................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2008

Απέρριψε το Δ.Σ. της «Αυγής» την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την ενοποίηση της ιστορικής εφημερίδας με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
«Οχι» στην πρόταση Τσίπρα για ενοποίηση με το «Κόκκινο»«E» 21/7

Απέρριψε το Δ.Σ. της «Αυγής» την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την ενοποίηση της ιστορικής εφημερίδας με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής συνεδρίασε το Δ.Σ. της «Αυγής Α.Ε.» και αποφάσισε ομόφωνα να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση μετόχων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου με θέματα την εκλογή νέου Δ.Σ. και τη συζήτηση για τη συγχώνευση, είτε συμμετοχή της εταιρείας σε άλλα εταιρικά σχήματα.
Σε απόφαση που εξέδωσε το Δ.Σ. αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η "Αυγή" για να επιβιώσει χρειάζεται τον κόσμο της», ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως «είναι υπαρξιακά αναγκαίο να μην αποδιοργανωθεί ο σκληρός πυρήνας των φίλων και αναγνωστών της συνδρομητών και μετόχων, που της επιτρέπει να κυκλοφορεί για δεκαετίες».
Οι λόγοιΣτελέχη της «Αυγής» εξηγώντας στο «Εθνος» τους λόγους για τους οποίους φαντάζει δύσκολη η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας ανέφεραν ότι «η "Αυγή" αποτελεί μία πολυμετοχική Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία οι απλοί μέτοχοι κατέχουν ποσοστό πάνω από 50%».
Και συμπλήρωναν: «Λέμε "ναι" στο άνοιγμα της εφημερίδας, αλλά "όχι" στην κατάργηση της αυτόνομης "Αυγής Α.Ε."».
Οι ίδιες πηγές, αν και αντιμετωπίζουν θετικά τις πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για την «Αυγή», αρνούνται την «εν λευκώ εξουσιοδότηση της εφημερίδας στην Κουμουνδούρου», αλλά και την πιθανή «αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της».
Αλλωστε, για τη σύνθεση και τον χαρακτήρα της εφημερίδας, ενδεικτική είναι η απόφαση του Δ.Σ.: «Η "Αυγή ", εδώ και πολλά χρόνια, είναι μια αυτόνομη εφημερίδα της Αριστεράς, φιλική προς τον ΣΥΝ, αλλά δεν είναι κομματικό όργανο...».
Π. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

*από την εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 21.7.08

Κυριακή, 20 Ιουλίου 2008

Ανησυχητική αύξηση εκβρασμών προστατευόμενων θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
σας αποστέλλουμε τα τελευταία νέα του Αρχιπελάγους σχετικά με την
Ανησυχητική αύξηση εκβρασμών προστατευόμενων θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες
Το Αρχιπέλαγος συνεχίζοντας τη καταγραφή δεδομένων από θανατώσεις και εκβρασμούς προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών στις ελληνικές θάλασσες το τελευταίο έτος, συγκέντρωσε στοιχεία που παραπέμπουν σε εκτεταμένη «σφαγή»: νεκρά ζωνοδέλφινα, ρινοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, φυσητήρες, ζιφιοί, φώκαινες, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες, σε ευρεία έκταση της ελληνικής ακτογραμμής.
περισσότερα....


Με φιλικούς χαιρετισμούς
Πένη Παπασπυροπούλου
Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας ΑιγαίουΡάχες, 83301 Ικαρία τηλ. 22750 41673, (6974744949) /φαξ.. 22750 41070
http://www.archipelago.gr/ / info@archipelago.gr

Public Digital Film Festival 2008: για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Το Public Digital Film Festival απευθύνεται στο νεανικό και δυναμικό κοινό που χρησιμοποιεί και δημιουργεί με κάθε μορφής ψηφιακή συσκευή (κινητό τηλέφωνο, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ψηφιακή κάμερα), αγαπά την τέχνη του video και την κινούμενη εικόνα. Μέσα από το φεστιβάλ, νέοι και νέες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους videos με τα αγαπημένα τους ψηφιακά μέσα και να προβάλλουν τη ... περισσότερα
*από την ηλεκτρονική εφημερίδα: http://www.e-liberta.gr/site/content.php?sel=13

Η ευκαιρία της Αριστεράς


Από τον Ξενοφώντα Ι. Κοντιάδη,
καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο πρόσφορες για τη στροφή του εκλογικού σώματος προς την Αριστερά. Η πολιτική τάξη βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. Τα δύο κόμματα εξουσίας παραπαίουν μεταξύ κατηγοριών για διαφθορά στελεχών τους, αποκαλύψεων για έκνομες μεθόδους χρηματοδότησής τους και καθημερινών εσωτερικών αντιμαχιών. Η έκρηξη της ακρίβειας τροφοδοτείται τόσο από την προϊούσα διεθνή οικονομική κρίση όσο και από δομικές δυσλειτουργίες της ελληνικής αγοράς. Τα φαινόμενα φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης εντείνονται, ενώ η πραγματική ανεργία εκτοξεύεται σε επίπεδα που απειλούν την κοινωνική συνοχή. Η μεσαία τάξη συμπιέζεται και οι συνθήκες διαβίωσης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων μακράν απέχουν από το να χαρακτηριστούν ως αξιοπρεπείς.

