................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΟΛΟΥΣ

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΟΛΟΥΣ
1. Ενώ η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την επιβίωσή της, πάση θυσία, στην εξουσία, ο πολίτης πλήττεται από νέα κύματα ακρίβειας και αισχροκέρδειας…
- Πρώτον, διανύουμε την ενδέκατη εβδομάδα προκλητικής κερδοσκοπίας στην ελληνική αγορά καυσίμων, μετά τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της κυβέρνησης να τιμωρήσει όσους κερδοσκοπούν εδώ και έντεκα εβδομάδες επιβάλλοντας 10,5 λεπτά επιπλέον στο λίτρο, έχει κοστίσει στους Έλληνες καταναλωτές μέχρι σήμερα 144 εκατομμύρια ευρώ…
- Δεύτερον, παρά την αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές βασικών αγαθών και τροφίμων, όπως είναι το σιτάρι (μείον 35,5% από τον Ιούλιο του 2008) το ρύζι (μείον 32% από το Μάιο του 2008), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (μείον 10% σε όλη την Ευρώπη), το συνολικό επίπεδο τιμών του καλαθιού τροφίμων στην Ελλάδα είναι το τέταρτο υψηλότερο στην Ευρώπη.
- Τρίτον, έρχεται νέο, πέμπτο κύμα ανατιμήσεων στο χώρο των τροφίμων μέσα στο 2008. Έχουν ήδη περάσει σιωπηρώς από τη βιομηχανία τροφίμων και τους προμηθευτές προς το λιανεμπόριο αυξήσεις καινούριες για το τελευταίο τετράμηνο του 2008 από 3% έως 20% σε εκατό προϊόντα που ανήκουν σε δεκατρείς περίπου κατηγορίες τροφίμων και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.
3. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει λύσεις στο πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει και πάλι συγκεκριμένες, δίκαιες και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις:
- Πρώτον, στα καύσιμα. Η ληστεία που συντελείται σε βάρος των πολιτών πρέπει να σταματήσει. Για να ενσωματωθεί λοιπόν η μείωση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου στη δική μας αγορά, προτείνουμε την επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης ύψους 11 περίπου λεπτών χαμηλότερα από την τιμή πώλησης της βενζίνης σήμερα στην αντλία.
- Δεύτερον. Προτείνουμε αποκλιμάκωση του τιμολογίου της ΔΕΗ και επαναφορά της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα επίπεδα πριν τον Ιούλιο του 2008. Προτείνουμε μείωση στην τιμή του ρεύματος κατά 7,5%. Αυτό μπορεί να γίνει με την επίσπευσή της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση για ρήτρα καυσίμων. Ήδη όπως είναι γνωστό έχει ανακοινώσει ρήτρα καυσίμων για το Γενάρη του 2009, γύρω στα 6%. Να εφαρμοστεί τώρα η ρήτρα κι αφού έχουμε μείωση τιμών στα καύσιμα να μειωθεί άμεσα η τιμή του ρεύματος κατά 7,5%.
Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ
ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
1. Το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει, και μέσα από το πρόγραμμά του, την ανάγκη για κατάργηση όλων των ειδικών λογαριασμών στο δημόσιο και της ύπαρξης απόλυτης διαφάνειας.
2. Ο κ. Αλογοσκούφης, αν και υποτίθεται ότι υιοθέτησε τη θέση μας για κατάργηση των ειδικών λογαριασμών, επί πέντε χρόνια δεν προχώρησε στην ένταξη – κατόπιν καταγραφής, μελέτης και διαβούλευσης – των ειδικών λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες διαβεβαίωνε τους τελωνειακούς του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα διατηρήσει το δικό τους ειδικό λογαριασμό.
3. Συμπέρασμα πρώτο: Ο εμπαιγμός των τελωνειακών από τα είπα-ξείπα του Υπουργού Οικονομικών είναι δεδομένος. Πόσο μάλλον που είναι η ίδια αυτή η κυβέρνηση που πριν από δύο χρόνια τους χάιδευε, λέγοντας τους το περίφημο «να λαδώνεστε, αλλά με μέτρο».
4. Συμπέρασμα δεύτερο και κυριότερο: Εξίσου δεδομένη είναι και η απίστευτη ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου. Ταλαιπωρία η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση που αναζητά απεγνωσμένα αλλαγή ατζέντας από τα έργα και τις ημέρες του πρωθυπουργού και των υπουργών της.
5. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να αρχίσει επιτέλους το διάλογο για να δώσει λύση εδώ και τώρα, διασφαλίζοντας:- Τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
- Την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς, την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών να μπορούν να μετακινηθούν.
