηρίζει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία».
Υποστήριξε επίσης ότι η υπουργός Εξωτερικών «βλέπει διαρκώς βελτίωση των σχέσεων, όταν η Τουρκία κλιμακώνει την επικίνδυνη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα».

Τουρκική πρόκληση με έρευνες στο Καστελόριζο


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑ


Πολεμικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή ...


Σε εξέλιξη βρίσκεται επικίνδυνη πρόκληση των Τούρκων με έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο. Πολεμικά πλοία από την Ελλάδα και την Τουρκία έχουν σπεύσει στην περιοχή.
Νορβηγικό ερευνητικό σκάφος που έχει μισθώσει η Άγκυρα ξεκίνησε από χθες το πρωί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα διεθνή ύδατα, 80 μίλια νοτίως του Καστελόριζου, συνοδεία της τουρκικής φρεγάτας Gediz.
Γύρω στις 10 το πρωί χθες έσπευσε στην περιοχή από τη Ρόδο η ελληνική κανονιοφόρος Πολεμιστής, μόλις υπήρξε η πληροφορία περί των τουρκικών ερευνών. Ο κυβερνήτης της κανονιοφόρου εξέπεμψε σήμα προς τον κυβερνήτη του νορβηγικού σκάφους Malene Ostervold (τουρκικών συμφερόντων) και τον προειδοποίησε ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι απαγορεύεται να κάνει έρευνες επ’ αυτής. Η ελληνική πλευρά από τις προηγούμενες μέρες είχε απορρίψει με ενέργειά της τουρκική αναγγελία για έρευνες στην περιοχή.


Πρόκληση από Τουρκία και Νορβηγία

Ο καπετάνιος του νορβηγικού σκάφους απάντησε στον Πολεμιστή ότι έλαβε το σήμα και ότι το κατανόησε. Ταυτόχρονα στην Αθήνα είχε σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Άμυνας.

'Εντονη διαμαρτυρία στη Νορβηγία

Το υπουργείο εξωτερικών κάλεσε αμέσως το Νορβηγό πρέσβη, του επέστησε την προσοχή για την παράνομη δραστηριότητα του νορβηγικού σκάφους και τον κάλεσε να συμμορφωθεί με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Το νορβηγικό σκάφος συνέχισε και αποχώρησε από την περιοχή και βγήκε εκτός υφαλοκρηπίδας μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, πάντα συνοδευόμενο από την τουρκική φρεγάτα.
Όμως, από σήμερα το πρωί το επικίνδυνο σκηνικό ξαναστήθηκε και πάλι από την πλευρά της Τουρκίας. Το ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold συνοδευόμενο από τη φρεγάτα βρίσκεται στην περιοχή και ξανάρχισε έρευνες. Ο Πολεμιστής ειδοποίησε ξανά με την πρέπουσα διαδικασία, ωστόσο από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας Γιεντίζ προχωρά σε επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από την ελληνική κανονιοφόρο.

ρεπορτάζ: Λουκάς Δημάκας (ldimakas@dolnet.gr)
* από την εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" 15.11.08

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008

Η Ν.Δ. είναι πια ένα φθαρμένο προϊόν..."Όσο διάστημα συνεχίσει να υφίσταται η σημερινή δομή του πολιτικού μας συστήματος, η κοινωνία θα ευρίσκεται εις το περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων."
"Κυρίες και Κύριοι, φαίνεται ότι την περίοδο αυτή διανύουμε το τέλος της Ν.Δ. όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι ό,τι είχε να προσφέρει εις την χώρα, προσέφερε και από τούδε και εφεξής είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, οι ζυμώσεις για την δημιουργία μίας νέας παρατάξεως που θα αντιπροσωπεύει το κεντροδεξιό κομμάτι της κοινωνίας.

Η Ν.Δ. είναι πια ένα φθαρμένο προϊόν, καθόλου ελκυστικό πια και για το λόγο αυτό έχασε τη δυνατότητα να αποτελεί πλέον κόμμα εξουσίας αποτυγχάνοντας ως κυβερνητικό κόμμα.
Η κοινωνία αδυνατεί να εκφρασθεί κεντροδεξιά με την σημερινή δομημένη μορφή της Ν.Δ., καθώς δεν υπάρχει επί της ουσίας η παραμικρή πιθανότητα κάποιο προβεβλημένο στέλεχος της κοινωνίας να συμμετέχει με αξιώσεις σε κάποια εκλογική διαδικασία.
Το κόστος που θα χρειάζεται να καταβληθεί από κάποιο υποψήφιο προεκλογικώς προκειμένου να επιτύχει ή έστω να διεκδικήσει την εκλογή του εις το βουλευτικό αξίωμα εις τις μεγάλες περιφέρειες, είναι απαγορευτικό για όσους δεν είναι γόνοι πολιτικών οικογενειών, για όσους δεν είναι διαπλεκόμενοι με οικονομικά συμφέροντα ή για όσους δεν είναι TV persons.
Εξάλλου γι’ αυτό δεν χωρίζονται οι μεγάλες περιφέρειες σε μικρότερες άρα και περισσότερο αντιπροσωπευτικές, ήτοι για να αποκλείονται από την εκλογή οι μη έχοντες την οικονομική δυνατότητα και να εκλέγονται οι ανωτέρω.
Απλώς αναλογιστείτε ποιοι είναι βουλευτές σε Α΄, Β΄ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης (ισχύει για όλα τα κόμματα).Ενδεχομένως μόνο εις την επαρχία η τοπική κοινωνία δύναται να εκλέξει εκπροσώπους που να την αντιπροσωπεύουν πραγματικά λόγω του πολύ μικρότερου κόστους εκλογής. Και εκεί όμως οι γόνοι έχουν τον πρώτο λόγο…Ακόμη όμως και αν εκλεγεί κάποιος καθ’ όλα άξιος από κάποια τοπική κοινωνία, εις την καλύτερη θα γίνει κάποτε το πολύ υφυπουργός…
Αναλογιστείτε μόνο ποιοι είναι τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ.…Το κεντροδεξιό κομμάτι της κοινωνίας λοιπόν βλέποντας την οικτρή αποτυχία της Ν.Δ. που διέψευσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τους περισσοτέρους – ουχί όμως όλους – καλείται να θέσει τις βάσεις για την δημιουργία νέων σχηματισμών, περισσότερων αντιπροσωπευτικών της.Όσο διάστημα συνεχίσει να υφίσταται η σημερινή δομή του πολιτικού μας συστήματος, η κοινωνία θα ευρίσκεται εις το περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων.Ο διάλογος μόλις ξεκίνησε…