Την ίδια ώρα οι παγιωμένες δυσλειτουργίες της ανώτατης εκπαίδευσης έχουν καταστεί αφορμή διαρκούς αναταραχής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η περίφημη μεταρρύθμιση του νόμου-πλαισίου έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της αποδεικνύεται ατελέσφορη, ενώ μια σειρά πολιτικών επιλογών πιστοποιεί ότι η κρίση στα πανεπιστήμια συνδέεται με τάσεις ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας έχει παύσει πλέον να λειτουργεί ως μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και σταδιακά μετατρέπεται σε μέσο αναπαραγωγής και διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν την απογοήτευση των πολιτών από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Η ελληνική κοινωνία δεν προσδοκά βελτίωση των όρων διαβίωσης τα επόμενα χρόνια, αλλά αναμένει την επιδείνωσή τους. Οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι το πτυχίο και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι κατά κανόνα δεν διασφαλίζουν το επαγγελματικό τους μέλλον, ενώ συχνά δεν πιστοποιούν καν την απόκτηση επαρκών επιστημονικών ή τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Η γενιά των ανασφάλιστων και υποαμειβόμενων εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να εκφράζει με τον πιο ηχηρό τρόπο την απαξίωση έναντι των κομμάτων και των πολιτικών θεσμών. Εξάλλου, οι παλαιότερες γενιές δεν φαίνεται να εμπιστεύονται πλέον το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και βιώνουν ένα καθεστώς διαρκούς επαγγελματικής και οικονομικής ανασφάλειας.

Η Αριστερά εύλογα εμφανίζεται λοιπόν σημαντικά ενισχυμένη στις δημοσκοπήσεις. Υπό τις σημερινές συνθήκες το αντίθετο θα προκαλούσε έκπληξη. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι στη Γερμανία, όπου το κόμμα της Αριστεράς (Linke) συνεχώς διευρύνει την επιρροή του απέναντι στον μεγάλο συνασπισμό των κομμάτων εξουσίας.

Παρά τα εμφανή ιδεολογικά ελλείμματα και την αδυναμία της να αρθρώσει έναν ολοκληρωμένο και συνεκτικό πολιτικό λόγο για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων δημόσιας πολιτικής, ιδίως για την κρίση του κοινωνικού κράτους σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Αριστερά ήδη έχει διεμβολίσει και στη χώρα μας το παραδοσιακό δικομματικό σκηνικό, έτσι ώστε η κυβερνητική αυτοδυναμία να εμφανίζεται άπιαστος στόχος για τα δύο κόμματα εξουσίας. Δεν μένει παρά να αποδειχθεί στην πράξη εάν η Αριστερά θα καταφέρει να αξιοποιήσει τη σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία για να συμβάλει στην ανανέωση της Πολιτικής ή θα εγκλωβιστεί στην κομματική εσωστρέφεια, τη διατύπωση ενός αμιγώς καταγγελτικού λόγου και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, χάνοντας άλλη μία ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει.