ΕΝΩ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ…
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ
1. Ενώ ο πολίτης και η ελληνική κοινωνία βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην κρίση, στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολούνται με την αυριανή θεατρική παράσταση στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την παταγώδη αποτυχία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τα «σκονάκια» και την πλήρη κάλυψη στους πάντες και τα πάντα, τα περιθώρια στενεύουν. Προς το παρόν το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να δικαιολογήσει την ανικανότητα του πρωθυπουργού να πάρει εδώ και εβδομάδες την οποιαδήποτε απόφαση, λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός δεν παίρνει ποτέ αποφάσεις υπό πίεση». Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην αυριανή του ομιλία:
- Πρώτον, θα δηλώσει, για ακόμη μία φορά, «αποφασισμένος να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», δηλαδή οι «μπίζνες» κάτω από το τραπέζι με τον δημόσιο πλούτο, τις δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμη και με τη δημόσια γη.- Δεύτερον, σε μία θεατρικότατη κίνηση θα «ρίξει το γάντι» σε όσους τους αμφισβητούν, απειλώντας τους ακόμη και με εκλογές. Στο σημείο αυτό τα…αυθόρμητα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων (που τρέμει το φυλλοκάρδι τους τις εκλογές) θα κορυφωθούν.
- Τρίτον, θα εξαπολύσει μία επίθεση από τα παλιά εναντίον του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξακολουθεί να φταίει για τα πάντα και δεν δικαιούται να ομιλεί…
- Κατά τα άλλα, ξημεροβραδιάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, μαδώντας την μαργαρίτα του ανασχηματισμού: δομικός ή διορθωτικός;
2. Ποιον αφορούν όλα αυτά; Πάντως όχι τους πολίτες. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η χώρα δεν κυβερνάται και δεν μπορεί άλλο ο Ελληνικός λαός να πληρώνει τις πολιτικές και τα αδιέξοδα αυτής της κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής μπορεί να κάνει όσους ανασχηματισμούς θέλει. Αλλά τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών για την κυβέρνησή του δεν μπορεί να την αλλάξει πια.
3. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής, αλλαγή πορείας. Και ο πολίτης γνωρίζει ότι αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί μόνο το ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ
Η κυβέρνηση μετά τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή ακόμη και τη δημόσια γη, επιχειρεί τώρα να εκποιήσει και την Εθνική Ασφαλιστική, την ώρα που η λογική των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων υποχωρεί διεθνώς. Όπως τόνισε ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, στην χθεσινή συνέλευση των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική:
- «Είναι απολύτως αδικαιολόγητο αυτό που πάνε να κάνουν, απολύτως, δεν τεκμηριώνεται από πουθενά, απ’ όποια πλευρά και αν το πάρεις, οικονομικά, λογιστικά, κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά. Είναι πολιτική η απόφαση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Δεν είναι διοικητική απόφαση».
- «Είναι πολιτική απόφαση και, μάλιστα, άρρηκτα συνδεδεμένη με αντίστοιχες αποφάσεις, που έχουν ληφθεί σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού λαού, όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, στην περίπτωση της Ολυμπιακής, ακόμη και στην περίπτωση του Βατοπεδίου, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως και στην Εθνική Ασφαλιστική».
- «Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι, ο αγώνας για να μην πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική, είναι ένας αγώνας συνολικός για να αποτρέψουμε αυτή την κατηφόρα που έχει πάρει συνολικά η οικονομία μας, που έχει πάρει συνολικά η χώρα μας. Είναι ένας αγώνας, που θα δώσουμε μέχρι τέλους με όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί οι μόνοι ωφελημένοι απ’ αυτές τις εξελίξεις είναι μικρά κλειστά συμφέροντα, ομάδες συμφερόντων, καρτέλ. Με μοναδικό και αποκλειστικό θύμα τον Έλληνα πολίτη».
διεύθυνση: http://vasikos-sxoliasmos.pasok.gr/?p=30

