............................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη
__________________________________________________________________________________________________________________
... * Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
__________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Eκατομμύρια παιδιά σε κίνδυνο


Περιμένοντας το... μάννα!
Μικρά υποσιτισμένα παιδιά σε ορφανοτροφείο της Βόρειας Κορέας περιμένουν να λάβουν τροφή από το παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης. Οι φετινές πλημμύρες στη χώρα και η φτωχή συγκομιδή της χρονιάς έχουν προκαλέσει τη χειρότερη επισιτιστική κρίση από το τέλη δεκαετίας του '90 και έχουν βάλει εκατομμύρια παιδιά αλλά και ενήλικες σε κίνδυνο.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Απέρριψε το Δ.Σ. της «Αυγής» την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την ενοποίηση της ιστορικής εφημερίδας με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».




«Οχι» στην πρόταση Τσίπρα για ενοποίηση με το «Κόκκινο»«E» 21/7

Απέρριψε το Δ.Σ. της «Αυγής» την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την ενοποίηση της ιστορικής εφημερίδας με τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής συνεδρίασε το Δ.Σ. της «Αυγής Α.Ε.» και αποφάσισε ομόφωνα να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση μετόχων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου με θέματα την εκλογή νέου Δ.Σ. και τη συζήτηση για τη συγχώνευση, είτε συμμετοχή της εταιρείας σε άλλα εταιρικά σχήματα.
Σε απόφαση που εξέδωσε το Δ.Σ. αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η "Αυγή" για να επιβιώσει χρειάζεται τον κόσμο της», ενώ σε άλλο σημείο επισημαίνεται πως «είναι υπαρξιακά αναγκαίο να μην αποδιοργανωθεί ο σκληρός πυρήνας των φίλων και αναγνωστών της συνδρομητών και μετόχων, που της επιτρέπει να κυκλοφορεί για δεκαετίες».
Οι λόγοιΣτελέχη της «Αυγής» εξηγώντας στο «Εθνος» τους λόγους για τους οποίους φαντάζει δύσκολη η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας ανέφεραν ότι «η "Αυγή" αποτελεί μία πολυμετοχική Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία οι απλοί μέτοχοι κατέχουν ποσοστό πάνω από 50%».
Και συμπλήρωναν: «Λέμε "ναι" στο άνοιγμα της εφημερίδας, αλλά "όχι" στην κατάργηση της αυτόνομης "Αυγής Α.Ε."».
Οι ίδιες πηγές, αν και αντιμετωπίζουν θετικά τις πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για την «Αυγή», αρνούνται την «εν λευκώ εξουσιοδότηση της εφημερίδας στην Κουμουνδούρου», αλλά και την πιθανή «αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της».
Αλλωστε, για τη σύνθεση και τον χαρακτήρα της εφημερίδας, ενδεικτική είναι η απόφαση του Δ.Σ.: «Η "Αυγή ", εδώ και πολλά χρόνια, είναι μια αυτόνομη εφημερίδα της Αριστεράς, φιλική προς τον ΣΥΝ, αλλά δεν είναι κομματικό όργανο...».
Π. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

*από την εφημ. "ΕΘΝΟΣ" 21.7.08

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Ανησυχητική αύξηση εκβρασμών προστατευόμενων θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
σας αποστέλλουμε τα τελευταία νέα του Αρχιπελάγους σχετικά με την
Ανησυχητική αύξηση εκβρασμών προστατευόμενων θαλάσσιων θηλαστικών στις ελληνικές θάλασσες
Το Αρχιπέλαγος συνεχίζοντας τη καταγραφή δεδομένων από θανατώσεις και εκβρασμούς προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών στις ελληνικές θάλασσες το τελευταίο έτος, συγκέντρωσε στοιχεία που παραπέμπουν σε εκτεταμένη «σφαγή»: νεκρά ζωνοδέλφινα, ρινοδέλφινα, σταχτοδέλφινα, φυσητήρες, ζιφιοί, φώκαινες, φώκιες και θαλάσσιες χελώνες, σε ευρεία έκταση της ελληνικής ακτογραμμής.
περισσότερα....


Με φιλικούς χαιρετισμούς
Πένη Παπασπυροπούλου
Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας ΑιγαίουΡάχες, 83301 Ικαρία τηλ. 22750 41673, (6974744949) /φαξ.. 22750 41070
http://www.archipelago.gr/ / info@archipelago.gr

Public Digital Film Festival 2008: για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Το Public Digital Film Festival απευθύνεται στο νεανικό και δυναμικό κοινό που χρησιμοποιεί και δημιουργεί με κάθε μορφής ψηφιακή συσκευή (κινητό τηλέφωνο, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ψηφιακή κάμερα), αγαπά την τέχνη του video και την κινούμενη εικόνα. Μέσα από το φεστιβάλ, νέοι και νέες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους videos με τα αγαπημένα τους ψηφιακά μέσα και να προβάλλουν τη ... περισσότερα
*από την ηλεκτρονική εφημερίδα: http://www.e-liberta.gr/site/content.php?sel=13

Η ευκαιρία της Αριστεράς


Από τον Ξενοφώντα Ι. Κοντιάδη,
καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Οι συνθήκες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο πρόσφορες για τη στροφή του εκλογικού σώματος προς την Αριστερά. Η πολιτική τάξη βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης. Τα δύο κόμματα εξουσίας παραπαίουν μεταξύ κατηγοριών για διαφθορά στελεχών τους, αποκαλύψεων για έκνομες μεθόδους χρηματοδότησής τους και καθημερινών εσωτερικών αντιμαχιών. Η έκρηξη της ακρίβειας τροφοδοτείται τόσο από την προϊούσα διεθνή οικονομική κρίση όσο και από δομικές δυσλειτουργίες της ελληνικής αγοράς. Τα φαινόμενα φτώχειας, κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης εντείνονται, ενώ η πραγματική ανεργία εκτοξεύεται σε επίπεδα που απειλούν την κοινωνική συνοχή. Η μεσαία τάξη συμπιέζεται και οι συνθήκες διαβίωσης των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων μακράν απέχουν από το να χαρακτηριστούν ως αξιοπρεπείς.

Την ίδια ώρα οι παγιωμένες δυσλειτουργίες της ανώτατης εκπαίδευσης έχουν καταστεί αφορμή διαρκούς αναταραχής στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, η περίφημη μεταρρύθμιση του νόμου-πλαισίου έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωσή της αποδεικνύεται ατελέσφορη, ενώ μια σειρά πολιτικών επιλογών πιστοποιεί ότι η κρίση στα πανεπιστήμια συνδέεται με τάσεις ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας έχει παύσει πλέον να λειτουργεί ως μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και σταδιακά μετατρέπεται σε μέσο αναπαραγωγής και διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν την απογοήτευση των πολιτών από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Η ελληνική κοινωνία δεν προσδοκά βελτίωση των όρων διαβίωσης τα επόμενα χρόνια, αλλά αναμένει την επιδείνωσή τους. Οι νέοι αντιλαμβάνονται ότι το πτυχίο και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι κατά κανόνα δεν διασφαλίζουν το επαγγελματικό τους μέλλον, ενώ συχνά δεν πιστοποιούν καν την απόκτηση επαρκών επιστημονικών ή τεχνολογικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Η γενιά των ανασφάλιστων και υποαμειβόμενων εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να εκφράζει με τον πιο ηχηρό τρόπο την απαξίωση έναντι των κομμάτων και των πολιτικών θεσμών. Εξάλλου, οι παλαιότερες γενιές δεν φαίνεται να εμπιστεύονται πλέον το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και βιώνουν ένα καθεστώς διαρκούς επαγγελματικής και οικονομικής ανασφάλειας.

Η Αριστερά εύλογα εμφανίζεται λοιπόν σημαντικά ενισχυμένη στις δημοσκοπήσεις. Υπό τις σημερινές συνθήκες το αντίθετο θα προκαλούσε έκπληξη. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι στη Γερμανία, όπου το κόμμα της Αριστεράς (Linke) συνεχώς διευρύνει την επιρροή του απέναντι στον μεγάλο συνασπισμό των κομμάτων εξουσίας.

Παρά τα εμφανή ιδεολογικά ελλείμματα και την αδυναμία της να αρθρώσει έναν ολοκληρωμένο και συνεκτικό πολιτικό λόγο για την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων δημόσιας πολιτικής, ιδίως για την κρίση του κοινωνικού κράτους σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Αριστερά ήδη έχει διεμβολίσει και στη χώρα μας το παραδοσιακό δικομματικό σκηνικό, έτσι ώστε η κυβερνητική αυτοδυναμία να εμφανίζεται άπιαστος στόχος για τα δύο κόμματα εξουσίας. Δεν μένει παρά να αποδειχθεί στην πράξη εάν η Αριστερά θα καταφέρει να αξιοποιήσει τη σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία για να συμβάλει στην ανανέωση της Πολιτικής ή θα εγκλωβιστεί στην κομματική εσωστρέφεια, τη διατύπωση ενός αμιγώς καταγγελτικού λόγου και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, χάνοντας άλλη μία ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει.