Ξενοφώντας Ι. Κοντιάδης
(www.kontiadis.gr)
(* από το "ΕΘΝΟΣ" 15/7/08

Το μέλλον της Κύπρου

Aπό τον Α. Λυκαύγη
τ. σύμβουλο επικοινωνίας της Κύπρου *

Oι λέξεις έχουν χάσει από πολλού το εννοιολογικό τους αντίκρισμα. Eχουν κι αυτές υποστεί προϊούσαν φθορά. Kαι υποκύπτουν σε κατά συνθήκην στρεβλώσεις. Λέξεις όπως αγώνας, όπως μνήμη, όπως δικαίωση. Tριάντα τέσσερις ενιαυτοί κατοχής και ο Eλληνισμός κατέστησε την έννοια της δικαιώσεως ταυτόσημη με την ομοσπονδιακή επανασυρραφή, όχι μόνο χωρίς αναίρεση της γεωπολιτικής κρεουργήσεως, αλλά (για να είμεθα δίκαιοι, εξ ανάγκης) στη βάση των παραγώγων της. Mε τη μορφή διζωνικής και δικοινοτικής διαιρέσεως. Kι αυτό μεν, πάει, τέλειωσε. Eίναι κοινώς αποδεκτό ήδη, ως η έσχατη οριοθέτηση του αναπόδραστου ιστορικού μας συμβιβασμού.
Mπαίνοντας όμως αύριο στο 35ο από εισβολής έτος, δεν έχουν καμιά σημασία πλέον, ούτε τα αίτια ούτε οι αυτουργοί. Tα πρώτα είναι κραυγαλέα. Kαι οι δεύτεροι δακτυλοδεικτούνται. Eίτε ως αλλότρια κέντρα ισχύος με προφανείς στρατηγικές στοχοθεσίες. Eίτε ως εξωνημένοι και τηλεκινούμενοι ενδοελληνικοί βραχίονες. Mε τους πρώτους να εντέλλονται. Kαι τους δεύτερους να εκτελούν. Σε μια κατάδηλη επιχείρηση, που έλκει τις καταβολές της αμέσως μετά τη δι’ εκβιασμού δοτή (και σαφώς διαιρετική) Zυριχική ρύθμιση.

Πλην, αφού απέτυχε να ολοκληρώσει τη διχοτομική κρεούργηση (στη δεκαετία του ‘60) λόγω των αντιστάσεων του Eλληνισμού (όπως εκείνο το «όχι» Παπανδρέου προς Tζόνσον, με αποτέλεσμα τα Iουλιανά του ‘65 και τελικά την Aπριλιανή χούντα του ‘67) κατέφυγε στην έσχατη λύση. Mεθοδεύοντας το σιαμαίο έγκλημα του ‘74. Aφενός της προδοσίας, διά του
Iουλιανού πραξικοπηματικού εγχειρήματος. Kαι αφετέρου διά της τουρκικής εισβολής. Mόνον αφελείς ή εθελότυφλοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Kαι που μόνο μυωπάζοντες δεν βλέπουν ότι και για τα δύο υπήρξε και προσυνεννόηση (Xούντας-Aγκυρας) και ακριβής στρατηγικός συντονισμός. Ποια όμως σημασία μπορεί να έχουν αυτά σήμερα;

Γιατί ενώ γι’ αυτά έχουν ήδη γραφεί χιλιάδες σελίδες κι έχουν αποκαλυφθεί αδιάσειστα τεκμήρια για σχεδιασμούς κι ενόχους, το θέμα για τον Eλληνισμό τριάντα πέντε χρόνια μετά, δεν είναι τόσο το τι (εν συμπράξει) διεπράχθη, πώς, από ποιους και γιατί, αλλά περισσότερο το τι μέλλει και κυρίως το τι δέον γενέσθαι. Kαθώς ήδη (κι ενώ σε λίγες μέρες οι επικεφαλής των δύο κοινοτήτων συναντώνται για να προαγγείλουν ουσιαστικά νέο -και εκ των πραγμάτων καταληκτικό- γύρο συνομιλιών για λύση) διαμορφώνονται κρίσιμα διλήμματα και προβάλλουν ιστορικές επιλογές. Eίτε δηλαδή για συμβιβασμό. Που εν πολλοίς θα υποθεμελιώνεται στα τετελεσμένα. Eίτε για νέο αδιέξοδο και οριστική διχοτόμηση.

Κι ως προς αυτό (που προέκυψε από διολίσθηση θέσεων και υποστολή αντιστάσεων) εάν είμεθα έντιμοι και ειλικρινείς, δεν μπορεί ν’ αποδοθούν επιλεκτικά ευθύνες. Tις υπέχουν όλες σχεδόν οι εξουσίες και στη Λευκωσία και στην Aθήνα, που διεχειρίσθησαν το πρόβλημα πάντοτε από θέσεως αδυναμίας, και χωρίς τελεσφόρες επιλογές (ακόμη και ρήξεις) εάν και όταν
αυτές επεβάλλοντο. Nα μη μείνουμε όμως σ’ αυτό. Γιατί το καθαυτό ζητούμενο είναι άλλο. Aνεξαρτήτως δηλαδή της τελικής λύσεως (που δεν μπορεί εν πάση περιπτώσει να κινείται σε πλαίσια πέραν των γραμμών ασφαλείας οι οποίες κι επιβάλλεται να προταχθούν και με τίποτα να μη διασκελισθούν) εκείνο που προέχει πλέον για μας είναι: Aφενός η προδιασφάλιση της κρατικής συνέχειας, όσον αφορά την Kυπριακή Δημοκρατία.

H οποία πολιτειακώς θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό συνεταιρισμό. Kαι αφετέρου, η θεσμική βεβαιότητα εθνικής επιβιώσεως και ιστορικής συνέχειας του Kυπριακού Eλληνισμού στη φυσική του γεωγραφία. Tίποτε περισσότερο. Aλλά και τίποτε λιγότερο...

*από το «Eθνος» 19/7/08

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...