Μεγάλη διάκριση για έλληνα επιστήμοναΟ καθηγητής του ΑΠΘ
κ. Ι. Αντωνίου
τιμήθηκε με το
διεθνές βραβείο Πριγκοζίν

Ο διεθνούς φήμης καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Ι. Αντωνίου εν ώρα διδασκαλίας Η συμβολή του στη θεμελίωση της μαθηματικής θεωρίας του χάους και των πολύπλοκων ανοιχτών συστημάτων τού χάρισε εφέτος μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές διακρίσεις: το διεθνές βραβείο Πριγκοζίν. Ο 53χρονος καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Ι.Αντωνίου, με «καθοδηγητή», για 24 χρόνια, τον δάσκαλό του νομπελίστα Ιλία Πριγκοζίν, κατάφερε να αναδείξει τον εποικοδομητικό ρόλο του χρόνου στην οργάνωση των πολύπλοκων συστημάτων και την πιθανολογική- στατιστική περιγραφή της πολυπλοκότητας και του χάους στη φύση. Πρόκειται για μια σχετικά νέα θεωρία, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Πριγκοζίν, τον «πατέρα» της Θεωρίας του Χάους, και άρχισε να μελετάται από το 1970, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ερευνήσουν συστήματα που δεν μπορεί κανείς να αναλύσει με συμβατικές μεθόδους.
Και αυτό διότι, όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αντωνίου, «λόγω της πολυπλοκότητας,οι υπολογισμοί παύουν να έχουν νόημα πέραν του ορίζοντα προβλεψιμότητας». Η θεωρία αυτή μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο περιγραφής φαινομένων όπως είναι ο καιρός και ο τρόπος λειτουργίας του γονιδιώματος για την ανάδειξη της ζωής, μπορεί να αναπτύξει νέα υπολογιστικά πρότυπα, όπως η ανοσοϋπολογισμοί, να συμβάλει στη μελέτη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους κτλ. Ο κ. Αντωνίου είναι αυτός που προσέφερε το μαθηματικό πλαίσιο για τις θεωρίες του Πριγκοζίν και συνέβαλε στις πρακτικές εφαρμογές τους, όπως είναι η οπτική τομογραφία με εφαρμογές σε δερματικές παθήσεις (εγκαύματα, μελανώματα), η ανάλυση ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, η μαθηματικά ακριβής τρισδιάστατη απεικόνιση σε συμβατικούς υπολογιστές, η νανοτεχνολογία κ.ά. Οι επόμενοι στόχοι του είναι η επιστημονική μελέτη του Ιnternet, η διερεύνηση των λύσεων που βρήκε η φύση, τις οποίες βλέπουμε στη ζωή (π.χ. πώς εκδηλώνεται η ζωή από το «πρόγραμμα» που λέγεται γονότυπος), καθώς και της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει τον νου και τη συνείδηση. Αυτές τις ημέρες ο κ. Αντωνίου βρίσκεται στη Μόσχα, καθώς είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, το οποίο έχει δραστηριότητες αντίστοιχες του CΕRΝ και επιπλέον δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορίας και γνώσης.
Αλλωστε, βρίσκεται συχνά στη ρωσική πρωτεύουσα λόγω της ιδιότητας του επίτιμου καθηγητή στα Πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης και Λομονόσοφ της Μόσχας. Πρόκειται για έναν διακεκριμένο επιστήμονα με πολλές διεθνείς περγαμηνές. Για μία δεκαετία είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής των Διεθνών Ερευνητικών Ινστιτούτων Σολβέ στις Βρυξέλλες, με διευθυντή τον δάσκαλό του Ιλία Πριγκοζίν . Για τις ερευνητικές δραστηριότητές του έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο De Donder της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών του Βελγίου και με το μετάλλιο Κapitza της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ιδιαίτερα δραστήριος, ο κ. Αντωνίου «μετράει» εκατοντάδες ώρες πτήσης στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς συνεργάζεται με επιστημονικά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο Πριγκοζίν εμπιστεύθηκε τον συντονισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων των Ινστιτούτων Σολβέ. Ακόμη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της Ευρωρωσικής Επιστημονικής Συνεργασίας. Το βραβείο Πριγκοζίν, το οποίο θεσπίστηκε από το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Σιένα και από το βρετανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Γουέσεξ στη μνήμη του Πριγκοζίν, απονεμήθηκε την Τετάρτη σε μια λαμπρή τελετή στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Η Βιώσιμη Πόλη 2008» που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη Σκιάθο. Συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Σιένα, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Γουέσεξ (το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Ουαλλίας) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μεγάλη διάκριση για έλληνα επιστήμονα
Ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ι. Αντωνίου τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Πριγκοζίν Ο διεθνούς φήμης καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Ι. Αντωνίου εν ώρα διδασκαλίας Η συμβολή του στη θεμελίωση της μαθηματικής θεωρίας του χάους και των πολύπλοκων ανοιχτών συστημάτων τού χάρισε εφέτος μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές διακρίσεις: το διεθνές βραβείο Πριγκοζίν. Ο 53χρονος καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Ι.Αντωνίου, με «καθοδηγητή», για 24 χρόνια, τον δάσκαλό του νομπελίστα Ιλία Πριγκοζίν, κατάφερε να αναδείξει τον εποικοδομητικό ρόλο του χρόνου στην οργάνωση των πολύπλοκων συστημάτων και την πιθανολογική- στατιστική περιγραφή της πολυπλοκότητας και του χάους στη φύση. Πρόκειται για μια σχετικά νέα θεωρία, η οποία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον Πριγκοζίν, τον «πατέρα» της Θεωρίας του Χάους, και άρχισε να μελετάται από το 1970, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ερευνήσουν συστήματα που δεν μπορεί κανείς να αναλύσει με συμβατικές μεθόδους. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αντωνίου, «λόγω της πολυπλοκότητας,οι υπολογισμοί παύουν να έχουν νόημα πέραν του ορίζοντα προβλεψιμότητας».
Η θεωρία αυτή μπορεί να προσφέρει ένα πλαίσιο περιγραφής φαινομένων όπως είναι ο καιρός και ο τρόπος λειτουργίας του γονιδιώματος για την ανάδειξη της ζωής, μπορεί να αναπτύξει νέα υπολογιστικά πρότυπα, όπως η ανοσοϋπολογισμοί, να συμβάλει στη μελέτη της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους κτλ. Ο κ. Αντωνίου είναι αυτός που προσέφερε το μαθηματικό πλαίσιο για τις θεωρίες του Πριγκοζίν και συνέβαλε στις πρακτικές εφαρμογές τους, όπως είναι η οπτική τομογραφία με εφαρμογές σε δερματικές παθήσεις (εγκαύματα, μελανώματα), η ανάλυση ηλεκτροκαρδιογραφημάτων, η μαθηματικά ακριβής τρισδιάστατη απεικόνιση σε συμβατικούς υπολογιστές, η νανοτεχνολογία κ.ά. Οι επόμενοι στόχοι του είναι η επιστημονική μελέτη του Ιnternet, η διερεύνηση των λύσεων που βρήκε η φύση, τις οποίες βλέπουμε στη ζωή (π.χ. πώς εκδηλώνεται η ζωή από το «πρόγραμμα» που λέγεται γονότυπος), καθώς και της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει τον νου και τη συνείδηση. Αυτές τις ημέρες ο κ. Αντωνίου βρίσκεται στη Μόσχα, καθώς είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών, το οποίο έχει δραστηριότητες αντίστοιχες του CΕRΝ και επιπλέον δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφορίας και γνώσης. Αλλωστε, βρίσκεται συχνά στη ρωσική πρωτεύουσα λόγω της ιδιότητας του επίτιμου καθηγητή στα Πανεπιστήμια της Αγίας Πετρούπολης και Λομονόσοφ της Μόσχας.
Πρόκειται για έναν διακεκριμένο επιστήμονα με πολλές διεθνείς περγαμηνές. Για μία δεκαετία είχε διατελέσει αναπληρωτής διευθυντής των Διεθνών Ερευνητικών Ινστιτούτων Σολβέ στις Βρυξέλλες, με διευθυντή τον δάσκαλό του Ιλία Πριγκοζίν . Για τις ερευνητικές δραστηριότητές του έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο De Donder της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών του Βελγίου και με το μετάλλιο Κapitza της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ιδιαίτερα δραστήριος, ο κ. Αντωνίου «μετράει» εκατοντάδες ώρες πτήσης στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, καθώς συνεργάζεται με επιστημονικά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο. Είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο Πριγκοζίν εμπιστεύθηκε τον συντονισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων των Ινστιτούτων Σολβέ. Ακόμη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της Ευρωρωσικής Επιστημονικής Συνεργασίας. Το βραβείο Πριγκοζίν, το οποίο θεσπίστηκε από το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Σιένα και από το βρετανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Γουέσεξ στη μνήμη του Πριγκοζίν, απονεμήθηκε την Τετάρτη σε μια λαμπρή τελετή στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου «Η Βιώσιμη Πόλη 2008» που διοργανώνεται αυτές τις ημέρες στη Σκιάθο. Συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Σιένα, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Γουέσεξ (το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Ουαλλίας) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - 26/9/2008