Ξενοφώντας Ι. Κοντιάδης
(www.kontiadis.gr)
(* από το "ΕΘΝΟΣ" 15/7/08

Το μέλλον της Κύπρου

Aπό τον Α. Λυκαύγη
τ. σύμβουλο επικοινωνίας της Κύπρου *

Oι λέξεις έχουν χάσει από πολλού το εννοιολογικό τους αντίκρισμα. Eχουν κι αυτές υποστεί προϊούσαν φθορά. Kαι υποκύπτουν σε κατά συνθήκην στρεβλώσεις. Λέξεις όπως αγώνας, όπως μνήμη, όπως δικαίωση. Tριάντα τέσσερις ενιαυτοί κατοχής και ο Eλληνισμός κατέστησε την έννοια της δικαιώσεως ταυτόσημη με την ομοσπονδιακή επανασυρραφή, όχι μόνο χωρίς αναίρεση της γεωπολιτικής κρεουργήσεως, αλλά (για να είμεθα δίκαιοι, εξ ανάγκης) στη βάση των παραγώγων της. Mε τη μορφή διζωνικής και δικοινοτικής διαιρέσεως. Kι αυτό μεν, πάει, τέλειωσε. Eίναι κοινώς αποδεκτό ήδη, ως η έσχατη οριοθέτηση του αναπόδραστου ιστορικού μας συμβιβασμού.
Mπαίνοντας όμως αύριο στο 35ο από εισβολής έτος, δεν έχουν καμιά σημασία πλέον, ούτε τα αίτια ούτε οι αυτουργοί. Tα πρώτα είναι κραυγαλέα. Kαι οι δεύτεροι δακτυλοδεικτούνται. Eίτε ως αλλότρια κέντρα ισχύος με προφανείς στρατηγικές στοχοθεσίες. Eίτε ως εξωνημένοι και τηλεκινούμενοι ενδοελληνικοί βραχίονες. Mε τους πρώτους να εντέλλονται. Kαι τους δεύτερους να εκτελούν. Σε μια κατάδηλη επιχείρηση, που έλκει τις καταβολές της αμέσως μετά τη δι’ εκβιασμού δοτή (και σαφώς διαιρετική) Zυριχική ρύθμιση.

Πλην, αφού απέτυχε να ολοκληρώσει τη διχοτομική κρεούργηση (στη δεκαετία του ‘60) λόγω των αντιστάσεων του Eλληνισμού (όπως εκείνο το «όχι» Παπανδρέου προς Tζόνσον, με αποτέλεσμα τα Iουλιανά του ‘65 και τελικά την Aπριλιανή χούντα του ‘67) κατέφυγε στην έσχατη λύση. Mεθοδεύοντας το σιαμαίο έγκλημα του ‘74. Aφενός της προδοσίας, διά του
Iουλιανού πραξικοπηματικού εγχειρήματος. Kαι αφετέρου διά της τουρκικής εισβολής. Mόνον αφελείς ή εθελότυφλοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι πρόκειται για τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Kαι που μόνο μυωπάζοντες δεν βλέπουν ότι και για τα δύο υπήρξε και προσυνεννόηση (Xούντας-Aγκυρας) και ακριβής στρατηγικός συντονισμός. Ποια όμως σημασία μπορεί να έχουν αυτά σήμερα;

Γιατί ενώ γι’ αυτά έχουν ήδη γραφεί χιλιάδες σελίδες κι έχουν αποκαλυφθεί αδιάσειστα τεκμήρια για σχεδιασμούς κι ενόχους, το θέμα για τον Eλληνισμό τριάντα πέντε χρόνια μετά, δεν είναι τόσο το τι (εν συμπράξει) διεπράχθη, πώς, από ποιους και γιατί, αλλά περισσότερο το τι μέλλει και κυρίως το τι δέον γενέσθαι. Kαθώς ήδη (κι ενώ σε λίγες μέρες οι επικεφαλής των δύο κοινοτήτων συναντώνται για να προαγγείλουν ουσιαστικά νέο -και εκ των πραγμάτων καταληκτικό- γύρο συνομιλιών για λύση) διαμορφώνονται κρίσιμα διλήμματα και προβάλλουν ιστορικές επιλογές. Eίτε δηλαδή για συμβιβασμό. Που εν πολλοίς θα υποθεμελιώνεται στα τετελεσμένα. Eίτε για νέο αδιέξοδο και οριστική διχοτόμηση.

Κι ως προς αυτό (που προέκυψε από διολίσθηση θέσεων και υποστολή αντιστάσεων) εάν είμεθα έντιμοι και ειλικρινείς, δεν μπορεί ν’ αποδοθούν επιλεκτικά ευθύνες. Tις υπέχουν όλες σχεδόν οι εξουσίες και στη Λευκωσία και στην Aθήνα, που διεχειρίσθησαν το πρόβλημα πάντοτε από θέσεως αδυναμίας, και χωρίς τελεσφόρες επιλογές (ακόμη και ρήξεις) εάν και όταν
αυτές επεβάλλοντο. Nα μη μείνουμε όμως σ’ αυτό. Γιατί το καθαυτό ζητούμενο είναι άλλο. Aνεξαρτήτως δηλαδή της τελικής λύσεως (που δεν μπορεί εν πάση περιπτώσει να κινείται σε πλαίσια πέραν των γραμμών ασφαλείας οι οποίες κι επιβάλλεται να προταχθούν και με τίποτα να μη διασκελισθούν) εκείνο που προέχει πλέον για μας είναι: Aφενός η προδιασφάλιση της κρατικής συνέχειας, όσον αφορά την Kυπριακή Δημοκρατία.

H οποία πολιτειακώς θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό συνεταιρισμό. Kαι αφετέρου, η θεσμική βεβαιότητα εθνικής επιβιώσεως και ιστορικής συνέχειας του Kυπριακού Eλληνισμού στη φυσική του γεωγραφία. Tίποτε περισσότερο. Aλλά και τίποτε λιγότερο...

*από το «Eθνος» 19/7/08

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Δύο στις πέντε θέσεις στις εντατικές του ΕΣΥ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού,

«καταδικάζονται» 2.000 ασθενείς ετησίως
Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι μονάδες εντατικής θεραπείας του ΕΣΥ. Δύο στις πέντε θέσεις εντατικής θεραπείας δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις των εντατικολόγων, οι κλειστές θέσεις νοσηλείας, από 144 που ήταν πέρυσι, αγγίζουν φέτος τις 200, από τις συνολικά 500 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.


Η εξεύρεση θέσης εντατικής θεραπείας καθίσταται πλέον μία καθημερινή «μάχη» επιβίωσης. Η λίστα αναμονής ξεπερνά καθημερινά τους 50 ασθενείς, ενώ οι γιατροί υποχρεώνονται να νοσηλεύουν δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινούς θαλάμους! Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι τον χρόνο θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν βρισκόταν έγκαιρα θέση στην «εντατική».

Τα νοσοκομεία κρατούν κλειστές έως και τις μισές θέσεις εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Στο «Αττικόν» λειτουργούν 15 από τις 27 θέσεις της μονάδας, στο Κρατικό της Νίκαιας οι 6 από τις 12, στο «Λαϊκό» οι 8 από τις 17, στο «Ασκληπιείο» οι 6 από τις 9 και στο «Αγία Ολγα» οι 7 από τις 10.
Μέρα με τη μέρα, η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς όλο και περισσότεροι νοσηλευτές συνταξιοδοτούνται, χωρίς να αναπληρώνονται. Το καλοκαίρι είναι «εφιάλτης» για τις μονάδες εντατικής θεραπείας, με τις καλοκαιρινές άδειες του προσωπικού να μη «βγαίνουν».

Για να αντιμετωπιστεί η χαώδης αυτή κατάσταση, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα το οποίο προβλέπει περαιτέρω κλείσιμο θέσεων εντατικής θεραπείας. Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποδώσει, καθώς υπάρχει μείωση της ζήτησης.

«Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρές μονάδες της επαρχίας, όπου η ζήτηση αυξάνεται το καλοκαίρι και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση θέσεων», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής της Β Κλινικής εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικόν», κ. Απόστολος Αρμαγανίδης. «Πόσο μπορεί να περιορίσει τη δυναμικότητά της μία μονάδα έξι ή οκτώ θέσεων;», αναρωτιέται.

Περιστατικά
Η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη στις σύγχρονες συνθήκες νοσηλείας. Διατηρεί μεγάλο αριθμό κρεβατιών στα νοσοκομεία, αλλά υστερεί στην αντιμετώπιση των οξέων και πολύ σοβαρών περιστατικών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 8% έως 12% των θέσεων νοσηλείας σε κάθε νοσοκομείο έπρεπε να είναι κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι μόλις 2,2%, όταν στις ΗΠΑ φτάνει το 30% και στην Ευρώπη το 20%.

Την ώρα που η εντατική νοσηλεία κερδίζει έδαφος σε όλες τις χώρες, οι ελληνικές μονάδες εμφανίζονται λίγες και «γερασμένες». Μελέτη της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας δείχνει ότι στο 73% των μονάδων καταγράφεται μείωση του υπηρετούντος νοσηλευτικού προσωπικού, στο 19% μείωση των γιατρών και στο 12% υποβάθμιση του εξοπλισμού.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ
Οι προσλήψεις δεν επαρκούν

Απόστολος Αρμαγανίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας
Υπήρξε μία προσπάθεια, από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, να καλυφθούν τα κενά των μονάδων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Προκηρύχθηκαν 950 θέσεις, με τις οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σχεδόν όλες οι κλειστές θέσεις νοσηλείας. Ενας μικρός αριθμός νοσηλευτών έχει φτάσει στις μονάδες, αλλά ο ρυθμός των προσλήψεων δεν επαρκεί να καλύψει τα κενά.
Ο αριθμός των κλειστών θέσεων αυξάνεται και αγγίζει σήμερα τις 200. Παρατηρούμε την αναλογία νοσηλευτών, ανά θέση εντατικής νοσηλείας, να φθίνει σταθερά. Με βάση τις διεθνείς παραδοχές, έπρεπε να υπηρετούν τέσσερις έως έξι νοσηλευτές ανά κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Στην Ελλάδα, η αναλογία είναι κάτω από δυόμισι προς ένα και συνεχώς πέφτει.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

*από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

Kαταγγελία έκαναν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το αλαλούμ στα κολέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

Πανεπιστήμιο-μαϊμού δίνει πτυχία
Υπάρχουν στην Ελλάδα Κέντρα Σπουδών που συνεργάζονται με ιδρύματα του εξωτερικού που παραδέχονται ότι δεν εκπαιδεύουν
Εντυπωσιακή καταγγελία έκαναν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το αλαλούμ στην «μη τυπική», κατά τον Ευρ.Συτλιανίδη, Παιδεία, με τα κολέγια και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.
Μάλιστα, ο πρόεδρός του (και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης) Κρις Σπύρου, αναφέρει στην ίδια ιστοθέση ότι αποσκοπούσε στη «δημιουργία και ανάπτυξη ενός Παγκόσμιου Αμερικανικού Πανεπιστημίου με αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ δυνατότητα απονομής πτυχίων και με τις εκπαιδευτικές του εγκαταστάσεις να βρίσκονται στην Αθήνα»!


