................................................................ Διαδικτυακή Εφημερίδα με καθημερινή ενημέρωση για τον πολίτη ..............................................................
______________________________________________________________________________________________________________________
* Εβδομαδιαία ειδησεογραφική, οικονομική Eφημερίδα από το 1993 * Σύμβουλος Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής, - email: athenspress1@gmail.com
________________________________________________________________________________________________________________________

*

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη................................................................................................................ Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σάββατο, 5 Ιουλίου 2008

ΣΥΝασπισμός media group με ίδρυση Web TV

Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ *
Δημιουργία εταιρείας holding, σύσταση ομίλου ΜΜΕ, ίδρυση Web TV! Αυτό είναι το «business plan» το οποίο μελετά όχι κάποιος επιχειρηματικός όμιλος στο χώρο των media, αλλά... ο ΣΥΝ!
Ο Παύλος Τσίμας βλέπει κατ' αρχήν θετικά το ενδεχόμενο να αναλάβει επιτελικό ρόλο στα νέα μιντιακά σχέδια του ΣΥΝ.
Πρόκειται για σχέδιο που συζητείται στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (ολοκληρώνεται σήμερα) και φιλοδοξεί να κάνει ελκυστικότερη την εικόνα και αποτελεσματικότερη τη δράση της αριστεράς στο πολιτικό σκηνικό.
Πριν από τέσσερις μήνες ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας και ο γραμματέας Ν. Χουντής είχαν συγκαλέσει μια άτυπη σύσκεψη μελών της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία έχουν εμπειρίες στα ΜΜΕ, όπως οι Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Γ. Χελάκης, Αγ. Τσέκερης και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου Α. Καρύντζης. Θέμα της, να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η επικοινωνία του κόμματος να ενταχθεί σε ενιαία στρατηγική, οι ιδέες του να αποκτήσουν «πολλαπλασιαστές» στην κοινή γνώμη, τα έντυπά του να εκσυγχρονιστούν και τα στελέχη του να ασκηθούν σε σύγχρονες μεθόδους επαφής με τους έλληνες ψηφοφόρους.

Λέξεις, ήχοι, εικόνες
Οι πρώτες σκέψεις για την έκδοση απογευματινής εφημερίδας ή την ίδρυση τηλεοπτικού σταθμού απορρίφθηκαν ως «ανεφάρμοστες» και έτσι ανέλαβε ο Ν. Βούτσης να συντάξει μια ρεαλιστική, ολοκληρωμένη εισήγηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε το κόμμα να πάρει θέση στη mediaκή εποχή. Ετσι, τώρα, προτείνεται μεταξύ άλλων:
*Η δημιουργία ομίλου ΜΜΕ με τη μορφή εταιρείας holding, όπου θα περιλαμβάνονται η εκδοτική εταιρεία «Αυγή», ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο», με προοπτική να ενταχθεί αργότερα σε αυτή την εταιρεία και το σύστημα παραγωγής προγράμματος Web TV.
Υπό την ομπρέλα της ίδιας εταιρείας holding πιθανόν να μπει η εφημερίδα «Αυγή» όπως και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο κόκκινο».
*Ταυτόχρονα συζητείται η κυκλοφορία ενός 15θήμερου νεολαιίστικου free press πολιτικού εντύπου και η δημιουργία ενός νέου ειδησεογραφικού portal με ειδήσεις από τις δραστηριότητες του ΣΥΝ και όχι μόνο.
*Στην παραπάνω επικοινωνιακή «ομπρέλα» μελλοντικά ίσως να στεγαστούν και άλλες εκδοτικές δραστηριότητες στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ όπως η εφημερίδα «Εποχή» (εάν και εφόσον ζητηθεί), το περιοδικό «Πολίτης», αλλά και οι περιοδικές εκδόσεις του Ινστιτούτου «Ν. Πουλαντζάς».

Το τελευταίο διάστημα γίνονται συζητήσεις ώστε να βρεθεί νέο τυπογραφείο για τις εκδοτικές δραστηριότητες του κόμματος, ενώ στον τομέα της τηλεοπτικής έκφρασης του ΣΥΝ «κερδίζει πόντους» η ιδέα αγοράς τηλεοπτικού χρόνου, δύο ή τριών ωρών ημερησίως, από κάποιον σταθμό του Λεκανοπεδίου (όχι πανελλαδικής εμβέλειας). Στη διάρκεια αυτού του τριώρου, θα παρουσιάζεται δελτίο ειδήσεων και ένα talk - show made by ΣΥΝ.

Ειδικότερα για την έντυπη εξόρμηση του κόμματος, τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Αυγής της Κυριακής» έδειξαν αισιόδοξα: αν το φύλλο εμπλουτισθεί με νέες υπογραφές και αναδιατάξει την ύλη του και το περιεχόμενό της (κοινωνικό ρεπορτάζ, θέματα νεολαίας, αθλητικό ένθετο, φωτογραφίες), τότε μπορεί να αποτελέσει τη δεύτερη ή τρίτη επιλογή του κυριακάτικου αναγνώστη.