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

Κριτική ΣΥΝ στην κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ


"Ψευδο-μεταρρύθμιση", χαρακτήρισε ο ΣΥΝ τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ειδική συνεδρίαση της Πολιτικής του Γραμματείας
Οι σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι: "η χώρα χρειάζεται μια δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και της αυτοδιοίκησης, η οποία θα ανακατανέμει ρόλους πόρους και αρμοδιότητες προς την αυτοδιοίκηση, με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων".
Παράλληλα ο Συνασπισμός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άνοιξε τη συζήτηση χρησιμοποιώντας τις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ με στόχο τον αποπροσανατολισμό και με σκοπό να συντηρήσει μια ψευδεπίγραφη εικόνα μεταρρυθμιστικής δύναμης, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τη συζήτηση στην ενοποίηση των Δήμων και των Νομαρχιών".
Χαρακτηρίζοντας "ψευδο-μεταρρύθμιση", τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο τη μείωση των κονδυλίων, τον κομματικό της έλεγχο και τον αποπροσανατολισμό της αυτοδιοίκησης και των πολιτών από τα μεγάλα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα, ο ΣΥΝ, τονίζει ότι, δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για μια μεταρρύθμιση-απάτη, η οποία αρχίζει και τελειώνει στην ενοποίηση-συγκόλληση των Δήμων και των Νομαρχιών.
Νάσος Μπράτσος

* από την ΕRΤ.GR

Συνεδριάζει το επόμενο διήμερο η ΚΠΕ του ΣΥΝ


Συνέντευξη Τύπου, με θέμα τη γενιά των 700 ευρώ, εν όψει του Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ (που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου), θα παραχωρήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.
Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - επεξεργασία προγραμματικών θέσεων". Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν αύριο το απόγευμα με ομιλία του κ. Τσίπρα.
Δηλώσεις Α. Αλαβάνου «Ο εθνικός πλούτος κηρύσσεται εν κινδύνω. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η μόνη λύση είναι η αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης που συνεχίζει τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σχετικά με την υπόθεση της Μονής Τοπλού.

Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για «Κρητικό Βατοπαίδι», υποστηρίζοντας ότι το δημόσιο παραιτήθηκε από 15.000 στρέμματα, σε σύνολο 30.000 στρεμμάτων, που διεκδικούσε στην Κρήτη στη Μονή Τοπλού.

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για δημόσια έκταση, για μια περιοχή «ΝATURA» με μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και το μόνο μέρος στη Μεσόγειο που έχει επιβιώσει από την Μινωϊκή ως την Βυζαντινή περίοδο, για τη διάσωση της oποίας υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2008

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον Τιτσιάνο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Λίγοι γνωρίζουν ότι η έκθεση Τιτσιάνο ήταν ένα όνειρο μιας σπουδαίας Ελληνίδας, μιας οραματίστριας: της Ντόλυς Γουλανδρή, το οποίο δυστυχώς δεν πρόφτασε να δει υλοποιημένο», μνημόνευσε ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης στον χαιρετισμό που απηύθυνε λίγο πριν η έκθεση ανοίξει τις πόρτες της στους προσκεκλημένους των εγκαινίων, επισημαίνοντας ακόμα, «το πολύ γόνιμο πολιτιστικό διήμερο» που είχαν οι δύο πλευρές Ελλάδα και Ιταλία, αναφερόμενος στην έκθεση «Νόστοι», στο νέο μουσείο της Ακρόπολης.
Στον «μάγο» του χρώματος Τιτσιάνο και στα 24 έργα των Ιταλών μαέστρο που ταξίδεψαν από κρατικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τις ανάγκες της έκθεσης, την διάρθρωση και τις ενότητές της από τις οποίες αναδύεται η πίστη, η δύναμη, ο έρωτας και ο αρχαίος ελληνικός μύθος αναφέρθηκε ο διευθυντής του μουσείου Δ. Σταμπολίδης, ενώ το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος του Ιδρύματος Γουλανδρή, Σάντρα Μαρινοπούλου.
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί στους επισκέπτες η εξέλιξη της καλλιτεχνικής αναζήτησης στην Ιταλία κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα, μέσα από την τέχνη του Τιτσιάνο, τους στοχασμούς του Ανίμπαλε Καράτσι για τη Βενετσιάνικη ζωγραφική, καθώς και τις αναζητήσεις του Πιέτρο ντα Κορτόνα.
Συνολικά 24 έργα ταξίδεψαν στην Αθήνα από μεγάλα Μουσεία και Ιδρύματα της Ιταλίας, εκ των οποίων τα επτά είναι ιδιόχειρα έργα του μεγάλου Βενετού καλλιτέχνη Τιτσιάνο Βετσέλιο.
Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Τιτσιάνο στον Πιέτρο ντα Κορτόνα: Το Ιερό, ο Μύθος, η Ποίηση», πραγματοποίησαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το απόγευμα της Τετάρτης, από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Ιταλός ομόλογός του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, οι οποίοι στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην έκθεση.
Την έκθεση συνοδεύει τρίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-ιταλικά-αγγλικά) με τα έργα της έκθεσης και επιστημονικά κείμενα των καθηγητών Κλαούντιο Στρινάτι και Τζιοβάνι Μορέλο, καθώς και του Δρ. Σέρτζιο Γκουαρίνο.
Η έκθεση φιλοξενείται στο Μέγαρο Σταθάτου (Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1
και θα διαρκέσει από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου.
*Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Η 'Καθημερινή' διαβάζεται από αυτούς που κυβερνούν τη χώρα.

Ο 'Ελεύθερος Τύπος' από αυτούς που νομίζουν ότι κυβερνούν τη χώρα.

