................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2008

Βαφτίσατε «διεθνή κρίση» την ανικανότητά σας

* ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ
«Το παραγωγικό μοντέλο έχει φάει τα ψωμιά του», παρατήρησε μελαγχολικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος όχι τόσο για τα (οικονομικά) αποτελέσματα όσο, κυρίως, για την απουσία προοπτικής. Πρώτον λόγω της κυβερνητικής και εργοδοτικής εμμονής που χρεώνουν στο εργατικό κόστος τα δεινά της οικονομίας και, δεύτερον, για το γεγονός ότι γίναμε... Παπούα. «Παλαιά λέγαμε ότι δεν είμαστε Παπούα - δεν είμαστε Ζουλού, αλλά πλέον στην επιχειρηματικότητα μας έχει ξεπεράσει η Γουινέα, η Αλβανία και τα Σκόπια», συμπλήρωσε ο κ. Παναγόπουλος.

Φοροκλέπτες και... υπουργοί

Ως προς τις επιπτώσεις στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ άθροισε αφ' ενός τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την αύξηση κατά 20% των τελών κυκλοφορίας, τα τέλη ακινήτων που πλήττουν το λαϊκό εισόδημα και από την άλλη έρχεται και νέο πακέτο μέτρων με τους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα κ.ά.).

Η κυβέρνηση, είπε, «κάθε φορά που θέλει να πάρει αντιλαϊκά μέτρα καταφεύγει στην καλλιέργεια των πιο ταπεινών ενστίκτων, βάζει μπρος τον κοινωνικό αυτοματισμό. Αλλά εμείς δεν θεωρούμε τον δικηγόρο, τον γιατρό, τον νέο που κερδίζει το ψωμί του μέσα από ψευδή εργολαβικά, φοροκλέπτη. Οπως δεν πρέπει να είναι φοροκλέπτης ο υπουργός. Συμμαχούμε μαζί τους για δίκαιο φορολογικό σύστημα, σεβασμό στα ασφαλιστικά δικαιώματα και αναπτυξιακά μέτρα».
Ως προς τη φοροεπιδρομή Αλογοσκούφη, ο κ. Παναγόπουλος αναρωτήθηκε: «Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ελήφθησαν τέτοια έκτακτα μέτρα;
Φταίει η διεθνής κρίση για την ακρίβεια, για την υποχρηματοδότηση της παιδείας, της υγείας, των κοινωνικών παροχών;
Φταίει η διεθνής κρίση που το 14% των φτωχών Ελλήνων είναι εργαζόμενοι όταν στην Ε.Ε. αυτό είναι το 7%;
Φταίει η διεθνής κρίση για το πρωτοφανές έλλειμμα (14,1%) του ΑΕΠ στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών;
Φταίει η διεθνής κρίση για το πλαφόν στα επιτόκια καταναλωτικών δανείων και καρτών το οποίο πήρε πίσω η κυβέρνηση για να υπηρετήσει τους τραπεζίτες;».
* Από την παρουσίαση της έκθεσης αποχώρησε ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) για διαδικαστικούς λόγους, ισχυριζόμενος ότι στοιχεία της έκθεσης διέρρευσαν στον Τύπο (και εν συνεχεία αμφισβητώντας την αξιοπιστία αυτής).
Ο αναπληρωτής πρόεδρος Αλ. Καλύβης καταλόγισε σκοπιμότητα στην αποχώρηση, «για να χαθεί αυτό που προκύπτει από την έκθεση». Πρόσθετα ανέφερε ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι οι μισθοί υποχώρησαν κάτω από τα επίπεδα του 1984 και έκανε λόγο για φοροεπιδρομή της κυβέρνησης προκειμένου να αποφύγει νέα (κοινοτική) επιτήρηση.
* Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος μίλησε για πλήγμα «στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τις επιλογές Καραμανλή όπως αυτές καταγράφηκαν στη ΔΕΘ» και αναρωτήθηκε «σε τι μέτρα θα καταφύγει η κυβέρνηση μετά από 3 μήνες;», ενώ πρότεινε «νέα γενιά αγώνων για νέα γενιά δικαιωμάτων».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/09/2008

Αλέκος Αλαβάνος: «Είστε κυβέρνηση real estate»


Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα της Μονής Βατοπεδίου, ζήτησε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, καταγγέλλοντας ως συνυπεύθυνους Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Αλέκος Αλαβάνος: Νομιμοποιείτε την αυθαιρεσία των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων με μπλοκάκι
Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε η Εξεταστική Επιτροπή να έχει βάθος χρόνου, φθάνοντας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, διότι, όπως σημείωσε υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και από την πλευρά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
«Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ είστε συνυπεύθυνοι. Πρόκειται για μια ιερά SIEMENS και έχετε να δώσετε απάντηση. Γι αυτό καλώ τον Πρωθυπουργό, ο οποίος, αντί να καλύπτει τους υπουργούς του γι΄αυτά που έχουν κάνει, να καλύψει τη δημόσια περιουσία και να τοποθετηθεί δημόσια ότι άμεσα η κυβέρνηση της χώρας θα κάνει ό,τι μπορεί και ό,τι πρέπει για την ανάκτηση της δημόσιας περιουσίας. Και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ... να κάνει την αυτοκριτική του και να μας πει αν καλύπτει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση τις ενέργειες αυτές ή αν είναι διατεθειμένη με εξεταστική επιτροπή να δώσουμε μαζί όλοι την μάχη για να αποκατασταθεί αυτή η ληστεία που έγινε σε βάρος της περιουσίας του δημοσίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλαβάνος
«Ξέραμε ότι το Άγιο Όρος είναι ένας οικολογικός παράδεισος, οι πιστοί -και είναι πολλοί στη χώρα μας- πιστεύουν ότι είναι και ο δρόμος προς τον παράδεισο και βλέπουμε ότι είναι ένας παράδεισος φορολογικός και είναι ένας παράδεισος real estate και δοσοληψιών με δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται δίπλα στις εκάστοτε κυβερνήσεις και έχουν μια φοβερή κάλυψη από τις διάφορες κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον κ. Αλογοσκούφη είπε:
«Σας είχα πει κάποτε ότι είστε υπουργός του real estate, το λάθος που έκανα είναι ότι έπρεπε να πω ότι όλη η κυβέρνηση και όλοι οι υπουργοί είναι υπουργοί του real estate».
«Έρχεστε και φορολογείτε τώρα αδύναμες ομάδες και βάζω σε προτεραιότητα τους νέους και τις νέες που φοβούνται τα τριακοστά γενέθλιά τους, την ίδια στιγμή που βλέπουμε μια τεράστια διασπάθιση της δημόσιας περιουσίας η οποία γίνεται σε όλους τους τομείς και τη βλέπουμε με ακραίο τρόπο να γίνεται στην περίπτωση του Αγίου Όρους», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος και αναφερόμενος στην επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων τόνισε χαρακτηριστικά:
«Πώς μπορείτε να κάθεστε σε αυτή τη θέση και πώς μπορείτε να αντικρίζετε τους νέους ανθρώπους; Πώς μπορείτε να βλέπετε τους νέους ανθρώπους με αυτό το νομοσχέδιο το οποίο φέρατε; Από πού και ως πού, όταν η Ελλάδα έχει βουλιάξει μέσα στα σκάνδαλα, όταν βλέπουμε Υπουργούς να κάνουν off shore εταιρείες για ακίνητα τεράστιας αξίας για να διαφύγουν τους φόρους; Από πού και ως πού επιλέγετε τους νέους και τις νέες να τους βάλετε αυτό τον κεφαλικό φόρο που βάζετε; Από πού και ως πού, λέτε, ότι εάν ένας νέος ή νέα δουλεύουν σε διαφορετικό εργοδότη και δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών (που ποτέ δεν ήταν το όνειρό τους να δουλέψουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, είναι παιδιά που έχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά, κουραστήκαν να πάρουν το πτυχίο τους, πολλά που έχουν κάνει μεταπτυχιακά εδώ ή στο εξωτερικό και δουλεύουν στα 28 και στα 30 και στα 32 με μπλοκάκι) εσείς τους λέτε θα σας φορολογήσω; Γιατί δεν φορολογείτε τους συναδέλφους σας; Γιατί δεν φορολογείτε το μεγάλο κεφάλαιο; Γιατί αφήνετε αυτές τις νόμιμες τρύπες της τεράστιας και προκλητικής φοροδιαφυγής, από τη μια τα στελέχη της κυβέρνησης με τις off shore και από την άλλη οι νέοι των 25, των 30 , των 35 ετών, πώς το τολμάτε αυτό το πράγμα;»
«Γιατί τα γενέθλια κάποιου που γίνεται 30 ετών, να είναι η ένταξή του στο φορολογικό αυτό σύστημα της ΝΔ», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, «όπου -όπως επεσήμανε- όχι μόνο δεν παίρνει 14 μισθούς γιατί είναι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις εισφορές του εργοδότη για το ΙΚΑ αλλά θα φορολογείται με ένα μισθό, θα δουλεύει με 11 μισθούς».
Στο σημείο αυτό ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε πως τα νέα μέτρα αντίκεινται στο Νόμο, τόσο στον Κοινοτικό, όσο και στον Εθνικό, καθώς όπως σημείωσε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας νομιμοποιεί την αυθαιρεσία των εργοδοτών και κάνει αποδεκτό το καθεστώς της συνεχούς παροχής υπηρεσιών με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη.
Όσο για τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρηματιών με συντελεστή 10% , ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κεφαλικό φόρο επί δικαίων και αδίκων».
«Δεν είμαστε εμείς που λέμε ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Είναι ένα σύστημα που σπρώχνει τον καθένα να κάνει φοροδιαφυγή, μόνο έτσι μπορεί να δουλέψει αυτό το σύστημα, έτσι όπως το έχετε οργανώσει. Πώς όμως βάζετε τον ίδιο φόρο επί όλων, ένας φόρος ο οποίος είναι συγχωροχάρτι για τους μεγάλους; Είναι συγχωροχάρτι για όσους κάνουν φοροδιαφυγή και είναι καταδικαστική η απόφαση για τη μεγάλη πλειοψηφία, η οποία σήμερα πλήττεται και πιέζεται», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος και κατέληξε λέγοντας:
«Μη μας λέτε παραμύθια τώρα για διεθνή κρίση. Αυτή είναι η συνέπεια της πολιτικής σας. Ήρθατε σε ένα άρμα μείωσης των φόρων για τις ανώνυμες εταιρείες, τις άλλες εταιρείες για το μεγάλο κεφάλαιο, αυτές είναι οι συνέπειες των πράξεων σας».