Υ.Γ.
1ο. Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για τα υπόλοιπα κόμματα με τα οποία θα ασχοληθούμε επίσης εις το μέλλον.
Υ.Γ.
2ο. Κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής εχθές, ήλθαν και τα πρώτα βόλια κατά του Πρωθυπουργού. Ωχ, άρχισαν τα όργανα…"ed-mysterious.blogspot.com

* Αναρτήθηκε από troktiko

Την επιστροφή της σημαίας - σύμβολο του Πολυτεχνείου στον φυσικό της χώρο, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων,


Ζητούν πίσω το σύμβολό τους

Την επιστροφή της σημαίας - σύμβολο του Πολυτεχνείου στον φυσικό της χώρο, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, ζητεί -για πρώτη φορά εγγράφως- από το ΠΑΣΟΚ η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της επετείου, 35 χρόνια μετά την εξέγερση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού ζητά η σημαία να παραμείνει στον μουσειακό χώρο του Πολυτεχνείου και να μην την εμφανίζει όπως την εμφανίζει η νεολαία του ΠΑΣΟΚ κάθε χρόνο ως αποκλειστικότητά τηςΟπως έγινε γνωστό, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της επιτροπής, εν όψει των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο που ξεκινούν αύριο, η πολυτεχνειακή κοινότητα ζητεί και φέτος, και μάλιστα διά επιστολής της προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση, την επιστροφή της σημαίας που τίθεται κάθε χρόνο στην κεφαλή της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία και που παραμένει στα γραφεία της νεολαίας του κόμματος, από την εποχή που η φοιτητική της παράταξη, η ΠΑΣΠ, ήταν πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια. Στην επιστολή (εστάλη στις 8 Νοεμβρίου), που υπογράφουν ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού, πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-1974, Δημήτρης Πρωτοψάλτης, και ο πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, αναφέρεται:«Αποφασίσαμε να σας απευθύνουμε την επιστολή, πρώτον, για να σας ενημερώσουμε ότι η σημαία του Πολυτεχνείου, που φέρουν στην κεφαλή της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοεμβρίου εκπρόσωποι της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και άλλων οργανώσεων, έχει ζητηθεί επανειλημμένως και στο παρελθόν να παραμένει στον μουσειακό χώρο του Πολυτεχνείου και να μην την εμφανίζει όπως την εμφανίζει η νεολαία του ΠΑΣΟΚ, κάθε χρόνο ως αποκλειστικότητά της. Δεύτερον, να σας ζητήσουμε να εξαντλήσετε την επιρροή σας για να παραδοθεί η σημαία στο ΕΜΠ (μουσειακός χώρος Πολυτεχνείου), και εν συνεχεία να παραδίδεται μόνο στους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων κατά την έναρξη της πορείας και να επιστρέφεται και πάλι στο Πολυτεχνείο».Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος εξηγεί στην «Ε» πως «η επιστροφή της σημαίας, που αποτελεί κορυφαίο σύμβολο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα αποτελέσει πολιτική πράξη, με την έννοια ότι οι εκδηλώσεις της επετείου είναι οικουμενικές και κανένας φορέας ή παράταξη δεν έχει ουσιαστικούς λόγους να διεκδικεί τη φύλαξή της». «Ο φυσικός της χώρος είναι το κτίριο της πρυτανείας, μαζί με τον πομπό του ραδιοφωνικού σταθμού και τα άλλα κειμήλια της εξέγερσης», υποστηρίζει.Οι διοργανωτές (πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 , Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, ΕΚΑ, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) προσβλέπουν και φέτος στη μαζική συμμετοχή των πολιτών κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, και για τον λόγο αυτόν προγραμματίζονται ήδη τα οικεία μέτρα περιφρούρησης, με καταγεγραμμένη την αποτελεσματικότητά τους τα τελευταία χρόνια.Τις δύο πρώτες ημέρες του εορτασμού (Σάββατο και Κυριακή), οι πόρτες του ΕΜΠ θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με διαθέσιμους τους εξωτερικούς χώρους του συγκροτήματος για την προσέλευση του κόσμου. Οι περισσότερες αίθουσες στο εσωτερικό του Ιδρύματος θα είναι κλειστές, εκτός των χώρων που θα αξιοποιηθούν για ειδικού περιεχομένου εκδηλώσεις και εκθέσεις φωτογραφικού υλικού και ντοκουμέντων από την εξέγερση.Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Δευτέρας, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία (η ακριβής ώρα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί), ενώ νωρίτερα θα εκκενωθεί ο χώρος και θα κλείσουν οι πόρτες του Ιδρύματος, προκειμένου να διεξαχθεί η παραδοσιακή επίσημη τελετή.