Το 'Βήμα' και τα 'Νέα' διαβάζουν αυτοί που πιστεύουν ότι θα έπρεπε κανονικά να κυβερνούν τη χώρα.

Τον 'Ριζοσπάστη' εκείνοι που πιστεύουν πως τη χώρα θα έπρεπε κανονικά να την κυβερνά μια άλλη χώρα.

Οι αναγνώστες της 'Ελευθεροτυπίας' δεν ξέρουν ποιος ακριβώς κυβερνά τη χώρα είναι όμως βέβαιοι πως την κυβερνά με λάθος τρόπο.

Την 'Απογευματινή' προτιμούν οι γυναίκες αυτών που κυβερνούν τη χώρα.

Τη 'Ναυτεμπορική' διαβάζουν αυτοί στους οποίους ανήκει η χώρα.

Την 'Εστία' διαβάζουν όσοι νομίζουν πως η χώρα είναι ακόμα δική τους.

Και οι αναγνώστες της 'Espresso' δεν ενδιαφέρονται για το ποιος κυβερνά τη χώρα αρκεί να είναι γυναίκα και να έχει μεγάλο στήθος.

*από την Κανή Καρ.

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2008

Διπλό χτύπημα σε σούπερ μάρκετ


Έκαναν έφοδο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Διπλή έφοδο σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν το μεσημέρι αντιεξουσιαστές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια. Αφού γέμισαν δεκάδες καρότσια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στη συνέχεια τα μοίρασαν σε πολίτες που ψώνιζαν στις παρακείμενες λαϊκές αγορές.
Στην οδό Πανόρμου στην Αθήνα, περίπου 30 άτομα φορώντας κουκούλες, μπήκαν σε σούπερ μάρκετ και αφού άδειασαν τα ράφια. μοίρασαν τα προιόντα στην λαική αγορά της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν. Στη Θεσσαλονίκη, είκοσι περίπου άτομα εισέβαλαν σε σούπερ - μάρκετ στην Τούμπα, ενώ φεύγοντας μοίρασαν και προκηρύξεις υπογράφοντας ως ‘’Πρωτοβουλία ενάντια στην ακρίβεια’’. Σημειώνεται , ότι πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα στη συμπρωτεύουσα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
*εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ" Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Συγχαρητήρια στα παιδιά για την συμβολική τους κίνηση! Δεν μπορώ να κατανοήσω τους βλάκες που αντιμετωπίζουν αυτήν την ενέργεια σαν ληστεία. Δεν είναι ληστεία, είναι μία συμβολική ενέργεια. Μία κυρία (Κουκουλά Αργυρώ 9/9/2008 10:40) είπε ότι όλα τα πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης. Αν αυτός είναι ο Μασούτης, Μαρινόπουλος, Βασιλόπουλος κ.α. , τότε μου είναι εντελώς αδιάφορο το τί θα πληρώσει. Πολλοί αναφέρουν τους πολιτικούς γενικά και αόριστα ως κλέφτες. Γιατί δεν αναφέρονται συγκεκριμένα σε ποιές κομματικέςπαρατάξεις ανήκουν αυτοί οι πολιτικοί? Μήπως γιατί τόσα χρόνια ενισχύουν τον δικομματισμό? Βαρεθήκαμε το παιχνίδι σήκω Γιώργο-κάτσε Κώστα ! Βαρεθήκαμε τον κάθε καημένο να εκφράζει την απέχθεια του προς την αριστερά. Γιατί η αριστερά είναι η λύση σε αυτό το αδιέξοδο. Και ας μην θέλουν πολλοί να το παραδεχθούν. Και ας θάβουν την αριστερά συστηματικά (ΜΜΕ). Αποφασίστε λοιπόν τί θέλετε. Διαφορετικά οι μαζοχιστές μπορούν να ξανααπολαύσουν και για την επόμενη 4ετία το ......... από το -ας γελάσω- ''''επαναστατικό ΠΑΣΟΚ'''' που ξαναπαίρνει πάνω του.

Tommy 21/9/2008

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=1400161

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...