Όπως τονίζουν οι βουλευτές, είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για πανεπιστήμιο σφραγίδα, που εκμεταλλεύεται το καθεστώς ασυδοσίας, ενώ παρόλα αυτά, και παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει ακόμη και καταγγελίες για παραπλανητική διαφήμιση (αφού ρητά δηλώνει «δεν είμαστε εργαστήρι, είμαστε πραγματικό πανεπιστήμιο που ανήκει πλήρως στο Αμερικανικό Σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των ΗΠΑ») οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αδρανούν.

Μάλιστα, η ΓΓ Καταναλωτή είχε διεξάγει έρευνα για το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο, τα αποτελέσματα της οποίας ζητούν να δημοσιοποιηθούν οι βουλευτές.

Κατατέθηκε το σ/ν
Στη Βουλή κατατέθηκε και επισήμως το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία σχολών που είναι παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.
Όπως αναφέρεται, ορίζεται νέα εκπαιδευτική βαθμίδα, εκείνη του «Κολλεγίου», ενώ προσδιορίζεται πλέον το υπουργείο Παιδείας ως φορέας εποπτείας της (αντί του υπουργείου Εμπορίου μέχρι σήμερα).
Όπως τονίζεται, τα Κολλέγια δεν είναι πανεπιστήμια, ούτε χορηγούν τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα, απαγορεύεται επί ποινή διακοπής της λειτουργίας τους, η χρήση του όρου Πανεπιστήμιο από αυτά.
Δικαιούνται να παρέχουν προγράμματα σπουδών σε σύμπραξη με εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, εφ' όσον διαθέτουν την πιστοποίηση του υπουργείου Παιδείας και εφ' όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις νόμιμης σύμπραξης, ελεγχόμενες και πάλι από το υπουργείο Παιδείας.
Σημειώνεται ότι με το συγκεκριμένο σ/ν δεν ρυθμίζονται «θέματα αναγνώρισης ακαδημαϊκών, ή επαγγελματικών προσόντων»।


*από το "Εθνος" Πέμπτη 29.07.2008

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Δώδεκα έτοιμα έργα παρουσίασε ο Δήμαρχος Πεύκης


Στον απολογισμό του α΄ εξαμήνου 2008
«Δεν τα αφήσαμε για την... προεκλογική περίοδο» είπε με νόημα
Δώδεκα νέα έργα που πραγματοποιήθηκαν στο Δήμο Πεύκης εντός του πρώτου εξαμήνου του 2008 παρουσίασε προς τον τοπικό τύπο ο Δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. Είναι μια ακόμη απόδειξη του πλούσιου έργου που γίνεται τον τελευταίο καιρό στην Πεύκη.
«Στον απολογισμό του 2007 μιλήσαμε με στοιχεία για το νοικοκυριό που υπάρχει στο δήμο από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας μας. Και αναφέραμε πολλά και σημαντικά που έγιναν μέσα σε αυτό το διάστημα. Όμως πλούσιος είναι και ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου του 2008 για το οποίο ο επίσημος απολογισμός θα γίνει τον επόμενο χρόνο» τόνισε ο Δήμαρχος.
Και συνέχισε: «Οι ρυθμοί της δουλειάς μας έχουν ανέβει πολύ το εξάμηνο αυτό και οι πολίτες βλέπουν ήδη χειροπιαστά τα έργα που γίνονται και τις αλλαγές που συντελούνται με στόχο μια πόλη πιο φιλική και πιο ανθρώπινη. Και εκτιμούν το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε την προσφιλή σε κάποιους τακτική να αφήνουν οι δήμαρχοι όλα τα έργα για την προεκλογική χρονιά. Εμείς λειτουργούμε με διαφορετική αντίληψη. Και κάτι ακόμα. Σε αυτά που αναφερόμαστε δεν υπάρχει κανένα «θα» γιατί πρόκειται για έργα που έχουν γίνει ή ολοκληρώνονται σύντομα».
Μετά την παρουσίαση ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τους τρεις αντιδημάρχους, τον Κώστα Μπαλδεράνο, τον Παναγιώτη Μπόλλα και το Μιχάλη Μαρκουλάκη, ξενάγησε τους δημοσιογράφους σε όλους τους χώρους των έργων.
Τα έργα δώδεκα έργα είναι:
1) Πολυχώρος Βαρβαρέσσου
Βρίσκεται στη γωνία της Λεωφόρου Ειρήνης και της Νικ. Πλαστήρα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δώρο της δεκαετίας στην πόλη, αφού ένας χώρος επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία, που οι κάτοικοι τον ονόμαζαν «το τέρας της Πεύκης» μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής με δένδρα παγκάκια κι έτσι άλλαξε η εικόνα του πιο κεντρικού σημείου της πόλης. Για την ανάπλαση αυτή που έγινε με αποφασιστικό τρόπο από τη νέα δημοτική αρχή η οποία ήρθε και ανέτρεψε τα πάντα και πήγε κόντρα στα συμφέροντα που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την διεκδίκηση του χώρου χρειάστηκε να μεταφερθεί χώμα 140 φορτηγών αυτοκινήτων. Ο δήμος συνεχίζει τις εργασίες για την ολοκλήρωση του χώρου κυρίως με παρεμβάσεις σε φυτά και πράσινο.
2) Πλατεία Σοφούλη
Είναι η μοναδική μικρή πλατεία του δήμου επί της Λεωφ. Ειρήνης. Τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και μόνο το συντριβάνι, όταν δεν ήταν χαλασμένο θύμιζε, την πλατεία. Ο χώρος ανακαινίστηκε εξ αρχής με νέο γκαζόν, με νέα φυτά, ΄με βραχόκηπο, με επένδυση πέτρας στο συντριβάνι, με τοποθέτηση ξύλινων πάγκων στα πεζούλια ώστε να κάθονται άνετα μικροί και μεγάλοι και με πολλές άλλες παρεμβάσεις που έδωσαν ζωή και χρώμα στην πλατεία.
3) Ανάπλαση πλατείας Δημοκρατίας
Η πλατεία Δημοκρατίας είχε ξεχαστεί και το μικρό παλαιό συντριβάνι είχε σκεπαστεί από φυτά και δεν λειτουργούσε. Σήμερα στη θέση του υπάρχει ένα πανέμορφο συντριβάνι με βραχόπετρες και με σωστό φωτισμό που το κάνουν ακόμη πιο ωραίο τις βραδινές ώρες. Ταυτόχρονα έγιναν μεγάλες αλλαγές στα φυτά και το πράσινο της πλατείας η οποία αποκτάει σιγά-σιγά τους κανονικούς ρυθμούς της. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις στην πλατεία και την ευρύτερη περιοχή συνεχίζονται.
4) Νέο γήπεδο τένις
Είναι το πρώτο γήπεδο αποκλειστικά για τένις που απέκτησε η πόλη και ήδη το χρησιμοποιούν περισσότεροι από 150 παιδιά και μεγάλοι. Βρίσκεται δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο, στην περιοχή του Ηλιακού Χωριού. Σύντομα δε, καθώς θα μεταφερθεί εκτός Πεύκης το μηχανοστάσιο του δήμου, θα κατασκευαστεί και δεύτερο γήπεδο ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της πόλης.
5) Έργα για την οδική ασφάλεια
Μια πολύ σημαντική παρέμβαση έγινε στη συμβολή των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Δαγκλή σε μια γωνιά όπου είχαν γίνει τα τελευταία χρόνια δεκάδες τροχαία και οι κάτοικοι ζητούσαν .άμεσα μέτρα. Η μελέτη της σημαντικής αυτής παρέμβασης έγινε και με τη συμβολή των περιοίκων που γνώριζαν από κοντά το πρόβλημα. Σήμερα πέραν της αντιμετώπισης των θεμάτων οδικής ασφάλειας δημιουργείται και μια όμορφη πράσινη γειτονιά που αλλάζει την εικόνα της περιοχής.
6) Πιλοτική ανισόπεδος διάβαση πεζών
ένα ακόμη έργο για την οδική ασφάλεια. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ταχύτητες των τροχοφόρων που κινούνται στην οδό Δημοκρατίας ο δήμος προχώρησε, στη δημιουργία πιλοτικής ανισόπεδης διάβασης πεζών λίγο πριν από το στάδιο, σε μια περιοχή όπου κινούνται οι μαθητές δυο νηπιαγωγείων, ενός δημοτικού ενός παιδικού σταθμού και βεβαίως του σταδίου. Η διάβαση έχει γίνει με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και έχει ήδη δώσει καλά αποτελέσματα στη συμπεριφορά των οδηγών ώστε τα αιτήματα για νέες παρεμβάσεις να πολλαπλασιάζονται.
7) Ασφαλτοστρώσεις σε πολλούς δρόμους
Για αρκετά χρόνια είχαν μείνει χωρίς νέο ασφαλτικό τάπητα πολλοί δρόμοι της πόλης. Η αλλαγή από τις νέες ασφαλτοστρώσεις είναι εντυπωσιακή και οι κάτοικοι δίνουν καθημερινά συγχαρητήρια στη διοίκηση και τις; Υπηρεσίες του δήμου. Το έργο είναι αξίας, σε αυτή τη φάση, 300.000 ευρώ και περιλαμβάνει τις οδούς ή τμήμα αυτών,
8) 20 σύγχρονες στάσεις λεωφορείων
Η πόλη απέκτησε 20 σύγχρονες στάσεις για τα λεωφορεία είτε είναι του ΟΑΣΑ είτε είναι του δήμου. Μάλιστα οι στάσεις τοποθετήθηκαν χωρίς ο δήμος να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό. Με την τοποθέτηση των στάσεων αυτών λύνεται και το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε με τις παλαιές στάσεις που είχε τοποθετήσει ο δήμος και δεν ήταν σύμφωνες με τις προδιαγραφές και τους νόμους που θέλουν πλέον τις στάσεις ανοικτές και όχι κλειστές για λόγους ασφαλείας.
9) Χώρος Παιδείας και Πολιτισμού
Μετατρέψαμε σε χώρο Παιδείας και Πολιτισμού το εγκαταλελειμμένο κτίριο του παλαιού πρώτου δημοτικού σχολείου. Η ριζική του αναμόρφωση άλλαξε το τοπίο σε ολόκληρη τη γειτονιά η οποία απέκτησε τη χαμένη της ταυτότητα. Ήδη το κτίριο υποδέχτηκε 200 παιδιά από το πρόγραμμα δημιουργική απασχόληση ενώ από το Σεπτέμβριο θα φιλοξενήσει το νέο Δημοτικό Ωδείο της πόλης και σεμινάρια διαρκούς επιμόρφωσης ενηλίκων.
10) Διαδημοτικοί δρόμοι
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στους διαδημοτικούς δρόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην οδό Αργυροκάστρου, που συνδέει την Πεύκη με την Κηφισιά, ικανοποιήθηκε αίτημα των κατοίκων που υπήρχε εδώ και 13 χρόνια για την εγκατάσταση στηλών με φωτιστικά σώματα. Και δεν σταματάμε εδώ.
11) Κατασκευή αγωγού ομβρίων
Έγιναν τοπικές παρεμβάσεις για τα όμβρια σε γειτονιές της πόλης. Ήδη κατασκευάστηκε αγωγός ομβρίων υδάτων στην περιοχή Ναυαρίνου και Νικηταρά όπου υπήρχε χρόνιο πρόβλημα.
12) Νέοι δείκτες οδοσήμανσης
Περισσότερα από 20 χρόνια είχαν περάσει από τότε που τοποθετήθηκαν οι παλαιοί δείκτες οδοσήμανσης της πόλης. Επειδή οι περισσότερες είχαν φθαρεί ο δήμος προχώρησε σε κατασκευή νέων προσθέτοντας δυο στοιχεία. Πρώτον οι οδοί αναγράφονται και με λατινικά γράμματα και δεύτερον σημειώνεται πλέον και το όνομα του δήμου.
Ειδική αναφορά έκανε ο δήμαρχος στα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο στα δημόσια σχολεία της Πεύκης. «Είμαστε ο πρώτος δήμος της Αττικής στις δαπάνες, αναλογικά πάντα για τα δημόσια σχολεία» είπε. Λεπτομέρειες για τα έργα των σχολείων έδωσε προς τους δημοσιογράφους ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Μπαλδεράνος.