* από την εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/11/2008
Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ*

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008

Έκδοση-απομίμηση των New York Times ανήγγειλε τη λήξη του πολέμου στο Ιράκ
Reuters Νέα Yόρκη
Ο πόλεμος στο Ιράκ έληξε, ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της προδοσίας και -εύλογα- στα γραφεία της εφημερίδας New York Times επικρατεί δημοσιογραφικός «πυρετός». Πρόκειται για αληθινή είδηση, μια καλοστημένη φάρσα ή πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας;
Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια αντίτυπα της έκδοσης-απομίμησης των Times, που κυκλοφορεί και στο Διαδίκτυο, διανεμήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στους Νεοϋορκέζους, γεμάτα από κραυγαλέους τίτλους, που για πολλούς ήταν πολύ καλοί για να είναι αληθινοί.Δωρεάν αντίτυπα της 14σέλιδης εφημερίδας, η οποία είχε ακριβώς την ίδια εμφάνιση με την πραγματική, μοιράστηκαν σε κεντρικούς σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου σε ολόκληρη την πόλη.Πολλοί Νεοϋορκέζοι δεν πρόσεξαν ότι η έκδοση έφερε ημερομηνία 4 Ιουλίου του 2009, δηλαδή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Στη διάρκεια της ημέρας έγινε γνωστό ότι πρόκειται για φάρσα, που φέρει την «υπογραφή» μιας οργάνωσης που αποκαλείται Yes Men.Η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε:
«Σε μια περίπλοκη επιχείρηση, που διήρκεσε έξι μήνες, 1,2 εκατομμύρια φύλλα τυπώθηκαν σε έξι διαφορετικά τυπογραφεία και διανεμήθηκαν σε προκαθορισμένες τοποθεσίες, όπου χιλιάδες εθελοντές προσφέρθηκαν να τα μοιράσουν».

Το έντυπο περιελάμβανε όλες τις καθιερωμένες ενότητες: διεθνή, οικονομικές ειδήσεις, άρθρα, εσωτερικές ειδήσεις, ειδήσεις από τη Νέα Υόρκη και διορθώσεις. Υπήρχαν πολλές διαφημίσεις αλλά και μια ανακοίνωση για ανάκληση όλων των αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη.«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο Ομπάμα και όλοι οι άλλοι Δημοκρατικοί θα κάνουν αυτό για το οποίο τους ψηφίσαμε. Μετά από οκτώ ή ίσως 28 κολασμένα χρόνια έχουμε ανάγκη να αρχίσουμε να ονειρευόμαστε τον Παράδεισο» έγραψε σε δελτίο Τύπου η Μπέρτα Σάτνερ, μια από τις συντάκτριες της εφημερίδας.
Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, εκτός της Νεας Υόρκης, η απομίμηση της εφημερίδας κυκλοφόρησε και στο Λός Αντελες, το Σαν Φρανσίσκο, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και την Ουάσιγκτον. Χρηματοδοτήθηκε από δημοσιογράφους και διανοούμενους με στόχο να «μπει ο πήχης» για τον νέο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οι πραγματικοί New York Times χαρακτήρισαν την έκδοση αυτή «επιτηδευμένη φάρσα» και σχολίασαν με χιούμορ πως «δυστυχώς, η εφημερίδα δεν διανέμεται δωρεάν ούτε τελείωσε ο πόλεμος στο Ιράκ».
Στη συνέχεια παρουσιάζουν αναλυτικά τα περιεχόμενα της, δηλώσεις δημοσιογράφων και συγγραφέων καθώς και την ανακοίνωση των Yes Men, σύμφωνα με την οποία η κίνηση προετοιμαζόταν εδώ και έξη μήνες και πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών που έκαναν δυνατή την διανομή της στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ.
* από το Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008

"Μοναδική υποστήριξη των αδικουμένων πολιτών από τις αυθαιρεσίες των ασκούντων εξουσία... είναι οι αποκαλύψεις του Τύπου...

Η ιστορία του ελληνικού Τύπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της ελληνικής ελευθερίας, γι' αυτό και οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες εκδόθηκαν στο εξωτερικό...
*Βάσει του Συντάγματος (άρθρο 26), οι εξουσίες είναι τρεις: α. Η νομοθετική λειτουργία (Βουλή και Πρόεδρος της Δημοκρατίας). β. Η εκτελεστική λειτουργία (Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κυβέρνηση). γ. Η δικαστική λειτουργία (υπό των δικαστηρίων, εν ονόματος του ελληνικού λαού). Πέραν των ως άνω εξουσιών -η διάκριση των οποίων αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αληθούς δημοκρατίας- υπάρχει (άτυπα) και η λεγομένη "τετάρτη εξουσία" (έντυπη και ηλεκτρονική) που είναι ο Τύπος και τα ΜΜΕ.
Ο κορυφαίος Γάλλος διανοούμενος και δημοσιογράφος (του 18ου αιώνα) Μπενζαμίν Κονστάν είπε: "Μοναδική υποστήριξη των αδικουμένων πολιτών από τις αυθαιρεσίες των ασκούντων εξουσία... είναι οι αποκαλύψεις του Τύπου... για τις πράξεις και παραλείψεις των αδικούντων".
Η ιστορία του ελληνικού Τύπου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της ελληνικής ελευθερίας, γι' αυτό και οι πρώτες ελληνικές εφημερίδες εκδόθηκαν στο εξωτερικό... Γενικώς, ο ελληνικός Τύπος (εξαιρείται "ο κίτρινος") πάντα υπήρξε σ' όλους τους αγώνες του έθνους συνεργάτης του κράτους, δάσκαλος και ποδηγέτης του λαού μας και "ο Κέρβερος της Δημοκρατίας" με την κριτική και τους αγώνες του διεξήγαγε, διά μέσου των αιώνων, στις "συντεταγμένες εξουσίες" (και όχι μόνον). Αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα της δύναμης του Τύπου στη χώρα μας και στο εξωτερικό, διαχρονικά:
α. Ο κορυφαίος Γάλλος συγγραφέας Εμίλ Ζολά, με το γνωστό άρθρο του "Κατηγορώ", διακήρυξε την αθωότητα του καταδικασθέντος Γάλλου λοχαγού Ντρέιφους... και πέτυχε την αποκατάστασή του.
β. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δημοσίευσε στην εφημερίδα "Καιροί" το 1785 το γνωστό άρθρο του "Τις πταίει", για το οποίο φυλακίσθηκε, αλλά σε λίγο έγινε πρωθυπουργός... με τη διακήρυξη του δόγματος της "δεδηλωμένης", δηλαδή την πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνησης του αρχηγού του πλειοψηφούντος κόμματος στη Βουλή από τον ανώτατο άρχοντα, ενώ μέχρι τότε δεν ίσχυε αυτό.
γ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ('74) ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον υποχρεώθηκε σε παραίτηση για το γνωστό σκάνδαλο "Γουότερ Γκέιτ" που αποκάλυψε ο Τύπος ("Ουάσιγκτον Ποστ").δ. Στη χώρα μας ο Τύπος αποκάλυψε το γνωστό σκάνδαλο Κοσκωτά με αποτέλεσμα, το 1989, το ΠΑΣΟΚ να χάσει την εξουσία. Σεβασμός, λοιπόν, προς τον Τύπο, που βάσει του Συντάγματος (άρθρο 19, παρ. 2) είναι ελεύθερος και είναι ο "Κέρβερος της Δημοκρατίας"».
Μιχαήλ Κουβάτσος
υποστράτηγος ε.α.
Αθήνα