Βολιδοσκόπηση στελεχών
Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, βέβαια, είναι οι αλλαγές στην εφημερίδα της Αριστεράς να γίνουν ευρύτερα γνωστές ώστε να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο των ελλήνων αναγνωστών. Ειδικά των νέων. Γι' αυτό, άλλωστε, στη σχετική πρόταση προβλέπεται η δημιουργία διαφημιστικού τμήματος και εναίου λογιστηρίου για όλες τις εκδοτικές δραστηριότητες.

Τις προτεινόμενες αλλαγές βλέπουν θετικά τόσο οι Γ. Σταθάκης (πρόεδρος του δ.σ. της «Αυγής») και Κ. Κάρης (διευθυντής της εφημερίδας), όσο και οι Θ. Καρτερός και Μ. Δαρειώτης (διευθυντής και σύμβουλος αντίστοιχα του ραδιοσταθμού «Στο Κόκκινο»).

Ολοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι σχεδιασμοί δεν μπορούν να γίνουν πράξη αν δεν υπάρξει ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό. Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο να βολιδοσκοπήσει πρόσωπα με γνώσεις, κύρος και επαγγελματική επάρκεια. Ηδη έχει κάνει μια πρώτη συζήτηση με τον Π. Τσίμα (μετά την ευγενική άρνηση του Β. Μουλόπουλου), με στόχο να κάμψει τις αντιρρήσεις του.
«Είναι μια συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο», λέει ο ίδιος ο δημοσιογράφος στην «Κ.Ε.». «Μου ζήτησαν να βοηθήσω, ο χώρος έχει πράγματι ανάγκη από ένα νέο εγχείρημα και το βλέπω κατ' αρχήν θετικά».
Οσο για το πώς θα καλυφθεί οικονομικά το όλο εγχείρημα, η απάντηση έρχεται διά στόματος Ν. Βούτση: «Κύρια πηγή θα είναι η οικονομική εξόρμηση του κόμματος και η ανταπόκριση των φίλων και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ». Ο ίδιος υπενθυμίζει, άλλωστε, ότι όταν η «Αυγή» είχε μετατραπεί σε μετοχική εταιρεία, είχαν συγκεντρωθεί 150.000.000 δραχμές.

* ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 06/07/2008

Με φόρους και μείωση κοινωνικών παροχών θα κλείσουν τη μαύρη τρύπα

Θηλιά τα υψηλότερα επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Με φόρους και μείωση κοινωνικών παροχών θα κλείσουν τη μαύρη τρύπα