Η Πεύκη αποκτά Δημοτικό Ωδείο
Tα μαθήματα αρχίζουν το Σεπτέμβριο. Ένα όνειρο δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος: «Η πόλη ανοίγει τους ορίζοντές της»
Ένα όνειρο δεκαετιών της Πεύκης γίνεται πραγματικότητα. Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την προγραμματική σύμβαση με τον Πολιτιστικό Οργανισμό και τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης, για τη λειτουργία από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 του Δημοτικού Ωδείου της πόλης.
Οι προετοιμασίες για τη λειτουργία του είχαν αρχίσει από πέρυσι με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Μπέλλα Μηλοπούλου να εξασφαλίζει την απαιτούμενη άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο χώρος που θα εγκατασταθεί είναι το παλαιό πρώτο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται Βουλγαροκτόνου και Πλάτωνος, κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, το οποίο ανακαινίστηκε και ήδη έχει παραδοθεί στον Πολιτισμό και την Παιδεία της πόλης.
Το ωδείο της πόλης θα λειτουργεί τις παρακάτω σχολές:
Σχολή ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων και σύνθεσης με τμήματα ωδικής, αρμονίας, ενορχηστρώσεων και διεύθυνσης μπάντας, αντιστίξεως, φούγκας, και σύνθεσης.
Σχολή ενόργανου μουσικής με τμήματα: πλήκτρων, εγχόρδων, πνευστών, κλασικής κιθάρας και κρουστών οργάνων.
Σχολή μονωδίας και μελοδραματικής.
Σχολή Βυζαντινής μουσικής.
Σύγχρονο τμήμα με επιμέρους τμήματα: μοντέρνου τραγουδιού, κρουστών, ακορντεόν και αρμονίου, ηλεκτρικής κιθάρας, ηλεκτρικού μπάσου και σαξόφωνου.
Τμήμα λαϊκής μουσικής, τμήμα μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά προσχολικής ηλικίας (ORFF).
Ο Δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για τη μουσική καλλιέργεια των πολιτών συνεχίζεται. «Αυτή η απόφαση αποτελεί σταθμό για την Πεύκη, γιατί η δημιουργία Ωδείου αποτελούσε όνειρο πολλών χρόνων. Η πόλη ανοίγει τους ορίζοντές της».
Ο Δήμαρχος κάλεσε τους πολίτες να προστατεύσουν και να αγκαλιάσουν το μεγάλο αυτό πολιτιστικό απόκτημα της Πεύκης.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Αλέκος Αλαβάνος: "Σε τέλμα η πολιτική ζωή"



ΑΠΕ: Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Πανελλαδική Κεντρική Συντονιστική Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σε υλοποίηση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Σύσκεψής του, τον περασμένο Μάρτιο.
Οι εργασίες της Πανελλαδικής Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής θα ξεκινήσουν το Σάββατο το πρωί με την κεντρική εισήγηση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου, του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα και συζήτηση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι πολιτικές εξελίξεις και οι απαντήσεις, που πρέπει να δώσει η Αριστερά.
Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, ρυθμίσεις για τις εκλογικές δαπάνες και την πλήρη δημοσιοποίηση κάθε σύμβασης του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα πρότεινε σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι κ.κ. Αλέκος Αλαβάνος, Φώτης Κουβέλης και Γιάννης Δραγασάκης.
Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι αντί να υπάρχει στη χώρα κόκκινος συναγερμός για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της φτώχειας η πολιτική ζωή βρίσκεται σε τέλμα- αναφερόμενος σε υποθέσεις διαφθοράς- και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής, εκτιμώντας όμως ότι και πάλι δεν θα διορθωθούν τα προβλήματα. Η υπόθεση Siemens, είπε ο κ. Αλαβάνος, δεν είναι εξαίρεση. Η διαφθορά είναι κανόνας και όρος λειτουργίας του συστήματος είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι η Ελλάδα του κ. Καραμανλή, σε συνέχεια του κ. Σημίτη θυμίζει τη Ρωσία του Γιέλτσιν, όπου δεν ίσχυε και δεν εφαρμοζόταν κανένας κανόνας.
Ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα και αναφέρθηκε στην προετοιμασία του κόμματός του για την παρουσίαση του εναλλακτικού προγράμματος.
Την παρουσίαση των προτάσεων για τη διαφάνεια έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης.
Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είναι ανάγκη να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, γιατί είναι ήδη ηθικά απαξιωμένος απέναντι στη συνείδηση του Ελληνα πολίτη.
Ο κ. Κουβέλης είπε ότι για να αλλάξει ο νόμος αυτός με την κανονική διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δέκα χρόνια και για το λόγο αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να αναθέσει στο επιστημονικό συμβούλιο να εξετάσει τη δυνατότητα αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να ληφθεί υπόψη η σύμβαση του ΟΗΕ κατά της διαφθοράς που κυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2008 και προβλέπει μεταξύ άλλων, τη λήψη μέτρων σε θεσμικό επίπεδο για την ποινικοποίηση και την επιβολή του νόμου σε ορισμένα αδικήματα, όπως της δωροδοκίας των δημοσίων λειτουργών.