* επιστολή στην εφ. "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ"

Χαράτσι Δήμου Αθηναίων

Μήπως σκοπεύουν μετά να μας χρεώσουν

και τα κάγκελα του κ. Αβραμόπουλου;


*Είχαμε τα χύμα (κτηματόσημο, ΕΤΑΚ, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.), μας ήρθαν και τα τσουβαλάτα!!! Ο Δήμος Αθηναίων, μέσα στην οικονομική κρίση, μας επιβάλλει χαράτσι πέντε ευρώ στους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας για την ανακατασκευή του πεζοδρομίου που έκανε τον Νοέμβριο του 2004!
Το πεζοδρόμιο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, δεν είχε καμία ανάγκη ανακατασκευής.
Αν ο δήμος επιθυμούσε να το ανακατασκευάσει και να εισπράξει, όπως πληροφορήθηκα, την ευρωπαϊκή επιδότηση της ειδικής λωρίδας για τα άτομα με προβλήματα οράσεως, έπρεπε τουλάχιστον να μας ρωτήσει αν έχουμε τη δυνατότητα να συνεισφέρουμε σε αυτό.
Εν πάση περιπτώσει, η πολυκατοικία μας πληρώνει ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Αθηναίων από το 1960. Νομίζω ότι με τόσα χρήματα που έχουμε πληρώσει τόσα χρόνια, αν τα είχαν καλώς διαχειριστεί, θα μπορούσαν να φτιάξουν το πεζοδρόμιο χωρίς να μας ξαναχρεώσουν. (Μήπως σκοπεύουν μετά να μας χρεώσουν και τα κάγκελα του κ. Αβραμόπουλου;)
Εύχομαι σε όλους σας καλή υγεία και γεμάτο πορτοφόλι για να πληρώνετε τα χαράτσια!»
Γεώργιος Χλωροκώστας
Παγκράτι

* από επιστολή στην εφ. "Ελευθεροτυπία" elet@enet.gr

Ας ξυπνήσουμε όλοι, μικροί ή μεγάλοι, κυβερνήτες ή κυβερνώμενοι, πριν είναι πολύ αργά...

Ταλαιπωρία... των πολιτών έτσι για χάριν γούστο...

*Με μεγάλη λύπη μου παρακολουθώ και εγώ, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, τους τελευαίους μήνες η πολιτεία να οδηγεί τον πολίτη τη μία για το κτηματολόγιο και την άλλη (για να διορθωθούν τα λάθη της Δημόσιας Διοίκησης) στα γραφεία των δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις) και σκέφτομαι: ο πολίτης στον τόπο αυτό δεν λογαριάζεται καθόλου;
Δεν σκέπτονται αυτοί που προτείνουν διάφορα μέτρα στην κάθε κυβέρνηση τον ταλαίπωρο συνταξιούχο ή ανάπηρο ή γέροντα που τον κουβαλάνε στις κρατικές υπηρεσίες ότι αυτός ο τρόπος επίλυσης του κάθε θέματος που αναφύεται είναι εκτός λογικής και πρέπει να σταματήσει αμέσως; Κάτι δεν πάει καλά σ' αυτόν τον τόπο. Ας ξυπνήσουμε όλοι, μικροί ή μεγάλοι, κυβερνήτες ή κυβερνώμενοι, πριν είναι πολύ αργά.
Ο Θεός βοηθός και όχι πια άλλες ταλαιπωρίες για τον πολίτη».
Θεμ. Χρ. Σαράκος
Αθήνα