Οι έμποροι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά των φορολογικών μέτρων

Εξετάζουν προσφυγή στο ΣτΕ
Για «αναξιοπιστία και προχειρότητα» στη σύνταξη του φορο-νομοσχεδίου έκανε λόγο η ΕΣΕΕ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι έμποροι κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης, με έμφαση στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ.
Επίσης, εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προσβάλλουν το νομοσχέδιο ώς αντισυνταγματικό, διότι «βάλει κατά της αξιοπρέπειας όλων των Ελλήνων».
Όπως δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης, το κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων δεν είναι ο μόνος τρόπος που θα ακολουθήσει το εμπόριο στην αντίδρασή του.
Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε να μην πραγματοποιηθούν φέτος εκδηλώσεις για την Ημέρα του Ελληνικού Εμπορίου (19-20 και 22 Σεπτεμβρίου) «και το τριήμερο αντί να κατεβάσουμε τις τιμές όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, θα κατεβάσουμε τα φώτα των εμπορικών επιχειρήσεων μέχρι την απόδοση δικαιοσύνης».
Ο κ. Αρμενάκης τόνισε ότι ο εμπορικός κόσμος αιφνιδιάστηκε από τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, το οποίο, όπως είπε, «είναι βιαστικά γραμμένο και απόδειξη της προχειρότητάς του είναι οι τροπολογίες που γίνονται τόσο στο αρχικό σχέδιο όσο και στις αρχικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή».
«Το νομοσχέδιο δεν είναι αξιόπιστο. Δεν είναι σωστό 'μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά'. Πρέπει να αποσυρθεί, να εξεταστεί από την Εθνική Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να επιστραφεί στη Βουλή διορθωμένο» είπε ο κ. Αρμενάκης.
Οι έμποροι εκτιμούν ότι από το υπουργείο Οικονομίας δεν γίνεται σωστή χρήση των αριθμών, ενώ όπως σημείωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ Παναγής Καρέλας, η κυβέρνηση θα έπρεπε να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αξιοπιστία του ελεγκτικού μηχανισμού πιθανόν και με την εφαρμογή πόθεν έσχες, ενώ ο κ. Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι επιβραβεύεται η φοροδιαφυγή και σημείωσε ότι η φοροδιαφυγή «δεν είναι εκεί που την ψάχνουν, είναι στο πλανόδιο υπαίθριο και στάσιμο εμπόριο και στο παρεμπόριο».
Τέλος, ο γραμματέας της ΕΣΕΕ Νίκος Τζίκας ανέφερε ότι είναι αναξιόπιστη η στάση του υπουργού Οικονομίας που αιφνιδιάζει το εμπόριο και με άδικα φορολογικά μέτρα εις βάρος του καλύπτει τις μαύρες τρύπες του υπουργείου, ενώ την ίδια ώρα χαρίζονται χρήματα σε μεγάλους ομίλους και πλοιοκτήτες.
*Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2008

Στο νήμα η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Ισοδυναμία με έξι κόμματαΠροβάδισμα 0,3% διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, λίγα 24ωρα μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πολίτες και πολιτικοί ακόμα και εντός ΝΔ εμφανίζονται προβληματισμένοι από τις δηλώσεις Καραμανλή, ενώ ο Β.Πολύδωρας επιστρέφει με νέο άρθρο. Εν τω μεταξύ, Τα Νέα δημοσιεύουν επιστολή του Γ.Βουλγαράκη προς τους συναδέλφους του βουλευτές.
*από το in.gr

Παρουσίαση του βιβλίου του Σώτου Αλεξίου «Μια ζωή δυο φορές» την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στις 7:30 μ.μ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Περιοδικό & Εκδόσεις Μετρονόμος Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η Οι εκδόσεις Μετρονόμος και το Polis Art ...