1.400 ευρώ μας χρεώνει ο Αλογοσκούφης
Αλμυρός για κάθε οικογένεια ο λογαριασμός της οικονομικής κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ Δ. ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ*
Ιδιαίτερα αλμυρός αποδεικνύεται ο λογαριασμός της κρίσης για τα ελληνικά νοικοκυριά. Όπως υπολογίζουν οι ειδικοί, κάθε οικογένεια «χρεώνεται» πλέον με 1.400 ευρώ παραπάνω, λόγω της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο- που άλλωστε προσφεύγει πια όλο και περισσότερο στον δανεισμό!
«Δυστυχώς, πτωχεύουμε», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της τελευταίας Κυβερνητικής Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης περιέγραψε στους συναδέλφους του με το νι και με το σίγμα τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία. Μονάχα που όταν ξεστόμισε την ιστορική φράση στη Βουλή των Ελλήνων ο Χαρίλαος Τρικούπης, την 1η Δεκεμβρίου 1893, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά: η χώρα είχε μεν χρεοκοπήσει λόγω του υπέρογκου δανεισμού, αλλά είχε κάνει κι ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο, με υποδομές και θεσμούς που επιβιώνουν έως τις ημέρες μας. Αντιστοίχως, «δυστυχώς, πτωχεύουμε!» ήταν- περίπου- το μήνυμα του Γεράσιμου Αρσένη το 1985, στην περίφημη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές. Τότε, υπήρξε λύση- ανέλαβε την οικονομία ο κ. Σημίτης, με πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης το οποίο φυσικά ξεκίνησε με μια καραμπινάτη υποτίμηση.
Η διαφθορά. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά- και βοηθούντος του περιβάλλοντος των σκανδάλων (σ.σ: «Είστε σε χειρότερη κατάσταση από τη Βουλγαρία από άποψη διαφθοράς», λένε στις Βρυξέλλες)- είναι αρκετά τα στελέχη που δεν βλέπουν διέξοδο. Και απλώς περιμένουν μοιρολατρικά την τιμωρία της κάλπης.
Η... χαρτογράφηση των μεγεθών δεν θα μπορούσε να είναι πιο τραγική. Με τα έσοδα να υπολείπονται κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι πιέσεις στις δαπάνες αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα- και αυτήν τη στιγμή υπάρχει δυσκολία ανταπόκρισης στις απαιτούμενες πληρωμές δικαστικών και πυροπλήκτων, στις αιτήσεις ασφαλιστικών ταμείων, στις υποχρεώσεις του υπουργείου Άμυνας για παλαιές και νέες παραγγελίες. Οι παραπάνω πιέσεις οδηγούν σε μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο δανεισμό. Ο προϋπολογισμός έλεγε για 38 δισ. ευρώ (μαζί με την εξυπηρέτηση), αλλά τώρα θεωρείται βέβαιη η υπέρβαση κατά 2 ή 3 δισ. ευρώ. Και το χειρότερο από όλα είναι οι όροι αυτού του δανεισμού: η Ελλάδα πλέον δανείζεται με 0,65% παραπάνω από τους Γερμανούς- ένα ρεκόρ εξαετίας- εκεί που επί Σημίτη δανειζόταν με 0,20%!
Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν άσχετα για τον μέσο πολίτη- με τη διαφορά ότι εκεί που ένα νοικοκυριό είναι χρεωμένο ήδη με 90.000
ευρώ από το δημόσιο χρέος, τώρα επιβαρύνεται με 1.400 ευρώ παραπάνω τον χρόνο. Δεν τα βγάζει άμεσα από την τσέπη του, αλλά θα κληθεί να τα πληρώσει μέσω φόρων, μειωμένων κοινωνικών παροχών κ.λπ.
Ακρίβεια. Την ίδια στιγμή, φυσικά, υπάρχει η γνωστή σε όλους πραγματικότητα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, για την οποία ουδείς τρέφει αυταπάτες ότι θα υποχωρήσει προτού περάσει μία διετία. Οι αρμόδιοι της ΕΣΥΕ βάζουν στοιχήματα εάν ο πληθωρισμός θα είναι 5,1% ή 5,2% τον Ιούνιο- γνωρίζοντας ότι για τα φτωχά και μεσαία στρώματα είναι τουλάχιστον 7,5%. Βλέποντας δε την κατάρρευση στην οικοδομή και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, γνωρίζουν επίσης ότι είναι θέμα χρόνου να «σκάσει» και η κατάρα της ανεργίας, την οποία ούτως ή άλλως συγκρατούν μέσω προσωρινών διορισμών στο Δημόσιο και μερικής απασχόλησης.
Στο παραπάνω χάλι, για τον μέσο πολίτη μπορεί να φαίνεται ασήμαντο το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο κάνει τη μια βουτιά μετά την άλλη- στο κάτω κάτω, το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα χρηματιστήρια. Ωστόσο, το γεγονός ότι από το Χ.Α. αποσύρονται οι ξένοι, είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας, καθώς κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τους διώχνει το κακό οικονομικό κλίμα και τα σκάνδαλα.

*από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 5.7.2008

Αλλάζουν πόλη 21.000 υποψήφιοι


Η μείωση των θέσεων εισακτέων στις περιζήτητες σχολές και η αύξηση των αριστούχων αναγκάζουν χιλιάδες υποψηφίους να μεταναστεύσουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας

3.500 αριστούχοι δεν θα πετύχουν στη σχολή της πρώτης τους προτίμησης

ΕΡΕΥΝΑ Του Χρήστου Κάτσικα*
xkatsikas.gr xkatsikas@xkatsikas.gr

Οι περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων που έκοψε φέτος το ΥΠΕΠΘ από τις σχολές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ Αθήνας- Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την αύξηση των αριστούχων (8.915 αριθμός που αποτελεί ρεκόρ την τελευταία 8ετία), θα απογειώσουν τη φοιτητική μετανάστευση (εσωτερική και εξωτερική) καθώς περίπου 21.000 υποψήφιοι θα μεταναστεύσουν για τις σπουδές τους σε άλλη πόλη, πάνω από 3.500 υψηλόβαθμοι υποψήφιοι (από 17.000 ώς 20.000 μόρια) δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν στην πρώτη τους προτίμηση, ενώ το 16% των προσφερόμενων θέσεων εισακτέων (πάνω από 13.000) θα μείνουν κενές.
Την ίδια στιγμή 67.000 φετινοί υποψήφιοι, περίπου το 48% του συνόλου των υποψηφίων, δεν θα βρουν φέτος θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Για τους 50.000 υποψηφίους του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, και ιδιαίτερα για εκείνους που στοχεύουν στην ομάδα των περιζήτητων τμημάτων (κυρίως της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αλλά και τμήματος της Θετικής), επιδεινώνονται δραματικά οι όροι πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καθώς φέτος μειώθηκαν κατά 10% οι θέσεις εισακτέων των κεντρικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στα πλαίσια της ανακατανομής θέσεων από το κέντρο στην περιφέρεια. Έτσι, ενώ στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη κατοικοεδρεύει περίπου το 50% του πληθυσμού και αντίστοιχο ποσοστό υποψηφίων, οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων δεν ξεπερνούν φέτος το 32%.
Ένταση του ανταγωνισμού.
Η πρώτη παρενέργεια της μείωσης των θέσεων των κεντρικών Πανεπιστημίων είναι η ένταση του ανταγωνισμού και η αύξηση των βάσεων εισαγωγής τους καθώς σ΄ αυτά στοχεύει η μεγάλη πλειονότητα των υποψηφίων που τυχαίνει να κατοικούν κοντά τους.
Η σχέση ζήτησης και προσφοράς θέσεων (που είναι ουσιαστικά ο τροχονόμος της κίνησης των βάσεων) στα κεντρικά Πανεπιστήμια γίνεται φέτος, ιδιαίτερα για χιλιάδες υποψηφίους της Θεωρητικής Κατεύθυνσης αλλά και της Θετικής και της Τεχνολογικής, πιο αναντίστοιχη από κάθε άλλη χρονιά στο παρελθόν. Να θυμίσουμε ότι πέρσι στα περιζήτητα τμήματα Αθήνας- ΠειραιάΘεσσαλονίκης οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων ήταν κατά μέσον όρο τέσσερις φορές περισσότερες από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων εισακτέων. Καθώς φέτος οι θέσεις εισακτέων μειώθηκαν κατά 10%, η αναντιστοιχία αυξάνεται με άμεση συνέπεια να μείνουν έξω από την επιλογή τους χιλιάδες παιδιά σε όλες τις βαθμολογικές κλίμακες (το φαινόμενο θα φανεί με δραματικό τρόπο κυρίως στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο). Με βάση τη ροή των πρώτων προτιμήσεων και τον αριθμό αριστούχων υποψηφίων, οι οποίοι στοχεύουν στα περιζήτητα τμήματα, υπάρχει η εκτίμηση ότι φέτος θα έχουμε πάνω από 3.500 «αποτυχημένους αριστούχους», δηλαδή υποψηφίους οι οποίοι ενώ θα συγκεντρώσουν υψηλή βαθμολογία (πάνω από 17.000 μόρια) δεν θα πετύχουν την εισαγωγή τους εκεί όπου προσδοκούν, ενώ παράλληλα 21.000 επιτυχόντες υποψήφιοι θα πάρουν τον ακριβό, για τα οικογενειακά τους εισοδήματα, δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης.

«Οικονομική πολιτική» για την, περιφέρεια, επιβαρύνοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Αύξηση πάνω από 25% των υποψηφίων που θα φύγουν για σπουδές στο εξωτερικό

*από την εφημ. ΤΑ ΝΕΑ 5.7.2008

H παρατεταμένη κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ... εκεί όπου καθημερινά λειτουργεί ο άγριος νόμος της αγοράς

Δημοσιεύουμε επιστολή συναδέλφου προς τον Π। Σόμπολο, ως ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά που γεννά η παρατεταμένη κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά και ως μια ακόμα απόδειξη της καταστροφικής πλέον απουσίας της ΕΣΗΕΑ από εκεί όπου καθημερινά λειτουργεί ο άγριος νόμος της αγοράς (ποιες επιχειρήσεις, ποια Μέσα Ενημέρωσης, με ποιες προϋποθέσεις και εγγυήσεις "προσλαμβάνουν" εργαζόμενους, "πτωχεύουν", μεταλλάσσονται, ανοιγοκλείνουν, εμπορεύονται ειδήσεις, σκοτώνουν δικαιώματα κ.ο.κ)

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ κ. Π. Σόμπολο
(από δημοσιογράφο Δημήτρη Τομαρά)