*από επιστολή στην εφημ. "Ελευθεροτυπία" elet@enet.gr

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008

Ψάχνουν στα σκουπίδια των λαϊκών

«Τα πράγματα έχουν γίνει ανυπόφορα. Αναγκάζομαι να μαζεύω από τον δρόμο ό,τι αφήνουν οι έμποροι», λέει η κυρία Ειρήνη, συνταξιούχοςΗ Ντίνα είναι 25 ετών. Ανεργη εδώ και τρεις μήνες. Τη συναντήσαμε πριν από λίγες μέρες στη λαϊκή της Γούβας, στον Νέο Κόσμο. Μάζευε λαχανικά από τον δρόμο. Από εκεί που είχαν αδειάσει τα τελάρα τους οι μανάβηδες με τα απομεινάρια της πραμάτειας. «Δουλεύω από 14 χρονών και πάντα έβρισκα δουλειά. Μπορεί να περνούσαν 10 μέρες, ένας μήνας. Εβρισκα όμως. Τώρα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα». Η Ντίνα φοίτησε σε νυχτερινό γυμνάσιο, δουλεύοντας ταυτόχρονα. Πέρσι τελείωσε μια ιδιωτική σχολή μαγειρικής. «Είμαι βοηθός μάγειρα. Δούλευα σε εστιατόριο.
Εκλεισε όμως και βρέθηκα στον δρόμο. Εχω κάνει πολλές αιτήσεις, αφήνω συνεχώς βιογραφικά. Ολοι λένε, θα σας ειδοποιήσουμε»... Μένει με την αδελφή της σε μια γκαρσονιέρα. «Εκείνη δουλεύει αλλά παίρνει 600 ευρώ. Ευτυχώς πληρώνουμε νοίκι μόνο 225 ευρώ. Κοινόχρηστα όμως και λογαριασμοί; Ολα ακριβαίνουν και οι μισθοί μένουν στάσιμοι. Ούτε καφέ δεν μπορείς να πιεις. Ντροπή! Από το κακό στο χειρότερο». Κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας.

Οι γονείς της είναι αγρότες. «Ολες οι ελιές μας κάηκαν. Φέτος αγοράσαμε λάδι». Πόσο καιρό μαζεύει πεταμένα τρόφιμα στη λαϊκή; «Εδώ κι έναν μήνα. Και μάλλον θα συνεχίσω, επειδή η ζωή είναι πολύ ακριβή». Τι βρίσκει; «Κάνα λαχανικό, καμιά ντομάτα, κάνα φρούτο. Ο,τι αφήνουνε». Βλέπει κι άλλους -μας λέει- να κάνουν το ίδιο. «Αλίμονο στους φτωχούς. Θα έρθουν και χειρότερα. Πείτε τα στους πολιτικούς. Απελπισία»...
Λίγο παρακάτω συναντάμε την κυρία Ειρήνη, συνταξιούχο. Σηκώνει ένα αχλάδι από το πεζοδρόμιο... «Δεν μένω σε νοίκι, αλλά και πάλι δεν τα φέρνουμε βόλτα. Τα κοινόχρηστα τον χειμώνα ξεπερνούν τα 100 ευρώ. Με μια σύνταξη πώς να τα καταφέρει κανείς; Ετσι ήτανε πρώτα η ζωή; Τα πράγματα έχουν γίνει ανυπόφορα. Αναγκάζομαι να μαζέψω από κάτω. Μου δίνουν μερικές φορές και οι μανάβηδες που με ξέρουν. Να, τώρα μου έδωσε ο κύριος Χρήστος μια σακούλα ντομάτες»... Ο Χρήστος Γρηγοράτος, έμπορος ντομάτας πλησιάζει: «Με τις σακούλες μαζεύει ο κόσμος από κάτω. Και κάνουμε ότι δεν βλέπουμε»...
Οι άνθρωποι που αναζητούν στα σκουπίδια της λαϊκής τον επιούσιο δεν χωρούν σε στατιστικές και νούμερα. Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει την απελπισία... Στις λαϊκές αγορές, ωστόσο, πολλοί έμποροι και παραγωγοί κάνουν λόγο για διόγκωση του φαινομένου, όχι απαραίτητα από μετανάστες. «Παλιά έβλεπες μόνο τους ξένους, κυρίως τους Αλβανούς και κάποιους ηλικιωμένους να μαζεύουν από τον δρόμο. Τώρα είναι όλο και περισσότεροι, κάθε ηλικίας, Ελληνες και ξένοι. Το φαινόμενο οξύνεται», μας λέει ο 35χρονος Δημήτρης Γρηγοράτος, έμπορος οπωροκηπευτικών, που συναντήσαμε στη λαϊκή της Γούβας.
Τα τελευταία χρόνια -θα μας πει και η Ελλη Γεωργίου, παραγωγός από το Κιάτο Κορινθίας- η κατάσταση είναι άσχημη κι «όσο πάει και χειροτερεύει. Πολλοί σου λένε δεν έχω λεφτά, θα στα φέρω την άλλη βδομάδα που θα πληρωθώ. Κι όταν φύγουμε, μαζεύουν τα πάντα από κάτω, Ελληνες κι αλλοδαποί, δεν αφήνουν τίποτε»... Λίγο αργότερα θα την πλησιάσει ένας νεαρός με μηχανάκι. Η κ. Γεωργίου θα του γεμίσει μια σακούλα με φρούτα από το τελάρο που είναι στο πεζοδρόμιο. «Είναι φοιτητής», θα μας πει, αφού ο νεαρός φορέσει το κράνος κι εξαφανιστεί στο πλήθος...
«Κάποτε, από τις δύο το μεσημέρι είχαμε ξεπουλήσει», μας λέει ένας άλλος επαγγελματίας στη λαϊκή της Γούβας. «Τώρα φεύγουμε στις τέσσερις και πάλι μας μένουν πράγματα». Πίσω του, η Βασιλική Ζάρκου, παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, προσφέρει μια σακούλα με τρόφιμα σε μια ηλικιωμένη, που τραβά το εγγονάκι της από το χέρι. «Τα τελευταία χρόνια βλέπεις όλο και πιο πολλούς να μαζεύουν από κάτω. Οχι μόνο αλλοδαπούς αλλά και Ελληνες, κυρίως συνταξιούχους», μας λέει. «Είναι πολύ λυπηρό»...
Μισή ώρα αργότερα, στη λαϊκή του Ζωγράφου, λίγο πριν τα σαρώσει όλα το σκουπιδιάρικο, κάποιοι αναμοχλεύουν τα εγκαταλελειμμένα τελάρα. «Είμαι από το 1973 στις λαϊκές», θα μας πει ο Χρήστος Παρασκευόπουλος, παραγωγός. «Και τότε υπήρχαν κάποιοι που μαζεύανε από κάτω, αλλά τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα. Ολοι μαζεύουν, Ελληνες και ξένοι. Δεν μπορούμε να πουλήσουμε το εμπόρευμά μας». Πίσω του το σκουπιδιάρικο καθαρίζει τον δρόμο. «Κι εγώ μαζεύω καμιά φορά τρόφιμα που πετούν στις λαϊκές», μας λέει ο Μιχαήλ, οδοκαθαριστής από τη Συρία, ενώ σκουπίζει τα απομεινάρια της αγοράς...
«Εδώ και μια 5ετία τουλάχιστον παρατηρούμε έντονο το φαινόμενο. Και Ελληνες βλέπουμε. Κι όχι μόνο ηλικιωμένους», θα μας πει η κ. Σοφία Βούλγαρη, ενώ μαζεύει τον πάγκο της στη λαϊκή του Παγκρατίου. Μαζί της θα συμφωνήσει και ο 35χρονος συνάδελφός της, Γιώργος Καλογιαννάκης: «Διογκώνεται το φαινόμενο και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς σε όλες τις γειτονιές».
Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών, Γιάννης Καρακεσίσογλου, παραδέχεται ότι το φαινόμενο είναι εντονότερο τον τελευταίο καιρό, αλλά υποστηρίζει πως «οι Ελληνες που φθάνουν σε αυτό το σημείο είναι ελάχιστοι και αποτελούν την εξαίρεση».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Φ.«Παίρνω και από τα σούπερ μάρκετ ό,τι τρόφιμα έχουν για πέταμα»
Οι πάγκοι έχουν μαζευτεί στη λαϊκή αγορά του Παγκρατίου. Ανάμεσα στα φορτηγά που στριμώχνονται στα στενά η Κατερίνα Φ. μαζεύει ντομάτες από τα τελάρα στο πεζοδρόμιο. Δούλευε ως καθαρίστρια και τώρα παίρνει 650 ευρώ σύνταξη, ενώ πληρώνει 380 ευρώ ενοίκιο.
«Δεν έχω κανένα άλλο έσοδο. Εδώ και πολύ καιρό μαζεύω τρόφιμα από κάτω.
Μερικές φορές μου δίνουν κι από το σούπερ μάρκετ πακέτα με ρύζι, μακαρόνια που τα πετάνε επειδή έχει σκιστεί η συσκευασία». Λίγο αργότερα εμφανίζεται και η Ελένη, που ψάχνει κι αυτή στα πεταμένα χαρτόκουτα. «Είμαι 64 ετών κι ας φαίνομαι 80.
Αναγκάστηκα να δουλεύω πολλά χρόνια χωρίς ασφάλεια καθαρίζοντας σπίτια και τώρα δεν μπορώ να βγάλω σύνταξη, ούτε να μπω στο ταμείο ανεργίας.
Κανείς δεν μου δίνει δουλειά».
Μία ημέρα αργότερα, στη λαϊκή του Κολωνού πέντε μελαψοί μετανάστες ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι που τρώγεται. Λίγα μέτρα παρακάτω, στη λαϊκή του Αγίου Παύλου, μια νεαρή καλοβαλμένη κοπέλα, με τζιν και αντιανεμικό μπουφάν αναμοχλεύει τα χαρτόκουτα.
Προσπαθούμε να της αποσπάσουμε δυο λέξεις. Μάταια. Οταν λέω πως είμαι δημοσιογράφος, φεύγει. «Σας παρακαλώ. Δεν θέλω», λέει και ξαναλέει, χωρίς ξενική προφορά, ενώ χάνεται στα κάθετα στενά της οδού Χίου...
2.500 ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ

Ελληνες το 93% των δικαιούχων του «Κοινωνικού Παντοπωλείου»
Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι πρωτοβουλία συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων και του Ιδρύματος Αστέγων (ΚΥΑΔΑ) με τον όμιλο Carrefour Μαρινόπουλος. Μέχρι στιγμής έχουν επωφεληθεί από το πρόγραμμα, που διανύει το δεύτερο 6μηνο λειτουργίας του, 400 οικογένειες και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών που ζουν μόνοι - περίπου 2.500 άνθρωποι. Από τους 200 δικαιούχους του 2ου εξαμήνου που «τρέχει» αυτή τη στιγμή, το 93% είναι ελληνικής καταγωγής.
Το 68,5% είναι συνταξιούχοι, πολύτεκνες οικογένειες, άγαμες μητέρες κ.ά.
Η 49χρονη Ιωάννα Μπακαούκα είναι μια από τις δικαιούχους του Παντοπωλείου. «Είμαι άνεργη με διάφορα προβλήματα υγείας, έχω τέσσερα παιδιά, τα δύο ανήλικα», λέει στο «Εθνος», ενώ ψωνίζει. «Δούλευα παλιά γαζώτρια, αλλά σε αυτή την ηλικία κανείς δεν σε προσλαμβάνει. Και οι δυο μεγάλοι γιοι μου είναι άνεργοι, ψάχνουν αλλά δεν βρίσκουν τίποτε. Μόνη μου παλεύω. Δεν τα βγάζω πέρα. Αν δεν ήταν κι αυτό το πρόγραμμα, θα τρώγαμε από τα σκουπίδια».
Στον επάνω όροφο, η 65χρονη Ασπασία Ζαχαριουδάκη βάζει στο καλάθι της ένα πακέτο μακαρόνια. «Παίρνω σύνταξη 316 ευρώ και πληρώνω ενοίκιο 260 ευρώ. Εχω δύο παιδιά, το ένα είναι 41 ετών άνεργο και το άλλο στη Γερμανία. Ο σύζυγος μου έχει πεθάνει. Τα προβλήματα του κόσμου είναι τρομερά. Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει.
Απελπισμένη είμαι, στερούμαι τα πάντα. Κι αν φύγω από το πρόγραμμα αυτό; Μάλλον θα μαζεύω από κάτω τρόφιμα στη λαϊκή, όπως έχω ξανακάνει». Για ιστορίες φτώχειας και μεγάλης ανάγκης, κάνει λόγο ο Παναγιώτης Λεντάρης, διευθυντής του Κοινωνικού Παντοπωλείου. «Είδη που για μας είναι καθημερινά, γι αυτούς τους ανθρώπους είναι είδη πολυτελείας. Μου είχε πει μια φορά κάποιος: έχω να πάρω φέτα έξι μήνες»...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ ΦΩΤΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ

*από την εημ. ΕΘΝΟΣ 10.11.08

Κλειστοί οι δήμοι 13 και 14 Νοεμβρίου λόγω απεργίας των εργαζομένων

Απεργία στους δήμους

Σε πανελλήνια 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους στις 13 και 14 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση της συνέχειας των προνοιακών δομών, την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας για όλους τους συμβασιούχους και την εξασφάλιση του κόστους μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων.
*από την εφ. ΕΘΝΟΣ 10.11.08

Νέα επιδρομή σε σούπερμάρκετ στα Πετράλωνα.
Ξαναχτύπησαν οι "Ρομπέν των φτωχών"
Ομάδα νεαρών χτύπησε με τη μέθοδο Ρομπέν των φτωχών" αδειάζοντας τα ράφια σούπερμάρκετ

Ομάδα είκοσι νεαρών χτύπησε με τη μέθοδο "Ρομπέν των φτωχών" αδειάζοντας τα ράφια του σούπερμάρκετ "Πανεμπορική" που βρίσκεται επί της οδού Τρώων 38 στα Πετράλωνα.
Οι νεαροί διέφυγαν έχοντας αφαιρέσει διάφορα είδη προϊόντων τα οποία μοίρασαν στον κόσμο λίγα τετράγωνα παρακάτω, στην οδό Καλλισθένους όπου διεξάγεται λαϊκή αγορά.
*από την εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 10.11.2008 www.ethnos.gr

Κυριακή, 9 Νοεμβρίου 2008

Πόλεμος για 1.684 υπαλλήλους-«φαντάσματα» στο Δήμο Αθηναίων

Υπάλληλοι του ραδιοσταθμού Αθήνα 9.84 διαμαρτύρονται έξω από το Δημαρχείο Αθηνών για την απόφαση μετατροπής του δημοτικού ραδιοσταθμού σε ανώνυμη εταιρεία


Η αντιπολίτευση στον Δήμο κάνει λόγο για «πρωτοφανή αριθμό προσλήψεων»

Εργαζομένους-«φαντάσματα», όχι έναν ούτε δύο αλλά 1.684(!) άτομα, αναζητεί η αντιπολίτευση στον Δήμο Αθηναίων πίσω από τους επίσημους αριθμούς και τα στοιχεία των υπηρεσιών στην Κοτζιά, εγείροντας ερωτήματα που αγγίζουν ως και τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2007. Την υπόθεση ανακινεί πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο η παράταξη «Η Αθήνα ΑλλάΖΕΙ», επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Κ. Σκανδαλίδης (ΠαΣοΚ), με επιστολή που φέρει την υπογραφή του κ. Π. Μπέη, δημοτικού συμβούλου αλλά και αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