Ο κ. Κουβέλης πρότεινε την αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης κομμάτων, ενώ για το ίδιο θέμα ο κ. Δραγασάκης είπε ότι απαιτείται και εσωτερικός έλεγχος από τα κόμματα, γιατί όποιο κόμμα θέλει να παραβιάσει το νόμο θα βρει τρόπο να το κάνει.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ δήμαρχος Ελληνικού: «Να επιστρέψουν την παραλία στον δήμο»

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ*
Δημοτική παραλία Ελληνικού. Εναν χρόνο μετά την απελευθέρωση της ακτής, την απεργία πείνας του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη και την εντυπωσιακή κινητοποίηση του κόσμου, το καθεστώς της παραλίας εξακολουθεί να είναι αμφισβητούμενο. Ομως η πλαζ του Αγίου Κοσμά είναι και πάλι ανοικτή και μπορούν να τη χαρούν οι κάτοικοι του δήμου κι όχι μόνο. «Ζητούμε από το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει στον Δήμο Ελληνικού τις εκτάσεις που το Αθλητικό Κέντρο εκμίσθωσε σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Χρειάζεται η πολιτική απόφαση όλων όσοι διαχειρίζονται τις τύχες της παραλίας», δηλώνει ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης.
Γιατί έγιναν πάλι φέτος επεισόδια;«Τα επεισόδια δημιουργήθηκαν όταν συνεργείο του δήμου μας πραγματοποίησε επανασφράγιση της πίστας καρτ και του κέντρου "Γαλάζιο". Υπάλληλοι του επιχειρηματία προπηλάκισαν πολίτες που είχαν πάρει μέρος στις εργασίες της πλαζ και τραυμάτισαν τον πανεπιστημιακό κ. Ζουπάνο».Αφού υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου που κρίνει παράνομη τη μίσθωση για τη λειτουργία πίστας και του κέντρου και την παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιωτική εκμετάλλευση, γιατί επικρατεί αυτό το αλαλούμ;«Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου περιέχει ισχυρά θετικά σημεία. Ομως δεν αρκεί από μόνη της για να λυθεί το ζήτημα με τρόπο δίκαιο. Χρειάζεται η πολιτική απόφαση όλων όσοι διαχειρίζονται τις τύχες της παραλίας. Κατ' αρχήν, το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά πρέπει να συμμορφωθεί με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου. Ζητούμε επίσης το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ιδιοκτήτης της παραλίας, να επιστρέψει στον Δήμο Ελληνικού τις εκτάσεις που το Αθλητικό Κέντρο εκμίσθωσε σε ιδιώτες επιχειρηματίες». Η παραλία πώς παραχωρήθηκε στο Δημόσιο;«Ολη η παραλία ήταν ιδιοκτησία της τότε κοινότητας Ελληνικού και παραχωρήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο στα τέλη της δεκαετίας του '50 για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Ο Δήμος Ελληνικού θα διαχειριστεί αυτούς τους χώρους με το ίδιο πνεύμα που διαχειρίζεται σήμερα την πλαζ Αγ. Κοσμά. Ως χώρους ελεύθερους στους πολίτες για κολύμβηση και αναψυχή χωρίς κάγκελα και ασύμβατες χρήσεις και δραστηριότητες». Εχετε σφραγίσει την πίστα καρτ κι όμως λειτουργεί. Πώς γίνεται;«Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Ας αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση».Εχετε σφραγίσει το κέντρο «Γαλάζιο» κι όμως λειτουργεί.«Ο επιχειρηματίας είναι από την κορφή ώς τα νύχια παράνομος. Η σύμβασή του έχει κριθεί παράνομη, οι χρήσεις που κάνει είναι παράνομες, έχει ακυρωθεί η οικοδομική άδεια του κτιρίου που λειτουργεί το "Γαλάζιο", δεν έχει τις απαιτούμενες άδειες λειτουργίας από τον δήμο, του έχουμε σφραγίσει επανειλημμένα τις εγκαταστάσεις, έχει πάρει περίπου 20 μηνύσεις από την Αστυνομία για παράνομη λειτουργία και όμως εξακολουθεί να λειτουργεί». Αφού το Νομικό Συμβούλιο έχει εντοπίσει τις παρανομίες, γιατί δεν δίνεται οριστική λύση από την κυβέρνηση;«Είναι μια καλή ερώτηση... για την κυβέρνηση! Μέχρι τώρα έλεγε ότι περιμένει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για τις συμβάσεις στην παραλία του Ελληνικού. Σας θυμίζω ότι ο προηγούμενος υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ορφανός έβρισκε νόμιμες τις συμβάσεις. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να "επείγεται" για το ζήτημα. Μπορούσε και από πέρυσι να δώσει λύση, γιατί το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Οι παραλίες ιδιωτικοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης αντίληψης που η αφετηρία της βρίσκεται στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το τέρμα της όμως δεν φαίνεται ακόμα ορατό, αν και έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας».Η πλαζ είναι διαθέσιμη στο κοινό αλλά η ποιότητα των παροχών είναι στο επίπεδο που θα επιθυμούσατε;«Η δημοτική πλαζ Ελληνικού παρέχει τις βασικές εξυπηρετήσεις δωρεάν στους πολίτες. Η είσοδος είναι ελεύθερη, η παραλία καθαρή και φροντισμένη, έχουμε τοποθετήσει ομπρέλες και καθίσματα, πρόχειρες ντουζιέρες, υπάρχει ναυαγοσώστης. Στρώσαμε καινούργια άμμο και διαμορφώσαμε χώρο για παιχνίδι. Εχουμε καντίνα. Ζητούμε ακόμη να μας αποδοθούν οι εγκαταστάσεις της πλαζ, δηλαδή οι τουαλέτες, τα αποδυτήρια και οι ντουζιέρες, που μέχρι αυτή τη στιγμή είναι κλειστές».Εσείς έχετε ανοίξει πολλά μέτωπα.«Αξίζει ο κόπος. Το Ελληνικό εδώ και δεκαετίες ήταν ένας παραλιακός δήμος που είχε μετατραπεί σε μεσόγειο. Τώρα έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί αυτό ο κόσμος».Αισθάνεστε ότι έχετε στο πλευρό σας τους κατοίκους, τους γύρω δήμους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης;«Δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε χωρίς τη συμπαράσταση που δεχθήκαμε από πολίτες αλλά και από οργανωμένους φορείς, κόμματα, δήμους κ.λπ. Στην τελευταία κινητοποίηση που κάναμε, εκφράστηκαν σαφώς υπέρ του δίκαιου του αγώνα μας εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ».Σε τι κινήσεις θα προβείτε ώστε να λυθεί οριστικά το θέμα;«Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε την πλαζ και να προβάλλουμε με κάθε πρόσφορο μέσο τα αιτήματά μας. Συνεργαζόμαστε με φορείς που δείχνουν ενδιαφέρον για το θέμα των ακτών, όπως είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας».Αξιοποιούν οι υπόλοιποι παραλιακοί δήμοι τη δική σας πρωτοβουλία;«Μπορούν να γίνουν περισσότερα, όλοι πρέπει να παλέψουμε γι' αυτό».Η μαζική κινητοποίηση του κόσμου ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα. Πιστεύετε ότι ήταν κάτι περιστασιακό; «Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στη δυναμική των περσινών μας κινητοποιήσεων. Η απεργία πείνας αναμφισβήτητα συγκίνησε, υπήρξε όμως το γόνιμο έδαφος της συσσωρευμένης αγανάκτησης των πολιτών για τον αποκλεισμό τους από ένα δικαίωμα. Πάντως, σαφώς υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον».Μια πρόβλεψη για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Θα γίνει τσιμεντούπολη ή πάρκο;«Εμείς τον θέλουμε να γίνει πάρκο. Και δεν είμαστε μόνοι μας. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης έδειξε ότι η πλειονότητα των Αθηναίων επιθυμεί ο χώρος να μην τσιμεντοποιηθεί και να γίνει πραγματικό πάρκο υψηλού πρασίνου. Το αν θα πετύχει η προσπάθεια θα εξαρτηθεί από το πόσο θα συμβάλουμε όλοι». *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/07/2008

«Αργά ή γρήγορα η Αριστερά θα ενωθεί»


Ο Αλ.Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμες τις ευρωεκλογές για την ανατροπή του δικομματισμού που παραπαίει. Βολές για τα σκάνδαλα και την πολιτική της ΕΕ.
Εφ' όλης της ύλης μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου την Τετάρτη.
Όπως σχολίασε, «είναι ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε πολιτική αλλαγή» και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ετοιμάσει, το συντομότερο δυνατό, την εναλλακτική πρότασή του και θα παλέψει «για την ανασυγκρότηση της χώρας και για ιδεολογική και αξιακή κυριαρχία στο λαό».

«Ανίκανοι οι δύο μεγάλοι»
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν πλέον να υποσχεθούν τίποτα στο λαό, δεν μπορούν ούτε να καρπώνονται τη φθορά του άλλου κόμματος και επίσης διατύπωσε επικρίσεις ότι "επιχειρούν να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα".
Έκανε ακόμη λόγο για "απίστευτο βαθμό χειραγώγησης της δικαιοσύνης" προσθέτοντας ότι είναι έκθετοι τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης για τις τοποθετήσεις τους ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Siemens.
Ορόσημο οι ευρωεκλογές
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι η πρώτη πολιτική αναμέτρηση μέσα σε αυτό το κλίμα ρευστότητας και τις χαρακτήρισε κρίσιμη αναμέτρηση.
Για τις επικρίσεις που δέχεται το κόμμα του από το ΚΚΕ, σημείωσε ότι η κριτική του ΚΚΕ προς το ΣΥΝ είναι άστοχη και άδικη, γιατί "αν είναι να κάνουμε τόσο μεγάλη μεταμόρφωση στη χώρα, τότε γιατί αυτή την προοπτική τη βλέπουν με κακό μάτι; Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι "αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα που η Αριστερά θα είναι ενωμένη".