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,
Μολονότι δεν είμαι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών έχω εργαστεί σε αρκετές. Έλαβα την πρωτοβουλία να σας στείλω αυτήν την μικρή επιστολή, διότι νιώθω πλέον έντονη αγανάκτηση και δυσφορία με την αφερεγγυότητα που υπάρχει στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας.
Εδώ και τρεις μήνες τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι προσπαθούμε να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας από την ενός και κάτι μηνός εργασία μας στην καθημερινή αθλητική εφημερίδα Fan's News, η οποία λειτούργησε με εκδότη τον Σπύρο Δίζελο.
Παρότι προσφύγαμε στην Επιθεώρηση Εργασίας και παρά το γεγονός πως ο συγκεκριμένος εκδότης δεσμεύτηκε γραπτώς (υπάρχει σφραγίδα και υπογραφή του σε επίσημο έγγραφο της Επιθεωρήσεως Εργασίας) τα χρήματα που μας οφείλονται δεν έχουν καταβληθεί ακόμη και μάλιστα όπως μας έκανε γνωστό η νομική εκπρόσωπός του, θεωρεί πολύ δύσκολο έως αδύνατο να τα πάρουμε.
Πολλά από τα παιδιά που εργαστήκαμε εκεί τα έχουμε πραγματική ανάγκη αυτά τα χρήματα. Στο κάτω κάτω τα δουλέψαμε.
Ζητώ -εάν και εφόσον σας είναι εφικτό- την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ στο θέμα αυτό, διότι έχω κουραστεί ειλικρινά με τον εμπαιγμό που υπάρχει. Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώ τέτοια κατάσταση και δυστυχώς έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν θα είναι και η τελευταία.
Περιμένοντας την απάντησή σας
Μετά τιμής
Δημήτριος Τομαράς - αθλητικός δημοσιογράφος

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

Αλαβάνος: Κρίση κοινωνίας, που ζει στη στέρηση


Σαπουνόπερα.
Με αυτή τη λέξη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, περιέγραψε όσα έρχονται στη δημοσιότητα.

«Βλέπουμε εφοπλιστές, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων, ιδιωτικά τζετ, αριστοκρατικά θέρετρα». Και συνέχισε λέγοντας ότι όλα αυτά «είναι μια εικόνα, ένα στοιχείο της κρίσης ενός συστήματος, το οποίο προκαλεί μια κοινωνία η οποία, σε μεγάλο βαθμό, ζει στη στέρηση».
Τόσο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις που έκαναν χθες αναφέρθηκαν και στη Δικαιοσύνη.
Η μομφή του Αλέκου Αλαβάνου σαφέστατη: «Η Δικαιοσύνη επί εποχής Ν.Δ. και κ. Σανιδά, στην Ελλάδα έχει αποκτήσει ταχυδακτυλουργικές ικανότητες. Και με αυτήν την έννοια, τα 35 περίπου εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ήδη αναφέρονται στη δίκη που γίνεται στη Γερμανία, που έχουν δοθεί προκειμένου να "λαδώσουν" πολιτικά και άλλα πρόσωπα, στο προανακριτικό πόρισμα γίνονται 150.000 ευρώ. Λυπούμαστε γι' αυτό το γεγονός και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να αναδειχθεί όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο η αλήθεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας το περιέγραψε με τον δικό του επίσης σαφή τρόπο, μιλώντας για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

«Μπορεί η κυβέρνηση να μην καταφέρνει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, τη νέα φτώχεια και την ανεργία των νέων», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. «Αποδεικνύεται όμως», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, «εξαιρετικά αποτελεσματική στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο αλλά η ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί να βρει εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Siemens, όπως ακριβώς στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου των ομολόγων, των υποκλοπών. Ο αρμόδιος εισαγγελέας έκλεισε άρον άρον τον κύκλο της προανάκρισης, η κυβέρνηση κλείνει τη Βουλή. Ετσι νομίζουν ότι θα κλείσει ο κύκλος δυσαρέσκειας των πολιτών στα κόμματα εξουσίας. Αυτό όμως που πραγματικά έχει κλείσει είναι ο κύκλος του δικομματικού συστήματος εξουσίας. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια βαθιά πολιτική αλλαγή. Οσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα».

EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 3.7.2008 / Θ. ΤΣΑΤΣΗΣ tsath@enet.gr

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2008

ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

Σας παρακαλούμε να υπογράψετε και να προωθήσετε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

το κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών, που είναι στην παρακάτω διεύθυνση και αφορά τα μεταλλεία στο βουνό της Οίτης.


http://www.gopetition.com/online/19993.html

Προωθήστε το στις δικές σας λίστες e-mail. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν υπογραφέςμε εκτίμηση

http://www.e-ecology.grΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!

Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΚΙΩΝΑ!!

Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008

Ενας στους δύο Ελληνες δεν θα κάνει διακοπές2 δισ. ευρώ «μαύρη τρύπα» στον τουρισμό...
Ολα τα στοιχεία δείχνουν 7% λιγότερες αφίξεις.


Σε ελεύθερη πτώση, που σε νούμερα μεταφράζεται σε μείωση περίπου 7% όσον αφορά τις αφίξεις και με λιγότερα έσοδα κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ φαίνεται να κινείται φέτος η τουριστική κίνηση στη χώρα μας. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα, θυμίζει πολύ έντονα τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού του 2004: Οι αφίξεις ήταν μειωμένες, οι Ελληνες λόγω Ολυμπιακών είχαν περιορίσει τις διακοπές τους και ξενοδόχοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες ανακοίνωναν ειδικές προσφορές και εκπτώσεις ακόμη και για τον Αύγουστο.