«Πανελλήνιο ρεκόρ»
Ο κ. Μπέης απευθύνεται προσωπικά στον δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη ρωτώντας τον αν έχει προσλάβει στον δήμο 1.684 άτομα, «πρωτοφανή αριθμό προσλήψεων», σε επίπεδο «πανελληνίου ρεκόρ», σε διάστημα μόλις οκτώ μηνών. Η απορία του πηγάζει από το χάσμα ανάμεσα στην απογραφή του Δήμου Αθηναίων τον Απρίλιο του 2007 - λίγους μήνες αφότου ανέλαβε τη δημαρχία ο κ. Κακλαμάνης - και στην καθιερωμένη έκθεση ορκωτών λογιστών τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Τα στοιχεία της απογραφής φέρουν την επισήμως καταγεγραμμένη δύναμη του προσωπικού όλων των κατηγοριών στον Δήμο Αθηναίων σε 7.308 άτομα, οι ορκωτοί λογιστές έχουν ωστόσο άλλη γνώμη μετρώντας 8.992 υπαλλήλους ως μέσο αριθμό του προσωπικού, επίσης όλων των κατηγοριών.
«Κατά τη διάρκεια του 2007, πρώτου έτους της δημαρχιακής σας θητείας, προσλάβατε τουλάχιστον 1.684 άτομα στις υπηρεσίες του δήμου, δηλαδή αυξήσατε 23% το προσωπικό του» τονίζει ο κ. Μπέης, παραπέμποντας στον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, οπότε «κατά διαβολική σύμπτωση είχαμε και βουλευτικές εκλογές».
«Υπάρχει το ενδεχόμενο οι αθηναίοι φορολογούμενοι να σκεφθούν ότι οι προσλήψεις εξυπηρέτησαν κομματικές και όχι δημοτικές αναγκαιότητες» καταλήγει ο δημοτικός σύμβουλος, για να επανέλθει με δεύτερη επιστολή - μόλις τον Οκτώβριο - και νέα ερωτήματα. «Υπάρχει η έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών; Υπάρχει η έγκριση του επιτρόπου (σ.σ.: του Ελεγκτικού Συνεδρίου) για τη δαπάνη της μισθοδοσίας τόσων υπαλλήλων; Πού και πώς χρησιμοποιήθηκαν; Μήπως λειτούργησαν ως εθελοντές;».
Η αντίδραση - στην πρώτη επιστολή - του δημάρχου ήταν οργίλη, με ψήγματα ειρωνείας προς τον κ. Μπέη. Χαρακτηρίζοντας «συγκινητική» την ευαισθησία του για τη διασφάλιση της νομιμότητας, ο κ. Κακλαμάνης απορεί πώς ένας έμπειρος πολιτικός με μακρά θητεία στη λειτουργία του δήμου (σ.σ.: ο κ. Μπέης εκλέγεται σχεδόν επί 20ετία στην Κοτζιά) δεν γνωρίζει ότι όλες οι δαπάνες, ειδικά δε για τη μισθοδοσία, ελέγχονται αυστηρά από την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τον καλεί δε να αποκαλύψει στο δημοτικό συμβούλιο την πηγή των πληροφοριών του.
«Για να εγκριθεί η δαπάνη για κάθε νεοπροσλαμβανόμενο με σύμβαση έργου απαιτείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών, το Γενικό Λογιστήριο και την περιφέρεια Αττικής» επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων. «Πώς είναι δυνατόν όλοι οι παραπάνω να έχουν συνομολογήσει σε μια πρωτοφανή διαδικασία;».
Στην αντεπίθεση ο κ. Μπέης τον κατηγορεί ότι, παρά το τρισέλιδο περιεχόμενο της επιστολής του, δεν απαντά σε κανένα από τα σχετικά ερωτήματα. Εξηγεί μάλιστα ότι τα στοιχεία που παραθέτει δεν αφορούν την επίμαχη διαφορά.
* «Συγγνώμη, λάθος»
Ενώπιον του... αδιεξόδου «Το Βήμα» επικοινώνησε με τη δημοτική αρχή, η οποία απέδωσε τελικά το ζήτημα σε λάθος των ορκωτών λογιστών κάνοντας λόγο για νέα, ορθή εκδοχή της έκθεσης.
«Αν διάβαζε προσεκτικά ο κ. Μπέης την έκθεση των ορκωτών λογιστών στο σημείο που αναφέρει τον αριθμό του προσωπικού, θα διαπίστωνε το προφανές λάθος: έχουν αθροισθεί σύνολα και υποσύνολα μαζί» τονίζει η παράταξη Κακλαμάνη.


*από "Το ΒΗΜΑ"09/11/2008 της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ

Με λουκέτο απειλούνται τα Κέντρα Πρόληψης


Τρεις φορές έχει προσπαθήσει να «κόψει» το δηλητήριο που τον σκοτώνει μέρα με τη μέρα. Ολες οι προσπάθειες αποτυχημένες και είναι μόλις 25 ετών. Η τελευταία, στις αρχές του έτους. Ούτε χρόνο δεν πρόλαβε να κλείσει «καθαρός» και «ξανακύλησε».
Ο λόγος; Κανείς δεν τον γνωρίζει. Οι παρέες, η φτώχεια, η απουσία του πατέρα; Τους εγκατέλειψε όταν ο Χρήστος ήταν πέντε ετών. Η μητέρα του δούλευε νυχθημερόν για να ζήσουν. «Είχα χάσει κάθε ελπίδα μέχρι που επισκέφθηκα το Κέντρο Πρόληψης κοντά στο σπίτι μου» λέει η 45χρονη Μάγδα. «Οι ψυχολόγοι με βοήθησαν πολύ. Ηδη εντάχθηκα σε μια ομάδα γονέων του Κέντρου. Ξέρω ότι είναι νωρίς, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε...».
Αυτός είναι ένας από τους ρόλους των Κέντρων Πρόληψης, στα οποία υπάρχει κίνδυνος να μπει «λουκέτο» εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων χρηματοδότησης. Οι ειδικοί των κέντρων ασχολούνται με ό,τι μπορεί να δημιουργήσει εξάρτηση, όπως είναι το τσιγάρο, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μάλιστα, προγραμματίζουν να ασχοληθούν και με την εξάρτηση από το Internet και από τον τζόγο. Αν φυσικά δεν κλείσουν...
«Υπάρχει ένα έλλειμμα περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΚΕΔΚΕ, που χρηματοδοτεί τα κέντρα κατά 50%, αρνείται τη χρηματοδότηση αν ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών και το υπουργείο Υγείας δεν καταβάλουν τα χρέη που έχουν ως το 2007» τονίζει ο Γραμματέας του Πανελλαδικού Σωματείου Στελεχών Πρόληψης κ. Παν. Τριανταφύλλου. Σε πολλά Κέντρα Πρόληψης οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες.
«Για τον ΟΚΑΝΑ τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών» αναφέρει ο πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών κ. Γ. Φωτεινόπουλος, αναμένοντας ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα. «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας "πιέζει" το υπουργείο Οικονομίας για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα» προσθέτει.
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
*από "Το ΒΗΜΑ"09/11/2008 ,

Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μουσείο Ακρόπολης στις 31 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ // ΕΚΔΗΛΩΣΗ Το Μουσείο Ακρόπολης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αποχαιρετούν τη θερινή περίοδο με το Κουαρτέτο Εγχόρδ...