*από το ΕΘΝΟΣ Τετάρτη 9.7.2008

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Δημοσιογράφος απολύεται -από την δημοτική επιχείρηση"επικοινωνία 94 FM"- επειδή είναι ανύπαντρος και δεν έχει οικογενειακές υποχρεώσεις!!!


Δίνουμε στη δημοσιότητα το έγγραφο της δημοτικής επιχείρησης"επικοινωνία 94 FM" του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, με το οποίοεπιχειρήθηκε η αντισυνδικαλιστική απόλυση του εκπροσώπου τωνδημοσιογράφων στο μικτό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Τάσου Τατάρογλου (ήδη μεπροσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, ο συνάδελφος επανήλθε στην εργασίατου και στο τέλος Ιουλίου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα)।
Προσέξτετο επιχείρημα ότι απολύεται επειδή είναι ανύπαντρος και δεν έχειοικογενειακές υποχρεώσεις!! Εκτός από την τραγική ομοιότητα με τιςκαραμπινάτες παρανομίες σε συνοικιακά σούπερ μάρκετ που βάζουνεργαζόμενες να υπογράφουν δηλώσεις ότι δεν θα μείνουν έγκυες, αλλιώςθα απολυθούν, για να γλιτώσει το επίδομα η εργοδοσία, υπάρχει και άλλημια "ιδεολογική" συγγένεια.
Στην ειδησεογραφία των ημερών, μια παρόμοια είδηση ήρθε από κρατική επιχείρηση του Ιράν, όπου καλούνται οι ανύπαντροι εργαζόμενοι να παντρευτούν, αλλιώς θα απολυθούν!!Για την ιστορία, από την παράνομη (όπως προέκυψε από έγγραφο της Περιφέρειας, που δώσαμε πρόσφατα στη δημοσιότητα) σύνθεση του Δ.Σ.,την απόλυση υπέγραψαν ο "Αγιατολάχ" Δήμαρχος Σ. Γεωργόπουλος και οι"μουλάδες" του Οικονομίδης, Χατζημήτσος, Σιωμόπουλος.
Έτσι για περάσουν στην ιστορία του κλάδου και να τους αποδίδονται οιδέουσες "τιμές".
Κυκλοφορεί την ερχόμενη βδομάδα το καλοκαιρινό τεύχος των F.Crimes
Εργασιακή ενημέρωση στο:
financialcrimesnews.blogspot.com

Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας καθημερινά φθίνει...

Αθήνα - «Ξανά Ζωή στο Κέντρο»

Προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή
Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας καθημερινά φθίνει και μεταμορφώνεται σε μια γκετοποιημένη περιοχή, παραδομένη στη μοίρα. Η συνύπαρξη πολλών και διαφορετικών κοινωνικών προβλημάτων διαμορφώνει συνθήκες αθλιότητας. Η προσδοκία για μια μεταολυμπιακή Αθήνα της ανάπτυξης και της ανθρωπιάς, απαξιώνεται και εκφυλίζεται, όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα. Το παλιό εμπορικό κέντρο της, εγκλωβίζεται στον εφιάλτη της εγκατάλειψης, του φόβου και του τέλματος.
Οι φορείς και οι κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας έχουν ενημερώσει επανειλημμένα τους αρμόδιους φορείς (Δήμο Αθηναίων, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τοπικά Αστυνομικά τμήματα, Εισαγγελία Αθηνών) σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Μη βρίσκοντας οποιαδήποτε ανταπόκριση στα προβλήματα τους από τις αρχές, έχουν προσφύγει και στην Δικαιοσύνη. Η απόλυτη εγκατάλειψη, η παραβατικότητα, το παράνομο εμπόριο που αναπτύσσονται στην περιοχή τους, με επίκεντρο τις Πλατείες Κουμουνδούρου και Θεάτρου, τις οδούς Ευριπίδου, Μενάνδρου και Γερανίου και την ευρύτερη γύρω από αυτές περιοχή συνεχίζει να αυξάνεται. Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.
Έχω ήδη καταθέσει τέσσερις ερωτήσεις σε αρμόδιους Υπουργούς, αλλά οι απαντήσεις υπήρξαν στην καλύτερη περίπτωση τυπικές για όσα προβλέπουν οι διατάξεις, στην χειρότερη είναι δείγματα παντελούς άγνοιας της πραγματικότητας και αδιαφορίας παρέμβασης. Συγκεκριμένα ρωτήθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Παυλόπουλος για μια συνολική, συντονισμένη παρέμβαση στην περιοχή και την εξασφάλιση μέτρων προστασίας των κατοίκων. Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, για την πλημμελή συνέχιση του σχεδίου Ενοποίησης και Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης για την ακαταλληλότητα των σχολικών κτιρίων και την ανυπαρξία συνολικού σχεδίου δράσης στον τομέα ευθύνης του. Ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος για τα μεγάλα προβλήματα ναρκωτικών στην περιοχή και την αντιμετώπιση τους στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την Δημόσια Υγεία. Επισκέφτηκα επίσης τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Νομάρχη Αθηνών, για θέματα δικών τους δυνατοτήτων.
Για να πετύχουμε «Ξανά ζωή στο Κέντρο», της Αθήνας, εκτιμώ ότι οποιαδήποτε αποσπασματικά μέτρα, στα οποία τυχόν θα μπορούσε να αναφερθεί κανείς, δεν θα έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι υπάρχει άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού οργάνου υψηλού πολιτικού κύρους και δυνατοτήτων, στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα συναρμόδια και εμπλεκόμενα υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Απασχόλησης, ΠΕΧΩΔΕ, Παιδείας, Εξωτερικών), η Νομαρχία Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων κλπ).
Η αξιοποίηση της εμπειρίας της Κοινωνίας των Πολιτών, συλλόγων και άλλων φορέων που ενεργοποιούνται εδώ και χρόνια στην περιοχή, καθώς και ειδικών επιστημόνων, μπορεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, για το οποίο φυσικά θα πρέπει να προβλέπεται χρονοδιάγραμμα ενεργειών και πόροι. Κάθε παρέμβαση θα πρέπει να κατατείνει στο να υπάρχει αξιοπρεπής και ανθρώπινη ζωή με αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας, για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, και τους επαγγελματίες, της περιοχής, τα παιδιά που θέλουν να αποθεραπευτούν, τους μετανάστες που αναζητούν μια δεύτερη πατρίδα, τα κάθε λογής θύματα μιας σκληρής πραγματικότητας.
Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία συλλογής υπογραφών, οι οποίες θα αποτελέσουν στήριξη και εφαλτήριο για την προώθηση περαιτέρω δράσεων και πρωτοβουλιών, αναγκαίων για την υπέρβαση του σημερινού τέλματος.
Μετά τα παραπάνω,
Ερωτάται ο Κος Πρωθυπουργός
1) Προτίθεται να αναλάβει την πρωτοβουλία μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για την υπέρβαση του προβλήματος, σε ποια βάση και με ποιες κατευθύνσεις;
2) Προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία συντονιστικού οργάνου ώστε να υπάρξει και καταθέσει η Κυβέρνηση αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, με προϋπολογισμό και πηγή χρηματοδότησης;
3) Προτίθεται να προχωρήσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων ασφάλειας στην περιοχή που απλώνουν με μορφή επιδημίας;

Η Βουλευτής
Άννα Διαμαντοπούλου

Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

ΣΥΝασπισμός media group με ίδρυση Web TV

Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ *
Δημιουργία εταιρείας holding, σύσταση ομίλου ΜΜΕ, ίδρυση Web TV! Αυτό είναι το «business plan» το οποίο μελετά όχι κάποιος επιχειρηματικός όμιλος στο χώρο των media, αλλά... ο ΣΥΝ!
Ο Παύλος Τσίμας βλέπει κατ' αρχήν θετικά το ενδεχόμενο να αναλάβει επιτελικό ρόλο στα νέα μιντιακά σχέδια του ΣΥΝ.
Πρόκειται για σχέδιο που συζητείται στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (ολοκληρώνεται σήμερα) και φιλοδοξεί να κάνει ελκυστικότερη την εικόνα και αποτελεσματικότερη τη δράση της αριστεράς στο πολιτικό σκηνικό.
Πριν από τέσσερις μήνες ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας και ο γραμματέας Ν. Χουντής είχαν συγκαλέσει μια άτυπη σύσκεψη μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία έχουν εμπειρίες στα ΜΜΕ, όπως οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Γ. Χελάκης, Αγ. Τσέκερης και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου Α. Καρύντζης. Θέμα της, να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η επικοινωνία του κόμματος να ενταχθεί σε ενιαία στρατηγική, οι ιδέες του να αποκτήσουν «πολλαπλασιαστές» στην κοινή γνώμη, τα έντυπά του να εκσυγχρονιστούν και τα στελέχη του να ασκηθούν σε σύγχρονες μεθόδους επαφής με τους έλληνες ψηφοφόρους.