Στο παρά πέντε
Οσο για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ενδέχεται να καταφύγουν σε μεγάλες προσφορές της τελευταίας στιγμής, σε περίπτωση που τα πακέτα που διαθέτουν μείνουν... αδιάθετα.

Η κρίση στον τουρισμό δείχνει σύμφωνα με τις κρατήσεις, να υποχωρεί προς τα τέλη Ιουλίου, αλλά και πάλι η περίοδος των 40 αυτών ημερών, μέχρι τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες από την αρχή του χρόνου.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις μειωμένες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών έχουν η οικονομική ύφεση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη και το σκληρό ευρώ έναντι των υποτιμημένων δολαρίου και λίρας. Γεγονότα που είτε τους υποχρεώνουν να μείνουν στην πατρίδα τους για διακοπές είτε τους στρέφουν σε πιο οικονομικά προσιτούς προορισμούς, όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Τουρκία ακόμη και η Καραϊβική. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τυνησία σημειώνει αύξηση μέχρι στιγμής στις αφίξεις κατά 10%, ενώ η γειτονική μας Τουρκία αυξάνει τους επισκέπτες της κατά 12%.

Για τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού φέτος οι μισοί Ελληνες δεν θα πάνε διακοπές-, υπεύθυνη φαίνεται να είναι η ακρίβεια, τόσο στο καθημερινό κόστος ζωής όσο και σε αυτή καθ αυτή την τουριστική δαπάνη, που επιβαρύνεται έξτρα από τα αυξημένα μεταφορικά έξοδα και τα ημερήσια έξοδα στον τόπο των διακοπών.

Σε πολλές πλέον περιπτώσεις τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τη μετακίνηση μιας ολόκληρης οικογένειας κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα, με αποτέλεσμα πλέον είτε να επιλέγει έναν πιο κοντινό νησιωτικό προορισμό με σαφώς μειωμένο χρόνο διακοπών, είτε τελικώς να επιλέγουν προορισμούς εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας, αποφεύγοντας έτσι τα μεγάλα κόστη των μετακινήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από τις ισχύουσες σήμερα τιμές των εισιτηρίων, ότι τα χρήματα που χρειάζεται να ξοδέψει μια τετραμελής οικογένεια για να ταξιδέψει μόνο ακτοπλοϊκώς μετ επιστροφής σε κάποιο μακρινό νησί του Αιγαίου, σχεδόν αρκούν για να καλύψουν το κόστος διαμονής της για ένα πενθήμερο σε κάποιο παραθαλάσσιο παραθεριστικό κέντρο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αν μια τετραμελής οικογένεια, θελήσει να ταξιδέψει μετ επιστροφής στην Κρήτη, παίρνοντας μαζί το αυτοκίνητο και πληρώνοντας για καμπίνα σε βραδινό δρομολόγιο, θα δαπανήσει 640 ευρώ. Για μια δε τριμελή οικογένεια με ΙΧ που θέλει να ταξιδέψει στη Ρόδο με συμβατικό πλοίο νέας τεχνολογίας σε αεροπορικές θέσεις, το κόστος υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με μοτοσικλέτα που θέλει να κάνει διακοπές στη Σαντορίνη επιλέγοντας να ταξιδέψει με ταχύπλοο, το κόστος αγγίζει τα 300 ευρώ.

Επιπλέον έξοδα
Αυξημένα είναι και τα ημερήσια έξοδα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Υπολογίζοντας το κόστος για ομπρέλα και ξαπλώστρες στην παραλία, καφέ, χυμούς, σνακ και παγωτά, αυτομάτως δημιουργείται ένα κονδύλι ύψους τουλάχιστον 20 ευρώ το άτομο. Αν προσθέσουμε και ένα τουλάχιστον γεύμα, το μπάτζετ αυξάνεται επιεικώς άλλα 20 ευρώ.

Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι φέτος οι 50 στους 100 Ελληνες δεν θα κάνουν διακοπές, όταν το 2003, η αντιστοιχία ήταν 38 στους 100.

Τα άδεια δωμάτια «ρίχνουν» τις τιμές

ΚΩΣ
Προσφορές και Αύγουστο

Τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, η μεγάλη διάρκεια του ταξιδιού και τα μη εκσυγχρονισμένα (με εξαίρεση της Blue Star) πλοία αποτρέπουν τους Ελληνες από το να πάνε για διακοπές στην Κω φέτος, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες. Οι ξενοδόχοι κάνουν ειδικές προσφορές (special offers) όλο τον Ιούλιο και διαπραγματεύονται τις τιμές για τον Αύγουστο, ευελπιστώντας να προσελκύσουν πελάτες. «Το σκληρό ευρώ και η υποτίμηση της αγγλικής λίρας αποθαρρύνουν τους ξένους να έρθουν στη χώρα μας οι οποίοι όπως και οι Ελληνες, στρέφονται σε προσιτούς προορισμούς όπως η Τυνησία, η Τουρκία, το Μαρόκο ακόμη και η Καραϊβική», υπογραμμίζει ο Νίκος Πουλίου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω.