Λέξεις, ήχοι, εικόνες
Οι πρώτες σκέψεις για την έκδοση απογευματινής εφημερίδας ή την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού απορρίφθηκαν ως «ανεφάρμοστες» και έτσι ανέλαβε ο Ν. Βούτσης να συντάξει μια ρεαλιστική, ολοκληρωμένη εισήγηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε το κόμμα να πάρει θέση στη mediaκή εποχή. Ετσι, τώρα, προτείνεται μεταξύ άλλων:
*Η δημιουργία ομίλου ΜΜΕ με τη μορφή εταιρείας holding, όπου θα περιλαμβάνονται η εκδοτική εταιρεία «Αυγή», ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο», με προοπτική να ενταχθεί αργότερα σε αυτή την εταιρεία και το σύστημα παραγωγής προγράμματος Web TV.
Υπό την ομπρέλα της ίδιας εταιρείας holding πιθανόν να μπει η εφημερίδα «Αυγή» όπως και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο κόκκινο».
*Ταυτόχρονα συζητείται η κυκλοφορία ενός 15θήμερου νεολαιίστικου free press πολιτικού εντύπου και η δημιουργία ενός νέου ειδησεογραφικού portal με ειδήσεις από τις δραστηριότητες του ΣΥΝ και όχι μόνο.
*Στην παραπάνω επικοινωνιακή «ομπρέλα» μελλοντικά ίσως να στεγαστούν και άλλες εκδοτικές δραστηριότητες στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ όπως η εφημερίδα «Εποχή» (εάν και εφόσον ζητηθεί), το περιοδικό «Πολίτης», αλλά και οι περιοδικές εκδόσεις του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς».

Το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις ώστε να βρεθεί νέο τυπογραφείο για τις εκδοτικές δραστηριότητες του κόμματος, ενώ στον τομέα της τηλεοπτικής έκφρασης του ΣΥΝ «κερδίζει πόντους» η ιδέα αγοράς τηλεοπτικού χρόνου, δύο ή τριών ωρών ημερησίως, από κάποιον σταθμό του Λεκανοπεδίου (όχι πανελλαδικής εμβέλειας). Στη διάρκεια αυτού του τριώρου, θα παρουσιάζεται δελτίο ειδήσεων και ένα talk - show made by ΣΥΝ.

Ειδικότερα για την έντυπη εξόρμηση του κόμματος, τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Αυγής της Κυριακής» έδειξαν αισιόδοξα: αν το φύλλο εμπλουτισθεί με νέες υπογραφές και αναδιατάξει την ύλη του και το περιεχόμενό της (κοινωνικό ρεπορτάζ, θέματα νεολαίας, αθλητικό ένθετο, φωτογραφίες), τότε μπορεί να αποτελέσει τη δεύτερη ή τρίτη επιλογή του κυριακάτικου αναγνώστη.


Βολιδοσκόπηση στελεχών
Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι οι αλλαγές στην εφημερίδα της Αριστεράς να γίνουν ευρύτερα γνωστές ώστε να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο των ελλήνων αναγνωστών. Ειδικά των νέων. Γι' αυτό, άλλωστε, στη σχετική πρόταση προβλέπεται η δημιουργία διαφημιστικού τμήματος και εναίου λογιστηρίου για όλες τις εκδοτικές δραστηριότητες.

Τις προτεινόμενες αλλαγές βλέπουν θετικά τόσο οι Γ. Σταθάκης (πρόεδρος του δ.σ. της «Αυγής») και Κ. Κάρης (διευθυντής της εφημερίδας), όσο και οι Θ. Καρτερός και Μ. Δαρειώτης (διευθυντής και σύμβουλος αντίστοιχα του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο»).

Ολοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι σχεδιασμοί δεν μπορούν να γίνουν πράξη αν δεν υπάρξει ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο να βολιδοσκοπήσει πρόσωπα με γνώσεις, κύρος και επαγγελματική επάρκεια. Ηδη έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση με τον Π. Τσίμα (μετά την ευγενική άρνηση του Β. Μουλόπουλου), με στόχο να κάμψει τις αντιρρήσεις του.
«Είναι μια συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο», λέει ο ίδιος ο δημοσιογράφος στην «Κ.Ε.». «Μου ζήτησαν να βοηθήσω, ο χώρος έχει πράγματι ανάγκη από ένα νέο εγχείρημα και το βλέπω κατ' αρχήν θετικά».
Οσο για το πώς θα καλυφθεί οικονομικά το όλο εγχείρημα, η απάντηση έρχεται διά στόματος Ν. Βούτση: «Κύρια πηγή θα είναι η οικονομική εξόρμηση του κόμματος και η ανταπόκριση των φίλων και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι όταν η «Αυγή» είχε μετατραπεί σε μετοχική εταιρεία, είχαν συγκεντρωθεί 150.000.000 δραχμές.

* ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/07/2008

Με φόρους και μείωση κοινωνικών παροχών θα κλείσουν τη μαύρη τρύπα

Θηλιά τα υψηλότερα επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Με φόρους και μείωση κοινωνικών παροχών θα κλείσουν τη μαύρη τρύπα

1.400 ευρώ μας χρεώνει ο Αλογοσκούφης
Αλμυρός για κάθε οικογένεια ο λογαριασμός της οικονομικής κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*
Ιδιαίτερα αλμυρός αποδεικνύεται ο λογαριασμός της κρίσης για τα ελληνικά νοικοκυριά. Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, κάθε οικογένεια «χρεώνεται» πλέον με 1.400 ευρώ παραπάνω, λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο- που άλλωστε προσφεύγει πια όλο και περισσότερο στον δανεισμό!
«Δυστυχώς, πτωχεύουμε», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της τελευταίας Κυβερνητικής Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης περιέγραψε στους συναδέλφους του με το νι και με το σίγμα τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία. Μονάχα που όταν ξεστόμισε την ιστορική φράση στη Βουλή των Ελλήνων ο Χαρίλαος Τρικούπης, την 1η Δεκεμβρίου 1893, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά: η χώρα είχε μεν χρεοκοπήσει λόγω του υπέρογκου δανεισμού, αλλά είχε κάνει κι ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο, με υποδομές και θεσμούς που επιβιώνουν έως τις ημέρες μας. Αντιστοίχως, «δυστυχώς, πτωχεύουμε!» ήταν- περίπου- το μήνυμα του Γεράσιμου Αρσένη το 1985, στην περίφημη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές. Τότε, υπήρξε λύση- ανέλαβε την οικονομία ο κ. Σημίτης, με πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης το οποίο φυσικά ξεκίνησε με μια καραμπινάτη υποτίμηση.
Η διαφθορά. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά- και βοηθούντος του περιβάλλοντος των σκανδάλων (σ.σ: «Είστε σε χειρότερη κατάσταση από τη Βουλγαρία από άποψη διαφθοράς», λένε στις Βρυξέλλες)- είναι αρκετά τα στελέχη που δεν βλέπουν διέξοδο. Και απλώς περιμένουν μοιρολατρικά την τιμωρία της κάλπης.
Η... χαρτογράφηση των μεγεθών δεν θα μπορούσε να είναι πιο τραγική. Με τα έσοδα να υπολείπονται κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι πιέσεις στις δαπάνες αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα- και αυτήν τη στιγμή υπάρχει δυσκολία ανταπόκρισης στις απαιτούμενες πληρωμές δικαστικών και πυροπλήκτων, στις αιτήσεις ασφαλιστικών ταμείων, στις υποχρεώσεις του υπουργείου Άμυνας για παλαιές και νέες παραγγελίες. Οι παραπάνω πιέσεις οδηγούν σε μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο δανεισμό. Ο προϋπολογισμός έλεγε για 38 δισ. ευρώ (μαζί με την εξυπηρέτηση), αλλά τώρα θεωρείται βέβαιη η υπέρβαση κατά 2 ή 3 δισ. ευρώ. Και το χειρότερο από όλα είναι οι όροι αυτού του δανεισμού: η Ελλάδα πλέον δανείζεται με 0,65% παραπάνω από τους Γερμανούς- ένα ρεκόρ εξαετίας- εκεί που επί Σημίτη δανειζόταν με 0,20%!
Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν άσχετα για τον μέσο πολίτη- με τη διαφορά ότι εκεί που ένα νοικοκυριό είναι χρεωμένο ήδη με 90.000
ευρώ από το δημόσιο χρέος, τώρα επιβαρύνεται με 1.400 ευρώ παραπάνω τον χρόνο. Δεν τα βγάζει άμεσα από την τσέπη του, αλλά θα κληθεί να τα πληρώσει μέσω φόρων, μειωμένων κοινωνικών παροχών κ.λπ.
Ακρίβεια. Την ίδια στιγμή, φυσικά, υπάρχει η γνωστή σε όλους πραγματικότητα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, για την οποία ουδείς τρέφει αυταπάτες ότι θα υποχωρήσει προτού περάσει μία διετία. Οι αρμόδιοι της ΕΣΥΕ βάζουν στοιχήματα εάν ο πληθωρισμός θα είναι 5,1% ή 5,2% τον Ιούνιο- γνωρίζοντας ότι για τα φτωχά και μεσαία στρώματα είναι τουλάχιστον 7,5%. Βλέποντας δε την κατάρρευση στην οικοδομή και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, γνωρίζουν επίσης ότι είναι θέμα χρόνου να «σκάσει» και η κατάρα της ανεργίας, την οποία ούτως ή άλλως συγκρατούν μέσω προσωρινών διορισμών στο Δημόσιο και μερικής απασχόλησης.
Στο παραπάνω χάλι, για τον μέσο πολίτη μπορεί να φαίνεται ασήμαντο το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο κάνει τη μια βουτιά μετά την άλλη- στο κάτω κάτω, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα χρηματιστήρια. Ωστόσο, το γεγονός ότι από το Χ.Α. αποσύρονται οι ξένοι, είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας, καθώς κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τους διώχνει το κακό οικονομικό κλίμα και τα σκάνδαλα.

*από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 5.7.2008

Αλλάζουν πόλη 21.000 υποψήφιοι


Η μείωση των θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές και η αύξηση των αριστούχων αναγκάζουν χιλιάδες υποψηφίους να μεταναστεύσουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας

3.500 αριστούχοι δεν θα πετύχουν στη σχολή της πρώτης τους προτίμησης

ΕΡΕΥΝΑ Του Χρήστου Κάτσικα*
xkatsikas.gr xkatsikas@xkatsikas.gr

Οι περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων που έκοψε φέτος το ΥΠΕΠΘ από τις σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ Αθήνας- Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την αύξηση των αριστούχων (8.915 αριθμός που αποτελεί ρεκόρ την τελευταία 8ετία), θα απογειώσουν τη φοιτητική μετανάστευση (εσωτερική και εξωτερική) καθώς περίπου 21.000 υποψήφιοι θα μεταναστεύσουν για τις σπουδές τους σε άλλη πόλη, πάνω από 3.500 υψηλόβαθμοι υποψήφιοι (από 17.000 ώς 20.000 μόρια) δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στην πρώτη τους προτίμηση, ενώ το 16% των προσφερόμενων θέσεων εισακτέων (πάνω από 13.000) θα μείνουν κενές.
Την ίδια στιγμή 67.000 φετινοί υποψήφιοι, περίπου το 48% του συνόλου των υποψηφίων, δεν θα βρουν φέτος θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Για τους 50.000 υποψηφίους του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, και ιδιαίτερα για εκείνους που στοχεύουν στην ομάδα των περιζήτητων τμημάτων (κυρίως της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αλλά και τμήματος της Θετικής), επιδεινώνονται δραματικά οι όροι πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς φέτος μειώθηκαν κατά 10% οι θέσεις εισακτέων των κεντρικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στα πλαίσια της ανακατανομής θέσεων από το κέντρο στην περιφέρεια. Έτσι, ενώ στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη κατοικοεδρεύει περίπου το 50% του πληθυσμού και αντίστοιχο ποσοστό υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων δεν ξεπερνούν φέτος το 32%.
Ένταση του ανταγωνισμού.
Η πρώτη παρενέργεια της μείωσης των θέσεων των κεντρικών Πανεπιστημίων είναι η ένταση του ανταγωνισμού και η αύξηση των βάσεων εισαγωγής τους καθώς σ΄ αυτά στοχεύει η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων που τυχαίνει να κατοικούν κοντά τους.
Η σχέση ζήτησης και προσφοράς θέσεων (που είναι ουσιαστικά ο τροχονόμος της κίνησης των βάσεων) στα κεντρικά Πανεπιστήμια γίνεται φέτος, ιδιαίτερα για χιλιάδες υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αλλά και της Θετικής και της Τεχνολογικής, πιο αναντίστοιχη από κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν. Να θυμίσουμε ότι πέρσι στα περιζήτητα τμήματα Αθήνας- ΠειραιάΘεσσαλονίκης οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων ήταν κατά μέσον όρο τέσσερις φορές περισσότερες από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων εισακτέων. Καθώς φέτος οι θέσεις εισακτέων μειώθηκαν κατά 10%, η αναντιστοιχία αυξάνεται με άμεση συνέπεια να μείνουν έξω από την επιλογή τους χιλιάδες παιδιά σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες (το φαινόμενο θα φανεί με δραματικό τρόπο κυρίως στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο). Με βάση τη ροή των πρώτων προτιμήσεων και τον αριθμό αριστούχων υποψηφίων, οι οποίοι στοχεύουν στα περιζήτητα τμήματα, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος θα έχουμε πάνω από 3.500 «αποτυχημένους αριστούχους», δηλαδή υποψηφίους οι οποίοι ενώ θα συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία (πάνω από 17.000 μόρια) δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους εκεί όπου προσδοκούν, ενώ παράλληλα 21.000 επιτυχόντες υποψήφιοι θα πάρουν τον ακριβό, για τα οικογενειακά τους εισοδήματα, δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης.

«Οικονομική πολιτική» για την, περιφέρεια, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Αύξηση πάνω από 25% των υποψηφίων που θα φύγουν για σπουδές στο εξωτερικό

*από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 5.7.2008

H παρατεταμένη κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ... εκεί όπου καθημερινά λειτουργεί ο άγριος νόμος της αγοράς

Δημοσιεύουμε επιστολή συναδέλφου προς τον Π। Σόμπολο, ως ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά που γεννά η παρατεταμένη κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και ως μια ακόμα απόδειξη της καταστροφικής πλέον απουσίας της ΕΣΗΕΑ από εκεί όπου καθημερινά λειτουργεί ο άγριος νόμος της αγοράς (ποιες επιχειρήσεις, ποια Μέσα Ενημέρωσης, με ποιες προϋποθέσεις και εγγυήσεις "προσλαμβάνουν" εργαζόμενους, "πτωχεύουν", μεταλλάσσονται, ανοιγοκλείνουν, εμπορεύονται ειδήσεις, σκοτώνουν δικαιώματα κ.ο.κ)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ κ. Π. Σόμπολο
(από δημοσιογράφο Δημήτρη Τομαρά)

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
Μολονότι δεν είμαι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών έχω εργαστεί σε αρκετές. Έλαβα την πρωτοβουλία να σας στείλω αυτήν την μικρή επιστολή, διότι νιώθω πλέον έντονη αγανάκτηση και δυσφορία με την αφερεγγυότητα που υπάρχει στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας.
Εδώ και τρεις μήνες τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι προσπαθούμε να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας από την ενός και κάτι μηνός εργασία μας στην καθημερινή αθλητική εφημερίδα Fan's News, η οποία λειτούργησε με εκδότη τον Σπύρο Δίζελο.
Παρότι προσφύγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας και παρά το γεγονός πως ο συγκεκριμένος εκδότης δεσμεύτηκε γραπτώς (υπάρχει σφραγίδα και υπογραφή του σε επίσημο έγγραφο της Επιθεωρήσεως Εργασίας) τα χρήματα που μας οφείλονται δεν έχουν καταβληθεί ακόμη και μάλιστα όπως μας έκανε γνωστό η νομική εκπρόσωπός του, θεωρεί πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τα πάρουμε.
Πολλά από τα παιδιά που εργαστήκαμε εκεί τα έχουμε πραγματική ανάγκη αυτά τα χρήματα. Στο κάτω κάτω τα δουλέψαμε.
Ζητώ -εάν και εφόσον σας είναι εφικτό- την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ στο θέμα αυτό, διότι έχω κουραστεί ειλικρινά με τον εμπαιγμό που υπάρχει. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ τέτοια κατάσταση και δυστυχώς έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν θα είναι και η τελευταία.
Περιμένοντας την απάντησή σας
Μετά τιμής
Δημήτριος Τομαράς - αθλητικός δημοσιογράφος

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Αλαβάνος: Κρίση κοινωνίας, που ζει στη στέρηση


Σαπουνόπερα.
Με αυτή τη λέξη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, περιέγραψε όσα έρχονται στη δημοσιότητα.

«Βλέπουμε εφοπλιστές, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, ιδιωτικά τζετ, αριστοκρατικά θέρετρα». Και συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά «είναι μια εικόνα, ένα στοιχείο της κρίσης ενός συστήματος, το οποίο προκαλεί μια κοινωνία η οποία, σε μεγάλο βαθμό, ζει στη στέρηση».
Τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκαναν χθες αναφέρθηκαν και στη Δικαιοσύνη.
Η μομφή του Αλέκου Αλαβάνου σαφέστατη: «Η Δικαιοσύνη επί εποχής Ν.Δ. και κ. Σανιδά, στην Ελλάδα έχει αποκτήσει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες. Και με αυτήν την έννοια, τα 35 περίπου εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήδη αναφέρονται στη δίκη που γίνεται στη Γερμανία, που έχουν δοθεί προκειμένου να "λαδώσουν" πολιτικά και άλλα πρόσωπα, στο προανακριτικό πόρισμα γίνονται 150.000 ευρώ. Λυπούμαστε γι' αυτό το γεγονός και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να αναδειχθεί όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο η αλήθεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας το περιέγραψε με τον δικό του επίσης σαφή τρόπο, μιλώντας για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

«Μπορεί η κυβέρνηση να μην καταφέρνει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, τη νέα φτώχεια και την ανεργία των νέων», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αποδεικνύεται όμως», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, «εξαιρετικά αποτελεσματική στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί να βρει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Siemens, όπως ακριβώς στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου των ομολόγων, των υποκλοπών. Ο αρμόδιος εισαγγελέας έκλεισε άρον άρον τον κύκλο της προανάκρισης, η κυβέρνηση κλείνει τη Βουλή. Ετσι νομίζουν ότι θα κλείσει ο κύκλος δυσαρέσκειας των πολιτών στα κόμματα εξουσίας. Αυτό όμως που πραγματικά έχει κλείσει είναι ο κύκλος του δικομματικού συστήματος εξουσίας. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια βαθιά πολιτική αλλαγή. Οσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα».

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3.7.2008 / Θ. ΤΣΑΤΣΗΣ tsath@enet.gr

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

Σας παρακαλούμε να υπογράψετε και να προωθήσετε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

το κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών, που είναι στην παρακάτω διεύθυνση και αφορά τα μεταλλεία στο βουνό της Οίτης.


http://www.gopetition.com/online/19993.html

Προωθήστε το στις δικές σας λίστες e-mail. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν υπογραφές



με εκτίμηση

http://www.e-ecology.gr



ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!

Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΚΙΩΝΑ!!

ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Dionisis Vitsos ΑΘΗΝΑ               ΜΙΑ ΚΑΝΤΑΔΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ         «Ο Μπαϊρακτάρης, εξαπέλυσε αποσπάσμα...