ΡΟΔΟΣ
Εγινε άγονη γραμμή

«Πέρα από το αυξημένο κόστος του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, δεν υπάρχουν συχνά δρομολόγια για να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες», αναφέρει ο Βασίλης Μηναϊδης, πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων. «Σε Κυκλάδες και Κρήτη τα δρομολόγια είναι πιο πυκνά απ ό,τι στα Δωδεκάνησα. Οπότε τι να σου κάνει από μόνο του το ξενοδοχείο και οι μειωμένες τιμές που ούτως ή άλλως έχει; Υπάρχουν άδειες κλίνες στο νησί και, όπως φαίνεται, το ποσοστό μείωσης του τουριστικού ρεύματος κατά 4% φέτος το πρώτο εξάμηνο του 2008 δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί». Σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια του νησιού, οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο ή στην κανονική τιμή του δωματίου με πρωινό ενσωματώνεται και ένα γεύμα (ημιδιατροφή).

ΛΕΣΒΟΣ
Δεν έχει ξεκινήσει η σεζόν

Δεν έχει «ανοίξει» ακόμη η τουριστική περίοδος για το νησί, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες. Υστερα από ένα Πάσχα με ιδιαίτερα χαμηλή κίνηση και έναν Μάιο, με μειωμένες αφίξεις τσάρτερ κατά 11,58%, τα πράγματα στο νησί είναι πολύ «κουμπωμένα», συγκρατημένα. «Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν πιάσουμε τα περσινά επίπεδα. Οι αφίξεις από Αγγλία, Γερμανία και Αυστρία είναι μειωμένες», λέει ο Περικλής Αντωνίου, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου. Οι τιμές των καταλυμάτων στο νησί είναι οι ίδιες με αυτές προ τετραετίας σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους, ενώ υπάρχουν και πολλές προσφορές. Για όλο τον Ιούλιο οι τιμές θα κυμαίνονται από 40 έως 100 ευρώ στα ξενοδοχεία και από 30 έως 70 ευρώ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Πληρώνει τα ακριβά ναύλα

«Μειωμένη κατά 10% είναι η κίνηση τόσο των ξένων όσο και των Ελλήνων τουριστών στη Σαντορίνη. Μερίδιο ευθύνης σε αυτή την απώλεια φέρουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες», λέει ο Βαγγέλης Φύτρος, πρόεδρος των ξενοδόχων Σαντορίνης. «Η ανακοίνωση των δρομολογίων την τελευταία στιγμή δημιουργούν ένα μεγάλο μείον στο λανσάρισμα των πακέτων διακοπών στο εξωτερικό. Από την άλλη, οι υψηλές τιμές των ναύλων αποτρέπουν πολλούς Ελληνες υποψήφιους τουρίστες να μας επισκεφθούν». Στο καταλύματα υπάρχουν προσφορές και ενδεικτικά η διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο ξενοδοχείου 3 αστέρων κοστίζει 40 ευρώ. «Κάντε έγκαιρα τις κρατήσεις σας και σίγουρα θα πετύχετε καλύτερη τιμή και προσφορές», λέει ο κ. Βαγγέλης Φύτρος.

ΜΥΚΟΝΟΣ
«Μένουν λιγότερες μέρες»

Κάμψη σε ποσοστό 5%, κυρίως όμως από ξένους τουρίστες, εμφανίζεται και στο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, τη Μύκονο. Οι Ελληνες επισκέπτες είναι αρκετοί, ωστόσο, σύμφωνα με τους τοπικούς παράγοντες, δεν μπορούν να καταμετρηθούν, εφόσον πηγαίνουν τόσο σε παραθεριστικές κατοικίες που έχουν οι ίδιοι ή φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων. Οπως εκτιμούν οι ντόπιοι, το κόστος των εισιτηρίων για τη Μύκονο, το «ισοφαρίζουν» οι τουρίστες μειώνοντας κατά τι τις μέρες διαμονής τους ή τα έξοδα των διακοπών τους εκεί. «Οι τιμές στα καταλύματα του νησιού είναι καλύτερες και από πέρυσι, αρκεί ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης να κάνει έρευνα αγοράς για να βρει εκπτώσεις και προσφορές», τονίζει ο πρόεδρος των τοπικών ξενοδόχων, Ανδρέας Φιορεντίνος.

ΚΡΗΤΗ
Χάνει μόνιμους τουρίστες

Ο Απρίλιος δεν δούλεψε, ο Μάιος πήγε έτσι και έτσι και ο Ιούνιος ήταν χωρίς κρατήσεις. Οσο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι κρατήσεις είναι πολύ καλές αλλά, όπως υπογραμμίζουν οι Κρητικοί, δεν φθάνουν για να καλύψουν τις απώλειες. «Ελληνας τουρίστας μού εκμυστηρεύτηκε ότι είναι ερωτευμένος με τα Χανιά, αλλά δεν θα ξανάρθει διότι με τα λεφτά που ξοδέψει στα μεταφορικά θα μπορούσε άνετα να είχε πάει στην Ιταλία», αναφέρει ο Γιώργος Βουγιουκαλάκης, πρώην πρόεδρος της τοπικής ένωσης ξενοδόχων. Οσο για τις τιμές των καταλυμάτων μπορείτε να βρείτε δίκλινο σε ξενοδοχείο 2 αστέρων με 40 έως 60 ευρώ τη μέρα, σε 3 αστέρων με 60- 90 ευρώ και σε 4 ή 5 αστέρων από 100 ευρώ. Στις τιμές περιλαμβάνεται πρωινό και σε μερικές περιπτώσεις και ημιδιατροφή.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ολα πάνε καλύτερα όπου δεν πάει πλοίο

Την τιμητική τους φαίνεται να έχουν φέτος το καλοκαίρι πολλές τουριστικές περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αρκετοί Ελληνες τουρίστες, θέλοντας να αποφύγουν τα ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, επιλέγουν να μεταβούν οδικώς σε κάποια παραθεριστικά θέρετρα της χώρας μας, όπως τη Χαλκιδική, το Πήλιο, τα παράλια της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.

Η Χαλκιδική εκτιμάται ότι φέτος θα αυξήσει κατά 5% περίπου την τουριστική της κίνηση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής, Γεράσιμο Μπακογιάννη, τα καλύτερα μηνύματα έρχονται από τη ρωσική αγορά, η οποία εμφανίζει ρυθμούς αύξησης της τάξης του 25% με 30% αλλά και από τις Βαλκανικές χώρες. Επίσης, πολλοί Ελληνες, αναμένεται να επιλέξουν τη Χαλκιδική για τις διακοπές τους.

Στα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου οι κρατήσεις είναι ικανοποιητικές και οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, ενώ Πρέβεζα και Πάργα ήδη εμφανίζουν πολύ καλές πληρότητες, με πρωταγωνιστές τους Ιταλούς. Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Πελοπόννησο, με Γερμανούς, Αυστριακούς αλλά και πολλούς Ελληνες. Η Εύβοια κερδίζει συνεχώς έδαφος στους τουρίστες του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο.

Σε όλους αυτούς τους προορισμούς στην Ελλάδα, υπάρχουν εκπτώσεις και προσφορές, σύμφωνα με τις οποίες, στα παραθαλάσσια μέρη της χώρας μας, θα βρείτε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό από 40 ευρώ τη μέρα.

Οσο για τα Ιόνια νησιά, η σεζόν δεν πάει καλά ούτε φέτος, ωστόσο οι τοπικοί φορείς, ελπίζουν λόγω των ακριβών ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τα νησιά του Αιγαίου, αρκετοί Ελληνες να προτιμήσουν τα νησιά τους.

Εξαίρεση
Στο Αιγαίο ευχαριστημένοι με την πορεία της τουριστικής κίνησης είναι οι τοπικοί φορείς της Σάμου. «Ο Ιούνιος πήγε καλά με αύξηση κατά 6% των αλλοδαπών τουριστών, ενώ και οι κρατήσεις για το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι ικανοποιητικέςδείχνουν να κρατούν καλά», αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Σάμου, Κωνσταντίνος Κυριαζής.

Οι Ελληνες εκδηλώνουν μέχρι στιγμής ζωηρή κίνηση, γεγονός που μας κάνει να υπολογίζουμε ότι θα κινηθούμε στα περσινά επίπεδα, δηλαδή περίπου 22.000 Ελληνες τουρίστες περίπου».
Οι τιμές των καταλυμάτων είναι οι περσινές και βέβαια δεν λείπουν και οι προσφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να βρει δίκλινο δωμάτιο σε ξενοδοχείο 2 αστέρων από 45 ευρώ, σε τριών αστέρων από 55 ευρώ και σε τεσσάρων- πέντε αστέρων από 65 ευρώ τη μέρα.

Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - Κ. ΝΑΝΟΣ

*από την εφημ. ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" 29.6.2008

UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όφελος των πιο μειονεκτούντων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2017 UNICEF: Κάντε τον ψηφιακό κόσμο ασφαλέστερο για τα παιδιά - αυξάνοντας παράλληλα την πρόσβαση στο διαδ...